Category Archives: ПЛОВДИВ- НАЙ- ДРЕВНИЯ В ЕВРОПА

Хинко Хинков – изложба живопис

              29. март – 11. Април 2017 г.

Pokana (1)

              След тригодишна пауза отново в Аспект с шестата си самостоятелна изложба гостува Хинко Хинков. Присъствието му на пловдивска сцена се дължи изцяло на галеристката Олга Петрова, която през годините работи усърдно за неговото популяризиране и го направи разпознаваем за публиката под тепетата. Самобитен като творец, самоук като образование, Хинко е приятно изключение в гилдията на художниците – без специализирана подготовка, той е член на Дружеството на плевенските художници и на СБХ и през целия си съзнателен живот се препитава като художник на свободна практика. С годините е успял да развие свой собствен стил, който някои определят като наивизъм, според други е приказен реализъм, но основното е, че е разпознаваем и уникален в изразните си средства. Живописните му платна са наивно-реалистични, техниката му се доближава до графично изображение и рисунка, що се отнася до финото и прецизно изобразяване на детайла. Работи почти изцяло в сферата на пейзажната живопис и рисува реално съществуващи места, като често разработва един сюжет в няколко различни варианта.

В настоящата изложба представя двадесетина живописни платна, рисувани през последните три години. Съвсем естествено преобладават пейзажи от родния му плевенски край, но също така е подготвил и няколко платна, вдъхновени от негови пътувания до Ковачевица и до морския бряг. Картините му са романтични и носталгични едновременно, в тях се усеща копнежът на художника по отминалите времена, когато животът е бил по-прост и по-близък до природата: стари разкривени къщи надничат измежду дърветата, пастири водят животните на паша, самотен силует едва се забелязва сред пищните багри на есенен парк… Няма как да не ти стане мило и топло на душата, да не те докосне истинската, неподправена емоция на художника и да не се възхитиш на способността му да я претвори на платното.
Но Хинко Хинков притежава едно рядко срещано сред хората на изкуството качество, а именно – да не се взема прекалено насериозно: „Когато бях млад художник, ми се искаше да нарисувам всичко, което виждам. Това, което се появяваше на платното обаче, не приличаше на това, което искам. И започнах да се уча. Сближих се с вече утвърдени плевенски художници, като Николай Дабов, Юри Буков, Петко Петков, и се мъчех нещо да прихвана, нещо да си открадна. Минаха доста години и сега, когато се научих вече да рисувам, като че ли забравих какво исках тогава. Оставям възможността на вас да прецените дали нещо съм загубил от преди и дали съм спечелил сега” – споделя той с присъщото си чувство за хумор. А това можете да направите от 29. март до 11. април в галерия Аспект. 
Esenna-razhodka-65x81
Tutrakan-33x41Spomen-za-Balchik-50x60 
Олга Петрова 

Уникални великденски яйца показват

 на изложбата „Цветна пролет“ в Пловдив

Панаир-снимка-23.02.2017     Великденски яйца, за чиято украса са използвани над 20 техники, ще бъдат показани на изложбата „Цветна пролет 2017“ от 29 март до 2 април в Международен панаир Пловдив. Инициативата е на Сдружението на чехи, словаци и приятели, което иска да представи различни стилове за декорация и така да напомни за обичаите, посветени на големия християнски празник Възкресение Христово.
          Посетителите на „Цветна пролет“ ще видят яйца, нашарени с помощта на карфица или оплетени с тел. Впечатляващи са дантелите от белтък, апликациите с памучни конци, слама и други материали, фигурите от восък, отпечатъците на цветя и листа. Прецизният рисунък, интересните орнаменти, съчетанията на цветове и форми създават истински шедьоври. Традицията на боядисване на яйцата в Чехия е много стара и всеки край има свои специфични украси, обясниха от Сдружението. Това невероятно разнообразие ще бъде показано в богатата сбирка от великденски яйца, гостуваща на „Цветна пролет 2017“, заяви д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив и почетен консул на Чехия в града.
          Изложбата ще предложи още много решения за великденската украса на дома с произведения на майстори от Регионалната занаятчийска камара. Към декорацията може да се добавят  акценти от модерната флористика, която ще бъде широко представена на Специализираната изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари. Тя е най-предпочитаният форум от професионалистите и любителите в сферата на градинарството и озеленяването, защото показва широк спектър  от традиционни и екзотични цветя, декоративни храсти и дръвчета, разсади, семена, овошки, торове, препарати, инструменти, керамични съдове.
          Предстоящото издание на „Цветна пролет“ ще предостави на посетителите по-голям избор,  тъй като изложителите са с 30% повече в сравнение с миналата година, а ангажираните експозиционни площи – със 79%. За първи път участват разсадници от Гърция и се очаква те да демонстрират различни видове средиземноморска растителност. Новост са и роботите косачки, които могат да се използват във всеки тип градина.
          Изложбата отново се провежда  в рамките на Дните на семейството, свободното време, хобито и модата, които ще продължат до 2 април. Те включват още: Международна изложба „Природа, Лов, Риболов“ (от 29 март),  Изложба на общините (от 29 март), Европейски панаир  на предприятия и кооперации от социалната икономика (от 30 март), Италиански фестивал на красотата и прическата  (от 31 март),  международни киноложки  изложби (от 1 април). Очакват се над 20 000 посетители от страната и чужбина. 
представя Мария Герасова- Спасова
 

Община Пловдив отново подкрепя „Часът на Земята“ на 25.03.2017 г.

Община Пловдив се присъединява към глобалната инициатива Часът на Земята и тази година. В знак на подкрепа към общите усилия за опазване на природни ресурси на 25 март /събота/ в града за един час ще притъмнеят сградата на общината, Главната улица, знакови паметници и монументи. Чрез символичното изключване на светлините се отправя послание за по-разумно поведение, с което определяме не само своето, но и бъдещето на хората около нас, както и на идващите поколения. Изборът не е дали да използваме, или не съвременните технически постижения, а дали да ги използваме устойчиво или по начин, увреждащ планетата. Час на тъмно в никакъв случай не означава, че всички ние трябва да изоставим електричеството и да свърнем свещите в ежедневието си. „Загаси светлините, отвори очи за планетата!“, е призивът към всеки от нас да се замисли как с начина си на живот може да помогне на Земята.
През 2017 г. климатичните промени са факт, въпросът е как може да се справим с тях. Грижата за планетата е работа на всеки от нас и не изисква да правим огромни жертви. Дори и малки стъпки могат да имат голям ефект и нека на 25 март поставим началото, призовават от Община Пловдив.
 Включи се и ти, изключи светлината на 25 март в 20,30ч.!
http://www.plovdiv.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%8A%D1%82/

Голямата базилика в Пловдив кандидатства за ЮНЕСКО

bazilika
11 млн. лв. ще бъдат вложени за цялостното реставриране на базиликата. Тя ще бъде изцяло разкрита и опакована в стъклена сграда до края на 2018 г.
Голямата базилика в центъра на Пловдив може да стане първият обект от древния град, който ще влезе в списъка на ЮНЕСКО.
Тя се намира на бул. „Княгиня Мария Луиза“ пред Католическата катедрала в Пловдив. Все още не е напълно разкрита, като работата на археолозите продължава, съобщи Нова телевизия.
Учените откриха над 2 000 кв. м. уникална мозайка с пауни и други птици от втората половина на 4-ти век. В специална работилница дребните каменни фрагменти се подреждат старателно, за да се сглобят невероятните мозаечни картини. Те ще бъдат показани през 2019 г., когато Пловдив ще е европейска столица на културата.
На територията на някогашната римска империя няма друга такава мащабна сграда. Това е категоричното становище на археолозите.
„Ценното и уникалното е, че по цялата площ на базиликата мозайките са на две нива – два мозаечни пода един върху друг от различни периоди“, обясни ръководителят на реставрационните дейности Елена Кантарева.
muzaika
Учените откриха над 2 000 кв. м. уникална мозайка с пауни и други птици от втората половина на 4-ти век
Освен мозайките с фигури на птици, в базиликата археолозите откриха монети от времето на Юстиниан, оловен печат с лика на Св. Никола, както и девет погребения.
11 млн. лв. ще бъдат вложени за цялостното реставриране на базиликата. Тя ще бъде изцяло разкрита и опакована в стъклена сграда до края на 2018 г.
„Това е уникален паметник, който трябва да стигне до колкото може повече хора“, заяви служебният министър на културата Рашко Младенов.
Близо три години ще отнеме процедурата голямата базилика да бъде вписана в световното културно наследство на ЮНЕСКО.
http://www.kmeta.bg/%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B2-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82/

Укрепват аварийно тютюневия склад в Пловдив

 WP_20160822_10_18_38_Pro-1024x576
Укрепването ще бъде извърешно от община Пловдив
Тютюневият склад на улица “Одрин” в Пловдив ще бъде аварийно укрепен, съобщиха от общината. Това става година, след като част от него бе съборена в почивните дни. След като гръмна скандалът и хората направиха жива верига, за да спрат рушенето, се оказа че сградата е паметник на културата.
Укрепването ще бъде извърешно от община Пловдив, а местната власт ще изиска парите – около 150 хиляди лева, да бъдат възстановени от собствениците по съдебен път.
Собственикът на изгорелите миналото лято три тютюневи склада също отказва да извърши укрепителни дейности и е завел дело в административния съд.
За четвъртия опожарен склад Министерство на културата е издало съгласувателно становище на собствениците как да извършат укрепването.
http://www.kmeta.bg/%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%BE-%D1%82%D1%8E%D1%82%D1%8E%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4-%D0%B2-%D0%BF/

Три месеца актьорите от театъра на огъня и сенките

FIRETER ще радват посетителите в Капана 

221
В следващите 90 дни познатите улици на Капана ще оживят декорации от плат, интерактивни инсталации и пърформанси, работилници по жонглиране и цветни декорации по фасадите на сградите. Любителите на театралното изкуство ще могат да видят артисти на кокили и живи статуи от театъра на огъня и сенките FIRETER. Проектът е „Лица/Faces/Caras“, подкрепен от фондация „Пловдив 2019“.
Кварталът вече се радва на първите си пролетни промени с монтирането на шест цветни лиани. Следващите седмици те ще се разлистват, а своеобразните им плодове ще привличат вниманието на минувачите с кратка информация за историята на Капана.
Авторът Пламен Иванов предвижда в началото на април да остави в квартала и спомен за емоциите, които носи месец март с арт инсталация, вдъхновена от събуждащата се природа.
Проектът ще обхване пространството на улиците – Златарска, Христо Дюкмеджиев, Загреб, Павел Куртевич и Кожухарска. Всички желаещи могат да се включат в преобразяването като участват в изработката на инсталациите или дадат своите идеи на фейсбук страницата на проекта: Лица/Faces/Caras & Fireter.
http://www.kmeta.bg/90-%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D1%88%D0%BE%D1%83-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B8-%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0/

Собственикът на Фейсбук се влюби в пловдивско село

©
Собственикът на Фейсбук Марк Зукърбърг лудна по българското селце Свежен, а местните хора вече му отправиха покана да ги посети и да им стане съсед, съобщава “България днес”. Основателят на социалната мрежа разбра за китното средногорско селище от колегата си Декс Торик Бартон, който посети Свежен преди няколко дни. 
 
Бартон има за цел да проучи предизвикателствата пред обществата в Европа и Щатите предвид глобализацията през последното десетилетие и в частност как помага интернет. Така до него достигнала информацията за всеотдайния кмет на населеното място, станало известно като “селото на бабите с Фейсбук”. 
Прозвището се появи, тъй като всеки понеделник кметът Христо Енков пуска отчет за дейността си в социалната мрежа, а възрастните хора се оборудваха с таблети, за да следят местните новини и да поддържат контакт с близките си в чужбина. Чуждестранният изследовател публикува в профила си снимки на старинна къща и на църквата, както и информация за развитието на селото – как постовете на кмета се закачат пред кметството и как интернет е спомогнал за връзката между млади и стари. 
Възрастните дори си направили групи в социалната мрежа, където споделят спомени. Благодарение на Фейсбук са събрали пари за ремонт на храма, както и подаръци за Коледа. 
“Чудесна история. Благодаря, че я сподели”, написа Марк Зукърбърг. Към него веднага заваляха предложения да сподели историята с половинката си Присила, както и покани за гостуване на семейството им. Свеженци веднага се заканиха да ги посрещнат с местните специалитети барабой (картофи, на диалект – бел. авт.) с ориз, фалшив заек и тестеното ястие ушмер. 
“Защо да не купи някоя къща в селото и да ни стане съсед?”, коментират оживено бабите в старинното селище. Те се надяват, че така селцето, основано през XIV век, може да върне предишната си слава и отново да закипи живот в него. Някога населението е достигало към 5 хил. души, а сега там живеят едва 180. 
От 1200 къщи след опожаряване през Априлското въстание остават само 100, които са обявени за паметници на културата. Възрастните хора разчитат, че със споменаването на Свежен пред основателя на Фейсбук може отново да се върне предишната му слава. 
“Това е невероятно – Марк Зукърбърг да чуе за Свежен и кмета му Христо Енков! Нямам думи да опиша колко горда съм с баща си”, написа дъщерята на селския първенец в социалната мрежа. Кристин благодари на Декс Торик Бартон, че е споделил впечатленията си от посещението си по вълнуващ начин, който трогна и Зукърбърг – една от най-влиятелните личности в света в наши дни. 
В социалната мисия вярва и техническият предприемач Боян Бенев, който планира да възстанови фурната в Свежен. На снимка във Фейсбук се вижда помещението, което сега представлява почти руина.
“Ще имаш много работа, човече”, коментират последователи. Те приветстват съживяването на малките населени места благодарение на технологиите и социалните мрежи.
https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Sobstvenikut-na-Feisbuk-se-vlyubi-v-plovdivsko-selo-709180
 тагове: собственикът, фейсбук, пловдивско, село

Потребителите ги превръщаме в свои фенове

 , коментират победителите във „Винария 2017“

На 25-ото издание на „Винария“ се завърнаха част от традиционните изложители, след кратко отсъствие. Те бяха сред отличените в престижния международен конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки.
„Златен ритон“ и два златни медала от „Винария 2017“ грабна „Винекс Преслав“ АД. Винен „Оскар“ получи „Rubaiyat red blend“ (2012) в категория „Червени сортови и купажни вина от по-стари реколти“. То включва сортовете Каберне Совиньон, Каберне фран, Сира и Малбек. „Имаме два „Златни ритона“ за бели вина, но за първи път получаваме престижния приз за червено вино, което е голямо признание за нас“, коментира изпълнителният директор на дружеството Тодор Тодоров. Той допълни: „Очаквахме да получим медали и за белите вина, но според приетия регламент на конкурса, че само 30% от подадените проби могат да бъдат отличени, не можаха да бъдат сред наградените. Такъв е случаят с белия ни „Рубин“ (2013), получил оценка, която е достатъчна за медал, но за съжаление остана без приз“. Тодоров уточни, че това вино е спечелило златен медал на конкурса „MUNDUS VINI“, Германия миналата година. „Участваме на „Винария“ след 3-годишно отсъствие и сме решили да продължим и занапред“, увери Тодор Тодоров.
Голяма част от реколтата на винарската изба е от собствени лозови масиви, разположени на около 940 дка, като 240 дка от тях са нови насаждения, които са реализирани с подкрепата на Програмата за развитие на лозарството и винарството в района на Нови пазар. До момента много добре се приемат на пазара нашите вина от сортовете Шардоне, Ризлинг и Пино ноар. Предстои да пуснем в търговската мрежа нова серия вина „Хан Крум“ от сортовете Шардоне, Траминер, Мускат, Совиньон блан, Розе, Каберне, Мерло и Сира, като клиентите могат да ги очакват през май. Те ще се предлагат в три ценови класа – нисък, среден и висок между 7 и 15 лв.
Сред получилите отличия от конкурса на “Винария” 2017 бе и винарска изба „Тера Тангра“, която е участвала с 8 проби, половината от които бяха отличени: „Тера Тангра Шардоне барик“ (2015) и „Тера Тангра Малбек“ (2015) със златен медал, а „Ятрус Совиньон блан“ (2015) и „Органик Мавруд“ (2016) със сребърен.
Избата е създадена през 2000 г., когато двамата българи – Емил Зайчев и Робърт Станев по съвет на свой френски приятел закупуват 100 дка земя и засаждат лозя в района на Сакар. Още от първата реколта получават около 2 тона вино и изпращат проби във Франция, които са оценени от експерти с над 90 от възможни 100 точки. Блестящите резултати стимулират собствениците и те закупуват още земя в района. В момента избата разполага с 3500 дка собствени лозя. От 12 години залагат на сортовете Сира, Мерло, Рубин и Мавруд. „Според нас Сакар е утвърден регион и с перспектива, като идеята ни е да го наложим като микрорайон, известен с определени вина“, коментира технологът на винарната Димо Хаджиев. Той увери, че цялото лозе е сертифицирано за биологично грозде. „Целта ни е да наложим на пазара качествени вина от собствени лозя, произведени от уникален тероар“, увери Хаджиев.
Винарската изба е една от първите в страната, която изнася червено вино в Северна Европа. „Органик Мавруд“ се приема там много добре. То е сочно, топло със собствен характер и е чудесно средство за подобряване на здравословния начин на живот. Изключително щастливи сме, че нашият Мавруд бе оценен и от международното жури на „Винария 2017“ и спечели златен медал“, каза Димо Хаджиев. Той допълни, че са получили златен медал и за червено вино от по-стари реколти „Малбек“, което показва, че работят отлично и с международни сортове.
На „Винария 2017“ избата се представи с 15 вина. Ценовият диапазон на вината е от 7 до 20 лв., но предлагат и бутикови серии, които се купуват от аукциони.
След 3-годишно отсъствие от “Винария” на сцената отново се появи “Черноморско злато” АД. Това е изба не само с дълбоки традиции, но и с модерен поглед на своите технолози – еднакво силни както в производството на вино, така и на уникални ракии и винено бренди. Това беше доказано по неоспорим начин – много златни и сребърни медали и два Златни Ритона за “Villa Marvella Каберне Фран” (2016) и „Gradn Prix Golden Rhythm Розе“ (2016). В международния конкурс бяха отличени със златен медал още 12 вина, гроздови и плодови ракии и винено бренди, а със сребърен – 4 напитки, произведени от „Черноморско злато“ АД. 
„СИС Индустрийс“ ООД достойно защити престижното си име със златни и сребърни отличия, а „Вила Ямбол“ ЕАД освен медалите и Златен ритон за „Кабиле Шардоне/Совиньон блан“ (2016) завоюва и “Бъчвата на НЛВК” – приз за най-много наградени вина в конкурса “Винария” 2017.
Сред традиционно отличените напитки на „Винария“ бяха вината на „Логодаж“. Тази година избата участва с четири проби, две от които бяха отличени: естествено пенливо вино „Сатен“ (2013) със златен медал и „Нобиле розе“ със сребърен. Избата притежава два „Златни ритона“ от „Винария“ за „Нобиле Шардоне“ и за „Хипноза резерва“ и десетки златни отличия. Участва в престижния винен форум от 2000 г. „Логодаж“ е създадена преди 20 години в Мелнишкия район, който е благоприятен за отглеждане на лозя, разположен на територията на бивш вулкан. „В избата следваме две основни линии – да създаваме вина от местни сортове, които са характерни за поречието на река Струма и да създаваме вина, чието качество изпреварва цената. Държим нашите вина да бъдат комплимент за клиента“, посочи търговският директор на „Логодаж“ Методи Георгиев. Той коментира, че на тазгодишното издание на „Винария“ почти всички вина, дегустирани от посетителите на изложбата, са били оценени с 50% до 100% по-високи цени, отколкото струват на пазара. „За нас са важни не само отличията от престижни международни и български конкурси, а и констатацията на клиента, който да каже: „Това е моето вино“ и потребителите да ги превръщаме във фенове“, заяви Методи Георгиев.
предоставя Мария Герасова- Спасова

LOGODAJTera Tangra 2Vinex_PreslavБъчва на годината_Красимир Аврамов2

ЕКСПОЗИЦИЯ „БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ”

  С ВХОД СВОБОДЕН ЗА 3-ТИ МАРТ, ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ НА РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ С 50% ОТСТЪПКА НА ПРАЗНИКА

На 3-ти март честваме Освобождението на България. На тази дата през 1878 г. е подписан Санстефанския мирен договор. Приключването на Руско-турската освободителна война слага край на турското робство и поставя началото на Княжество България. Т. нар. Санстефанска България се превръща в символ на националното единение и бленуван национален идеал през идните години.
На 3-ти март 2017 г. Регионален исторически музей – Пловдив ще работи със своята експозиция „Българско Възраждане”, която е подредена в къщата на Димитър Георгиади на ул. „Цанко Лавренов” № 1 в Старинен Пловдив. В деня на националния празник входът ще бъде свободен, а посетители ще се приемат от 9:30 до 17:30 ч. Единствено в петък и само в музейния магазин на експозицията печатните издания на Регионален исторически музей – Пловдив ще бъдат предлагани с до 50% отстъпка. Сред тях са единствената по рода си „История на Община Пловдив /1878-1989/”, която ще се продава на цена от 6 лева и най-новият „Справочник на улиците и площадите в Пловдив”, който ще се продава на цена от 4 лева.
spravochnikgeorgiadiistoriq
 Пламен Четелязов
тагове:експозииця, Българско възраждане

Дебютантите от „Винария 2017“

с престижни отличия и бутикови вина

Първото ни участие на „Винария“ ни донесе успехи, коментират дебютантите на 25-ото издание на международната специализирана изложба.
Винарска изба „Оряховица“ спечели „Златен ритон“ за розе от по-стари реколти „Gaetan Rose“. „Престижното отличие ни направи изключително щастливи. За нас е гордост, че с първото ни участие на конкурса „Винария“ сме отличени с най-авторитетния приз“, каза технологът Ваня Нанчева. Тя коментира, че спечеленият „Златен ритон“ ще издигне престижа на винарската изба, ще помогне продуктите й да се реализират по-добре на пазара и да привлекат вниманието на любителите на виното. Винарска изба „Оряховица“ е създадена в с. Оряховица през 1936 г., построена по австрийски проект. Традициите от миналия век се унаследяват от новите собственици през 2013 година. Те правят първия гроздобер през 2014 г., а на следващата година излизат на пазара с вината: „Gaetan Шардоне & Совиньон блан” (2014) и “Gaetan Мерло & Каберне Совиньон” (2014), което е отличено от “Concours Mondial de Bruxelles” 2016 със сребърен медал, а на „Винария 2017“ печели злато. След това създават “Gaetan Мерло” (2015), “Gaetan Шардоне” (2015) и “Gaetan Розе от Каберне фран” (2015), което спечели „Златен ритон“ за първи път в историята на винарска изба „Оряховица“.
„Гроздето е сортирано на ръка, като се работи по традиционни методи на обработка с внимателен подход и контрол на технологичния процес“, подчерта Ваня Нанчева. Тя посочи, че вината, които произвеждат, не са в големи серии и се надява, че скоро ще се наложат не само на родния, но и на чуждестранните пазари.
За първи път на „Винария“ се представи и винарска изба „Бетър Халф“, чиито вина все повече печелят симпатиите на ценителите на виното. Едно от тях, което впечатлява любителите на ликьорните вина, е „Лейт Харвест“ от сорт Ркацители (2008). То бе предпочетено и от енолозите за дегустацията „Шоколад и вино“, която се проведе за първи път в рамките на „Винария 2017“. „Това вино е черешката на тортата в нашата семейна изба. Не всички сортове са подходящи за ликьорни вина, но Ркацители е чудесен. Той е бран в края на ноември 2008 г. Сортовете трябва да имат голям рандеман, за да се получи добър дижестив“, сподели съсобственикът на винарската изба Яна Югова-Далакова.  
На своя щанд на „Винария 2017“ избата представи и „Бетър Халф Ризлинг“ (2015) – 100% сортово вино с балансирана киселинност, изключително минерален и свеж вкус и искрящ цвят. Сред предпочитаните вина бе „Шардоне Бетър Халф“ (2015), отлежало във френски бъчви, за да придобие лекота и неагресивен привкус, както и розетата „Бетър Халф Пино ноар“ – изключително балансирано, с модерен цвят, обработено без преса, и „Бетър Халф Маракеш“ от нова реколта с типичен провансалски стил като купаж. „То има по-експлозивен нос и добър баланс между трите сорта. Очакваме това розе да бъде хитът на лято 2017“, каза Яна Югова-Далакова. Тя уточни, че избата произвежда бутикови вина, като се ползват само еднотонни съдове. Едно от вината в лимитирана серия от 450 бутилки е „Бетър Халф Пиното“. Сред атрактивните продукти е и купажно вино „Бетър Халф Премиум“ (2015) от сортовете Сира, Мелбек и Регент, което е отлежавало в амфора. Глинените съдове са с вместимост 300, 500 и 800 литра. Вината са произведени от собствени лозя, разположени на около 1000 дка. Белите масиви се отглеждат в с. Змеево, а червените – в с. Дълбоки.
На „Винария 2017“ избата участва с три вида вина – розе, купаж и Шардоне. „За мен нивото е достатъчно високо и добро. Изложбата има потенциал и трябва да се развива, защото носи много история“, посочи Яна Югова-Далакова. 
 предостави Мария герасова- Спасова

Бетър Халф

 

Оряховица