Category Archives: МЪДРОСТИТЕ НА ЖИВОТА

12 правила за пълноценен живот от Джордан Питърсън

1. Ходете с изправена стойка
Изправете раменете си, стойте изправени, главата вдигната леко нагоре. Вашата стойка ще промени начина по-който вие и околните ви възприемат. Изправената стойка е стойка на победител. Погледът ви трябва да гледа напред, не надолу – това ще подобри увереността ви и ще комуникирате по-сигурно, хладнокръвно и убедително с останалите хора.
Изправената стойка води до производство на повече серотонин, който влияе положително на самочувствието, увереността, смелостта и желанието ви за постигане на резултати. Колкото и невероятно да звучи – малка промяна в стойката и езика на тялото ви, може да промени драстично начина ви на живот и
Звучи невероятно, но тази малка промяна в стойката ви наистина може да
промени ежедневието ви и да ви направи по успешни.
2. Отнасяйте се към себе си с отговорност, към най-важния за вас човек
Направете списък с всичко, което е най-добро за вас. Запитайте се: полагате ли всички необходими грижи за себе си, като за най-важен за вас човек. Установете какви са ценностите ви, какви са критериите ви, какво харесвате, какво не и какъв човек сте. Поставете си цел и я следвайте. По този начин, няма да се влияете от оценките на другите.
Вярвайте в себе си, мотивирайте се като откриете какво ви влече да правите и в какво най-добре бихте достигнали максимума от потенциала си.
3. Сприятелете се с всички, които ви мислят доброто
Повечето от нас имат приятели, с които прекарват добре и се забавляват. Дори и да не го признаваме, обаче, част от тези хора ни дърпат назад или просто забавят развитието ни. С тях сме, защото се познаваме отдавна, били сме съученици, колеги и имаме общи интереси, хобита и занимания.
Най-добрите ни приятели не са тези, с които ни е най-весело и приятно, а тези които ни предизвикват да израснем, да станем по-добри, по-успешни, по-можещи и по-знаещи. Често ни се струва, че тези хора ни критикуват излишно, но ако се вслушаме в градивната критиката – това ще ни е от полза.
Заобиколете се с хора, които ви ценят, подкрепят и не толерират само-разрушителните ви наклонности. Хора, които не ви оставят да се депресирате и да придобиете манталитет на жертва. Тези хора ще ви покажат потенциала и ще ви предизвикат да бъдете най-добрата версия на себе си, която бихте постигнали.
4. Сравнявайте се със себе си от вчера, не с другите хора днес
В живота винаги има хора, които се справят по-добре и по-зле от нас. Непрестанното сравнение с другите води до комплекси за малоценност, разочарование и загуба на увереност и мотивация за развитие.
Да не споменаваме, че сравнението с другите е голяма загуба на време. Ако имате необходимост да сравнявате с някого, спомнете си вашият вчерашен ден и опитайте днес да постигнете една идея повече, да направите повече и да бъдете по-добри и по-успешни от вчерашното си „аз“.
5. Не оставяйте децата ви да правят неща, които уронват престижа им във вашите очи и са причина да не харесвате
Ако видите, че децата ви правят нещо нередно, опасно или вредно – най-бързо и безапелационно трябва да ги спрете. Ако не поемате отговорност за дисциплината и развитието на децата се, вие им вредите, като се опитвате да избегнете всеки конфликт от страх да не ги нараните психически. По този начин вие лишавате децата си от пример за подражание на дисциплина, организираност, несъгласие с нередното и характер. Този пример е силно необходим за изграждането им като силни, дисциплинирани и отговорни личности.
6. Подредете и изчистете дома си, преди да критикувате света
Джордан Питърсън ни учи, преди да започнем да критикуваме другите и света, трябва да даваме добър пример. А най-добрият пример се дава тогава, когато спрем да правим това, което мислим за грешно. Помислете, какво да подобрите в живота, поведението и мислите си и във вас самите, преди да вините, който и каквото и да е извън вас.
7. Стремете се към онова, в което виждате смисъл, а не това, в което виждате най-голяма печалба
Животът е страдание. Библията ни учи на това. Може би си мислите, че ако, лъжете, изневерявайте, крадете, заблуждавайте, манипулирайте, и не ви хванат – всичко е наред. Може би си казвате, че няма значение, все пак се намираме в една безсмислена Вселена и безкраен-празен свят. Обаче, не е точно така, нали?
Дори и да няма по-висш смисъл на съществуванието ни, всичко, което мислим, казваме и правим създава реалност за нас и другите хора. Ние сами създаваме нашия свят и когато сме водени от любовта и истината – всичко е по-различно. Помнете, че това е никога не свършващ път, по който вървим, а не крайна точка, в която стигаме.
8. Винаги казвайте истината, или поне опитайте да не лъжете
Истината винаги излиза наяве. Лъжите, измамата и неистините рано или късно ще се върнат при вас и ще ви захапят, точно тогава, когато най-малко очаквате. Репутацията и образът ви е всичко, което имате на този свят. За това не съжалявайте, че винаги казвате истината, или поне не се опитвате да лъжете.
9. Когато слушате някого – винаги предполагайте, че може да знае нещо повече от вас
Сами ще се изненадате, колко много може да научите от другите, стига да слушате внимателно и да вниквате в това, което ви казват. Неуморното търсене на нови знания и информация е това, което ни прави мъдри.
10. Бъдете прецизни и акуратни в изказа си
Когато комуникирате – заявете точно, ясно и конкретно каква е позицията ви, какви са мислите, целите, желанията и амбициите ви. Какво искате да постигнете, как и защо. Така, ще си спестите време, ще бъдете разбрани и ще постигате целите и желанията си по-лесно, намирайки съюзници. Не прикривайте грешките си, а ги назовете конкретно. Само по този начин ще израснете и поемете по нов по-добър за вас път.
11. Не пречете на децата, докато карат скейтборд
Да предпазвате децата си винаги е лоша идея. Те трябва да израснат, да се изправят срещу страха си, да се поучат от грешките и неуспехите си, за да продължат напред. Когато децата ви пораснат, ще се сблъскат с трудностите и предизвикателствата на живота. Вие едва ли ще сте до тях във всеки един момент за да ги спасявате и защитавате, те трябва да се научат сами да правят това.
Често постъпките на децата, може да ни се сторят лекомислени. Децата може би не искат каската или наколенниците, когато карат скейтборд, но това показва тяхната смелост и възпитават склонност към риск. Помнете, че границата между смелостта и глупостта е доста тънка.
12. Ако забележите котка на улицата – погалете я
Отделяйте си няколко минути всеки ден, в които да се полюбувате на света и живота, колкото и ужасен, налудничав, забързан и неумолим да ви изглежда.
Джордан Питърсън продължава „докато се разхождате, пред вас може би ще да появи котка. Посегнете и я погалете, след което я проследете внимателно, след малко ще си припомните, как чудото на Битието би могло да компенсира всичкото страданието, което го съпътства.“
https://motivirai.me/1613/12-pravila-za-palnotsenen-zhivot-ot-dzhordan-pitarsan/
 Таг 12 правила ,пълноценен живот от Джордан Питърсън