Category Archives: Кой-кога-защо

Последната теория на Стивън Хокинг за Големия взрив

Последната теория на професор Стивън Хокинг за произхода на Вселената, която той работи в сътрудничество с професор Томас Хертог от KU Leuven, е публикуван днес в списание Journal of High Energy Physics.
Теорията, която беше представена за публикуване преди смъртта на Хокинг по-рано тази година, се основава на струнната теория и прогнозира, че вселената е крайна и далеч по-проста, отколкото много теории за Големия взрив казват.
Професор Хертог, чиято работа беше подкрепена от Европейския съвет за научни изследвания, обяви новата теория на конференция в университета в Кеймбридж през юли миналата година, организирана по случай 75-ия рожден ден на професор Хокинг.
Съвременните теории на Големия взрив предричат, че нашата местна вселена се е появила с кратък спад на инфлацията – с други думи, малка част от секундата след самия Голям взрив, вселената се разширява с експоненциален процент.
Резултат от снимката за Стивън Хокинг Окончателна теория за Големия взрив
Все пак се смята, че когато инфлацията започне, съществуват региони, където никога не спира. Смята се, че квантовите ефекти могат да запазят инфлацията завинаги в някои райони на вселената, така че в световен мащаб инфлацията да е вечна.
Следващата част от нашата вселена би била просто гостоприемна джобна вселена, регион, в който инфлацията приключи и се формират звезди и галактики.

Multiverse

 

Холографското разпределение на вероятностите в модел на двойна играчка на вечната инфлация, като функция на свързването на масовата деформация ~ m2, която е двойна за масата на скалар, и смачкването А на бъдещата граница, която параметризира количеството асимптотична анизотропия. Разпределението е плавно и нормализирано за цялото конфигурационно пространство и потиска силно анизотропните бъдещи граници. High Energ. Физ. (2018) 2018: 147. doi: 10.1007 / JHEP04 (2018) 147

“Обичайната теория за вечната инфлация прогнозира, че нашата вселена в света е като безкраен фрактал с мозайка от различни джобни вселени, разделени от надуващ се океан”, каза Хокинг в интервю миналата есен.
“Местните закони на физиката и химията могат да се различават от една джобна вселена до друга, която заедно ще формира мултивселеност.
Но никога не съм бил фен на мултивселената. Ако мащабът на различните вселени в мултивселената е голям или безкраен теорията не може да бъде тествана. ”
В новия си доклад Хокинг и Хертог казват тази сметка за вечната инфлация, тъй като теорията за големия взрив е погрешна. ”Проблемът с обичайната сметка на вечната инфлация е, че тя приема съществуваща фонова вселена, която се развива според теорията на Айнщайн за общата теория на относителността и разглежда квантовите ефекти като малки колебания около това”, каза Хертог.
“Динамиката на вечната инфлация обаче унищожава разделението между класическата и квантовата физика. В резултат на това теорията на Айнщайн се разпада във вечната инфлация. “
“Предполагаме, че нашата вселена, на най-големите мащаби, е сравнително гладка и глобално ограничена. Така че не е фрактална структура – каза Хокинг.
Теорията за вечната инфлация, която Хокинг и Хертог изтъкват, се основават на теорията на струните: клон на теоретичната физика, който се опитва да съгласува гравитацията и общата теория на относителността с квантовата физика, отчасти като описва фундаменталните съставки на Вселената като малки вибриращи струни.
Техният подход използва концепцията за низовата теория на холографията, която постулира, че вселената е голяма и сложна холограма: физическата реалност в определени 3D пространства може да бъде математически намалена до 2D проекции на повърхността.
Резултат от снимката за Стивън Хокинг Окончателна теория за Големия взрив
Хокинг и Хертог разработиха вариант на тази концепция за холография, за да разкрият измерението на времето във вечната инфлация. Това им позволява да опишат вечната инфлация, без да се налага да разчитат на теорията на Айнщайн. В новата теория вечната инфлация се свежда до едно времево състояние, определено на пространствена повърхност в началото на времето.
“Когато проследим еволюцията на нашата вселена назад във времето, в един момент стигаме до прага на вечната инфлация, където нашето познато понятие за време престава да има някакво значение”, каза Хертог.
По-ранната “безгранична теория” на Хокинг прогнозира, че ако се върнеш във времето до началото на вселената, вселената се свива и затваря като сфера, но тази нова теория представлява стъпка от предишната работа. - Сега казваме, че в миналото има граница – каза Хертог.
Хертог и Хокинг използваха новата си теория, за да извлекат по-надеждни прогнози за глобалната структура на Вселената. Те предсказаха, че вселената, която излиза от вечната инфлация на миналата граница, е крайна и далеч по-проста от безкрайната фрактална структура, предсказана от старата теория за вечната инфлация.
Техните резултати, ако бъдат потвърдени от по-нататъшна работа, биха имали дълбоки последици за парадигмата на мултивселенията. ”Не сме стигнали до една уникална вселена, но нашите открития предполагат значително намаляване на мултивселенията, до много по-малка гама от възможни вселени”, каза Хокинг.
Това прави теорията по-прогностична и изпитателна.
Резултат от снимката за Стивън Хокинг Окончателна теория за Големия взрив
Хертог сега планира да изучи последиците от новата теория на по-малки мащаби, които са в обсега на нашите космически телескопи. Той вярва, че първичните гравитационни вълни - вълни в космоса – генерирани при излизане от вечната инфлация, представляват най-обещаващите “пистолети за пушене”, за да тестват модела.
Разширението на нашата вселена от самото начало означава, че такива гравитационни вълни ще имат много дълги дължини на вълната извън обхвата на текущите LIGO детектори. Но те биха могли да бъдат чути от планираната европейска космическа обсерватория за гравитационни вълни, LISA, или да се видят в бъдещи експерименти, измерващи космическия микровълнов фон.
http://sciencetechworld.com/stephen-hawkings-final-theory-big-bang/

Как оцелява Земята след слънчевите бури?

Космическата метеорологична станция на НАСА MMS помогна да се разреши една от най-старите мистерии пред астрофизиците. А именно – какво се случва с цялата енергия от слънчевата буря, която удря нашата Земя доста често? Астрономите на НАСА са открили, че турбулентния ураган от електрони, който се намира високо над повърхността на планетата, претърпява промени на състоянието на суб-атомно ниво и това ефективно разпределя и поглъща енергията в мрежата на магнетизма.
“Ние разбрахме, че магнитната енергия в бушуващите турбулентни системи като тези, причинени от слънчевите бури, каскадира надолу към малки и все по-малки мащаби и в един момент се разпределя напълно”, обяснява Джеймс Дрейк от университета в Мериленд. “Големият въпрос е как се случва това и каква точно е ролята на магнитната повторна връзка при такива микроскопични мащаби”, добавя той. Повторната магнитна връзка или т.н. реконекция е драматичното разкъсване и съединяване на противоположните линии в магнитното поле, което освобождава огромни потоци от заредени частици, които след това се канализират по невидимите магнитни пътища.
https://www.obekti.bg/kosmos/kak-ocelyava-zemyata-sled-slnchevite-buri

Учените откриха ключа на слънчевите изригвания


В продължение на векове учените са озадачени от гигантските и непредсказуеми изливи на плазма от Слънцето, понякога толкова агресивни, че могат да причинят сияния на Земята и да нарушат комуникационните връзки по планетата ни.
Но международен екип от учени смята, че може би най-накрая са идентифицирали механизмите, които предизвикват тези изригвания, и противно на предишните теории, и малките и големите слънчеви езици са причинени от един и същ драматичен процес.
Ако новата хипотеза е вярна учените може да успеят да предсказват изригванията, но освен това и кога ще нанасят поражения по Земята.
Учените са анализирали 3D симулации на двама главни вида слънчеви изригвания: коронални потози, които са относително малки изригвания на плазма и големи изригвание, при които огромни облаци от плазма и магнитни полета се изстрелват в небето при огромни скорости.
Благодарение на новите научни модели учените са успели да покажат, че и двата вида изригвания се предизвикват когато линиите на магнитното поле на повърхността на Слънцето се прекъсват и съединяват в процес, известен като магнитно възстановяване.
https://www.obekti.bg/kosmos/uchenite-otkriha-klyucha-na-slnchevite-izrigvaniya

6 мистериозни души без минало

Джером от Санди Коув
През септември 1863 г. на плаж в Нова Скотия, Канада, бил открит странен мъж без крака. Той не говорел английски и местните хора го кръстили Джером просто, защото мънкал нещо подобно под нос. Но Джером не говорел и никакъв друг език и дори не използвал членоразделни изрази. Лекарят заключил, че ампутациите са скорошни и при това са дело на опитен хирург.
Виден полиглот се опитал да общува с Джером на френски, италиански и испански, но без успех. Странният мъж живял цели 50 години в новия си дом без някой да разбере кой е той и откъде идва.
Джон Доу Номер 24
През октомври 1945 г. по улиците на Джаксънвил, щата Илиной, се появил младеж, който не можел да говори или общува по какъвто и да било начин. Единственото, което написал, било името “Луис”. Властите го вкарали в приют за душевноболни, където ми дали името Джон Доу номер 24, тъй като бил 24-тия безименен мъж в институцията. За “Луис” така и не се сетил никой. Непознатият починал чак през 1993 г., но мистерията около него не била решена.
Мосю Шошани
Еврейският учител мосю Шошани е известен със своите ученици, сред които и Нобеловия лауреат Ели Визел, но за самият него не се знае почти нищо. Външният му вид бил неприятен и дори отблъскващ, истинското му име не било известно и той често се местел от място на място. За един период от живота му няма напълно никакви сведения. Ясно е обаче, че учениците му го уважавали като философ, математик и познавач на Талмуда. Шошани починал през 1968 г.
 
Бела от бряста
През 1943 г. четири момченца от градчето Стауърбридж в Англия се натъкнали на ужасяваща находка – в един бряст бил поставен скелет на жена. Полицията установила, че тя е на приблизителна възраст 35 години и е била вътре около година. Освен това явно е била напъхана в дървото още топла, защото иначе скованото тяло не би го позволило. Самоличността на жената останала мистерия, докато година по-късно из околностите започнали да се появяват надписи като “Кой вкара Бела в бряста?” Властите безуспешно се опитвали да установят идентичността както на убитата, така и на ръката зад надписите. Единственото възможно обяснение било за шпионка на нацистите на име Кларабела Донкърс, която донякъде отговаряла на описанието, но никога не било доказано нищо.
Мъжът от дупката
Известен с прякори като “Най-самотният мъж на света” и “Последният дивак”, този мъж бил открит в дупка в Амазония през 1996 г. Езикът, който говорел, бил непознат, нито се знаело кое е неговото племе. Към 2014 г. той все още е жив и обитава територия около 40 кв.км.
Каспър Каузер
Това вероятно е измама, но пък е добре скалъпена. На 26 май 1828, на площад Унщлит в Нюрнберг, младеж с уморен вид едва стигнал до площада и припаднал в ръцете на местния обущар Георг Вахман. Момчето било добре сложено, но походката му изглеждала странна, все едно крайниците му са вдървени. В него имало две писма – едното без подпис, от мъж дал обещание да отгледа момчето, защото майка му не може да се грижи за него. В другото писмо  пишело името на момчето – Каспар,и че когато стане на 17 трябва да  го заведат в  VI кавалерийски полк, където е бил кавалерист починалия му баща. Пет години по-късно Каспар Хаузер се довлича окървавен в дома на своя попечител и малко по-късно умира от прободните рани в гърдите му. На гроба му е гравиран следният надпис: „Тук почива Каспар Хаузер, загадка на епохата, с неизвестен произход и тайнствена смърт”.
За петте години, прекарани в Нюрнберг и Ансбах, Каспар се е научил да говори, образовал се е, влязъл е дори във висшето общество, където за произхода му се нашепват страшни предположения. Едни го смятат за лишен от короната престолонаследник, други – за самозванец и мошеник. Трети дори говорят, че смъртоносните рани са причинени от собствената му ръка.
https://www.obekti.bg/misterii/6-misteriozni-dushi-bez-minalo?page=1