Author Archives: admin

About admin

Член съм на Съюза на журналистите в България, Съюза на независимите български писатели. Автор съм на шест книги в книжен формат и 17 в интернет. Аз съм главен редакто на вестник Сияние, председател на Съюз "Духовно възраждане - България", с национално движение "Туй що е българско, се е наше" и на международна организация УРИ.

В Природонаучния музей на Пловдив

  вече има истинска акула, обитава 4-тонен аквариум

Пловдив си има истинска акула. От няколко дни страховитият хищник обитава 4-тонен аквариум в Природонаучния музей, до обаче той се е приспособявал и едва тази сутрин  вече може и да се види от посетителите. Plovdiv24.bg публикува първите кадри с черноперата рифова акула, пристигнала чак от Индонезия. 
“Размерът й в момента е около 60 см, достига най-много 1,50 метра”, разказа за читателите ни директорът на музея Огнян Тодоров. “Екземплярът расте според съда, нашата има вероятност да стане метър”, поясни той. А за пълно удобство на новия питомец, по думите му, вече има план Природонаучният да се сдобие с нов 10-тонен аквариум. “При всеки случай до момента в България не е правен опит да се отглеждат по-едри акули, проектът ни е амбициозен”, похвали се директорът. 

Пловдивската акула пристигнала в петък късно вечерта в огромен контейнер, шестима души едва успели да я разтоварят, разказа още той. Реакцията на хората от музея била удивителна: “Никой не успя да повярва, че акулата е факт.”

А тя е факт. Трудното обаче предстои. “Това е диво животно, което не е свикнало с присъствието на хора. Затова посетителите на музея, които вече имат възможност да я видят, трябва да са внимателни, да не стресират допълнително хищника, попаднал в непозната среда. Самият период на адаптация е дълъг, дори в Интернет няма данни как се гледа на закрито. Може да не оцелее на стреса, да се самонарани”, сподели Тодоров и бе категоричен, че дори при неблагоприятен изход, ще повторят опита. 

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/V-Prirodonauchniya-muzei-v-Plovdiv-veche-ima-istinska-akula-obitava-4-tone-792311

ДИНАСТИИТЕ

Тъмната епоха по време на каситите, била последна от периода на Асирийската империя във времето  1300- 612 г. пр. н. е.. Към 3000г. пр. н. е. асирийски народ от семитската езикова група се заселили край река Тигър в Северна Месопотамия и основала своя държава,  с център град Ашур.  Те усвоили тактиката  на бойните колесници  и започвали да завладяват съседните градове. Докъм 1250г.пр. н. е., те станали господари на целия Месопотамски Север.
През 1255 г. пр. н. е. асирийският монах Тикулти- Нинутри превзел Вавилон и заповядал на писарите му да запишат:
“Залових царя на Вавилон и стъпих здраво над гордия му врат, все едно, че беше изтривалня.Така станах владетел на цял Шумер и Акад и поставих границата на моето царство на Долното море “.
Те разработили храна на бог Мардук и отнесли като трофей статуите им, но все още не били достатъчно силни да победят каситите. Това, което не  се удало на Асииря,било извършено от Елам, чието нашествие погребало Каситската династия във Вавилон. през 1155г. пр. н. е. ,последният каситски цар Енлил бил пленен и откаран в Елам. Краят на тяхното господство над Вавилон след твърде кратко време бил сложен от владетелите на държавата “Приморие”.

Царските списъци но тези строго упоменават 11 царе от династията “Уру-ку”, носеще акадски или изкуствени шумерски имена и наричащи себе си “царе на Приморската страна” Приморие- тази южна провинция на Вавилонското царство е била управлявана от две царски династии, първата от които съществувала от 1722г. пр.н. е. и дала сериозен отговор на асирийците.

Втората династия носи името  Исин и към нея принадлежат владетелите Мардук касиб ахешу (1150-1134г. пр. н. е.) Итти Мардук Балати (1133г. пр. н. е.) Нинурта Надин Шуми (1132-1127г. пр. н. е. и Нааухоносодор с второ име Набу Кудури Уцур (1126-1105г. пр. н. е. Родословното дърво на последния води към Уц, по- големия син на Арам- владетел на известните  в историята хурити- потомци на Зимрилим, царят на Мари. Той е бил не само владетел на древните българи – худони,но и на още четири племена между които хисосите- праотците на хунори и хазари, субареи, арийци и две итало- гръцки племена.

Смъртта на Навуходоносор става причина съюза да се саморазпадне. Потомците на хиксосите се преселват в земите на средна Азия, а  итало- гръцките племена се разселват в Мала Азия. Тук се разделят, като гръцките племена се присъединяват към своите събратя – акадите, а италианските племeна по море се преселват  на Запад.

 д. и. н Сергей Иванов

 предостави Мария Герасова 

ОБРАЗУВАНЕ НА ХРИСТИЯНСКАТА ЦЪРКВА

(Деания 5; 12- 42 и проч.)

След възнесението на  Иисуса  Христа, Неговите ученици наедно с други вярващи, образували общество, за да си помогнат един на друг и да се просвещават на Христовото учение.Това общество от вярващи християни се нарекло Църква.о
Църквата е общество, членовете на което са свързани помежду си с една вяра, едни тайнства, едни обреди, едно свещенство. Основател и глава на църкват е Иисус Христос.
Бързият растеж на първата Христова църква тревожил еврейските първенци.Те повторно затворили апостолите в тъмница, но Ангел Господен по чудесен начин ги извел от там, и те пак отишли в храма да проповядват.
Когато стражата ги намерила и довела пред ситегогата, първосвещеникът им казал: ” Нали ви забранихме да проповядвате за Иисуса! А вие изпълнихте Иерусалим с това ваше учение. Апостолите отговорили: “Трябва да се покорявами повече на Бога, отколкото на човеци. Ние не можем да не проповядваме на Иисуса, Когото умъртвихте, но Бог го възнеси, за да бъде Спасител на всички от греховете.” Членовете на синедриона се ксъсали от яд и размисляли  как да погубят апостолите. Но един от тях, на име Гамалиил, почитан от целия народ заповядал да изведат апостолите за малко време и казал на съдиите: “Оставете тия хора (апостолите) на мира и не ги закачайте! Защото, ако тяхното дело е от човеци, то ще се разруши, ако ли пък е от Бога, вие не можете го разруши!” Те го послушали. И, като набили апостолите, забранили им да говорят за Иисуса и ги пуснали.
Наскоро непрятелите на църквата повдигнали против всички християни страшна гонитба, и затова те не могли да строят велечиствени храмове за молитва, а се събирали в скрити пещери (катакомби ) и тайни места. Враговете на християнското учение и там ги намерили и ги подлагали на жестоки мъчения. Но нищо не могло да спре разпространението на християнството. Наместо да отслабне, църквата все повече заяквала.
 Апостолите започнали да ходят да проповядват в далечни страни. Полека лека по целия тогавашен свят се основали Християнски църкви, клонове на общата или вселенската църква.
предостави Мария Герасова

Автобусите в Рим вече рекламират Пловдив!

Първата рекламна кампания в Рим на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 вече е факт, похвалиха се от фондация “Пловдив 2019″, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Както вече писахме, 400 автобуса от градския транспорт на Рим ще рекламират Пловдив като европейска столица на културата. Автобусите са брандирани по страничните и задните панели. Рекламната кампания е в рамките на 14 дни през месец май.
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Avtobusite-v-Rim-veche-reklamirat-Plovdiv-791741
 

Чудесни новини за пловдивското летище!

  Китайците наливат не 79, а 160 млн. евро!

Двойно повече средства ще инвестират концесионерите на летище “Пловдив” в по-кратки срокове от предвидените в концесията. Това стана ясно по време на днешната среща между министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и представители на Обединение (Консорциум) между “Хайнан” и “Пловдив Еърпорт Инвест” В първоначално заложения вариант на концесията обемът на инвестициите в обекта е в размер на 79 083 000 евро в срок от 35 години. Очаква се след приключването на законовите процедури да бъде подписан концесионният договор.

Китайските инвеститори запознаха министър Московски с плановете за развитие на летището. Те изразиха намерение да го превърнат в сериозен транспортен хъб с пътнически терминал и два карго терминала, които да могат да обработват голям брой камиони. Предвижда се да бъде подсилена и разширена пистата на летището, както и изградена ремонтна база за самолети, подобно на тази на летище София. От израелската компания “Израел аероспейс индъстрис“ вече са проявили интерес да оперират базата.

Министър Ивайло Московски увери представителите на “Хайнан”, че се проектира изграждането на жп връзка между аеропорта и жп линията София-Пловдив-Свиленград при жп гара Крумово. Дължината на трасето, което е необходимо да бъде изградено, е 4-5 км, като е възможно строителните дейности да започнат още следващата година. Министърът пое ангажимент да съдейства и за разширяването и обновяването на довеждащата пътна инфраструктура, така че да се подобри свързаността между пловдивското летище и пътя Пловдив – Асеновград, както и връзките с АМ “Тракия“ и АМ “Марица“. За осъществяването на тези проекти ще бъде проучена възможността за финансиране по Плана “Юнкер“.

В рамките на срещата бе отбелязано, че сериозните инвестиции от страна на Обединение (Консорциум) между “Хайнан” и “Пловдив Еърпорт Инвест”, които ще бъдат направени в летище “Пловдив”, както и реабилитирането на транспортните връзки с аеропорта, ще увеличат не само товаропотока, но и ще доведат до развитие на туризма и бизнеса в региона.

Министърът изтъкна, че това е първият голям транспортен проект в България, който ще се реализира с участието на китайска компания. Представителите на “Хайнан” увериха, че ще проучат възможностите да съдействат за привличането и на други китайски компании, които да инвестират в България. От своя страна Московски покани ръководството на “Хайнан” да участва в бизнес форумите, които ще бъдат организирани по време на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през юли в София.

Представителите на Хайнан благодариха на министър Ивайло Московски и на българското правителство за сериозното отношение и ангажираност за развитието на летище София, както и за подкрепата. HNA Group (“Хайнан Груп”) към момента разполага с приблизително 5 милиарда активи, над милиарда приходи годишно и с над 410 000 служители по цял свят. Дейностите на компанията са в различни сфери, като основно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, иновациите и логистиката. “Хайнан Груп” управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и международни линии. Годишно компанията превозва над 100 милиона пътника до над 260 града.

Министър Ивайло Московски отбеляза, че сериозните инвестиции от страна на Обединение (Консорциум) между “Хайнан” и “Пловдив Еърпорт Инвест”, които ще бъдат направени в летище “Пловдив”, както и реабилитирането на транспортните връзки с аеропорта, ще увеличат не само товаропотока, но и ще доведат до развитие на туризма и бизнеса в региона.

Очаква се след приключването на законовите процедури да бъде подписан концесионният договор. Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на 79 083 000 евро. За всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Chudesni-novini-za-plovdivskoto-letishte-Kitaicite-nalivat-ne-79-a-160-mln-evro-791901

Китайският гигант “Алибаба” ще доставя стоки за Европа от летище “Пловдив

Пловдивското летище скоро ще се превърне в транспортен хъб с пътнически и карго терминали. Това увери китайският концесионер HNA GROUP, който взема аеропорта за 35 г. Представители на компанията направиха първата си визита в Пловдив и проведоха срещи с областния управител Здравко Димитров и кмета Иван Тотев. Преди това детайлно огледаха пистата за излитане и кацане, прилежащата инфраструктура и наземната техника.
“Получават летище в много добро състояние”, каза директорът Христо Щерионов.
За да превърнат аеропорта в транспортен център, азиатските предприемачи най-напред възнамеряват да удължат пистата и пътеките за рулиране на самолетите, обясни кметът Иван Тотев. При визитата си с областния управител инвеститорите се интересували от транспортните коридори в региона и разширението на пътя Пловдив-Асеновград, по който се стига до аеропорта.
“Нямат намерение да чакат целия срок на концесията, а искат максимално бързо да започнат да правят вложения и да развият летището”, допълни Иван Тотев.
По думите му те възнамеряват да изградят и жп връзка, за да бъдат максимално мобилни. За предстоящите строителни дейности ще се конкурират две мощни китайски дружества.
“Помолихме ги освен карго зоната да развият и гражданските полети. Ще стартираме автобусна линия от централната гара в Пловдив до летището”, увери Тотев. Градоначалникът настоял да се запазят съществуващите полети до Лондон, Франкфурт, Милано и Брюксел, изпълнявани сега от “Райънеър”.
Вече имало интерес и от няколко оператора като китайската COSCO и “Алибаба”, които искали да използват летището за дистрибуционен център за стоките, които доставят за Европа, пише “24 часа”. Разговори имало и с други онлайн платформи. Към Китай и Азия от пловдивското летище щели да се изнасят храни, авточасти и други стоки.
На летището се предвижда да бъде изградена и ремонтна база, подобна на тази, която съществува на софийската аерогара.
Интерес за оператор на базата имало от компанията “Израел аероспейс индъстрис”.
Очаква се концесионният договор с китайските инвеститори да бъде подписан скоро, а 4 месеца след това те да поемат летището. Китайският холдинг трябва да вложи 79 млн. евро и годишно да плаща на държавата по 600 000 лева и 6% от приходите.
Азиатският концесионер управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета, като оперира на 13 летища с над 1000 вътрешни и международни линии. Притежава и контролния пакет акции от франкфуртското летище. Годишно компанията превозва над 100 милиона пътници до повече от 260 дестинации. Разполага с активи за около 145 млрд. долара, а годишните ѝ приходи са над 90 млрд. долара.
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kitaiskiyat-gigant-Alibaba-shte-dostavya-stoki-za-Evropa-ot-letishte-Plovdiv-791782

 

Откриха дете от 251-ва година, прободено със стрела в гърдите

Снимки 1
Елена Божинова е ръководител на разкопките в частен имот на ул. „Д-р Вълкович” в Пловдив (на снимката е с колегата си Николай ШаранковСнимка: Ели Крумова

Скелет на дете на над 17 века, пронизано със стрела в гърдите, откриха археолози при спасителни разкопки в частен терен на пъпа на Пловдив. До детския скелет имало още два, които били на възрастни индивиди. Екипът с ръководител Елена Божинова се натъкнал на костите на детето миналия четвъртък, но завалял проливен дъжд, който преустановил за няколко дни разкопките.

В началото на тази седмица археолозите продължили да разкриват земните пластове и край детските кости намерили двата други скелета. В екипа бил и антропологът Стайко Стайков, който по зъбите определил, че детето е било на възраст между 4 и 6 години. Също по зъбите уточнил, че единият от възрастните индивиди е бил на около 17 години. По китките на скелета имало нежни гривни и затова археолозите преценили, че това е било най-вероятно момиче на 17 години. Третият скелет бил толкова обгорял, че не можело на този етап от проучванията да се прецени какъв е бил полът му. И трите трупа били датирани от 251-ва година, когато готите са нападнали древния град.

„Третият скелет е много пострадал от пожара и не може да се определи нито възрастта му, нито пола. Смятаме, че този пожар и тройното убийство следва да се отнесе към средата на трети век или 251-ва година, когато градът е превзет от готите и е опожарен. На много места при археологическите проучвания на Пловдив се документира това опожаряване на древния град, но за първи път откриваме и човешки жертви. Явно близките на загиналите не са имали възможността поради една или друга причина да ги изровят от разрушенията и да ги погребат”, обясни Елена Божинова.

При възрастните индивиди били открити много бронзови монети и една бронзова статуетка на Венера или Афродита със златен накит. Жената на 17 години имаше две бронзови гривни на ръцете. И двата скелета са били в неестествени пози, били открити изкривени, пише марица.бг. Единият скелет е бил силно свит. На пода били намерени и други монети. „Явно това е било семейното богатство, което са се опитали да спасят. Намерихме и оброчна плочка на тракийския конник на подовото ниво. Вече сме в дълбочина и разкриваме по-ранни нива на същата сграда. Едно по-ранно ниво също е пострадало от пожар, но няма следи от такова драстично насилие и явно жителите му са се спасили от пожара”, каза ръководителят на разкопките.

В момента трите скелета, които са вдигнати от обекта в присъствието на антрополога, са прибрани в Археологическия музей в Пловдив. Това е втора интересна находка на обекта. Преди десетина дни на същото място археолозите откриха древен надпис на 1715 години върху мраморен постамент разчете видният епиграф Николай Шаранков в Пловдив. Думите са издялани на латински и старогръцки и са дело на управителя на провинция Тракия Емилий Александър.

Разкопките на ул. „Д-р Вълкович” в центъра на града ще продължат до края на тази седмица.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/pri-arheologicheski-razkopki-v-plovdiv-otkriha-dete-ot-251-va-godina-probodeno-sys-strela-v-gyrdite-kraj-skeleta-mu-imalo-dva-trupa-na-17-godishno-momiche-i-na-vyzrasten-bili-silno-postradali-ot-pojar-99713

 

ЗАБРАВА

Паметта е едно от основните качества на нашето съзнание.Спомените от детството изграждат първите ни представи за заобикалящия свят.Отношенията в семейството определят нашия характер и способността ни да се справяме с проблемите.Първите ни учители се превръщат в мярка, спрямо която оценяваме хората,които ни заобикалят. Любовните ни успехи или разочарования ни съпътстват през целия  жизнен път. Избраната от нас професия осмисля или проваля половината от нашето битие. Факт е, че спомените винаги вървят с нас.
Често не си даваме сметка за една  важна човешка способност-  забравянето.Според някои,  тя дори е по-важна за човешките същества от паметта.Именно „забравянето“ ни дава възможност да „изчистим” съзнанието си от травматичните спомени и да „освободим“ място за нови преживявания.Човешкото съзнание може да се сравни с паметта на един компютър.Колкото повече я натоварваш с информация,толкова  нейните функции  влошават своето качество. Не случайно, програмистите препоръчват периодично „изчистване“ на компютърната памет.
Isaac_Bashevis_Singer_(upright)Исак Башевис Сингер/Singer//1904- 1991 / е последния велик еврейски писател на идиш.Роден е в град Леончин /днешна Полша/, в семейство на полски равин .Литературният се дебют прави през 1925 година с разказа си „На стари години“,публикуван във Варшава /Полша/.
Семейството му има трагична съдба. Майка му и по-малкият му брат са депортирани в Съветския Съюз. След окупацията на Западна Полша изчезват в концентрационните лагери .През 1935 година,той се спасява,като емигрира в САЩ. За негово щастие, роднините му са талантливи. За свой учител в писането, той признава  по-големия си брат – еврейския писател Йошуа Сингер.Сестра му, Естер Крайтман също става известна английска писателка.
Негово вдъхновение са великия американски писател Едгар Алан По,Талмуда,Кабала,философа Спиноза, Фьодор Достоевски. Сингер е  известен преводач, който превежда на идиш  Ерих Мария Ремарк,Томас Ман,Кнут Хамсун.
С романа си “Сатана в Горай” получава световна слава.В него описва мистичните вярвания и суеверия в едно полско село, по времето,когато еврейския лъже месия Шабетай Цви предизвиква смут с предсказанието си,че края на света ще настъпи всеки момент. В световната литература , Сингер е един от най-големите майстори на разказа на 20 век.В този жанр, често е сравняван с великите Мопасан,Чехов,Борхес.Езикът.на който пише е идиш. Той се   е говорил от евреите в Централна Европа през 19 и първата половина на 20 век.Именно тези евреи, са напълно  заличени физически от режимите на Хитлер и Сталин.От господстващ преди Втората световна война идиш се превръща в „забравен“ след нейния край.
Сингер е един от най- големите стилисти в литературната история. Особено място в творчеството му заема магията и фолклора.През 1978 година получава Нобелова награда по литература за „възраждането чрез литературата на един „забравен“ език“.
 Става чудо, независимо, че сред евреите господства другата форма на еврейския- иврит, днес се наблюдава засилване на интереса в световен мащаб към идиш.
Сингер доказва че творчеството може да „възроди“ забравените ценности!
 Автор: Георги Караджов

Търсят доброволци за филми за Пловдив

7 късометражни филма, посветени на Пловдив ще бъдат заснети от изявени български режисьори от юни до декември

Търсят се доброволци за създаването на филми, посветени на Пловдив

Търсят се доброволци за създаването на филми, посветени на Пловдив
Доброволци, които да се включат в създаването на 7 късометражни филма, посветени на Пловдив, търсят в града под тепетата фондация „Пловдив 2019“ и КИНОПЛОВДИВ, проект на ЕСК.

Филмите ще бъдат заснети от изявени български режисьори от юни до декември и са част от програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019. Филмите са вдъхновени и посветени Пловдив, а ролите, в които могат да се включват непрофесионалисти, любители, ученици и студенти с интерес към киноизкуството, навършили 18 годишна възраст, са разнообразни. Търсят се доброволни асистенти на режисьора, оператора, сценографа, организатори на терен и други. Всеки избран става пълноценна част от снимачния екип на даден филм и участва в организирането и заснемането на конкретно кинопроизведение, в чийто екип попада.

Режисьорските екипи, които ще създадат филм за Пловдив са Петър Вълчанов и Кристина Грозева,  Николай Тодоров, Павел Веснаков, Ралица Петрова, Димитър Кутманов, Любомир Младенов, Христо Симеонов, а снимките започват в Пловдив през месец юни.

Създадените късометражни филми ще бъдат обединени в един пълнометражен омнибус филм, посветен на града, чиято премиера се очаква в началото на 2019 г.

https://dariknews.bg/regioni/plovdiv/tyrsiat-dobrovolci-za-filmi-za-plovdiv-2097055
 

15 АВТОМОБИЛА НА ОП „ЧИСТОТА“ ЩЕ СЕ ВКЛЮЧАТ В ПРОЛЕТНОТО МИЕНЕ НА ПЛОВДИВСКИТЕ УЛИЦИ

Радио “Фокус” – Пловдив
Пловдив. 15 автомобила на общинско предприятие „Чистота“ ще се включат в пролетното миене на пловдивските улици. Това каза пред журналисти Иван Стоянов, директор на общинското предприятие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „С цел подобряването на качеството на атмосферния въздух в град Пловдив миенето на улиците през нощта ще се извършва с маркуч, а през деня ще се мие с дюзи“, каза Иван Стоянов. По думите му улиците ще се мият осем часа през нощта, като шофьорите ще се сменят, и осем часа през деня с дюзи. По този начин ще се увеличи двойно миенето на пловдивските улици. Стоянов коментира, всяка седмица ще се пуска график на улиците, които ще се мият поради две причини. Едната е да може собствениците на автомобили да преместят колите си, а втората причина е да няма неизмита улица в града. Миенето в град Пловдив се извършва от 2012 година. Пет пъти в седмицата ще се мият големите булеварди, три пъти в седмицата улиците от втора категория и веднъж седмично улици трета категория с техниката, с която разполага ОП „Чистота“. „За да се увеличи миенето на улиците през деня ще предложим на сесийно обсъждане от общински съвет съкращението на 32 щата на жени ръчен труд“, каза Иван Стоянов.  По думите му тези щатове са вакантни. Във всеки район като напусне жена не се назначава на нейно място друга, за да може да стоят празни. По този начин съкратените средства от поддръжка на щатовете ще бъдат насочени към машинно миене на пловдивските улици.
http://focus-radio.net/15-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B0%D1%82-%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE/