Category Archives: ИСТОРИЯТА ГОВОРИ

Уникалните индианци от племето тараумара

 индианци

Земите на Северозападно Мексико са дом на едни от най-необикновените хора на планетата – легендарните тичащи индианци от племето тараумара, известни със способността си да пробягват огромни разстояния, както и с изключителните си телесни показатели, нареждащи ги сред най-здравите народи
Местообитание и начин на живот
Известни още с името рарамури („онези, които тичат бързо“), първоначално удивителните индианци населяват земите на северозападния мексикански щат Чихуахуа, но впоследствие европейската инвазия, започнала в края на XV в., ги принуждава да се оттеглят към по-високите части на планината Сиера Мадре Оксидентал. Общата численост на тараумарите е около 50 – 70 хил. души, като мнозинството от тях все още успяват да се придържат към своите корени и да водят начина на живот на предците си. Живеят на малки общности, наброяващи не повече от сто човека; понякога се заселват в пещери или в примитивни къщи без прозорци, направени от камък и глина, които използват за временен подслон през нощта. Ежедневието си прекарват по планинските склонове, където се занимават с отглеждане на царевица, боб и тиква. Хранителното им меню е почти изцяло вегетарианско, а месо консумират в изключително редки случаи. Царевичната бира, заемаща особено място в техния социален, икономически и религиозен живот, е питие, считано от тях за дар от боговете, което им помага да се предпазват от спорове и прелюбодейство, както и да побеждават злите сили.
индианци

Земите на Северозападно Мексико са дом на едни от най-необикновените хора на планетата – легендарните тичащи индианци от племето тараумара, известни със способността си да пробягват огромни разстояния, както и с изключителните си телесни показатели, нареждащи ги сред най-здравите народи

Бягането като начин на живот
Необикновените индианци тараумара вярват, че произлизат от древната култура Моголон, просъществувала на територията на Югозападно Мексико в периода II – XV в. Отдалечеността между населените им места става причина за постепенното зараждане на една уникална традиция, която днес вече е неизменна част от начина им на живот – бягане на дълги разстояния. Благодарение на нея те са в състояние да изминат наведнъж разстояние от над 300 км за около два дни, осъществявайки по този начин своеобразна междуселищна комуникация, а наред с това я прилагат и по време на лов, преследвайки жертвите си до пълно изтощение из планината, както и за транспортиране на различни стоки.
В интерес на истината храната им е 95% вегетарианска, но за тях е деликатес да ядат плъхове пекани или пържени. Пият също и много царевична бира, което също с хапването на плъховете не е добре за здравето.
Недостижимите бегачи
Всичко това заслужено ги превръща в най-добрите атлети на планетата, чиито изключителни способности изумяват съвременната медицина. Има описан случай, когато член на племето успява да пробяга цели 800 км за пет дни, поддържайки се единствено с хляб и вода. Необикновеният им опит в преодоляването на дълги разстояния се използва от редица атлети по света, като например кожените сандали на изключителните индианци, които те, в зависимост от релефа, затягат или отпускат, без да получат каквито и да било травми на краката
https://www.chudesa.net/%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B0/

10-те най-високи хора в света

 
Най-високите мъже в света са холандците, със средна височина 183 см, а най-високите жени живеят в Латвия, със реден ръст 170 см. Данните са от изследване, което са базира на проучвания, извършвани през последните сто години в 187 страни по света. Анализът показва още, че най-ниските мъже са в Източен Тимор, със среден ръст от 160 см, а най-ниските жени са жителките на Гватемала. Тяхната височина средно е малко над 149 см.
Височината на българите също е нараснала за изминалите 100 години. Днес българските мъже имат средна височина от 176 см, а жените – 163 см. Каква е националността на хората, които имат ръст над 240 см, обаче? Вижте в класацията на 10-те най-високи хора в света.
10. Дон Келър, САЩ
Дон Кeлър е роден на 1 септември 1925 година в САЩ. В продължение на дълги години – от 1969 до неговата смърт през 1981 г., е считан за най-високия човек в света. Аномалиите в растежа на Дон започват да се проявят когато той е 10 годишен. Необузданият растеж, още в тийнейджърските години на Дон, се дължи на заболяването акромегалия, което се характеризира с повишена секреция на хормона на растежа. Родителите на Дон са с нормален ръст, майка му е висока 178 см, а баща му 188 см. Интересен факт е, че сестрата-близначка на Дон, също е с нормален ръст 175 см. Разликата от 74 см в ръста на двамата също е записана в Рекордите на Гинес. Дон умира на 55 години в Чикаго от сърдечни проблеми и изкривяване на гръбначния стълб.
9. Бърнард Койн, САЩ
По официални данни ръстът на Бърнард е 249 сантиметра, но според непотвърдена информация, той е бил висок 253 см. Бърнард е роден през 1897 година. Заради заболяването си – инфантилен гигантизъм, не е сприрал да расте през целия си живот. Не е ясно колко висок би могъл да стане, ако беше доживал до преклонна възраст. Бърнард обаче умира през 1921 година, едва 24-годишен. Според данните от неговата регистрационна карта от Първата световна война, през август 1918 година, той е бил висок 244 см. Бързият ръстеж на младежа е съпроводен не само с проблеми в гръбначния стълб, както при повечето високи хора, но и с изоставане в неговото сексуално развитие.
8. Викас Упал, Индия
Викас Кумар „Вики“ Упал е роден през 1986 г., в индийския щат Харяна. Въпреки че не е записан в книгата „Рекордите на Гинес“, местните жители са убедени, че Вики е най-високият човек в Индия. Неговият впечатляващ ръст бил забелязан за първи път през 2006 година, когато младежът е заснет от фотограф на местен вестник. Викас Кумар „Вики“ дори успява да участва в боливодската продукция Rang De Basanti. Момчето умира през 2007 г., след неуспешна операция за отстраняване на мозъчен тумор. 
7. Султан Кьосен, Турция
През 2009 г., роденият в Турция мъж бе вписан в книгата на „Гинес“ като най-високият мъж на планетата. През 2013 година той намира любовта на живота си: по-младата с 10 години и с цели 80 см, по-ниска от него Марве Дибо. Преди да намери съпругата си, Кьосен често споделя пред медиите за трудностите да намери партньор в живота. След успешно лечение на хипофизата за спиране на растежа, шансовете на Султан за по-дълъг живот, в сравнение с другите необичайно високи хора, се увеличават многократно. Султан се занимава с фермерство, а най-големият му проблем е да си намери дрехи и обувки в неговия размер.
6. Едуард Бопре, Канада
Едуард е роден през 1881 година в малко канадско градче. Той е първото от 20 деца в семейството. За разлика от други хора с анормален ръст Бопре се отличава и с изключителната си физическа сила. Канадецът изкарва добри доходи от работа в циркови трупи. Въпреки физическата си мощ, обаче Бопре не живее дълго – умира на 23 години от неизлечима туберкулоза през 1904 година. Дори и след смъртта му, той не спира да изненадва с ръста си – тялото му е балсамирано и служи като експонат в Университета в Монреал до 1990 година. След много спорове тялото му е кремирано и погребано в родния му град.
5. Вайно Мюлерин, Финландия
Вайно Мюлерин е роден през 1909 година в Хелзинки. Височината от 251 см и тегло от 197 кг, Вайно достига на 40-годишна възраст. Но и като по-млад не може да се каже, че е бил нисък – на 21 години е бил висок 222 см и е тежал 180 кг. През 30-те години на миналия век той обикаля Европа с пътуващи циркови трупи. Завръща се във Финландия през 1939 година, за да вземе участие в Зимната война. Финландецът придобива известност като най-високия човек, служил във финландската армия. След като се оттегля от армията, започва да се занимава с фермерство. Умира през 1963 година.
4. Леонид Стадник, Украйна
На 12-годишна възраст Леонид Стадник претърпява операция на мозъка, в следствие на което започва неконтролируемият му растеж. Стадник никога не е бил женен, носил е обувки номер 62 и е работил като ветеринар в колхоза на родното си село. По думите на съселяните му, великанът бил добър и отзивчив човек. През 2008 г. от Книгата на рекордите Гинес предлагат на Стадник да официализират ръста му, но той отказва. Украинецът умира от мозъчен кръвоизлив през 2014 година, когато е 44-годишен.
 
3. Джон Карол, САЩ
Джон Карол е роден през 1932 година и е един от 17-те човека, известни на медицинската история, които са надхвърлили ръст от 240 см. Заради сериозното гръбначно изкривяване, от което Джон страдал било много трудно да бъде измерен неговият точен ръст. През октомври 1959 година той бил висок 244 см, но лекарите смятат, че ако не е имал проблеми с гръбнака, височината му е щяла да бъде 264 см. Джон умира в Бъфало през 1967 година. Малко преди смъртта му – през 1968 г., Джон отново бил измерен от лекарите. Те установили, че мъжът се е „смалил“ до 234 см. Тези данни обаче не били вписани в медицинския му картон.
2. Джо Роган, САЩ
Джо Рогън е 12-ото дете на бивши роби. Предполагаемата година на раждането му е 1865-1868. Първите признаци на анормален растеж Джо проявява когато е на приблизителна възраст от 13 години. За да припечелва, той започнал да се снима срещу заплащане с хората по жп. гарите. Когато станал на около 20 години Джо можел да ходи само с патерици. Роган продължавал да расте до края на живота си през 1905 година. И до днес той се счита за най-високия афро-американец в света.
1. Робърт Уадлоу, САЩ
Робърт Пършинг Уадлоу е роден на 22 февруари 1918 година. С идването си на този свят той има съвсем обичайно тегло от 3,800 кг. Скоро обаче започва да расте удивително бързо. На 6 месеца вече тежи 13 килограма – 2 пъти над нормалното за неговата възраст. На 19 години Уадлоу се издига до 262 см. Тогава е обявен за най-високия мъж на планетата. Заради височината си Уадлоу не може да ходи нормално и е принуден да носи специални скоби на краката си. Крайниците му постоянно изтръпват. Познат като „нежния гигант“, Уадлоу изкарва прехраната си с обществени прояви. Превръща се в национална знаменитост. Уадлоу умира на 15 юли 1940 година в съня си. Тогава е на 22 г., тежи 222 килограма и е висок 272 сантиметра.
https://www.10te.bg/zhivotat/10-te-nay-visoki-hora-v-sveta/