Category Archives: Архив

Чудотворните тайни за красота на японските гейши бр.189

Снимка: lady-photographer.deviantart.com
Чиста порцеланова кожа, здрава, блестяща коса, нежност в погледа, сладострастни устни… Какво правят японските жени, за да са толкова красиви? Излъчват щастие и спокойствие, което пък се дължи на тяхната… душевност.
Японските традиции, установени от хилядолетия, следват правилото, че здравето и красотата се дължат на единството от добро вътрешно и външно състояние на организма. Чистите помисли и хубавите емоции озаряват лицата и по тях няма и помен от негативни чувства – нито гняв, нито стрес и умора, нито грижи.
Всичко това се постига не само с вътрешна нагласа, но и с процедури, осланящи се на природата. А основните принципи за красота, които са спазвали гейшите от векове, са валидни и днес:
1. Пазете кожата си от слънцето.
2. Почиствайте я старателно – с мека четка, за да стимулирате кръвообращението, или с мека гъба от сюнгер, която е лек абразив и щади всеки тип кожа, дори чувствителната. За измиване използвайте почистващи масла с натурални съставки от сусам или орех, като нанасяте по малко и масажирате леко с пръститеза измиване.
Вместо със сапун, можете да измивате лицето и шията с оризово брашно, което не само почиства, но подхранва и хидратира. Най-добре става, когато го поставите в торбичка от коприна, натопите го в хладка вода и обтриете кожата.
Използвайте тоници за лице на естествена основа – от водорасли, от зелен чай. Тоникът и почистващият лосион предпазват от слънчевите лъчи, от температурните промени и от изсушаване – те не само почистват, но и оставят кожата да диша свободно.
3. Пийте много вода.
4. Дишайте чист въздух.
5. Живейте в чист дом.
6. Хубавата кожа се свързва с чисто тяло. Затова винаги яжте храни, които прочистват организма. Хранете се с прости, здравословни продукти.
7. Спете минимум 8 часа на денонощие.
8. Движете се много сред природата.
9. Не слагайте прекалено много грим - той поврежда кожата, а ако тя е чиста, здрава и хидратирана, ще изглеждате красиви и без грим.
10. Незадоволеността загрозява – припомняйте си тази древна мъдрост и правете секс с удоволствие, желание и радост, защото любовта прави кожата блестяща и лъчезарна.
11. Бръчките отразяват мислите и чувствата – не можете да ги избегнете, но можете да ги забавите с хубави мисли, всекидневни масажи и здравословни удоволствия.
http://www.highviewart.com/krasota/chudotvornite-tayni-za-krasota-na-yaponskite-geyshi-7214.html
тагове:чудотворните, тайни, красота,  японските гейши 

НЕВЕРОЯТНАТА СЪДБА НА ЕДНА ЗАБРАВЕНА ГЕРОИНЯ БР.189

/Участието на Донка Ушлинова в Илинденско-Преображенското въстание – 1903 г. и войните за национално освобождение и обединение 1912-1918 г._
За разлика от легендарната знаменоска на Априлското въстание от 1876 г. в Панагюрище – Райна Княгиня, името на безстрашната комитка и герой от войните за национално обединение, носител на 4 ордена за храброст – Донка Ушлинова е малко известно за широката читателска аудитория у нас.
А тя по нищо не отстъпва на храбрата панагюрка .Животът й е една истинска драма, изпълнена с много премеждия и смъртни опасности. Тя е достойна за перото на летописец от ранга на Захари Стоянов, но за съжаление няма шанса да попадне в полезрението на някой талантлив писател, за да опише живота й в книга.
Родена е на 21 декември 1885г., в бедно семейство, в битолското село Смилево – родно място на един от лидерите на ВМОРО Даме Груев. Селото през 1903 г. става център на Илинденско – Преображенското въстание в Битолско.. В него се провежда конгресът на Битолския революционен окръг, който планира датата на въстанието и методите за действие на въстаническите сили в региона .
Донка Ушлинова се жени едва на 15-годишна възраст за Ставри Христов. През 1902 г., докато мъжът й е на гурбет, местният турски управник започва да я “задиря”. Донка убива богатия и похотлив турчин и преминава в нелегалност . Решава да избяга в планината, където открива четата на войводата Славейко Арсов. Донка се присъединява към нея. Облича четническа униформа и се обвърза с ВМОРО.
През 1903 г. Донка Ушлинова взема участие в Илинденско-Преображенско въстание. Сражава се в цели 20 боя с турците. След въстанието преминава българската граница и се установява във Варна. Там следва висше образование и отново се среща с мъжа си – Ставри.
През Балканската война 1912-1913 г. и двамата се записват доброволци в Македоно-одринското опълчение. Донка Ушлинова участва в боевете с турците при Шаркьой, на Галиполския полуостров и при пленяването корпуса на Мехмед Явер паша при село Мерхамлъ , в долното течение на река Марица .
След това участва във Втората балканска война – 1913 г. и се проявява в боевете със сърбите, при Руен и Султан тепе. Командването на Македоно-одринското опълчение е удивено от храбростта й и тя е наградена с два ордена “За храброст”- 4-и 3 степен.
През 1915 г. България влиза в Първата световна война. Донка Ушлинова заминава пак на фронта, като доброволка. Тя се присъединява към Втори пехотен македонски полк и отново се сражава храбро.Проявява се в боевете край Круша планина, Яребична и Дойран, за което е наградена с орден “За храброст”- 2-ра степен.
През 1917г. Донка Ушлинова е наградена лично от главнокомандващия на Действащата армия, генерал-лейтенант Никола Жеков с орден ” За Храброст” 1-ва степен. След войната заживява във Варна със своя съпруг и през 1924 г. му ражда дете. Умира на 27 юни 1937година .
Снимка на Petar Nenkov.
Снимка на Petar Nenkov.
Снимка на Petar Nenkov.
Снимка на Petar Nenkov.
Снимка на Petar Nenkov.
тагове: невероятна, съдба,  Донка Ушлинова

Уникални торти, покрити с “бурна растителност” бр.189

Да, това не са цветя в саксии, а торти, направени основно от масло, пудра захар и натурални оцветители.
Създател на тези истински произведения на сладкарското изкуство е млада дама, подвизаваща се в социалните мрежи с артистичния псевдоним Ивеновен (Ivenoven).
Художничката и майстор-сладкар от Джакарта, Индонезия започва да прав тези флорални торти през 2013 г., постепенно разраствайки се до малък цех, в който днес работят още 12 изкусни пекари и сладкари.
Да разгледаме!
Снимки:  Instagram / Facebook
 
http://www.highviewart.com/gurme/unikalni-torti-pokriti-s-burna-rastitelnost-7705.html
тагове: уникални, торти, бурна, растителност

Уникални сладкиши, които приличат на истински плюшени играчки бр.189

Сузане Нг (Susanne Ng) от Сингапур е автор на тези симпатични десерти,които на пръв поглед изглеждат като плюшени играчки. Като майка и домакиня, която се грижи за своите деца, тя открива вдъхновението в тяхната стая – сред куклите и играчките.
Освен на своите хрумки, тя разчита и на оригиналните идеи на нейните клиенти. “Харесва ми да опитам нови дизайни, нови предизвикателства, хората ме молят да създавам торти и във формата на супергерои”, споделя Сузане.
Вижте цветните и свежи сладкиши, чиято направа понякога отнема около един цял ден.
Снимки: instagram.com
http://www.highviewart.com/gurme/unikalni-sladkishi-koito-prilichat-na-istinski-plyusheni-igrachki-8361.html
тагове: уникални, сладкиши,плюшени, играчки

Омагьосващите картини на Айкуи Хачатрян бр.189

Айкуи Хачатрян (Haykuhi Khachatryan) е арменска художничка, която рисува в импресионистичен стил.
Голяма част от красивите й карти са притежание на частни колекционери от целия свят.
Да разгледаме!
Снимки: Haykuhi Khachatryan Fine Art
http://www.highviewart.com/izkustvo/omagyosvashtite-kartini-na-aykui-hachatryan-8460.html
тагове:омагьосващите, картини,   Айкуи Хачатрян

Пъстри колажи, които изглеждат като рисунки бр.189

Албин Талик (Albin Talik) е роден през 1980 г. в Полша. В продължение на години той се е занимавал с музика и голямата му мечта е била да стане рок звезда. Поради различни причини това не се случва и той решава да опита късмета си във визуалните изкуства.
Така започва да създава тези прекрасни колажи, които на пръв поглед изглеждат като рисунки. А за направата им използва единствено хартия и лепило. В своите творби той иска да покаже красотата на Краков, където живее и твори.
Снимки: facebook.com
 http://www.highviewart.com/izkustvo/pastri-kolazhi-koito-izglezhdat-kato-risunki-8421.html
 тагове: пъстри, колажи, рисунки

Археолози откриха и рядка златна монета бр.189

при разкопките на крепостта Русокастро

  Гореща новина: Археолози откриха и рядка златна монета при разкопките на крепостта Русокастро
Става дума за солид на византийският император Фока. Златната монета тежи 4,5 грама
Автор: Силвия Горанова При разкопките на крепостта Русокастро е открита рядка златна монета – солид на византийският император Фока. Тя е с тежест 4,5 грама. Император Фока е управлявал от 602 до 610 г. Той застава начело на бунт, чрез който е свален император Маврикий, който е убит заедно със синовете си. Фока управлява Византийската империя по особено деспотичен начин, което бързо настройва срещу него голяма част от обществото. В армията е бил редови стотник, което допълнително създало брожения срещу управлението му. В крайна през сметка, през 608 г., в Картаген избухва бунт срещу императора, който се оказва успешен. Водачът на бунта – бъдещият император Ираклий, лично обезглавява Фока и е коронован за византийски василевс. Първото изграждане на крепостни стени на скалния хълм при Русокастро е през VI в. Откриването на монетата показва, че крепостта активно е функционирала до началото на VII в. Тя е била заселена отново от българско население през IX в. През първата половина на XIII в. са построени нови крепостни стени и кули, вероятно при управлението на цар Иван Асен II. Площта ѝ възлиза на 52 декара, което я прави най-голямата средновековна крепост в Южна България, от ранга на Царевец, Трапезица, Червен, Калиакра. Запазените стени са на височина над 5 м. Както Десант вече писа, крепостта се проучва от екип на Регионален исторически музей Бургас, ръководен от Милен Николов и Доротея Гюрджийска. През настоящата кампания се разкрива цитаделата на крепостта, като целта е след разкопките да се пристъпи към нейната консервация, реставрация и експониране.
http://www.desant.net/show-news/40706
 тагове:археорози, златна, монета

 

Как кризите в живота ни лекуват и учат на любов бр.189

Снимка: pixabay.com
Животът е изпъстрен с предизвикателства. На всяка крачка ние срещаме трудности. Учим се да ги преодоляваме, успяваме и хоп – следващата бариера е пред нас.
Понякога тези кризи имат сериозен ефект върху нас и ни разтърсват из основи. Някак си събираме сили и продължаваме да сме майки, бащи, синове, дъщери, съпрузи, партньори, приятели, колеги и т.н., но нещо в нас вече не е същото.
Осъзнаваме, че нещо необратимо се е променило, че не можем да продължаваме както преди сме я карали. Понякога започваме и да страдаме, тъй като не разбираме какво се случва вътре в нас.
Много често се случва да игнорираме този вътрешен дискомфорт, опитваме се да го заглушим с нашата заетост, опитваме се го удавим с работохолизъм, опитваме се да го замъглим с храна, алкохол, шопинг, фитнес, пътувания, опитваме се да го потулим зад телефоните си и социалните мрежи.
Днес има толкова много начини ние всъщност да се откъсваме все повече от нашите истински чувства, което неизменно ни води до отлъчване на тази част от нас, която страда.
Може би това ви звучи логично – никой не иска да страда, затова защо тогава не отсечем тази болка и просто не забравим за нея? Искаме да продължим да живеем живота си, както досега сме го живели, но тези чувства просто не искат да се махнат. Не може ли просто да ги заровим някъде и никога повече да не ги изпитваме?
Не е ли логично да искаме живота си обратно и да премахнем каквото ни пречи? Но нека отговоря на въпроса с въпрос:
Мислите ли, че тези неприятности, които ви се случват, и тези чувства, които те предизвикват, са нещо като показател, нещо, което да насочи вниманието ви в определена посока, за да успеете да излекувате част от себе си?
Мислите ли, че това страдание всъщност е зов към вас самите да обърнете внимание на себе си и как точно живеете живота си?
Мислите ли, че тази болка, причинена от външни фактори, е просто връхчето на айсберга, което виждате, но под нея плава много по-дълбока травма, която иска да бъде излекувана. Така че вие самите да бъдете свободни, пълноценни, изпълнени с желание и живот.
Разбирам, че тази концепция може да звучи малко странно, дори налудничаво. Но ние не сме жертви на външни обстоятелства и колкото по-скоро осъзнаем това, толкова по-скоро ще живеем в мир, хармония и любов.
Всички ние носим дълбоки травми в себе си – травми от минали поколения, от нашите родители, травми от войни, геноцид, подтисничество. Смятаме, че тези неща са част от миналото, но всъщност ние ги носим в нас, те са запечатани в нас.
Питате ли се защо толкова много хора умират от рак днес? Ракът е новата чума, няма човек, който да не знае поне един човек, засегнат по някакъв начин. Аз лично загубих майка и сестра на твърде ранна възраст.
За мен това е зов за цялото ни човечество. Ние трябва да преразгледаме живота си, нашите ценности, вярвания, поведение, отношения един към други и към планетата ни. И трябва да станем по-добри версии на себе си.
Но това означава навлизане във вътрешния ни свят, срещане на нашите демони, изправяне пред нашите страхове и преобразяването им. Не знаем какво ще открием там – какви таласъми, какви страшни чудовища. Не знаем колко време ще ни отнеме и дали изобщо ще излезем наяве отново.
Но това искам да ви уверя. Светлината винаги е там и тунелът има край. А тези страшни чудовища са чувствата, които ние искаме да избегнем, а те искат просто да бъдат обичани и приети. Те са като малки деца, които искат внимание и когато не го получават, крещят все по-силно докато не бъдат утешени.
Приемането на тези части от нас и обикването им всъщност спомага за лекуването и на по-дълбоки травми – тези, които носим от предишните поколения. Тъй като те не са имали шанс, тази възможност е дадена на нас. Кризите в живота ни са възможност за нас да излекуваме себе си и предшествениците ни, да излекуваме човечеството и дори да “победим” рака.
Това, което трябва да направим е да спрем нашия собствен цикъл на самоунищожение – било то работохолизъм, алкохолизъм, пристрастяване към социалните медии. Да погледнем навътре в себе си, за да разберем от какво всъщност се крием и предпазваме, и след като осъзнаем нашите най-големи страхове – да ги разберем, да ги обикнем, да погледнем на тях като на малки деца, които крещят за любов, защото не знаят какво друго да направят.
По този начин ние откриваме тази дълбока любов, с и за която сме създадени. След като обикнем себе си, сме способни да обичаме и други по същия начин. Ние се потапяме в непресъхващия извор на безусловна любов. Ние биваме излекувани и способни да лекуваме.
http://www.highviewart.com/cvetno/kak-krizite-v-zhivota-ni-lekuvat-i-uchat-na-lyubov-8467.html
 тагове: кризите, любов

6 причини защо всяка двойка трябва да пътува заедно бр.189

Снимка: outnow.ch

Всяка влюбена двойка, която е в розовия период на своята връзка, мечтае за пътешествия заедно. Да опознаеш света в компанията на най-любимия си човек е истинска сбъдната мечта и благословия. Но понякога пътуването заедно може да ни причини някои неудобства, свързани с това, че трябва да се съобразяваме един с друг, но също така ни дава много знание за това кои сме и какво искаме от живота.
Вижте 6 причини, заради които е добре да пътувате с половинката при всеки удобен случай.
Ще откриете взаимно своите особености на характера
Понякога по време на пътуване се появяват ситуации, които изнервят двамата партньори. Това може да е проблем с резервацията в хотела, загубване или проблеми в намирането на маршрут, трудности в придвижването до забележителности и други. Но това, което е позитивното в подобни случаи е, че ще опознаете по-добре особеностите на характера на половинката си. Ще откриете нови черти, които досега са ви били непознати у него. Това ще ви даде възможност да решите дали този човек е правилният за вас и дали искате да прекарате живота си с него.
Линиите на сърцето разкриват какъв е партньорът ви
Откривате удоволствието от комуникацията
В ерата на технологиите и комуникациите разполагаме с множество средства за общуване помежду си. Но за сметка на това сякаш забравяме за живия контакт, за комуникацията очи в очи, да говорим, да се смеем, да споделяме изживяванията заедно и в реално, не виртуално време. И именно пътуването с любимия човек ни дава тази незаменима възможност да общуваме и споделяме момента заедно.
Ще създадете ново ниво за работа в екип
Дори и да сте организирали абсолютно всичко за пътуването си, на място пак ще ви очакват поне няколко предизвикателства, с които ще трябва да се справите. И тъй като сте двама, ще е необходимо да се справите и двамата, да се организирате така, че да не си пречите, а да си помагате. Ще трябва да работите в екип, но с една подробност – не сте колеги, а интимни партньори. Това може да влоши ситуацията, но може и да извлечете позитив, а именно да станете сплотен екип, по-силен заедно!
Щастливите двойки правят тези простички неща
Ще разберете дали сте склонни на компромиси
Още по темата
3 урока за любовта, които научаваме от нашите баби и дядовци
Кой зодиакален знак ще се радва на много любов това лято?
Плюсовете на връзката от разстояние
Едно от сигурните неща по време на пътуване е необходимостта от компромиси. В такива случаи често се появяват казуси, в които един от двамата партньори трябва да отстъпи в името на общото благо. И това е идеалният случай, в който да разберете дали половинката ви е склонна на компромиси или егото ѝ е твърде голямо.
Ще се доверите на друг, освен на себе си
Когато пътувате винаги има риск от неприятни ситуации, които могат да ви се случат непредвидено. Да пътувате с друг човек означава да му се доверите и да разчитате на него в случай на трудност или опасност. Общото пътешествие е и своеобразен тест доколко сте способни да се доверите на друг човек, както и той на вас. Тест, който може да предопредели бъдещето на връзката ви.
20 неща, с които губиш жената на живота си
Ще имате прекрасни спомени завинаги
Дори и да сте имали някакви трудности по време на пътуването ви, със сигурност положителните емоции и преживявания са били повече. Те ще ви заредят с много енергия и ще създадат незабравими спомени, които в труден момент ще ви дават сили. А това наистина е незаменим плюс от пътуването заедно, само заради който си заслужава да пътешествате с любимия човек винаги и навсякъде! 
 http://www.az-jenata.bg/a/2-intimno/38749-6-prichini-zashto-vsiaka-dvoika-triaba-da-patuva-zaedno/
тагове: всяка, двойка, заедно

Детелина оксалис – като ято пеперуди в дома бр.189

Снимка: Wikimedia Commons

Детелина оксалис е прекрасно луковично тревисто растение с нежни малки цветове. Много е подходяща както за отглеждане в саксия, така и като градинско растение, тъй като се разсажда сама и образува буйни туфи.
Съществуват много видове детелина оксалис. Всички те виреят у нас безпроблемно. Отглеждането им е лесно и не изискват много грижи. Цъфти от май до декември в зависимост от разновидността.
Цветчетата им са дребни в бледорозови, бели, бледосини и жълти нюанси. Най-атрактивни са обаче заради листата, които наподобяват тези на дивата детелина. Някои видове са трилистни, други четирилистни.
Един от най-красивите видове детелина оксалис е червената. Нейните тъмночервени към лилави листенца приличат на огромен букет от кацнали пеперуди. Те се разтварят сутрин и се свиват вечер след залез слънце.
Местоположение и светлина
Детелина оксалис се нуждае от пряка слънчева светлина през целия ден. Ето защо подходящо място за нея е южното изложение. Вирее добре и на източни и западни первази.
Температура
Детелина оксалис обича високите градуси. Тя вирее добре както през лятото, така и през зимата на изкуствено отопление. Най-благоприятната температура за нея е между 5 и 25 градуса.
Поливане
Поливането трябва да е редовно и умерено. Почвата трябва да се поддържа винаги леко влажна, но не прекалено мокра. Засушаването не се отразява добре на детелина оксалис.
Разсаждане
Луковиците се засаждат на плитко, докато пуснат коренчета. Може да се потопят и във вода, докато се появят коренови мустачета. След като се вкоренят и пораснат се преместват в постоянна саксия с подходяща почвена смес с добър дренаж. Добре е да се пресаждат всяка пролет.
 http://www.az-jenata.bg/a/57-zeleno/38157-detelina-oksalis/
тагове: детелина, оксалис, ято, пеперуди, дома