Category Archives: Природа – психика – здраве

Шизофренията започва от

  неумението на невроните да се изяждат

© renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Здравите нервни клетки зависят от техните способности навреме да се избавят от излезлите от строя органели и молекули. Ако тази способност е нарушена, то в мозъка може да започнат големи неприятности – до болест на Алцхаймер и шизофрения.
Едва половината лекарства срещу шизофрения работят така, както се очаква от тях. Защо? Симптомите на заболяването са доста размити, далеч невинаги е ясно как са свързани един с друг и имат ли обща причина.
Изследователите, разбира се, се опитват да намерят универсално лекарство срещу шизофрения, но това се получава невинаги и с променлив успех. Специалистите от университета на Тел Авив смятат, че причината за шизофренията може да се крие в нарушаването на процеса на автофагия в невроните.
Автофагията, или самоизяждането, е обичайна процедура, в хода на която клетката се избавя от излезлите от строя органели, техните фрагменти, макромолекули и т.н., но понякога тя смила цялата себе си, което сближава автофагията с апоптозата. Ако нещо пречи на тази процедура, клетката заболява и умира, но умира неправилно, навреждайки на целия орган. За невроните например е установено, че при неспособност за автофагия може да започне болест на Алцхаймер.
Илана Гозес и колегите ѝ успели да привържат автофагията и към шизофренията.
Учените открили, че в хипокампа на болни от шизофрения силно е намалено нивото на беклин 1, необходим за стартирането на автофагията. При това нараствало нивото на невропротекторния белтък ADNP, който, както смятат авторите на работата, е необходим за компенсация на липсващия беклин.
Известно е, че добавянето на ADNP е характерно за началните стадии на шизофрения, но ако самият белтък възниква в отговор на снижаването на беклин 1, се получава, че шизофренията се развива поради нарушение в процедурата по автофагия.
В сп. Molecular Psychiatry авторите изказват такова предположение: ако успеем да намерим начин изкуствено да стимулираме работата на беклин 1, това би позволило да забавим развитието на шизофренията, а и да се избавим от нея изобщо.
Впрочем, както споменахме, тази болест е сложна и многофакторна и преди изпитания следва с голяма предпазливост да се говори за „ново универсално лекарство“.
http://megavselena.bg/shizofreniyata-zapochva-ot-neumenieto-na-nevronite-da-se-izyazhdat/
 тагове:шизофренията, невроните

С какво разпиляваме безценната си жизнена енергия

 

1.Незавършени, недоведени докрай дела.

Всеки път, когато се захванеш с някаква работа, когато започнеш нещо, но не го доведеш докрай, се губят напразно не само материални ресурси. В психиката, като в компютър, остава да виси незатворен процес, който не се осъзнава, но през цялото време поглъща внимание и сили.
Към това спада: да дадеш обещание и да не го изпълниш, да имаш дългове, да се натовариш свръх силите си.

2.Да лъжеш себе си и другите.

Когато човек лъже, му се налага да губи много енергия за поддържане на измислените образи. Освен това се изкривява потока между чакрата на гърлото и чакрата на сърцето. Затова казват: „не си криви душата”. От лъжата тя действително се изкривява.
Какво следва да се изкорени: лицемерието, самоизмамата, опитите да изглеждаш такъв, какъвто не си.

3.Обиди, дръпнатост и всякакви други форми на самоизолация.

Човекът е отворена енергийна система. И ако го изолират, той започва да слабее. Точно така, както се случва при блокада на град, пристанище или страна. Изолирай физически, икономически или даже информационно който и да е обект – и той започва да изсъхва.
Кога се случва това: когато се отказваш от родствените връзки, забравяш предците си, пренебрегваш родната земя и Родината, от обида към хората, живота или към нещо друго. Когато човек не е включен в никаква община или група хора, това също го отслабва. Загубата на връзката с Бога или със своя културен егрегор – това е също загуба на енергия.

4.Страх, недоверие, ненужна враждебност.

От страх или недоверие произтича същото, както при обидата. Освен това, напразно се изразходват енергийни ресурси, тъй като организмът винаги е в режим на война и е готов да се бие или да бяга. Това изтощава.

5.Физически, емоционални или информационни претоварвания или недостиг на физически упражнения и контакт с природата; преохлаждане.

Когато човек прекомерно се натоварва с работа или преживявания, това също бързо разпилява неговите сили. За обработване на информацията от мозъка отива много енергия, за празни преживявания напразно се изразходват хормони от надбъбречните жлези, което довежда до бъбречна недостатъчност.

6.Неправилен и недостатъчен сън.

Ако спим в неподходящо време или недостатъчно, организмът не може пълноценно да възстанови своите сили по време на сън. Натрупват се токсини, объркват се биоритмите, мозъкът се претоварва с неусвоена информация.

7.Преяждане, интоксикация с алкохол, цигари, наркотици.

Те заставят организма да губи ресурси за обезвреждане и изхвърляне на токсините. Претоварва нервната система, бъбреците и червата.

8.Излишни разговори, вътрешен умствен диалог, суетливост.

Може да ви изглежда незначително, но всъщност става дума за изразходено колосално количество енергия, често напразно. Това се усеща по-ясно след практика на мълчание.

9.Болести, неизлекувани травми и всякакви форми на изтичане на енергия, вредни външни обстоятелства, паразити и енергийни вампири.

Тук спадат неприятни и вредящи хора в обкръжението, геопатогенни зони, промишлено замърсяване, травми и други наранявания.

10.Най-мощният канал за загуба на енергия са сексуалните излишества.

Ниската култура в областта на секса и неразбирането на същността на произтичащите процеси водят до това, че човек пренапряга своите резерви и изтощава себе си… За тяхното възстановяване отива колосално количество енергия…”
Мантак Чиа
http://www.spiralata.net/kratce/index.php/polezenpat/1743-mantak
 тагове: безценната, жизнена, енергия

5 лесни начина да повишим самочувствието си

Самоуважението е прекрасно, но деликатно нещо. Когато нашето самочувствие е високо, ние се чувстваме по-устойчиви, по-малко уязвими.
Позитивните са очевидни, но всъщност подобряването на самочувствието може да бъде предизвикателство, особено ако сме имали неуспехи в миналото. 
Психологът Гъй Линч, който има 20 години опит в работата с пациенти, обяснява, че самочувствието ни е нестабилно, защото ежедневието ни е много натоварено, а голяма част от хората не обичат да срещат трудности и да променят навиците си.
Вижте в галерията ни 8 трика, с които да бъдем магнит за хората
Има хора, които лесно се обиждат, ако ги критикуват на работното място. Това определено накърнява самочувствието, но това са неизбежни ситуации. На всеки се случва и те не определят способностите и знанията на един човек.
Ето и 5 лесни начина, с които да повишим самочувствието си. Те изискват постоянство и всекидневна работа, за да проработят.
1. Да използваме позитивни утвърждения всеки ден
Позитивните утвърждения са метод, който в последните години набира все по-голяма популярност. Лесен и напълно безплатен начин, за да си помогнем сами. 
Източник: Thinkstockphotos
Не изисква да отделяме специално време, в което да се концентрираме върху това. Може да го правим докато пътуваме за работа, когато ни предстои важен изпит…
Линч обаче казва, че не трябва да се прекалява с утвърждения тип “Много съм красив/а”, “Аз съм много богат/а”.
Психологът смята, че това може всъщност да предизвика лошо настроение, а не обратното. Препоръчва да се използват утвърждения като: Денят ще бъде много успешен или Ще се справя с всичко, защото съм добре подготвен/а.
Липсва ли ви щастие? Тези 10 малки неща ще ви го върнат
2. В какво сме най-добри
Всеки от нас има поне по едно нещо, в което е много добър.
Самочувствието расте, когато сме наясно със силните ни и слаби черти. Ако умеем да готвим вкусно, то това може да се превърне в чудесен повод да поканим семейство или приятели, да се запишем на курс по готварство.
3. Трябва да се научим да приемаме комплименти
Стига с тази скромност и стеснителност! Факт е, че има хора, които не харесват да бъдат център на внимание, притесняват се да ги поздравяват дори за рожден ден.
Източник: Thinkstockphotos
Живеем във времена, в които е по-добре човек да бъде по-отворен и да приема комплименти, когато ги получава. Същото важи с пълна сила и за забележките. Положителното и негативното ни служи, за да надграждаме себе си.
6 начина да намалите тревожността
4. Не трябва да критикуваме себе си
Обичаме да се самообвиняваме, да търсим вината първо в себе си, което понякога не е лоша черта, но не трябва да прекаляваме.
Когато самочувствието ни е ниско, респективно склонността ни да се критикуваме сами е много по-голяма. 
Трябва да разграничаваме мисли като: Аз съм непълноценен/а, не мога да се справям с нищо, защото не съм подготвен/а.
Самосъжалението не ни помага, не ставаме по-добри във взаимоотношенията, в кариерата. Сами се спираме и навлизаме в по-дълбоки състояния, които може да се окажат опасни след време.
5. Трябва да си напомняме, че си струваме
Ако сме отхвърлени от някой човек, без значение за какво става дума, трябва да направим списък, в който да изброим всички добри качества, които притежаваме.
Така си напомняме за всичко онова, което сме постигнали във времето. Пътят, който сме извървели е дълъг, често труден и понякога неприятен. Ето защо е хубаво да си напомняме сами, че ние си струваме. Ако ние ценим сами себе си, то и другите хора ще ни ценят повече.
Цялостното ни поведение се променя, излъчване, стойка… всичко. 
https://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/5-lesni-nachina-da-povishim-samochuvstvieto-si-6066423

 тагове: самочувствието

6 начина да намалите тревожността

Заобиколени сме от агресивни и мрачни хора. Модерните технологии също допринасят за лошото настроение и тревожността.
Съществуват някои малки трикове, които могат да ви помогнат да намалите тревожността и да помогнете умът ви да се почувства по-свободен. 
Ето и кои са те:
1. Изразете тревожността с думи
Когато назовете тревожността – изразите чувството с думи – това може да намали притеснението, сочи изследване. 
Колкото по-страшни думи използват хората, за да опишат тревожността си, толкова повече намалява тя.
Същото изследване посочва, че хората масово не очакват, че назоваването на емоциите ще облекчи тревогите им. Но записите на кожната проводимост показват, че това действително се случва. 
2. Съзерцателно миене на чинии
Миенето на чинии, при което човек обръща внимание на усещанията в настоящия момент, помага за намаляване на стреса и успокояване на ума, установява друго изследване.
Хората се концентрират върху аромата на сапуна, формата на съдовете и тяхната повърхност, за да постигнат състояние на съзерцателно пребиваване в настоящето.
Групата, която практикува това, демонстрира понижаване на нервността с 27 процента. Както и повишаване на  умственото вдъхновение с 25 процента. Миенето на чинии съзерцателно увеличило и приятното усещане за забавяне на времето. 
3. Масаж
Само пет сеанса шведски масаж са достатъчни за подобряване на симптомите на тревожност според скорошно проучване. 
Нивата на стресовия хормон спадат. Симптомите на депресия намаляват. 
Шведският масаж е типът дълбок масаж на тъканите, е който е най-добре познат на повечето хора.
Масаж със змии срещу страх и стрес (Видео)
4. Свържете се с природата
Хората, които се чувстват свързани с природата, имат по-ниски равнища на тревожност, са установили учени. Природата дава възможност на хората да избягат от натоварените градски условия – това помага на ума да се възстанови. 
Оказва се, че дори не е нужно да бъдем сред природата, за да усетим ползата – стига да се чувстваме свъразни с нея. 
5. Актове на доброта
Извършването на благородни постъпки помага на хората със социална тревожност да се впишат по-добре. Участниците в изследване са се чувствали по-комфортно в социалните взаимодействия, след като са извършили добродетелни постъпки. Тези постъпки помагат на хората да се справят с безпокойството, че ще бъдат отхвърлени. 
6. Предприемете действие, за да намалите тревожността
Важно за намаляване на вредните ефекти от нервите, е човек да се научи да цени действието.
Хората с висока степен на тревожност и невротизъм не обичат да предприемат действие, доказва ново изследване.
Невротизмът е черта на характера, която е силно свързана с безпокойство, тъга, раздразнителност и липса на самоувереност. 
Когато човек е изправен пред малки или големи решения в живота, невротичните хора са склонни да избягват да предприемат действие. 
https://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/6-nachina-da-namalite-trevozhnostta-6062004
 тагове: 6 начина, тревожността

Д-р Брус Липтън

 Вярата променя генетичният код, и може да ни излекува от много болести

Научно доказано е, че човешката вяра може да ни излекува от всяка болест, променяйки нашия генетичен код. Когато от време на време в медиите се появяват публикации за чудотворното изцеление от смъртоносна болест, по лицата на лекарите и учените, като правило, се появява скептична усмивка.
Дори когато става въпрос за неоспорими факти, потвърдени от съвременните методи на изследване, традиционната медицина или ги отхвърля, или се опитва да обясни внезапното възстановяване с грешка в оригиналната диагнозата на пациента.
Въпреки това, американският генетик Брус Липтън твърди, че с помощта на истинската вяра, единствено чрез силата на вярата в Христос, хората наистина могат да се отърват от всякакво заболяване. И в това няма никаква тайна или загадка: изследванията на Липтън са показали, че посоката на умствената настройка може да промяни генетичния код на даден организъм!
Гените са обект на човешката вяра
С течение на годините, Брус Липтън специализира в областта на генното инженерство, успешно защитава докторска дисертация, и е автор на няколко проучвания. През цялото това време, Липтън, както и много генетици и биохимици предполагат, че човек е един вид био-робот, който живее по предварително задана програма, записана в гените му.
Гените във връзка с тази гледна точка определят почти всичко – особено външния вид, способностите и темперамента, предразположеността към определени заболявания и в крайна сметка животът. Никой не може да промени вашия личен генетичен код, което означава, че можем да приемем само факта, че имате предварително определен характер.
Повратният момент в мнението на д-р Липтън започва в края на 1980-те година, когато прави експерименти върху изучаването на поведението на клетъчната мембрана. Преди в науката се смяташе, че гените са разположени в ядрото на клетката и че е необходимо да се премине през мембраната. Експериментите на Липтън обаче са показали, че външните влияния върху клетката може да повлияят на поведението на гените и дори да доведат до промени в структурата им.
“Всъщност, аз не измислям нещо ново“ – казва д-р Липтън. „В продължение на векове, хората са използвали лечение, известно като плацебо ефект – когато на пациента му се предлага неутрално вещество, твърдейки, че това лекарство. В резултат на това вещество в действителност се оказва, че то има лечебен ефект. Но е странно, че науката все още не разполага с обяснение за този феномен.“
Моето откритие позволи да се даде обяснение: с помощта на вярата и нейната лечебна сила човек достига до промени в процесите на тялото му, включително на молекулярно ниво. Той може да “изключи” някои гени и да “включи” други, и дори да промени своя генетичен код. . След това помислих за различните случаи на чудни изцеления. Лекарите винаги ги отричат. Но всъщност, дори да имахме само един такъв случай, той трябваше да накара лекарите да се замислят над неговата природа. И да стигнат до мисълта, че ако това се е удало на един, то е възможно същото да сторят и други.
Всички бързаме за чудеса
Разбира се, академичната наука приела възгледите на Брус Липтън с враждебност. Но той продължил изследванията си, в хода на които последователно доказвал, че без всякакви лекарства е напълно възможно да се влияе на генетичната система на организма.
Включително, разбира се, с помощта на специално подбрана диета. Така за един от своите експерименти Липтън създал порода жълти мишки с вродени генетични дефекти, обричащи потомството им на излишно тегло и кратък живот. След това с помощта на специална диета той постигнал мишките да започнат да дават потомство, напълно различно от родителите си – с обичайния цвят, слаби и живеещи толкова, колкото и всички останали.
Научният свят продължил да посреща негативно идеите на Липтън, но той продължил експериментите и доказал, че аналогично въздействие върху гените може да се постигне и с помощта, да речем, на въздействието на силен екстрасенс или по пътя на определени физически упражнения. Новото научно направление, изучаващо влиянието на външните въздействия върху генетичния код, получило названието епигенетика.
И все пак за главното въздействие, способно да променя състоянието на нашето здраве, Липтън смята именно силата на мисълта, това, което се случва не около, а вътре в нас.
„В това също няма нищо ново – казва Липтън. – Отдавна е известно, че двама души могат да имат еднаква генетична предразположеност към рак, но при единия болестта да се прояви, а при другия – не. Защо? Защото са живели различно – единият по-често изпитвал стресове от втория, имали са различни самооценка и самоусещане, пораждащи съответно и различен ход на мислите.
Днес мога да твърдя, че ние сме способни да управляваме нашата биологична природа, ние можем с помощта на мислите, вярата и стремежите да влияем на нашите гени. Великата разлика между човека и останалите същества на Земята се заключава в това, че той може да променя своето тяло, да изцели сам себе си от смъртоносни болести и дори да се отърве от наследствени болести, използвайки психическите нагласи на организма.
Ние далеч не сме длъжни да бъдем жертви на нашия генетичен код и обстоятелствата на живота. Повярвайте в това, че можете да се изцелите и ще се излекувате от всяка болест. Повярвайте, че можете да отслабнете с 50 килограма и ще отслабнете!“
На пръв поглед всичко е пределно просто. Но само на пръв поглед.
Когато съзнанието малее
Ако всичко беше толкова просто, то повечето хора с лекота биха решавали всякакви проблеми със здравето с помощта на произнасяне на мантри от рода на „Аз мога да се излекувам от тази болест“, „Аз вярвам, че организмът ми е в състояние да се излекува сам“…
Но нищо от това не се случва и както пояснява Липтън, не може да се случи, ако психическите нагласи проникват само в областта на съзнанието, определящо само 5% от нашата психическа дейност, без да засяга останалите 95% – подсъзнанието.
По-просто казано, само единици от тези, които са повярвали във възможността на самоизцелението със силата на своя мозък, всъщност действително го вярват – и затова постигат успех. Повечето на ниво подсъзнание отричат такава възможност. Още по-точно – самото им подсъзнание, което на автоматично ниво контролира всички процеси в нашия организъм, отхвърля такава възможност.
Освен това то (пак на ниво автоматизъм) обикновено се ръководи от принципа, че вероятността с нас да се случи нещо позитивно е къде по-малка от бъдещото протичане на събитията по най-лошия сценарий.
Според Липтън именно на такава гама нашето подсъзнание започва да се настройва в периода на ранното детство, от раждането до шест години, когато най-незначителните събития, умишлено или случайно казани от възрастните думи, наказания, травми формират „опита на подсъзнанието“ и в резултат – личността на човека.
Освен това самата природа на нашата психика е устроена така, че всичко лошо, случващо се с нас, се отлага в подсъзнанието много по-лесно от спомените за приятните и радостни събития. В резултат „опитът на подсъзнанието“ при повечето хора 70% се състои от отрицателен опит и само30% – от положителен.
По такъв начин, за да се постигне наистина самоизцеление, е необходимо поне да се промени това съотношение с противоположното. Само по такъв начин може да се счупи бариерата, поставена от подсъзнанието на пътя към нахлуването на нашите мисли в клетъчните процеси и генетичния код.
Според Липтън работата на много екстрасенси се състои именно в премахване на тази бариера. Но той смята, че аналогичен ефект може да се постигне и с хипноза, и с други методи. Но голямата част от тези методи все още очакват своето откриване. Или просто широко признание.
След случилия се преди около четвърт век светогледен преврат Лептън продължил своите изследвания в областта на генетиката, но едновременно станал един от активните организатори на различни международни форуми с цел прокарване на мостове между традиционната и алтернативната медицина.
На организираните от него конгреси и семинари известни психолози, лекари, биофизици и биохимици седят редом до всевъзможни народни целители, екстрасенси и дори такива, които наричат себе си магове или вълшебници.
Последните обикновено демонстрират на множеството своите възможности, а учените устройват мозъчни атаки на опитите за научното им обяснение. А заедно мислят бъдещи експерименти, които биха помогнали да се установят и обяснят механизмите на скритите резерви на нашия организъм.
Именно в такава симбиоза между езотериката и съвременните методи за лечение с главна опора на възможностите на психиката на самия пациент Брус Липтън вижда основния път за бъдещото развитие на медицината. А дали е прав, или не, ще покаже времето.
 http://magnifisonz.com/2016/12/28/%D0%B4-%D1%80-%D0%B1%D1%80%D1%83%D1%81-%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%82%D1%8A%D0%BD-%D0%B2%D1%8F%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%87/
 таг: Д-р Брус Липтън 

Йога за лице за по-усмихнато сърце

Усмихнатото лице ободрява настроението и внася лекота и спокойствие в обкръжението ни.  Популярно изследване показва, че бебето се усмихва 400 пъти на ден, докато възрастните се усмихват едва по 8 пъти. Лесно е да се предположи, че стресът е една от основните причини възрастните да изгубят своята естествена природа , а също така и своята усмивка. Стресът може да се промъкне по различни причини в нашия живот и несъзнателно да  се изпише на лицето ни. Стресът причинява преждевременно застаряване на лицето, унилост и е причина за постоянно изморения ни  вид. Практикуването на йога е може би един от най-добрите начини да преодолееш стреса и отново да проясниш лицето си.
Сукшма йога означава фина или лека йога. Това е мощен  йогийски метод за отпускане на мускулите, схванати поради липса на физически упражения и натрупване на стрес. Йога за лице ни подмладява за минути и ни връща свежестта. Също така отпуска мускулите и нервните връзки. Затова нека се приготвим да направим няколко лесни и ефективни йога техники:

Наоколо около окото!

Стисни ръцете си в юмруци,  докато палците са изпънати навън. Сега затвори  очи и внимателно започни да движиш десния си палец около дясното око и левия – около лявото. Движи палците с  лек натиск върху очите, правейки кръгове около тях. Прави упражнението в продължение на  2-3 минути.
Как работи? Помага ти да се отървеш от тъмните кръгове и да отпуснеш мускулите около очите.

Изненадай ме!

Покажи колкото  се може повече от бялата част на очите си, ококорвайки се. След това затвори  очите  плътно.  Отвори ги отново широко и ги затвори повторно. Продължи  упражнението бързо, докато очите ти не се насълзят. Сега затвори  очи и се отпусни. Прави  упражнението в продължение от 3 до 4 минути.
Как работи? Правейки това упражнение ние  тренираме мускулите около очите и мускулите на челото. Също така то подобрява зрението  и дори може да те отърве от очилата, ако си постоянен.

Издуй се!

Поеми въздух през устата и издуй бузите си за няколко секунди. След това изпусни въздуха през устата си и повтори упражнението  8-10 пъти.
Как работи? Това упражнение заздравява мускулите на бузите и предпазва от това те да изтънеят и да изглеждат впити. Ако се в гледаш в музикантите, които свирят на саксофон, ще забележиш, че бузите им са винаги стегнати. Когато използваш мускулите си по специфичен начин, това променя и вида на лицето. Затова практикувай това упражнение за свежи и пухкави  бузи.

Целуни ме!

Усмихни се широко и след това се опитай да разтегнеш устата си още малко. След това събери устните заедно и целуни! Повтори упражнението 20-25 пъти.
Как действа? Това упражнение релаксира мускулите около устните и бузите, като едновременно с това освежава лицето. Розови бузи и непоклатима усмивка – това са резултатите от тази красива и лесна йога за лице. Докато се усмихваш не забравяй – опитвай се  докато не го почувстваш!

Брадичка горе!

Хвани брадичката си, така че палците и на двете ръце да са под нея. Започни да притискаш брадичката си от долната й страна и почни да я движиш нагоре само с помощта на палците. Прави това в продължение на 2-3- минути.
Как работи? Тази техника ти помага да се отървеш от ленивите  черва и подобрява храносмилането. Също така ти помага и при проблеми със стомаха.

Дръпни си ушите!

Хвани възглавничките на ушите и започни да ги дърпаш надолу за около 30 секунди.  За следващите 30 секунди ги издърпай навън. Докато все още държиш възглавничките на ушите започни да въртиш по часовниковата и обратно на часовниковата стрелка за по 30 секунди във всяка посока.
Как работи? Това упражнение носи съзнателност и също така освобождава напрежението от лицевите мускули.

Вдигни си веждите!

Хвани веждите си с пръсти така, че да можеш да ги издърпаш от средата към края им. Направи упражнението в продължение на 3-4 минути.
Как работи? Това упражнение те отпуска и, масажирайки те, отстранява акумулирания стрес около веждите.
Тези лесни упражнения могат да бъдат направени навсякъде и по всяко време. Честото им практикуване ти помага да се чувстваш свеж през целия ден. Без значение дали отиваш на интервю или имаш важна среща, отдели няколко минути, за да освежиш лицето си с тези упражнения. То ще излъчва увереност и усещане за спокойствие и едновременно с това ще остави добро впечатление у другите. Практикуването на тези упражнения точно преди медитация, ще ти помогне да се потопиш още по-дълбоко в нея.
https://www.jenatadnes.com/shesto-chuvstvo/ioga-za-litse-za-po-usmihnato-sartse/
 тагове: йога, усмихнато, лице

Паникатаката имитира инфаркт

Симптомите на паникатаката се проявяват още в юношеска възраст. Това състояние е много по-забележимо при жените, отколкото при мъжете. Силният пол също страда от него, но обикновено се старае да не го проявява. От друга страна това подтискане в себе си може да усложни състоянието и с времето човек да развие страхова невроза, депресия или дори гранично състояние на сериозно психично заяболяване. Проблем при диагностицирането на паникатаката е, че пролявите й много наподобяват соматични заболявания, например инфаркт, астма или друго заболяване. Тийнейджър се е оплакал от недостиг на въздух, често суха кашлица, стягане в областта на гърлото, понякога дори втрисания. “Лечението” започва с антибиотици, като при тривиално респираторно заболяване. След неуспешната терапия следват различни изследвания, включително и с ядрено-магнитен резонанс. Правят се и тестове за алергии. Специалист по уши, нос, гърло установява, че всъщност става въпрос за паникатака. Предписва почивка, промяна на средата и последващи срещи с психотерапевт, което премахва симптомите, но чак след шест месеца. Приблизително това е времето, за което те могат да отминат. В стресови ситуации обаче те отново могат да се появят, но за кратко. Това състояние не е болест. Страхът е моторът на паникатаката. Той показва здрава спасителна реакция на организма при наличие на ситуация, която в очите на конкретния човек се явява като опасност
 https://www.novini.bg/news/433940-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%82.html
тагове:паникатаката, инфаркт