Category Archives: Интересно

Кунг фу монахините на Непал

Още от 5 ч. сутринта в метоха Друк Гава Хилва в Катманду, Непал монахините практикуват кунг фу. С един крак сгънат напред, а другият – протегнат назад, те се хвърлят във въздуха многократно, стремейки се към съвършенство в серия от безупречни ритници, разказва Би Би Си (BBC).
Виковете на енергия прекъсват всяко движение под съпровода на барабани. Облечени в традиционните кестеняви одежди, модифицирани като карате униформи,усмихнатите лица на жените, крият невероятна енергия и сила.
Това са кунг фу монахините: единственият женски орден в Непал, който практикува смъртоносното бойно изкуство, направено популярно по света от легендарния Брус Лий.
View image on Twitter
В същността на патриархалната будистка монашеска система, жените се смятат за по-лоши от мъжете. Монасите обикновено заемат всички ръководни постове, оставяйки на монахините досадните домакински задължения. Но през 2008 г. лидерът на 1000-годишния род Друкпа, Негово светейшество Гялванг Друкпа променя всичко това.
След посещение във Виетнам, където вижда монахини, които получават бойна подготовка, той решава да пренесе идеята в Непал и насърчава монахините си да се научат на самозащита. Той има прост мотив: за насърчаване на равенството между половете и овластяване на младите жени, които най-често идват от бедни семейства от Индия и Тибет.
https://www.facebook.com/khaleejtimes/videos/10153237355007864/
Всеки ден 350 монахини, на възраст между 10 и 25 години, вземат участие в три тренировки, като практикуват упражненията, преподавани им от техния учител от Виетнам, който ги посещава два пъти годишно.
Освен усъвършенстване на позициите и упражненията, те се учат и да боравят с традиционни оръжия като ки ам (меч), малък дао (сабя), голям дао (алебарда), тонг (копие) и нунчаку (верига, прикрепена към две метални пръчки).
Тези от монахините, които имат изключителна физическа и психическа сила се научават на техниката на чупенето на тухли, което се извършва само по специални поводи като рождения ден на Негово светейшество.
Монахините, повечето от които имат черен колан, са обединени около мнението, че кунг фу им помага да се чувстват сигурни, развива самочувствието им, прави ги силни и ги поддържа във форма.
View image on Twitter
Джигме Кьончок, монахиня на около 20 години, която практикува кунг фу повече от 5 години обяснява: „Трябва постоянно да следя движението си и незабавно да го коригирам, ако е необходимо.
Трябва да се концентрирам върху последователността на движенията, която съм запомнила, а същевременно и върху всяко отделно движение. Ако умът се скита, след това движението е неправилно или пръчката пада. Същото е и при медитацията“.
В името на равенството между половете, метохът насърчава монахините да овладеят традиционно мъжки умения, като ВиК, електромонтаж, писане, колоездене, английски език. Жените се учат да водят молитвите, работа която обикновено бива поверена на монасите, както и да управляват къщата за гости и кафенето в метоха, за което им се дават основни бизнес умения.
View image on Twitter
Пропити с увереност, монахините започват да използват новите си умения и енергия за развитието на общността.
Когато Непал беше ударен от мощно земетресение през 2015 г., монахините са отказали да се преместят на по-безопасно място и вместо това предприемат мъчителен преход към близките села, за да помогнат за разчистване на развалините и разчистване на пътищата. Те разпределят храната на оцелелите и помагат да бъдат опънати шатрите за временен подслон.
Когато посещават райони, раздирани от насилие като Кашмир например, те изнасят лекции за значимостта на многообразието и толерантността. Първа точка в дневния ред на монахините обаче е насърчаването на овластяването на жените.
„Кунг фу ни помогна да развием определен тип увереност, че можем да се грижим за себе си и за другите в тежки времена“, обяснява Кьончок.
https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/kung-fu-monahinite-na-nepal-6059710
 тагове: кунг фу, монахините, Непал

Китайският монах, който върви по вода

Източник: Red Bull
Мъжът, който върви по вода. Не, името му не е Христос, а Ши Лиянг и е китайски монах.
Мъжът се присъединява към монасите от манастира Шаолин, вдъхновен от кунг фу филмите на 80-те, разказва RedBull.com.
Ежедневните му тренировки включват тичане с железни пръчки на краката, като след девет години усилен труд той вече е способен да премине 120-метрова отсечка “по вода”.
Китаецът използва и летви за баланс, на които се задържа за секунда.
В интервю за RedBull.com мъжът разказва, че когато бил дете – в края на 80те, бил грабнат от великолепните филми с китайски бойни изкуства. Той мечтаел да може да прави неща като летене във въздуха и ходене по вода.
През 2000 г. той пристигнал в манастира, откъдето като шофьор преди това бил минавал веднъж – именно тогава си спомнил за мечтата си и решил да я осъществи на всяка цена.
Всъщност, с тренировките по ушу той започва още преди да отиде в манастира, но именно там уменията му стават професионални.
Китаецът обяснява, че тичането по вода (дори и с помощта на летвите) е много по-трудно
и различно от това на земята, тъй като трябва да впрегнеш цялата си енергия, за да пазиш баланс и същевременно да се придвижваш напред.
Без никаква поддръжка, това би било невъзможно, но Лиянг я използва действително само за мигновено задържане.
Ако пробягам през всички летви, де факто “стоя” върху водата много пъти, а именно така се прави номера “полет над водата”.
Мъжът казва, че е единственият способен на това в Китай. Сутрин и вечер той тича по около пет километра в планината и по равни пътища със стоманена плоча на гърба и метални пръчки на краката.
Досега той не е кандидатствал за Рекордите на Гинес. Следващата му цел е да измине 150 м.

https://www.vesti.bg/razvlechenia/redbull/kitajskiiat-monah-kojto-vyrvi-po-voda-video-6043835
 тагове: китайски, монах, вода