Category Archives: Интересно

Оксфордският университет е по-стар от ацтеките

Точната дата на основаването на Оксфордския университет не е известна, но още през 1096 г. вече се обучават студенти в Оксфорд. До около средата на тринадесети век Оксфордският университет се превръща в пълноправен университет, създадени са колежите от частни благодетели, като независими студентски общности. Сред първите са Уилям Дърам, който основава Университетския колеж (Оксфорд) през 1249 г., и Джон I де Балиол, баща на бъдещия крал на Шотландия, на когото е кръстен колеж Балиол. Английският лорд-канцлер и основател на колежа Мертън (Merton College) Уолтър де Мертън разработва правилата за колежите. Merton College стана модел за други колежи в Оксфорд и Кеймбридж. 
Оксфорд не е най-старият университет, в крайна сметка. Индийският университет Наланда вече е работил стотици години и е бил опожарен от нашественици, преди да се организира Оксфорд. Но Оксфорд, въпреки че е един от най-старите университети с непрекъсната дейност, не го чувстваме толкова стар. Той е продукт на нашето време. Все още можете да се запишете в Оксфорд.
От друга страна гледаме на Ацтекската цивилизация в централно Мексико като древна история. Археолозите разкопават руините на ацтексите градове, музеите представят ацтекски артефакти. Но възникването на цивилизацията на ацтеките, белязано от основаването на град Теночтитлан при езерото Тескоко, не става до 1325 г. Теночтитлан е завладян от испанските конквистадори през 1521 г., само 196 години по-късно.
Всичко това няма за цел да противопостави цивилизациите една срещу друга. Но е интересен поглед върху това, колко всъщност е изкривено нашето разбиране за историята. За да получите по-ясна представа за това как наистина работи светът, понякога е полезно да разглеждаме нещата в контекст.
https://nauka.offnews.bg/news/Skeptik_3/Oksfordskiiat-universitet-e-po-star-ot-atctekite_179810.html
Таг  Оксфордският, университет, ацтеките

ДЪРВЕТАТА, КОИТО ПРЕДПАЗВАТ ОТ НЕЩАСТИЯ И ЗЛИНИ

Дърветата, които предпазват от нещастия и злини<br /><br /><br /><br />

В българската народна традиция има три дървета, които могат да се използват за предпазване от нещастия и злини. Те носят в един дом здраве, дълголетие и голямо щастие.
Дрян
Дрянът се използва като магическо дърво, което внася надежда, здраве, дълъг живот и късмет в един дом. В миналото от дрян са се правили най-здравите оръжия.
Дрянът се приема като магическо дърво, символизиращо здраве, заради здравата му и жилава дървесина, която присъствала в много български ритуали.

От дрян е пръчката, с която на Игнажден полазникът разръчква огъня. Криваците и сурвачките на коледарите, известяващи идването на Коледа и Нова година, също са от дрян.

На трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да има дрянови пъпки заедно с другите храни за здраве и късмет. За здраве и късмет дрянът задължително присъства на сватби и кръщенета.

Ясен

Смята се, че ясенът е дърво, което носи щастие. В някои коледни песни това дърво е възпявано като райско. За дървото се казва, че има невероятната способност да пропъжда зли духове.

В миналото листата на ясена са използвани, за да се лекува ухапване от змия.

От ясен се е правила кобилицата на младите моми, защото се е вярвало, че змейовете и самодивите се плашат от него. Заради това поверие овчарите също правели гегите си от ясен.

Някои християни не харесвали дървото, защото го смятали за езически символ, който е обитаван от зли демони. Въпреки това те използвали листата му, за да лекуват раните си.

В Древността използвали ясена, за да отгатнат бъдещето, а от клоните му се правели амулети за защита.

Явор

Най-предпочитаното дърво в българската митология в яворът. Ако на хората от миналото им се налагало да преспят на пътя, те избирали да легнат под явор, защото вярвали, че дървото ще ги предпази от злини.

От явор се правели кавалите на овчарите, тъй като според преданието музиката от това дърво пропъжда демоните и самодиви.

Чашите, от които младоженците отпивали вино в миналото, също били направени от явор, за да има между тях любов и разбирателство.

http://novosianie.com/wp-admin/post-new.php
Таг дървета нещастия, злини,