Category Archives: МЪДРОСТИТЕ НА ЖИВОТА

10 СЪВЕТА ОТ БАБА

  които не трябва да забравяме

d0b1d0b0d0b1d0b01

1. Вдишвайте бъдещето, издишайте миналото. Няма значение къде се намирате и през какво ви предстои да минете. Винаги вярвайте, че има светлина в края на тунела. Никога не очаквайте, не предполагайте и не изисквайте. Просто направете това, което можете, а всичко останало нека да си е такова, каквото е. Веднага след като направите възможното, ще стане това, което трябва, или пък вие ще видите ясно следващата си стъпка.
2. Животът може да е по-простичък. Фокусирайте се върху едно нещо. Не трябва да правите всичко веднага и сега. Дишайте, живейте и правете това, което е пред вас. Всичко, което вложите в живота, той ще ви даде след известно време.
3. Нека другите ви приемат такъв, какъвто сте, или да не ви приемат въобще. Говорете истината, даже гласът ви да трепери. Ако бъдете себе си, ще донесете красота там, където досега я е нямало. Вървете уверено по пътя си и не чакайте от другите да разберат вашия път, особено ако те не знаят накъде сте тръгнали.
4. Вие не сте онзи човек, който сте били преди и това е нормално. Преминали сте през много възвисявания и падения, за да сте този, който сте в момента. През изминалите години са се случили различни неща. Те са променили вашите възгледи, поднесли са ви много уроци и са ви накарали да укрепнете духом. Времето тече и никой не остава на мястото си, но някои хора все едно ще ви повтарят, че сте се променили. Отговорете им: „Разбира се, че съм се променил. Винаги така става в живота. Но съм все същият човек, само малко по-силен отпреди“.
5. Всичко, което се случва, ни помага да израстваме, даже ако ни е трудно да го разберем сега.Обстоятелствата ще ви направляват през цялото време като ви променят и усъвършенстват. Затова каквото и да правите – продължавайте да се надявате. Най-тънкият конец ще се превърне в най-здравото въже. Позволете на надеждата да стане ваша котва, повярвайте, че вашата история не е свършила, че приливът ще смени отлива и ще ви отведе към тихи брегове.
6. Не се стремете да сте богати, стремете се да сте щастливи. И когато станете по-зрели, ще виждате ценността на нещата, а не тяхната цена. Рано или късно ще стигнете до разбирането, че най-хубавите дни са тези, в които се усмихвате без кой знае какъв специален повод. Ценете моментите и бъдете благодарни за тях, без да търсите нищо, нищо друго. В това е същността на истинското щастие.
7. Бъдете решителни и жизнерадостни. Разберете, че по-голямата част от вашите страдания и неудачи са предизвикани не от обстоятелствата, а от вашето отношение към тях. Усмихнете се на завистника, който иска да ви навреди. Покажете му, че той никога не може да ви вземе това, което на него му липсва в живота.
8. Бъдете внимателни към тези, които са ви скъпи. Понякога любимият човек казва: „Всичко е наред“. Вгледайте се в очите му, прегърнете го и му кажете: „Знам, че не е така“. И е ненужно да се разстройвате, ако ви се струва, че някои хора си спомнят за вас само когато им трябвате за нещо. Намерете удовлетворение да сте като малък фар за другите, чийто живот е обвит в мрак.
9. Понякога трябва да пуснете човека, за да може той да израства. Защото най-важното в живота е не какво правите за него, а това, което сте го научили да прави сам за себе си, за да бъде успешен.
10. Ако чакате щастлив край, но не го виждате, вероятно е дошло време да потърсите ново начало.Погледнете се отстрани и приемете факта, че вие също понякога имате право на грешки. Само така се учите. Силните хора са тези, които се смеят на проблемите с искрен смях – те са се сражавали в тежка битка. Те се усмихват, защото знаят, че няма да позволят нищо, теглещо ги надолу, да им попречи да се движат към новото начало.
http://chujdozemec.com/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%BC%D1%8A%D0%B4%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/10-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80/
 тагове: 10ксъвета, баба

27 ЦИТАТА НА АНТОН ЧЕХОВ

 С КОИТО СВЕТЪТ ИЗГЛЕЖДА ПО-ЯСЕН

  • Доброто възпитание не е в това да не разлееш сос на покривката, а да не правиш забележка на този, който го направи.
„Никой друг не е разбирал така ясно трагизма на малките неща в живота, както Антон Чехов… Негов враг беше пошлостта – той се бореше с нея цял живот, откривайки мухъла й дори там, където на пръв поглед всички изглежда добре, удобно и дори блестящо…“, пише за творчеството на Чехов Максим Горки. Въпреки че, започва да пише по финансови причини с години Чехов се превръща в неизменен стълб на руската и световната класическа литература, без чиито произведения се живее значително по-трудно. А те съвсем не са малко – за краткия си 44-годишен живот Чехов създава около 900 произведения, които днес са преведени на десетки езици, а с фрази от тях и днес си казваме истините за живота.
Предлагаме ви 27 цитата на Антон Чехов, с които светът изглежда по-ясен.
Честните хора не лъжат, когато не е необходимо.
Ако човек не пие и не пуши, автоматично се замисляш – не е ли мръсник?
Казват, че накрая винаги тържествува истината, но това не е истина.
За да усещаш непрекъснато щастие в теб, дори в моменти на скръб и печал: умей да се наслаждаваш на настоящето и радвай се в съзнанието си, че може да бъде и по-зле.
Днес е страхотен ден. Да се чудиш чай ли да пиеш, да се обесиш ли…
Всичко знаят и разбират само глупаците и шарлатаните.
Ако искаш да имаш малко време – нищо не прави.
„Циник“ – това е гръцка дума, означаваща „Свиня, която иска целия свят да знае, че е свиня“.
Ако хората се наговорят и изведнъж станат искрени, всичко между тях ще отиде по дяволите.
Не може да очакваш от мръсотията да не бъде мръсотия.
Чехов с женой Ольгой Книппер.Чехов със съпругата си Олга Книпер
На света няма нищо хубаво, което в началото си да не е имало и лошо в него.
Животът, сам по себе си, е нещо много просто и на човек са му нужни големи усилия, за да го прецака.
Човек е онова, което мисли за себе си.
У човека всичко трябва да бъде прекрасно: и лицето, и дрехите, и душата, и мислите.
Призванието на всеки човек в духовната дейност е постоянно да издирва правдата и смисъла на живота.
Ако искаш да станеш оптимист и да разбереш живота, то престани да вярваш на това, което говорят и пишат, а сам си наблюдавай и вниквай.
Човек обича да говори за болестите си, а между другото това е най-безинтересното нещо в неговия живот.
На човека са необходими не три метра земя, не имение, а целият свят, цялата природа, където на воля да може да изяви всички свойства и особености на свободния си дух.
Не се успокоявайте, не се приспивайте. Докато сте млади, силни бодри, не преставайте да правите добро.
Възпитаните хора уважават човешката личност и затова са винаги снизходителни, меки, вежливи и отстъпчиви.
А.П.Чехов и Л.Н.Толстой, 12 сентября 1901 года.Антон Чехов и Лев Толстой, 12 сентября 1901 года.
Доброто възпитание не е в това да не разлееш сос на покривката, а да не правиш забележка на този, който го направи.
Децата са свети и чисти. Не бива да ги превръщаме в играчка на своето настроение.
Краткостта е сестра на таланта.
Който нищо не иска, на нищо не се надява и от нищо не се бои, такъв не може да стане художник.
Жените без мъжко общество помръкват, а мъжете без женско – оглупяват.
Приятно е дори да боледуваш, когато знаеш, че има хора, които очакват твоето оздравяване като празник.
Любовта, дружбата и уважението не могат да свържат така, както общата ненавист към нещо.
http://www.chitatel.net/27-citati-chehov-svetyt/
 тагове:27 цитата Антон Чехов