Category Archives: Интересно

Любопитни факти за копривата

 Всеки се е докосвал до гнева на копривата и нейното ужилване. Но освен това коварно и неприятно усещане, копривата е много полезно растение, което помага за различни болести, за общото състояние на организма и е често използвана в кулинарията. Копривата може да се приема под формата на чай, супа или друго ястие. В Непал например, консумират яхния с коприва и сирене. foodpanda, подбра няколко любопитни факти за нея, кото вероятно не знаете.  
Важно е да имате коприва във вашата градина. Тя е важен източник за пчелите и за развитието на цветята във вашата леха.
Влакната от коприва се използват за направата на дрехи. Германските униформи за Първата световна война са правени от плат от коприва. Текстурата наподобява лен и коноп.
В Шотландия правят чаршафи и покривки от коприва. Жълтото багрило идва от корените.
Животновъдите хранят конете с коприва, за да им бъде лъскава козината, а в Швеция хранят кравите, за да се увеличава производителността на мляко.
Терминът коприва идва от староанглийската дума за игла- препратка към жилещите листа.
Копривата има мъжки и женско цветове, които идват от различни растения.
Копривата помага срещу подагра, артрит, простуда, някои алергии и астма.
https://www.obekti.bg/zemya/lyubopitni-fakti-za-koprivata

Камъкът, който ражда

Размножаващи се камъни? А да заченеш от камък?Странни въпроси, но има защо човек да ги задава. Когато види блещукащото парченце скала и научи как е сътворена, няма как да не започне да търси отговори. А дали ги има?„Това е камъкът, който дава живот. В Португалия вярват, че жената, на която се даде, ще зачене”, разказа ми накратко притежателка на скъпоценно късче от този толкова рядък вид.Там, в родината им на Иберийския полуостров, наричат тези камъни Pedras Parideiras, или „камъни, даващи живот”.Самите те „излизат” от други, по-големи скали –природен феномен, който може да се види само в геопарка в областта Ароука. Гранитните образувания на Сера де Фрейта, на почти 1000 м надморска височина, са аномалия, при която от твърдите скали вследствие на специфични процеси, протичащи в земните недра, се отделят двойно изпъкнали дисковидни възелчета. Големите между 1 и 12 см камъчета, които се „раждат” от гранита, имат същия минерален състав като него. Външната им обвивка е от биотит, а ядрото – от кварц и фелдшпат.Така образуваните тъмни минерални бучки, отделящи се от кремавата скала вследствие на разширяването през горещите дни, пораждат митове сред местните жители. Те вярвали, че „родените” от майката скала камъни притежават магични свойства и могат да донесат плодовитост дори на жена извън фертилна възраст. Поверието разказва, че жена, която иска да роди,трябва да преспи с такъв магичен камък под възглавницата,за да зачене. Геоложкият феномен на възлестия гранит може да се види само тук, на не повече от квадратен километър площ край село Кастанейра, което го прави уникален в световен мащаб.
https://www.obekti.bg/misterii/kamkt-koyto-razhda