Category Archives: Кой-кога-защо

Неразгаданите мистерии на остров Малта

 

1. Ципус на Мелкарт

През 1694 година рицарите на Свети Йоан открили два декоративни каменни стълба, наречени Ципус на Мелкарт. Върху тях имало гравюри, които съдържали мистериозния финикийски език, както и няколко пасажа на древногръцки. По-късни изследвания показали (благодарение на познатия гръцки език), че колоните са посветени на бога на смъртта от финикийската митология. 
Оказало се, че живеещите на острова гърци го припознавали за техния герой Херкулес и го почитали заедно с най-големите си врагове в Средиземноморието – финикийците. Учените и до днес не могат да открият на какво се дължи това разбирателство между двата народа, забелязано единствено в Малта. На основа на двата стълба през 1758 година бил разгадан финикийският език;
Разположена на едва 313 квадратни километра, Малта е една от най-малките, но същевременно и най-гъсто населени страни в света. Този средиземноморски рай е привлекателен туристически център за населението на Европа и света.
Освен красивите плажове и невероятната природа, едно от основните предимства на острова е богатата му история. Населена преди повече от 7000 години, Малта е била дом на много народи – финикийци, гърци, римляни, византийци, араби, бербери, нормани, кръстоносци и други.
Въпреки че е един от най-старите цивилизационни центрове на Стария свят, дори и днес Малти крие тайни, над които учените от десетилетия си блъскат главите и не могат да разгадаят. В следващата галерия вижте най-големите от тях.„
http://sanovnik.bg/n4-78994-%D0%9D%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2_%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B0

 тагове: мистерии, Малта

Неразкрити мистерии по света

Неразкрити мистерии по света

Една от неразкритите все още мистерии е удълженият череп, открит в Перу. Той е бил открит в град Андахуайлилас и никой няма обяснение на кого е принадлежал.

Черепът е с много дълга горна част, очните кухини са огромни, а зъбите са само кътници, въпреки че според големината на долната част на черепа е очевидно, че той е детски.

Смята се, че това най-вероятно е череп на извънземно, чийто кораб се е разбил наблизо. До черепа не е открито абсолютни нищо, което да хвърли светлина по този въпрос.

Има вероятност собственикът на този череп да е вдъхновил някои племена да удължават изкуствено горната част на главите на бебетата, за да приличат на богоподобните пришълци от небето.

Неразкрити мистерии по света

Друга мистерия, свързана отново с извънземните и Космоса, са огромните мегалити, пръснати из цялото земно кълбо. Загадъчните древни монументи са във Франция, в Малта, в САЩ и къде ли още не.

Тези величественни каменни руини, създадени между 4500 и 1500 година преди новата ера, най-вероятно са били своеобразни обсерватории.

Най-древните мегалитни съоръжения са в Малта. Там мегалитите достигат огромна височина. Съоръжението имитира пътя на Слънцето, а по време на слънцестоенето лъчите огряват главния олтар.

Има вероятност мегалитните съоръжения да представляват генератори на акустични или електромагнитни трептения. Повечето съоръжения са от скали с високо съдържание на кварц, който може да генерира електрически ток.

Хилядите бразди на остров Малта, които пресичат острова в различни посоки, също са неразкрита мистерия. Ширината на тези „релси” е 20 сантиметра, дълбочината им е от 10 до 70 сантиметра. Те обикалят целия остров и след това свършват във водата.

http://sanovnik.bg/n4-26038-%D0%9D%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8_%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8_%D0%BF%D0%BE_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0

 тагове: мистерии, света

Учени откриха метод за преодоляване на умората

Учени от университета Куин Мери в Лондон откриха ефикасен метод за избавяне от хроничната умора, съобщи Лента. 
Оказа се, че за справяне със синдрома на хроничната умора помагат контролираните от експерт редовни физически упражнения с умерена интензивност.
До тези заключения учените стигнали, след като 12 седмици следили здравословното състояние на 200 души, които не само приемали лекарства срещу депресия и безсъние, но и извършвали физически упражнения.
Било установено, че се подобрило здравословното състояние на около 40 участници в сравнение с това в контролната група, която включвала 100 души.
Учените са на мнение, че за засегнатите от хронична умора това е добър метод да потиснат симптомите й, но без да е нужно да посещават болница.
Освен голяма умора, синдромът на хроничната умора може да предизвика мускулни и ставни болки, възпаления на гърлото, болезненост на лимфните възли, главоболие, проблеми със запаметяването и съня. 
Резултатите от изследването са публикувани в сп. “Лансет”.
https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/eto-kak-da-preodoleem-umorata-naj-lesno-6070756
 тагове: метод, умората

Разкриха защо депресията се отразява

  различно на мъжете и жените

Британски учени установиха защо депресията се отразява по различен начин на мъжете и жените -представителите на силния пол я понасят по-тежко, съобщава сайтът “Дейли мейл“.
Екипът на Цзи-Ю-Чуан от университета в Кембридж констатирал, че мъжете в повечето случаи страдат от постоянна депресия , докато за дамите са характерни епизодичните пристъпи на лошо настроение.
Развитието на това състояние води до по-тежки последствия при мъжете – те са склонни да злоупотребяват с наркотици и често посягат на живота си.
Учените от Кембридж изследвали как работи мозъкът на пациенти от мъжки и женски пол при депресивни състояния. Те били подложени на стандартни тестове за депресия. В същото време било проследена работата на мозъка на изследваните чрез томограф.
Имало съществени разлики в степента на активност в отделните части на кората според пола на пациентите. Това предполага, че в бъдеще ще трябва да бъдат създадени нови методи за борба с депресията, отчитащи разликата в пола на пациентите.
https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/eto-zashto-depresiiata-se-otraziava-razlichno-na-myzhete-i-zhenite-6071387
тагове: депресията, жените, мъжете