Category Archives: ПЛОВДИВ- НАЙ- ДРЕВНИЯ В ЕВРОПА

Ремонтират стари сгради

 в центъра на Пловдив с евросредства

100-годишни жилищни сгради в центъра на Пловдив, които са в окаяно състояние, ще бъдат обновени с европейски средства по програмата “Региони в растеж”. До момента над 90 сдружения на собствениците са подали документи за реставриране на красивите фасади и текущи ремонти по тях. С приоритет за финансиране ще бъдат къщите паметници на културата.
 Пловдив
Къщите по централната пешеходна улица на Пловдив са част от ансамблов паметник на културата. В този участък 40 жилищни сгради чакат да бъдат обновени. Тази е била частично ремонтирана преди 20 години, казва един от шестте собственици.
Вселин Танев – председател на сдружението на собствениците: ”Сградата е в добро състояние, само че фасадата и покривната част са малко зле и то се вижда на пръв поглед. Има нужда от нова покривна конструкция и да се оправят фасадите най-вече.”
Освен фасадите, повечето сгради са с олющени мазилки и частично разрушени тераси.Георги Стаменов – кмет на район “Централен”: ”Самата програма ще покрие и ще възстановяване на цялата фасада, смяна на дограми спрямо тези, които бъдат одобрени от Министерство на културата, било то дървени, било то ПВЦ, както и намеса в покривните конструкции с цел съхранение на всеки един ансамблов паметник върху, които има намеса.”
Всички ремонтни дейности ще бъдат одобрени с Националния институт за паметници на културата. Съгласувателните процедури трябва да приключат до края на тази година, а през следващата ще започнат ремонтите на самите сгради.
http://news.bnt.bg/bg/a/remontirat-stari-sgradi-v-tsentra-na-plovdiv-s-evrosredstva

Да откриеш Пловдив през погледа на туриста с Free Plovdiv Tour

Една разходка, която за пореден път ни накара да се гордеем с родния си град и да оценим красотата и величието му.
Понеделник. Жарък следобед е. А нашият екип се впусна в туристическа обиколка на Пловдив. Често споменаваме, че родният ни град е изключително пешеходен и всички забележителности са почти на една ръка разстояние, така че нима маршрута на Free Plovdiv Tour не е най – подходящият начин да преоткрием града на седемте тепета?
Сбирката е точно пред сградата на кметството в 14 часа за периода от октомври до април, а след това от май до октомври може да избирате измежду два начални часа – в 11 или 18 часа. Събира се доста внушителна група, но нашият гид Илия бързо успява да разчупи леда с персонално отношение към всекиго и с няколко въпроса кой откъде идва и дали му е харесало в Пловдив. Без две мнения, всички потвърдиха, че са очаровани от града под тепетата, макар и някои току-що да бяха слезли от автобуса. Изчакваме няколко минути с уговорката от Илия, че първото нещо, което ще научат всички за България е, че тук нищо не започва навреме. А както се оказа след известно чакане, дори три дни стигат на туристите да заучат масовия български „занаят” – задължително да закъсняват. Последните двама пристигнаха леко забързани, но в никакъв случай притеснени и с усмивка приеха шегата на нашия гид за типичната българска неточност.
Цялата обиколка започна с кратък исторически обзор, от който разбираме, че Филип Македонски изобщо не страдал от излишна скромност и кръстил града на свое име – Филипополис…Е, и още много други интересни истории, разказващи за славното минало на някогашната столица на една от процъфтяващите римски провинции.
Продължаваме разходката по най-дългата пешеходна улица в Европа, както обявяваме не без доза гордост. Типично по пловдивски тръгваме на тегел по Главната– с лежерно темпо, айляшки в дълга редица. Научаваме легендата за Мильо и повече за мащабите на Римския стадион. Знаете ли докъде стига в дължина и какви битки са се водили на него? Дори и ние, пловдивчани, рядко се замисляме, че на повърхността е само съвсем малка част от цялото величие на някогашната римска арена.
По време на беседата за Джумая джамия една от дамите любопитно зададе въпрос за какво служат отворите в най-горната част на стената и предположи, че са се използвали като позиция за изстрелване на стрели. Оказа се, че никой не се беше замислял върху този интересен сам по себе си факт и за пореден път се уверихме колко по-различно е да погледнеш историята отстрани, без предубеждение и с широко отворени очи.
Изписали сме хиляди буквички за квартала на творческите индустрии и никога не сме крили колко „загубени” се чувстваме точно тук в най-положителния смисъл на думата. Това беше и препоръката на нашия гид – просто приберете картите и изключете джи пи ес-а, за да се потопите в атмосферата на занаятите и най-актуалните заведения в града.А какво може да направим ние местните? Да изпробваме нещо различно например…работилничка, ателие, нова бира.
Старинен Пловдив е безспорна емблема, а интересен факт е, че площадът около Хисар Капия в миналото е бил най-централната точка на града. Може би, ако сте прочели статията за  църквата Св. Св. Константин и Елена вече знаете нейната история, но обиколката определено си заслужаваше всяка минута и всяка крачка, която особено накрая и под жарките слънчеви лъчи не беше никак лесна.
Да чуеш възклицания на английски, немски и испански, когато всички около теб видят Античния театър и извадят всякаква техника, за да запечатат величието му, няма как да не те накара да се чувстваш горд, че живееш тук, но и малко с тъга да си припомниш как често, прекалено забързани в преследване на еждневните си задачи и цели, забравяме да го оценим.
https://lostinplovdiv.com/bg/articles/da-otkriesh-plovdiv-prez-pogleda-na-turista-s-free-plovdiv-tour

Най-елитното училище в Пловдив става на 60 години!

На 2 юни най-елитното пловдивско училище ще отбележи 60 години от своето създаване с юбилеен концерт на Античния театър, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Той ще започне точно в 10,00 часа. От 20,00 часа в Панаирна палата номер 2 пък ще се проведе Бал на випуските на Езикова гимназия ”Пловдив”.

“Скъпи ученици и учители на Английската гимназия! Античният театър е запазен за 60-годишнината на гимназията за 2 юни. Моля да освободите този ден от всякакви служебни, лични и семейни ангажименти. Да сте здрави и в настроение за празника- юбилей!”, призова от своя страна директорът на училището Николай Радев.

Малка част от историята на гимназията:

“Идеята на тогавашното министерство на просветата за създаването на училището се заражда сред пловдивската интелектуална общественост след посещение на делегация от Германската демократична република през 1958 г. Първоначалната идея е да се открие Немска езикова гимназия, тъй като Англия по онова време е зад желязната завеса и е твърде дръзко да се иска изучаване на английски език. Геро Грозев (тогава заместник-министър на Просветата) приема безусловно предложението и осигурява реализацията му. Вместо гимназия с преподаване на немски език, в Министерството на просветата е решено да се откриe гимназия с преподаване на английски език. Така на 5.VІІІ.1958 г. е издадена заповед №2 1-4274 на Министерството на просветата и културата за откриване в Пловдив на Смесена гимназия с преподаване на английски език, поради което и до днес е по-известна като “Английската гимназия”.  Според разпореждането на Министерството за първата учебна година трябва да се приемат 75 ученици, разпределени в 3 паралелки.  Още с основаването на училището, според т.2 на заповедта на Министерство на просветата и културата, към него има и предназначен за всички ученици и учители пансион.

Нашата гимназия е първата с преподаване на английски език в Тракия.

След създаването на училището, Общинският съвет на Пловдив определя за негова първа сграда Семинарията. Първият човек, който е назначен и се заема с организацията на училището, е пристигналата от Ловеч Елдора Божинова (Нешева) – учител по английски език. Назначен е и първият управител на общежитието Борис Кузманов. Двамата с Елдора Божинова започват трескава работа за подготовката на първата учебна година. Назначени са като учители и Димо Димов, Никола Стоев, Димитър Пехливанов, Роза Моллова – учители по английски език; Мария Манолова, Снежина Петрунова, Анна Георева, Гина Кожухарова, Добринка Динкова – възпитателки в  училището.

На 6.Х.1958 година е назначен и първият и най-дългогодишен директор на гимназията Любен Христов. Тогава той е едва на 26 тодини. Завършил Английска филология в  СУ “Св. Климент Охридски”, специализирал английски език в гр. Лийдс, Англия и в гр. Остин, щата Тексас – САЩ, носител на няколко престижни награди – орден “Кирил и Методий” ІІІ-та степен, “Заслужил учител” и “Почетен гражданин на гр. Остин”, той посвещава целия си живот на изграждането на авторитета на училището. Директор е на гимназията до своето пенсиониране на 13.ІІІ.1992 г.

На 15.ІХ.1958 г. е откриването на първата учебна година, но занятия се провеждат в помещенията на гимназията “Димитър Благоев”, тъй като класните стаи още не са готови”, обясняват от училището.https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nai-elitnoto-uchilishte-v-Plovdiv-stava-na-60-godini-787414

Пловдив през 2019-а ще ври и кипи от събития

© Plovdiv24.bg
С повече от 300 събития в над 70 локации в града и региона ще се реализира проекта Пловдив – Европейска столица на културата, похвалиха се от общинска фондация “Пловдив 2019″. Идеите заложени в етапа на кандидатстване на Пловдив през 2014-та ще бъдат реализирани в по-голямата си част. Вече са сключени 330 договора за осъществяване на проекти за културно съдържание към програмата. От тях 90 вече стартираха и проведоха първите си издания – Opera Open, Hills of rock, One dance week,  Plovdiv Jazz fest.

240 проекта ще започнат да се реализират от средата на тази година, като първи издания през есента ще видим на кулинарния фестивал Mood for food и танцовия формат Swing Dance festival. Пътуващ театър на френска организация, обединяващи над 20 международни циркови трупи и проектът на Драматичен театър Пловдив – Европейска одисея също стартират до края на 2018-та.

Пловдив се нарежда и сред най-демократичните столици на културата с методиката, която прилага към включването на културни оператори, артисти и различни организации при изготвяне на програмата си, както бе отбелязано и на мониторинга провел се миналата седмица в Брюксел. Равносметката от отворени покани показва, че над 1100 организации са изпратили проектните си предложения през 8 отворени покани досега.

Пловдив е единствената столица на културата, която не прилага директни възлагания, за да даде възможност на по-широк спектър от идеи и организации да се включат в най-мащабния проект на първата културна столица на България.

По трите отворени покани, които оформиха гръбнака на основната културна програма на Пловдив 2019, бяха подадени над 250 кандидатури. Досега в четирите възможностите за кандидатстване към ключовия проект Капана – квартал на творческите индустрии, има подадени над 150 проекта. Обявената за първи път международна резидентна програма привлече над 300 кандидата от цял свят, от постъпилите над 230 кандидати за включването в отворената покана за читалищата и работа с региона, са одобрени 93, отворените покани за малки проекти привлякоха над 250 идеи от България и Европа. В момента очакваме и най-добрите проекти от останалите градове- финалисти – София, Велико Търново и Варна. За тях също е предвиден бюджет от 500 000 лв.

Според независимо външно изследване, неразделна част от работата по инициативата, става ясно и че през изминалата 2017-та повече от 60% от анкетираните на територията на страната вече са информирани за проекта столица на културата. За почти половината (45%) от националната общественост, фактът, че Пловдив е Европейска столица на културата през 2019 г., оказва влияние върху желанието им да посетят града. Статистиката потвърждава, че най-широка информираност за проекта на територията на страната се получава през националните телевизии, които се очертават като най-успешния канал за разпространение на информация по темата. Маркетинговият план за периода до края на 2019-та ще разчита на каналите оказващи най-силно влияние върху обществото. Той включва 2 кампании на национално ниво за тази година и две през годината на титлата с международен фокус.

Включването в телевизионен сериал в партньорство с една от най-големите медийни групи в страната има за цел чрез нестандартен за България маркетингов инструмент, не само да популяризира проекта,  но и да допринесе за развитието на киноиндустрията в града и региона. Този изключително популярен в световен мащаб подход, реализиращ подобен тип продукции, ще даде и добавена стойност за  града и развитието на киноиндустрията  чрез наемането на актьори, статисти и включването на технически екипи и други. Следващият месец ще се реализира и рекламна кампания между Пловдив и Матера в Рим и Милано. Това е първата съвместна рекламна кампания между два града носители на титлата в историята на проекта.

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdiv-prez-2019-a-shte-vri-i-kipi-ot-subitiya-787998

Довършват ремонта на фасадата

  на ар декото на Джумаята и към градинката

Довършват ремонта на фасадата на ар декото на Джумаята и към градинката
Емблематичната ар деко сграда на площад Джумаята ще бъде изцяло ремонтирана. От няколко дни скелето, което по-рано бе към Главната пешеходна улица вече заема фасадата към градинката на Джумаята. От края на миналата година сградата се ремонтира грижливо и много качествено. След края на ремонта на западната фасада остана впечатлението за разлика в цветовете на по-старата и по-новата част. Изглежда това е бил само частичен ремонт и сега и този недостатък ще бъде поправен. Освен пребоядисване, на много места грижливо и с автентични материали се възстановиха и декоративни елементи от фасадата.
Сградата е строена през 20-те години на миналия век и е един от емблематичните примери на ар деко стила, който навлиза в България след Първата световна война и именно в Пловдив постига най-големите си успехи. Архитект на сградата е Стойко Стойков, а първи собственик тютюнотърговецът Куцооглу.
http://kapana.bg/kapana-likes/item/10901-%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D1%80-%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B6%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0

Куп световни музикални звезди

  на Античния тази година

Куп световни музикални звезди на Античния тази година
Куп световни звезди ще се качат на сцената на Античния театър в топлите месеци. Пловдивската публика ще види и чуе на живо някои от най-популярните имена от класическата, рок и поп музика. От кабинета на зам.-кмета по културата Александър Държиков обявиха пълната програма от събития на древната сцена, която тази година е пребогата.
Официално бе обявен и концерт-спектакълът на Горан Брегович- „Три писма от Сараево”. Той ще се състои на 28 септември и ще закрие музикалната година на Античния театър.
Ето и пълната програма:
май 2018 г.
29.05.2018 г. – Концерт на дует „Ритон“, част от седмицата на благотворителността,
30.05.2018 г. – Концерт на ансамбъл „Тракия“ и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“ гр. Плевен,
31.05.2018 г. – Концерт на Графа
юни 2018 г.
02.06.2018 г. – Провеждане на тържество по повод 60-та годишнина на ЕГ „Пловдив“
04.06.2018 г. – Спектакъл „За сватбите“ на Камен Донев
06.06.2018 г. – Фолклорен концерт – ансамбъл „Тракия“, Академичен ансамбъл към АМТИИ, ансамбъл „Седенчица“, ансамбъл „Иглика“, ансамбъл „Слав Бойкин Раковски“
08.06.2018 г. – Концерт от фестивала DIVAS IN PLOVDIV
09.06.2018 г. – Концерт от фестивала DIVAS IN PLOVDIV
10.06.2018 г. – Концерт на Имани
12.06.2018 г. – Официално откриване на литературен фестивал „Пловдив чете“
13.06.2018 г. – Симфоничен концерт- спектакъл „Сънят на Пилат“
14.06.2018 г. – Концерт на Любо Киров
19.06.2018 г. – Концерт на Стинг
20.06.2018 г. – Концерт на Стинг
23.06.2018г. – „Мадам Бътерфлай“- оперен спектакъл, Държавна опера- Пловдив
26.06.2018 г.- Балетен спектакъл „Лебедово езеро“, Държавна опера- Пловдив
28.06.2018 г. – Концерт на Лили Иванова
30.06.2018г. – Оперетна гала, Държавна опера- Пловдив
юли 2018 г.
03.07.2018 г. – Концерт с участието на Александрина Пендачанска
05.07.2018 г. – Балетен спектакъл „Жизел“
07.07.2018 г. – “Трубадур“ – оперен спектакъл
09.07.2018 г. – Концерт на Рупърт Хубер
10.07.2018 г. – Концерт “James Bond live in Concert”-
17.07.2018 г. – Концерт „Пиано дуел“, Държавна опера- Пловдив
21.07.2018 г. – „Отело“- оперен спектакъл, Държавна опера- Пловдив
24.07.2018 г. – Концерт с участието на Веско Ешкенази и Людмил Ангелов
25.07.2018 г. – Откриване на Световно първенство по кану-каяк за юноши, девойки, младежи и девойки до 23 г.
28.07.2018 г. – „Кармен“ – оперен спектакъл, Държавна опера- Пловдив
август 2018 г.
30.07- 03.08. 2018 г. – Международен фолклорен фестивал
23.08. 2018 г. – Концерт на ФА „Тракия“ – закриване на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles
25.08.2018 г. Джаз-симфоничен концерт на Рут Колева, Орлин Павлов и Камелия Тодорова
28.08.2018 г. – Концерт на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени
30.08.2018 г. – Оперен спектакъл „Мадам Бътърфлай“, Държавна опера- Пловдив
септември 2018 г.
08.09.2018 г. – Церемония по официално откриване на Световното първенство по гребане
10.09.2018 г. – Театрален спектакъл „Калигула“                       
11.09.2018 г. – Музикално-танцов спектакъл „Великата Одисея“ на НФА БЪЛГАРЕ
13.09.2018 г. – „Отело“- оперен спектакъл          
15.09.2018 г. – Концерт “Еструна: Арканхел и хор Нови български гласове”
17.09.2018 г. – Откриване на Празници на Стария град „По Трихълмието на времето“  21.09.2018 г. – Концерт от Sounds of the Ages 2018
22.09.2018 г. – Концерт от Sounds of the Ages 2018
23.09.2018 г. – Концерт от Sounds of the Ages 2018
27.09.2018 г. – Провеждане на култуно-музикално мероприятие- „Шоуто на АВВА“,
28.09.2018 г. – Концерт – спектакъл на Горан Брегович “Три писма от Сараево”
http://kapana.bg/stzena/item/11001-%D0%BA%D1%83%D0%BF-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

Ница и Пловдив заедно по пътя към ЮНЕСКО

Експерти от френския град Ница и Пловдив ще обменят опит в сферата на реставрацията и опазването на културните ценности. В момента и двата града кандидатстват за вписване в листата на Световното недвижимо културно наследство към ЮНЕСКО.
С Голямата и Малката базилики Пловдив вече е в индикативната листа на ЮНЕСКО. В нея попада и френският град Ница.
Америк   Жоди, представител на мисията “Ница световно културно наследство” в Пловдив: ”Град Ница в момента изгражда кандидатурата си за ЮНЕСКО върху един обект, който е много широк, пространен – старият и новият град Ница. Главно неговото развитие от 18-и век благодарение на туризма. Става дума за голям брой сгради.”
Най-голямото богатство на Голямата базилика в Пловдив са разкритите над 2000 квадратни метра мозайки. Други 800 квадратни метра са демонтирани и реставрирани. Предстои да бъдат експонирани на терен.
Америк Жоди, представител на мисията “Ница световно културно наследство” в Пловдив: ”Невероятно е, че подобен вид мозайки са запазени в такова състояние и с такова качество. Важното оттук насетне е да се направи един адаптиран подход за презентацията, за да може тя да стигне до възможно най-широк кръг от публика.”
Елена Кантарева, художник реставратор: ”Предстои да подготвим така нареченото номинационно досие. Това е дълъг процес. Ще отнеме около година и половина, за да продължим нататък.”
Бившият френски сенатор Ив Дож е сред експертите, които помагат с опита си за изработването на актуална законова рамка за опазване на културното наследство в България.
Пиер Гийме, културен аташе: ”В България има някои изключително красиви квартали и паметници на културата, които започват бавно да изчезват, и затова е нужно много навременно действие. Бившият сенатор Ив Дож, представяйки закона във Франция, който преди 20 или 30 години е бил в основата на опазването на културното наследство, идва тук с идеята да се стигне до нещо качествено и адаптирано, спрямо българския случай.
На открита изложба край разкопките на Форума на Филипопол пловдивчани могат да видят част от обектите, с които Ница кандидатства, за да стане част от Световното културно наследство.
http://news.bnt.bg/bg/a/nitsa-i-plovdiv-zaedno-po-ptya-km-yunesko

Летните фестивали – музика и забавления за всеки вкус

Макар май и септември да са най-натоварените откъм културни мероприятия месеци в Пловдив, лятото не отстъпва по интересни фестивали, които да посетите. Любителите на музика, танци, кино, кулинария, занаяти, литература и история ще намерят своето място под тепетата в най-горещите месеци. Ето и акцентите. 
 
17.5-24.6, Стария град: Дни на музиката в Балабановата къща
Отличеният с редица национални и международни награди музикален фестивал се провежда от 2010 г. насам. Стартирайки като форум за изява на млади таланти редом до утвърдени творци, фестивалът успява да предостави както качествена музика за зрителя, така и усъвършенстване на изпълнителите чрез майсторски класове. Разрастването му включва провеждане на концерти и извън Стария град – в Римския стадион, на сцената на Дома на културата и други обекти. Тази година, освен родни таланти, ще чуем Виенската филхармония и звезди от Израел, Германия, Русия и САЩ.
 
 
31.5-3.6, Парк Лаута: Пловдив мези
През 2017 дебютира един от най-новите и „народни“ фестивали – „Пловдив мези“, който предлага разнообразна музика, скара, бира, състезания с награди и добро настроение в парк „Лаута“ в ж.к. Тракия. Най-добрите барбекю майстори и най-обичаните изпълнители се събраха на есен, за да осигурят мащабно народно веселие. Тази година ще видим второто издание, което ще се проведе от 31 май до 3 юни.
 
 
31.5-6.6, Център: Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“
Дванадесетото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ ще се проведе от 31 май до 6 юни. В досегашните издания на фестивала са представени 82 спектакъла от 25 страни от 4 континента, като само миналата година  видяхме общо 16 международни събития –  театър, пърформанс, съвременен танц, майсторски класове, уъркшоп и други. И това лято очакваме новаторски театрални постановки и танцови спектакли от цял свят.
 
   
 
1-3.6, квартал Капана: Капана фест
Всъщност, този популярен в последните пет години фестивал е замислен като панаир на изкуствата и цели обединението на музика, танци, кино, литература, театър, занаяти и ърбън арт. Целодневната му програма обикновено е наситена с разнородни работилници, инсталации и занимания за малки и големи. А успехът на фестивала доведе и звезди от музикалната сцена, които с вечерните си концерти привличат хиляди гости от близки и далечни градове.
 
 
6-29.6, Лятно кино Орфей: Филмови нощи във Филипополис
На кино под звездите за двадесети пореден път – не случайно това е един от любимите фестивали на пловдивчани. Домакин, разбира се, е лятно кино „Орфей“, където, в подножието на Сахат тепе, всяка вечер се прожектират по два филма. Наслаждаването на качественото световно кино става в прохладните часове на вечерта през целия месец юни. Скоро ще е известна и програмата на фестивала, така че ще можете да изберете любимите си филми.
 
 
6.6-28.7, Античен театът: Opera Open
Най-популярният музикален фестивал под тепетата, Опера Оупън, е наследник на Вердиевия фестивал. Големият интерес към събитието накара организаторите да го увеличат от веднъж на два пъти годишно. През миналата 2017 г. програмата на лятното издание включваше общо 11 продукции, от които 4 опери – 2 от тях премиерни, 2 балета – класически и съвременен, 3 концерта с виртуозни инструменталисти, мюзикъл и оперета. Част от вълшебството на творбите се дължи на Античния театър, където се провежда фестивалът. Зрителят се потапя в едно приключение на сетивата, което не би било възможно на никое друго място. 
 
 
8-9.6, Античен театър: Divas in Plovdiv
Фестивалът се провежда за пръв път и ще се състои от два грандиозни концерта. Както името му предполага, изпълнителите ще са само жени. Засега е известна едната от дивите – великобританската блус звезда Имелда Мей, която ще видим на 9 юни на Античния театър. Коя ще е другата, предстои да разберем. 
 
10-21.6, Етнографски музей: Международен фестивал на камерната музика
Фестивалът на камерната музика, с който Пловдив се гордее, се провежда от далечната 1964 г., което го прави най-старият подобен в Европа. А атмосферата на Стария град перфектно допълва музикалните изпълнения на българските и  чуждестранни таланти. 
 
 
11-17.6, Античен театър: Пловдив чете
Най-големият литературен фестивал в Пловдив стартира през 2003 г. като празник на книгата, по време на който гостуват различни български издателства. Традиционно в дните на фестивала издателствата разпъват шатри на площад Централен, който се превръща в огромна книжарница. А по време на откриването, което се провежда на Античния театър, кметът връчва отличието за поезия „Орфеев венец“ и отличието за художествено оформление на книга „Златна четка“.
 
 
20.6 и 26.6, Културен център Тракарт: Дни на тракийската култура
Дългогодишният фестивал „Дни на тракийската култура“ има за цел да популяризира тракийското културно наследство чрез редица от събития, които представят историята, традициите и изкуството на предците ни в достъпна форма. И тази година Културен център „Тракарт“, заедно с още четири външни пространства в града, ще бъдат домакини на конференции, мултимедийни лекции, излъчване на филми, концерти, театрални постановки, демонстрации, изложби и танци.
 
 
22-24.6, Младежки хълм: Животът в Пловдив през Средновековието
Средновековните традиции и бит ще оживеят в парк „Младежки хълм“ това лято. Новият форум е вдъхновен от популярните в чужбина ролеви игри, а посетителите ще могат да участват в бой с мечове, стрелба с лък, изсичане на монети и други занимания. За доброто настроение ще се грижат няколко музикални групи, които ще изпълняват песни на старинни инструменти. Един изключително забавен начин да научите пропуснатите в часовете по история уроци!
 
20-22.7, Гребна база: Hills of Rock
Най-новият рок-фестивал на Пловдив имаше шеметно първо издание през 2017г., което събра на Гребната база дванадесет хиляди посетители. На територията на фестивала бяха осигурени и къмпинг зона, кетъринг и търговски сектор. След успеха на фестивала, на чиито три сцени свириха 32 групи, пловдивчани трескаво очакват следващото издание. Тази година програмата е още по-звездна: Sabaton, Judas Priest и Iron Maiden ще са хедлайнерите в трите вечери на фестивала.
 
 
30.7-3.8, Античен театър: Международен фолклорен фестивал
В него се изявяват танцови ансамбли от десетки държави вече 24 години подред. Интересът към него не стихва както заради досега до екзотични култури, така и заради свободния вход. Подарете си едно от най-пъстрите и феерични преживявания в Пловдив.
 
 https://checkinplovdiv.com/bg/new/letnite-festivali-v-plovdiv-muzika-i-zabavleniya-za-vseki-vkus-/216

Автори от чужбина ще творят в Пловдив по проекта ADATA AiR

 Автор: Паолина Комсалова
37 артисти от цяла Европа ще работят в Пловдив през следващите месеци по програмата ADATA AiR, организирана от фондация “Пловдив 2019”.  Всеки от тях ще остане в града от две седмици до два месеца. За това време те ще имат задачата да разработят проекти за инсталации, скулптури, пърформанси и всякакъв род намеси в публично пространство, с които през 2019 г. да превърнат поречието и други забравени градски зони в голяма галерия на открито.
 Програма ADATA AiR е един от основните акценти в програмата на Пловдив за 2019 г. Работата и участието в нея ще създаде допълнителни възможности за пратньорства на местно ниво и зще разнообрази културния климат, което е една от основните цели на инициативата.
Планирано е новото пространствo на фондацията в Тютюневия град – SKLAD – да бъде и основно място за срещи с международните гости със споделени ателиета в сградата и публични презентации на работата им.
http://bnr.bg/plovdiv/post/100959009/avtori-ot-chujbina-shte-tvorat-v-plovdiv-po-proekta-adata-air

БЕГАЧИ ОТ 22 СТРАНИ СЕ ВКЛЮЧВАТ

  В НАЙ-МАЩАБНИЯ МАРАТОН ПЛОВДИВ  

Бегачи от 22 страни се включват в най-мащабния Маратон Пловдив (ВИДЕО)
За трета поредна година през април на старта на Маратон Пловдив ще застанат атлети от няколко континента, а организационния екип подготвя най-мащабното издание на събитието до сега
42 километровото трасе, по което ще преминат участниците, е измерено и сертифицирано по стандартите на Асоциацията на международните маратони и бягания на дълги разстояния
Улиците, по които ще преминат състезателите ще бъдат затваряни поетапно между 8.00 и 13.30 часа, в неделния крос
След двата поредни успешни пловдивски маратона през 2016-та и 2017-та година е време за третия. В края на април, само след две седмици, над хиляда участника от поне 22 страни отново ще мерят сили из най-стария жив град в Европа. Градът под тепетата е в трескава подготовка за международното състезание, а бегачите на дълги разстония отдавна са записали датата 29-ти април 2018 в календарите си. Регистрацията вече е отворена за всички желаещи и може да се направи през сайта на Маратон Пловдив. 
И тази година събитието ще бъде съпътствано от състезанието за деца “Амбелино кидс” на възраст от 6 до 13 години в 3 километрова дистанция в Цар Симеоновата градина. А на площад Централен отново ще бъдат изложени и щандове на фирми, предлагащи спортни стоки и храни за възстановяване, велосипеди и екипировка, както и много забавления за всички пловдивчани. 
Поетапното затваряне на улиците, както и възстановяването на движението, веднага след изтеглянето на състезателите от съответния участък, ще осигури гъвкавост при организацията на движението в този ден и жителите на града ще изпитват минимални трудности при придвижването си с личните си автомобили.
Ето и улиците, за които временната организация на движението на лични МПС ще бъде в сила.
Старт 8.00 часа Площад Централен - ул. Княз Алксанър I(до Джумята) – ул. Константин Стоилов – ул. Криволак – ул. Съборна (до Хисар Капия) – ул. Цанко Лавренов – ул. Цар Иван Шишман – площад Житен пазар – бул. 6-ти септември – ЦБО III–ул. Св. Петка – ул. Петко Д. Петков – ул. Богомил – ул. Цар Асен – бул. Хр. Ботев – бул. Източен – бул. Санкт Петербург – алея 8 – парк Лаута – ул. Теофан Райнов – ул. Георги Данчов – бул. Освобождение – бул. Асеновградско шосе – ул. Цар Симеон – ул. Княз Борис I – ул. Съединение – бул. Освобождение – бул. 6-ти септември – бул. Северен – ул. Рогошко шосе – бул. Марица (север) – ЦБО III – бул. Марица ( юг) – Гребна база –ул. Ясна поляна – бул. Копривщица – алея Младежки хълм – бул. Любен Каравелов – бул. Васил Априлов – колело, площад Гарата– ул. Иван Вазов –ул. Авксентий Велешки – Цар-Симеоновата градина – ул. Найден Геров – ул.Княз Дондуков–Корсаков – ул. Преслав – ул. Александър Екзарх – ул. Христо Г. Данов – ул. Княз Александър I. Финал: площад Централен.
Награждаването на победителите ще бъде от 13.00 часа на площад Централен. Сдружение Маратон Пловдив полага огромни усилия да осигури безупречни условия за безопасността на състезателите и ниво на провеждане на проявата, съпоставимо с най-добрите международни състезания от този клас.
“Вярваме, че жителите и гостите на Пловдив ще подкрепят участниците в Маратон Пловдив и ги каним на финала, за да създадем истински празник на спортсменството и бягането”,
споделиха организаторите няколко дни преди старта на надпревата.
Точно 120 години след възраждането на античната традиция и провеждането на първия модерен олимпийски маратон в света, в Пловдив ще бъде даден старта на едно от най-дългоочакваните събития за любителите на дългите бягания в България – Маратон Пловдив. Така градът се нарежда сред най-престижните туристически, икономически, културни и същевременно най-посещавани дестинации в света, със собствена маратонска традиция. 
И ако в далечната 1896 година разстоянието от моста на градчето Маратон до Олимпийския стадион в Атина е било пробягано от 17 участника, то само 4 дни след отварянето на регистрацията за участие в Маратон Пловдив, заявки са подали над 100 състезателя, а организаторите съобщават и за първата голяма група участници от Македония, избрали специално изготвените маратонски пакети, с които Организационният комитет таргетира привличането на бегачи от съседните балкански държави. 
 http://mediacafe.bg/novini/sport/Begachi-ot-22-strani-se-vkljuchvat-v-naj-masthabnija-Maraton-Plovdiv-VIDEO-14474