Category Archives: ПЛОВДИВ- НАЙ- ДРЕВНИЯ В ЕВРОПА

Зам.-кмет на “Тракия” става шеф на “Старинен Пловдив”

Зам.-кмет на "Тракия" става шеф на "Старинен Пловдив"

Досегашният зам.-кмет на район „Тракия“ Йордан Илиев от днес вече заема длъжността директор на Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“. Илиев е пловдивчанин, завършил е хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, магистър е по българска филология. Учил е английски, френски, руски, старобългарски, старогръцки и латински. През последните шест години е бил заместник кмет при г-н Костадин Динитров в район „Тракия“. Самият Димитров също беше дошъл, за морална подкрепа при представянето на Илиев пред журналистите днес.
Йордан Илиев е избран за директор на АИР „Старинен Пловдив“ директно от градоначалникът Иван Тотев: „От година и нещо обяснявам какво трябва да се случи в Стария град. Не може да отвориш „Trip Advisor“ и да да можеш да си купиш сто продукта от всеки едни европейски град, а на страницата на Пловдив да няма нищо. Направихме конкурс, търсихме човек, който да ни обясни как Старият град ще стане видим в европейско измерение. Искахме конкретни политики, а всеки говореше общи приказки. Видяхме, че няма такъв човек и понеже аз нося отговорност за града още две години, назначих на работа Йордан Илиев, тъй като той притежава нужните качества“, обясни кметът Тотев и подчерта, че да имаш биография, не означава, че можеш да управляваш толкова сложна структура като „Старинен Пловдив“, особено след сливането с ОП „Туризъм“.
Предизвикателствата пред новия шеф на резервата са големи, очакванията също. Той ще трябва да се изправи срещу гражданите, които продължават да се противят на решението за „автомобилния режим“ в Стария град и да наложи продажбите на билети за историческите обекти в туристическите информационни центрове, където на този етап билети няма.
Желанието на местната управа е “Старинен Пловдив” да започне да привлича и частни инвеститори. Първата задача за Илиев ще бъде да реши проблема с трафика в източната част на резервата.
https://arhiv.marica.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%BC-%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%88%D0%B5%D1%84-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2-news838081.html

УЛИЦА ИВАН ВАЗОВ ЩЕ БЪДЕ ДВУПОСОЧНА

Улица „Иван Вазов“ в Пловдив ще бъде двупосочна, пешеходната зона става 15 метра. Това заяви пловдивският кмет Иван Тотев при представяне на проекта за новата визия на „Иван Вазов“, който предстои да бъде съгласуван с Националния институт по паметниците на културата.
Видът на настилката и начина, по който ще изглежда тя, ще е подобен на квартал „Капана“, което означава – паважна настилка на едно ниво, с маркирани бордюри, заяви Тотев. Той уточни, че се запазва 6 метровата пешеходна зона от страната на библиотека „Иван Вазов“. 
Оставяме седем метра за автомобили – две платна по 3,5 метра, допълни Тотев. 15 метрова пешеходна зона ще има от страната на Тютюневия град, която да създава усещането за площадно пространство. В участък от него ще може да се преминава, но без да се паркира, обясни пловдивският кмет. 
Той допълни, че по улица „Иван Вазов“ ще има зони за временно спиране на автомобили. Те ще са до МБАЛ „Свети Мина“, до начално училище „Патриарх Евтимий“ и до Музикалното училище. Паркингът в края на улица „Иван Вазов“ се премахва и мястото там ще се превърне в изцяло пешеходна зона. 
Освен „Иван Вазов“ – започва и работа по улица „Отец Паисий“, а също и карето между улиците „Филип Македонски“ и „Гладстон“. Премахваме косото паркиране на „Отец Паисий“. Там ще се паркира успоредно, което ще намали броя на местата за паркиране. Увеличаваме тротоара от страната на Главната улица, обясни Тотев. 
Градоначалникът подчерта, че политиката на Община Пловдив е да се увеличават пешеходните пространства и намаляване на зоните за паркиране в централната градска част. Алтернативите, които администрацията ще предостави са по-модерен градски транспорт, увеличаване на велоалейната мрежа и изграждане на буферни паркинги. 
http://bnr.bg/plovdiv/post/100920559/uvelichavat-peshehodnata-zona-krai-ulica-ivan-vazov

Честване на 140 години от Освобождението на Пловдив

паметник Бураго

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев кани пловдивчани и гости на града на възпоменателно тържествено честване по повод навършването на 140 години от Освобождението на Пловдив от османско робство.
Събитието ще се състои на 16 януари 2018 г, вторник, от 11 часа пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина на Пловдив /градината зад Централния дом на младоженците/. Слово по повод годишнината и събитията от 1878 година ще произнесе историкът от Регионален исторически музей – Пловдив д-р Видин Сукарев. Водещ на тържеството ще бъде Златко Павлов. В официалната церемония, организирана от Община Пловдив, ще участва почетна рота, венценосци и военен духов оркестър. Паметта на загиналите за свободата на Пловдив ще бъде почетена с падане на колене и минута мълчание. Ще бъдат положени венци и цветя на паметника на легендарния Капитан Александър Петрович Бураго .
В Дондуковата градина в 10.30 часа (преди възпоменателното честване), Комитет „Родолюбие“ ще представи възстановката „Живи картини от Освобождението“.
В 11.45 часа в Музейния център за съвременна история на улица „Ангел Букурещлиев“№ 14 ще бъда открита изложбата „Българското опълчение през погледа на опълченеца Стефан Кисов“. Тя е естественото продължение на преиздадения след 115 години труд на полковник Стефан Кисов. Дело е на Национален музей „Шипка-Бузлуджа“. Организатор на представянето в Пловдив е Регионалният исторически музей в града.
Очакваме ви!
ДАТА: 16 януари 2018 г., вторник
МЯСТО: Паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина
10.30 ч. – Възстановка на Комитет „Родолюбие“ – „Живи картини от Освобождението на Пловдив“, защитата на българите от черкезките и башибозушки набези, героичния подвиг на капитан Бураго, посрещането на Генерал Гурко.
11.00 ч. – Поклонение пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина. Официално слово. Полагане на венци и цветя.
Участват: Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци
Представители на Комитет „Родолюбие“
СЛОВО: д-р Видин Сукарев – историк, Регионален исторически музей – Пловдив
ВОДЕЩ: Златко Павлов
МЯСТО: Музеен център за съвременна история, ул. „Ангел Букурещлиев“ №14
11.45 ч. – Откриване на изложба „Българското опълчение през погледа на опълченеца Стефан Кисов“. Експозицията е естественото продължение на преиздадения след 115 години труд на полковник Стефан Кисов и е дело на Национален музей „Шипка-Бузлуджа“. Организатор на представянето в Пловдив е Регионалния исторически музей. На вниманието на пловдивското родолюбиво гражданство ще бъдат показани снимки, униформи и оръжие на 7444 български опълченци, тръгнали от Кишинев да се бият за свободата на Родината си. Изложбата ще бъде открита с изпълнения на Девическа хорова формация „Евмолпея“, с диригент Рада Славинска.
ПРИСЪСТВАТ: Народни представители, Кметът на Община Пловдив, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация, Областният управител на област Пловдив, представители от Областната администрация, Председателят на Общински съвет – Пловдив, общински съветници, Командването на Пловдивския гарнизон, представители на армията, Българската православна църква, политически и обществени организации, медии и граждани.
untitled-12
http://www.plovdiv.bg/%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-140-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE/

CNN изчетка мощно Пловдив, посочи 10 причини да го посетите!

“10 причини да посетите Пловдив, скритото съкровище на България” – така световният медиен гигант CNN е озаглавил материала си, посветен на града под тепетата: “Разположен е между две големи планински вериги, откъдето през вековете е минавал важен път от Западна Европа за Константинопол (Истанбул) и Мала Азия. Вторият град на България е бил управляван през вековете от траки, римляни, византийци, османци.
Останки от тези царства и империи още съжителстват в непосредствена близост една до друга, а различните владетели на града са оставили своя отпечатък не само върху архитектурата, но и върху културния живот. Пловдив ще бъде Европейска столица на културата за 2019 г., а пътуването сега предлага най-добрия шанс за проучване, преди да стане толкова известен, колкото заслужава да бъде.
Десетте причини да посетите Пловдив:
1. Най-старият постоянно обитаван град в Европа
2. Невероятна храна и вино
3. Айляк
4. Гостоприемство
5. Античният театър
6. Наблизо е зашеметяващата Родопа планина
7. Бохемският квартал “Капана”
8. Тепетата
9. Най-дългата пешеходна зона
10. Нощен живот 7 дни в седмицата за всички вкусове
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/CNN-izchetka-moshtno-Plovdiv-posochi-10-prichini-da-go-posetite-(VIDEO)-762283
 

БИЛБОРДОВЕ В ЦЯЛАТА СТРАНА ЩЕ РЕКЛАМИРАТ ПЛОВДИВ

Билбордове в цялата страна ще рекламират Пловдив
Водеща компания за външна реклама става спонсор на Пловдив – Европейска столица на културата
В осем областни града стартира мащабна кампания за външна реклама на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“
Пловдив, Варна, Бургас, София и Велико Търново са сред първите градове, в които от началото на декември на ключови булеварди и улици вече ще могат да се видят билбордове с логото на проекта. Рекламата има за цел да популяризира „Пловдив 2019“ като кауза с национално значение и първи български град, избран да носи престижната европейска титла. 
Кампанията, която ще продължи през следващите 2 години, се спонсорира от пловдивската компания „Кривицки и сие“ ООД. Тя е водеща в областта на външната реклама и предоставя, като част от корпоративнaта  си социална отговорност, свои рекламни съоръжения и в още три града, за популяризиране на всички дейности по програмата на проекта. 
Кампанията за цялата 2018-та е на стойност близо 200 хил. лв. и включва 550 показвания за 26 рекламни периода. Компанията сключи договор с фондацията, с който дарява и 19 броя рекламни съоръжения, които ще бъдат поставени в централни пешеходни зони и на входните артерии на град Пловдив. В първата седмица на декември на ул.“Железарска“ ще светне и първият билборд от най-ново поколение с LED екран, на който ще бъде представено рекламно видео на „Пловдив 2019“.
„Спонсорите са изключително важни за успеха на всяка Европейска столица на културата. Важно е да се знае, че годината преди градът да е домакин на титлата, е стратегическа за включването на бизнеса в този проект“, според  изпълнителният директор на фондацията Кирил Велчев. Насърчаването на публично-частното партньорство с участието на компании от различни сфери и отрасли, е също част от дейностите, които „Пловдив 2019“ има за цел да реализира до края на следващата година.  
Маркетинговият екип на фондацията е разработил различни нива на спонсорство и в момента се водят финални преговори с търговски дружества, които предстои да бъдат обявени  в края на тази и началото на следващата година. Партньорствата предвиждат разработване на съвместни маркетингови кампании, общи продукти и лимитирани серии на стоки с логото на проекта.
Снимка на Пловдив: Димитър Димитров
http://mediacafe.bg/novini/programa-i-razvitie/Bilbordove-v-tsjalata-strana-sthe-reklamirat-Plovdiv-13910

Разкриха съкровището на Небет тепе

Западната стена и две купи са разкрити от археолозите
Разкриха съкровището на Небет тепе СНИМКИ
 
Екипът на археоложката София Христева е разкрила и установила траекторията на западната крепостна стена, още 2 кули и други крепостни съоръжения на Небет тепе. Това показва, че интензивният градеж на Небет тепе е от 1 – 2 век, т.е. ранноримската време. Доказват го и множество открити римски монети и апликации от конска сбруя.
Тази година проучването на Небет тепе приключи, но разкопките ще продължат поне още няколко години. Това не пречи туристите да посещават обекта, заяви за радио Пловидв директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов. Така е по цял свят – туристите наблюдават разкопките, които продължават, и така дори се превръщат в атракция за посетителите. Откритията, направени през миналата и тази година, ще бъдат подготвени за експонирането им.
Приключиха разкопките и на най-голямата тракийска могила у нас Малтепе край с. Маноле, финансирани от община Пловдив. След 4-месечна работа археолозите откриха основите на сграда от 3 век след Христа, 2 гроба, култови ями, над 40 римски монети и множество метални предмети. Сградата е била с размери 8 на 5 метра, изградена от дървени колове, стените измазани с глина, а подът – тухлен. Вероятно е била временно жилище, обслужвала е процеса по издигането на могилата. Там може би са живели хората, охранявали или издигали могилата, разказа още директорът на РАМ – Пловдив, който е и ръководител на разкопките. Направено е и пълно геофизично проучване на Малтепе, което е много важно за бъдещото изследване на могилата. Така имаме пълна представа какви съоръжения има вътре в нея. Самата могила е свързана с покриването и съхраняването на монументално гробно съоръжение, което ще разкрием вероятно следващата година. Смятам, че съвсем скоро Малтепе ще бъде една от сензациите в българската археология, заяви доц. Кисьов.
“Небет тепе е проучвано преди 30 години. Колегите не са имали техническите възможности, с които са разполагаме днес. Това ни дава възможност да направим по-прецизни проучвания и да изнесем конкретни данни по темата откога Пловдив съществува като град, тъй като до момента, на базата на това, което откриваме, много от хипотезите пропадат. Според нас по-мащабното строителство на Небет тепе е било през ранноримския период – 1-2 век след Христа”, разказа пред PlovdivTime.bg археологът София Христева.
Научните хипотези на екипа й променят датировката на обекта. Най-ранната крепост е била построена през ІV в.пр.Хр., но тя е с много по-малки размери и е разположена в най-високата част на хълма. Крепостната стена е изградена през 1 век, ако е имало по-ранна стена то тя е била унищожена. Най-вероятно обаче такава не е съществувала и стената, която е ограждала Трихълмието, е построена изцяло в 1 век.  
В района е имало градска структура, но не и върху цялото Трихълмие, казват археолозите. Проучванията им са затруднени, защото част от пластовете история в зоната са унищожени при предходни разкопки.
Колегата, който най-много е работил тук и е проучвал най-голяма площ, е изринал много голяма част от късните периоди.  Изринал е целия римски период, голяма част от уличната настилка  намираме изхвърлена в долната част на хълма. Изринал е цялото Средновековие, целия византийски период. Имал е амбицията, че Пловдив и конкретно Филипопол е синхронен на Микенските дворци и че тук е имало дворец подобен на тях.
Това изобщо не е вярно. И за да докаже тези свои твърдения и амбиции, той е изхвърлил всички по-късни периоди. Не ги е документирал.  На показ е извадил по-ранните материали. Не се знае обаче дали те са свързани с крепостното строителство. На практика досегашните проучвания не правят връзка между архитектурата и находките, защото целта е била да се нагласи историята в периода от ХІІ век преди Христа, допълни София Христева.
https://trafficnews.bg/plovdiv-gradat/razkriha-sakrovishteto-nebet-tepe-snimki-89455/

 

ПОСЕЩЕНИЕ ОТ СЕЛО СОТИРЯ

Учениците от ателие „Свят в цвят“ село Сотиря взеха участие в третия национален конкурс за детска рисунка „Носията“, реализиран от Съюз „Духовно Възраждане – Пловдив“, намиращ се на знаменитата улица Иван Вазов №25. Там бяхме любезно посрещнати от секретаря Георги Караджов, който ни заинтригува с разказите си за знаменития Иван Вазов, запозна ни с някои интересни факти от миналото, разведе ни из 150- годишната къща, в която се помещава съюза. С удоволствие разгледахме изложбата от детските рисунки в конкурса и бяхме поканени отново да участваме в инициативите на съюза и да им гостуваме в град Пловдив. Благодарим на г-н Караджов за вниманието и времето, което прекарахме заедно. За нас това беше една вълнуваща и много ползотворна среща!
Мери Хаджи
Снимка на Център  За Медиация и Иновация в Духа, Културата и Бизнеса.
Снимка на Център  За Медиация и Иновация в Духа, Културата и Бизнеса.
Снимка на Център  За Медиация и Иновация в Духа, Културата и Бизнеса.
Снимка на Център  За Медиация и Иновация в Духа, Културата и Бизнеса.
Снимка на Център  За Медиация и Иновация в Духа, Културата и Бизнеса.
Снимка на Център  За Медиация и Иновация в Духа, Културата и Бизнеса.
Снимка на Център  За Медиация и Иновация в Духа, Културата и Бизнеса.
Снимка на Център  За Медиация и Иновация в Духа, Културата и Бизнеса.
предостави Мария Герасова

ОТ ИЗЛОЖБАТА

На 17 ноември 2017г в Центъра на Съюз “Духовно възраждане- Българи” се откри изложба зв рисунките, които бяха премирани, в националният конкурс за детска рисунка”НОСИЯТА”
За наша голяма радост, в Националният конкурс за детска рисунка участвуваха 8 деца от Молдова. В такъв случай, можем да наречем конкурса с международно участие. Вече той ще има друго име – Международен. Много отдавна имахме   голямото желание да се превърне в такъв. И ето, участието на децата от Молдова даде това име. За тази година и в началото на 2018г., той ще продължи с Национален конкурс “Нашите традиции и обичаи.”Там възрастовите групи ще бъдат променени от 16 до 19 от 19 до 21 и от 21 нагоре възраст.
Това е снимката на детето от Молдова-първа награда, втора възрастова група- Дария Дулапчий
Снимка на МАРИЯ ГЕРАСОВА.
 

Моменти от изложбата.

23666670_1793228837642404_1327738902_n

 председателят на  Съюза г- жа Мария Герасова
и секретарят г-н Георги Караджов
23666406_1793228950975726_239001277_n
г-н Георги Караджов връчва диплом на Стиляна Патишанова- Пловдив
23667221_1793228934309061_196879511_n
г-н Георги Караджов връчва диплом на Йоана Йорданова- Първомай
23721756_1793228990975722_1984722977_n
 г-жа Елица Димова- дъщеря на изтъкнатия наш писател, Никола Гигов
23666538_1793228980975723_982096584_n
 Част от изложбата
 подготви Мария Герасова
 

ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС

ЗА ДЕТСКА РИСУНКА”НОСИЯТА”
Първа възрастова група
Първа награда Елица Валентинова Начева-8г Първомай
Втора награда Маргрет Николова Антонова- 8г. Стара Загора
Трета награда Вяра Пламенова Пенчева- 8г Габрово
Поощрителна награда Ива Иванова Данова-5г. Враца
Втора възрастова група
Първа награда Дария Дмитрийвна Дулапчий- 11г Молдова Слободзейски район
Втора награда Десислава Иванова Мерасчиева- 11г Казанлък
Трета награда- Йоана Йорданова -11г. Първомай
Поощрителна награда Михаела Димитрова Драшкова-11г. Севлиево
Трета възрастова група
Първа награда Десислава Цветанова Димитрова- 15г. Ловеч
Втора награда Стилияна Красимирова Патишанова-13г Пловдив
Трета награда Елица Станиславова- 12г Варна
Поощрителна награда Виктория Маринова -13г София
Специална награда за изработена мома Миглена Алексиева Садъкова с. Драшново.
В конкурса участвуваха 814 деца от Пазарджик, Златоград, Ямбол, Кърджали,София, Попово, Бургас, Свищов, Шумен, Русе, Кодлодуй, Добрич, Ловеч, Пловдив, Димитровград, Самоков, Първомай, Севлиево, Червен бряг Молдова, Сливен, Враца, Добринище, Сотиря деца не бяха написали имената и селищата. Изказваме голямата си благодарност към всички участници. Желаем им успешен път в това начинание.В конкурса участвуваха 814 деца, Сотиря Пазарджик, Златоград, Ямбол, Кърджали,София, Попово, Бургас, Свищов, Шумен, Русе, Кодлодуй, Добрич, Ловеч, Пловдив, Димитровград, Самоков, Първомай, Севлиево, Червен бряг, Молдова, Сливен, Враца, Добринище.
Изказваме голямата си благодарност към всички участници. 
Желаем им успешен път в това начинание.
 Мария Герасова

22384855_1742460515766123_1051914890_n

23634835_1792819967683291_950444452_n

23634528_1792819771016644_1169882928_n

 

23634823_1792819834349971_2002395361_n

23635618_1792819784349976_1605229122_n

23666382_1792819844349970_50970202_n

23666540_1792819861016635_587404030_n

 

23666661_1792819874349967_92279947_n

 

23667252_1792819881016633_1255269738_n

 

23718102_1792819777683310_1694483187_n

 

23667507_1792819854349969_506108478_n

 подготви Мария Герасова

 

 

 

 

 

ЧАСТ ОТ СНИМКИТЕ ОТ ВЪЗСТАНОВКАТА

НА ИДВАНЕТО НА ИВАН ВАЗОВ В ПЛОВДИВ
Ето, това са снимките от Възстановката на идването на Иван Вазов в Пловдив на 6 ноември 2017г
1. Иван Вазов
2. Иван Вазов с файтона 
3, 4 военно духов оркестър на ВВС
5. Иван Вазов и Недко Каблешков
6.Иван Вазов, Недко Каблешков и Мария Герасова
7. Иван Вазов и представител на Червен кръст поднася цветя
8. Иван Вазов и Мария Герасова  до портрета на поета на Народна библиотака “Иван Вазов
DSCN1537
DSCN1547
DSCN1590
DSCN1546
DSCN1569
DSCN1571
DSCN1592
20171106_105202
подготви Мария Герасова