Category Archives: Интересно

Китаец оживя, след като пирон проникна в мозъка му

Жител на китайската провинция Хубей остана жив, след като по време на строителни работи, пирон проникнал в мозъка му, предаде агенция Чайна нюз.

Инцидентът се случил на 12 април в едно от селата в близост до град Ичан. Строителят бил закаран по спешност в градската болница. По думите на завеждащия неврохирургичното отделение Чжао Дунган гвоздеят бил с дължина 8 сантиметра, от които пет сантиметра проникнали в мозъка на пациента. Когато пострадалият бил хоспитализиран, той се бил в кома.
 

Пиронът по случайност не засегнал жизненоважни кръвоносни съдове на мозъка и хирурзите успели да го отстранят. За по-сигурно гвоздеят бил извлечен с част от костната тъкан. Операцията траяла два часа и преминала успешно.

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/kitaec-ozhivia-sled-kato-piron-pronikna-v-mozyka-mu-2018663
 тагове: китаец,пирон, мозъка

Ексцентрикът Абраам Поаншьовал

 измъти девет пиленца в двореца “Токио” в Париж

пиленца

пиленца 
С измътването на девет пиленца от 11 яйца, приключи пърформансът на френския творец Абраам Поаншьовал, който излезе от своя плексигласов вивариум в двореца “Токио” в Париж, предаде Франс прес.

“Пиленцата са отправени във фермата на баща ми в Нормандия, където ще изживеят щастливи дни”, писа в Туитър ексцентрикът.
  

Преглед на изображението в Twitter
 
Посланието е придружено със снимка на Поаншьовал, разглеждащ мъниците, видимо изморен от изпитанието.
В своята клетка, той мъти яйцата с топлината на тялото си от 29 март, пред погледа на посетителите на музея. От деветте измътени от Поаншьовал пиленца, осем са жълти, а едно е черно. Първото се излюпи още във вторник, последвано от останалите.
 


Абраам Поаншьовал е известен със своите екстремни пърформанси. 44-годишният французин преди това се  е зазидал в кухината на огромна скала, пак на същото място.
https://dariknews.bg/novini/liubopitno/frenski-tvorec-izmyti-pilenca-v-parizhki-muzej-snimkivideo-2018662
 тагове:ексцентрикът, Абраам Поаншьовал 

7 отличителни черти на творческата личност

Всеки може да изгради и усъвършенства креативния си дух, но е факт, че свежите идеи идват по-лесно при едни, отколкото при други. Проучване на изследователи от Норвегия съветва да следите за няколко отличителни черти, по които ще разпознаете творческите личности.
Лидерът на научния екип проф. Ойвинд Мартинсен от Норвежката бизнес школа събрал група от художници, музиканти и криейтив маркетинг специалисти и ги сравнил с контролна група, съставена от мениджъри и други професионалисти, чиято работа е по-малко свързана с творческите решения и визия. Оказало се, че членовете на „артистичната група” се отличават от останалите със 7 основни черти. Кои са те?
Асоциативна нагласа: Бурно въображение, игрив характер, богат набор от свежи идеи, способност да се отдава напълно на работата, лесно се плъзга между фактите и измислицата.
Нужда от оригиналност: Ненавижда правилата и общоприетите форми и се бунтува срещу тях. Революционно настроен заради вътрешната необходимост да прави нещо, което никой не е правил досега.
Мотивация: Изпитва необходимост да постига високи резултати, ориентиран е към целите, има иновативен подход и подхожда към трудните въпроси с невероятна издръжливост на духа.
Амбиция: Има нужда да бъде влиятелен в групата и обществото си, да привлича внимание и да получава признание за работата си.
Гъвкавост: Умее да гледа на проблемите под различни, изненадващи ъгли и да измисля оптимални и оригинални решения.
Ниска емоционална стабилност: Често изпитва негативни емоции, настроенията му се менят по-често от обичайното, крехка самоувереност.
Лоши социални умения: Обикновено не се замисля много за другите, инат е и непрекъснато намира грешки и пропуски в идеите и хората около себе си.
Както виждате, някои от тези характеристики са положителни (например мотивацията) или неутрални (асоциативната нагласа). Други обаче не звучат толкова привлекателно.
„Креативните хора не винаги са толкова практични и ориентирани към стабилни резултати, колкото другите”, отбелязва Мартинсен. Съветът на учения е, че когато един работодател иска да влее творческа кръв в екипа си, „е разумно да се направи анализ на позицията, за да се оцени значението на креативността спрямо способността за сътрудничество и нуждата от нея”.
http://www.obekti.bg/chovek/7-otlichitelni-cherti-na-tvorcheskata-lichnost

 тагове: 7 отличителни, черти, творческа, личност

Тест на Фройд показва скритите страни на личността

Тестът, разработен от бащата на съвременната психология Зигмунд Фройд, ясно и точно може да определи несъзнателното отношение, което имаме към определени страни в живота си.
Тестът е съставен на база на психоанализата и съдържа шест геометрични фигури, които разкриват човешкото състояние и скрити страни от личността.
За да отговори теста на очакванията ви, не трябва да поглеждате значението на геометричните фигури преди да запишете емоциите, които провокират у вас.
Трябва да наблюдавате шестте фигури, като се абстрахирате от всичко, което ви заобикаля в момента. Насочете цялото си внимание върху фигурите и срещу всяка една от тях напишете какви чувства провокира във вас. Например скука, еднообразие, разсеяност, обърканост.
Срещу фигурите можете да напишете всичко, което ви идва наум, дори да напише цяло изречение или текст.
Погледнете шестте фигури отдолу и срещу всяка една от тях напишете емоциите, които провокира у вас.

Значение на фигурите:

Първата фигура символизира вашите приятели. Емоциите, които сте записали срещу нея описват отношението ви към приятелската ви среда, както и какво очаквате от приятелите си.
Втората фигура показва отношението ви към семейството и брака. Това, което сте записали срещу фигурата, показва несъзнателното ви отношение към брачната институция и как гледате на идеята да създадете семейство.
Третата фигура отразява отношението ви към кариерата. Чувствата, които третата фигура провокира във вас, показва как гледате на професията си, какво ви дава тя и какво място заема в живота ви.
Четвъртата фигура е свързана със секса. Тя показва как подсъзнателно приемате сексуалните контакти и какво място давате на секса в живота си. Чувствата, които запишете срещу фигурата, могат да ви дадат яснота по въпроса как гледате на секса и сексуално задоволени ли сте.
Петата фигура индиректно се свързва с основната черта от вашия характер. Тя показва кое във вашето поведение винаги взима превес и какво е несъзнателното ви отношение към света.
Шестата фигура показва моментното ви състояние. Чрез чувствата, които сте записали срещу нея, може да разберете желанията, стремежите и проблемите, които имате в момента и които не осъзнавате.
http://www.obekti.bg/misterii/test-na-froyd-pokazva-skritite-strani-na-lichnostta
тагове: тест, Фройт, страни