Category Archives: Религиозен кът

Бог каза: Вашето тяло е храм на Светия Дух….

182-09-02

Бог в нас. Не знаете ли, че сте храм на Бога, и че Божият Дух живее във вас? – І КОРИНТЯНИ 3:16 Когато Бог ни направи нови създания, Той превърна телата ни в Свой дом и вече не обитава в построена на земята Светая Светих. Бог каза: „Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, Който е във вас?…“ (І Коринт. 6:19). Трябва да осъзнаем добре, че сме храм на Святия Дух, че Бог е в нас! Върху фасадата на една красива църква в Тексас е издълбан стих от Стария завет и там се казва, че тази църковна сграда е храм на Бога. Този надпис ме провокира всеки път, когато мина оттам. Защо? Защото тези хора толерираха една лъжа точно върху фасадата на църквата им! Некоректно е да се каже, че църковната сграда е Божий дом, защото Той обитава там. Това би се отнасяло в случай, че сградата е посветена на Бога. Но трябва да внимаваме да не смесваме духовните неща с естествените. Не сградата на поклонение, а твоето тяло е дом или храм на Бога. Мисълта за този факт ще ти помогне да живееш в покорство и вяра. Изповед: Тялото ми е светилище на Бога. Бог обитава постоянно в мен.
Из „Храната на вярата“ – Кенет Хегин
http://viaranews.com/2016/09/27/%D0%B1%D0%BE%D0%B3-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%82%D1%8F%D0%BB%D0%BE-%D0%B5-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BC-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%B4/
тагове: Бог, тяло, храм, Свети Дух

НАЧАЛОТО НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ

 SvIoan Shanhaiski.jpg

Тази статия пускам още веднъж.

Дверите на покаянието се отварят, започва Великият пост. Великият пост се повтаря ежегодно и всеки път той е от голяма полза за нас, ако пребиваваме в него подобаващо. Той е подготовка за бъдния живот, а по-непосредствено – подготовкае за Светлото Възкресение.
Също както стълба, изградена във вътрешността на висока сграда, с цел човек да бъде улеснен, чрез изкачване на стъпалата, той лесно да достигне до върха, така и различните дни от годината служат като стъпала за нашето духовно възкачване.
Това е особено вярно за дните на Великия пост и светата Пасха.
Чрез Великия пост ние очистваме себе си от нечистотата на греха, а на светата Пасха приемаме благословението на Христовото Царство, което предстои да дойде. При възкачване по висока планина човек се опитва да се освободи от всякакъв ненужен товар. Колкото по-малко човек носи, толкова по-лесно е за него да се изкачи и толкова е по-способен да се издигне по-високо. По същия начин с цел да се издигне духовно, за човека е потребно първо и преди всичко да се освободи от тежестта на греха. Тази тежест се снема от нас чрез покаянието, при условие че очистим себе си от всяка враждебност и простим всекиму, за когото считаме, че е сгрешил спрямо нас. Веднъж очистени и опростени от Бога, след това ние ще станем съобщници на светлото Христово Възкресение.
 И какъв безценен дар от Бога получаваме във върховия завършек на нашия постен подвиг. До нас достигат вече словата от първите песнопения на ежедневната пасхална стихира: „Подава ни се за храна Агнецът Божий, в свещената и светоносна нощ на възкресението, заради нас извършеното заколение, с което се приобщиха учениците във вечерта на тайнството”.
 Да влезем във вечния живот чрез приобщаването с Тялото и Кръвта на Възкръсналия Христос – ето това е целта на светата Четиридесетница. Ние се причастяваме не е само на Пасха, но и по време на Поста.На Пасха трябва да се причастяват тези, които са постили, изповядвали са се и са се причастявали със Светите Тайни по време на Великия пост. Преди самата Пасха съществува малка възможност да се изповядаме добре и в пълнота; свещениците са изключително заети и през по-голяма част от времето са погълнати от службите на Страстната седмица. Затова човек трябва да се подготви предварително и отрано.
Всеки път, когато човек приема Тайните Христови, той се съединява със Самия Христос и всеки път това е дело душеспасително. Защо тогава се отдава такова значение на причастяването със светите Тайни в нощта на Светата Пасха и защо всички сме призвани към това?
Именно тогава ни се дава с особена сила да преживеем Царството Христово. Именно тогава ние сме озарени от Вечната Светлина и сме укрепени за духовно въздигане.
Това е незаменим дар Христов, несравнимо благо. Нека никой не се лишава от тази радост и нека никой, вместо да приема Светото Причастие в Пасхалната нощ, да не бърза да вкусва месо и други храни. Приобщаването със Светите Тайни в тази нощ ни подготвя за празничната трапеза във вечното Царство Божие.
http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=619
 тагове: великия, пост