Category Archives: ЗА ПЛОВДИВ

XXII-3

 Таксим тепе със своите 195 м. надморска височина е най-ниското възвишение от Трихълмието и предпоследното по височина измежду всичките- след него се нарежда само хълмът на Крали Марко/Марково тепе/.
Шейтанташ /седмият останал хълм на Пловдив/ южно от Младежкия хълм стърчи с три метра над околния терен или височината му е около 165 м. надморска височина.
Марково тепе допреди окончателното му разрушаване през 2005 год. от хълма стърчат скали високи до 7 м. Най-големият стърчащ камък е имал около 170 м. надморска височина. В момента хълмът е издълбан и скалите под подземните етажи на построения на мястото магазин са на 15 метра под официалната средна надморска височина на града.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

ПРОБЛЕМЪТ ПЛОВДИВСКИ ПАНАИР

С болка научавам, за участта на Пловдивски панаир. Не мога да разбера това парадокс ли е или истина! Една ценност пред света, с която можем да се гордеем която е показва и популяризирала българските постижения в различни области на леката и тежката промишленост, искат да се превърне в Паметник на културата. Ако научи неговият създател, два пъти ще се преобърни в гроба. И така, на кого му дойде тази идея Панаирът е една голяма ценност за България и нека си остане като такава.
Да се превърне в общинска собственост и да бъде съхранен, като се създаде комисия от честни хора ,които да го съхраняват.
Мария Герасова председател на Съюз “Духовно възраждане-България журналист писател
   ЖЕСТОКО a

XXII-2

Сахат тепе /Данов Хълм/- надморска височина на върха -222 м., а заедно с върха на Часовниковата кула-227 м.
Джамбаз тепе
Височината на най-връхната му точка е 212 м. над морското равнище.То е част от Трихълмието и е най-високото в този природен сиенитен ансамбъл.
Небет тепе
Със своите 207 м. над морското равнище този хълм е втори по височина в Трихълмието и пети сред всичките 7 скални височини в равнината
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

XXII-1

Най-високият хълм в Пловдив е Младежкият хълм  или така нареченият Джендем Надморската височина на неговия връх е 285.5 м.Той е най-запазеният от екологична гледна точка.
Хълм на Освободителите-Бунарджик
Надморската височина на върха му е 265 м., с което той се нарежда втори след Младежкия  хълм измежду всички тепета.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

XXI-4

2018 год. започва основен ремонт на централния площад в Пловдив, съобразен с най-новите данни за археологическите находки под него. Основните дейности, свързани с изграждане на допълнителни подземни комуникации и пълна подмяна  на настилката са извършени през следващата  2019 год.
2019 год. повече от 500 различни културни събития се провеждат в Пловдив през цялата година, в която градът под тепетата е Европейска столица на културата.Голямото откриване става на 12 януари, когато жителите и гостите на Пловдив стават свидетели на уникално светлинно и звуково шоу, в което участват над 1500 артисти.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

XXI-3

2006 год. са взривени и последните стърчащи скали от Марково тепе.В сиенитната скала в земята е издълбана огромна дупка за подземните етажи на бъдеща обществена сграда.
2015, 23 май на този ден, на обяд, пред хилядно множество на площад „Стефан Стамболов“ през общината са пуснати 2019 цветни балона.Те са само част от празничната програма пред фонтана с пеликаните по случай избора на Пловдив за Европейска столица на културата за 2019 год. заедно с италианския град Матера.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

XXI-2

2004, 24 май официално е открит музеят на фондация „Тракарт 2000“ с експонираните антични подови мозайки от жилищна сграда „Ейрене“ в подлез „Археологически“.
2005, 30 септември в Пловдив за първи път в България се провежда Нощ на музеите.“Нощ на музеите и галериите“, каквото е официалното име на събитието, съвпада с есенния салон на изкуствата в града. Културната инициатива на Германия, която тръгва през 1997 год. от Берлин, като Дълга нощ на музеите намира перфектното си място във вечния град на България.
Само за няколко години инициативата се превръща в най-голямото нощно събитие в Пловдив, събиращо над 15 000души.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

XXI-1

2001 год. февруари на Главната улица в Пловдив е поставена бронзова фигура на един от най-известните пловдивски странници от втората половина на 20 век- известен, като Лудия Мильо. Автор на „паметника“ е скулпторът Данко Данков. Парите са осигурени от българската емигрантска фондация „Св.Георги Победоносец“ в САЩ.
2002 год., 26 май Папа Йоан Павел II, който от 24 май същата година е на посещение в България, отслужва Божествена литургия на площада в Пловдив и обявява трима българи- католически свещеници, за блажени.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

XX-34

2000 год. 21 януари Последното за XX век пълно лунно затъмнение с възможно наблюдение от България събира зад бинокли и телескопи хиляди пловдивчани.
2000 год. 2 март за първи път Пловдив избира данъкоплатец на годината- събитие, организирано от вестник „Марица“.
2000 год. 5 март в Пловдив се провежда тристранна среща на външните министри на България, Гърция, Турция по инициатива на тогавашния външен министър на страната Надежда Михайлова.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

XX-33

1997 год. 22 януари Петър Стоянов, първият държавен глава от Пловдив, встъпва в президентския си мандат.
1999 год. 21 януари се създава съвременно звено за неотложна медицинска помощ в Пловдив.
1999 31 декември жителите на града за първи път се събират да посрещнат Нова година на открито- на площада пред общината.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“