Category Archives: ИСТОРИЯТА ГОВОРИ

Теории за далечни светове

Галактика
От столетия в научните среди се спори дали има живот на далечните светове във Вселената. Досега нито един от двата спорещи лагера не е успял да даде солидно доказателство за твърденията си, но за сметка на това има буквално хиляди теории с какво може да се сблъска човечеството, ако успее да научи тайната на пътуването между звездите и напусне Слънчевата система.
Любима тема за милиони хора по света е как биха изглеждали жителите на далечните планети, ако изобщо съществуват. Поради това темата е изключително харесвана и от киноиндустрията, която прави милиони всяка година, произвеждайки филми за извънземни.
Докато визията на инопланетяните е по-скоро научна фантастика, то например за вида на извънземните растения има напълно обосновани теории.
В зависимост от отдалечеността им от звездата, която обикалят, далечните планети ще имат растителност с различен цвят от тази на Земята. Ако са по-близки до Слънцето, растенията ще поглъщат синя светлина и ще имат жълт или червен цвят.
Растенията на планети, обикалящи около червени джуджета, ще имат тъмно кафяв и дори черен цвят. Това се дължи на факта, че те ще трябва да усвояват максимално количество топлина и светлина от слабата звезда. Колкото по-тъмно е едно растение, толкова повече топлина ще може да абсорбира.
Образуваните звезди от клас М излъчват огромно количество ултравиолетови лъчи. Растенията, черпещи живот от тези небесни тела, ще бъдат принудени да се скрият под водата, смятат учените.
Растенията, виреещи около звезди от клас F, ще получават прекалено много светлина. Тя трябва да се научат да отразяват по-голямата част от нея, образувайки нещо като огледална повърхност върху себе си. Техният най-вероятен цвят е синият, показват научни симулации.
Дали научните теории са верни е спорен въпрос. Сигурно е, че човечеството е изключително невежо, що се отнася до наличието на живот на другите планети и дори и за физическите закони на нашата планета.
Наскоро учени в Швейцария откриха частица, която има по-висока скорост дори от светлината, което според редица експерти означава, че законите на физиката вероятно ще трябва да бъдат пренаписани. Така че нищо чудно да се окаже, че на далечните екзопланети са валидни съвсем други физични закони и явления.
https://sanovnik.bg/n-59977-%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8_%D0%B7%D0%B0_%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5
Таг Теории   далечни светове