Category Archives: Природа – психика – здраве

По-далече от града – по-близо до здравето

Юлия Кондева
По-далече от града – по-близо до здравето

Източник: iStockphoto

Природата е най-добрият лечител – все по-голям брой изследвания посочват благоприятните ефекти на пребиваването сред природата за намаляване на стреса и подпомагане на възстановителните процеси в организма. 

Колко време ни е нужно, за да усетим благотворната полза на природата – да се почувстваме по-здрави и в състояние на баланс? Отговорът е: точно 120 минути седмично. 

Това е изводът от изследването на екип от Европейския център за околната среда и човешкото здраве към Университета в Ексетър, Великобритания¹, проведено сред 20 000 души. Тяхното проучване установява, че хората, които прекарват два часа седмично сред природата (това може да са включително и градски паркове), било то наведнъж или на няколко пъти, са по-здрави и се радват на по-високи нива на психическо благосъстояние. 

Положителният ефект от пребиваването сред природата обхваща всякакви групи хора по възраст, етническа принадлежност, социален статус и здравословно състояние, включително такива с хронични заболявания и увреждания.

Изследването, проведено във Великобритания, е само едно от многобройните проучвания през последните години, установяващи силното позитивно въздействое на природата върху цялостното ни здраве – във физически, психически и емоционален план.

В далечната 2005 г. е издадена книгата „ Последното дете в гората“² на журналиста Ричард Лув, създател на термина „nature deficit disorder“ (“разстройство, породено от липсата на природа”). Лув посочва състоянието като следствие от това, че през последните десетилетия хората, особено децата, прекарват много малко време на открито, което води до редица поведенчески проблеми. През 2005 год. тази тема все още е непопулярна, включително сред академичния свят. Но ситуацията бързо се променя. 

Днес целенасочено се правят проучвания, свързани с влиянието на природата върху човешкото здраве и когнитивните функции. Учените считат, че пребиваването сред природата – стига хората да се чувстват в безопасност – е най-доброто лекарство срещу стреса: понижава кръвното налягане и нивата на кортизола – хормона на стреса, намалява възбудата на нервната система, подобрява естествената защита на организма, повишава усещането за благополучие, намалява безпокойството, и подобрява настроението. 

И обратното – принудителната изолация, затварянето у дома по принуда, особено през последната година на пандемия с поредица от локдауни, води до сериозни психо-емоционални нарушения. 

Изследвания върху психичното състояние на хората през последната година показват чести прояви на безпокойство, нарушения на съня, паника, страх, гняв, както и депресивни и посттравматични симптоми. По време на локдауните също така сме прекарвали значително повече време пред екраните на компютри и други устройства и, съответно, много по-малко от нужното време във физическа активност или сън.³

Има ли начини да се „вкара“ повече природа в ежедневието ни? 

В Скандинавия, например, отдавна са традиционни т. нар. „горски училища“, в които голяма част от обучението се извършва в естествени условия на открито. Вашингтон пък е пърият американски щат, лицензирал детски градини на открито, където голяма част от играта и обучението се случват навън.

Японски учени изследват ефекта на т. нар. „горско къпане“ – поетично название на разходката в гората. Терминът е въведен през осемдесетте години на ХХ в., като в Япония започва осъзнато практикуване на „горско къпане“ с цел подобряване на физическото и психическото здраве на японската нация. Според японските учени ние можем да попием от лечебните свойства на природата като я гледаме, вдъхваме, докосваме, слушаме и вкусваме. С научни методи те установяват, че дърветата отделят органични съединения, укрепващи нашите NK-килъри (клетките в имунната система, които се борят с инфекции и тумори). 

Изглежда, че няма голямо значение дали ще решим да се насочим към градския парк, гората, планината или ще направим разходка по морския плаж. Както и че ще имаме еднакво голяма полза както от обедната почивка, прекарана в парка до офиса, така и от дългата разходка през уикенда далеч от града. Важното е да разполагаме с тези безценни 120 минути седмично – време сред природата, което доказано ни прави по-здрави и по-щастливи.

 https://www.puls.bg/eko-sreda-c-43/po-daleche-ot-grada-po-blizo-do-zdraveto-n-41625
ТАГ града, здравето, природа

Как да облекчим 5 от признаците на алергичен ринит?

Как да облекчим 5 от признаците на алергичен ринит?

Разпознаваме сенната хрема по кихането и запушения нос. Това обаче не са единствените признаци на алергичен ринит. Алергичен ринит може да се развие не само заради полени, но и от домашна прах, животински пърхот.

Според специалистите съществува ефективна терапия срещу алергичен ринит, но много хора отлагат консултацията, което влошава алергията, а лечението й в по-ранен етап е много по-резултатно и бързо.

Как можем да си помогнем при алергичен ринит и кога трябва непременно да потърсим специалист?

1. Постоянно течащ или запушен нос
Това е най-разпространеният симптом на алергичен ринит. За да спре течащият нос, следва да се избягват алергените, а те трябва да се изяснят. Алергичен ринит може да се развие заради полени, домашна прах, наличието на домашен любимец у дома… Тъй като алергените се наслагват в околната среда, желателно е да се проведе тест при специалист. Така ще се избегнат неправилните предположения.

При сенна хрема е необходимо да се избягват определени местности по време на цъфтеж. Тревистите и дървесните видове цъфтят в различни срокове, така че периодът на полените може да продължи твърде дълго от февруари-март до октомври-ноември в зависимост от географската ширина. Яснотата към кои растения се изпитва непоносимост дава известна свобода. В определени часове на деня разпространението на полените е по-силно, например сутрин и привечер, когато разходките навън следва да се сведат до минимум.

Ако алергията е към пърхота от домашния любимец, то се налага поддържане на по-стриктна хигиена – миене на ръцете при всяко докосване на животното и редовното му изкъпване, отстраняване на килими, мокети от дома, често обиране на прахта от пода и повърхностите, сериозно почистване на меката мебел…  
Някои споделят, че изплакването и използването на “нети пот” помага за освобождаването на носа. За контрола на алергичния ринит от полза са спрейовете с антихистамини, деконгестанти и натриев кромогликат, които се отпускат в аптеките без рецепта. Деконгестантите обаче не бива да се използват повече от 3 дни.

Ако хремата не отмине за 7 дни или започне да се влошава на 5-ия ден, въпреки прилагането на тези средства, желателно е да се потърси отново специалист за назначаване на лечение.

2. Напрежение в областта на синусите
Синусите са малки кухи пространства зад челото, бузите и очите. При навлизане на секрет в тези кухини, се изпитва дискомфорт, тежест, болка.
Подобни оплаквания могат да се облекчат като се наложат влажни, топли компреси или се извърши инхалация няколко пъти на ден. От полза е и спреят с морска вода.
В случай, че дискомфортът продължи повече от седмица, трябва да се потърси лекар.
3. Кихането
Киха се при излагането на среда с присъствие на алерген. Има хора, които изпадат в серия. Въпреки че изглежда безобидно, подобно кихане трудно се контролира и може да бъде преустановено. Може да помогне медикамент с антихистамин, от средствата без рецепта.
В случай, че сериите продължат лекарят най-вероятно ще изпише стероидно лекарство.
4. Сърбящи клепачи
Сърбящите, зачервени и сълзящи очи също са симптом на алергия и алергичен ринит.
Съветът е да се пазите от алергените: излизане навън в пиковите часове на разпространение на полени, затваряне на прозорците при сенна хрема. Препоръчително е и да се носят очила, които да предпазват очите при излизане навън.
Очите не бива да се пипат, чешат, тъй като има риск от инфектиране, особено при носене на контактни лещи.
За успокояване на очите помага изплакването с хладка вода, поставяне на хладни компреси около тях и капки тип „изкуствени сълзи“. В по-сериозен случай се взимат капки с антихистамин за облекчаване на симптомите.
5. Секретите
Ако секретите станат гъсти, това носи по-голям дискомфорт. Тогава се усеща дразнене в гърлото.
За облекчаването на състоянието е препоръчително да се приемат повече течности или да се прилага спрей с морска вода за втечняване на секретите.
Ако мярката не помогне, подходящото средство би трябвало да се изпише от лекар.
Прочети още на: Как да облекчим 5 от признаците на алергичен ринит? | Puls.bg – https://www.puls.bg/aktualno-c-6/kak-da-oblekchim-5-ot-priznatsite-na-alergichen-rinit-n-9937
https://www.puls.bg/aktualno-c-6/kak-da-oblekchim-5-ot-priznatsite-na-alergichen-rinit-n-9937
ТАГ признаци, алергичен, ринит

ОТЗИВИТЕ

Престраших се най- сетне да пусна този   материал.   Читателите познават Мария Герасова като журналист, писател и главен редактор на вестник Сияние. Но всичко започна с моята клинична смърт. В случая получих нова  трансформация и ето ме сега.

Това са отзивите на хора, които са потърсили моята помощ. Не обичам да коментирам за себе си, затова се постарах, те сами да говорят.

Мария Герасова

МИСЪЛТА Е ЕНЕРГИЯ, КОЯТО ЛЕКУВА.  ВСЯКА БОЛКА ОТЕКВА В МЕН. УСМИВКАТА НА ИЗЦЕЛЕНИТЕ Е МОЕТО ЩАСТИЕ.

ГИНКА ВАНЧОВСКА- с. БУТАН

Шест години страдах от Паркинсон. Дясната ми ръка трепереше, беше свита в китката, неподвижна. Също десният ми крак много трепереше, спъвах се, не теглеше. След няколко сеанса при госпожа Мария Герасова от Пловдив, днес съм здрава. И кракът ми и ръката ми са в нормално състояние.

ЙОНКА КАМЕНОПОЛСКА- с. БУТАН

Бях ослепяла и така изкарах зимата. През пролетта влязох в градината да плевя, но вместо плевели, оскубала съм картофите. Не виждах числата на телефона. Присъствах на сеансите на Мария Герасова и вече гледам. Съвсем ясно виждам букви и цифри, чета спокойно.

ДИАНА ПЕТРОВА- с. БУТАН

Получих кръвоизлив на дясното око, следствие хроничен конюнктивит. Лекуваха ме две години с капки. Явих се на сеансите на госпожа Мария Герасова Окото ми заздравя, избягнах опасността да получа перде.

 СПАСКА ПЕТКОВА- с. ГЛОЖЕНЕ

Искам да споделя своята радост, че преди две години бях обречена на гибел и по- точно бях жив труп с дископатия, и двустранна коксартроза. Много снимки, много изследвания и опити бяха приложени върху мен от традиционната медицина. Заплануваха ме за операция, но не ме повикаха. За щастие, тук дойде госпожа Мария Герасова от Пловдив и успя да ме изправи на крака след третия лечебен сеанс. Болките ми намаляха, краката ми започнаха да се усещат, след седмия сеанс вече се движа сама и върша цялата кухненска работа. Грижа се за четиричленното си семейство.

Скъпи  приятели, вие, които страдате! Не се отчайвайте! Потърсете навреме Мария, за да ви помогне. Пожелавам и дълги, дълги години живот и здраве.

 ИВАН ОРТАКОВ – ВЕЛИНГРАД

От хората научих за госпожа Мария Герасова и веднага я потърсих. Не можех да говоря и не поемах абсолютно никаква храна. Тя ме прегледа и ми приписа билки, с които трябваше да правя гаргара. О, чудо, още на втория ден започнах да говоря и вече поемам храна, Много благодаря на тази добра жена, която ми помогна в най-тежкият момент.

АЛЕКСИ КРЪСТЕВ- ВАРНА

Направиха ми преглед и констатираха камък в левия уретер, който можеше да се отстрани само с операция.

Благодарение на госпожа Мария Герасова се отървах от скалпела. След седем сеанса, камъка се разби и го изхвърлих на песъчинки.

Моите благодарности са безкрайни. Желая на госпожа Герасова, все така дълго да помага на хората. Благодаря, че има все още такива хора като нея.

 НЕЛИ ИВАНОВА- ПЛОВДИВ

Едва ли може да се изкаже с думи, благодарността ми към тази жена. След много тежко раждане с вакуум, бебето ми имаше кръвоизлив в мозъка. След седем сеанса при госпожа Герасова, бяхме на контролен преглед в болницата и самите лекари бяха изумени от състоянието на сина ми. Намериха всичко напълно нормално, без никакви отклонения.

Ще бъда задължена цял живот на госпожа Герасова.

Настана време, коато трябвада бъде поставено началото на новата клиника по ОБЕДИНЕНА МЕДИЦИНА.