Category Archives: Без категория

Хенри Дейвид Торо: Нещата не се променят, променяме се ние бр.190

Хенри Дейвид Торо. Снимка: daily.jstor.org
Хенри Дейвид Торо (1817-1862) е американски писател и философ, известен най-вече с автобиографичната си книга “Уолдън” (1854). В нея той разказва за доброволния си изгнанически живот в колиба край едноименното езеро. Книгата е възхвала на семплия живот сред природата.
Торо е една от водещите фигури в движението трансцендентализъм, чиито идеи той не само изповядва на теория, но и доказва на практика чрез примера на собствения си живот: “Бях се самоназначил за инспектор на дъждовните и снежни бури, и изпълнявах задълженията си добросъвестно, въпреки че не получавах нито цент за това.”
HighViewArt.com подбра 20 любими цитата от Хенри Дейвид Торо:
1. ”Човекът не е нито безсмъртен, нито божествен, а роб и пленник на своето собствено мнение за себе си, изградено от собствените му постъпки. Общественото мнение е нищожен тиранин в сравнение с личното. Съдбата на човека се определя от това, което той сам мисли за себе си.” - из “Уолдън” 
2. ”Вместо да се възпитава уважение към закона, по-добре да се възпитава усет за справедливост.”
3. ”Ако сте построили замъци във въздуха, работата ви не е била напразна — там им е мястото. Остава под тях да положите основите.”
4. ”Живей всеки сезон като последен. Вдишай въздуха, изпий питие, опитай плод и се остави на въздействието на всяко едно от тях.”
5. ”Избягвайте всякакви начинания, които изискват да носите нови дрехи.”
6. ”Съпричастността към Природата е свидетелство за непоклатимо здраве.”
7. ”Тръгнал ли съм да се разхождам, аз с наслада се оставям на сетивата си. Какво правя в гората, ако ще мисля за нещо извън нея?”
8. ”Къде е литературата, даваща израз на Природата?”
9. ”Върви уверено в посоката на своите мечти. Живей живота, който си си представял.”
10. ”Не това, което гледаш, има значение, а това, което виждаш.”
11. ”Това, което получаваш от постигането на целите си не е толкова важно, колкото това какъв ставаш, постигайки ги.”
12. ”Бъди верен на своята работа, своята дума и своите приятели.”
13. ”Езикът на приятелството не се състои в думи, а в значения.”
14. ”Вместо любов, думи или слава, дай ми истина.”
15. ”Този свят не е нищо друг освен платното на нашето въображение.”
16. ”Тръгнал ли съм да се разхождам, аз с наслада се оставям на сетивата си. Какво правя в гората, ако ще мисля за нещо извън нея.”
17. ”Сутрешната ранна разходка е благословия за целия ден.”
18. ”Няма друг лек за любовта, освен да обичаш повече.”
19. ”Не наемай човек, който върши работата ти заради парите, а защото я обича.”
20.”Мечтите са мерило за нашия характер.”
По материали от Lira.bg и “Уикицитат“.
http://www.highviewart.com/cvetno/henri-deyvid-toro-neshtata-ne-se-promenyat-promenyame-se-nie-7532.html
тагове: Хенри Дейвид Торо

Как спомените могат да се предадат генетично на поколенията бр.177

Copyright: ESB Professional / Shutterstock
Оказва се, че спомени могат да се предадат чрез генетичния код от едно поколение на друго.
Ново изследване показа, как спомените от стреса могат да се предадат от едно поколение на следващото като се “излъчат” от една клетка към друга и от майка на дъщеря.
Изследването е било проведено върху мишки, и е показало, че спомени на страх, свръзани с определена миризма, могат да се предадат от родител на дете без детето никога да е имало контакт със самата миризма.
Процесът, познат като епигенетика, не означава, че самите гени се променят от стресиращи събития. По-скоро означава, че има промени в начина, по който тези гени се подреждат и изразяват.
Изследването, публикувано наскоро в изключително престижното списание Science, осигурява доказателства в подкрепа на противоречивата теория, че “спомени” могат да се предават чрез генетичен код.
Много учени продължават да са скептично настроени към епигенетиката, защото механизмът не е бил потвърден.
http://www.obekti.bg/nauka/kak-spomenite-mogat-da-se-predadat-genetichno-na-pokoleniyata
тагове:спомените, генитично,

Братовчед на Неси обитава езерото Шамлейн бр.170

Чудовище
Тайнствено създание, сравнявано с митичното чудовище от Лох Нес, обитава езерото Шамплейн (Чамплейн), лежащо на границата между САЩ и Канада. Легендата за него е известна по тези места от векове и дори днес продължава да вълнува учените, както и да води любителите на силни усещания именно тук.
Езерото е кръстено на французина Самюел дьо Шамплейн, който го открива в началото на седемнадесети век. Според някои твърдения именно той е бил един от първите, забелязали огромния страховит звяр, въпреки че доказателствата за това са доста противоречиви. 
Говори се, че още тогава той завил, че е видял във водите на езерото 6-метрова змия с глава, напомняща тази на кон. Тогава обаче никой не взел думите му под голямо внимание.
Смята се, че първото документирано наблюдение на чудовището Шамп е извършено чак през деветнадесети век. През 1819 година лодкар забелязал огромно създание да се движи във водата, а по думите му вратът му бил толкова дълъг, че се подавал на поне четири метра от водата.
 
По-късно за страховит звяр, обитаващ езерото, разказал и фермерът Джон Макдугал, който често плавал по водите му. При едно от прекосяванията си той привързал с въжета два коня, които плували зад него.
Езеро Чамплейн
Докато направлявал кануто си, той усетил, че внезапно нещо огромно започва да дърпа животните към дъното. Силата му била толкова голяма, че вероятно създанието щяло да потопи и него, ако не успял навреме да отреже връвта на конете.
Оттогава до ден днешен вече има стотици разкази за ужасяващия звяр, но образът му продължава да бъде загадка за науката. Много хора твърдят, че това е огромна есетра или друг вид едра риба, която живее от дълго време в това езеро. Други пък смятат, че става дума за плезиозавър – гигантски воден хищник от ерата креда, който по някаква причина е оцелял до днес.
http://sanovnik.bg/n3-76389-%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B5%D0%B4_%D0%BD%D0%B0_%D0%9D%D0%B5%D1%81%D0%B8_%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0_%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE_%D0%A8%D0%B0%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%BD
тагове:братовчед, Неси, езеото,Шамлейн

Реалистични близалки животни бр.166

Amezaiku е изкуство за правене на реалистични близалки животни и една японска традиция от 8 век, а 26 годишната Shinri Tezuka е млад майстор, който го прави отново известно. Това не е евтин и удобен начин за масово производство на близалки, но те изглеждат страхотно.
Shinri е един от малкото Amezaiku творци, койт запазва традицията жива. Той отваря своя магазин „Ameshin“ през 2013 г. и продава своите животинки – сладкарски изделия за 1000-2000 йени (8-17 долара), също така предлага курсове за тези, които се интересуват от изработването им. Бонбоните са направени от захарен сироп, нишесте и органични багрилни.
jivotni-blizalki-1
 
ame-shin.com | Shinri Tezuka
jivotni-blizalki-2
 
ame-shin.com | Shinri Tezuka
jivotni-blizalki-3
 
ame-shin.com | Shinri Tezuka
jivotni-blizalki-4
 
ame-shin.com | Shinri Tezuka
jivotni-blizalki-5
 
ame-shin.com | Shinri Tezuka
jivotni-blizalki-6
 
ame-shin.com | Shinri Tezuka
jivotni-blizalki-7
 
ame-shin.com | Shinri Tezuka
jivotni-blizalki-8
 
ame-shin.com | Shinri Tezuka
jivotni-blizalki-9
 
ame-shin.com | Shinri Tezuka
jivotni-blizalki-10
 
ame-shin.com | Shinri Tezuka
jivotni-blizalki-11
 
ame-shin.com | Shinri Tezuka
jivotni-blizalki-12
http://xfakti.com/%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8/
тагове: близалки, животни

НИЕ ЖИВЕЕМ В СВЯТ НА МАГИИ БР.164

Било то- бяла или чера. Нашите енгативни пожелания към ближния си, се явяват като черна магия и витаят наоколо.черните маги са акто черните облаци, които не предвищават нищо добро.

Имах една приятелка, на кояято нейната свекърва, отправяше непрекъснато клетви към нея. Една от клетвите се сбъдна.Беше: “Никога да не виидш пари и здравето винаги да ти бяга!” Клетвата витаеше енпрекъснато над нея и беше се сбъднала. Но какво получи свекърва ú  от това? Моята приятелка страдаше много, но дойде време, когато свекърва ú легна на легло. Беше получила инсулт.Страдаше много. Изненадващо било, че извикала приятелката ми при себе си и ú казала:”Това, което направих е голям грях. Прокълнах те, но нищо не остава без да се върне. Когато произнасяш заклинание, внимавай, защото клетвата ще те настигне и ще се върне обратно към теб.”

Когата, приятелката ми разказваше за това, което ú се случило, тръпки ме побиха по цялото тял.Магията не е какво ще сложиш в някакво пакетче.Дали пръст от гроб или вода, крило от прилеп, живак, косъм, нокът, част от дреха и пр., а ккаво ще щажеш върху него.Това е заклинанието., т. е. магията. Но Законът на Кармата, т. е. Равносметката, е жесток. той е Закон на Справедливостта.  Има един Учител, наречен Провидение, който наказва за неспазване ан този Закон.Трябва  да знаем, че  нашата мисъл се превърща във физична величина, т. е. се материализира и става така, както ние пожелаем.

Ще дам един пример. Казвате на детето си: “Мама, облечи си, че утре ще вдигнеш температура и ще започнеш да кашляш!” Не опдозирате, че сте му направили сугестия, по- точно втълпение на подсъзнателно ниво. Не ес замисляте, от къде ес появи всичко.

Това е магията. Направили сте някакво заклинание при ходжа или врачка, било то за любов или омраза, болест и т.н. Отсрещния ще го получи.Но преди да направите, замислете се за последствията, които ще получите.

Ако чувствате чуждо присъствие около себе си, отправете ес към чист човек, който ще ви помогне да отстраните клетвата, която всъщност е черна енергия, моделирана в обособена форма, която влиза във вас и започва ад действа.

Трябва да се направи специална релаксация, за да се изчисти тялото, домът и духа на пострадалия.

Мария Герасова

 тагове: свят, магии

Стари дънери на дървета превърнати в саксии за цветя бр.156

 Ваня Асенова  

Колкото и да не ни се иска се налага красиви стари дървета да бъдат отрязани. Често виждаме огромни пънове, които ни напомнят, че на това място е имало живот.

Но именно тези пънове могат да се използват по подходящ начин и в тях да бъдат засадени красиви цветя. Гледката определено е страхотна.

Ето няколко идеи как да се сдобиете с нови саксии в двора, които ще радват погледа ви :)

Снимки: Boredpanda.com

 
http://www.highviewart.com/stari-daneri-na-darveta-prevarnati-v-saksii-za-tsvetya-3289.html
тагове:стари, дънери, саксии, цветя

Все повече призраци се забелязват в Япония след земетресението бр.155

  • Slider

В Япония вече няколко таксиметрови шофьори са се оплакали  пред органите на реда за странни пътници, които започнали  да се появяват след голямото земетресение през 2011 година. Според вестник Asahi, таксиметровите шофьори са видели призраци.

Таксиметрови  шофьори , които работят в град Сендай в префектура Мияги, се оплакват от призраци, които често се появяват по пътищата, както и от пътници, които  мистериозно изчезват. В съобщението се казва, че един от сътрудниците на  университета Тохоку е  анкетирал   повече от 100 човека, които са били свидетели на призраци.

Например, един от шофьорите качил на пътя жена в палто, която помолила таксиметровия шофьор да я закара в района Минамихама. Човекът попитал пътничката дали тя знае, че този район е практически  необитаем заради неотдавнашното цунами ( през 2012 г., една година след природното бедствие), на  което жената отговорила: “Аз да не би да съм умряла?

Шофьорът погледнал към задната седалка, и там вече нямало никой. Подобен инцидент стана и по време на пътуване до района Хиейорихама, но по пътя към местоназначението пътникът също изчезнал.

Таксиметровите шофьори първо си помислили, че това са  обикновени халюцинации, но при качване в колата броячът се включва автоматично – а в тези случаи  броячите работели.

http://bg.checkonline4you.com/vse-poveche-prizratsi-se-zabelyazvat-v-yaponiya-sled-zemetresenieto/

 тагове:призраци,Япония

ХУМОР И САТИРА В ЕДНО БР.153

В* Е* С* Е* Л

Г* Р* Ъ* М* О* Т* Р* Ъ* Н

images

 ХАЙДЕ ДАВАЙ!

smile3501

- Златен и готин си, приятел.

- Защо бе, Дан? Виж какъв съм снажен!

- Ай, ай… Снажен бил. Хората гладуват а ти, я се виж,

 тлъстичък…

- Такъв съм си. Такава ми е натурата.

-  Не ми ги говори такива.Натурата ли? Тлъстниката си идва с яденето.

- Май доста се угояваш? Виж какъв си станал!

- Ей, не говори така, Дан! Жената така си ме харесва.

- Харесва не харесва, но я ме виж мен!

-Да бе, Да бе. Станал си на кожа и кости.

- Ей, ей… Станал съм тъй знаеш ли защо?

- Кажи де? Слушам.

- Защото гладуваме. Цялото семейство гладуваме, Дан.Как да не гладуваме. Парите не стигат.Само жената работи. Какво искаш да не гладуваме?

- Такава ли  била работата?

 -Такава я. Това да не е малко?

- Разбирам приятел.

- Ето. Най- после ме разбра. А ти?

 - Аз ли? Имам фирма, но никак не върви.

- Защо,  Дан?

- Плащаме големи данъци За кого по- напред?

- Ей, аз пък си мислих.

- И да мислиш и да не мислиш така е. Имам и работници. Едва им плащам заплатите,а за мен каквото остане.

- Ей и при теб било тежко?

- Така е. Колкото повече  получаваш, толкова повече ти вземат.

- Ох, ох, и аз се  вайкам, но от вайкане файда няма.  Не знам вече какво да правя? И   питаш, защо има  толкова много  хора да ровят по кошовете. Циганите са по- добре от нас.

- Прав си Дан.Умни са завалиите. Като нямат пари крадат  и така се хранят.

- Как да не крадат. Деца бол, за тях няма работа, нямат образование.

- Да, да. Кой се грижи за тях?Каквото и да стане, все  те са виновни.

-Онзи ден съм в автобуса. Прибирам се от работа. Минаваме покрай училище и какво мислиш? Снежни топки летят към прозореца. Шофьорът каза, че преди няколко дни  с такива счупили стъклото на автобуса.

- Как бе, Дан? Снежните топки не са толкова тежки?

- Да, ама хитреците, децата де, вътре сложили камъни.

- Истина е. Много са хитри.

- И знаеш ли, хората в автобуса пак набедиха циганите. А това бяха българчета.

- Ето какво било!  До къде стигнаха децата ни…

- Видя ли сега, когато изчезна любовта в семейството. Натирихме децата си по улиците и те се  превърнаха в хаймани и престъпници. Затова  затворите са пълни  с младежи.

- Прав си Дан. Вчера ходих в съда да  за проверя нещо. И знаеш ли какво?

- Кажи де!

 -Ами там , зад желязната врата бяха затворили няколко младежи. Добре облечени и красиви момчета. Стана ми тъжно Дан.

- И на мен ми стана тъжно. Ето, това са бъдещите хора. Какво е и ще бъде нашето общество…

- Ако не стъпим здраво на краката си. Да ангажираме млади и стари да работят за доброто, няма да стигнем  до никъде.

- Така е. В миналото поне имаше доброволни отряди. Затова престъпността беше в намалени размери. А сега какво е!…

- Хайде Дан. Да идем там и да им кажем „време е да направим това,  което отдавна не сме направили.  Ние сме силни, само да се обеденим.

- Хайде, давай!

ШАПКА НА ТОЯГА

newsm10

-Е хеййй, нали ти казах , а?

- Какво ми каза, да не мислиш, че мога да знам?

- А бе, ти на какво се мислиш?

- Аз ли? Ами нищо.

- Така значи? Пишеш се, че четеш мислите?

- Аз ли, нещо подобро.

- А си казвал на комшийката, че четеш мислите на другите?

- Такава ли била работата?

- Не ме е разбрала. Казах й, че май се шегува с мен.Че трябва да се види каква е. А тя.

- Какво тя… Така се стресира и помисли ,  че знам какво мисли.

- А ха, разбирам те. Гузен негонен бяга.

- Така е, мой  човек. На такива като нея, така  им се пада, та като говорят, първо да помислят.

- Най- после загрях.Искаш, да я накараш да  се замисли накъде е тръгнала.

- Така е.  Не я познавам много, но май за никъде не е.

- Защо, да е заникъде?

- Ами, защото така е повяхнала и  посърнала, а не вижда себе си.

- Да, да. Съжалявам за мъжа й.

- Защо бе, Кама?

 - Ами отрепал се е от работа. През деня на едно място, а вечерта на друго. Парите не им стигат.

- Така ли?

- Ами как ще им стигат, като тя е вечно по кафенетата. Крак връз крак, цигара в устата и кафенцето. И все по луксозни кафенета.

- Така не им виждам края. Как ще им стигат парите? А отгоре на всичко и дъщеричката им. Така върти закръгленото си задниче, с къса да не говорим до къде поличка, толкова вталена, че всеки момент ще  се пръсне.

- Ето, това е. Докато другите дъщери работа  не могат да си намерят. Техните също, а тя…

- Е хей. Карат си я значи, тъй. По леката по меката.

- Тъй да се каже. Горкичките…

- И аз така мисля. Наистина са горкичките. Да ги съжали човек. Както я карат, ще тръгнат под кривата круша.

-Да бе. Търкулнала се е крушата, намерила си е похлюпака.

- Ха,ха, ха…

- Тъй е Кама. Всичко си е за смях.

- Дано се намери някой, който да подхване дъщеричката  й. Такива като нея знаеш ли  какво им трябва?

- Казвай, казвай!

- Ами да ги хване за ушите и право там… 

- Аха…

- И да видим тогава къде ще ходят. Мястото им е в къщи. Да вършат някаква работа.

- Така е. Нали виждам днешните момичета. Не могат да шият, да готвят да шетат. А едно време беше друго. От малки, родителите ги учиха на всичко.

- Не знам, като се оженят какво ще правят, щом  само висят по кафенетата.

- Майките, майките   са виновни, че ги учат така.

- За съжаление  са мъжете. Вече си смениха задълженията. Те поеха къщната работа, а жените забравиха къщите си и все по кафенетата.

- Е хей… Шапка  на тояга. Ами ако продължава така, не знам накъде ще тръгне света.

- Хайде, да вървим, че в къще ще не подхванат…

 Мария Герасова

тагове: хумор, сатира, едно, весел гръмотрън