Category Archives: ИСТОРИЯТА НА ПЛОВДИВ В СНИМКИ

Как се женеха пловдивчани по време на социализма

от Ива Модова, Trafficnews.bg
Дрон, фойерверки, екстравагантни фотосесии, деликатеси и скъпо шампанско – нещата, без която нито една съвременна сватба не минава. Но не такава е била картината по времето на социализма. Мнозина ще се върнат назад, много назад във времето и ще си припомнят как са си казали „Да” с любимия човек. Други пък ще си спомнят разказите на родителите си каква венчавка са имали и ще се заровят в семейните албуми.
Ще се върнем назад във времето и ще ви покажем как пловдивчани са се женили през 1970-те .
По време на развития социализъм да живееш на семейни начела е било немислимо. И не само, защото партията не е разрешавала да се уронва социалистическия морал, а и заради ергенския данък, които с всяка изминала година се е увеличавал.
Пловдивчани са чакали с нетърпение някой от родата да се зажени, защото се очертавало ядене и пиене на корем, танци и много забава.
Месеци наред са продължавали приготовленията. Роклите и костюмите са се шиели при частни шивачки, тъй като бутиците по онова време били нещо непознато. Бели, прави, тук-там с перли и дантела са били тоалетите на пловдивчанките. Булките задължително носели воал, а понякога и шапки. Ръкавиците са били неизменна част от стайлинга на невестата.

Еднотипни били гримът и прическите. Преди сватбата фризьорите са ходели в дома на булката. През 1970-те повечето дами са били с кок, а в много редки случаи косата е била на букли.
Гримът е бил лек – червило, руж и спирала. Той е бил поставян от самата младоженка, или от нейни приятелки.
В деня на бракосъчетанието приготовленията започвали от ранни зори. Масите в домовете на влюбените са били разпънати и отрупани с леки мезета за гостите. Както и сега, булката е била извеждана с музика, а пред дома й се извивало хоро, в което се включвали всички съседи.

  
  
А пък колите – цяло чудо било младоженците да пристигнат с „Чайка“. Това било сигурен знак, че не са случайни, а в родатата има някоя важна особа от Окръжния комитет на БКП. Типичните возила са били Лади, Волги, Варшави и разбира се Жигули. Повечето гости пък  били превозвани със специално наети автобуси.  Колата на булката е била украсявана с ленти и цветчета.

В Пловдив младоженците можели да си кажат „Да” на три места - в Младоженския дом в центъра, този в Стария град и във вече несъществуващия в Кършияка, на булевард „Васил Априлов”.
По време на соца църковните бракове били забранени със закон. Това обаче не пречело много двойки тайно да се вричат един на друг и пред Бог, само че попът идвал в къщи.  

След официалната част в съвета идвало времето и на веселата част. В Пловдив традиция било да се правят пищни сватби в големите ресторанти на хотелите. Семействата на булката и младоженеца събирали най-малко 200 гости, канели се роднини до девето коляно.
Било недопустимо да пропуснеш някоя далечна леля или братовчедка, защото после може да се окаже, че половината рода не ти говори.
Пет са били местата, достатъчно големи да поберат всички сватбари, като най-предпочитан, но и най-скъп е бил „Тримонциум“.  Той е следван от хотелите „Марица“, „България“ и „Лайпциг“, а по-късно във времето и от Новотела.
 
Музиката била на живо, изпълнявана от оркестъра на ресторанта. Предимно се е слушало естрада, естествено традиционни хора, а при по-претенциозните – и джаз. Западните парчета били по-трудно достъпни.
И докато едни пеели и танцували, други наблягали на яденето и пиенето. Редена салата и мешана скара било менюто на 90 процента от сватбите от тази епоха.  За пиене се сервирали вино и ракия. Ако в родата имало някой международен шофьор, на масата на младоженците се приземявала и бутилка уиски. 
И преди, както и сега, младоженците минавали сред гостите за т.нар. даряване. На сватбата младото семейство се снабдявало със сервизи (поне 5 броя), прибори за хранене, завивки, покривки и китеници за 50 години напред. По-близките роднини дарявали пари, които нижели на огърлица, с която гиздели булката. На най-заможните сватби огърлиците били от двайсетолевки, при по-бедните – двулевки. 
През последните десетилетия се появиха много модерни ритуали, заимствани от западните венчавки – хвърляне на букет, сваляне на жартиер, рязане на торта са част от забавните обичаи. По времето на соца обаче това е липсвало в програмата.

Типичните сватби през 70-те и 80-те са били дневни. Тържеството е продължавало най-късно до 17-18 часа.  След това всички са ходели на гости у младото семейство. Предварително домакините са заредили масите с мезета – луканка и кашкавал, и празникът продължавал до сутринта.
По време на социализма също е имало фотосесии, но те се провеждали в студия. Най-големите в Пловдив били седем, които са се намирали в центъра на града. Младите са правили снимки и на открито. Задължителните места за фотографиране били паметникът на Альоша и Братската могила. Там те поднасяли и позирали скромно до комунистическите монументи.
  
http://plovdivtime.bg/news.php?id=1623&lang=bg

Уникална снимка показва Сахат тепе в края на XIX век

Фотография: Ретро Пловдивъ
Една от най-старите фотографии на Дановия хълм (Сахат тепе), заснета от Бунарджика, ни дава интересни сведения за епохата. В края на ХIХ век почти цялото място между двата хълма е било заето от турски гробища.
Часовниковата кула, която е построена през XVI, е в най-стария ни познат вид, след това тя претърпява още четири основни реконструкции, за да добие настоящия си архитектурен облик.
По това време все още съседният хълм, върху когото днес е кацнала телевизионната кула, е имал отделно название – Топлар тепе. Там е имало топ, вързан на верига за скалата. На пост до оръдието е стоял страж, който следял за пожари в града и известявал населението с топовен изстрел (а по-късно с камбанен звън), че някъде са лумнали пламъци. Оттам се произвеждали салюти и при големи градски празници. До него е бил разположен барутният погреб. Върху двата хълма няма нито едно дърво, много по-късно пловдивчани ще ги залесят.
Двамата мъже с кучето стоят приблизително на мястото, където днес се пресичат булевард „Руски“ и улица „Божидар Здравков“. По-късно изниква цял квартал, където са разположени също Пловдивската пожарна и училище „Алеко Константинов“.
http://plovdivtime.bg/news.php?id=1781&lang=bg

Запазена марка на пловдивските цигари „Станчев хан”

Началото на тютюнопроизводството в Пловдив се поставя от Магърдич Томасян, който през 1872 г. отваря отделение за рязане на тютюн с два хана в бакалницата си. Заедно с Кеворк Гарабедян основават обща фирма, която бива кръстена „Тютюноработилница „Златен лъв” на М. Томасян и сие. Фирмите функционират заедно до смъртта на основоположниците им, докато през 1922 г. наследниците на Гарабедян се отделят, създават нова тютюнева фабрика, която поглъща и причислява към себе си фирмата „Златен лев”. Снабдяват я с нови и по-модерни машини и през 1934 г. обявява официалното си ново име „Пловдив”.
Снимката е на една от малкото запазени марки на цигарите „Станчев хан”, продукт на Тютюноработилницата. Тя е заснета в началото на 20-ти век, а сравнявайки я със сегашния вид на цигарите, не можем да открием дори една прилика. Дизайнът и художественото дело са почти като на картина, лишени от каквито и да е предупреждения за здравето. Вместо това са нарисувани български символи, които допринасят за творческото майсторство. 
http://plovdivtime.bg/news.php?id=1107&lang=bg

В полите на Бунарджика през 20-те години

Фотография: Ретро Пловдивъ  
Този пловдивски пейзаж от 20-те години на ХХ век ни дава ярка представа за оформянето на квартала между Сахат тепе и Бунарджика, където преди това са се разполагали турските гробища. На преден план се виждат улиците „Виктор Юго“ и „Густав Вайганд“. Някои от сградите са запазени и до днес, част от тях са позанемарени.
Зад тях се забелязва оформеният вече бул. „Руски“, но я няма все още Търговската гимназия, чиито строеж започва през 1926 г. Марково тепе изживява последните си десетилетия, а между него и Джендема се вижда прокараната улица „Гладстон“.
http://plovdivtime.bg/news.php?id=2027&lang=bg

Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та

Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.

1952-ра, Пловдивско. За трупи, съчетано с екскурзия на семейство Комарови и приятели…архив Комарови. — в компанията наЛуизка Петрова Хаджийска-КомароваДимитър Х. ЯмалиевМилко Петров КомаровМария Петрова Хаджийска-ЯмалиеваВалера ХХХ,Маргаритка ХХХВасил ХХХ и Петьо Милков Комаров.
Снимка на Любомир Сербезов.
Пловдив, Католишката махала. Къщата с № 42, в която отраснаха на горния етаж Дора и Стойка Миланови. Улицата беше “Свети Лудвигъ”, застлана с излъскан калдаръм от каруците, сега е “Леонардо да Винчи”, след калдаръма беше с паваж, вече е асфалтирана. Кьошето до пресечката с “Белъ Доминъ” беше все още незастроено, там вдигахме консервени кутии с карбид, играехме на джамини, докъм 1954-та. Тогава дребничкият бай Петър, с моторната дърворезачка, вдигна къща за хубавата си щерка Анастасия и бъдещия зет Станчо Бончев.
Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.
1941-ва, разказано от Петър Комаров от Пловдив, Католишката махала, “Павликянска” 1 : ” – Мусолини вижда зор в Гърция, Хитлер с нежелание му помага, налага се спешен транспорт на снаряди от базираните в Румъния амуниции. Германците ползват и два от камионите на Паякови, Пловдив, “Свети Лудвиг” 24, шофьор на единия е Милко Комаров, бащата на Петър. Облечени цивилно немци придружават транспорта, пътьом правят и няколко снимки, впечатлени от бита по селата – подаряват ги на Милко. Връщането на камионите на Паякови приключва благополучно”…архив Комарови.
Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.
Пловдив, Католишката махала, “Раковски” 35. Е, те тук беше една от махленските кръчми “ТОПАЛЧЕТО”. Соц-политиката “уплътни градския център”, докара хората от китните селца да “увеличи броя на Работническата класа”…и к’во?…фото Огнян Андреев, 2016-та.
Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.
1957-ма, Пловдив, Католишката махала, “Хаджи Джоро” 20 е “Васил Хаджитанев”, ще бъде и “Света Петка”…Франц Воща и Милка Чуклева-Воща…личен архив.
Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.
1946-та, Пловдивъ, градина “Царъ Симеонъ”, Андрей с приятели. — в компанията на Андрей Антоновъ Андреевъ.
Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.
1949-та, Пловдив, младоженците Анна Добрева и Андрей Андреев-Кабзамалов на излизане от Католическия храм “Свети Лудвиг”…от сина им Огнян Андреев
със съгласието на автора на страницата във фейсбук

ЛЮБОПИТНА ИСТОРИЯ ОКОЛО ТЮТЮНЕВИТЕ СКЛАДОВЕ

   и романа на Димитър Димов „Тютюн”

  IMG_3997 Тютеневите складове
“Една проба ще удовлетовори най-каприциозния пушач.”
Така гласи една реклама за тютюн в началото на XX в.
А ето и няколко вълнуващи истории, извлечени от вестник “Единство”- орган на Независимия общ работнически синдикален съюз в Б-я,  бр.22, 9 ноември 1926 г.
“Из склада на бр. Куцоглу
Салонния надзирател Гюмишов, довчерашен скитник на Пашмаклийско, днес забрави всичко, щом му се даде парче хляб и почна да се яде с работниците в склада особено с безащитните метачки жени – бежанки от разни краища на поробена Македония….Питаме този чорбаджийски аргатин дали си мисли, че   е в Европейската война, когато като главатар на група войници, да тормози жените и да търси кокошки и яйца.
Не господине, сега е мирно време и имаш пред себе си работнички, които ще знаят да ти дадат заслуженото. Съветваме те да се опомниш, защото си от нашата черга, а не чорбаджия, като г. Куцоглу.
“Днес 19 X предупредиха всички работници и работнички за уволнение под предлог че се свършил тютюна. Оббаче не само, че има тютюн в склада, но и днес пристигна от Неврокоп…Господарски маневри.
От 8 часовия работен ден тук помен не остана. Винаги вечерно време звънеца бие 15, 20 минути по-късно. Изглежда, че г. Георги Патлаков иска да си осигори по-голям бакшиш за новата година, та командва да бие звънеца така късно…
Тют. Раб. М.Б.”
Из тютюневата кооперация “Устина”
“Работниците… са изпъдени след двудневна работа от майстора Христо Гръбаря (Вуйчито)… А думата на Вуйчито в тоя склад е по-силна и неизменима даже и от решенията на турския султан Абдул Хамид. Ехе, е, где е инспекцията? Иди и се оплачи! Не инспектор, но и Господ да слезе от небето пак не може да ви помогне – изгърмя победоносно той, когато един другар му възрази, че без предупреждение и причини уволнява…
Назад! Ти си стара. За теб работа няма, страшно ревеше майстора, когато една бабичка изпомежду другите работнички искаше да се промъкне и тя да работи…
Група работници”
Не ви ли приличат тези откъси на романа на Д. Димов “Тютюн”?
Едва ли си даваме сметка колко истинско е повествованието на Димов, колко живи са образите и как близко ни се струва на нас, живеещите в Пловдив романа “Тютюн”.
Известна част от улица “Иван Вазов” е заета от тютюневите складове, които все още са действащи. Може би сте обърнали внимание на красивите им фасади. Веднъж попитах един човек защо са направени да изглеждат така красиво след като така или иначе предназначението им е било да складират тютюн. Отговорът, който получих беше: “Ами нали са на ул. “Ив. Вазов”?
-1-728Димитър Димов е живял в Пловдив, преподавал е сравнителна анатомия в  Агрономо-лесовъдния факултет на Пловдивския университет и едновременно с това написва романа “Тютюн”. Идеята за романа се заражда още в София.
В Пловдив Димов се запознава и сприятелява със семейство Кочо и Марена Апостолови. Кочо Апостолов е тютюнев търговец и директор на фирмата “Ориентабако”, а Марена Апостолова – лекарка. Ето защо след отпечатването на романа мнозина са оприличили Кочо и Марена на героите Костов и Ирина.
Димитър Димов е желал да се запознае с Куцоглу и с много тютюнотърговци, но най-вече с онези от които е зависело почти всичко – работниците. Редовно е ходел по  складовете, за да наблюдава работата и да разговаря с работниците. А ето и едно свидетелство на работничка: “Тя ме попита: ‘Що за човек е този ваш проф. Димов. Дойде в склада, седне на един сандък, седи и гледа. Работниците го питат: ‘Абе тебе кой те храни?’ А той отговаря:’Аз съм си надвил вече на харча.”1
През 1951 г. романът е публикуван, отзиви и критики не спират да валят, но истинската оценка, която е вълнувала авторът, която е била истинска важна за него, това е четенето на романа му в един от складовете на Пловдив….
За оценката на неговия роман от работниците.
1 Екатерина Иванова –“Страници от жизнения и творчески път на Д. Димов”, 1981г.
Мария Герасова – архивен материал

МАХЛЕНКИ – ТЮТЮНОРАБОТНИЧКИ в Католишката махала.

20-те години, Пловдивъ, тютюневият складъ “ПОДЕМЪ” на кьошето ул. “Графъ Игнатиевъ”, /става “Георги Димитров”, “Цар Борис ІІІ Обединител”/ и “Крали Марко”. Нищичко не остана от него, а даваше препитание на голяма част от жените в Католишката махала…чинарите са вече към 100-годишни.
КАРТЕЛА и МОНОПОЛА, употребявани разговорно, второто е след национализацята през 1947-а – Държавен Тютюнев Монопол. Пловдивските тютюневи складове дават поминък на много от жените. Близки до Махалата са този на “Подемъ”, / на “Графъ Игнатиевъ”-става “Георги Димитров”-сега е “Цар Борис ІІІ Обединител”/ и “Крали Марко”. Целият комплекс там е съборен, затривайки автентичната история на града, с цел модернизация…и обезличаване. Друг тютюнев склад е на Бозеви, ул. “Богомилъ”, все още го има, ползван за Кметство и Служба по Кадастъра.

Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.

Пловдивъ, Понеделник пазара, Тютюневата фабрика на МАГЪРДИЧЪ ТОМАСЯНЪ и Синове, основана 1872-а.
Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.
7.1.1952-а, Пловдив. Работата в Тютюнев склад събира в семейство Вера и Никола от Католишката махала. Тя живее на “Преспа” 30, /сега “П. Д. Петков”/, Вера Хачикова, /1929-2009/, той – на “Павликянска”6, Никола Иларионов, /1912-1977/. Кавалерист в 3-ти конен полк, след травма е криминален следовател, нова травма при служебно произшествие, след лечение вече се придвижва с бастун, работи на кантар в тютюнев склад, след сватбата живеят на “Павликянска” 6…от дъщеря им Росица.
Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.
1956-а, Пловдив, бригада махленки – тютюноработнички, спечелила преходното знаменце “Първенец” в социалистическото съревнование. С Вера от “Павликянска” 6 и Надя от “Павликянска” 10…от Роси Иларионова-Петрова. — в компанията на Вера Хачикова-Иларионова и Надя Манолова.

Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.

1956-та, Пловдив, на почивка пред тютюневия склад, с Вера Иларионова от Католишката махала, “Павликянска” 6…от дъщеря й Росица — в компанията на Вера Хачикова-Иларионова.

Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.

1949-а, Пловдив, тютюноработнички от Католишката махала в близките складове на “Подем”. От старите снимки на Вера Хачикова-Иларионова от “Павликянска” 6 чрез дъщеря й Росица. Е, най-се кефя при разпознаването и на друга махленка – 16-годишната Надя Джамбова-Манолова от “Павликянска” 10. “-Мама била тогава бременна с мен, – преразказва дъщеря й Катя, – работила там само един месец.” — в компанията на Вера Хачикова-Иларионова и Надя Джамбова-Манолова.
Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.
1956-а, Пловдив, тютюноработнички от Католишката махала, от старите снимки на Вера Хачикова-Иларионова, “Павликянска” 6. Засега разпозната е и Иванка, съпруга на Спас Барбов от “Прага” 11, /стара “Бѣлъ Доминъ”/…споделена от Роси, дъщерята на Вера. — в компанията на Вера Хачикова-Иларионова и Иванка Барбова.
предоставя Мария  Герасова