Category Archives: Кой-кога-защо

РОБОТИ ЗА БЪДЕЩИТЕ МИСИИ НА МАРС

robot-nasa-mars-mision

Международният проект UNISONO, която се координира от VTT Technical Research Centre Финландия, разработва комуникационно решение, което ще позволи космическа станция около орбитата в открития космос да поддържа непрекъснат контакт с роботи, работещи на повърхността на планетата. Освен това технологията притежава потенциални промишлени приложения, като например да намали лагването (забавяне или спиране на връзката) с мобилните игри и приложения.
Технологията, разработена в рамките на проекта UNISONO е важна стъпка напред за инициативи като човешката мисия до Марс. Преди хората да стъпят на планетата, тя се нуждае от инфраструктура, като например жилища и лаборатории, които трябва да бъдат построени от роботи. Тези роботи ще бъдат контролирани от астронавтите от космическа станция в орбита около Марс.
В момента астронавтите могат да се упражняват да контролират тези роботи на Земята от Международната космическа станция (ISS). ISS е постоянно около орбитата на Земята, което означава, че те често губят директен контакт с робота. Това води до прекъсване на предаването на данни и видео.
 „Губене на контрол върху роботите би могло да доведе до проблеми при задачата или увреждане на самия робот. Проектът UNISONO е разработил решение, което може да задържи астронавта в постоянен контакт с робота през цялото преминаване около орбитата“, обяснява д-р Али Мохамед, главен изследовател по робо техника в VTT Technical Research Centre, Финландия.
Времевият отрязък на ISS за директен контакт с един робот от Земята е значително по-кратък, отколкото е планирано за такъв, осъществен през орбитата около Марс. Проектът UNISONO показва как този времеви прозорец,  предоставен на разположение на астронавтите, може да бъде разширен безпроблемно чрез превключване между трансферните станции на Земята. Това позволява на учените реалистично да симулират роботизирани мисии на Марс, Луната или други небесни тела.
На този етап проектът демонстрира безпроблемно превключващата концепция, която може да се доразвива, докато се превърне в реалност за бъдещи човешки мисии на Марс.
Потенциални индустриални приложения на технологията
Тази технология също така притежава не малък потенциал за индустриално приложение. Същата идея може да се използва за проектиране на безжични системи за пренос на данни, за да се реши проблема на смарт телефоните, губещи сигнал, когато биват използвани в движеща се кола или влак.
Гейм индустрията може да използва технологията, за да премахне лагването (забавяне или спиране на връзката) при мобилните игри.
„Мобилните геймъри често се оплакват от изоставяне или други проблеми с връзката по време на игра. Технологията, разработена в рамките на проекта UNISONO би могла да подобри тяхното преживяване“, каза Яне Сепенен, научен сътрудник в VTT.
Проектът UNISONO се позовава и на средствата за комуникация като Qosmet, разработени по време на изследователски проекти, проведени във VTT. Qosmet е инструмент за измерване на производителността на мрежата. В проекта UNISONO системата Qosmet се използва за мониторинг и показване на непрекъсната свързаност, когато комуникацията е свързана между трансферните станции.
http://www.chitatel.net/roboti-za-mars/
 тагове: роботи, бъдещи, мисии, Марс

АВТОМОБИЛНИТЕ ГУМИ НА БЪДЕЩЕТО

Polaris-Defense_tires

В САЩ е започнало серийното производство на иновационни „безвъздушни” автомобилни гуми. Те са разработени от компанията Resilient Technologies.
Принципът им на действие напомня известното изобретение на Michelin – Tweel, в което пространството между главината на колелото и външния край е запълнено
с еластични спици.
В този случай не са използвани спици, а – клетъчна структура от специален патентован от компанията материал. Благодарение на своята твърдост, тя може да
поддържа формата на колелото и да носи теглото на целия автомобил.
Гъвкавостта на клетките елиминира друсането от контакта с неравностите по пътя. Иновационната разработка вече е преминала всички изпитания и тестове.
Резултатите потвърждават способността й напълно да замени обикновените надуваеми гуми.
Първите превозни средства, оборудвани с тези иновативни гуми, ще бъдат новите военни джипове.
http://www.chitatel.net/tires-of-the-future/
 тагове:автомобилни, гуми, бъдещето

ЧУДЕСАТА

Целият научен свят му се присмива.. Наричат го невежа, дилетант, авантюрист. Но той продължава разкопките. Десетки години събирал пари, за да осъществи детската си мечта. И чудото станало – Хенрих Шлиман все пак разкопал легендарния древен град Троя, който всички преди това смятали за измислица, за красива легенда.
Но защо става така: някои постигат успехи в безнадеждни на пръв поглед дела, а други, които имат всички шансове да направят дори повече, не постигат нищо?
А ето и още една история – на пръв поглед нямаща нищо общо с тази на Шлиман. Тя се случила с известния психолог и писател Владимир Леви (б.ред:повечето от неговите книги са преведени на български). „Порасна ми тумор на кожата, разказва Леви. – Растеше достатъчно бързо и неприятно, разпространяваше се… Назначиха ми спешна операция. И никакви гаранции”…
И тогава той започнал да мисли – „как всичко ще бъде както трябва”, че скоро ще се раздели с това нещо напълно и завинаги, без остатък. Представял си как го премахват. „Вечерта преди операцията, легнал в леглото, още веднъж провел „операцията по премахването” мислено… Усетил невероятно спокойствие и заспал дълбоко. Събуждайки се на сутринта видял чудо, в което отначало не искал да повярва. Туморът паднал самичък. Откъснал се. На негово място вече растяла свежа здрава тъкан. В света има описани много случаи, когато някои болни не могат да бъдат спасени от светила на световната медицина, а други по някакъв чудотворен начин се излекуват сами.
http://snaiper-bg.net/2013/09/neveroyatni-iztseleniya-i-drugi-chudesa-zashto-se-sluchvat-na-edni-a-na-durgi-ne/
 таг: чудеса

Огромен извънземен кораб излетя от Слънцето

Известният тайвански уфолог Скот Уоринг съобщи за поредното си невероятното си откритие.  На снимки на нашето Слънце той е открил огромен космически  кораб-майка.
По думите на Уоринг този извънземен космически кораб не само е огромен, той е изключително огромен. Размерите му са три пъти по-големи от размерите на Земята.
Уфологът съобщава още , че снимките са направени от апарат на НАСА още през декември миналата година.
http://nepoznato.energetika-bg.com/2017/03/skot-uoring-ogromen-izvanzemen-korab-izletya-ot-slantseto/
тагове: огромен, извънземен, кораб, Слънцето