Category Archives: Нашите съдби и проблеми

Все по-голям брой хора смятат,

че работата им е безполезна. Време е да преосмислим смисъла на работата

Работник взима оглед на катедралата "Св. Павел", докато работи в бара на офис медуза в Лондон, Великобритания 19 декември 2016 г. Снимка, направена на 19 декември 2016 г. REUTERS / Нийл Хол


Стойността на твоята работа не трябва да се определя от вашата заплата, твърди Рътгер Бергман.

   
 Допълнителна стрелка за четене

През последните години е написано много за опасностите от автоматизацията. С прогнозираната масова безработица, намаляването на заплатите и увеличаването на неравенството, всички ние трябва да се страхуваме.

Понастоящем вече не е само наблюдателите на тенденциите в Силициевата долина и технипроводовете, които се притесняват. В проучване, което вече е отразявало няколко стотин цитати, учените от Оксфордския университетизчислиха, че не по-малко от 47% от всички американски работни места и54% от тези в Европа са изложени на висок риск да бъдат узурпирани от машини. И не след около сто години, а през следващите 20 години. “Единствената реална разлика между ентусиастите и скептиците е времева рамка”, отбелязва професор от университета в Ню Йорк. ”Но след един век никой няма да се интересува колко дълго отнема, а само това, което се случило впоследствие.”

Признавам, че сме чували всичко преди това. Служителите се тревожат за нарастващата вълна на автоматизацията в продължение на 200 години и за 200 години работодателите ги уверяват, че естествено ще се намерят нови работни места, за да заемат мястото си. В края на краищата, ако погледнете годината 1800, около 74% от всички американци са земеделски производители, докато към 1900 г. тази цифра е намаляла до 31%, а през 2000 г. до едва 3%. Това обаче не доведе до масова безработица. През 1930 г. известният икономист Джон Мейнард Кейнс предсказваше, че всички ние ще работим само за 15-часови седмици до 2030 година. Но от 80-те години на миналия век работата е само по-голяма част от нашето време, носейки вълни от изгаряния и стрес след себе си.

Междувременно основната тема на проблема дори не се обсъжда.Истинският въпрос, който трябва да се запитаме, е: какво всъщност представлява “работа” в наши дни?

Какво е ”работа” така или иначе?

В проучването на Харвардския бизнес за 2013 г. от 12 000 професионалисти половината от тях смятат, че работата им няма “смисъл и значение”, а равен брой не са били в състояние да се отнасят към мисията на компанията, докато друго проучване сред 230 000 служители в 142 страни че само 13% от работниците действително харесват работата си. А наскоро проучване сред британците показа, че най-много 37% мислят, че имат работа, която е напълно безполезен.

Те имат това, което антрополог Дейвид Гребер нарича “глупости”. На хартия тези работни места звучат фантастично. И все пак има десетки успешни професионалисти с внушителни профили на LinkedIn и впечатляващи заплати, които все пак се прибират вкъщи всяка вечер, махайки се, че тяхната работа няма никаква цел.

Бизнесменът седи близо до товарното пространство в пристанище в Токио на 19 април 2012 г. Японският износ се повиши през март от година по-рано за първи път от шест месеца, главно поради силните продажби в САЩ, но високият внос на гориво бутна търговския баланс обратно в дефицит и производителите остават предпазливи по отношение на бизнеса през следващите месеци.  REUTERS / Toru Hanai (Япония - Tags: BUSINESS) - RTR30XD8
Изображение: REUTERS / Toru Hanai

Нека да изясним едно нещо: не говоря за работниците в санитарните условия, учителите и медицинските сестри по света. Ако тези хора щяха да стачкуват, щяхме да имаме незабавно извънредно положение в ръцете си.Не, става дума за разрастващите се армии от консултанти, банкери, данъчни консултанти, мениджъри и други, които печелят парите си в стратегически междурегионални срещи от тип “peer-to-peer”, за да размислят върху добавената стойност за съвместното създаване в мрежата обществото. Или нещо подобно.

И така, ще има ли достатъчно работа за всички след няколко десетилетия?Всеки, който се опасява от масовата безработица, подценява изключителната способност на капитализма да генерира нови работни места за глупости. Ако искаме наистина да извлечем ползите от огромния технологичен напредък, постигнат през последните десетилетия (и от напредващите роботи), тогава трябва да преосмислим радикално нашето определение за “работа”.

Парадоксът на напредъка

Започва с един възрастен въпрос: какъв е смисълът на живота? Повечето хора биха казали, че смисъла на живота е да направим света малко по-красив, по-хубав или по-интересен. Но как? Тези дни основният ни отговор е: чрез работа.

Нашето определение за работа, обаче, е невероятно тесен. Само работата, генерираща пари, може да се брои към БВП. Следователно, не е чудно, че организирахме образованието си, за да хранят колкото се може повече хора в гъвкави парцели с размерите на ухапване в работното място. И все пак какво се случва, когато нарастващата част от хората, считани за успешни от мярката на нашата икономика на знанието, казват, че тяхната работа е безсмислена?

Това е едно от най-големите табута на нашето време. Цялата ни система за намиране на смисъл може да се разтваря като пушек от дим.

Иронията е, че технологичният прогрес само изостря кризата. Исторически погледнато, обществото можеше да си позволи повече работа за глупости, точно защото роботите ни се оправяха все по-добре. Тъй като нашите ферми и фабрики станаха по-ефективни, те представляваха свиващ се дял от нашата икономика. И колкото по-продуктивно е селското стопанство и производството, толкова по-малко хора са наели. Наречете го като парадокс на напредъка: колкото по-богати стават, толкова повече място трябва да губим времето си. Това е така, както Брад Пит казва в Fight Club : прекалено често, ние сме “работни работни места, които ние мразим, за да можем да си купим глупости, от които не се нуждаем.”

Настъпи моментът да спрем да се отклоняваме от дебата и да се задоволим с реалния въпрос: какво би изглеждала нашата икономика, ако трябваше да променим радикално смисъла на “работа”? Аз твърдо вярвам, чеуниверсалният основен доход е най-ефективният отговор на дилемата на напредващата роботизация. Не защото роботите ще поемат всички целенасочени задачи, а защото един основен доход би дал на всички шанса да вършат работа, която има смисъл.

 Rutger Bregman е автор на "Utopia For Realists", публикуван от Блумсбъри във Великобритания и от Little, Brown в САЩ
Rutger Bregman е автор на “Utopia For Realists”, публикуван от Блумсбъри във Великобритания и от Little, Brown в САЩ

Вярвам в бъдеще, когато стойността на твоята работа не се определя от размера на вашата заплата, а от размера на щастието, което разпространяваш и от размера на смисъла, който даваш. Вярвам в бъдещето, в което образованието не е да ви подготвя за друга безполезна работа, а за живот, който е жив. Вярвам в бъдеще, където “работните места са за роботи и животът е за хората”.

И ако основният доход звучи утопично за вас, бих искал да ви напомня, че всеки крайъгълен камък на цивилизацията – от края на робството до демокрацията до равни права за мъжете и жените – някога е бил и утопична фантазия. Или, както писа Оскар Уайлд отдавна: “Напредъкът е реализацията на утопиите”.
https://www.weforum.org/agenda/2017/04/why-its-time-to-rethink-the-meaning-of-work