Category Archives: Загадки и мистерии

10 научни феномена,

  които остават мистерия до ден днешен

Shutterstock
За повечето от нас модерната наука изглежда нещо неразбираемо и плашещо. Нещо, което е във властта на хора, които имат способността да манипулират и изследват природата с едва ли не магически средства.
Не бива обаче да забравяме, че далеч не всичко е известно на науката (колкото и могъщ инструмент да е тя) и че има въпроси, на които учените също не могат да дадат конкретен отговор, както не бихме могли и ние с вас.
В следващите редове ви представяме някои от най-забележителните природни феномени, които остават непонятни за изследователите. За момента.
1. Поясът на Кайпер. 
В края на Слънчевата ни система е разположен пояс от комети и астероиди, известен на науката като пояс на Кайпер. Анализи показват, че количеството обекти в астероидния пояс намалява чувствително с времето. Едно от по-невероятните обяснения е, че феноменът се дължи на наличието на мистериозна планета Х, обикаляща в този отдалечен от нас регион, която с гравитацията си „обира“ отломките от пояса.
2. Плацебо ефектът.
 Показва колко слабо все още познаваме човешката психика и силата на мозъка да контролира тялото. Плацебо ефектът демонстрира как в много от случаите прилагането на явно неефективни методи на лечение, като например даването на захарни хапчета, може да подобри състоянието на пациента не по-малко от истинското лекарство.
Единственото условие е самият пациент да не знае, че е „лекуван“ с несъществуващо лекарство и да бъде убеден в ефективността на лечението. Учените предполагат, че плацебо ефектът е по същество биохимичен, но неговият генезис за момента е неизвестен.
3. Звукът Bloob.
Мощен инфразвуков подводен тътен, който раздира дълбините на Южния пасифик в продължение на около минута. Мистериозният звук е засечен за пръв път през 1997 г., като учените все още гадаят какъв е неговият произход. Ако е предизвикан от непознато животно, то трябва да е много по-голямо и от най-големите китове – подобно на митичните кракени, които според легендите са успявали да потопят големи кораби в рамките на секунди.
4. Ефектът ноцебо. 
Подобен на плацебо ефекта, но с обратен знак. Ако поставим клинично здрави хора в негативна мисловна рамка – например ако им кажем, че са се натровили или са заразени с опасна болест, то това може да ги разболее или най-малкото – да ги накара да се почувстват зле. Тук влизат и тежките случаите с хора, на които неправилно е поставена диагноза, че са смъртно болни. В резултат вместо да се възстановят от заболяването си, те умират. Подобно на плацебо, и ноцебо ефекът остава необяснен от медицинската наука.
5. Проблемът с лития. 
Според теорията на Големия взрив днес във видимата Вселена трябва да съществува близо 66% повече от лекия метал литий, отколкото учените откриват. Липсата на този химичен елемент тревожи научния свят, като част от космолозите са на мнение, че в самата теория има проблем, който все още не е изяснен.
6. Гравитационни аномалии на Земята.
Гравитацията на планетата ни може да предостави необходимата сила, която може да ускори космическите апарати, преминаващи край нея и да ги запрати в Космоса. Оказва се обаче, че това ускорение е по-голямо, отколкото физичните закони предвиждат – проблем, който предстои да бъде обяснен научно.
7. Липсващата антиматерия.
 Космолозите-теоретици твърдят, че при Големия взрив са се образували по-големи количества материя, отколкото антиматерия. В резултат цялата антиматерия е изчезнала, а от остатъчното количество материя са се образували видимите космически обекти в галактиките. За момента този дисбаланс не може да бъде обяснен по никакъв начин от теорията, като има предположения че някъде в Космоса има и галактики, изградени изцяло от антиматерия.
8. Парниковият ефект при еоцена.
Анализите сочат, че в даден момент през еоцена (геологичен период, започнал преди 56 млн. години и завършил преди 36 млн. години) средните температури на полюсите на Земята са достигнали до 15-20 градуса по Целзий. Сегашните климатични модели се опитват да обяснят тази аномалия на екстремно глобално затопляне, което в голяма степен остава неясно.
9. Оста на злото.
 В случая не става въпрос за политическия термин, наложен от бившия американски президент Джордж Буш-младши и описващ държавите, които според него спонсорират тероризма, а за аномалия в температурното разпределение на космическия микровълнов фон (тъй нареченото реликтово лъчение). На теория това разпределение би трябвало да бъде напълно произволно, но изглежда, че съществува необяснен от учените модел на разпределение на горещи и студени точки. Откритието, направено през 2005 г., и досега предизвиква разгорещени спорове сред космолозите.
10. Тъмният поток
(Dark Flow). Наблюденията сочат, че голяма част галактиките се отдалечават от нас в посока на точка, разположена между съзвездията Кентавър и Vela. Част от учените предполагат, че те се привличат в тази посока от нещо гигантско, което може да е друга Вселена.
https://www.obekti.bg/nauka/10-nauchni-fenomena-koito-ostavat-misteriya-do-den-dneshen

5 неразгадани мистерии на Древен Египет

Shutterstock

Виждали сме ги на снимки, възхищавали сме се от тяхната древност и внушителни размери. Някои дори са имали късмета да ги посетят на живо. Но пирамидите са много повече от туристическа атракция. С напредъка на науката идват нови и нови открития, които поставят множество нови въпроси.
1. Скрити стаи в Голямата пирамида в Гиза
През 1993 г. роботът Upuaut 2 откри малка врата в южната шахта на пирамидата, зад която по-късно е открито празно пространство и още една врата.
През 2010 г. модернизирания робот Djedi прави снимки зад първата врата, на които се виждат медни дръжки и рисунки с червена охра.
Освен това, въпреки че никой не е влизал в шахтата в продължение на 9 години, по стените и тавана са се появили нови драскотини.
2. Каква е истинската възраст на Голямата пирамида
Каменен надпис, открит в Гиза през 19 в. твърди, че Хуфу поръчал Сфинксът да бъде възстановен, а не изграден. Това, заедно с браздите по тялото му, които са резултат от ерозия в продължение на над 8 000 години, поставя съмнение за възрастта на Голямата пирамида: смята се, че Сфинксът е построен след нея.
3. Термична мистерия
Инфрачервените термографски изследвания от 2016 г. показват необясними кухини под Голямата пирамида, както и в близост до върха ѝ. Предполага се, че долните кухини са или някаква неоткрита досега камера, или подземен проход. Египетското министерство на антиките още не е дало коментари.
4. Технологията за построяването на пирамидите
Химикът Джоузеф Давидовиц твърди, че блоковете са изляти директно един върху друг от своеобразен варовиков бетон и това може да обясни тяхното тегло и липсата на пролуки между тях. Въпреки това геолози и палеонтолози смятат, че блоковете са обработени седиментни скали, оспорвайки теорията на Давидовиц. Учените засега не могат да се спрат на една хипотеза.
5. Проклятието на гробницата на Тутанкамон
Когато избучава гробницата през 1922 г. Хауърд Картър и колегите му откриват текст, разказващ за тежко наказание, което щяло да последва отварянето на запечатаната гробница. Самият Картър не вярвал, но в периода до 1930 г. били докладвани 22 смъртни случая сред присъствалите при отваряне на гробницата и техните семейства.
Все още няма потвърдено обяснение за „проклятието“. Единствената теория е, че стените на гробницата и по саркофага са били покрити с отрова.  
Източник: Bright Side
https://www.obekti.bg/misterii/5-misterii-na-dreven-egipet-za-koito-nyamahme-predstava