Category Archives: Природа – психика – здраве

Множествена склероза

   признаци, за които да следите

симптоми на множествена склероза, мултипленна или дисеминирана
Множествена склероза поразява все повече хора
Множествената склероза или наречена още мултипленна склероза е заболяване поразяващо централната нервна система.
Това заболяване развиват хора между 20 и 40 години, като жените страдат по-често от мъжете. За разпространението на болестта в наши дни учените обвиняват съвременната цивилизация, която ни отдалечава от природосъобразния начин на живот.
Трудностите при диагностициране на множествената склероза  произтичат от това, че симптомите на заболяването са сходни с тези, които се появяват при много други състояния и поставянето на правилна диагноза може да отнеме доста дълго време. Симптомите могат да се появят и след това да изчезнат.
Предлагаме ви да се запознаете с някои от симптомите, предхождащи самото заболяване.
Умора
Всеки е изпитвал някаква умора вследствие на нещо, но не бъркайте обикновената умора с умората при множествената склероза. Тя е упорита, тежка и ставането сутрин от леглото е почти невъзможно или изключително трудно.
Изтръпване
Изтръпването или загубата на чувствителност на определени органи на тялото е тревожен признак, на който трябва да обърнем сериозно внимание. Изтръпването може да засегне лицето, ръцете, краката, та даже да се появи при дъвчене. Този симптом има различна продължителност, но може и да отшуми ненадейно.
Гъделичкане
Гъделичкането е симптом свързан с изтръпването и доста често появата му е заедно с него. Усещане за гъделичкане може да усетите навсякъде по тялото, дори и на сън. То се получава вследствие на увредените нерви, които изпращат импулси към различни органи.
Проблем с координацията
Множествена склероза

Множествената склероза удря на много места едновременно.

Един от най-характерните симптоми на множествената склероза е свързан с трудната координация. Често изпускане на различни предмети, залитане, блъскане във врати и сигналната лампа трябва да светне и да разберете, че нещо не е наред.
Запек
Честият запек е едно от оплакванията, на страдащите от множествена склероза. Неправилното функциониране на чревният тракт е ключов признак на заболяването.
https://www.chudesa.net/%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B8/

Чудодейната рецепта на Петър Димков срещу уроки и магии!

Лошите енергии, уроките и магиите са навсякъде около нас и ние трябва да можем да им се противопоставяме, особено ако засягат здравето и благоденствието на нашите деца.
Затова ви предлагаме една уникална рецепта, предоставена от великия български лечител Петър Димков, с която можете да се избегнете от негативното влияние на недоброжелатели, злобари или завистници и да отключите своя късмет и щастие, съобщава магичната рецепта Агенция „ПИК“.
Всички знаем, че не е необходимо само злонамерените към нас хора да потърсят съдействието на врачки, ходжи и баячки, за да ни сполети лош късмет.
Дори и хора, които ви се радват, но имат лоши очи, също могат да ви урочасат. Това особено силно важи за децата, и то – за най-малките.
Много често, ако срещнете подобен човек, с лоши очи, и той урочаса детето ви, то става раздразнително, хленчи и плаче без видима причина, нервно е и не иска да се храни, отпаднало е и дори апатично.
dimkov, петър димков

Това е чудодейната рецепта на Петър Димков срещу уроки и магия

Най-лесният вариант за избавяне от тази лоша енергия е светената вода, взета задължително от църковен храм, или вода, която е прекарана през метла.
С тази вода измийте личицето на вашето дете, намокрете леко косичката му, дайте му да отпие три глътки от нея, и промяната ще бъде почти моментална. То ще се успокои, ще се усмихне и отново ще потърси игрите и лудориите.
 https://www.chudesa.net/chudodeinata-recepta-na-petar-dimkov-srestu-uroki-i-magii-palen-tekst/

АДРЕНАЛИНОВО ИЗТОЩЕНИЕ

Адреналиново изтощение
Адреналиновото изтощение е синдром на модерния свят. Той представлява срив в енергийната система на тялото, засягащ и психологическото състояние на индивида.
За щастие, адреналиновото изтощение не е болест, а състояние, което може да се регулира. И всъщност може да се окаже благословия, защото ще ви провокира да обърнете повече внимание на здравословното си състояние и да промените цялостно начина си на живот.
Ето какво трябва да знаете за адреналиновото изтощение.
Чувствате ли се постоянно уморени, дори след 12-часов сън? Липсва ли ви енергия да изпълнявате дори най-елементарните си ежедневни задължения? Имате ли проблеми със съня и със ставането сутрин дори да сте си легнали рано? Това определено са симптоми за адреналиново изтощение.
Причината за адреналиново изтощение е неефективното производство на хормона кортизол от адреналиновите жлези (разположени над бъбреците). Т.е те са или с понижена, или с повишена функция.
Отделян в нормални количества, кортизолът е отговорен за цялостното здравословно (физическо и психическо) състояние на организма, поддържа имунната система и оказва влияние върху всяка тъкан, орган и жлеза в тялото. Той е и основният хормон за справяне със стреса.
Адреналиново изтощение
Ако обаче адреналиновите жлези не произвеждат достатъчно за нуждите на организма кортизол или организмът е подложен на толкова стрес, че жлезите не могат да „отговорят” адекватно, в стремежа си да наваксат, те се изтощават.
При хиперфункция на адреналиновите жлези, те произвеждат повече от необходимия за организма кортизол. Това води до тяхното „прегряване”, ефективността им отслабва, имунната система също и ако не бъдат взети мерки може да се стигне до сериозни физически и психологически заболявания. 
Адреналиновото изтощение най-често е резултат от енергично ежедневие, динамичен начин на живот и стресираща околна среда.Фактори като домашно насилие, финансови проблеми, емоционални и душевни терзания, натоварен работен график и вътрешни страхове са от съществено значение за биохимичното състояние на организма.
Но адреналиново изтощение може да възникне и в резултат на неправилен хранителен режим (недостиг на жизненоважни за организма вещества), прекаляване със стимуланти (кофеинови напитки, лекарства, алкохол), хронични инфекции, токсични натравяния (включително вътрешни).
Важно е да знаете, че умората и адреналиновото изтощение не са едно и също нещо, а първото е резултат (или симптом) на второто. За разлика от умората, която изчезва след няколко нощи пълноценен сън, адреналиновото изтощение засяга енергийните запаси на организма и се нуждае от по-комплексно възстановяване.
Симптоми на адреналиново изтощение
Недостигът на достатъчно кортизол може да бъде причина за всеки (или за всички) от следните симптоми:
 • Цялостна слабост на организма, липса на енергия сутрин и следобед (между 15 и 17 ч), умора (особено между 21 и 22 ч. вечер), летаргични състояния
 • Замаяност (включително световъртеж и припадъци) при ставане от седнало или легнало положение
 • Лошо кръвообръщение и слаба поносимост към студа
 • Ниско кръвно налягане и ниска кръвна захар
 • Гадене
 • Проблеми с храносмилането, редуване на запек с диария
 • Нарушения в съня, концентрацията и запомнянето на информация
 • Постоянно усещане за неразположеност и трудно възстановяване от инфекции
 • Необясними косопад и болки в горната част на гърба и във врата
 • Намалено либидо
 • Повишени симптоми на ПМС, тежки месечни цикли с кратко прекъсване на 4-ия ден
 • Наддаване на тегло (обикновено в областта на талията) и трудно отлсабване
 • По-често боледуване от грип и дихателни заболявания и по-бавно оздравяване
 • Апатия, депресия, промяна в настроенията, тревожност, раздразнителност, усещане за безнадеждност
Как се лекува адреналиново изтощение?
За да се диагностицира и определи нивото на адреналиново изтощение, лекарят назначава кръвни изследвания и хормонални тестове. В много редки случаи се предписват хормонални медикаменти, тъй като състоянието лесно се повлиява от естествени методи, свързани преди всичко с промени в начина на живот. Ето какво можете да направите, за да спрете развитието на синдрома:
Променете хранителния си режим – хранете се редовно и правилно, наблягайте на плодовете и зеленчуците, прекратете консумацията на вредни и преработени продукти, намалете кофеина, алкохола, цигарите и въглехидратите.
Адреналиново изтощение
Взимайте витаминни добавки – организмът се нуждае от определено количество магнезий, витамин С и витамин В комплекс, за да стимулира адреналиновите жлези и да реагира адекватно на стреса.
Освобождавайте стреса – запишете се на спорт или йога, правете разходки на чист въздух, медитирайте, четете книги – практикувайте занимания, които ви отпускат. Ако не можете да смените работата си, намерете начин да я облекчите.
Спете пълноценно – минимум 8 часа и поне до 9 ч. сутринта, когато можете.
Смейте се, забавлявайте се, глезете се - поставете си за задача да правите поне по едно забавно нещо всеки ден, да прогоните отрицателните емоции и мисли, да се обграждате с позитивни хора и с приятели, които ви карат да се чувствате добре, да гледате по-леко на живота, да не се безпокоите за неща, които не можете да промените и да действате в посока на онези, които можете.
Помнете, адреналиновото изтощение няма да изчезне за една нощ, но само от вас и от сериозното ви отношение към лечението зависи да имате успех след няколко месеца
http://www.moetodete.bg/zdravni-saveti/adrenalinovo-iztoshtenie.html

Медът лекува акне

Медът лекува акне

Бременна съм в петия месец и през последния забелязах неприятно потъмняване на кожата над устните и тъмна черта на корема. Мога ли да го премахна?
Упоритото акне може да бъде излекувано с мед, смятат специалисти от Оклахома.
Фактът, че медът има уникални лечебни свойства, не е тайна. Една чаена лъжичка мед намалява болките в гърлото и дори успокоява нервите. Доктор Сара Медокс от университета в Оклахома, обясни, че хранителните вещества, съдържащи се в цветния нектар, помагат срещу различни възпаления на кожата.
Това се отнася и за акнето, твърдят учените. Според тях медът може да бъде много по-ефективен от медицинско лечение.
При най-малкото възпаление на кожата се появяват бактерии, а медът е в състояние да спре образуването на микроорганизми. Меденият нектар съдържа фолиева киселина, която допринася за производството на антитела, обясниха експертите.  
 http://www.moetodete.bg/zdravni-novini/medut-lekuva-akne.html

Интровертността и интелигентността

 
 

By pathdoc / Shutterstock

Онези интровертни личности, които имат стабилни и устойчиви характери, имат по-високи нива на общо познание, установи ново изследване. Именно тези две характеристики на личността заедно с отвореността към опита предсказват общото познание на хората. А общото познание, наричано от психолозите и кристализирана интелигентност, е един от двата общи аспекта на интелигентността. То има сериозно значение за успеха в живота, защото вродената интелигентност не е достатъчна – приложението й е също ключово.
Другият общ аспект на интелигентността е т.н. флуидна интелигентност, която се отнася до абстрактното мислене и скоростта, с която работи мозъка. Заключенията са дошли след анализа на резултатите от проучване на 201 студенти от Великобритания. На всички участници са им били дадени тестове, които е трябвало да проверят всички пет аспекта от личността: невротизма, екстравертността, отвореността към придобиване на нов опит, способност за съгласие и съзнателност.
Най-силният фактор, който е успял да предскаже нивото на общото познание на участниците, е била тяхната когнитивна способност. Или, с други думи, онези хора, чийто мозък работи по-бързо от онези на останалите, е успял да абсорбира повече познание през годините. Но за личността е било и важно колко точно общо познание са успели да придобият. Хората, които са били отворени към опита са били по-креативни, с по-богато въображение, били са чувствителни към своите емоции и са били интелектуално любопитни и са търсили разнообразие.
https://www.obekti.bg/chovek/introvertnostta-i-inteligentnostta