Category Archives: брой 196 – 15 ноември 2017

Загадъчни „каменни портали“ в арабска пустиня

"каменни портали"Снимка: @likethefuture_Учените откриха стотици „каменни портали“ с неизвестно предназначение, съобщава Newsweek.
Загадъчните обекти са открити в Саудитска Арабия и са разположени на територията на пустинни лавови полета в планинския регион Харат-Хайбар. Досега са открити около 400 съоръжения с кръгла и правоъгълна форма. Дължината на най-малката каменна структура е 13 метра, а на най-голямата – 518 метра.
Според проф. Дейвид Кенеди от Оксфордския университет възрастта им е няколко хиляди години. Специалистът отбелязва, че бедуините наричат тези конструкции „творение на древни хора“.
Преглед на изображението в Twitter
„Няма никакво обяснение на тези странни „каменни портали“. Сега са известни почти 400, в някои райони те са много. Очевидно са били много важни за тези, които са ги издигнали“, отбелязва ученият. Изследователят отбелязва, че подобни „портали“ са срещани по-рано в други стани от Близкия изток, но според Кенеди конструкциите, открити в Харат-Хайбар, са значително по-древни от предишните находки.
Преглед на изображението в Twitter
http://drevnite.com/zagadachni-kamenni-portali-v-arabska-pustinya/
 тагове: загадъчни, каменни портали,арабска пустиня