Category Archives: Природа – психика – здраве

ГАНКИНОТО ХОРО

 Petya Deyanova

“Ганкиното хоро лекува дебелото черво, хайдушкото тонизира сърцето и лимфната система – това хоро работи и в честотата на любовта. А както знаеш, ни държат в постоянен страх: от новини, от болести, от бедствия, от ада, от икономическата криза. Постоянен страх от нещо. Така си даваме енергията на тъмнината. Да ти направя едно сравнение: когато човек изпитва любов, той трепти в 50 херца, 150 е безусловната любов (например от майка към дете), 205 херца е саможертвената( безусловната) любов. Хайдушкото хоро повдига вибрациите на любовта, то работи там, където е лимфната система. Ръченицата също има много важна функция, защото когато я играем, се отделя ендорфин, който е болкоуспокояващ и е 80 пъти по-силен от морфина. Не е нужно да правим нищо друго, освен да си играем хората и да си пеем песните.” Поли Паскова
от интернет

Добрите дела наистина носят щастие

Добрите дела наистина носят щастие

Снимка – Pixabay
 
Дори и дребните добри дела наистина носят щастие.
Неща като помощ на съсед или на някой на улицата, или неочакван подарък за някого увеличават щастието на този, който помага.
Психолозите са открили, че помагането на другите увеличава личното щастие повече, отколкото ако помагате на себе си.
Причината за това е, че помагането на другите създава и развива социалните връзки.
Учените са събрали и анализирали резултатите от 21 отделни изследвания по проблема.
Единично добро дело се равнява на една точка по скала от 1 до 10, заключават авторите на изследването.
“Резултатите от добрите дела са сравними с други психологически положителни действия.”
“Това предполага, че макар и да не променят живота ти те могат да го тласнат в правилната посока.”
Добри дела са били препоръчаникато терапия на хора, които страдат от високи нива на тревожност и напрегнатост.
Д-р Къри, водещият учен на изследването, коментира:
“Много групи през последното десетилетие са се опитвали да установят връзка между добротата и щастието, включително правителството на Великобритания.”
“Правенето на добрини на другите е било разглеждано като възможна панацея за много от болестите на нашето общество, от социалната изолация до сериозни психически и физически проблеми със здравето.”
“Ние препоръчваме да се продължат изследванията в посока сравняване на резултатите от добрини към семейството и приятелите с тези от добрини към непознати. Това е област, за която знаем твърде малко до момента.”
http://lifetime.bg/%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%8F%D1%82-%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5/

Аз съм твоето тяло, чуй ме!

Аз съм твоето тяло, чуй ме!

Снимка – Pixabay
Изглеждам така, както ти мислиш за мен. Моля те, мисли за мен, като за красиво тяло, и аз ще съм такова.
Когато мислиш за болести и се опитваш да ги откриеш в мен, се налага да се подчинявам на мислите ти и започвам да боледувам.
Когато отделяш твърде много време на мисли, които предизвикват у теб негативни емоции, аз също започвам да боледувам. Защото скъпоценната жизнена сила се хаби за тези мисли.
Когато мислиш за радостни неща, аз разцъфвам и се подмладявам пред очите ти.
Моите резерви и възможности са много големи. Просто ми повярвай. Мога да се регенерирам, да възстановявам целостта на някои органи и тъкани напълно. Мога да оздравея дори когато лекарите ми слагат нелечима диагноза. Помогни ми с желанието си и вярата в моите възможности.
Така съм направено, че мога да функционирам столетия. Защо още на 35-40 години започваш да мислиш за остаряване? Ти ме състаряваш с мислите си. Защото във вашето общество цари заразна програма, която твърди, че 100 години са предел.
Когато възнамеряваш нещо да хапнеш, поне понякога ме попитай какво искам аз. Ако се научиш да ме чуваш, винаги ще ти отговоря. И това ще ни е само от полза. А ти употребяваш храната на автопилот или начетен с поредните умни книги.
Още веднъж искам да кажа за Красотата. Не ме тъпчи с всякакви таблетки, със силикон, ботокс, акрил, гелове. Мога да съм красиво и без всичко това. Просто ми помогни. И аз с радост ще приема формите, които са ти нужни и харесваш.
Много обичам да се разхождам на чист въздух. Да плувам. Да потичам. Да танцувам. Харесвам масаж. Секс. Занимания, които ти доставят радост. А ти седиш с дни пред компютъра и пред телевизора…
Аз ти вярвам. И ако ти след изядено парче торта мислиш, че ще напълнееш, аз реализирам мисълта ти и напълнявам.
Много те обичам. И много ми се иска да чуя от теб думи на благодарност и любов. Поне понякога… Но и да не го направиш, все едно – обичам те безусловно.
Аз, твоето тяло, твоята Вселена. И ти си също част от Огромната вселена. Благодарно съм, че всичко е точно така както трябва да бъде. Благодаря, че ме изслуша. Благодаря ти… аз съществувам само защото ти си пожелал това. И съм такова, каквото ти искаш да ме виждаш. Хайде да си помагаме.
С обич: Твоето тяло.
http://lifetime.bg/%D0%B0%D0%B7-%D1%81%D1%8A%D0%BC-%D1%82%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%82%D1%8F%D0%BB%D0%BE-%D1%87%D1%83%D0%B9-%D0%BC%D0%B5/

15 причини да пием лимонова вода всяка сутрин бр.202

15 причини да пием лимонова вода всяка сутрин

Снимка – Pixabay
Ако търсите лесен начин да подобрите живота и здравето си като цяло, вие сте на правилното място. Пиенето на лимонова вода рано сутрин е доста проста рутина, която можете да започнете и ще има огромен ефект върху цялостното ви здраве.
Откакто започнах този прост и учудващо здравословен навик преди няколко години, определено забелязвам разлика. Не само че освежаващият вкус ме събужда рано сутринта, но също ми помага да се започне храносмилането и финализира естествените процеси на детоксикация в тялото ми …
Също така, лимоните са пълни с витамин C, B​​, калций, желязо, магнезий, калий, ензими, антиоксиданти и фибри. Според философията на Аюрведа, изборите, които правим в ежедневието си, или изграждат устойчивост към болести, или влошават здравето.
Така че не чакайте повече, а започнете деня си с тази невероятно лесна сутрешна рутина. Нейните предимства са безкрайни и в тази статия изброявам 15-те най-важни от тях за вас.
1. Подобрява храносмилането Лимоновият сок има подобна структура на стомашните сокове и помага за разхлабване и промиване на токсините от храносмилателния тракт. Лимоновият сок може да помогне за облекчаване на лошо храносмилане, киселини в стомаха и подуване на корема. Също така, помага за раздвижване на червата рано сутринта, хидратира дебелото черво, стимулира производството на жлъчка и влива вода в изпражненията.
2. Стимулира имунната система Лимоновият сок е богат на витамин С, който помага за укрепване на имунната системата и се бори с простуда и грип. Но не само витамин С е важен за една добре работеща имунна система, желязото е друг важен хранителен елемент, а лимоните подобряват капацитета за усвояване на повече желязо от храната, която ядем.
3. Хидратира тялото ви Важно е да стоим хидратирани. Особено по време на летните месеци. Обикновената вода е най-добра, но много хора я намират за скучна и не пият достатъчно от нея. Това е мястото, където лимоновата вода влиза в играта, за да направи нещата по-интересни. Така че не се колебайте да започнете деня си с лимонова вода, но и ако желаете пийте колкото се може повече чаши по време на деня, за да стоите хидратирани.
4. Засилва енергията Лимоновата вода ви дава незабавен тласък на енергия и подобрява настроението още в началото на деня ви.
5. Насърчава здравословна и подмладена кожа Лимоните са богати източници на антиоксиданти, които предотвратяват вредното въздействие на свободните радикали. Тези свободни радикали са отговорни за преждевременно стареене на кожата. Витамин С помага за поддържане  еластичността на кожата ви, за да се предотврати образуването на бръчки и намалява броя на петната по кожата.
6. Намалява на възпалението Лимоните имат способността да премахват пикочната киселина от вашите стави. Натрупването на пикочна киселина е една от основните причини за възпаление.
7. Спомага загубата на тегло Въпреки че сама по себе си лимоновата вода не е чудо за загуба на тегло, тя определено може да ви помогне да постигнете по-бързи и дългосрочни резултати. Лимоните помагат при борбата с желанието за глад, стимулират обмяната на веществата и създават чувство за ситост, като по този начин намалява желанието за леки закуски между храненията.
8. Алкализира тялото ви Въпреки че лимоните имат кисел вкус, те са едни от най-алкализиращите хранителни източници на Земята. Твърде много киселини могат да причинят възпаление, затлъстяване и най-разпространените болести като рак, диабет и Алцхаймер.
9. Прочистващи свойства Лимоните помагат на цялото тяло да промива повече токсини, за да се предотврати натрупване и повреждане на вашите клетки, тъкани и органи. Те стимулират черния дроб да произвежда повече ензими и да работи по-ефективно. Лимоновият сок действа като диуретик, за да запази пикочните пътища без токсини и също така може да промени нивото на рН, което обезсърчава развитието на бактерии. Той е много полезен за хора, които често страдат от инфекции на пикочните пътища. И както вече споменах, лимоните разхлабват и отмиват отпадъците от храносмилателния ви тракт и прочистват дебелото черво.
10. Антибактериални и антивирусни свойства Лимоните имат антибактериални и антивирусни свойства. Те помагат за борбата с грип, настинки и успокояват болки в гърлото. Въпреки, че хората, които пият лимоновата вода ежедневно, са с по-малка вероятност да хванат тези болести.
11. Намалете секретите и храчките Лимоновата вода помага да се намали образуването на слуз и храчки. Хората, които пият краве мляко, често са по-чувствителни към производство на секрет. Така че започването на деня с лимонова вода, определено може да помогне за намаляване на секрета, ако не сте готови да спрете млечните продукти.
12. Освежаване на дъха Лимоните са страхотни за цялостното здраве на устната кухина, избягвайте да ги пиете или използвате неразредени. Лимонената киселина може да ерозира зъбния емайл, така че не си мийте зъбите с нея, а вместо това пийте чаша лимонова вода.
13. Стимулира силата на мозъка Високите нива на калий и магнезий показват благоприятен ефект върху мозъка и нервното здраве. Лимоновата вода може да ви даде тласъка, от който се нуждаете, за да се борите с депресията и стреса. Тя създава умствена яснота и по-добър фокус, което я прави чудесна напитка за студенти или хора с напрегнати и забързани работи.
14. Антиканцерогенно действие Антиоксидантите в лимоните не само предпазват кожата от стареене, но също така намалят риска от няколко вида рак. Те са страхотни и за неутрализиране на киселините. Ракът обича да расте в киселинна среда. Алкализирането на тялото ви може да спре растежа на раковите клетки и може да намали риска от развитие на рак на първо място.
15. Отървете се от кофеина Много хора са в състояние да спрат кофеина, като заменят сутрешното си кафе с хладка лимонова вода. Тя дава подобен тласък на енергия, колкото би дала една чаша кафе, за да събуди тялото ви.
Как да си направим лимонова вода Направата на лимонова вода е много проста. Отнема по-малко от 5 минути от ценното ви време сутрин. Просто изтискайте половин лимон в хладка вода. Ако тежите повече от 70 килограма, използвайте цял лимон. Защо да използвате хладка (или стайна температура), вместо студена или топла вода за направата на тази лечебна сутрешна напитка?
Е, горещата или студена вода отнема повече енергия, за да се обработи, така че първата ви чаша сутрин трябва да бъде хладка или стайна температура, за да се събуди бавно тялото ви и да задейства храносмилането.
Ако обичате вкуса, добавете още лимонова вода към диетата си по време на останалата част от деня, студена или топла. Тя се добавя към дневната ви нужда от вода, не е толкова скучна като чистата вода и добавя множество ползи за тялото и ума.
http://lifetime.bg/15-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%BC-%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0-%D1%81/