Category Archives: Природа – психика – здраве

Зеленчуците намаляват стреса

Хората, които ядат повече зеленчуци, се справят по-добре със стреса от пропускащите полезната храна, установиха австралийски учени, цитирани от в. “Дейли мейл”.
Рискът от стрес намалява с 12 процента за хората, които ядат три или четири порции дневно в сравнение с една порция или по-малко.
При пет до седем порции дневно, той намалява с 23 процента.
Ползата от зеленчуците е още по-голяма при жените.
Източник: Thinkstock/Guliver
Рискът от стрес при тях намалява с 18 процента при три-четири порции дневно. При пет до седем порции дневно, той отново намалява с 23 процента.
Плодовете не намаляват стреса както зеленчуците.
Учените от университета на Сидни са работили с 60 000 австралийци на възраст над 45 години. Те отчели каква е консумацията им на плодове и зеленчуци, както и фактори от начина на живот и психологическия дистрес през периода от 2006 до 2008 година и през 2010 г.
Предишни изследвания установиха, че хората, които ядат повече плодове и зеленчуци, страдат по-малко от депресия.
https://vesti.bg/zdravoslovno/shtastie/zelenchucite-namaliavat-stresa-6066743
 тагове: зеленчуците, стреса

6 начина да намалите тревожността

Заобиколени сме от агресивни и мрачни хора. Модерните технологии също допринасят за лошото настроение и тревожността.
Съществуват някои малки трикове, които могат да ви помогнат да намалите тревожността и да помогнете умът ви да се почувства по-свободен. 
Ето и кои са те:
1. Изразете тревожността с думи
Когато назовете тревожността – изразите чувството с думи – това може да намали притеснението, сочи изследване. 
Колкото по-страшни думи използват хората, за да опишат тревожността си, толкова повече намалява тя.
Същото изследване посочва, че хората масово не очакват, че назоваването на емоциите ще облекчи тревогите им. Но записите на кожната проводимост показват, че това действително се случва. 
2. Съзерцателно миене на чинии
Миенето на чинии, при което човек обръща внимание на усещанията в настоящия момент, помага за намаляване на стреса и успокояване на ума, установява друго изследване.
Хората се концентрират върху аромата на сапуна, формата на съдовете и тяхната повърхност, за да постигнат състояние на съзерцателно пребиваване в настоящето.
Групата, която практикува това, демонстрира понижаване на нервността с 27 процента. Както и повишаване на  умственото вдъхновение с 25 процента. Миенето на чинии съзерцателно увеличило и приятното усещане за забавяне на времето. 
3. Масаж
Само пет сеанса шведски масаж са достатъчни за подобряване на симптомите на тревожност според скорошно проучване. 
Нивата на стресовия хормон спадат. Симптомите на депресия намаляват. 
Шведският масаж е типът дълбок масаж на тъканите, е който е най-добре познат на повечето хора.
4. Свържете се с природата
Хората, които се чувстват свързани с природата, имат по-ниски равнища на тревожност, са установили учени. Природата дава възможност на хората да избягат от натоварените градски условия – това помага на ума да се възстанови. 
Оказва се, че дори не е нужно да бъдем сред природата, за да усетим ползата – стига да се чувстваме свъразни с нея. 
5. Актове на доброта
Извършването на благородни постъпки помага на хората със социална тревожност да се впишат по-добре. Участниците в изследване са се чувствали по-комфортно в социалните взаимодействия, след като са извършили добродетелни постъпки. Тези постъпки помагат на хората да се справят с безпокойството, че ще бъдат отхвърлени. 
6. Предприемете действие, за да намалите тревожността
Важно за намаляване на вредните ефекти от нервите, е човек да се научи да цени действието.
Хората с висока степен на тревожност и невротизъм не обичат да предприемат действие, доказва ново изследване.
Невротизмът е черта на характера, която е силно свързана с безпокойство, тъга, раздразнителност и липса на самоувереност. 
Когато човек е изправен пред малки или големи решения в живота, невротичните хора са склонни да избягват да предприемат действие. 
https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/6-nachina-da-namalite-trevozhnostta-6062004
 тагове: 6 начина, тревожност

Храни, които помагат срещу пролетните алергии

В днешно време медицината познава множество алергии – към прах, храни, напитки, животни и други субстанции от околната среда, с които имаме допир.
Обикновено проявата на алергия е краткотраен акт и преминава бързо.
Неприятните симптоми могат да се лекуват чрез различни методи, но има и храни, които повлияват общото състояние на организма и биха могли да облекчат някои симптоми. 
Ето и кои са те:
Лук, чушки, магданоз
Всички те съдържат кверцетин, който е естествен растителен химикал и намалява хистамините, които са част от алергичните реакции.
Киви
Част от плодовете, с богато съдържание на витамин С. Като цялото цитрусите и плодовете с много витамин С ограничават хистамините.
Източник: ThinkStock/Guliver
Ананас
Съдържа ензим, наречен бромелин, който намалява дразненето и алергичните реакции.
Риба тон, сьомга, скумрия и всичко, което съдържа Омега-3.
Проучване в Япония установи, че жените, които ядат повече риба имат по-слаби прояви на сенна хрема, известна като алергичен ринит.
Кефир
Съдържа пробиотици. Те са добри за цялостния организъм и бактериите, които живеят в червата. Киселото зеле и кимчи също са добри източници на пробиотик.
Мед
Малко количество мед може да помогне за овладяване на някои алергии. 
 https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/hrani-koito-pomagat-sreshtu-proletnite-alergii-6067328
 тагове: храни, пролетни, алергии

Човешките преживявания

I. Определение на преживяванията: репрезентация в мозъка на човека на неговите реални отношения към света.
II. Видове човешки преживявания:
1. Емоциите са преживявания, възникващи на основата на удовлетворяването или неудовлетворяването на потребностите на човека като соматика (като организъм). 
Емоцията е соматично и психично състояние, което възниква внезапно, всл. на неочаквано събитие, имащо голямо значение за индивида. 
Думата e-motion означава привеждане в действие.
Всички емоции са призиви за действие. Човек не може да изпитва емоции без причина. За да се разпознае и определи обаче дадената емоция е необходима емоционална интелигентност (умение да се разпознават причините за емоциите).
2. Чувствата са специфични човешки преживявания, които възникват на базата на удовлетворяване/неудовлетворяване на социални потребности на личността. Те са конкретни и разкриват човека с неговите пристрастия, позиции и желания.
3. Настроения – слаби по сила, но продължителни преживявания. Повод за възникването им могат да бъдат както органическото самочувствие и тонуса на жизнената дейност, така и възприемането, осъзнаването и оценката на личността към събитията вътре и извън АЗА. 
То може да бъде весело или тъжно, да протече като радост или тъга, без да открива на съзнанието истинската причина която го поражда.
4. Афекти – стремително и бурно протичащ емоционален процес, възникващ спонтанно и внезапно (гняв, уплаха, бурна радост, а-ха преживяване).
5. Страсти – силно, устойчиво и продължително емоционално състояние. Има определена насоченост на познавателната и физическата дейност. Човек е в състояние да следва не повече от 1-2 страсти. Страстите са завладяващи и тласкащи човека към преследването на своите цели. Страстта може да доведе до страдание, защото изпитващият страст се превръща в неин пленник. Тя може да бъде разрушителна или съзидателна, да погуби човека или да го издигне до величие и героизъм.
6. Стрес – неспецифичен отговор на организма на всяко изискване, поставено пред него, който му помага да се справи с възникналата трудност. Всяко събитие, което нарушава обичайния ход на живота може да бъде причина за стреса.
Видове преживявания:
 
Слаби
Умерени
Силни
Краткотрайни
 
Емоции
Афекти
Дълготрайни
Настроение
Чувства
Страсти
Всяка емоция образува система, изградена най-малко от 4 компонента:
1. Субстрат - унаследена невронна програма
2. Телесни нервно-физиологични процеси
3. Моторна, в това число мимическа и патомимическа изразност и стойност.
4. Емоционалната система функционира в тесни взаимоотношения с т.н. система на подбудите (глад, жажда, болка, секс, сънливост) и заедно с когнитивната система формира мотивационната сфера, която особено интензивно се повлиява при депресивни състояния.
Керъл Изард разделя емоциите на основни и на произтичащи от тях:
Страх – Фройд открива, че много от причините за вътрешната обърканост се коренят в страха на Аза да познае себе си – да разбере себе си, своите мисли и преживявания. Чрез страха се докосваме до себе си, но се стремим да запазим и своята идеална представа за себе си. Така избягваме всички болезнени истини за себе си, които биха ни подтикнали към промяна.
Тревожност – усещане за пустота, безсилие и липса на контрол над ситуацията. Може да се прояви като състояние и черта. Бива нормална и невротична. Тревожността е различна от страха. Обектът на страха е вътрешно размит. Тревожността е свързана с образи, които не могат да бъдат докоснати, открити, победени, надживени.
Гняв – реакция при причинена болка, нараненост, обида, загуба, фрустрация, свързани със ситуации, които не могат да бъдат контролирани от нас. Гневът е интерперсонален феномен и в повечето случаи е насочен към “значимия друг”. Изпитващият гняв е изложен на; физически проблеми, емоционална дистанцираност, враждебност, загуба на самоуважение, неуважение към другите, влошаване на връзките, напрежение.
Вина – морално преживяване, свързана със самосъзнанието. Тя се открива на съзнанието чрез осъзнаването на собствената постъпка – “Аз извърших това ужасно нещо”; осъзнаването на постъпката насочва Аза към причиненото на другия и задава стремежът към разкаяние, съжаление, угризение. Самообвиненията не са глобални и самонавреждащи, защото са съсредоточени върху отделните постъпки, затова вината не е толкова болезнена, колкото срама.
Срам – изразява насочеността на Аза към собствения вътрешен свят, предизвикана от негативната оценка на другите. Той се проявява само в интерперсонални отношения, преживявани като значими. 
Срамът подтиква Аза към негативна самооценка – Аз съм недостоен, неспособен, лош. Азът се чувства незначим и нищожен. Срамът се появява като последица от неуспехите – те се обясняват с вътрешни причини. 
В сравнение с вината срамът е много по опустошителен, защото отива отвъд поведението и се съсредоточва върху Аза. Вината насочва към оценяване, което не засяга дълбоко автономността на Аза. При вината Аза запазва самоуважението си.
Самота – това състояние, различно от това да си сам. Тя разкрива отчуждението на човека от другия човек. 
Съдържа различни противоречиви чувства: безпомощност, безнадеждност, абсолютна нищожност. Включва отчаяние, самосъжаление, ранимост, тъга, непоносима скука. Освен чувството за примиреност, самотата включва и гнева. Човекът, който се страхува, че може да бъде сам, може да насочи своя гняв навътре към себе си, като протест срещу своята самота. Гневният изблик може да се насочи и към другите, да прерасне в открита враждебност и обвинение за “моята-зла-участ”. Съзнанието на самотника е изпълнено с много неадаптивни мисли: аз винаги ще бъда сам, никой не иска да бъде с мен, на никого не мога да имам доверие, Бог не ме обича, аз не ставам за нищо и т.н. Азът не може да открие отговора на въпроса : Кой съм аз и какво искам от другите хора?
Депресия – това е неспособността на Аза да изпитва удоволствие. Тя включва страх, печал, гняв, отвращение, презрение, обикновено насочени навътре. Депресията засяга мисленето – събитията се разглеждат във възможно най-трагична светлина. Това засяга и поведението и тялото: загуба на сън, на отбягване на другите, лесна и бърза уморяемост, нежелание да се прави каквото и да е. 
Причините за депресията все още не са достатъчно проучени, но се приема, че това могат да са: болезнени спомени, неуспехи, причинена жестокост, изоставяне, отхвърляне, раздяла, смърт на близък и значим за Аза човек, загуба на младост, здраве, щастие. 
Депресивните състояния могат да доведат до мисли и действия за самоубийство.
Емоционални комплекси – патерни:
> Еутимия - пълна уравновесеност в емоционалния живот.
> Синтимия – съответствие м/у основното настроение и останалите псих.дейности.
> Хипертимия – рязко засилено весело настроение (маниен синдром)
> Еуфория - благодушно весело настроение
> Мория - глуповато весело остроумничене, лекомисленост, повишена инициативност;
> Екстаз - кратко по време, но силно изживяване на блаженство.
> Дистимия –тъжно и потиснато настроение, може да се изрази с безпричинна тревога и страх.
> Дисфория - мрачно настроение с отрицателни емоции
> Anesthesia dolorosa psychica - болезнена психологическа чувствителност. Болният е загубил положителните си чувства.
> Атимия - липса на емоционален живот, равнодушие. Това състояние още се нарича АПАТИЯ.
> Емоционална лабилност - неустойчиви, трудно обладаеми емоционални реакции.
> Емоционална инконтиненция - характерна е за мозъчната атеросклероза. Невъзможно е задържането на възникналите по определен повод емоции
> Паратимия - възникналите чувства не съответстват на реалната ситуация. При радостни известия болните се натъжават и обратното.
http://www.varnaparents.com/psihologia/choveshkite_prejiviavania.html
 тагове: човешките, преживяваниа

Какво е лечението на алергичния ринит?

Лечението трябва да започне с мерки за избягване контакта с алергена. При сезонния алергичен ринит това включва следните мероприятия:да се следят седмичните и месечните прогнози за поленовата концентрация в населеното мястода не се излиза навън и да се държат затворени прозорците по време на високата поленова концентрация, най-вече сутринклиматична инсталация в дома и на работното мястоКърлежите на домашния прах са основен причинител на целогодишния алергичен ринит. Развиват се добре при висока влажност, и при температура 18-28 градуса. Фекалните им частици са по-антигенни от самите кърлежи. Загиват при висока температура (при пране над 60 градуса) и замразяване на -20 градуса (във фризер). Мерките, които могат да се вземат срещу тях са следните:намаляване влажността в домамахане на килимитезатваряне на дюшеците в непроницаеми калъфи с циппране на спалното бельо – над 60 градуса веднъж на 1-2 седмицигрижливо почистване на спалното бельо всяка седмица с прахосмукачкадецата не трябва да спят с плюшените си играчки; те трябва редовно да се почистват с прахосмукачка и да се държат във фризер през нощтаЕпидермалните алергени от домашните любимци (котка с най-голямо значение, куче, морско свинче, домашни птици) са косми, пърхот и пера. Мерките срещу тях са следните:отстраняване на животните от дома – дори при тази сурова мярка са необходими още около 6 седмици за отстраняване на космите от жилищните помещениякотката да няма достъп до спалнятаако не може да се отстрани по емоционални причини, котката да се къпе поне 1 път седмичноМерките срещу плесените са:да се намали влажността в домаобработка с белина на съдържащите плесен места – плочките в банята, дограмата на прозорците, влажните стениМедикаментозното лечение е симптоматично, но с него се постига най-добър резултат в острата фаза на алергичен ринит. В лечението на алергичен ринит се прилагат следните фармакологични средства:антихистаминиалфа-адренергични агонистикромониантихолинергични средстваглюкокортикостероиди – локални и системниАдекватното лечение на алергичен ринит трябва да се разглежда като важен елемент от лечението и контрола на бронхиалната астма и е част от профилактиката

http://www.puls.bg/illnes/issue_354/

 тагове:алергичен, ренит

През Средновековието, лукът е толкова важен

 че хората  са плащат наемите си с тях или  ги подарявали

Лукът е бил използван като храна в продължение на хилядолетия. Въпреки, че това не е точно ясно, къде и кога лука е за първи път   култивиран. Следи от   лук са открити заедно със смокини и фурми, в много селища от бронзовата епоха, датиращи от 5000 г. пр.н.е..
превъзходни-сортове-за-маркет-градинари сезона-на-1926
Лукът от 1926 списание
Първите археологически доказателства за отглеждане на  лук, могат да бъдат проследени   от  Древен Egyp, около 3000 преди новата ера. Лукът е имал важна роля в Древен Египет като храна, но и символ на поклонение. Твърди се, че работниците, които са построили египетските пирамиди са били хранени с репички и лук. Древните египтяни са почитали лук вярвайки, че концентричните кръгове и сферична форма са символи на вечния живот. Те дори са били използвани като част от египетски погребения. Следи от лук   са намерени в очните гнезда на Рамзес IV.
Onion Илюстрация
Onion Илюстрация
За разлика от египтяните, древните гърци използват лука повече  в полза за здравето. Смятало се, че  лукът е полезен за облекчаване на баланса на кръвта така, че Спортистите го ядат и често в големи количества. За да се втвърдят мускулите им, римските гладиатори са се втрива   с лук.
Илюстрация
Средновековните селяни с лук
Лукът  бил като супер храна през Средновековието. Той бил оценен толкова много, че хората често плащали наем с лук и  го давали  като подаръци.
 Една жена-с-лук Photo Credit
Една жена с лук  
Местните американци използват див лук в продължение на години по много различни начини.  За първи път култивирали лука  в Северна Америка, от началото на европейските заселници. Американските индианци използват лук за сиропи,  за подготовката на бои, както и  за лапи. 
През 16-ти век, лекарите предписвали лук като лекарства, за безплодие при жените, но както и при животните.
 авторизиран превод: Мария Герасова- Спасова
 тагове:Средновековието, лукът