Category Archives: Религиозен кът

Църкви и манастири, в които се сбъдват желания

Църкви и манастири, в които се сбъдват желания

За чудодейната сила на много църкви и манастири у нас се носят легенди. Всички сме чували за криптата на Руската църква в София и чудотворната икона на Богородица в Бачковския манастир.
Ето още няколко храма у нас, за които се смята, че лекуват болести и изпълняват желания:
Рибна църква, Асеновград
Наричат я „рибна“, защото в аязмото й живеят риби. Иначе официалното име на църквата е „Света Богородица – Благовещение“. Именно със странните обитатели във водата е свързана легендата за божия храм.
Смята се, че рибите в аязмото изпълняват желания. Те се появяват и изчезват, като не е ясно от къде са се развъдили в извора. Не се знае и от къде идва водата в него, която никога не намалява и се счита за лековита.
В историята рибата е символ на християнството. В зората на религията вярващите са я изобразявали на вратите си.
Обрадовски манастир „Свети Мина“, София
 „„
Намира се в близост до столичния квартал „Бенковски“. Според легендата чудодейната икона на „Свети Мина“ не само изпълнява желания, но и лекува смъртоносни болести.
Примерите са толкова много, че свещениците ги събират в специална книга.
В миналото манастирът е бил част от голям комплекс – в околността е имало поне 40 параклиса, които са разрушени след османските нашествия.
„Свети Георги Победоносец“, Горни Богров
Най-красивите български манастири (2 част)
В олтара на църквата има чудотворен камък, който расте с по 2 см на 10 години, разказва легендата. Вярва се, че той помага при болести и носи рожби на бездетните.
Никой не знае как се е озовал камъкът в олтара, като един от най-често разказваните варианти е, че е донесен от Голгота още през 13 век. В момента той е висок повече от 2 м.
Манастир „Света Богородица“, Арбанаси
В манастира до великотърновското село се пази икона на Богородица Троеручица. Смята се, че помага на болните и бездетните, а на храмовия празник на манастира – 15 август, пред нея се стичат хиляди хора.
Легендата разказва, че иконата е скрита под земята по време на турските набези през Средновековието. Век по-късно овчарче дочува плач и я изравя с ръце. От тогава я наричат „плачеща“.
„Свети Антоний Велики“, Мелник
Храмът в най-малкия български град е по-известен като „църквата на чудесата“. Според местните е достатъчно да преспиш само една нощ в обителта, за да си излекуван на другата сутрин.
Местните свещеници разказват обаче, че за да се случи чудото, човек трябва да бъде завързан с тежки железни окови, да вярва силно и да е праведен.
Друго чудо, за което никой няма обяснение, е защо целият иконостас в храма избледнява, с изключение на образа на Свети Антоний. В Европа има само две църкви, които носят името на светеца.
https://profit.bg/svezho/tsarkvi-i-manastiri-v-koito-se-sbadvat-zhelaniya/

Светец от наше време

 

  пази от зла прокоба в Калоферския манастир

1-IMG 3302

Калина Цачева
Майка Валентина е родена във Вълчи дол, родее се с възрожденеца Васил Друмев и е завършила математика в Пловдивския университет. Владее английски и 5 години е учителствала, преди да се замонаши. Игуменка е на Калоферския манастир „Въведение Богородично“ от 22 години и е успяла да го ремонтира и облагороди, подобно на предците си от 19 век.
11-IMG 3289
Манастирът е вдигнат върху древни останки. Доказателство е аязмото под олтара, посветено на Св. Мина, което се отваря за поклонници само веднъж в годината – на 11 ноември – денят на тачения като избавител от злото чудотворец. Но светена вода може да се налее при всяко посещение в храма. Върху две от стените му са подредени огромни стелажи с книги и икони. Отпечатването става в Атон, а сред авторите е игуменката Валентина. Книгите й са вече 40. Започнала с творби за деца и ученици, драматизации по православни текстове и класически писатели, поучителни истории за християнското семейство, напевни стихове за най-малките. Литературата била необходима за неделното училище, в което от двадесет години децата учат за християнската вяра, поставят пиеси, рецитират, пеят или просто тичат из невероятната градина.
1-IMG
Валентина Друмева е съставила история на Калоферския манастир, издирила е много факти за местността, която в миналото се наричала Звъниград заради многото църкви и манастири. Турските погроми не оставили в тази приказна местност в подножието на Райското пръскало камък върху камък. „Въвдение Богородично“ е запален и разрушен около 1804 г. и възстановен през 1820 г. Имало и девическо училище, разказва игуменката. Монахини от обителта са направили няколко пътувания из Русия за събиране на средства с покровителство на императорското семейство. Мисиите им били успешни и досега от тях са запазени 4 чудодейни икони, копия на най-известни руски православни образци. С помощи и труд на местните хора църквата е отворена отново през 1862 г. През 1877 г. в нея били изклани стотици хора, потърсили спасение от кърджалийските зверства. Местото предание разказва, че насечените и обругани тела в храма били близо метър зловещ пласт.
11-IMG 3292
Съвземането било бавно и никога не върнало блясъка на Звъниград. Но запазило духа на православната обител, която днес привлича стотици вярващи и атеисти. Майка Валентина е издирила и историите на 100 убити за вярата духовни лица – по време на комунистическия атеизъм, и над 300, попаднали в лагери заради убежденията си. Игуменката ревностно пази от суета и сувенирен туризъм манастира. Всичко в него е като излязло от Възраждането и чистите времена на вярата. На въпрос как успява да поддържа и ремонтира храма и сградите в зеления двор, да пише книги и да преподава в неделното училище, Валентина Друмева отговаря кратко: „С божията помощ!“. И не се уморява да разказва за чудесата, които се случват в Калоферския манастир, сякаш са нещо напълно естествено.
11-IMG 3305
„Въведение Богородично“ е единственото място у нас, където се пазят мощи на Св. Нектарий Егински. Светецът на нашето време, както го нарича православието, е починал през 1920 г. и е канонизиран през 1961 г. Житието му е написано от французин, събрал разкази на очевидци за чудесата на Нектарий. Той се подвизавал в гръцките земи, понесъл много неправди и изпитания заради вярата, минал през унижения и неразбиране, но бил опора за обикновените хора и целител на всякаква болка. Явявал се по необясним начин на най-невероятни места, давал житейски съвети и насърчение. Преди няколко години Калоферският манастир започнал да разпространява непретенциозни копия от житието на модерния светец и иконата му. Хартиените послания имали необясним ефект и монахините започнали да събират листчета с молби на посетителите до светеца, както и истории на хора, спасени от нелечима болест, бездетство или беда.
11-IMG 3296
По покана на игуменката на манастира „Св. Троица“, основан на Егина от Нектарий – на около 30 км от Атина, монахини от Калофер направили поклонническо пътуване до там. Сега във „Въведение Богородично“ има мощи на светеца и може да се купи издание с житието и канона му. Много варненци пътуват до там заради неповторимата атмосфера, богатата история и отличните условия за туризъм. А може би и заради очакването за чудо. Островът на Нектарий – Егина, има форма на сърце, а в него винаги има място и за вяра в чудесата.
https://brat-bg.com/bg/interesting/bg-phenomenon/bg-legends-alive/879-svetec-ot-nashe-vreme-v-kaloferskia-manastir
 тагове: светец, наше, време