Category Archives: Сила и мъжество

Стоян Андреев в интервю за BodyConstructor

 първият българин вдигнал 400кг тяга на състезание!

Стоян Андреев в интервю за BodyConstructor - първият българин вдигнал 400кг тяга на състезание!
Интервю със Стоян Андреев – състезател по силов трибой и мъртва тяга. Той покори една върховна тежест – 400кг в движението мъртва тяга на състезание без екипировка в Москва. Това го сложи на първо място пред големи имена в движението като Михаил Кокляев, Константин Костантиновс и други. 400кг е една гросмайсторска тежест, която малцина в световен мащаб са успявали да покорят без значение от федерацията и правилата. Поговорихме си с него броени дни след състезанието и го разпитахме за всичко свързано с това голямо събитие и неговото представяне на него.
Здравей, първо – поздравления за страхотното постижение! Разкажи малко повече за самото събитие и организацията около него.
Състезанието беше организирано от най-силния легаджия в света без екипировка Кирил Саричев. Няма човек в тези среди, който да не го знае. След разформироването на големия турнир „Битката на Шампионите“ (бел.ред. най-популярното състезание в Русия по силов трибой, в което се канят най-силните състезатели от източна Европа в движенията лег и мъртва тяга). Той явно искаше да запази духа на това състезание, но без да ощетява и тези, които са добри в трибоя. Т.е. имаше надпревари в отделните движения и имаше състезание по трибой с бинтове. Бяха поканени около 15-те от най-силните състезатели в света без екипировка на отделните дисциплини.
Впечатленията ми от това състезание са нещо страхотно. Всеки, който има желание може да отиде и да види за каква атмосфера става въпрос. Е вярно, че Кирил знае как се правят подобни състезания и ясно, че това е Русия, в която има толкова много възможности и ресурси. Всичко бе чисто ново откъм оборудване – лостове, тежести, лежанки. А самата зала, в която се направи надпреварата според мен няма аналог на подобни състезания. Имаше екипи за всички – момчета, които помагаха в залата за загрявка и момчета, които се грижеха за тежестите и безопасността по подиума на самото състезание.
Как се чувстваш като първия българин вдигнал 400кг мъртва тяга на официално състезание? Това е тежест, с която могат да се похвалят малцина в света, но ето, че вече има и българин достигнал до това високо ниво?
Ако трябва да съм честен с теб, състезанието го помня само до втория опит. Оттам насетне 3-тия и 4-тия опит почти не ги помня. Изобщо не знаех какви са моите моментни възможности там, тъй като до последно имах контузия в крака. Самият организатор Кирил Саричев беше запазил формата на състезанието „Битката на Шампионите“, където състезателите имаха право на 4 опита и по 2 минути на опит. Това беше направено, за да може самият Василий Гришенко да може да надъха и самата публика в залата за професионалистите (бел.ред. това е водещият на състезанието и всички по-популярни състезания по трибой в Русия за последните няколко години). Така ни наричаха нас организаторите – „Професионалистите“ и ни третираха с уважение без значение от коя държава си, каква щанга ще вдигаш и т.н. – нямаше никакво разединение. Освен това не мога да подмина и това, че всеки от нас беше обезпечен финансово от наградния фонд на състезнието – заслужаваха си всички усилия и заради самата парична награда. Друго интересно, което бих искал да отбележа са рекордите на тяга и лежанка (които се водят all-time greatest record – най-тежка вдигната щанга за дадена категория). На тягата 326кг направи Дмитрий Насонов с лично тегло от 73кг, а Вадим Кахута направи 268.5кг от лег в категория до 100кг.
Разкажи обаче малко повече за твоята категория – как се развиха нещата там?Стоян Андреев - Интервю за BodyConstructor
Ние бяхме 8 или 9 човека, като нямаше тежест под 370кг. Да, очаквах повече от Кокляев, Вишницки и Дараган, както и от Константиновс, който бори травми вече 2 години, но те направиха това участие, за да уважат организатора на събитието. Третите опити в моята категория бяха страшни – един украинец мина на 370кг, Алексей Вишницки си скъса ръцете на 380кг  - световен рекордьор на IPF, WPC, WPF, цял свят го знае…. След това Обухович на 392.5кг, Константиновс на 392.5кг, Дараган на 390кг, Кокляев на 395кг, страхотна битка се получи. Аз през цялото време мислих за болката и се осмелих да качвам заявките едва през 2%. След това обаче ме похвалиха, че доста добре са ми се получили опитите, през които минах – 370 – 385 – 392.5 – 400. Всичко това беше заради контузията.
Вярваше ли, че ще достигнеш до 400кг преди самото състезание и по време на самата подготовка, или просто видя, че това е развоят на самото състезание за теб и реши да ги пробваш там на място?
В последните две тренировки преди състезнието, в които кракът ме отпусна горе-долу, направих 400кг от 4см повдигане (25кг дискове) с щангистки захват. Това ми показа, че ако успея да направя добро възстановяване и нямам болка в оставашите 12 дена до самото състезание, може би ще станат на състезнието. За 395кг бях 100% сигурен, че ще станат. Тайничко се надявах ако нямам болка – да ги пробвам 400-те на състезанието. Тежестта ми беше позната и знаех къде не ми достига за нея, за да я вдигна.
Как подходи към нея по време на загрявката преди самото състезние?
Интересното беше, че по време на загрявката 120 и 170 ми тежаха страшно много и си казах: „Пак отидох в Русия и пак ще се изложа“. Но после на 220, 270, 300, 330 и 355 нещата се промениха – вдигах страшно леко.
Колко време ти беше подготовката за това състезание?
8 седмици, в които тренирам, като 9-тата ми е почивка и 10-тата съм на състезание. Може да се каже около 9-10 седмици ми е една подготовка. 

Стоян Андреев - Интервю за BodyConstructorМного хора не само в силовите среди, но и по принцип, си задават въпроса как да тренират тягата. Знаем, че от нея възстановяването е доста по-трудно, кръстът така или иначе се товари доста и на другите движения. Какъв е твоят подход в подготовката ти?

Аз тренирам 2 пъти седмично тяга и винаги тя ми е след клякането. 6 седмици тренирам по този начин като в последните 2 седмици преди състезанието обръщам тягата преди клека. Клекът го правя с пауза, понеже той ми дава хубав старт долу. Но на мен проблемът ми е заключването на тягата. Аз вече правя щагистки захват и високата тяга ми помага за усъвършенстване на горната част на движението. Всеки трябва да види къде му е слабото място и да тренира него. Има различни упражнения, които биха могли да помогнат във всяка точка на движението. Мисля и, че е много хубаво да се работи с фитили за горната част на движението, защото те ти помагат да усетиш голямата тежест. Според мен обаче, вдигането от блокчета повече от 10см е грешно и не работи, защото това не ти позволява гърбът ти да бъде в тази позиция, в която би бил ако щангата е тръгнала от долна позиция. Така движението ти се изменя, акцентираш на краката и позицията на гърба, която би ти била по време на твоята си тяга, ще бъде доста по-различна.
Какви са следващите ти състезания? Какви са следващите ти стъпки и цели, които си поставил пред себе си?
Мислих тази година да участвам на световни и европейски състезания, но след това състезание в Москва, имам чувството че ще ми се струват малко непрофесионални. Кирил Саричев ще прави отново състезание декември тази година по безекипировъчен трибой.
А каква ще бъде следващата цел като тежест за догодина?
Понеже аз съм реалист и мисля на следващото ми състезание да опитам тези 400кг на предпоследен опит, а след това вероятно 402.5, а защо не и 405 живот и здраве. След толкова години в този спорт 2.5-5кг увеличение на върхово постижение на година са си страшно много.

Аз ти желая много успехи и все повече върхови постижения.

Аз също желая много здраве и много сила на всеки и да представяме България достойно, така както всички, които излизат на международната сцена. Тази година я представихме, защото така както IPF, така и другите, които излизат по други федерации и турнири се представихме много добре.
https://bodyconstructor.com/new.php?id=404&g_id=%
тагове: Стоян Андреев,  първият българин, 400кг тяга