Category Archives: Интересно

Въпреки че е живял преди 5000 години, Леденият Оци

 не е бил стриктно привърженик на палео диетата

Учени пробват съдържанието на стомаха на Ледения Оци през 2010 г. в Болцано, Италия. Ново проучване съобщава, че последното хранене на Оци вероятно е било козирог и е било с високо съдържание на мазнини.
( М. Самадели / Археологически музей на Южен Тирол/Eurac)
ОТ  МЕЛИСА ХИЙЛИ ЩАТЕН ПИСАТЕЛ  
Ако си мислите, че древният алпийски пътешественик, известен като Оци – и често познат просто като Ледения – се е захвърлил на диета от фуражни треви и горски плодове, ще сгрешите.
Изчерпателно ново изследване на съдържанието на стомаха му разкрива, че Оци, който загина преди около 5300 години в планина в Източните Алпи на Италия, е починал с корем, пълен с тлъсто месо, няколко цели семена от растението лимец и може би малко от козе мляко или сирене – всичко изядено само няколко часа преди да умре.
Съдейки по остатъците от растителни спори, открити в червата му, Леденият човек може да е тръгнал от дома си с подвижна храна от пушено или сушено месо, увита в големите, груби листа на папрат.
Не беше лош пикник за перипатетичен член на примитивното общество на ловци-събирачи-земеделци. Имаше следи от билки, може би използвани за овкусяване на месото или хляб, приготвен от зърна, които сега бихме нарекли „древен“. Месото идва от козирог – вид див коза, известен още като щайнбок – и благороден елен, и двата в изобилие в района.
Толкова за убеждението на някои изследователи, основано на ранен анализ на косата му , че Оци е бил вегетарианец.
Близо половината от това, което е останало в стомаха му, е мазнини от месото, което консумира. Тази мазнина щеше да придаде на последното му ястие луксозния вкус на бекон.
Месото на мускулите и сърцето би доставило засищащите свойства на протеина. Това беше гориво, подходящо за суровите условия на дебнене, лов и евентуално овчарство на животни в студените високи Алпи.

Снопчета мускулни влакна, открити в стомаха на Оци, са от последното му хранене, твърдят учени.
(Франк Майкснър / Институт за изследване на мумиите/Eurac Research)
След време тази мазна, месоядна диета вероятно щеше да запуши артериите на Otzi и доказателства, че този процес вече е в ход, идват от по-ранни изследвания. Но тъй като Iceman е малко вероятно да оцелее в нещо, наподобяващо съвременна старост, това вероятно нямаше да е смъртта му. (Оценява се, че е бил на около 45 години, когато е починал и вероятно е надживял повечето от съвременниците си.)
Както се разбира в опаковката на храната, папратът е по-спорен избор: може да причини кървене и анемия при поглъщане.
Но това, което уби Оци в крайна сметка, изглежда е била стрела в гърба. И случилото се в някакъв момент след смъртта му – или умишлено погребение, или окончателно случайно падане в ледниково дере – накара останките му да бъдат замразени и мумифицирани до откриването им от туристи през 1991 г.
Д-р Грегъри С. Томас , кардиолог от MemorialCare Heart and Vascular Institute в Лонг Бийч, който е изследвал древни екземпляри, за да открие корените на сърдечните заболявания, нарича Отци „най-добре запазената древна мумия, откривана някога“. Най- новите открития , докладвани четвъртък в списание Current Biology, ще вдъхнови учените “, за да погледнете в последните хранения на мумии от други древни култури”, каза той.
Томас, който не е участвал в изследването, добави, че проучването ще помогне да се отговори на вековни въпроси от универсален интерес: каква е идеалната диета и как това, което ядем, влияе върху нашето здраве, енергия и способност да оцелеем в пространствата и времена, които обитаваме?
Запазен в лед в продължение на хилядолетия и размразен само за от време на време добре планирано проучване, Otzi даде на съвременния свят най-добрия му шанс да изследва ежедневните реалности на живота през епохата на халколита . Протягайки се от приблизително 3500 до 2300 г. пр.н.е., този бурен период бележи прехода на Южна Европа от примитивно земеделие с каменни оръдия на труда към цивилизации, които изковават метали, разширяват търговията и въвеждат сложни съвременни общества.
Мумифицираните останки на Iceman са били интензивно проучени и по-ранни проучвания вече са дали някои улики за диетата му. Но тези анализи се фокусираха върху съдържанието на долните черва на Iceman, до голяма степен усвоените остатъци от храна, изядена поне осем часа по-рано, включително месо от елен, зърнени храни и плодове.
Тези проучвания също така показаха, че Iceman е бил заразен с чревен паразит, наречен камшик, и че е непоносимост към лактоза. И те помогнаха да се проследи повратен момент в здравето на зъбите на човечеството: въвеждането на въглехидрати, получени от зърно, които вероятно са отложили захари, причиняващи кариес, върху зъбите на Iceman.
Новият анализ стана възможен благодарение на откриването на стомаха на Айсмен, който необяснимо мигрира нагоре по време на процеса на мумификация.

Пробите, взети от стомаха на Otzi (вляво) и стомашно-чревния тракт (в центъра и вдясно), се рехидратират във фосфатен буфер, за да бъдат анализирани.
(Франк Майкснър / Институт за изследване на мумиите/Eurac Research)
Изследователи от Института за изследване на мумиите в Болцано, Италия, където се съхраняват останките на Айсмен, забелязаха неуловимия стомах, когато преглеждаха компютърна томография през 2009 г. Това предизвика интензивен анализ на съдържанието му. Екипът, ръководен от Франк Майкснър и Алберт Цинк , използва методи, вариращи от микроскопско наблюдение до геномен анализ.
Последното хранене на Otzi, заключиха авторите, е „добре балансирана комбинация от въглехидрати, протеини и мазнини, перфектно адаптирани към енергийните нужди на неговия преход на голяма надморска височина“.
Инструментите, използвани в новото проучване, дадоха на Майкснър и Зинк способността „да изследват ДНК, протеини, въглехидрати и мазнини до атомно ниво“, каза Томас. „В миналото можехме да надникнем в микроскоп и да разгледаме месото на древна храна. Но не можахме да изследваме ДНК например, за да определим кое животно е и коя част от животното.
Констатациите предизвикаха нов кръг от развълнувани бърборене сред онези, които изучават древните човешки култури, за да разберат произхода на сърдечните заболявания.
„Той ще се нуждае от мазнините като източник на енергия и съм сигурен, че щеше да ги изгори“, каза д-р Антъни Хийгърти , кардиолог и професор по медицина в Университета на Манчестър в Англия. Анализите на костите на Оци показват, че начинът му на живот далеч не е заседнал и включва дълги разходки по хълмист терен.
„Интересно е, че сканирането на Ледения човек показва голяма калцификация в артериите и аортата, което показва напреднало състояние на атеросклеротично заболяване“, каза Хийгърти. В крайна сметка той умря насилствено, но „той също беше застрашен от сърдечен удар“, спекулира Хийгърти.
Томас не е толкова сигурен.
Месото, открити в корема на Ледения човек – сърцето и мускулното месо на козирога и благородния елен – “бяха както диви, така и постни”, каза той. И скорошни проучвания, включително изследвания върху сърдечно-съдовото здраве на хората от Цимане Боливия, предполагат, че когато става дума за сърдечни заболявания, може да има значение съдържанието на мазнини в месото, повече от консумираното количество.
Докато фермерът-фуражист Цимане яде приблизително същия процент протеин, както в типичната американска диета, съдържанието на мазнини в месото, което ядат, е около половината от това, което се намира в хранените във ферми животни в Съединените щати, каза Томас.
И накрая, дори на тогавашната напреднала възраст от около 45 години, Оци изглеждаше „спортист за цял живот“, за когото 10 000 крачки на ден „вероятно биха били почти загрявка“, каза той.
„Ловец на препитание, основната му задача би била да намери храна за себе си, а ако имаше семейство, и за тях“, отбеляза Томас. Ежедневните му усилия „също така биха защитили сърцето и здравето му като цяло“.

 https://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-sn-otzi-last-meal-20180712-story.html