Author Archives: admin

About admin

Член съм на Съюза на журналистите в България, Съюза на независимите български писатели. Автор съм на шест книги в книжен формат и 17 в интернет. Аз съм главен редакто на вестник Сияние, председател на Съюз "Духовно възраждане - България", с национално движение "Туй що е българско, се е наше" и на международна организация УРИ.

ИЗЛЪЧВАНЕ

Жизнената ни среда е богата на излъчвания.Усещаме близостта на ресторанта по миризмата,която ни обгръща.Топлината на фурната в къщи ни държи на дистанция..Чистото или потно човешко тяло също има специфично ухание.Светлината на електрическата крушка ни позволява да виждаме и през нощта.Какво би било нощното небе без звездите и планетите, които го изпълват.Във физиката и химията именно излъчването на обектите на изследване ни позволява да разгадаваме тяхната структура и функции.
Човешките сетива- осезание,обоняние,вкус,мирис играят огромна роля в нашия живот.Те ни позволяват да усетим опасността преди да се е случила или да уловим симпатията и състраданието на човека до нас.Чувствителността на модерните средства за научно изследване дори надвишават силата на нашите възприятия.Те са способни да уловят и най- малката промяна в заобикалящата среда и и да я интерпретират по научен начин.
Стефан Майер /Stefan Meyer//1860-1911/ е австрийски физик.Следва във Виенския университет,където е асистент на великия физик Лудвиг Болцман/1898/.Защитава докторат по философия, а от 1902 година завежда катедрата по физика във Виенския университет.Основните му изследвания са в областта на ядрената физика ирадиоактивността. Заедно с Егон фон Швайдлер определя периода на полуразпад на радиоактивния елемент полоний и открива превръщането му в олово.В 1890 година двамата откриват отклонението на радиевите лъчи в магнитно поле.Става първи директор на създадения Радиев институт във Виена /1910/.Радиевият институт в Париж е основан 2 години по-късно от съпрузите Пиер и Мария Кюри.
Изпраща образци чист радий,получени в Института във Виена на семейство Кюри в Париж, Ърнест Ръдърфорд в Манчестър и Уйлям Рамзи в Лондон.Така се превръща в ключова фигура в развитието на изследванията на радиоактивността в световен мащаб.
Има изследвания посветени на точното определяне на топлообразуването в резултат на радиевото излъчване.Измерва поглъщането на алфа лъчите в различни среди,радиоактивността на изворите и минералите.
Изследва състава на продуктите от радиоактивното разпадане в атмосферата.Проявява се като изключителен учител и организатор.Сред неговите ученици в Радиевия институт са великите учени Дьорд фон Хевеши, Виктор Хес,Фридрих Панет.
Евреин по рождение той се спасява само след сериозно застъпничество в окупираната от нацистите Австрия.Брат му, известен химик няма това щастие- загива в концентрационен лагер.
Майер създава и издава най- разпространения учебник за радиоактивността в немскоезичния свят.Съперничат му по влияние само тези на семейство Кюри на френски и на Ърнест Ръдърфорд на английски.Създава и учебник за музикални инструменти и акустика.
Научното „излъчване“ на Майер определя немския  принос в откриването и изследването на радиоактивността.
  Автор: Георги Караджов

ЗАЩО ОТКРИВАМЕ НОВА РУБРИКА

Image result for австрия

По повод на това,че  Република Австрия стана председател на ЕС,ред- колегията на международен електронен вестник „Сияние“ решава да открие рубрика „Австрия пред лицето на света“.В нея ще разкриваме нейните културни ценности.
Ще отразяваме  важни събития,свързани с Австрийското председателство.
Взаимоотношенията между двете страни имат богата история .
Преките и косвени влияния от Австро-Унгария в България датират от 19 век и се засилват след 1878 година.Виена,Прага,Будапеща основни центрове на Австро-Унгария по онова време  стават притегателни културни огнища за българската интелигенция и средища на търговски връзки.Австрийски архитекти,инженери и декоратори се установяват предимно в София и проектират едни от най- представителните сгради с обществени функции и градоустройствена значимост.
Това са сгради за монархическата институция, висшата държавна администрация,резиденции на чужди мисии и местни влиятелни личности,хотели,финансови и културни здания.
Първопремиран е проектът на Общинска минерална баня на австрийския архитект Емил фон Фьорстер.Известният австрийски архитектурен тандем Хелмер-Фелнер печели конкурса и изгражда Народния театър.
Сътрудничеството между нашите държави продължава и до днес.
Мария Герасова

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

  НА ОБНОВЕНАТА ЕКСПОЗИЦИЯ В КЪЩА МУЗЕЙ „ХРИСТО Г. ДАНОВ”

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев ще открие обновената музейна експозиция от 11:30 часа на 23 юли 2018 г., броени дни преди отбелязването на 190 години от рождението на Христо Г. Данов.
На 27 юли 2018 г. се навършват 190 години от рождението на Христо Г. Данов – основател на модерното книгоиздаване в България. По този повод, Регионален исторически музей – Пловдив обнови своята експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век”. Тя е подредена в къщата музей „Христо Г. Данов”, а дейностите бяха реализирани със средства по защитен пред Министерство на културата проект за изготвяне на нови музейни витрини и експозиционни табла, както и средства по бюджета на Община Пловдив и музея. Музейната експозиция представя делото на Христо Г. Данов като учител, книгоиздател, индустриалец, общественик и кмет на Пловдив. Официалното и откриване ще се състои на 23 юли 2018 г. (понеделник) от 11:30 часа в къщата музей „Христо Г. Данов” на ул. „Митрополит Паисий” № 2. Обновената експозиция ще бъде открита от инж. Иван Тотев – кмет на Пловдив, а на събитието са поканени представители на пловдивската общественост и медиите. Преди това ще бъде почетена паметта на Христо Г. Данов с поклонение на гроба му в двора на катедрален храм “Успение Богородично”. Експозицията е принос на Регионален исторически музей – Пловдив в подготовката на програмата „Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г.”
Опис снимки:
1 – Къща музей „Христо Г. Данов”, в която е подредена обновената музейна експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век”;
2 – Катедрален храм “Успение Богородично” гр. Пловдив;
 1
2
 подготви Пламен Четелязов
предоставя Мария Герасова

 

 

Чужденци отново учат български танци и музика в Пловдив

АМТИИ събира любители на българския фолклор от цял свят на 14-ти Международен фолклорен семинар
За 14-та поредна година АМТИИ събира любители на българския фолклор от цял свят в рамките на традиционния Международен фолклорен семинар, който се открива тази вечер от 18.30 часа в залата на академията.
Приветствие към посланиците на българската култура по света ще произнесе ректорът на АМТИИ проф. академик Милчо Василев, а ансамблите на Академията ще представят на гостите пъстра фолклорна програма.
Повече от 60 чужденци от 13 страни ще изучават в продължение на една седмица български народни песни, народни танци и различни български народни инструменти като гайда, гъдулка, тамбура, тъпан и др.
За преподаватели на семинаристите са привлечени водещи български певци, хореографи и инструменталисти.
Любителите музиканти и танцьори от 3 континента ще бъдат запознати със спецификите на северняшката, добруджанска, тракийска, шопска, пиринска, родопска и странджанска фолклорни области, а накрая на обучението ще демонстрират постигнатите резултати на гала-вечер, която по традиция протича с много настроение и музикален заряд. Всички занятия от 14-ия Международен фолклорен семинар ще се проведат в залите на централната сграда на АМТИИ и сградата на академията на ул. „Съборна“.
За много от гостите това е поредно посещение на Фолклорния семинар в АМТИИ. Инженери, икономисти или учители по професия, те пристигат от Германия, Франция, САЩ, Израел и мн. др. страни, за да докажат със своето внимание и любов непреходността и високия естетизъм на българската култура
https://dcnews.bg/chuzhdentsi-otnovo-uchat-balgarski-tantsi-i-muzika-v-plovdiv/#.W07UgTmwR4I.facebook

МЪЧЕНИЦИ И ГЕРОИ ЗА ВЯРАТА В ИИСУСА ХРИСТА

Апостолите и учителите на църквата, както и хиляди още християни, които проповядвали Христовото учение, страдали за Христа и мнозина загинали мъченически. Преследвали ги изпърво евреите, а после езичниците. Най- жестоко било гонението против християните през време на римските императори Нерон и Диоклитиян. През тяхното царуване загинали хиляди люде, учени и прости, богати и бедни, мъже и жени. Това са мъченици и герои за Христовата вяра. Те не се уплашили от мъките и страданията, на които се подлагали, а смело посрещали смъртта, защото били убедени, че като  разпространяват християнството  вършат велико дело, което ще открие на света нови светли дни.Те вярвали, че Христовото учение е вечно и никой не ще може да го измени. Че то ще преобрази света и ще донесе  братство и обща радост на земята.  Затова не се боели от тъмниците, с които ги заплашвали, а посрещали смъртта с усмивка на уста, славейки Бога.
Тези истински мъченици и герои  за вярата в Иисуса Христа са хиляди на брой, но имената на повечето са неизвестни. По царска заповед, те били хвърляни на гладни зверове да ги изядат живи. Разпъвали ги на кръст, наливали в устата им вряло масло, набивали ги на колове, обвивали ги в слама напоена със смола и ги запалвали да светят ноще в градините и т. н.  Често вземали деца от ръцете на майките и ги хвърляли пред техните очи на гладните зверове или ги посичали безмилостно Нежни девици били стъргани с железни куки, мушени с нагорещено желязо, разкъсани от колело с остри зъбци и най- сетне посичани от меч.
Но нищо не могло да отвърне тия верни последователи на Спасителя от Неговото Божествено учение. Те с радост отивали да пострадата за Него и със свещени песни посрещали смъртта. И когато били в ръцете на мъчителите, те говорили: По- добре да страдаме с праведните, отколкото да се наслаждаваме с нечестивити.” Те се пожертвували  за вечната Божия правда. Затова и спомените от техният подвиг ще бъде вечен. Като умирали със спокойствие, те извиквали у мнозина учудване и възторг. А това насърчавало по- малодушните и спечелвало нави привърженици на християнството. Църквата е провъзгласила мнозино от тях за светци и е отредила дни, в които честваме тяхната памет.
Между многото мъченици на Христовата вяра са: архидякон Стефан, св. Иаков, брат Господен, св. апостол Петър и Павел, св. Игнатий Богоносец, св. Поликарп, епископ Смирненски, св. София с дъщерите си Вара, Надежда и Любов св. Георги Пободоносец, св. Димитрий Солунски и мн. др.
 предоставя Мария Герасова

Животът на пловдивската Главна улица през 21 век

Старото име на пешеходната зона е било Узун чаршия, което в превод означава „дългата улица“

 Паулина Гегова

Plovdiv Town
Главната улица на Пловдив е основната пешеходна отсечка в града, а по данни, към днешна дата и най-дългата такава в цяла Европа. Състои се от две части – ул. „Княз Александър I Батенберг“ и ул. „Райко Даскалов“, по-позната като „Малката Главна“. Те лежат върху пистата на Античния римски стадион, а голяма част от сградите по продължението им са обявени за паметници на културата. Те са строени в началото на 20 век, а архитектурата им е с елементи на класицизъм, сецесион и постмодернизъм.
В миналото Главната улица е била много по-къса. Няколко века е обхващала едва продължението от площада на Джумаята до моста на река Марица, единственият по това време. Гражданите са я наричали Узун чаршия, заобиколена със стотици дюкяни, които са закривали великолепните сгради и са я правили толкова тънка, че трудно се разминавали дори две каруци. През управлението на първия пловдивски кмет Костаки Пеев старите натрошени камъни са заменени с калдъръм, а през 1990 г. първото павиране на пешеходната зона е факт. За жалост дългите павета били разположени успоредно на тротоарите, поради което железните шини на каруците често ги разрушавали. За да избегнат постоянни ремонти, управниците решават да ги заменят със сиенитни павета.
Според градоустройствения план на Йосиф Шнитер, приет през 1896 г., централната улица трябвало да се простира от „Цар-Симеоновата“ градина до моста на Марица, като подобно на европейските образци нейната ширина трябвало да бъде 50 м. След редица спорове е било решено бъдещата главна да има ширина от 16 м. от „Цар-Симеоновата“ градина до площад Джумая и 12 м. до моста на Марица.
Реалното преустрояване на Главната започнало през 1922 г., след което централната улица на Пловдив се сдобила с европейски облик. Всъщност, именно малката ширина на улицата е причина в средата на 20 век да се прокопае сегашния тунел под Трихълмието.
Отсечката води до много други значими сектори като квартал Капана, Стария град, ул. „Х. Г. Данов“. Успоредна е на ул. „Отец Паисий“ и е едва на пет минути от Голямата базилика, повечето градски музеи и галерии, площад „Съединение“ и много други любими на кореняците места.
Колкото и лета да минават Главната си остава все така красива. Уникалното синхронизиране на модернизъм, с ориенталско и римско влияние е това, което я прави една от най-големите забележителности не само в града, но и в цяла България. Фонтаните, разкопките и градините само допринасят допълнително за завършения й вид и настроението на пешеходците, независимо дали са излезли на разходка или по работа. От пролуките между къщите има изглед към две от тепетата, които също са на ръка разстояние, което автоматично я превръща в една от най-предпочитаните дестинации за туристите.
Дори ароматът на Главната улица е специфичен – на слънце, цветя и печива от множеството кокетни сладкарници, разпределящи се по продължението й. Колкото пъти съм разговаряла с чужденци, гости на града ни, винаги съм чувала едно и също: „Хората тук са много усмихнати“.
Да, пловдивчани са усмихнати, защото са щастливи без причина. А това до голяма степен се дължи на атмосферата и визията на града ни. Като започнеш от меките, есенно-пролетни цветове, през влиянието на историческото ни наследство до културното ни развитие. А Главната е една от онези перли, които сформират цялостната огърлица от достойнството на Пловдив.
 https://www.plovdivtown.com/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0/

БОГ ЯХВЕ

По време на шумерите Богът победител, който поразил змея бил Енлил. Когато царят на акадците  Хамурапи  превзел Месопотамия, победител станал Мардук. След векове, при хегемонията  на асирийците над Междуречието , писарите им изтрили  от табличките  с клинообразни  текстове Мардук, а на негово място  вписали собствения си  племенен бог Ашур. Когато митът достигнал до Палестина, евреите накарали Йехова да воюва с чудовището Левиатон или Рахов. Митът се е вмъкнал в християнството  под формата на легендата  за свети Георги, който убил змея.
Прочутите пирамиди  “закурати” и особено тези на Вавилон са първообразът на библейската кула. Образът на тази пирамида за еврейските  поколения се превърнал в стълба, с която човекът се свързвал с Йехова.
Целият текст на свещената книга  сочи, че еврейските свещеници са компилатори и редактори на по- стари текстове, които водят към легендите на по- старите народи. За старинността на библейските предания говори и фактът, че са отразени постепенните промени в отделните текстове, както на патриархалния строй на робовладелчеството и класовите различия, преминаването на евреите от чергарския към заседналия начин на живот.
Първоначално, евреите вярват в много богове, докато от Мойсей-1250г. пр. н. е. до 750г пр. н. е. има изключителен култ към един бог “Яхве”, представата за който е била предимно антропоморфна.
Според евреите, Бог не е част от природата, а е извън нея. Така, той би могъл да се разбере в чисто интелектуален или в абстрактен смисъл. Хората според тях са господари на природата по пълномощия, дадени им от Бога. В прочутия стих на книгата Битие,Господ заявява категорично на Адам и Ева “Плодете се и се умножавайте, заселвайте земята и я подчинявайте. Бъдете господари  на всички земни същества.” Десетте божи заповеди(наричани така след VII в пр. н. е.)са етични заповеди познати на евреите, отписани преди Вавилонския плен.Тези морални стандарти не се спазвали винаги в отношенията им с външните хора. Жестокостта, с която си служат  при завладяване на Ханаан, за тях е оправдание , лично от техния бог Яхве, който бил внушил на жителите на Ханаан да се съпротивяват, за да има причина да бъдат избити. ” Защото от Господ беше това , дето те ожесточиха сърцето си и с бой посрещнаха Израиля, за да бътат изтребени…(Иисус Навин 11:20).
д. и. н. Сергей Иванов
 предостави Мария Герасова

Пари мога да загубя,

  но партньори и клиенти – никога!

Пловдив е орисан да бъде един от стълбовете на българската икономика и да тегли страната напред, твърди строителният предприемач Тунджай Гюлер
ИНТЕРВЮ
от Даниела Арнаудова   
Тунджай Гюлер
Тунджай Гюлер
 
Тунджай Гюлер е създател и собственик на „ГЕРТ груп“. Компанията, развиваща се в няколко направления – строителство, текстил, търговия с горива и други, е с амбициозни цели в Пловдив. В момента дружеството строи два жилищни комплекса в града под тепетата, а други сгради са в процес на проектиране. 

Тунджай Гюлер е родом от Джебел, но през лятото на 1989 г. се изселва в Турция. 

И ако за твърде голям процент бизнесмени от голям калибър у нас остават съмненията за „чистотата“ на произхода на капиталите им, Тунджай Гюлер отговоря с усмивка на въпроса ни как е направил първия си милион: „През лятото на 1989 година заминах като всички останало – беден, но със знания и широко отворени очи за новото, което предлага различният живот. Ден и нощ работех, за да се върна като инвеститор в България с всичките спечелени пари. Избрах Пловдив!“.

-Г-н Гюлер, визитката Ви показва, че работите с размах – Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Гърция… Защо и Пловдив? Какво търсите в града под тепетата? 

-Не търся, а продължавам. Бизнес присъствието ми в Пловдив датира отдавна, още от 1996-а, когато да инвестираш в България си беше голям риск. Мнозина мои приятели и партньори ми казваха, че е лудост да се влагат пари в България по онова време. Аз обаче им опонирах, че в страна, в която има работливи хора, няма как да не успееш с производство. През 1996 година открих в Пловдив шивашко производство. Тогава във фирмата ми „Кокет“ работеха 360 души. Сега, след толкова години, правя по-уверена крачка в строителния бизнес. Така че фирма „ГЕРТ груп“ не стъпва сега в Пловдив, а продължава да се развива тук. 

-Защо? Вероятно не е само от сантимент от успешната някога инвестиция в шивашкия бизнес? 

-Комплексно е – имаме сериозно проучване, анкети, прогнози, дори и малко сантимент може да откриете. Навремето Пловдив и хората на града ми подадоха ръка, това не се забравя. 

Следва да отбележим, че след периодите на колебание брутният вътрешен продукт на човек в Пловдив значително изпреварва средния ръст за страната. Същото се отнася и за средната годишна работна заплата. Демографската картина е благоприятна. Градът е от водещите в страната по отношение на привличане на т. нар. „нетни мигранти“. Хората, които пристигат от съседните области – Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, те усещат как Пловдив се превръща в една от колоните на българската икономика. Така ще е вече, за хубаво или лошо, 4-5 града ще теглят напред България. Прогнозата ми е за ръст на инвестиционната активност в Пловдив. Надеждата ми е зелените площи да стават повече. Градът под тепетата трябва да става по-зелен. Когато ние стартираме проект, един от акцентите е да има повече зеленина. И всеки трябва да има принос към новата зелена система на града.

- Какво Ви накара да инвестирате в Пловдив в сферата на недвижимите имоти? Доколко добра локация е градът за подобен тип вложения?
- „ГЕРТ груп“ има построени жилищни комплекси в Истанбул, София, Кърджали… Строителството на жилища и имотният пазар не е хазарт. Строиш, продаваш и довиждане – това е грешно, така може да мисли само авантюристът. Мащабно проучване и поглед в бъдещето на Пловдив – това стои в основата на инвестицията ни. Пловдив покрива всички нюанси на визията на най-важния град на България, независимо че не е нейният административен център – и като местоположение, и като възприятие на хората за този град, и като инвеститорски интерес, и като възможности за транспорт, и като история, и куп още компоненти. Ако две министерства се позиционират в Пловдив, каквито намеци на властта е имало в различни години, то тогава вече Пловдив ще измести София.
Но за да не звуча като политик, който борави с думите, ще отбележа само най-важното от последното изследване на „Индъстри Уоч“. Факт е, че по отношение на растеж на доходите и ръст на заетостта Пловдив категорично изпреварва София. През анализираната 2017 година около една десета от наетите на работа са в Пловдивско, а растежът на доходите тук е 13% – при средна за страната 10%. В столицата има повече работещи, но в Пловдив са по-добре заплатени в последната година.
На този етап движението на хора и капитали към Пловдив правят града добра локация за инвестиране в жилищното строителство. Оттук нататък от всички зависи за хората и капиталите Пловдив да е крайна дестинация, а не по принуда градът да стане транзитна територия. Аз съм оптимист за Пловдив. Градът е орисан да бъде ракета-носител на България, това е и икономическата логика.
- Планирате строителството на два комплекса – “Панорама парк Запад”, на улица „Рая“, “Панорама Парк Изток”, близо до хотел SPS. Как избрахте точно тези локации?
- „Панорама Парк Запад“ е в „белите дробове“ на Пловдив, ако позволите образния изказ. Несъмнено в тази част на града е най-чистият въздух. Живот в града и в същото време почти сред природата. Строим върху пустош, както доскоро казваха за този район, но само на стотина метра от растителността и животинските видове в зоната около Гребния канал. Тази територия е богатството на Пловдив, тепърва ще се оценява от всички ни. Проектът ни на улица „Рая“ несъмнено е нашият дял в облагородяването на тази част от Пловдив, а композицията ни напълно е в синхрон със зелената зона.
Лесно и бързо се стига до центъра, с автомобил бързо правиш връзка с Околовръстното, а оттам излизаш на магистралата. В тази част на града са и най-добрите здравни заведения в Южна България, тук е и молът. Все неща, които търсещият нов дом отчита като плюсове.
Своите предимства има и „Панорама Парк Изток“. Той се намира в отлично устроен район. Тук не е само другият голям търговски център – мол „Галерия“, и магазините на големите търговски вериги, но и ботаническата градина, която ще се възстанови изцяло.
И двата ни комплекса, които се строят в Пловдив, са възможност за перфектна инвестиция от млади хора, които работят тук и са решили да останат в града. Сбъдната мечта за нов дом!
- В Пловдив много се строи в последните няколко години. С какво ще са по-различни вашите обекти от другите на пазара?
- В строителството и продажбата на имоти абсурдно е да си мислиш, че ще откриеш Америка. В този бизнес формулата за успеха отдавна е открита. Важното е да надграждаш добрите практики. Да строиш качествено, с оценка 10 от 10 възможни. Да бъдеш в постоянен и прям диалог с клиента. Да му предоставиш не само най-доброто жилище, но и схема за изплащане, която го удовлетворява напълно, а не да стане роб на новото си жилище за години напред.
Ние не строим с кредити, а със собствени средства, затова си позволявам да вметна това. Когато инвестираш в един град, твой дълг е да знаеш как диша той, накъде върви, какви са тенденциите в имотното търсене. Нас няма нещо, което да ни изненада, по-скоро очакваме да изненадаме клиентите с качеството, което ще им предложим.
- Тръгнали сте от текстилния бизнес. Преди 20-ина години развивате една от най-проспериращите текстилни фирми в Пловдив. Защо се пренасочихте към строителството?
- Независимо дали произвеждаш платове и ги продаваш, или градиш жилищни и търговски сгради и ги предлагаш на пазара, на едно правило никога не съм изневерявал: Пари мога да загубя, но доверието на партньори и клиенти – никога!…
- Ако Вие сега пристигате в Пловдив и търсите ново жилище – дайте съвет как човек да направи перфектната инвестиция?
- Локацията. Добра инфраструктура, близост до здравни заведения, достъп до учебни заведения… Въобще, получаваш уютен дом, качествено изпълнен, с модерна визия, но когато излезеш от комплекса също трябва да си улеснен. Когато си се спрял на дадено жилище, задължително трябва да наблюдаваш целия процес на изграждането му – дали са качествени материалите, как се изпълнява. Пловдив е топъл град, затова особено важна е изолацията. Аз лично ще гледам дали в основите на комплекса се поставя хидроизолация, дори двойна изолация. Ако търся нов дом, ще съм прочел достатъчно за Пловдив, за да знам за високите подпочвени води в града, както и как в различни периоди Марица е преливала и са следвали много неприятни дълги периоди за жителите му.
Локацията е важна, наблюдавайте строителството и качеството на използваните материали – това е съветът ми.
https://www.marica.bg/pari-moga-da-zagubq-no-partnxori-i-klienti-nikoga-Article-135766.html

Печатницата на Христо Г. Данов – връх на технологията

 от Росен Саръмов 
Печатницата на Христо Г. Данов - връх на технологията
Печатницата се е задвижвала на ръка с това колело

Печатницата се е задвижвала на ръка с това колело
Оловните заготовки, от които са се редили буквите

Оловните заготовки, от които са се редили буквите
Преса за кориците на кожени книги

Преса за кориците на кожени книги
Производителят на печатарската машина е от Будапеща

Производителят на печатарската машина е от Будапеща
Печатницата на Христо Г. Данов - връх на технологията
Печатницата на Христо Г. Данов - връх на технологията
Печатницата се е задвижвала на ръка с това колело

Печатницата се е задвижвала на ръка с това колело
Печатницата, на която Христо Г. Данов е издавал вестник „Марица.” е един от най-ценните експонати в едноименната къща-музей. Пресата е от масивен чугун и е била върхът на техниката за момента. Произведена е от унгарската фирма „Pusztafi es Perl” от Будапеща. „Парите са дадени от руската власт, затова е търсена най-добрата машина за времето си”, обясни уредничката Вера Кисьова. 
До машината има специална преса, на която са щамповани с релефни букви кориците на книгите, които е издавал легендарният възрожденец. А до нея са и оригиналните оловни парчета, от които са отливани буквите преди всеки брой. „Печатницата е задвижвана на ръка, а в един по-късен етап и била свързана и с парна машина”, обясни г-жа Кисьова.
https://www.marica.bg/pechatnicata-na-hristo-g-danov-vryh-na-tehnologiqta-Article-136790.html

Антиквар пази уникална колекция на вестник „Марица”

Принадлежали на директора на конезавода в Плевен, носили му ги с катъри през Беклемето
от Росен Саръмов   
Петър Неделев

Петър Неделев
Антиквар пази уникална колекция на вестник „Марица”
Антиквар пази уникална колекция на вестник „Марица”
Приходите на Източна Румелия от акцизни стоки за 1879 година в милиони грошове

Приходите на Източна Румелия от акцизни стоки за 1879 година в милиони грошове
Антиквар пази уникална колекция на вестник „Марица”
Кожената подвързия, с която е обвит годишникът

Кожената подвързия, с която е обвит годишникът
Антиквар пази уникална колекция на вестник „Марица”
Антиквар пази уникална колекция на вестник „Марица”
Петър Неделев

Петър Неделев
Антиквар пази уникална колекция на вестник „Марица”
Петър Неделев

Петър Неделев
Антиквар пази уникална колекция на вестник „Марица”
 
Първите 80 броя на вестник „Марица.” е открил пловдивският търговец на антикварни предмети Петър Неделев. Колекцията му от стари броеве на най-първото печатно издание на свободна България е най-голямата в града. Пази се в магазина му в Стария град. Пенсионираният военен, който от 30 години събира различни старини, купил находката от възрастна пловдивчанка. „Жената бе намерила периодиката от изданието на Христо Г. Данов на тавана си и веднага оценила значението му”, разказва търговецът. 

Вестниците са принадлежали на прапрадядо , който е бил директор на конезавода в Плевен. Изпращани са му по пощата, като на всеки брой отгоре някой е написал с перо: „До директора”. Колекцията започва от брой 8 на старата “Марица”. Неделев смята че, бизнесът със старите вестници е доста подценяван у нас. Има колекционери, които са готови да плащат луди пари за тях. Особено ценен за него е броят на “Марица”, в който е обявено Съединението на България. 

https://www.marica.bg/antikvar-pazi-unikalna-kolekciq-na-vestnik-marica-Article-137827.html