Category Archives: Какво е да помагаш и да дадеш

ЕЛИСАВЕТА КАРАМИХАЙЛОВА

Елисавета Иванова Карамихайлова е български физик, първата жена хабилитиран преподавател в СУ, организатор на първия системен курс с практически занятия по атомна физика, основател и пръв ръководител на Катедрата по атомна физика в университета и на Лабораторията по радиоактивност към Физическия институт на БАН, първата жена – професор по физика в България и първият професор по радиоактивност и ядрена спектроскопия. Тя е и една от 23-те жени – учени в света, изследващи радиоактивността в началото на ХХ век, доктор на Виенския университет и магистър на Университета в Кеймбридж.
Родена е на 3 септември 1897 г. във Виена.
Семейството се премества в София, където баща й е един от известните хирурзи. Елисавета Карамихайлова завършва Първа софийска девическа гимназия, а после – физика и математика с докторска степен във Виенския университет. Работи върху радиолуминесценцията и радиофотолуминесценцията в Радиологичния институт към Австрийската АН. След кратък престой в София се връща в Института за радиеви изследвания. Печели стипендия и продължава изследванията си в Кавендишката лаборатория на Кеймбридж (фактът, че жена чужденка е приета да работи в най-известната по онова време лаборатория по атомна физика, дала на света 29 Нобелови лауреати, е висока оценка за качествата на ѝ като изследовател).
Карамихайлова прави два неуспешни опита да стане доцент в Института по физика на Софийския университет. В крайна сметка, през 1939 г. тя започва да чете лекции по експериментална атомна физика и радиоактивност, ставайки първата жена хабилитиран преподавател в СУ.

След 9 септември 1944 г. ѝ е забранено да участва в международни научни конференции, срещи и др., кореспонденцията ѝ със Западния свят е спряна, направен е опит за изключването ѝ от СУ. В нейна защита застават физици от университета, в резултат на което тя запазва мястото си, но е принудена да прекара последните години от кариерата си във Физическия институт на БАН. Назначена е за ръководител на новосъздадената секция “Радиоактивност и ядрена спектроскопия”. Ръководи секцията до смъртта си. Разработва нови методи за изследване на естествената и изкуствената радиоактивност на природни обекти от геологичен и биологичен произход.

Умира на 24 април 1968 г., завещавайки цялото си имущество, включително и бащината си къща на БАН.
http://1333.bg/persons/bg/image/614/

НОВАТА РУБРИКА “КАКВО Е ДА ПОМАГАШ И ДА ДАДЕШ”

images (20)Мили читатели на вестник Сияние. Откриваме нова рубрика “КАКВО Е ДА ПОМАГАШ?!, която е свързана с милосърдието и благодетелите. Ще се радваме, тук  да намерят място вашите материали, свързани с любовта към всичко добро. Пишете за личности и  хора, които познавате или пък  знаете от нашата история. Хора, с които може  да се гордеем ние, като българи. Може да споделите и свои мисли, и виждания.

Всеки път, когато простиш, Вселената се променя. Всеки път, когато протегнеш ръка и докоснеш нечие сърце или нечий живот, светът се променя. Със всяка добрина и всеки акт на милосърдие, твоите цели са постигнати. И НИЩО ВЕЧЕ НЯМА ДА Е СЪЩОТО…

images (15)

 

адрес:sdvb@abv.bg

Мария Герасова