Category Archives: Природа – психика – здраве

10 невероятни ползи

 от сока от нони   

Сокът от нони се добива от плода на тропическия вечнозелен храст Нони (Morinda Citrifolia), известен още като индийска черница. Среща се в Южна, Югоизточна Азия, Полинезия, Таити, Хавайските и Карибските острови. Споменавана е още в аюрведичните текстове. Плодовете на нони се използват от хиляди години в медицината за подсилване на имунната система и детоксикиране на тялото. Наричат нони „Кралицата на плодовете“ поради уникалната и неповторима възможност да подкрепя и регенерира всички органи и системи в организма и да гарантира виталност, жизненост и добро здраве. Съдържа множество мощни антиоксиданти като витамин С, витамин А, витамин В3 (ниацин) и желязо. Поради многото позитивни ефекти върху организма, на много хора може да се стори, че нещо магично се случва с тях.
Австралийският модел Миранда Кер пие Нони сок от Таити от 14 години и е едно от нещата, без които не може, особено когато й предстои тежък ден. Тя споделя: „Сокът от нони не само е страхотен за кожата, но и за цялостното здравословно състояние.“
Сокът от нони е най-богатият природен източник на проксеронин, което в организма се превръща в ксеронин и играе ключова роля в обмяната на всички протеини (белтъчини), гарантирайки правилното реализиране на биологичната им функции. Белтъчините са основата на живота. В човешкия организъм хормоните, ензимите и антителата са белтъци и наличието на ксеронин определя правилното функциониране на тези важни за цялата обмяна в организма вещества. Наред с това белтъчините изпълняват транспортни и структуроопределящи функции – изграждат структурата на костите, кожата, коста, ноктите, очите и всички органи в тялото на човека.
Д-р Ралф Хайнике пише: „Без ксеронин няма живот. Едно на вид просто лекарство има необикновено широк диапазон на биологично действие – а именно: понижава високото кръвно налягане, премахва спазмите, премахва язвите на стомаха, облекчава състоянието при артрит, подпомага възстановяването при разтегнати сухожилия, предотвратява депресии, нормализира храносмилането, понижава наркозависимостта, забавя развитието на предраковите клетки.“ Според д-р Хайнике плодовете на нони е добре да се разграничат от други натурални средства, именно поради наличието на проксеронин, стимулиращ изработването на ксеронин, без който няма живот.
Приемът на сок от нони е важен, за да се противопостави на естествената загуба на микроелементи при обмяната на веществата, на бедното на полезни вещества хранене, на боледуването и изтощаването на организма, на стреса и натоварения начин на живот, на възрастовите изменения в процеса на стареене. Наред с фундаменталното значение на ксеронина за правилното функциониране на белтъците, сокът от нони доставя широка палитра от аминокиселини, ензими и полизахариди. Благодарение на съдържащият се дамнакантал се подпомага образуването на Т- и В- клетките, потиска се растежа на туморите, възстановяват се увредените тъкани в резултат на развитието на раков процес. Увеличава
10 ползи от сока от Нони
Облекчава състоянието при артрит: Д-р Ахуя от Фортис Хоспитъл казва: „Основното оплакване при пациентите, страдащи от артрит , е болката. Различни изследвания споменават, че сокът от нони спомага за облекчаване на болката и намаляване на увреждането на ставите, причинено от артрита, заради аналгетичните му свойства.“ Ако водите здравословен начин на живот и пиете ежедневно сок от нони, можете да сведете артритните болки до минимум.
Намалява риска от подагра: Подаграта е разновидност на артрита, която е причинена от пикочната киселина, кристализирала в ставите. Д-р Аншул Бхатнагар от Барта Хоспитъл казва: „Изследванията сочат, че сокът от нониможе да намали концентрацията на пикочна киселина в кръвта и така да намали риска от подагра.“
Дава енергия: „От хиляди години сокът от нони се  ползва за борба с отпадналостта, дава енергия и подобрява цялостното състояние на организма.“, казва д-р Ашутош Гаутам, Мениджър клинични операции и координация в болницата в Байданят.
Овлажнява кожата: Дерматологът Дийпали Бхардваж твърди: „Сокът от нони е богат източник на антиоксиданти и нанесен върху кожата, я овлажнява.“ Освен това изглажда бръчките и възстановява кожата.
Противопоставя се на възрастовите изменения в процеса на стареене: Искате ли кожа като на Миранда Кер? Сокът от нони е пълен с витамин С и селен, които се свързват със свободните радикали, запазват еластичността на кожата и обръщат вредните ефекти от стареенето.
Облекчава раздразненията на скалпа: Д-р Рийма Арора, дерматолог от Делхи споделя, Независимо, че няма много медицинска литература за сока от нони, можем да кажем, че, тъй като се добива от плода нони, има антибактериални и противогъбични свойства, спомагащи облекчаванато на раздразненията на скалпа.
Предпазва от рак: „Сокът от нони съдържа цяла банда от нутриенти, борещи се с рака“, казва д-р Бхатнагар. Според Националния център за интегративно здраве, „Нони показва имуностимулиращи и подпомагащи борбата с рака свойства.“ Националният онкологичен институт финансира изследване за използване свойствата на нони при превенция и лечение на рака на гърдата.
Подсилва имунната система: „Засилването на имунната система е още един от полезните ефекти на нони.“ добавя д-р Ахуя. Скополетинът в сока от нони има антибактериални, противовъзпалителни, противогъбични и анти-хистаминови свойства, които катализират имунния механизъм на тялото.
Намалява стреса: Според клиничния нутриционист Байрън Ричардс, „Сокът от нони помага за преодоляване на стреса и намалява неговото влияние.“
Помага при настинки: Изследвания показват, че сокът от нони има антивирусни свойства и помага да се отървем от кашлица, температура и болки в тялото.
Д-р Нейл Соломон, споделя за Ню Йорк Таймс: „Много често ми задават въпроса: ‘Кой трябва да приема нони и за какви заболявания?’ Отговорът ми е следният: ‘Нони е забележително профилактично и лечебно средство, което може да се прима при почти всеки здравен проблем и по което и да е време. Ако направите това, ще видите как може да се преобрази животът Ви.’“
http://green-shop.info/10-neverojatni-polzi-ot-soka-ot-noni/
 тагове: сока, нони

Висок имунитет с червени боровинки

Снимка: sxc.hu

Няма да е преувеличено, ако кажем, че червените боровинки са еликсир на младостта и дълголетието и освен това предпазват организма ни от болести през зимата.
Боровинките съдържат вещества и витамини, които забавят стареенето. Консумацията им през зимата е идеален начин за поддържане на имунитета през студените месеци, които наближават.
Благодарение на бензолната киселина, която се съдържа в боровинките, чудесните свойства на тези плодове се съхраняват изненадващо дълго време. Сега е идеалното време да направите запаси за зимата, съветват специалистите. Най-добрият начин да ги запазите е да ги замразите. Лекарите казват, че червените боровинки са природно лекарство, което предпазва от сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт.
http://www.bg-damma.com/sport-i-zdrave/dobavki-kam-zdraveto/6738_cherveni-borovinki-za-imunitet
 тагове: червени,боровинки

 

Стресът и неговото преодоляване

Все повече бързаме в ежедневието си и все по-малко време имаме за себе си, затова и все по-често стресът ни изиграва лоша шега – губим почва под краката си… Как да диагностицираме стреса, да го неутрализираме и да вземем живота си в ръце?
Признаци на стресова умора:
• Лесна уморяемост, раздразнителност без основателна причина
• Липса на желание за социални контакти, нови дейности
• Чувство на постоянно напрежение
• Липса на желание за правене дори на любимите занимания, за контакти с любимите хора
Постоянният стрес е опасен, причина е за редица заболявания, но преди тях и за един неудовлетворителен живот. Ако усетите, че работата, задълженията и умората ви идват в повече, време е за една истинска антистрес терапия.
Психическата устойчивост
В живота ни се случват много неща: постоянно изникват нови проблеми в работата, в семейството, с приятелите; понякога искаме да се развиваме, а се усещаме сякаш стоим на едно и също място от много време; а понякога искаме просто спокойствие, каквото сред всички задължения изобщо няма. За да можем да реагираме на всяка ситуация, да се изправим пред всеки проблем и да намерим решение и на най-трудната житейска дилема, ни трябва истинска психическа устойчивост. Всеки ден нещо или някой се опитва да ни нарани, да ни върне назад, но ако сме достатъчно силни, можем да преодолеем всичко.
Така че трябва да тренираме устойчивостта си на външни въздействия чрез една безкомпромисна самоувереност. „Само аз съм отговорна за живота си. Само аз кова съдбата си. Само аз определям правилата в живота си.“ Никой и нищо не може да ни „извади от релсите“, ако сме достатъчно уверени и силни, за да кажем: „Спри!“. Така че това е и начинът за противодействие на стреса. „Много задачи се трупат – да, но аз мога да се справя с тях! Проблеми в работата – мога да ги реша!“. Стресовите ситуации не идват сами, ние им позволяваме да станат стресови.
Физическата устойчивост
Все повече се говори, че ежедневният стрес е причина за главоболие, разсеяност, от която може да има сериозни последствия, както и за редица смущения в храносмилателната система, проблеми със съня, проблеми с кръвното и ставите. Но преди това да ни се случи, трябва да сме наясно, че можем да противодействаме. Изключително важно е доброто здравословно състояние на организма, което се определя от постоянното здравословно и разнообразно хранене и постоянното движение.

Разнообразно хранене е най-силното оръжие, което имаме, за подобряване на общото състояние на организма. Липсата на витамин В, научно доказано, води до нервни разстройства и депресии. А набавянето му е лесно: съдържа се в големи количества в млечните продукти, яйцата, зелените зеленчуци, ядките, маята, бананите. Зеленчуците и плодовете трябва да заместят бисквитите, чипсовете и вафлите. А овесените ядки са сочени като незаменим помощник за преодоляване и предпазване от стресова умора. Оризът също е от храните, които се препоръчват – в него се съдържа комплекс от въглехидрати, които способстват за поддържане на хормона серотонин, така нареченият „хормон на щастието“.

Движението е друг доказан антидепресант. Дори 30-минутна тренировка на ден може да подобри емоционалното състояние и да ни накара отново да повярваме в себе си. За всички нередовно спортуващи е ясно обаче, че трудно се започва с редовните спортни занимания, ако не сме свикнали с тях. Затова, като за начало, е достатъчно и половин час ходене пеш с бързо темпо или упражнения вкъщи. След редовна практика ще се убедите, че имате нужда от движение. Защото движението подобрява концентрацията, стимулира кръвообращението и ни кара да се чувстваме по-уверени, а и по-слаби.

Време за себе си
За да бъдем в състояние да се справим с всички предизвикателства, проблеми и трудности, със сигурност имаме нужда от почивка, време за лични занимания и срещи с любимите хора. Една планувана ваканция например може да повиши настроението, както и един уикенд, прекаран сред природата. Истината е, че активността по време на почивните дни ни зарежда с настроение и воля, докато бездействието по-скоро ни кара да мислим за проблемите, справянето с тях и ни лишава от възможността да изградим една защитна стена между себе си и стреса. Затова трябва да прекарваме повече време с любимите хора, да посещаваме нови места и да предприемаме нещо ново, за да не изпадаме в рутината и сивотата на ежедневието. А от време на време трябва да намерим начин да поглезим себе си с нещо, което много обичаме, но рядко си позволяваме – било то екскурзия, посещение в скъп бар или спа процедура, за която все не остава време. Все пак, човекът, на когото най-много разчитаме, сме ние самите и трябва да умеем да се ценим.
http://www.bg-damma.com/sport-i-zdrave/um-i-duh/6697_preodoliavane-na-stresa
 тагове: стресът