Category Archives: Загадки и мистерии

Прокълнатият остров Gaiola:

  тези, които са живели там са се срещали с трагична съдба

Остров Gaiola ( Изола дела Gaiola на италиански) е малък италиански остров, разположен само на разстояние от бреговете на Неапол, в сърцето на Gaiola-      /подводен парк/, защитена област на около 42 хектара.
Островът носи името си от кухините, които са разпръснати по крайбрежието на Posillipo.
Древните римляни,  са построили храм на Венера на острова, който след това е бил известен като “Euplea”.
Първоначално, на малкия остров е известен като Euplea, защитник на сигурността на корабоплаването, и е бил на мястото на малък храм.  Photo Credit
Първоначално,   малкия остров е известен като Euplea , защитник на сигурността на корабоплаването, и е бил на мястото на малък храм.  
Говори се, че легендарният римския поет Вергилий , преподавал на студентите си там.
Местните жители се избягват острова въпреки лесна достъпност с лодка или дори плуване.  Photo Credit
Местните жители  избягват острова въпреки лесна достъпност с лодка или  плуване. 
Малка мост свързва двете островчета, които са разделени от само няколко метра.  Photo Credit
Малък мост го свързва с близкия островче, което се отделя само от няколко метра вода.  
Има много легенди за мястото, че е прокълнато.
В началото на 1800, островът е бил обитаван от отшелник, с прякор “Магьосникът”, който е живял благодарение на благотворителната организация на рибарите.
Скоро след това, на острова  се изгражда вилата,  собственост на Норман Дъглас, автор на Земя на сирената.
Репутацията дойде около поради честото преждевременна смърт на своите собственици.  Photo Credit
Репутацията  идва   поради честата и преждевременна смърт на своите собственици.  
Без предупреждение, “Магьосникът” мистериозно изчезва.
Много местни жители смятат, че той прокълнвав острова, преди да тръгне, както и много нещастия  се сбъдват  на хора, които впоследствие са живели или са собственици на острова. 
Серията от инциденти започна през 1920 година.  Photo Credit
Серията от инциденти започва през 1920 година 
Серията от нещастия започва някъде през 1920 година, когато е бил намерен мъртъв   тогавашния собственик,  със швейцарско име Ханс Braun и увит в килим.
Не след дълго, съпругата му се удавя в морето.  Следващия собственик е германецът Ото Grunback, който почива от сърдечен удар по време на престоя си във вилата. Морис-Ив Sandoz, друг собственик, по-късно  се самоубива. в швейцарска психиатрична клиника.
Островът   принадлежи и на Джани Анели, ръководителят на Fiat, който е изстрадал смъртта на много роднини. Мултифункционалният милиардер Пол Гети е следващият, който купува   острова, само малко време, преди внукът му  да е отвлечен.
Последният собственик на острова Gianpasquale Grappone, който е собственост на застрахователна компания, се озовава в затвора,  заради дългове. 
Днес, на вилата е необитаем и изоставен.  Photo Credit
Днес, на вилата е необитаем и изоставен. 
Островът момента е собственост на органите на регион Кампания, които са установени на подводен парк Gaiola.  Photo Credit
Островът  в момента е собственост на органите на Кампания, която  е Gaiola подводен парк. 
Изоставен от страх, островът сега  е сам и вилата си остава необитаема, и   бавно  изпада в разруха.
 авторизиран превод Мария Герасова- Спасова
 тагове:прокълнатият, остров, Gaiola:

Призракът на Hammersmith

  преследва адвокати за 200 години


Ghost от Hammersmith
През 1803, хората, които живеят в района Hammersmith  в Лондон   разказват истории за един призрак, който броди из квартала. 
Имало два смъртни случаи, които очевидно били причинени от призрака. Първият, една стара дама, а след това една бременна жена. И двете твърдят, че не са виждал призрака, и когато починали, хората твърдят, че смъртта им  била в резултат на шока и стреса, по отношение на тяхната среща с призрака.
Гравиране на Дух Hammersmith в прекрасен и Научния музей Кърби, списание, публикувано през 1804 г.
Гравиране на Дух Hammersmith в  Научния музей Кърби, списание, публикувано през 1804 г.
Многото хора,  твърдят, че са видели призрака  от Томас Грум. Той   го срещнал, докато се разхождал в предната част на църковния двор. Призракът се появил зад него и започнал да го  души. Той казва, че  се е спасил, като се биел с призракът от разстояние. ” Дадох  голям замах   с юмрук и почувствах нещо меко, като голяма палто.”- казва той.
Още една  историята на Уилям Girdler, нощен пазач, който е видял духа и   го подгонил. Докато бяга, призракът отметва своя саван и успява да избяга. Хората на Hammersmith живеят в постоянен страх от призрака, и така организирали въоръжени патрули с надеждата да го хванат.
Girdler също бил един от свидетелите на “убийството на призрак” . Вечерта  на 3 януари 1804 г. Girdler срещал патрулиращ гражданин на улицата. Този човек бил Франсис Смит, и  е бил въоръжен с пушка. Смит казва на Girdler, че  търси  призрака, и двамата се съгласили   да продължат лова заедно.
Секция на алеята, която е единственият оцелял следа от старата Hammersmith село
Секция на алеята, която е единствената  оцеляла следа от старото  Hammersmith село
В същото време, в същия квартал, дърводелец, наречен Томас Millwood просто напуска къщата на родителите си и тръгва на път за вкъщи. Бил облечен в бяло работно облекло.Носел бял панталон, бяла  жилетката,фланела и престилка.Той дори е бил предупреден от свой съсед, че появата му в такива бели дрехи прилича на призрак и може да заблуди хората.
Веднага след като Millwood  тръгва  по улицата, с бели дрехи, практически блестящи на лунната светлина,  много лесно да се забележи от Смит. Смит ясно сбърква Millwood за призрака,  който търсил и изкрещял: “Проклет да си, кой си и какъв си? Проклет да си, ще те застрелям.”След което Смит го застреля в долната   лява челюст и го убил.  .
Франсис Смит е съден за умишлено убийство, признат за виновен и осъден на смърт, въпреки че по-късно присъдата му бе заменена с една година  труд. Цялото дело е погрешно и се вярва, че   Millwood е призракът.Съдията отбелязали, че независимо дали Millwood  е издъхнал, Смит все още възнамерявал да убие човек, който е направил   заплашителни действия към него. 
Това не попречило  цели 200 години   делото да се възстановява.  Едва през 1984 година, случаят R V Уилямс  бил окончателно разрешен от Апелативния съд.
Що се отнася до призрака? Масивната публичност около случая  накарало истинският виновник Джон Греъм, един възрастен обущар, признал написано на лист,  че се правил на призрак, за да изплаши неговия ученик, който на свой ред  да плаши децата  Няма данни от Греъм, някога да е наказан за действията си.

 авторизиран превод Мария Герасова- Спасова

тагове: Призракът,   Hammersmith