Category Archives: Актуални културти събиитя за България

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС НА ВЕСТНИК СИЯНИЕ

“ЧОВЕКЪТ НА НОВОТО ВРЕМЕ”

                   СТИХОВЕ  

ПЪРВА НАГРАДА

1. .Алина Стоянова -  ПОРЕДЕН ГЕЙМ

2. Маргарита Петрова – СЪБУДИ СЕ СВЯТ

ВТОРА НАГРАДА

1. Елиа Тилева – НЕЖНОСТ НАЗАЕМ

 2.Татяна Йотова – ВАПЦАРОВИТЕ ПРОЛЕТИ

ТРЕТА НАГРАДА 

1. Катя Бозова -  РОДОПСКО ХАЛИЩЕ

2.Мая Нарлиева – ОТРИЧАНЕ

ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА

1. Иван Иванов – ЩОМ ВЯТЪР…

2. Ели Барякова- ТОВА Е…

3. Мария Павлова – РОДЕН СИ ЗА ПОБЕДИТЕЛ

                           РАЗКАЗИ

 ПЪРВА НАГРАДА

 Ибрахим Бялев  – ПЕСЕНТА НА ЖИВОТА

ВТОРА НАГРАДА

Десислава Стоянова – ОБРАТИ

ТРЕТА НАГРАДА

Дора Нонинска -  СТАРОТО ДЪРВО

Председател на журито  Мария Герасова

 

 

СВЕТОВЕН ДЕН НА УСМИВКАТА

Днес отбелязваме Световния ден на Усмивката!
Думата „усмивка“ на кирилица притежава слънчевото число 3, което символизира жизнерадост, сприятеляване, контакти, връзки, приятели, веселие и радост. Но и думата „радост“ на кирилица също има числото 3, както и думите „мир“, „земя“, „надежда“, „магия“, „настояще“, България, Бог, „здрав човек“. Можем още много български думи да намерим с това слънчево жизнерадостно число и неговите положителни качества, които са в състояние да се проявят когато човек умее искрено да се усмихва, да се сприятелява, да се радва на настоящия момент, изживявайки го пълноценно на земята, наречена България, защото усмивката е магия, носеща радост, надежда, мир и е предпоставка човек да е здрав и в мир със себе си, с другите и с околния свят. Именно тогава самият той се слива с Природата и Вселената, обозначени от Питагор с числото 3/12 и сътворени от Бог, чувствайки себе си част от това Сътворение. Защото човек е Божие творение, подобно на Божия Син, сътворен от Отец 1 и Майка 2, за да се получи резултат 3.
Може да бъде изображение с небе и текстово съобщение

Представяне на книгата

 „На Океана с любов, вяра и надежда” от професор д.пс.н. Илия Пеев
На 05 април 2022 г., вторник, от 17 часа, в Руски културно-информационен център (РКЦИ), София, ул. „Шипка” № 34, III етаж, заседателна зала № 305.
ПОКАНА
Представяне на книгата „На Океана с любов, вяра и надежда” от професор д.пс.н. Илия Пе
Илия Пеев. На Океана с любов, вяра и надежда. Песен за петте окена. Пет океански песни. Художник Сияна Струнчева. Редактор Петър Тодоров. Издателство „Морски свят”. Варна, 2022, стр. 358. ISBN 978-619-7600-19-3
Книгата е посветена на обявеното от ООН на 5 декември 2017 г. Десетилетие на науките за океана в интерес на устойчивото развитие (2021 г. – 2030 г.) и на моето моряшко семейство и на всички моряшки семейства по света.
Към дадения момент тази книга се явява единственото научно изследване, посветено на Десетилетието на науките за Океана.
В продължение на повече от 30 години капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. инж. Илия Петров Пеев, горещ радетел на Морската идея и активен застъпник за Национална морска стратегия, развива специфична област в научното познание – Научна маринистика, Marine Scientific Research, (научни произведения за морето, моряците и морския живот). Авторът е имал щастливия шанс да плава 11 години на надводни бойни кораби и подводници от Военноморските сили, Учебно-ветроходния кораб „Калиакра”, Учебно-прозводствения кораб „Н. Й. Вапцаров” и други кораби. Голяма част от неговите морски изследвания са правени по време на плаване на борда на корабите в реално време, което им придава неповторима автентичност и оригиналност.
Една от главните теми и цели на книгата е отразена в първата глава на монографията: Черно море: пъзел от въоръжени конфликти или море от възможности и синергия през третото хилядолетие? Разпознаваме ли Черноморските послания и ще се вслушаме ли в тях? (Черноморска зона за сътрудничество и благоденствие). Тази идея горещо се поддържа в публикуваната в книгата рецензия на Посланик Майкъл В. Христидис (Michael B. Christides), Генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС).
В книгата читателите ще се запознаят с новата интерпретация на автора на така наречената „триада на безопасността“ и проблемите на безопасността на корабоплаването, а също и с интересния обзор на подводния експеримент „Хеброс ‘67“, проведен с усилията на български акванавти – изследователи.
В книгата е изразена лична позиция на автора по въпроса за защита на правата на моряците в условията на пандемията COVID-19. Неговите препоръки успешно се използват в психотерапията, сугестологията и сугестопедията, в това число и на корабите и в семействата на моряците.
Книгата „На Океана с любов, вяра и надежда” се разпространява от Издателство „Морски свят” във Варна и от Верига книжарници Е-книжарница BookPo!nt във Варна, Бургас, Стара Загора и София:
Представянето на книгата е с участието на автора професор д.пс.н. Илия Пеев, учени, офицери от запаса, психолози, университетски преподаватели и др.
Заповядайте!
Руски културно-информационен център (РКИЦ)

НОВИТЕ КНИГИ НА МАРИЯ СПАСОВА- ГЕРАСОВА

  49411235_2750215058338991_8782742597404721152_nИзлязоха двете книги на писателят Мария Спасова- Герасова- “Светлина в мрака” и “Път към Рая”Мария Герасова е член на Съюза на неазвисимите бъларси писатели и на Сюза на българските жураилсти- Европрес. Тя е издател и главен редакто на международен електронене вестник “Сияние”, председател на Съюз “Духовно възражане-България”- общественик.

166862265_4851673891526420_6825203612456358831_n

164847012_4837527429607733_4082525937052683631_n

ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН АЛМАНАХ “ВСИЧКО Е ЛЮБОВ”

Съюз “Духовно възраждане- България” и Международен електронен вестник”Сияние”стартират събирането на творби- проза и  поезия за Третия Национален алманах “Всичко е любов”. Начало 12 март 2021г и финал 12 юни 2021г
Творбите изпращайте на адрес: vkbd@abv.bg
 107947815_4054945927865891_1079847633561049496_o
 Това е корицата на алманаха
Очакваме Ви!

ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

Днес 17 март 2021 година, журито в състав Мария Спасова- Герасова- председател и членове Стефан Гераксиев и Георги Караджов се събра, за да премира стихотворения и разкази от Втори национален литературен конкурс на Международен електронен вестник “Сияние”, “Човекът на новото време”. Творбите са 58 на брой и много трудно беше да бъдат избрани най- добрите. Всеки от участниците е вложил цялата си душа и сърце, като очакваше, че той ще бъде премиран. И ето, започваме с Поезия: Трето място се присъжда на Галина Москова, със стихотворението “След дългото скитане”. Може би ще останете изненадани,но Второ място не беше присъдено, само две Първи, на Радка Топалова с “Изправени” и “Книжка с рими и къшей симид” на Владислав Недялков.
След множество дебати между членовете на журито се присъди и една Специала награда, на Денис Сюлейманов със “Дъжд”. Той се отличава със индивидуален стил на писане.
Разкази: Първо място на Тони Стоянова с”Разговор”, Второ на Мариана Бусарова с “Дихание от рая” и Трето място на Гергана Христова с “Човекът от новото време.
Журито изказва голямаа си благодарност на всички участници и им желае ползотворен път. Нека всеки от тях стане един от големите поети.
Дерзайте!
от Журито