Category Archives: Архив

Знаци, че трябва или да изчакате с брака бр 2 8 0

 , или изобщо да не се омъжвате

Знаци, че трябва или да изчакате с брака, или изобщо да не се омъжвате
Бракът е естествена стъпка в продължение на връзката, когато двамата партньори са сигурни, че искат семейство, искат да надградят отношенията си и да ги превърнат в нещо по-дълбоко. С брака обаче не трябва да се прибързва. Любовта, страстта, чувствата, щастието, което изпитвате в началото на връзката не са достатъчни, за да се впуснете в това отговорно съвместно съжителство.

Има някои сигнали, които издават, че е по-добре да не се омъжвате или определено не трябва да прибързвате с тази крачка.

Кои са признаците, че трябва или да изчакате с брака, или изобщо да не се омъжвате?

Партньорът ви лъже постоянно

Ако хващате половинката си в лъжа дори за някакви минимални и незначителни неща, това е сериозен червен флаг, че не може да му се има доверие. Малките лъжи се превръщат в големи и никога не можете да сте сигурни къде е истината, дори да ви я казва в даден момент.

Излъгал е за нещо голямо

Ако сте разкрили лъжа, която касае нещо голямо, нещо, което може да помрачи отношенията ви независимо дали е част от миналото или настоящето, това също е червен флаг да не бързате с брака. Когато встъпвате в такъв сериозен съюз е необходимо между вас да цари искреност, честност и откровеност. Ако те са помрачени от голяма лъжа, която сте разкрили, не бързайте да се омъжвате.

Близките ви казват да не се омъжвате

Този момент е много деликатен и е с двустранно значение. Понякога близките и семейството драматизират и нямат основание да не харесват партньора ви. В други случаи обаче са прави и е добре да ги послушате, да свалите розовите очила и да се опитате да погледнете обективно през тяхната гледна точка, защото може да имат право.

https://www.dnes.bg/index/2023/12/02/znaci-che-triabva-ili-da-izchakate-s-braka-ili-izobshto-da-ne-se-omyjvate.590992

Валери Илиев БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ БР..280

Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение
Относно т. нар. “славянство” – академик Николай Державин :
„До XV век руси, украинци, поляци, чехи не са наричали себе си “славяни”. До Средновековието като славянски език е дефиниран езикът на българите, а не езика на руси, поляци, словаци, словени и т.н. През IX и X век българите разпространяват своята писменост сред тези народи. От българските книги тези народи прихващат старобългарския език като свой. Но след завладяването на България от османците, тези народи не биха искали да се знае, че пишат и четат на езика на един поробен народ. Поради това преименуват старобългарския език на “ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ”
През IX и X. век, когато Преславската и Охридска книжовни школи разпространяват български книги из Европа, тогава славяни не е имало!
Няма писмен документ от VII до XII век, който да говори за славяни.
За славяни започва да се говори в XVII век от Петър I и особено Екатерина Велика. Тя не може да понесе мисълта, че някой друг е дал писменост на руснаците и прегръща идеята на беенедиктинския монах с далматински /хърватски/ произход Мавро Орбини да се нарекат “славяни” всички народи с близки езици. Това на практика са всички общности, получили четмо и писмо от българските книжовни школи. Така се изместват и подменят българските заслуги за просветата на това огромно море от близки народи. Но тогава не е имало българска държава и нямало как българите да защитят истината.“
Да припомним кой е акад. Державин. Николай Севастиянович е руски и съветски филолог и историк, славист и българист. Той е с български етнически произход, тъй като е роден на 15. декември 1877 година в село Преслав, Таврическа губерния, което е основано от таврически българи. /Понастоящем тези териториии с главен град Бердянск, които се намират на брега на Азовско море, са окупирани от руснаците./ През 1900 година завършва Нежинския университет. В периода 1922 – 1925 година е ректор на Ленинградския държавен университет. Николай Державин умира на 26. февруари 1953 година в Ленинград.
Източник : Портал “Гласът на България” – независим медиен проект на журналиста Петър Марчев.
Мейл за контакти: peter_marchev@abv.bg

Мартин Купър бр.280

Мартин Купър (роден на 26 декември 1928 г.) е американски инженер. Той е пионер в индустрията за безжични комуникации , особено в управлението на радиочестотния спектър , с единадесет патента в тази област. [2] [3]
На 3 април 1973 г. той извършва първото публично обаждане от ръчен преносим клетъчен телефон, докато работи в Motorola , от тротоар в Манхатън до неговия колега в конкурента Bell Labs . [4] [5] Купър повтори първия ръчен клетъчен мобилен телефон (различен от телефона за кола ) през 1973 г. и ръководи екипа, който го преработи и пусна на пазара през 1983 г. [6] [7] Той се смята за „бащата на (ръчния) мобилен телефон “. [2] [6] [8] [9]
Купър е съосновател на множество комуникационни компании със съпругата си и бизнес партньор Арлийн Харис ; [10] Той е съосновател и настоящ председател на Dyna LLC, в Дел Мар, Калифорния . Купър също участва в комисии, подкрепящи Федералната комисия по комуникациите на САЩ [11] и Министерството на търговията на Съединените щати .
През 2010 г. Купър е избран за член на Националната инженерна академия за лидерство в създаването и внедряването на клетъчния преносим ръчен телефон.

Образование

Купър е роден в Чикаго в семейството на украински еврейски имигранти. [12] [13] [14] Той завършва Технологичния институт на Илинойс (IIT) през 1950 г. и служи като офицер от подводница по време на Корейската война . [2]
През 1957 г. той получава магистърска степен от IIT по електротехника и през 2004 г. получава почетна докторска степен от IIT. Той е член на настоятелството на университета.
Кариера
Купър напуска първата си работа в Teletype Corporation в Чикаго през 1954 г. и се присъединява към Motorola, Inc. ( Шаумбург, Илинойс ) като старши инженер по разработки в групата за мобилно оборудване. Той разработва продукти, включително първата подобна на клетъчна преносима полицейска радиосистема, произведена за полицейското управление в Чикаго през 1967 г. [15] [16]
В началото на 70-те години Купър оглавява отдела за комуникационни системи на Motorola. [4] Тук той създава първия преносим клетъчен телефон през 1973 г. и ръководи 10-годишния процес за пускането му на пазара. [8] Автомобилните телефони са били в ограничена употреба в големите градове на САЩ от 30-те години на миналия век, но Купър подкрепя клетъчната телефония за по-общи лични, преносими комуникации. [17] Той вярваше, че клетъчният телефон трябва да бъде „личен телефон – нещо, което би представлявало индивид, така че да можете да присвоите номер; не на място, не на бюро, не на дом, а на човек.“ [4] Въпреки че е заявено, че визията на Купър за устройството е вдъхновена от капитан Джеймс Т. Кърк, използващ своя комуникатор в телевизионното шоу Стар Трек , [18] самият Купър по-късно каза, че действителното му вдъхновение е радиото на китката на Дик Трейси . [19]
Висшето ръководство на Motorola подкрепи концепцията за мобилен телефон на Купър, инвестирайки 100 милиона долара между 1973 и 1993 г., преди да бъдат реализирани каквито и да било приходи. [20] Купър събра екип, който проектира и сглоби продукт за по-малко от 90 дни. Тази оригинална слушалка, наречена DynaTAC 8000x (DYNamic Adaptive Total Area Coverage), тежеше 2,5 паунда (1,1 кг), беше с дължина 10 инча (25 см) и беше наречена „телефонът на тухлата“ или „телефонът на обувката“. [21] Много съществена част от DynaTAC беше батерията, която тежеше четири до пет пъти повече от модерен мобилен телефон. [7] Телефонът имаше само 30 минути време за разговори, преди да изисква 10-часово презареждане, но според Купър, „Животът на батерията всъщност не беше проблем, защото не можехте да държите този телефон толкова дълго!“ До 1983 г. и след четири повторения, слушалката е намалена до половината от първоначалното си тегло.
Купър е водещият изобретател, посочен в “радиотелефонна система”, подадена на 17 октомври 1973 г. в Патентното ведомство на САЩ и по-късно издадена като патент на САЩ 3,906,166. [22] Джон Франсис Мичъл , ръководител на преносими комуникационни продукти на Motorola (и мениджър и ментор на Cooper) и инженерите, които са работили за Cooper и Mitchell, също са посочени в патента.
На 3 април 1973 г. Купър и Мичъл демонстрират два работещи телефона на медиите и на минувачите, преди да влязат в насрочената пресконференция в Ню Йорк Сити Хилтън в центъра на Манхатън. Стоейки на Шесто авеню близо до Хилтън , Купър направи първото публично обаждане с ръчен клетъчен телефон от прототипа DynaTAC. Обаждането го свързва с базова станция, която Motorola е инсталирала на покрива на Burlington House (сега AllianceBernstein Building ) и с наземната телефонна система на AT&T. [15] Репортери и зрители наблюдаваха как Купър набира номера на главния си конкурент д-р Джоел С. Енгел от AT&T. [23] „Джоел, това е Марти. Обаждам ти се от мобилен телефон, истински ръчен преносим мобилен телефон.“ [24] Тази публична демонстрация постави DynaTAC на корицата на списание Popular Science през юли 1973 г. [15] Както си спомня Купър от опита: „Направих многобройни обаждания, включително едно, когато пресичах улицата, докато разговарях с репортер на радиото в Ню Йорк – вероятно едно от най-опасните неща, които съм правил в живота си.“
Купър държи мобилен телефон DynaTAC през 2007 г
Този първи мобилен телефон започна фундаментална промяна на пазара на технологии и комуникации към извършване на телефонни обаждания към човек, вместо към място. [6] [21] Bell Labs представиха идеята за клетъчни комуникации през 1947 г., но първите им системи бяха ограничени до телефони за автомобили , които изискваха приблизително 30 паунда (12 kg) оборудване в багажника. [23] Motorola получи одобрение от Федералната комисия по комуникациите (FCC) за предоставяне на клетъчни лицензи на конкурентни организации и предотврати монопола на AT&T върху клетъчните услуги. [15]
Купър работи в Motorola в продължение на 29 години; изграждане и управление както на пейджинг, така и на клетъчен бизнес. Той също така ръководи създаването на транкингово мобилно радио, кварцови кристали , осцилатори, течнокристални дисплеи , пиезоелектрически компоненти, стерео технология Motorola AM и различни мобилни и преносими двупосочни радио продуктови линии.
Купър се издигна до вицепрезидент и корпоративен директор за изследвания и развитие в Motorola. [2] В допълнение към работата си върху мобилния клетъчен телефон, той изигра важна роля в разширяването на технологията на пейджърите от използване в една сграда до използване в множество градове. [8] Купър също работи с изобретателя Клифърд Л. Роуз, за ​​да коригира дефект в кварцовите кристали , използвани в радиостанциите на Motorola, което насърчи компанията да произведе масово първите кристали, използвани в ръчни часовници. [8]
Клетъчни бизнес системи [ редактиране ]
Dyna LLC [ редактиране ]
Мартин Купър и Арлин Харис
Купър и съпругата му Арлийн Харис основават Dyna LLC през 1986 г. като начална база за техните развойни и поддържащи дейности за новите компании, Subscriber Computing Inc., Cellular Pay Phone, Inc. (CPPI), SOS Wireless Communications и Accessible Wireless; последните две, от които заедно създадоха основата за създаването на GreatCall , всички бяха стартирани от Dyna LLC.
От централата си в Dyna Cooper продължава да пише и изнася лекции за безжични комуникации, технологични иновации, интернет и управление на R&D. Той служи в индустриални, граждански и национални правителствени групи, включително Консултативния комитет по спектъра на Министерството на търговията на САЩ, който съветва министъра на търговията на Съединените щати относно политиката за спектъра и Технологичния консултативен съвет на Федералната комисия по комуникациите (FCC).
GreatCall, Inc [ редактиране ]
През 1986 г. Купър съосновава Cellular Payphone Inc. (CPPI), компанията майка на GreatCall, Inc., иноватор на мобилния телефон Jitterbug (в партньорство със Samsung ). [25] GreatCall е първият цялостен доставчик на услуги с добавена стойност от край до край в клетъчната индустрия, който се фокусира върху простотата с основния си акцент върху възрастните хора.
Arraycomm [ редактиране ]
През 1992 г. Купър съосновава Arraycomm, разработчик на софтуер за технологии за мобилни антени. Под негово ръководство компанията се разрасна от стартъп, финансиран със семена в Сан Хосе, Калифорния, в световен лидер в технологията за интелигентна антена с 400 издадени или чакащи патента по целия свят. [26]
  
Energous.com
Купър се присъедини към борда на директорите от 2015 до 2019 г.
Закон на Купър  
Вижте също: Спектрална ефективност
Купър установи, че способността за предаване на различни радиокомуникации едновременно и на едно и също място е нараснала със същото темпо от първите предавания на Гулиелмо Маркони през 1895 г. Това накара Купър да формулира Закона за спектралната ефективност , известен още като Закона на Купър . Законът гласи, че максималният брой гласови разговори или еквивалентни транзакции с данни, които могат да бъдат извършени в целия полезен радиочестотен спектър в дадена област, се удвоява на всеки 30 месеца. [8] [26]
Публикации  
Последни публикации [ редактиране ]
„Митът за недостига на спектър“ Позиционен документ, март 2010 г.
„Mobile WiMax – безжична връзка от четвърто поколение,“ Bechtel Communications Technical Journal, септември 2007 г.
„Необходимостта от простота“ в антологията „Мобилно убеждаване: 20 гледни точки за бъдещето на промяната на поведението“, публикувана от Станфордския университет през 2007 г.
„Лични комуникации през 2025 г.“ за Eta Kappa Nu Electrical and Computer Engineering Honor Society, Есен 2005 г.
„Антените стават умни“ в Scientific American, юли 2003 г.
„Всички грешат“ в Technology Review, юни 2001 г. [27]
Награди и членства  
 • Менса [28]
 • 1984 – IEEE Centennial Medal and Fellow
 • 1995 – Награда за бизнес трансформация на Wharton Infosys
 • 1996 – Награда „Фред Линк“ на Американския радиоклуб и пожизнен сътрудник на Международния инженерен консорциум
 • 2000 г. – Десетте най-добри предприемачи на списание “Red Herring” за 2000 г.
 • 2000 г. – Встъпителен член на Залата на славата на RCR Wireless News
 • 2002 – Награда за пионер в областта на компютърните технологии и комуникациите на Американския компютърен музей Джордж Стибиц
 • 2002 – Награда за лидер в индустрията за проектиране на безжични системи
 • 2006 – Награда за нововъзникващи технологии на CITA
 • 2007 г. – Сътрудник на Световния изследователски форум за безжична връзка
 • 2007 – Награда за инженеринг Global Spec Great Moments
 • 2008 – Награда на Залата на славата на потребителската електроника на CE
 • Октомври 2008 г. – Най-добрите безжични иноватори на всички времена в САЩ.
 • 2009 – Награда на принца на Астурия за научни и технически изследвания. [29]
 • 2009 г. – Доживотен попечител, Технологичен институт на Илинойс
 • 2010 – Радиоклуб на Америка, награда за цялостно творчество
 • Октомври 2010 г. – член на Национална инженерна академия
 • 2011 – Встъпителен Михаил Горбачов : Човекът, който промени света, номиниран за награди
 • 2011 – Награда Webby за цялостно творчество
 • 2012 – Общество на инженерите във Вашингтон, награда на Вашингтон
 • 2013 – Charles Stark Draper Prize, National Academy of Engineering
 • 2013 – Marconi Prize[30][31]
 • 2013 – Honorary doctorate awarded by the students and the rector of Hasselt University on the occasion of the university’s 40th anniversary.[32]
 • 2014 IEEE-Eta Kappa Nu Eminent Member [2]
 • 2019 – Leaves the Energous board of directors.
References 
 1. ^ [1] ITU 150 Awards
 2. Jump up to:a b c d Encyclopedia of World Biography, 2008. encyclopedia.com
 3. ^ Companies Try to Create Room on Radio SpectrumThe New York Times, July 6, 2012
 4. Jump up to:a b c 38 years ago he made the first cell phone call, CNN. April 3, 2011
 5. ^ 50 years ago, Martin Cooper made the first cellphone call
 6. Jump up to:a b c A Chat With the Man Behind the Mobiles, BBC, April 21, 2003
 7. Jump up to:a b Meet Marty Cooper, the Inventor of the Mobile Phone, BBC, April 23, 2010
 8. Jump up to:a b c d e Father of the Cell Phone, Economist, June 4, 2009
 9. ^ The Cell Phone: Marty Coop’s Big Idea, CBS News 60 Minutes, June 11, 2010
 10. ^ Wireless Hall of Fame – Arlene Harris, RCR Wireless, May 26, 2007
 11. ^ Carriers Warn of Crisis in Mobile SpectrumThe New York Times, April 17, 2012
 12. ^ “Jews of the Week: Martin Cooper and Joel Engel | Jew of the Week”. December 14, 2011.
 13. ^ “April 3: The First Cell Phone Call”Jewish Currents. Archived from the original on December 10, 2018. Retrieved March 8, 2019.
 14. ^ “Jewish-American Hall of Fame – Nominate Somebody”amuseum.org.
 15. Jump up to:a b c d Oehmke, Ted (January 6, 2000) Cell Phone Ruin the Opera? Meet the CulpritThe New York Times
 16. ^ Reed, Brad (May 9, 2011) Meet the guy who made the first cellphone call 40 years ago today, Network World.
 17. ^ Best Inventions of 2007Time.
 18. ^ “How William Shatner Changed the World—Martin Cooper, mobile phone inventor”Archived from the original on December 19, 2021. Retrieved April 4, 2013 – via YouTube.
 19. ^ “Video interview with Marty Cooper”Scene World. Retrieved March 1, 2015.
 20. ^ Inventor of the Cell Phone Says No to AT&T-Mobile, Yes to Apps, and More, PC Magazine, April 15, 2011
 21. Jump up to:a b Inventor of Cell Phone: We Knew Someday Everybody Would Have One, CNN, July 9, 2010
 22. ^ Cooper, Martin et al. ”All Signaling” U.S. patent 3,906,166, Issued September 1, 1975
 23. Jump up to:a b April 3, 1973: Motorola Calls AT&T…by Cell, Wired, April 3, 2008
 24. ^ Twitter, Telegram and Email: Famous First LinesBBC News, March 21, 2011
 25. ^ Cooper’s Calling, ITP Net, April 21, 2010
 26. Jump up to:a b Antennas Get Smart, Scientific American, June 9, 2003
 27. ^ Review, Technology. “Everyone Is Wrong”MIT Technology Review.
 28. ^ “They’re Accomplished, They’re Famous, and They’re MENSANS”. Mensa Bulletin (476). American Mensa: 25. July 2004. ISSN 0025-9543.
 29. ^ “The fathers of the mobile phone and email, Prince of Asturias Award Laureates for Technical and Scientific Research” (Press release). Fundación Príncipe de Asturias. June 17, 2009. Archived from the original on July 16, 2012. Retrieved June 17, 2009.
 30. ^ “Martin Cooper – Marconi Society”. October 26, 2013.
 31. ^ “Martin Cooper – Marconi Award 2013″.[permanent dead link]
 32. ^ Academische Openingszitting 2013–2014 Archived May 24, 2018, at the Wayback Machine. uhasselt.be. September 27, 2013
 от уикиипедия

Кои упражнения са подходящи при възстановяване след и нсулт? бр.280

Инсултът е  състояние, при което най-общо казано, е нарушено нормалното кръвоснабдяване в мозъка, а последствията от намаления кръвоток са увреждане на мозъчни центрове.
Човекът, преживял инсулт има нарушаване не само в двигателната функция, но и страдание в емоционална сфера. Обикновено няма желания, нито мотивация, което допълнително влошава състоянието и се отразява на качеството му на живот.
Днес, неврогенезата или синтеза на невронни клетки и  невропластичността на мозъка, са предмет на изучаване от науката и това дава възможност за по-бързото и качествено възстановяване на хората, пострадали от инсулт. До скоро се смяташе, че нервните клетки не се възстановяват, днес това е опровергано твърдение.
Стимулацията, чрез определени движения, упражнения и задачи, води до поява на нови клетки, създават се нови невронни пътеки, което означава частично, а понякога и пълно възстановяване на засегнатите участъци.
Физическите движения, усилията, които полага човек, са залог за подобряване на качеството на живот след инсулта.
Как да подмогнем възстановяването?
Освен лекарствена терапия и обичайната, но задължителна рехабилитация, за подобряване на състоянието на мозъка нека използваме обучение и точков масаж – акупресура:
Всекидневен възстановителен режим:
 • Наизустете едно стихотворение, като започнете с тристишие. Вземете японско хайко или  научете по три реда от по-дълги стихотворения. Теми „природа‘ и „хумор‘  са най-подходящи. Принтирайте стихчетата с удобен размер за четене. Наизустявайки ги, се опитайте и да си ги представяте образно, да почувствате, да визуализирате всеки елемент от стихотворението. Т.е. да пресъздадете стихчето във всичките си сетива, така активирате различни мозъчни участъци.
Без да бързате, без да се претоварвате, но и без да пропускате нито един ден.
 • Следващата крачка е да наизустите кратки разкази. Повтаряйте ги, отговаряйте на въпроси по съдържанието и смисъла на текста.
 • Опитвайте се да пишете. В случай, че все още не е възможно със засегната от инсулта ръка, пишете със здравата. Пишете цифри, букви, рисувайте.
Всеки опит, дори и неуспешен, е по-добре отколкото липса на такъв. Спомнете си как едно малко дете се учи да ходи. Ако след първото падане се откаже, то никога няма да се научи да ходи.
 • Правете аритметични действия според възможностите си в момента. Може би в началото ще се „върнете в 1-ви клас“.
 • Вземете няколко различни картички и се опитайте да запомните тяхната подредба, правейки разказ. Може да започнете с 3-4, а постепенно да увеличавате бройката, съчинявайки разкази на различни теми.
Всички упражнения се правят без напрежение, до първите признаци на умора. Много често те се появяват до няколко минути от началото, но не се отказвайте и ги правите няколко пъти на ден!
Липсата на натоварване на мозъчните процеси = липса на възстановяване или недостатъчно възстановяване.
Същото важи и за здрави хора!
Претоварване – забранено!
Масаж на акупунктурни точки, подобряващи състоянието на мозъка и общото състояние на пациента:
 • На ръката: ШоуСанЛи и ХеГу – ШоуСанЛи се намира: при сгъната ръка 2 пръста под лакътна гънка. ХеГу: между палеца и показалеца по близо към 2-ра метакарпална кост.
 • На крака: ЦзуСанЛи и СюанЧжун- ЦзуСанЛи: 4 пръста под капачката, на 1 показалец разстояние, странично от големия пищял. СюанЧжун: 4 пръста над върха на външния глезен, пред малкия пищял.
Масажа се прави 2-3 пъти на ден по 2-3 минути на точка.
Ефектът започва да проличава след няколко седмици, а колко бързо ще се възстанови пациента, зависи от тежестта на състоянието, също от голямо значение е лекарствената терапия, рехабилитацията, грижите за пациента.
 https://www.shakola.com/2020/08/%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D1%89%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%81%D1%82/?fbclid=IwAR3A6PrOINfqJQrhqQcBP7wMZElMrfRinaqWFUCDLaQkuBS-XjWXRF7n2fE_aem_ATnnp4CQ5WOsU6H4LP6yhgsWUMZ9otJXeR4ikELD6UbnAB2XeMty6Lc2C3zhJn-Mj-xQJVpcscOECmAV-r7oXHvP

 

ХУМОР И САТИРА В ЕДНО БР 280

 ВЕСЕЛ *** ГРЪМОТРЪН

А ТИ КАКВО ГОВОРИШ?
Такава ли била работата, та тръгнахме да се гоним? Кой кого
гони, аз тебе , а ти мене. Ама, оня видиш ли го, беш да го няма от тук! Тъй се е наваксал, чак шапката ти ще падне. А бе, може да не падне, ама като му зашлевя един, ще се превърти на 180 градуса. Ще кажеш как тъй, а? Да, ама като е тъй, не е онъй. Щото се пише на голям ербап. А ха… Хайде, добре, че са предните ми зъби. Па да си продължим. И вече не му е тук мястото. От село бил, пък тук дошъл и се надул като пуяк. Вижте го, бре хора? Без съдържание, а инак на големец се пише. Голям лидер, братче. А не може две думи да напише на български. Говори само английски. Сега било модерно. Като, че майка му не я знам. Живее си женицата на село и си говори само на български. Май селските хора не са забравили българския? Те са израснали там и са сраснали със земята. Корава е тя, много твърда. Нали е наща, българската! Селските хорица си я обичат. Тя ги храни, тя им дава животец. Пък животът се дава веднъж на земята. А нашият виждаш ли го? Забрави я таз земя. Като, че не е негова. Се по чуждото му отиват очите. За него, нащо няма смисъл. Говори си английски и хич не му пука, че е нашенец. Ей, забрави той, забрави, що е рекъл народът: “Туй що е наше, любя, тача и милея“. О, човече… Съвземи се и вдигни се, бе! Твоят род е велик. Какво ще кажеш ти, дето говориш само английски и пишеш на латиница? От кой род и родина си? Аха, тъй значи! Правиш се на разсеян! Забравяш от къде си. Като те хвана под мишка и ще те заведа ей там, в твойто село, да видиш кво правят хората. Ората сеят на тяхната земя. А тя е наща, българската. И говорят само нашият език- българският.
А ти какво говориш?…
писателят сатирик Весела Будилкова
 
 
 
 
  

7 НОЕМВРИ 1919 г. – НЬОЙСКИЯТ ДИКТАТ БР. 280

  – РАЗПОКЪСВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ!бр
На 27 ноември 1919 г. милиони българи остават извън пределите на България! Това, което се случва през 1919 г., е договорено предварително от Великите сили още преди Първата световна война. Целта е била да бъдат разделени земите на Днешна България, която е била и е опасност за геополитическите цели на Австрия, Германия, Русия, Англия, Франция! Да! Опасност! Ние, българите, сме създатели на първото държавно формирование още от края на ледниковата епоха – 15 000 г. Пр.Хр. Тук е прототипът на Ерусалим и Израел( “Изида, Ра, Бог-Син” – Свещената земя на Слънчевите хора – сияйните – т.е. Българите)! Подготовката за разделянето на Българските земи в историко-географската област ” Македония” се започна още 1914 г. Не случайно фашизоидният сръбски терорист убива Франц Фердинанд в Сараево, за да започне Първата световна война, финансирана от банкери, работещи за световните Финансов и Промишлен капитал! Целта е била преразпределение на териториите на влияние на Германия, Англия и Франция! Така по този начин България е губеща без да има загубена война!
Мислете , българи! Днес България се намира на същото положение! Наша е отговоността да опазим националната си сигурност и идентичност! Умишлено фашизоидни структури се опитват да вкарат България във война с Руската федерация! Не забравяйте, че ние сме в основата на генната банка на Руската федерация и Украйна! Ние трябваше да бъдем умиротворител между тези два народа от древнобългарски произход! Аспектите в геополитически план се очертават с опасност за България! Не трябва да се позволява повече да се изнася оръжие за никакви военни действия срещу никакви държави! Образовайте се, обединявайте се или ни чака още по-лошо време – възможно е много скоро да се създаде плацдарм и за фалшиви етнически вражди срещу нас, благодарение на нескопосаната политическа класа! А това може да доведе до поредното преразпределение на териториите на България!
Да живее България
Публикация: Иван Тренев

Какви тайни крие човешкото тяло бр. 280

Едно от най-уникалните същества на тази планета е не кой да е, а човекът. Оказва се, че представлява една много сложна единица, в която всички органи и системи работят в перфектен синхрон, за да поддържат тялото живо. Човешкото тяло е наистина много интересно и постоянно се откриват нови и нови неща за него. Какво обаче знаем за телата си и до колко добре познаваме своята „система“, научете от следващите интересни факти за човешкото тяло
 • Кожата е най-големият орган на тялото, тежащ средно около 2.7 килограма.
 • Кожните клетки се обновяват приблизително на всеки 28 дни.
 • Тялото на възрастен човек има 206 кости.
 • Най-малката кост в човешкото тяло е стремето в ухото.
 • Бебетата се раждат с около 270 кости, тъй като някои кости се сливат заедно, докато растат.
 • Човешкото тяло има над 600 мускула.
 • Най-силният мускул спрямо неговия размер е масетерът, челюстният мускул.
 • Сърцето изпомпва около 2000 галона (7500 литра) кръв всеки ден.
 • Сърцето има своите електрически импулси, които контролират неговия ритъм и може да продължи да бие дори когато е отделено от тялото.
 • Мозъкът използва около 20% от цялата енергия на тялото.
 • Мозъкът обработва информация със скорост до 120 метра в секунда.
 • Невроните в мозъка могат да образуват около 1000 трилиона връзки.
 • Кръвта съставлява около 8% от общото телесно тегло на човек.
 • Кръвните клетки се произвеждат в костния мозък.
 • Ретината на окото съдържа около 120 милиона пръчици (за черно-бяло зрение) и 6 милиона колбички (за цветно зрение).
 • Кохлеята във вътрешното ухо е отговорна за преобразуването на звуковите вибрации в електрически сигнали за мозъка.
 • Белите дробове съдържат около 300 милиона алвеоли (малки въздушни торбички), отговорни за обмена на кислород и въглероден диоксид.
 • Храносмилателната система е дълга около 9 метра.
 • Пътуването на храната от устата до дебелото черво отнема около 6-8 часа.
 • Стомахът произвежда достатъчно силна солна киселина, за да разтвори металите.
 • Стомашната лигавица се обновява на всеки няколко дни, за да избегне усвояването от собствената си киселина.
 • Черният дроб може да регенерира загубена тъкан, ако част от нея бъде отстранена.
 • Бъбреците филтрират около 120-150 литра кръв дневно.
 • Бъбреците помагат за регулиране на кръвното налягане и електролитния баланс.
 • Вкусовите рецептори на езика могат да различат пет основни вкуса.
 • Обонятелната луковица в мозъка е отговорна за обработката на миризми.
 • Ако се развие, ДНК в една човешка клетка ще се разтегне на около 2 метра дължина.
 • Нервните импулси могат да пътуват до 250 мили в час (402 километра в час).
 • Рефлексът на коляното е най-бързият рефлекс в човешкото тяло.
 • Височината на гласа на човек се определя от дължината на гласните му струни.
 • Хълцането се причинява от внезапно свиване на диафрагмата.
 • Прозяването помага за регулиране на температурата на мозъка и може да сигнализира за умора или скука.
 • Косата е най-бързо растящата тъкан в тялото.
 • Ноктите на ръцете растат по-бързо от ноктите на краката.
 • Емайлът, външният слой на зъбите, е най-твърдото вещество в човешкото тяло.
 • Човешките кости са по-здрави от стомана.
 • Кръвоносните съдове в човешкото тяло могат да обиколят екватора на Земята четири пъти, когато са разтегнати.
 • Хората прекарват около една трета от живота си в сън.
 • Зачервяването се причинява от разширяване на кръвоносните съдове на лицето.
 • Кихането може да се движи със скорост до 100 мили в час (161 километра в час).
 • Няма двама души с еднакви пръстови отпечатъци.
 • Човешкото тяло е съставено от трилиони клетки.
 • Хората споделят около 98% от своята ДНК с неандерталците.
 • Има четири основни кръвни групи: A, B, AB и O.
 • Средно човек мига около 15-20 пъти в минута.
 • Стомашната киселина може да разтвори бръснарски ножчета, но очевидно не трябва да тествате това!
 • Ноктите могат да абсорбират вода по-бързо от кожата на останалата част от тялото ви.
 • Мозъчните сигнали се движат с различна скорост за различни задачи, като време за реакция срещу решаване на сложни проблеми.
 • Почти невъзможно е да кихате с отворени очи и сърдечният ви ритъм временно се променя, когато кихате.
 • Тялото произвежда около 1 до 1,5 литра слуз на ден.
Човешкото тяло е забележителна и сложна система и въпреки че сме научили много за него, все още има някои мистерии и по-малко известни аспекти, които продължават да интригуват учените и изследователите. Ето няколко примера за тайни или по-малко известни факти, които крие човешкото тяло:
https://www.vesti.bg/lyubopitno/tajnite-na-choveshkoto-tialo-znaehte-li-tova-6178739

Багдадската батерия бп.280

Багдадската батерия (или Персийската батерия) е набор от три археологически артефакта, открити заедно: керамичен съд, подобен на ваза, медна тръба и железен прът. Находката е открита в областта Куджут Рабу, Ирак, близо до древния град Ктезифон, столица на Персийската (150 г. пр.н.е. – 223 г.) и Сасанидската (224 г.-650 г.) империя, като се смята, че датира към някой от тези два периода.
Произходът и целта на находката остават неясни.[1] Някои учени предполагат, че предметите са функционирали заедно като галваничен елемент, вероятно използван за галванизация на метали или някакъв вид електротерапия. Според алтернативно обяснение са служили като съд за съхранение на свещени свитъци.
Физическо описание и датировка 
Артефактите се състоят от глинен съд, с дължина около 5 инча и гърло, широко около 1.5 инча, съдържаща цилиндрична медна тръба, в която е поставена прът от желязо. Най-отгоре железният прът е изолиран от медта с асфалт, като тръбата с цилиндъра в нея са прикрепени към гърлото на глинения съд. По находката личат следи от корозия. Медният цилиндър е кух, така че ако съдът е бил пълнен с течност, тя е можела да достигне и до железния прът.
Вилхелм Кьониг, сътрудник на Иракския национален музей през 1930-те години, е смятал, че предметите може да датират към Персийския период, но според Сейнт Джон Симпсън от Близкоизточния отдел на Британския музей, оригиналното им разкриване и контекстът на разкопките не са били добре документирани и доказателствата за тази датировка са неиздържани, още повече че стилът на изработка на глинения съд го отнася към Сасанидския период.[2][3]
Пресъздаване 
Днешни опити показват, че един такъв галваничен елемент създава напрежение между (0,5 – 1)V в зависимост от електролита. Поне 4 такива елемента, свързани последователно, са достатъчни да захранят малък съвременен светодиод от 3V
 от Уикипедия

Защо семейството е най-важното нещо? БР 279

:
автор Kaloyan Stoyanov
Докато сме млади, не се замисляме за това, но с годините повечето хора стигат до един и същи извод – най-важното нещо е семейството! То е онова място, където човек се чувства в безопасност и може да се презареди за предстоящите или вече случващите се трудности в живота му. Именно семейството дава опората и силата, но също така и мотивацията за преборването на всички неприятности.
Уют в семейството
Семеен уют – дори изразът да е станал клиширан, той си остава истина. Сред семейството всичко е по-спокойно, по-приятно. Храната, която се готви в родния дом, винаги е най-вкусна. Усмивките на хората са винаги най-милите. Семейството носи топлина и безопасност, атмосфера на задружност и любов. Всичко това може да се обедини с думата уют.
Семейството – смисъл на живота
Истината е, че човек лесно може да се изгуби в живота и да се самозалъгва относно смисъла на живота. Не парите, богатствата, имотите и материалните блага дават смисъл на човек да продължава напред. Все пак, след като човек приключи своя път, тези неща стават безсмислени. Именно семейството дава онзи липсващ смисъл, който хората търсят в живота.
Кръговратът на семейството
Дори един ден родителите да ги няма, те продължават да живеят чрез своите деца. Децата продължават не просто гените, но и паметта на своите родители. Това е важен философски и религиозен принцип, който хората са тачели през цялата история на човечеството.
Семейната любов е наистина сляпа
Независимо с какви любовни неуспехи човек се сблъсква, неговото семейство ще го обича винаги. Това е изключително утешаващо и приятно чувство. Човек знае, че на света винаги ще има хора, които го обичат, независимо какво се случва. Всеки си мечтае да бъде обичан – ето защо семейната любов е толкова важна.
Празниците
Семейството придава съвсем друго усещане на празниците. Това са традиции, които всеки тачи и очаква с нетърпение всяка година. Семейството се готви за празниците трескаво и с голямо вълнение. Коледа, Нова Година, Великден, имени дни, рождени дни – всички те биха били съвсем други без семейството. Традициите крепят семейството и го правят още по-сплотено.
Подкрепа
Семейството е освен всичко друго и подкрепа от практична гледна точка. Не е лесно да си сам в живота, сам да гониш трудностите, сам да се утешаваш. Семейството може да бъде безценна помощ, когато човек има нужда от морална, финансова или друга подкрепа. Докато едно дете расте, то може да разчита на родителите си, а когато порасне, родителите винаги ще бъдат насреща. Това, разбира се, не трябва да се превръща в обичайната практика, но е важно да съществува възможността за помощ.
Добър пример
Здравото и сплотено семейство служи като добър пример за децата в това семейство. Те ще се ръководят по моралните принципи и устоите на семейството занапред в живота. Когато дойде време да направят собствени семейства, децата от такива семейства ще имат добър пример, по който да градят. Освен това семейството учи децата на основните закони на човешкото общуване – как да се държим с другите, какво може да правим и какво не бива да правим. Липсата на такъв пример често води до обратния ефект.
Най-здравата единица в обществото
Това е именно семейството. За по-голямата част от хората по света именно семейството е най-надеждната, най-добрата и най-силната институция, на която винаги може да се разчита. Извън нея винаги има засечки, проблеми и несъвършенства. Но семейството работи и е нещо, което дава увереност на неговите членове. Освен това семейството има и практичната задача да продължи размножаването на народа. Тази идея остава все по на заден план, но това не променя факта, колко е важна тя. За да функционира, което и да е общество, в него трябва да има хора, които да го развиват и придвижват напред. Ето защо трябва да има и деца, които да заменят сегашното поколение. Това е естественият процес на човешкия род.
Семейството е целият ви живот
Още от самото раждане човек е обгрижван от своите родители. След това той расте, заобиколен от своето семейство, което продължава да се грижи за него, да му помага, да го насочва в първите му стъпки в живота. Училище, университет, работа, любов – всичко това е съпроводено от семейството. На практика почти нямаме спомени, които да не са свързани със семейството, а това говори много. Всичко, което някога ви се е случвало, е благодарение на вашето семейството. Благодарение на него сте се появили на този свят и благодарение на него водите живота, който водите. Много хора дължат изключително много на семейството си – работата си, дома си, имуществото си.
Гаранция за добро бъдеще
Доказано е, че деца, които се отгледани в здрави семейства с двама родители, имат много по-голям шанс да бъдат успешни в живота. Това се дължи на всички изброени досега фактори – добрият пример за семейни отношения, помощта, подкрепата, безопасността, домът и уютът. И обратното – деца, които са отгледани в семейства с един родител, имат много по-голям шанс да изпитват депресия, да прибягват до вредни навици или престъпност.
Построяването на семейство учи
Когато двама млади се влюбват, за тях светът изглежда идеален и всичко върви прекрасно. Много двойки решават, че са готови да създадат семейство и смело и стабилно правят следващите важни крачки – брак, деца, дом. Тогава обаче те за първи път се сблъскват със съвсем банални битови проблеми, които подлагат на изпитание тяхната любов. На този етап трябва да изградят и затвърдят всички останали съставни части на здравото семейство – доверие, грижа един за друг, доброто, лоялност, търпение. Съветите на „старото“ семейство обикновено дори могат да предизвикат още повече проблеми. Ето защо самостоятелният път е толкова полезен и важен за младото ново семейство.
 от Уикипедия
Таг семейството