Category Archives: ИСТОРИЯ НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ ПРЕДИ НОВАТА ЕРА

ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ

Преди  15 хиляди години (13хил. пр. н.е.) още по времето на ледниковия период, седемте арийски племена сключили съюз, който нарекли Идел (от иде- седем и ел- племена )и създали своята държава Идел- първата в северното полукълбо.Тя била основана от цар Джам, който бил от рода Хазан. За название на държавата  етноним на иделците  става Булгар и то означава черноглави или вълчи хора.
Идел е държава на българите просъществували хилядолетия, която по- късно в VII век от н.е. получава второто си име Булгар.Тя е една от древно- българските държави, но някога носела името на управляващата българска династия Ман (Мун, Мен, Мой) Хишден, Кумен (Кубан), Сарман и др., но територията неизменно се казвала Идел.
Протодържавата на конфедеративен принцип на северните протобългарски племена Идел (от иде- седем и ел- племена) била щастлива страна на горди, волни хора Бог-ари под синархично управление(единство на държавата и духовната власт, образци на което по- късно създават в Индия и Египет.)
В  XIII век от н. е. черногоровския княз и поет Владимир Святославович в поемата си ” Слово о полку Игореве” сравнява българските войни с вълци, така както  иделските родове и техните потомци са се наричали черни или “вълци” хора.
“Стрелкат се в полето
като сиви вълци,
чест да завоюват
а за княза слава.”
През ледниковата епоха, арийците-  иделци станали не само металурзи на света, но и най- добрите кожари и майстори  на света на кожени иделия и  особено на кожени обувки. 
Те измислили сгъваемия стол, изобрeтили кирпича и парите (кожени парични знаци, които наричало “туран” ),стремето, шапката и пушката- първоначално за мятане на камък и т. н. Широко известно е днес едно от пещерните жилища- знаменитата башкирска пещера Шулгенташ или Коновая, която е съхранили по стените си от преди 33 хил. г. пр.н. е.  рисунки на мамонти, коне и носорози. Още от тогава са вярвали в бог Тангра. При слизането си от планината в Камските равнини,( в периода на Космическата катастрофа) за поклонение  пред бога и за погребението на своите вождове, почват да строят пирамиди с пещерни гробници и храмове в тях. Не рядко, те строяли  и стъпаловидни пирамиди със седем стъпала                 ( свещената на българите цифра 7) .
Всичко това се случило преди Потопа от 9570 г. пр. н. е. След него, поради благоприятни условия, които се създават на Балканския полуостров, се заселват и живеят голямо количество първобългари.
д.и.н. Сергей Иванов от книгата му ” История на древните българи преди Новата ера” том I /2004г.
 подготви Мария Герасова- Спасова
Следва продължение