Category Archives: ПЛОВДИВ- НАЙ- ДРЕВНИЯ В ЕВРОПА

Археолози разкопават Небет тепе

 640_3acd59f0d6e8c09989f136485aee4c5d

В Пловдив започна археологическото проучване на един от запазените хълмове в града – Небет тепе. До момента той не е бил обект на внимание от страна на археолозите. В рамките на месец екип от 20 души ще търсят останала част от крепостна стена и структури от различни епоха
Направените геофизични заснемания на хълма са определили три зони, които ще бъдат проучвани. В момента се разкопава югозападната част на Небет тепе. Работниците ще копаят 3 метра надолу.
София Христева – ръководител на разкопките: ”Проучваме площ, в която никога не са правени разкопки, така че това ни дава възможност да прецезираме стартиграфията чисто археологически на обекта.”
Проучват се пластове, засипани в края на 19-и и началото на 20-и век. Пръстта тук е набита и разкопаването става трудно. Екипът се надява да разкрие цялата крепостна стена и храм от Римската епоха.
София Христева – ръководител на разкопките: ”Дотук регистрираните периоди са Бронзова епоха, Желязна епоха, Античност, Средновековие, Османски период. Така че най-вероятно ще открием структури от всеки един от тях.”
Проучването ще продължи до средата на септември. А ако има финансиране, разкопките ще бъдат подновени догодина.
 от интернет

Простихме се с поета Николай Гюлев

Николай Гюлев / снимка: literaturensviat.com

Гюлев ни напусна на 75-годишна възраст, на 12 юни 2017 година. Приживе, той бе член на Дружеството на пловдивските писатели. Дълги години ръководеше литературното студио “Младост”, от което израснаха много от сегашните изявени пловдивски поети.
Николай Гюлев е роден през 1942 г. в Гюмюрджина, Беломорска Тракия. Израства в Кърджали. Завършва специалността Журналистика в Софийския университет “Климент Охридски”. Работил е като журналист в централни и местни издания. От 1970 г. живее в Пловдив. Автор на 13 стихосбирки: “Някъде във нас е светлината” /1970/, “Пръст и вода” /1975/, “В часа на отлива” /1980/, “Небесен огън” /1986/, “Вторият живот” /1998/, “Голямото щракане”, /1998/, “Житие на един смешен и грешен раб божий” /1998/, “Отпивам мига” /1999 /, “Лятна есен” /1999/, “Безпределност” /2000/, “Убежище” /2001/, “Животът удря и животът гали” /2002/, “И земен, и небесен!” /2008/, “И все пак” /2014/. Негови стихове са превеждани на унгарски, руски, турски и молдовски език. Носител е на национална литературна награда от Яворовите дни в Поморие. Превел е руски поети в антологията “Бели нощи над Нева”, както и романа “Носач на вода” на латвийската писателка Илзе Индране. Член на Дружеството на писателите – Пловдив. Художествен ръководител на литературно студио “Младост” в Пловдив. През 1986 г. в анонимна едногодишна анкета на библиотека “Иван Вазов” книгата му “Небесен огън” е обявена за най-четената стихосбирка наред с книгите на Екатерина Ненчева, Недялко Йорданов и Първан Стефанов. Стихосбирката му “Убежище” е отличена с наградата на Дружеството на писателите за най-добра поетична книга, издадена през 2001 г. Почина преди два дни, на 12 юни, в Пловдив.
Поклон!
http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=58182&FCID=FCee02f0f89d908a60e12858fa3ee3e84c

За 19-ти път връчиха Националната награда „Христо Г. Данов“

На официална церемония в дома на Патриарха на българското книгоиздаване Христо Г. Данов в Пловдив, в рамките на ежегодната инициатива “Пловдив чете”, бе връчена Националната награда “Христо Г. Данов” 2017 г.  
Престижната статуетка се присъжда ежегодно в девет раздела за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване. Насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители. Неин обект са всички жанрове в областта на литературата – художествена литература, хуманитаристика, литература за деца, електронно издаване и нови технологии. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума.
В тържествената церемония в къщата – музей „Христо Г. Данов“ в Пловдив участваха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Александър Държиков, пловдивски издатели, общественици, писатели, поети, голяма част от номинираните в отделните раздели, гости  и медии.  
Журито, в състав Георги Ангелов, Румен Леонидов, проф. Цочо Бояджиев, Кирил Гогов, доц. Пламен Дойнов, Иван Александров, Венцислав Велев, Александър Държиков и председател заместник-министъра Амелия Гешева избра най-добрите сред номинираните през тази година на последното си заседание, което се проведе в дома – музей „Христо Г. Данов” , непосредствено преди церемонията.
В категорията „Българска художествена литература“ наградата получи  Недялко Славов за романа “Камбаната” на ИК “Хермес”. Победител в категория „Преводна художествена литература“ стана  Майа Разбойникова – Фратева – за превода на „Писма до един млад поет. Писма до една млада жена“ от Райнер Мария Рилке – изд. „Колибри“.
В категория „Хуманитаристика“ наградата получи Христо Трендафилов за “Цар и век. Времето на Симеона” на изд. УИ “Епископ Константин Преславски”, Издателство “Фабер”. В категория „Изкуство на книгата“ победител стана Издателство на Нов български университет за „Романтикът Димитър Добрович 1816-1905“ от Ружа Маринска. В категория „Издание за деца“ наградата получи  Васил Сотиров  за „Няма грешка, има смешка“ изд. „Жанет 45“.  В категория „Книгоразпространение“ спечели Пламен Божилов – книжар на пл. “Славейков”. В категория „Представяне на българската книга“  наградата отиде при Юрий Дачев за предаването „Рецепта за култура“ по БНТ 2.  В категория „Библиотеки и библиотечно дело“ победител стана  Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – гр. Габрово. В категория „Електронно издаване и нови технологии“ спечели  “Аз чета” – сайтът за твоята книга.
Победителите получиха своите статуетки, диплом и парична премия в размер на 1700 лева лично от членовете на журито, под бурните аплодисменти на публиката, почитатели и приятели. Заместник-министър Амелия Гешева връчи от името на Министъра на културата Националната награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна литература на проф. дфн Анчо Йорданов Анчев.
Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър – Пловдив Ивайло Христов, за музикалния фон се погрижи известния български флейтист-солист, композитор и педагог Борислав Ясенов.
http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=58223&FCID=FCee02f0f89d908a60e12858fa3ee3e84c

Перлата Клианти заблестя в Стария град

Къща Клианти / Старинен Пловдив

Възродената къща Клианти отвори врати за посетители след 10-годишна реставрация, като началото на възстановителните работи даде  така наречения Японски проект. После Община Пловдив продължи дейностите и така в къщата бяха вложени 1 млн. 600 хил лв. При откриването кметът Иван Тотев каза, че тя със сигурност ще бъде един от най-предпочитаните туристически обекти, а също и че е най-скъпоструващият обект в културния резерват Старинен Пловдив.
http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=58295&FCID=FC610d7e0f140a41d312acc20b6644c6cb
Какво обаче я прави толкова специална?
Според проучвания, къщата е строена в края на 18 век, по модела на планинските къщи по онова време. Част от тях са запазени и днес в Родопите, каза арх. арх. Румяна Пройкова. Тогава е била най-старата къща в Стария град.  В началото на 19 век – преди точно 200 години е подложена на сериозно преустройство. Сегашните реставраторски дейности възстановяват къщата точно от този период. През първия строителен период къщата е двуетажна сграда с просторен правоъгълен салон (хайет) в етажа и открит сайвант към двора и приземието. Тя има една рядка особеност – между етажа и приземието, само под южните стаи, е развит нисък полуетаж, наречен “химала”, разказва уредникът в ОИ “Старинен Пловдив” Виктория Карацанова.
Първичната къща е съвършено различна от тази, която виждаме сега.
Конструктивната система на сградата е смесена. Основите, преминаващи в цокъл с височина 80 см, са от каменна зидария на калов разтвор. Външните масивни носещи стени в първия етаж и полуетажа, както и калканът в цялата височина на къщата са от кирпич, а останалите стени са от дървен паянтов скелет с пълнеж от кирпич, тухли или без пълнеж.
В разпределението на първия етаж основен елемент е “покритият двор”, изграден през първия строителен период. Той става център на несиметричната схема поради преграждане на помещения в старото му пространство. От първия период са запазени и външните стени, непроменено остава и подовото му ниво. В южната стена на “покрития двор” е оформен вход на къщата, друг тесен проход се разкрива през двуреден портик от дървени колони към другата улица.
От изток покритият двор е ограден с две помещения, едното от които е единственото с огнище и това го прави основното за живеене. До него са стаите с помощни домакински функции (мутвак), а в срещуположния ъгъл се намира помещение, свързано със занаята на собственика. Непосредствено до северната стена на това помещение е изградена стълбата за втория етаж.
Разпределението на втория етаж запазва асиметрията и двуделното членение на плана от първия период. На него са обособени три стаи, сред които се намира салонът, което е и основно комуникационно средище в жилището. Стената му в тази посока е остъклена (джамлък). Салонът е отворен по цялата си ширина към кьошк, а на подовото му ниво е разположено пространство с височина 1.60 м., наречено “химала” (от гръцки – ниското). То е разделено на източна и западна химала, в които се влиза от ниски долапни врати. Пространствено разширение на помещенията е постигнато чрез еркери към улицата. Така създаденото разпределение през втория строителен период няма аналог при пловдивската възрожденска къща, което прави сградата уникална като архитектура. 
На първия етаж част декоративната украса е запазена само в североизточната стая. На нивото на цокъла са открити стенописни останки от едно пано, които доказват, че там е имало живописна украса от цветя. Запазен е и част от пейзаж. На втория етаж пространството, което е оформено като хайет, е просторно. Таваните са с широки профилирани дъски, оцветени в червено. Мебелите в стаите са реставрирани, а килимите са ръчно тъкани от чиста вълна в естествени цветове, придобити по естествен начин със 160 възела на кв. см.
От хайета се влиза в североизточната стая, в която няма запазена декоративна украса на стените. Таванът обаче е украсен с дърворезбена и рисувана декорация, като цялостната композиция е подчинена на формата на слънчевия диск. Ядрото е изпъкнало, резбовано с огънати листа, имитиращи лъчи, осем на брой. В декоративните форми, образувани между лъчите, върху зелен фон, са изписани вази с цветя. Букетите образуват елегантни орнаменти в бяло и розово. От розетата срещу тях вървят гирлянди с по-ситни цветчета и листа в розово, зелено, червено и бяло.  
Точно тази необичайност отличава Клианти от другите възрожденски къщи от този период. Тя е уникална със своето рисувано дърво по таваните и долапите, с гравираните върху стъкло изображения, с полихромната си позлатена пластична украса.
„Тя е рисувана от неизвестен майстор през 1817г. Бил е изключително даровит човек, който е използвал източна орнаментика и флорални мотиви, които като форми и като цветове не се повтарят”, разказа реставраторът Елена Кривошиева.
Тя определи оригиналния рисунък като „изключително фин и нежен”. Композицията се повтаря, но вазите и цветята в тях са различни, различни са и цветовете, с които са рисувани. Изобразена е дори диня с плодове. Таваните са многопластови и са много изписани, имат ромбоидни стъкълца, които липсват в типичните възрожденски къщи.
„Къща Клианти няма аналог. Може би най-близка до нея като колорит е къща Хиндлиян, а може би Хиндлиян е търсил ефекта на Клианти”, предполага Кривошиева.   
Къщата е най-богата от гледна точка на декоративната украса – другите две помещения в южната част на къщата са богато декорирани. Най-богата и разточителна украса има източното помещение. Стените са украсени със стенопис и декорирано дърво, в долния пояс е имало живописен цокъл, от който е запазено само едно пано с елипсовиден медальон.
Западната стена, най-интересната в цялата къща, е профилирана от голяма правоъгълна ниша с алафранга. В горната част има изпъкнал дървен корниз, а вътре – дървен долап с вратички и други декоративни отвори. От дясната страна на алафрангата е изписан “бъбрив” пейзаж с лента с надпис на гръцки език – “KOSTANTINOPOLIS” и годината “1817″.
На паното има изографисан медальон, на който се виждат крепостна стена с кули, десетки сгради и множество минарета, а в центъра се вижда голям морски фар, латният рог – морето, осеяно с платноходи и зад него отново бряг с домове, джамии с минарета и отделни дървета между тях.
От лявата страна на алафрангата е изписан друг пейзаж с включени на преден план широколистни и кипарисови дървета. След тях се вижда крепостна стена, квартали, домове с дървени стобори, паркове с дървета. Очертават се силуетите на църкви и множество островърхи кули, както и надпис на гръцки език “ВИЕНА 1817″.
Най-впечатляваща е нишата на Голямата алафранга – дълбока, пресечена от долапите от двете й страни. Върху изпъкналата арковидна форма е изписана лозница с гроздове, преплетена с клонки от розов храст, клонче с три ябълки, зюмбюл, други цветя и птици. Композицията включва нарисувана завеса, фонтан с ниска аркада, покрит от ажурна беседка.
В орнаменталната плетеница, в близост до днешната входна врата е вписан пейзаж с изображение на двуетажна къща с еркери, капандури на прозорците, украса на стените, червен покрив и множество комини. На преден план е маркирана течаща вода, подредени лехи на градина, червена ограда, а извън нея – чешма с два чучура и две корита. „Пейзажът най-вероятно е бил от времето на изписването на къщата през 1817г.”, подхвърля реставраторът Елена Кривошиева.  
Тя, заедно с арх. Румяна Пройкова, арх. Вера Коларова, арх. Кристина Станева, са част от екипа на арх. Джовани Димитров, вдъхнал живот на къща Клианти.
Къщата е възстановена във вида, в който е била през 1817 г., след нейното изографисване.
„Нашата работа носи много голямо удовлетворение и трудностите минават и заминават, крайният резултат остава. Щастлив съм, че мога да вляза в една къща, чиято реставрация сме завършили“, развълнувано каза при откриването на къщата Джовани Димитров.
Той и колегите му признават, че къща Клианти е колоритна не толкова  като архитуктура, а като художествено изписване, като декорация. Това я прави уникална.  
Исторически извори сочат, че къщата е строена от Стоя Абаджийт, от когото я купува Георги Клианти. След него собственици на уникалната сграда са Слава Актарина, към 1949 година – Хрисица Ботева и Карине Сукиссян. През 1968 г. е отчуждена за нуждите на Комитета по туризъм, а в периода 1985-1970 г. неин собственик е Ставри Бегликчията. В момента имота се стопанисва от ОИ “Старинен Пловдив”.
Автор: Огняна Генева
Къща Клианти / Старинен Пловдив
Къща Клианти / Старинен Пловдив
Къща Клианти / Старинен Пловдив
Къща Клианти / Старинен Пловдив
Къща Клианти / Старинен Пловдив
Къща Клианти / Старинен Пловдив
Къща Клианти / Старинен Пловдив
Къща Клианти / Старинен Пловдив
Къща Клианти / Старинен Пловдив
Къща Клианти / Старинен Пловдив
Къща Клианти / Старинен Пловдив
Къща Клианти / Старинен Пловдив
Къща Клианти / Старинен Пловдив
Къща Клианти / Старинен Пловдив
Къща Клианти / Старинен Пловдив
Къща Клианти / Старинен Пловдив
Къща Клианти / Старинен Пловдив
http://www.gustonews.bg/?page=article&instanceID=58300

29 Юни’17 „Дни на Тракийската култура 2017“

29-06-2017-pokana-grab

 За пети път Културен център – музей „Тракарт“ организира „Дни на тракийската култура“ под наслов „Музика и слово“ в периода от 29 юни до 5 юли 2017 г.

Съпътстваща част от дните е  отбелязване на 45 годишнина от основаването на Института по тракология и откриването на Тракарт Рисърч Център.

Началото е на 29 юни /четвъртък/ от 18.00 ч. с официалното откриване на Изследователски център Тракарт / Trakart Research Center  на ул. „Княз Александър I Батенберг” 25, от 19,30 ч. откриване на изложбата „Херосът остава в Тракия“ и от 20.00 ч. театралната постановка на Група „12+3“ „Тесмофории“ от Аристофан.

В програмата са включени лекторите проф. Иван Маразов, Иван Гранитски, проф.Ваня Лозанова, проф. Добрин Денев, Георги Ганецовски, Гл. ас. д-р Калин Стоев, Росица Миткова, Петър Кацаров, гл. ас.д-р Ружа Попова, Петко Атанасов, Варта Корисян, и Константин Каменов.

Проектът се осъществява в подкрепа на Пловдив Европейска столица на културата 2019

Проектът се осъществява с медийното партньорство на Радио Пловдив

Програма

29 Юни /четвъртък/  – Тrakart Research Center ,  ул. “Княз Александър I Батенберг” 25

18.00 часа  Откриване на Тrakart Research Center проф. Иван Маразов и Иван Гранитски Арт група “Славена” художествен ръководител Мирослав Караделев

Изпълнения на Валентина Гюлева – пиано и Божидар Братоев – цигулка

19.30 часа  Културен център Тракарт Oткриване на изложба „Херосът остава в Тракия.“

20.00 часа Камерна зала Тракарт Аристофан – „Тесмофории“  Група „12+3“ – актьорско майсторство   ПУ „Паисий Хилендарски“

 

30 Юни /петък/ Камерна зала Тракарт

18.00 часа Дамски хор “Тримонциум” при Община Пловдив Диригент: Ваня Атанасова Клавирен съпровод: Диана Кънева 18.15 часа “Скритото зад златните маски” Проф. дин Валерия Фол- директор на Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство – УниБИТ Институт за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол”, Професор в

19.00 ч. “Тракийските военни в римската история през III в. сл. Хр.” Гл. ас. д-р Калин Стоев, Главен експерт в Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство – УниБИТ

 

1 Юли /събота/ Камерна зала Тракарт

11.00 ч.  Демонстрация на “Техники за изработване и реставрация на прототракийски керамични съдове” Марина Ненова – реставратор 12.00 ч. “Спасително археологическо проучване на Плоската могила в квартал Филипово”  Росица Миткова, завеждащ фонд Праистория в РАМ – Пловдив

2 Юли /неделя/ Културен център Тракарт

11.00 часа “Защо Александър е велик” Варта Корисян

12.00 часа “За Анз ѣ  и  образоуподобяването на идеята и акта на Иконс-а” Петър Кацаров

 

3 Юли /понеделник/ Културен център Тракарт

18.00 часа Възродените тракийски мандолини художествен ръководител Стефан Илинов

18.15 часа “Константин Велики и траките”

Петко Атанасов

19.00 часа “Какво пише на пръстена от Далаковата могила-Сливенско? проф. Добрин Денев

 

4 Юли /вторник/ Културен център Тракарт

18.00 часа Камерна Вокална Формация

Диригент: Станимира Манолова

18.15 часа “Мистерията Зевксипос: траките го наричаха Хелиос”

проф. Ваня Лозанова – Ръководител на Център по Тракология ИБЦТ

19.00 часа  „Царици на Тракия и Боспора: власт  и влияние по време на Империята“

гл. ас.д-р Ружа Попова  -  Институт за балканистика с Център по Тракология  „Проф. Александър Фол”

 

5 Юли /сряда/ Културен център Тракарт

18.00 часа Клавирно дуо  Надежда Кузманова и Зорница Петрова

18.15 часа “Археологическият обект Оходен-Валога, община Враца-иновативни изследователски методи, резултати  и туристически продукт“

Георги Ганецовски, директор РИМ – Враца

19.00 часа “Изолираната от енциклопедиите тракийска история”

Константин Каменов

29-06-17- malka

 

 

 

 

 

 

 

29-06-17- malka (1)

 

 

 

   подготви Мария Герасова- Спасова

ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС

Plakat_Stanimir Videv

 Станимир Видев
05.06.2017 г. – 29.06.2017 г
„За мен е по-важно и се стремя да затвърдя нещо, което съм следвал като философия, да отстоявам, да усъвършенствам, да стане по-добро. Стъпвам на нещо старо и го разгръщам, давам му друга посока.“                                                                                                                                                                                    Станимир Видев
Арт Галерия Папийон от 5 до 29 юни 2017 г. представя изкуството на обичаният талантлив пловдивски художник Станимир Видев, автор със силно присъствие в съвременната култура, с многобройни почитатели в България и извън страната. С радост споделяме с него личният му празник – 60 годишен юбилей, отбелязвайки го с изложба. Експозицията включва най-новите му творби, рисувани специално за представянето му във Варна, в категорично разпознаваемият за него стил – многопластови цветни фактури, изграждащи сложни и динамични композиции, но в същото време много близки като усещане, емоционалност и възприятие, докосващи сетивата на зрителя.
Неподправена откровеност и неоспорим талант  превръщат през годините Станимир Видев в един от високо уважаваните художници  със силно присъствие в българския културен живот – ценен както в артистичните среди от видни актьори, писатели,  художници, така и от  колекционери и почитатели, сред които много дипломати, политици, музиканти.
Живописта на Видев е на границата на реалното и абстрактното, което го прави толкова популярен и ценен и за да я усетиш добре трябва да умееш да се вглеждаш. Творбите му са силно емоционални, разкриващи отпечатъците от натрупани впечатления и чувства в художника. Винаги честен в изкуството си, играещ си със сложни цветове, той създава убедително живи картини. В тази изложба присъства женския образ на муза и фатална жена, уловена в различни интимни състояния, чрез които авторът е успял да пресъздаде отношението си към нея. Пресъздадени са различни артистични случки от ежедневието, развълнували мисълта на художника, както и цветни пейзажни композиции, изострящи сетивата и привличащи интереса на многобройните му почитатели. Пейзажите са хармонични колоритни абстрактни композиции, но винаги препращащи на близко и разпознаваемо за съзнанието място. Концентриран върху изчистени образи, знаци, кодове и релефи, той изследва темата за възможните проекции и измерения на мечтите, чието съхранение независимо от обстоятелствата, е едно от най-ценните и смислени усилия в живота. Платната му излъчват много енергия, въздействат с решително полагане на цветовете с наслояване и отнемане на боите за  постигне на светлината. Картините на Станимир Видев са запомнящи се, не оставят зрителя равнодушен  и запечатват в емоционалната ни памет трайно впечатление и следа.
БИОГРАФИЧНА СПРАВКА
Станимир Видев е роден на 27 Март 1957г.
Завършва художествената гимназия в град Казанлък през 1976 год.
Висшето си образование завършва през 1984 год., специалност живопис в НХА в класа на професор Добри Добрев. Членува в Съюза на Българските Художници от 1985 год., а в Съюза на Пловдивските Художници от 1986 год.
Първата му самостоятелна изложба е през 1986 год в град Пловдив, част от Националните Есенни Изложби.
Станимир Видев е представил повече от 30 самостоятелни изложби, а негови картини са собственост на Националната Художествена Галерия, музеи и частни колекции, в това число и тази на белгийския предприемач и ценител Юго Вутен.
Участва в изложби на българското изкуство в държави като Русия, Холандия, Германия, Гърция, Малта, Италия, Белгия и Китай, също така взима участие в международни панаири на изкуството-Експо Арт в Лос Анджелис (1991 год.), Евро Арт в Женева (1993 год.), Турция (2009 год.).
Носител е на редица награди:
-       награда “Пловдив” за 1997 год. и 2007 год.,
-       награда “Мечът на Ромфея” за 1997 год,
-       наградата на Съюза на Пловдивските Художници за 1986 год.,1987 год., и 1997 год.
-       наградата на галерия “Дяков” за 1996 год.
-       Първа награда за живопис, “Миниарт”, Русе 2009 год.
-       награда на община Плевен на “Пето бианале на малките форми”, 2010 год.
-       Награда за живопис, Пьохларн, Австрия 2014 год.
Живее и работи в гр. Пловдив
St_Videv_Bistro_I_60x50
St_Videv_Dve_Kitari_50x60
St_Videv_Halm_I_80x60
St_Videv_Halm_II_80x60
St_Videv_Kamping_I_60x80
St_Videv_Kamping_II_60x80
 предостави Мария Герасова- Спасова

 

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА

18983085_1730064057292216_289780658_n

На 7 юни 2017 година, в читалище “Възраждане” – Пловдив, писателят Христо Нанев представи новата си книга “Пророкът и короната Любомир Лулчев”
В уводните слова на книгата, Христо Нанев пише:” За Любомир Лулчев малко се говори, още по- малко се знае. До името му-псевдоистини в железни догми.Схоластично се подхожда към него: тъстът му е убит от комунистите в катедралата “Св. Неделя”- той самият е разстрелян от “Народния съд”. И анатема.
Време е да бъде изваден от пепелта на забравата, този загадъчен човек с автетиката за него.
Седемдесет години от кончината- достоен рекурс за Любомир Левчев.
На представянето беше прожектиран филма за част от битието на Левчев, разказано от очевидци, чрез който се докосваш до големият  и скромен човекът, който през целият си живот  е дал всичко от себе си, за доброто на хората. Така го помнят очевидците във филма.
Когато човек се докосне   до книгата на Христо Нанев, не може да не  оживее образа на Любомир Лулчев. Да наведе глава и да не се насълзи. Един човек, забравен във времето. Но авторът го изважда от забравата и показва истинската му същност.
19022081_1730064227292199_1134631638_n
19046551_1730064030625552_900061185_n
19021945_1730063973958891_1421474175_n
19021872_1730063943958894_219176661_n
 Мария Герасова

 

 

VenZy стана репортер за един ден в Пловдив

  Певецът влезе в ролята на специален репортер от бекстейджа на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2017

Един от най-усмихнатите български изпълнители – VenZy, влезе в ролята на специален Coca-Cola и The Voice репортер. Минути преди първия концерт от турнето Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2017 той се разходи сред останалите музикални звезди, които с нетърпение очакват старта на шоуто в Пловдив. Докато зад кулисите цари творчески хаос – техниката се тества, фризьори и гримьори тичат напред-назад и всеки си припява весело и кипи от енергия за довечера.
Шестото чувство на VenZy му подсказва, че колегите му са доста развълнувани и нямат никакво време за неговите въпроси, така че той изпълни репортерската си задача изключително кратко и професионално. Първата звезда на прицел е Криско. Той е доста спокоен преди началото и VenZy го пита за първата му целувка. Криско с усмивка споделя, че се е случила в Габрово, преди доста време. Запознали се онлайн, и когато я видял, тя била доста по-висока от него. Но понеже много я харесвал хип-хоп изпълнителят си купил обувки на платформи и при втората им среща бил подготвен и се целунали. VenZy вижда в другия край на бекстейджа малката вече голяма Тита, която за първи път ще бъде част от музикалното турне. Той я пита как се чувства преди началото, а гласовитата изпълнителка с усмивка разказва, че много добре знае какво е да си от страната на публиката и да пееш с любимите си изпълнители. Но и на голямата сцена вълнението не е никак по-малко. Специалният репортер не иска да се повтаря с клишираните въпроси за бъдещите творчески планове на СкандаУ, а решава да научи кой от двамата от дуета е завършил с по-висок успех. Лъчо с гордост споделя, че е бил много добър ученик, докато Тото заяви, че не е бил много редовен в класната стая.
Зад кулисите винаги е много различно и забавно, а емоциите са незабравими. След като зададе всичките си въпроси, VenZy сподели: „Не искам да се хваля, но много обичам работата си и това изживяване, което едва сега започва. Но е време да си стана изпълнител отново и да приключа с репортерската си кариера, все пак музиката е моето призвание!“
Публиката, която вече се е събрала на площад „Централен“ в Пловдив тръпне в очакване за старта на турнето и няма търпение да види любимите си изпълнители. А сега е време да вдигнем шум за Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2017!

VenZy

VenZy_Selfie (1)

 предостави Мария Герасова- Спасова

Национална научна конференция

„Пловдив през втората половина на XIX и XX век – общество, личности, местна власт”

SAEDINENIEОБЩИНА ПЛОВДИВ
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ
ИНСТИТУТ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ – БАН 
Институт за исторически изследвания – БАН, Регионален исторически музей – Пловдив и Община Пловдив организират Национална научна конференция „Пловдив през втората половина на XIX и XX век – общество, личности, местна власт”.
Конференцията ще се проведе под патронажа на инж. Иван Тотев – кмет на Община Пловдив. Форумът ще се състои на 8 и 9 юни 2017 година в зала „Съединение” на Регионален исторически музей на пл.”Съединение” 1.
Съгласно зададените заявки в научната среща ще вземат участие 38 изследователи на историята на Пловдив от Българската академия на науките, университетските центрове, архиви, библиотеки и музеи.
Всеки доклад има своя научен принос за важни въпроси от историята на Пловдив през XIX и XX век. Конференцията е посветена на 150 годишнината от рождението на големия пловдивски общественик Недко Каблешков.
Приложено Ви изпращаме програмата на конференцията.
8 – 9 юни 2017 г.
РИМ – Пловдив, зала „Съединение“
П Р О Г Р А М А
8 – 9 юни 2017 г.
РИМ – Пловдив, зала „Съединение“
8 юни 2015 г.
13,00 -13,30 ч. – Откриване на конференцията
ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ
Водещ: доц. д-р Румяна Чукова
13,30-13,45 ч.- доц. д-р Венцислав Мучинов – Урбанизацията в Пловдивския санджак през третата четвърт на ХІХ век.
13,45-14,00 ч.- ас. Иванка Митева – Пловдивското общество в навечерието на ХХ век.
14,00-14,15 ч.- доц. д-р Росица Стоянова –  Обществената благотворителност в Пловдив (1878-1944 г.)
14,15-14,30 ч.- доц. д-р Добринка Парушева – Да управляваш „модерен“ град в патриархална среда. Пловдив в края на 19 век.
14,30-14,45 ч.- проф. дин Милко Палангурски – Парламентарните избори и Пловдивската избирателна околия (1887-1913 г.)
14,45-15,00 ч.- проф. дин Светлозар Елдъров – Пловдив като център на национално-освободителните борби на македонските и тракийските българи (1878 – 1912 г.)
15,00-15,15 ч.- д-р Петър Кърджилов – Нови и неизвестни досега данни за историята на ранното кино в Пловдив (1899-1912 г.).
15,15-15,30 ч.- доц. д-р Евгения Русинова – “Четящата България” в Пловдив: Приносът на пловдивската народна библиотека за проучване на четенето  – първата половина на ХХ век.
15,30-15,45 ч.- доц. д-р Меглена Златкова – Обживеният град – градско зониране и символна картография на Пловдив
15,45-16,00 ч.- кафе-пауза
ВТОРО ЗАСЕДАНИЕ
Водещ: доц. д-р Росица Стоянова
16,00-16,15 ч.- проф. дин Илия Тодев -Пловдив и д-р Чомаков – 1878 – 1893.
16,15-16,30 ч.- ас. д-р Мария Левкова-Мучинова – Пловдивският общественик Никола Чалъков (1856-1923).
16,30-16,45 ч. – доц. д-р Тодоричка Готовска-Хенце – Към въпроса за дейността на Христо Г. Данов в Централна Европа.
16,45 ч.-17,00 ч.- Николай Поппетров – Архитект Трендафил Трендафилов – забележителен иноватор и маргинален фашист
17,00-17,15 ч.- проф. д-р Радка Колева – Общественикът Недко Каблешков
17,15-17,30 ч.- Владимир Златев – Недко Каблешков като адвокат
17,30-17,45 ч.- доц. д-р Румяна Чукова – Голямата война и мирът през погледа на Недко Каблешков (Vae victis: Горко на победения)
 17,45-18,00 ч.- Райна Каблешкова – Недко Каблешков и пловдивските евреи
18,00-18,15 ч. – д-р Биляна Попова – Дарението на Недко Каблешков към Пловдивския етнографски музей
18,15 -18,30 ч.- Светлана Петкова – Документално наследство на Недко Каблешков, съхранено в ДА-Пловдив и представено на конференцията.
19,00 ч. – Среща на участниците в конференцията с ръководството на Община Пловдив
9 юни 2015 г.
ТРЕТО ЗАСЕДАНИЕ
Водещ: гл.ас. Стефан Шивачев
9,00-9,15 ч.- Димитър Мирчев, Александър Пижев – Първите пловдивски лекари и фармацевти от епохата на Възраждането.
9,15-9,30 ч.- Мария Карадечева – Генерал Аркадий Столипин – първи почетен гражданин на Пловдив.
9,30-9,45 ч.- Надежда Баева – Нови данни за наследниците на Христо Ив. Гешов от кореспонденцията между тях, съхранявана във фонда на РИМ-Пловдив.
9,45-10,00 ч.- д-р Видин Сукарев – Чифликът на майор Райчо Николов в пловдивското градско пространство.
10,00-10,15 ч.- гл. ас. д-р Петър Първанов – Стефан  Бобчев за пловдивските юристи.
10,15-10,30 ч.- Анета Донева – Стоян Аргиров и Пловдивската народна библиотека „Иван Вазов“.
10,30-10,45 ч.- Анна Илиева, Свобода Запрянова – Милош Данов – един позабравен пловдивски деец от ХХ в.
10,45-11,00 ч. – Драгомир Томов – Павел Патев. Живот и дейност според документи, съхранявани в Научния архив на БАН.
11,00-11,15 ч.-Методи Крумов –Към биографията на д-р Рашко Петров
11,15-11,30 ч.- кафе пауза
ЧЕТВЪРТО ЗАСЕДАНИЕ
Водещ: д-р Видин Сукарев
11,30-11,45 ч.- Румяна Донева – Пловдивското поборническо-опълченско дружество в края на ХІХ век.
11,45-12,00 ч. – гл. ас. Стефан Шивачев – Водоснабдяването на Пловдив в началото на 90-те години на ХІХ век – реализация, финансиране и проблемът с изплащане заемите от БНБ
12,00-12,15 ч.- Кети Мирчева – Еврейският въпрос в огледалото на пловдивския български печат.
12,15-12,30 ч.- проф. д-р Росица Ангелова – Пловдив – център на протестантския периодичен печат.
12,30-12,45 ч.- Йорданка Кривошиева – Пловдивското общинско управление 1914-1918 – неизвестни факти за кмета Деньо Манев.
12,45-12,55 ч.- д-р Мая Лесинска – Общественото здравеопазване в Пловдив през 20-те години на ХХ век.
12,55-13,10 ч. – Мирена Митова – „Едно всенародно дело“- приносът на пловдивските деятели за възстановяване на Международния панаир – Пловдив след Втората световна война.
13,10-13,25 ч.- Вера Кисьова – Издателство „Христо Г. Данов” (1960-1980).
 13,25-13,40 ч.- Цветана Величкова –  Документален обзор на архитектурните и художествените материали за Пловдив, съхранявани в Архива на Института за изследване на изкуствата при БАН.
13,40-13,50 ч.-Пламен Четелязов – Проект „Дигитално културно-историческо наследство на Община Пловдив” – повратен ресурс за изследователи и публика.
 13,50-14,20 – Дискусия и закриване на конференцията
предоставя Мария Герасова

Фотоизложба от международен конкурс за пръв път в Пловдив

 Edin den ot liatoto 60x80 

ОТКРИТА ИЗЛОЖБА ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ СНИМКИ В МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС „УСТОЙЧИВОСТ НА ОКОЛНАТА СРЕДА“  ЗА ПРЪВ ПЪТ В ПЛОВДИВ

ИВНа 3 юни от 17 часа, на площад Централен в Пловдив, ще бъде представена изложба на открито с най-добрите фотографии от международния конкурс „Човекът между днес и утре“, победител в който стана българският фотограф Ивелина Иванова-Берова. Конкурсът, организиран от Фондация СМАРТ, покани както професионалисти, така и любители фотографи от България и Швейцария да изпратят своите най-добри фотоинтерпретации на тема „Устойчивост на околната среда“.

В изложбата, която за пръв път ще бъде показана в Пловдив, са събрани най-добрите от над 200 фотографии, взели участие в конкурса. Останалите фотографи с включени в изложбата произведения са Радила Радилова, Светлозар Стоянов, Славян Костов, Костадин Маринов, Вячеслав Стоянов, Генади Дочев, Иван Панкев, Иван Миладинов, Ладислав Цветков и Младен Миланов.
Изложбата ще гостува на Пловдив до 14 юни, а по време на откриването й всички жители и гости на Европейската столица на културата за 2019 г. ще имат възможност да получат и своя снимка, направена от професионален фотограф.
 предоставя Мария Герасова- Спасова