Category Archives: МЪДРОСТИТЕ НА ЖИВОТА

24-те “златни” правила на моята баба

24-те “златни” правила на моята баба

Случих с баба. Родена в края на ХІХ век, тя беше успяла да завърши гимназия и да получи образование в Европа. Знаеше пет езика и беше рядко срещана ерудирана личност. Преживя всички войни и революции, смяна на правителства и идеологии, но винаги си остана същата, без да загуби душевното си равновесие и хармония. Надживя трима съпрузи, при това последните двама бяха значително по-млади от нея. Баба не беше красавица, но винаги, дори когато беше над 80, умееше да бъде истинска жена. Тя си имаше свои “женски” правила на поведение. Уж старомодни, но току-виж са ви от полза и на вас.
24-те “златни” правила на моята баба
1. Истинската жена осъзнава колко й е провървяло, че се е родила жена.
2. Митът, че жените стареят по-рано от мъжете, са го измислили самите мъже. В действителност жените имат много повече възможности с възрастта да изглеждат по-добре от своите връстници мъже.
3. На жената й прилича да се грижи само за болни, стари или много близки роднини. Във всички останали случаи мъжът трябва да се грижи за жената.
4. Колкото повече любими занимания и увлечения има жената, толкова по-малък е шансът да се занимава с чужди работи.
5. Не си струва жената прибързано да става кошче за душевни отпадъци на мъже неудачници. Мъжките проблеми мъжете са длъжни да си решават сами.
6. Ако жената иска да изглежда добре при случайна среща, тя трябва да се научи да изглежда добре винаги. Дори когато изхвърля боклука. Стане ли й навик, така ще бъде през целия й живот.
7. Дори ако жената сръчно борави с иглата и си шие дрехите сама, пред хората трябва да казва, че си има добра шивачка или че се облича в скъпи магазини.
8. Към парите жената трябва да се отнася леко: ако ги има, тя трябва да умее да ги харчи. Ако ги няма, не трябва да стои тъжна.
9. Колкото и да е притеснена материално, жената трябва задължително да има поне едно хубаво кожено палто и два чифта прилични обувки.
10. Вкъщи жената може колкото си иска да се върти около единственото си кожено палто, да се грижи за него, да го чисти и пази. Когато е на гости обаче е неприлично да разкарва домакините си заради него, търсейки му специално място. Истинската жена трябва с лека небрежност да свали палтото от раменете си, оставяйки го в ръцете на своя кавалер и да забрави за него, докато не дойде моменът да си тръгне оттам.
11. Във взаимоотношенита си с мъжете жената има редица предимства:
• жената може да си позволи капризи и промени в настроението, на мъжете това не им прилича.
• когато мъжът обещае, е длъжен да спази думата си, жената има право да премисли.
• мъжът трябва да идва винаги навреме, жената има право на 10 минути закъснение. Но ако жената нарушавайки регламента, закъснее 45 минути, достатъчно е усмихвайки се мило, просто да се извини.
12. He бързайте да прогоните по-далече кавалера, който не ви се е харесал. Колкото повече мъже има около жената, толкова по-силно тя ги привлича. Почакайте. Рано или късно в този кръг ще попадне онзи, който ви е нужен.
13. До мъжа жената има право да прави само онова, което й се харесва. Да изпълнява чужди капризи е участ на мъжа.
14. Колкото и да е приятна вечерта, прекарана с мъж, жената трябва да нощува у дома си. Няма значение, дали ще станете от масата или от леглото. И не е толкова важно, че вече е полунощ или доста след това. Докато не настъпи утрото, вечерта продължава. А това значи, че мъжът трябва да ви изпрати и да остане кавалер до края й. Ако отстъпите пред уговорките му, бъдете готови за промени. С настъпването на утрото недоспалият мъж разсеяно ще ви целуне по бузата и ще бърза за работа. А вие ще трябва да сложите чужда престилка и в чуждата кухня да приготвите на бърза ръка закуска. Вкъщи вие винаги можете да хапнете самостоятелно. Казано накратко: “каретата се превръща в тиква”.
15. Сълзите са силното оръжие на жената, но то трябва да се използва колкото се може по-рядко. Постоянно плачещата жена предизвиква не състрадание, а раздразнение.
16. Ако жената не иска да отговаря на конкретен въпрос, достатъчно е многозначително да се усмихне. Пък и в много други случаи усмивката е подходяща, тя действа разоръжаващо.
17. Жената може да е многостранно развита, образована и начетена, но ако не умее да води разговор “за всичко и за нищо”, никога няма да бъде смятана за интересен събеседник.
18. Не си струва жената от първия ден на работното си място да декларира веднага всичките си качества. Колкото повече я недооценяват в началото, толкова повече шансове има тя в крайна сметка да спечели.
19. Жената трябва да си знае цената, но никога не си струва да я назовава.
20. Умението на жената да се съблича красиво очарова. Умението да се облича красиво — омагьосва и привързва.
21. Мъжка привързаност? Няма нищо по-просто! От самото начало свикнете мъжа да харчи за вас пари и свободно време. И съвсем не е важно дали ще ви подарява цветя или скъпи подаръци, дали ще ви води по ресторанти или в Макдоналдс, дали ще направи скъп ремонт или сам ще боядиса тавана. Главното е да не забравяте, че мъжете много повече ценят това, което дават, отколкото това, което получават.
22. Жената, която умее да се харесва, не може да избегне приказките по свой адрес. Но в този случай не следва да се вслушва в общественото мнение. Горе главата! По-добре да си кокетка, отколкото клюкарка.
23. За поддържане на тонуса от време на време жената трябва нещо да променя: ръкавици, работа, мъж. Ако с работата и мъжа ви е провървяло, по-често сменяйте ръкавиците.
24. Докато жената се чувства жена, никога не е късно да започне всичко отначало.
източник: margaritta.net
http://jenskologia.com/2018/06/pravila-na-baba/

Мъдрости от братя Стругацки

images

                                   ♥****************************************♦

Щастие за всички даром. и никой да не бъде пренебрегнат!
Човек се нуждае от пари, за да може никога да не мисли за тях.
Където има милосърдие – това е възпитание. Където милосърдието липсва – това е дресировка.
Най-страшният противник е измисленият враг.
Главният бич на съвременния човек е самотата и отчуждеността.
Дали си луд или си влюбен, за медицината е едно и също.
Трябва да се радваме на успехите си скромно – сами със себе си.
По-добре 20 пъти да сгрешиш за един човек, отколкото да се отнасяш с подозрение към всички.
Скептицизмът и цинизмът в живота са евтини, защото така е по-лесно и по-скучно, отколкото да се удивляваш и радваш на живота.
Губиш цели седмици в безсмислено бърборене, а когато срещнеш истински човек – нямаш време да поговориш с него.
Понякога се питам: за какво по дяволите тичаме толкова? За да изкарваме пари? И за какво са ни тези пари, щом ние ги изкарваме само за да тичаме отново.
Не всеки може да бъде добър. Това е талант, каквито са музикалният слух и ясновидството, само че много по-рядък.
Щастие е когато искаш това, което можеш, и можеш това, което искаш.
Какъв е смисълът да се говори за бъдещето? За бъдещето не се говори – то се прави.
Там където тържествува сивотата, на власт винаги идва черното.
(“Нашата “сивота” е нашата пасивност. Именно при такива идват “черните” – хора в черни раса, в черни мундири, в черни костюми с ослепително бели маншети. Те “знаят как трябва да се правят нещата”. Ние им вярваме и започваме да правим нещата “както трябва”. – обяснение на цитата от писателите).
Няма ясна граница между търпимост и равнодушие — търпимостта на практика е равнодушие в девет от десет случая…
Не в грохота на космическа катастрофа, не в пламъците на атомна война и дори не в хватката на свръхнаселеността, а в ситата, спокойна тишина свършва историята на човечеството.
Има нещо дълбоко нечестно в това, че предметите на хората живеят по-дълго от тях самите.
Всеки човек в нещо е гений, просто това гениално трябва да се намери.
Разумът има способността да използва силата на заобикалящия го свят без да го разрушава.
Побеждава не този, който умее да играе по правилата. Побеждава този, който умее в точния момент да се откаже от всички правила, да наложи свои правила, неизвестни на противника, а когато е необходимо – да се откаже и от тях.
Хората са несъизмерими като безкрайности. Не трябва да твърдим, че една безкрайност е по-добра от друга.
Много хора твърдят, че човечеството отива към гибел, но нищо не могат да докажат. И в действителност после винаги се оказва, че този философски песимизъм е следствие от семейни проблеми или недостиг на парични знаци.
Винаги ще има невежи хора, които изпитват възхищение към своя поробител и ненавист към своя освободител. Това е така, защото робът много по-често разбира своя господар, дори и да е жесток – просто всеки роб отлично вижда себе си на мястото на своя господар, докато малко си представят, че са на мястото на безкористния освободител.
http://plovdivtime.bg/news.php?id=1141&lang=bg