Category Archives: Кой-кога-защо

10 чудеса на Вселената

Кой е най-големият обект във Вселената? Разберете отговора на този въпрос и научете повече за още 9 невероятни астрономически чудеса.
10. Хипербързи звезди
Това са звезди, пътуващи из Вселената със скорост над 3.2 млн. км/ч. Вероятно са изхвърлени от черната дупка в центъра на Млечния път.
9. Газови куршуми
Понякога черните дупки „изстрелват“ газови куршуми. Те се движат със скорост една четвърта от тази на светлината. Достигат температури от десетки милиона градуса.
8. Радиовълните от галактиката M82
Неизвестен обект излъчва радио вълни – такива, каквито човечеството не е виждало никъде другаде във Вселената. Изглежда неговата скорост е 4 пъти по-голяма от тази на светлината.
7. Бездната
Това е район в Космоса, в който няма нито нормална, нито тъмна материя. Това е най-голямата бездна, която ни е известна. Разпростира се на около 1 млрд. светлинни години.
6. Стрелец B2
В облака Стрелец B2 откриваме десетки милиарди милиарди милиарди литри алкохол. Образувал се е в звездите бавно и е образувал един гигантски прилив.
5. Астероидът-комета P/2010 A2
Опашката й образува своеобразно X. Самият астероид се намира извън своя ореол от прах – нещо, което учените не са виждали никъде другаде.
4. PSR JI719-1438b
Планета, която е 18 пъти по-плътна от водата и която най-вероятно е изградена от диаманти. Това е милисекунден пулсар – малък и бързовъртящ се остатък от звезда, който е умрял при избухването на свръхнова.
3. Космически светкавици
Открити са край галактиката 3C303. Близо 10^18 ампера – равносилно на 1 трилиона светкавици. С други думи – това е най-голямото електрически поток, отчитан някога.
2. Бели дупки
Обратното на черните дупки. Не всмукват нищо. Напротив – изхвърлят огромно количество енергия. Според една от теориите Големият взрив е вследствие именно от тях.
1. Най-големият обект във Вселената
Звезден куп от 73 квазара, разпростиращ се на 4 млрд. светлинни години. 40 000 пъти по-голям е от Млечния път. Толкова огромен е, че подкопава изцяло сегашните астрофизични модели.
Източник: AllTime10s
 https://www.obekti.bg/kosmos/10-chudesa-na-vselenata?page=1

Тъмната енергия вероятно въобще не съществува

Едва преди 20 години астрономите откриха, че Вселената се разширява с ускоряващо се темпо и без видима причина. Именно тогава бе представена и концепцията за т.нар. „тъмна енергия“. Смята се, че тя упражнява специфична сила върху Вселената и съставлява около 68 процента от нея, пише IFLScience.
Все още обаче не е съвсем ясно какво точно представлява тази енергия. А някои оспорват и нейното съществуване.
Ново изследване, публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, настоява, че може би нямаме нужда от тази концепция. Според Еотвос Лоранд – ръководител на проекта – наслагването на прецизни астрономически наблюдения с приблизителни модели на Вселената е наложило създаването на концепцията за тъмната енергия. Всъщност обаче, тя не съществува. Както е казал Шекспир – „Не е вината в нашите звезди“.
Учените вярват, че различните региони на Вселената се разширяват с различна степен в зависмост от това как се разпределя материята. Самият Космос пък запазва средната си скорост на разрастване. Сегашните стандартни модели не взимат това предвид.
„Уравненията на Айнщайн за общата относителност, които описват разширението на Вселената, са толкова сложни от математическа гледна точка, че вече стотици години не можем да намерим решение, което да взима предвид ефекта на космическите структури“, допълва съавторът д-р Лазло Добос.
„Благодарение на прецизните наблюдения на свръхновите знаем, че Вселената се разширява. Същевременно обаче разчитаме на грубите обобщения на уравненията на Айнщайн, които вероятно въвеждат сериозни странични ефекти (като необходимостта от съществуването на тъмната енергия).“
За да тестват това, изследователите създават компютърна симулация, която има за цел да сравни стандартния космологически модел (с нормална материя, тъмна енергия и не по-малко странната тъмна материя) с такъв, в който има единствено тъмна и нормална материя. Единственото изискване е последният модел, наречен Avera (Average Expansion Rate Approximation) да има същата критична плътност, характерна за стандартния. Симулацията показва приличен набор от съвпадения между двамата модела (както по отношение на по-ранните и по-скорошни наблюдения на Вселената). Avera обаче се справя доста по-добре между очевидните разлики в локалните и миналите степени на разширения на Вселената.
Естествено, все още е твърде рано да заявим категорично, че тъмната енергия не съществува. Дебатът продължава с пълна сила.
https://www.obekti.bg/kosmos/tmnata-energiya-veroyatno-vobshche-ne-sshchestvuva

Невероятно: Архангели и космически лечители

  се явяват на концертите на Поли Паскова

На изпълненията ми много хора плачат – това е признак на пречистване, твърди народната певица
Странни изображения се появяват на концертите на народната певица Поли Паскова. Забелязала ги на снимките от участията си. „Дълго време триех тези снимки, защото мислех, че са с лошо качество. После забелязах, че се появяват и на фотоси от чужди фотоапарати. Отидох при най-добрите специалистки в областта, които контактуват с други измерения.“ Всички са единодушни, че това е вид лъчение, което се случва на концертите на Поли, благодарение на песните й. „Задачата ми тук е чрез гласа ми да трансформирам енергията на земята и да чистя хората духовно и физически“, убедена е певицата и ни показва снимки от концертите си в цялата страна. Започнах да събирам снимките и да ги чакам с нетърпение. “Небесните същества  - нарекла ги архангели и космически лечители, вече се виждали на всички й участия. Появявали се като кръгли светещи спирали и елипси около главата или сърцата на хората.
„Обикновено са там, където има здравословен проблем. Светят като слънца. В различните краище на България количеството и формите са различни. Не е случайно и това, че много хора плачат на мои песни. Това е знак за пречистване. Първо обаче „съществата“ пречистват мен. Често ми се случва още преди да запиша дадена песен да плача на нея.
Бившата баскетболистка казва още, че в музиката ни е закодирано ДНК-то на българина и неслучайно ръченицата а  в неравноделния такт 7/8, какъвто е и ритъмът на слънцето.
„Това е древно божествено познание е закодирано и в нашите шевици, които също са лечебни. Вярвам, че няма да забравим корените си. Неслучайно напоследък младите се записват в школи по народни танци.
Хората имат потребност от енергийния заряд на фолклора. Не заслужават послания от типа: „вие сте номер едно“, „горе ръцете“, „долу гащите“ и тем подобни.“

 

Народната певица Поли Паскова

Народната певица Поли Паскова

Поли в един от концертните си тоалети.

Поли в един от концертните си тоалети.

На двете снимки от концерт на Поли се виждат странни отблясъци около нея - фотографите не могат да обяснят от какво са.

На двете снимки от концерт на Поли се виждат странни отблясъци около нея – фотографите не могат да обяснят от какво са.

http://www.nabore.bg/statia/arhangeli-na-koncertite-na-poli-paskova-1523-21

 
 

Кога и къде е измислена нулата?

Между 3. и 9. век сл.н.е. маите развиват своята бройна система. При тях нулата съществува, но не за смане, а само за броене.  Източник: Obekti.bgНулата – тази красавица, като число – обозначаваща нищото, а като цифра – безценна в съчетание с останалите, се оявява много по-късно от събратята си в редичката.
Според исторически сведения необходимостта от нулата са усетили още древните вавилонци. В своята шестдесетична бройна система около 2000 г. пр.н.е. те маркирали липсата на стойност (или нулата) с празно пространство между цифрите. Ако днес се опитаме да направим същото, ще настъпи доста сериозно объркване – 1 8 и 108 не изглеждат никак еднакво, нали?
Около 300 г. пр.н.е. вавилонците измислят знак, който да замени празното пространство – две наклонени черти. Те обаче не са истинска нула, защото никога не се използват самостоятелно и не се поставят накрая на число. Така числа като 2 и 120 (2х60) изглеждали еднакво и само от контекста можело да се разбере за кое става дума.
За древните гърци въпросът бил философски – може ли нещо несъществуващо да се обозначи с цифра? И римляните не познавали нулата.
Между 3. и 9. век сл.н.е. маите развиват своята бройна система. При тях нулата съществува, но не за смятане, а само за броене. Математическите системи и на вавилонците, и на маите обаче не прескачат границите на техните култури.
И така стигаме до отговора на въпроса къде и кога е измислена нулата, която светът използва днес – в Индия между 6. и 8. век сл.н.е. Най-старият надпис, който съдържа символа за нула – малко кръгче, е върху камък в индийски храм, датиран към 876 г. сл.н.е. От него се развива днешната овална нула.
На базата на сметалото, широко разпространено в целия цивилизован свят тогава, индийците сътворяват десетичната система.
Тя е позиционна, т.е. в нея има значение на кое поред място е цифрата – нулата или всяка цифра, записана след друга, увеличава стойността на другата 10 пъти, 2 цифри – 100 пъти и т.н. (непозиционна бройна система е римската например).  Това помага да се изписват лесно големи числа, а и улеснява смятането. И други азиатски култури бързо се убеждават в предимствата на новата бройна система и я възприемат – Камбоджа през 7., Китай – през 8. век.  Благодарение на търговските връзки десетичната система стига и до арабските страни.
В съчиненията си за алгебрата и аритметиката през 9. век персийският математик Мохамед ал Хорезми използва индийските цифри и система, а по-късно – през 13. в., чрез преводите на неговите книги десетичната система влиза и в Европа, където цифрите стават популярни като арабски. Нулата среща известни трудности, защото католическата църква я заклеймява като “дяволска”. Налага се като истинска цифра едва през 14. век.
Гергана Стоилова
https://www.obekti.bg/nauka/koga-i-kde-e-izmislena-nulata