Category Archives: Религиозен кът

СПАСИЕЛЯТ

Спасителят

  Тържествен вход на Спасителя в Иерусалим: Римски саркофаг ( каменен релеф ), 4 в. от н. е
Палатина, Палермо, Сицилия, мозайка от 12 в. от н. е. – Тържествен вход на Спасителя в Иерусалим
 представя Ирена Янчева

Велики четвъртък е!

 Днес е Велики четвъртък. Религията определя този ден като един от най-важните в страстната седмица.
Във Велики четвъртък от Страстната седмица се припомнят четири от най-важните евангелски събития, извършени през този ден: Тайната вечеря, на която Господ извършил новозаветното тайнство на светото причастие (евхаристия); умиването от Господ на краката на неговите ученици в знак на най-дълбоко смирение и любов към тях; молитвата на Спасителя в Гетсиманската градина и предателството на Юда.
На този ден Христос предсказал смъртта си и предателството на Юда. След вечерята в Гетсиманската градина, по време на молитвата, дошли римските войници и след целувката на Юда заловили Христос.
На Велики четвъртък свещенослужителите във всички православни храмове изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.
Народни традиции
Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника.
123Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя нависоко в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели през цялата година.
Следващото яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден.
У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.
Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на 17-ти век във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа. Смята се, че в България козунакът е „дошъл“ в периода 1915-1920 г.
http://www.znania.tv/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%8A%D0%BA-%D0%B5-2/

Codex Gigas, известна също като Библията на дявола

  е най-големият средновековен ръкопис в света

The Codex Gigas или на   Библията на дявола, е най-голямата  от 13 -ти   век ръкопис, в света. Това е и един от най-странните ръкописи,  който съдържа   цяла страница, с портрет на Дявола.
Той е толкова голям, че са необходими най-малко двама  човека, за да го вдигнат  Смята се,  че са взети над 160 животински кожи, за да го направят.
на-кодекса-Gigas-фото-кредит
The Codex Gigas.  
на-Codex Gigas--съдържа-пет-дълги текстове, както-добре като-пълно-библия
The Codex Gigas съдържа пет дълги текстове, както и пълна Библия. 
Той е деветдесет и два см висок, 50 см, дебел, 22 см и тежи 74,8 кг.  Има 620 страници и е обвързан с кожа, дървена папка, която е украсена с метален образен дизайн.  Съдържа редица части, както и много исторически документи, написани на латиница.
Пълният  латински превод на Библията, Стария и Новия завет, Стандартен учебника за обучение по медицина в Средновековието, известен като Ars medicinae , хроника на бохеми, календар, две произведения на Йосиф Флавий и др.
на-ръкописа-е-затворен-по-дебел-дървени дъски, покрити с-бяла кожа-фото-кредит
Ръкописът е ограден с дебели дървени дъски, покрити с бяла кожа.  
Смята се, че Кодексът   бил създаден в бенедиктински манастир Podlažice в Бохемия (Чехия).  Че създателят на Сборника е бенедиктински монах Херман Затворник, който е местно лице на манастира.
истории-и-легенди-кажа-че най-Codex Gigas--донесе бедствие или по-болест-на-който-притежавал-си-по време на най-история-фото-кредит-1-фото-кредит-2- фото-кредит-3
Разкази и легенди твърдят, че Codex Gigas  носи бедствие или заболяване на този, който го притежава по време на историята. 
Според легендата, монахът  написал ръкописа само за една нощ, с помощта на дявола. Тъй като  дава монашески обет,  той обещава да създаде книга, за да прославят манастира завинаги. Но когато    разбира, че  не може да завърши тази задача сам,помолил на Луцифер да му помогне, в замяна на живота си.
на-кодекса-е-богато осветени-навсякъде
Кодексът е богато оцветен 
The Codex Gigas е бил  съхранен в библиотеката на манастира в Броумов от 1477-1593, а през 1594. Той бил  приместен в Прага,  като част   от колекциите на император Рудолф II.
В края на Тридесетгодишната война “през ​​1648, цялата колекция е взето като военен трофей от шведската армия.
диаграма-музей-maquette-на-на-на Codex Gigas-
Музей maquette на Codex Gigas
От 1649-2007, ръкописът остава  в Кралската библиотека в Швеция и от 2009 г. се запазва в Националната библиотека на Швеция в Стокхолм, като част от съкровищата.  
авторизиран превод: Мария Герасова- Спасова
https://www.thevintagenews.com/2016/09/23/codex-gigas-also-known-devils-bible-largest-medieval-manuscript-world/
 тагове:Codex Gigas, Библията,  дявола