Category Archives: Древни знания

CuJu, древен китайски футбол- футбол

Джу беше вид гумена топка, изработена от кожа отвън и плътно натъпкана с пера отвътре. Cuju означава „ритай топката с крак“. Това беше популярен спорт, игран от древните китайци по време на фестивала Qingming. Легендата разказва, че Жълтият император е инициатор на cuju, който го е измислил, за да обучава своите войници.
Започвайки от периода на Воюващите държави, ju беше направен от кожа отвън и пълнен с пера отвътре, което го направи лек и еластичен. До династията Тан надутото последващо раждане на животни се използва за замяна на кожата и перата, като по този начин се оформя основната форма на футбола. Играта cuju може да бъде състезателен мач на два отбора с гол от всяка страна, или еднопосочна игра или игра за двама играчи, при които не е поставена цел и резултатът е решил победителя.
Развитие
По време на династията Хан (206 г. пр. Н. Е. -220 г. сл. Н. Е.) Куджу е не само развлекателната дейност на широката общественост, но и важно средство за военно обучение. Дейността беше пряко състезание на два отбора, със специално игрище с два гола и фиксиран брой играчи. По време на мача играчите тичаха и се стремяха да контролират топката като битка срещу врага в битката, показвайки нейния силен антагонизъм. И имаше съдия, специално настроен да гарантира честността на играта. Това беше първото най -добро време на cuju.
След династията Хан, антагонистичният мач с две гола еволюира в стрелба с един гол. По време на династиите Юан и Мин, играта cuju с един -два гола постепенно излиза от историческия етап, докато дейността cuju без голове продължава до династията Цин. Любящите кънки манджури дори комбинират куджу с пързаляне, създавайки нов спорт, наречен “куджу на леда”, за да обучават спасителите.
Куджу и династията Сун
Северната династия Сун стана свидетел на безпрецедентно развитие на играта cuju, която се превърна в социализиран спорт на градовете. В императорския дворец императорът и придворните служители обичали cuju, така че в двореца били сформирани професионални мъже и жени. Джао Куангин, император Тайдзу от Сонг, сам беше играч на куджу. Съдейки по обстоятелствата, куджу първо се издига в императорския дворец, а след това постепенно се разпростира и в жилищния район на цивилните, като по този начин придобива широка популярност. По време на фестивалите в центъра на Кайфенг играта cuju можеше да се види навсякъде и бяха създадени няколко фиксирани игрища за cuju. На рождения ден на император Хуйзонг на Сонг, в императорския дворец се проведе грандиозен мач с един гол за cuju, като всеки отбор имаше по десет играчи и ръководител на екип. Униформите на двата отбора се различаваха по цвят. Сцената беше грандиозна: имаше барабанни корпуси и рутери, за да развеселят играчите, докато на земята играчите бяха в ожесточена конкуренция.
Линци от Шандонг — родното място на Куджу
 
Китайските игри с топка могат да бъдат проследени преди повече от хиляда или дори десет хиляди години, а cuju, игра с топки с определени правила, се е появила през пролетта и есента и периода на враждуващите държави в столицата на държавата Ци, Линци.
 
На 15 юли 2004 г. г -н Сеп Блатер, президент на ФИФА, заяви пред света на Третото китайско международно изложение по футбол, че футболът произхожда от Китай; така Линци в Зибо от провинция Шандонг беше официално признат за родното място на футбола.
http://perdidasmusas.blogspot.com/2018/01/cuju-ancient-chinese-football-soccer.html