Category Archives: ИСТОРИЯТА ГОВОРИ

Откриха последната воля на Александър Македонски

Александър Македонски

По думите на лондонски историк заветът се намирал на видно място, но в продължение на столетия никой не го забелязал.
Специалистите се досетили за значението на документа чак 2000 години след смъртта на Александър Македонски. Последната воля на царя се отнасяла до бъдещето на Гръцко-персийската империя, управлявана от него. Освен това в завещанието той посочвал своите наследници, пише The Daily Mail.
Доказателства за съществуването на „последната воля“ се срещат в ръкописа „История на Александър Велики Македонски“, в която има сказания за подвизите на царя. Превдоисторическият гръцки роман за Александър Македонски, създаден вероятно столетия след смъртта на главния герой, съдържа безценни сказания за кампанията на Александър в Персийската империя.
Дълго време историците възприемаха последната глава на романа, в която се описва предсмъртната воля на царя, като политически памфлет. Но експертът Дейвид Грант, който ръководи проект по изучаването на историята на управлението на Александър Велики, се убедил, че това предположение не е вярно. Всестранно изследване установило, че главата-завещание се основава на автентичен документ, макар че му е бил придаден и известен измислен политически ефект.
Грант е изложил своето откритие в книгата „В търсене на загубеното завещание на Александър Велики“ (In Search of the Lost Testament of Alexander the Great). Според историка оригиналното завещание на царя е било скрито от влиятелни пълководци, контролиращи регионите на империята, тъй като Александър Велики е завещал наследството си на още неродения си син Александър IV и по-големия си син Херакъл, роден от любовница. Влиятелните македонци не се примирили с това, а царството потънало в междуособици.
Десетилетия след смъртта на Александър Велики оригиналът на завещанието тайно се преписвал и разпространявал във вид на листовки, с които конкуриращите се помежду си военачалници се опитвали да докажат своята легитимност.
Ако Грант е интерпретирал документа правилно, то търсенето на 2000-годишното завещание може да се смята за приключило. Историкът подчертава, че нееднократните изменения, нанесени в завещанието и придаващи му пропагандистки политически стил, предизвикват сериозни съмнения в автентичността на документа и го превръщат в псевдоисторическо свидетелство.
„Изследването ме наведе на извода, че съдържанието на документа е основано на оригиналното завещание на Александър Велики и то се явява един от най-влиятелните военни и политически мандати в Древния свят“, отбелязва Грант. Освен това документът съдържал намеци за заговор на военачалниците срещу Александър Велики.
Александър Македонски е създал световна държава, разпаднала се след неговата смърт. Още в Античността той си създава славата на един от най-великите пълководци в историята.
Основаните от Александър градове, които и в наше време се явяват най-големите в някои страни, и колонизирането от гърците на нови територии в Азия са съдействали за разпространението на гръцката култура на Изток. На почти 33-годишна възраст Александър Македонски умира във Вавилон от тежка болест. Веднага неговата империя е разделена от неговите пълководци (диадохи) и за няколко десетилетия се възцарява поредица от войни помежду им.
http://drevnite.com/otkriha-poslednata-volya-na-aleksandar-makedonski/
 тагове: последната, воля, Александър Македонски

ZUNI

Преди много години, хората Zuni дойдоха на тази Земя от подземния свят на едно място, което е идентифицирано или като Големия каньон или пустинята Мохаве. Те наричат ​​мястото, където  живеят,  в центъра или на средно място.
Zuni се смятат за преки потомци на анасазите. Въпреки, че много антрополози вярват, че Zuni са свързани с други пуебло племена, които са разпръснати из Югозапада, че са уникални с това, че техния език и до днес, се говори само от тях и не прилича на езиците на някои от другите околни племена. Техният език често се нарича Zunian.
Според Zuni космологията, е че всичко във Вселената от природните сили, като  светлината, вятър, или големи засушавания,   като скалите, животните, реките, и хората, имат собствен дух. Всеки един от тези духове има силата да се наблюдава, мисли, и да отговори  на човечеството. Неодушевен предмет, като например камък или буца кал, се смята, че притежава дух, подобен на този на зимен сън на мечка или семена, които все още не са засадени. Силата е просто спяща, за момента.
За традиционният Zuni, фетиш е само един аспект от сложната религия, чиято централна цел е да се постигне баланс с природата.Според религията на Zuni,  голяма почит имат към невидимия свят и мистериозни сили, които продължават да се отразяват на целия живот.
Има дванадесет шамански общества. Те не само  лекуват болести, но са общества  които извършват подвизи  от чудеса на хората. Всеки има по няколко поръчки   и всяка поръчка е пазител на някаква тайна за изцеление или магия.
 Zuni е мистериозно племе. Неговата култура е много затворена в себе си и изолирана. Те са интересни хора, които са добре известни със своите красиви произведения на изкуството, скулптура, тъкани изделия и бижута.
Zuni  правят два вида сложни бижута, едно от което се нарича полегат бод. Облицовани се с малки тюркуазени камъни и всеки е подкрепен в собствен панел. Това  им отнема    изключително много време и  са много деликатен на външен вид.
Другият тип бижута се наричат инкрустация. Тук отново камъните   се обработват и след това   се  събират заедно, понякога един до друг, или със сребърни канали между тях, известни като канал инкрустация.   Преобладаващите цветове и камъни, използвани в традиционната Zuni, в  инкрустацията са тюркоаз, корал, джет и бял седеф. Символично, червеното представлява Майката Земя, и тюркоаз Отец небе. В черно и бяло от другите камъни е по-нататъшно представяне на двойственост.

Резултат с изображение за zuni   бижута

Свързано изображение

Свързано изображение

 авторизиран превод Мария Герасова- Спасова
http://www.indianvillage.com/zunisilversmiths.htm
 тагове: Zuni , племе