Category Archives: МЛАДИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

Интервю на Plovdiv24.bg: Крисчън Ричмънд

  избира България пред Америка

©
В студиото на Plovdiv24.bg гостуваха известната писателка, журналистка и духовен учител Мария Герасова и председателят на националния младежки екип Крисчън Ричмънд от проекта “Младите за България”. За него разказахме в началото на август. Ръководителят на проекта Мария Герасова обясни, че главната цел е промяна на съзнанието на младите, но не по драматичен, а по еволюционен път. 
Герасова е възхитена от младите хора, с които работи и не престава да ги хвали.  Крисчън Ричмънд е на 15 години, роден е в САЩ, но преди 8 години се върнал в Пловдив с майка си. Младежът разказва, че любовта към България го е подтикнала да се включи в националния младежки екип. Харесва му, че хората тук са по-мили и биха помогнали, ако има проблем, има и повече култура. Там всичко е свързано с пари и бизнес.

“В Америка са много заети хората, стават сутрин рано, отиват на работа или училище, приберат се късно изтощени и изморени. Затова има толкова проблеми при американците” – описва Крисчън начина на живот отвъд океана.
Въпреки че стандартът на живот там е много по-висок, хората тук са по-щастливи, смята младежът. В свободното си време той обича да излиза с приятели и да се разхожда, което трудно може да се случи там. Там се говори на жаргон, не се уважават възрастните хора.

Смята, че може да вдъхнови връстниците си да се променят и да ги накара да мислят повече за държавата, да преодолеят себичността си и да не създават проблеми, да се уважават помежду си. Крисчън харесва училището си в Пловдив, защото е спокойно, а в Америка се страхуват, че може да влезе някой с оръжие. 

Според тийнейджъра голяма част от българите не ценят това, което имат в родината си и той ще работи да се промени това. Смята, че трябва да се запази българщината.
Ръководителят на проекта Мария Герасова сподели наблюдението си, че съзнанието на поколението след милениума е различно. Предстои да се разшири младежкия екип с още ученици и студенти.
 

  
 
 
 

Проект опитва да промени съзнанието на младите хора

©
Известната писателка, журналистка и духовен учител Мария Герасова започна работа по нов проект, свързан с младите хора. Това съобщи в интервю за Plovdiv24.bg Герасова, която е председател на Съюз “Духовно възраждане – България” и главен редактор на списание “Сияние”.

Проектът е уникален за страната и може да стане интернационален, тъй като проблемите на младите хора са еднакви навсякъде. Вече е създаден национален младежки екип. Председател е роденият в САЩ Кристиян Ричмънд, който от 8 години живее в България, заместник-председател и пиар е Георги Кендов, секретар е Васил Василев. Младежите са страхотни, много интелигентни, със страхотна логика, хвали ги Герасова. Допълва, че неслучайно ги определя като деца на новото време, защото те ще бъдат личния пример за останалите. 

В интервюто ръководителят на проекта Мария Герасова обяснява какви задачи са си поставили в изпълнение на главната цел. А тя е – промяна на съзнанието на младите, но не по драматичен, а по еволюционен път. Предвидени са дискусии по  темите “Младите откриватели и тяхното признание”, “Медиацията при взаимодействието на различни религии, духовни практики и етноси”, ”Подготовка на новите лидери в обществото, икономиката, духовната сфера, политиката”. Замислила е да обсъди с младежите вижданията им за съвременния лидер и какви качества трябва да притежава министър-председателят на България. Сподели разочарованието си от известна личност от града, който забранил на сина си да участва в проекта. 

Герасова е автор на 15 книги, написала е и пиеса, за която има надежда, че ще бъде поставена на сцена.

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Proekt-opitva-da-promeni-suznanieto-na-mladite-hora-1113215?fbclid=IwAR16-nnrlKNF379Wxyi8yrCx3lTDmETDweKisz8nQJUKL67qom7TMaaolvU

Истинският Лидер

Според мен,един премиер трябва да има лидерски качества, за да бъде добър управляващ. Един вид от качествата на алфа мъжкаря.Тоест, ние ще се жертваме за него, плащайки такси и данъци, от които идва неговата заплата и слушайки и спазвайки неговите разпоредби, с мисълта,че той е взел правилното решение за нас.Но когато дойде времето, той трябва да се жертва за нас, както ние се жертвахме за него – поемайки голяма отговорност и риск, управлявайки нашата държава.Тъй като да управляваш не е лесно, въпреки, че получаваш много пари, много хора – лоши и добри ще знаят името ти, което те поставя под риск. Не случайно по време на интервю, споделя че са опитали да го убият 5 пъти, но въпреки това не е изплашен за живота си защото:
“ На тези,които им е писано да бъдат обесени, няма да се удавят.”
Освен лидерските качества,премиерът трябва да притежава нужната компетентност и етикет на държание, защото както се казва:
“Бъди промяната, която искаш да видиш в останалите.”
Тоест, той трябва да бъде не само пример за подражание,а и промяната,която той иска да види в държавата си!
Георги Кендов- зам председател на НМЕ 16години

ИСТИНАТА ЗА МЛАДИТЕ

Истината е, че подрастващите в България масово са невъзпитани, неграмотни, незнаещи… Показаха го и резултатите от последните матури. Показват го всяка година кандидатстудентските изпити. То са бисери, то е чудо! Докога ще ги толерираме и ще ги оставяме да тъпчат възпитаните и добри деца, които искат да се развиват и да бъдат полезни?
Колко често ви се случва да водите адекватен разговор с ученик? Какво разбирате, когато слушате разговор между ученици? Научавате ли нещо, достига ли до вас поне едно правилно конструирано изречение, което носи смисъл? Не срещаме ли прекалено често празните погледи на деца, които след години ще трябва да движат държавата напред?
Не може всяка втора дума да ти е “в смисъл” и да имаш претенции за нещо. А претенциите и самочувствието им са огромни. “Сеш’се, нали”. Не, не се сещам, обясни ми. Ама как да ми обясни, просто не може. Няма речник. Тече явно някаква мисъл, която си остава само за него. Книги? Тема табу. Може да отвори една от задължителните за лятната ваканция, но в краен случай и след продължително настояване и умоляване от страна на родителите.
Защо му е да чете книги и учебници, нали пак ще го приемат да учи “виШу”. То вече няма неприет кандидат-студент. Е, няма да е първо желание, ама какво от това. Ще запише нещо, за да го оставят на мира мама и тате, пък дали ще завърши… Божа работа. Издиша теорията, че мишката, видиш ли, изяла книжката. Напротив. Мишката, в комбинация с книжката, отваря безкраен хоризонт на познание. Използват го обаче малцина. Проблемът е, че книжката не се отваря, а мишката се използва за игрички и социални мрежи.
Кой е виновен за това? Родителите, учителите, средата… Всички сме виновни. Наскоро мой близък роднина бе на среща на випуска от гимназията. На нея е присъствал и един от онези “учители-страшилища”. Не защото е биел или заплашвал ученици, а защото е бил строг, взискателен и безкомпромисен. Преподавал ми е и на мен. Доказан и уважаван професионалист. Строг, но справедлив. Никой не смееше да гъкне в неговия час, да не говорим за закъснение или отсъствие. Същият този човек е признал пред бившите си възпитаници, че вече е вдигнал ръце и се е примирил с простотията и наглостта. “Влизат и излизат през прозореца, замерят ме с предмети, псуват…предал съм се”, жалва се човекът.
По същия начин се предават и родителите, предават се приятелите, просто всички вдигат ръце. Обществото загнива бавно и категорично. Улисани в злободневни теми и проблеми забравяме за бъдещето на нацията. Правиш забележка на детето на свой роднина или приятел. Казваш го с нормален тон и за хубаво, искаш да възпиташ нещо. Отвръща ти се: “Ти ли ще ми кажеш как да си гледам детето, бе!”
Има го и добрия пример, разбира се. Не са малко интелигентните и възпитани деца. Могат да сложат в малкия джоб връстниците си от много държави. Но колко са те и по-важното, бъдещето на колко от тях е свързано с България? Децата ни заминават в чужбина, за да не се върнат. Родители ги изпращат със сълзи в очите, но със спокойствие в душите. Децата им няма да се тормозят цял живот в среда, в която властва наглостта, простотията и бабаитлъкът. Защо да му е шеф някой с 50 думи в речника и 50 грама сиво вещество в мозъчната кухина?!
Знам, не казвам нищо ново. Правейки се, че проблемите не съществуват, не ги решаваме, да знаете. Винаги е имало черна овца в стадото. Проблемът е, че вече ни се губят белите, на изчезване са. Ще повтаряме и ще сочим проблемите до болка. Докато обществото осъзнае, че повече няма право да абдикира от изграждането на интелигентни хора, за които да сме сигурни, че няма да затрият окончателно тази държава.
НМЕ “Младите за България”

Какво мисля за младите в България

Децата в днешно време са свикнали с това да имат най-новия модел смартфон, да са най-добре облечени, много глезени, а в същото време повечето нито са благодарни за това, което родителите им предоставят, нито го заслужават. Всички вече израстват с телефон в ръка през повечето време от денонощието, таблет, компютър или друга електронна джаджа. Тук идва проблемът. Вманиачават се, ценностите се забравят, книгите и образоването също се изместват от ежедневието на средно-статистическият младеж. Вече измежду младите е модерно именно това-Да е с най-новият модел смартфон, да има много последователи в социалните мрежи. В противен случай, индивидът е смятан от околните като изостанал, деградирал и подобни. Друг тренд е да си част от така-нареченото ново общество LGBTQ. Смята се за готино да се обличаш тъмно, да си слагаш пиърсинги, момчетата слагат обици и други подобни. Новото поколение все повече започва да пуши, напоследък от наистина крехка възраст. Аз лично познавам деца на 10-11 годишна възраст, които пушат. Не ги мисля за готини, не знам, те какво си мислят, че привличат. Ако не са нормални цигари, младите прибягват и към така наречените електронни цигари. Това са вейповете, наргилетата и такива. Мислят, че когато няма тютюн, е по-малко вредно, и че привличат добро внимание. Спорят с родители за всичките тези деградации и така се смалява уважението към тях. Днес, много малко деца уважават истински родителите си. Живеят при тях, защото нямат избор, а вътрешно или съвсем явно ги мразят, защото те се опитват да ги вкарат в правия път. Трендовете наистина убиват морала и важните ценности в децата. Един нормален тийнейджър би странял от Тик Ток, пропагандата на LGBTQ и не би се присмивал на някой, който има по-стар модел телефон от него. Такива вече са истинска рядкост. Това ли са хората, които ще управляват нас, децата ни, внуците ни в бъдеще? Това ли са бъдещите учители, лекари, родители? Ако са това, трябва драстична промяна. Напред към новото време!
Васил Василев, 15, секретар на „Младите за България“

Новата Норма

Преди да започна с днешното послание,искам   да ви   задам един въпрос! Помните ли безумието през средновековието? Едва ли не ако решите да се занимавате с научни дейности. Някой може просто да ви обяви за магьосник или пък вещица, след което да ви изгорят живи или да обезглавят. Представяте ли си какви са били жестоки хората през средновековието? Убивали са хора не защото са правили нещо нелегално, нещо лошо, едва ли не че са се занимавали с наука или са ги видели да правят нещо непознато до момента. За пример давам един известен философ,астроном,драматург,математик и преди всичко теоретик, който беше убит от тълпата по най-жесток начин,изгаряйки го жив на кладата, защото е казал,че можело да съществуват форми на живот извън Земята,на други планети.
https://bg.wikipedia.org/wiki/Джордано_Бруно
Представяте ли си??? Каква нечовешка, едва ли не дивашка постъпка към човек, който просто изказва собственото си мнение. И това дивашко държание не е предизвикано от някой друг, а от самите нас.Един известен психиатрис пише така:  – “Не е глад, нe земетресения, не микроби, не рак, но човекът сам на себе си е най-голямата опасност. За простия човек няма адекватна защита от писихозни пандемии, които са безкрайно по-разрушителни от най-тежките природни катастрофи.”
https://bg.wikipedia.org/wiki/Карл_Густав_Юнг
Доказателство за този аргумент давам два примера:
https://bg.wikipedia.org/wiki/Юстинианова_чума
https://bg.wikipedia.org/wiki/Ядрена_война
Има и още много примери и сравнения, но реших да се спра на тези два, тъй като те са най-добрите.
Според вас, кое от следните две неща може да доведе до нашето изчезване? Ще ви подскажа – второто. А може би сега се питате защо второто??? Първо, корона вирусът,от който толкова много хора са уплашени, не може да се сравни по никакъв начин с Юстиниановата чума. Тази чума е била толкова заразна и смъртна,че в рамките на върха на вълната си е убивала по 10 хиляди човека на ден, само в Константинопол, убивайки около 50% от населението тогава. Минавайки през 18 вълни, мъчейки цял свят. Имайки това и възможността за ядрена война на предвид ми е смешно, как някой хора си мислят,че едва ли не корона вирусът е заплаха за човечеството. С това искам да кажа,че се намираме в положение близо до средновековната психоза, мислейки,че е по-вероятно да изчезнем от корона вируса, отколкото да се самоунищожим.
За жалост, войната било то ядрена или не ,не е единствената заплаха. Сега трябва да си припомним колко хора умират от дрога, полза на трева, стероиди, насилие,цигари, замърсяване, катастрофи, бунтове, протести, и още какво ли не. Само ако се върнем назад до началото на цивилизацията ще видим,че има един цикъл, през който, човека сам убива и разрушава собствената си раса с такава бруталност, където не се среща никъде другаде, само при човека правейки геноциди на всеки 100 години, чрез война, робство и други методи. За пример давам множеството императори,диктатори и граждански бунтове,които взимат най-много жертви от всички болести,заболявания, природни бедствия и животни.
Но това са убийците на старото време,а убийците на сегашното време са под друга много различна форма,която е на път да вземе най-много жертви досега.
Това, за някои е вид заболяване, за други лош навик,но при всеки случай, той трябва да бъде спрян – това е удоволствието. Много хора днес са толково зависими,че вече зависимостта,от каквото и да било е вече заболяване.
Пример за това давам, хората пушещи цигари,трева, употреба на алкохол и дрога,вредните храни,вещества и вредните за психиката занимания, които скоро ще отключат масова психична пандемия,която вече е започнала - зависимост от електроника,зависимост от социални мрежи,зависимост от захар,зависимост от чужда помощ,психични зависимости,физични зависимости(породени от най-често мързел)
Но това са само зависимостите от удоволствие, но има и много други,които не се виждат като опасност:
 содомия (https://bg.wikipedia.org/wiki/Содомия)
алчност
завист
наивност
липсата на критична мисъл
липсата на свободно мислене
липсата на въображение
недопустима гордост
само нараняване
деградиране
и най-вече липсата на дисциплина
Сега, най-вероятно повечето са ви познати, тъй като почти всеки ги познава и знае, вредата ще обясня содомията и липсата на дисциплина,които те първа навлезнаха и са още непознати за много хора. Содомията, според библията означава полов акт, чрез който не може да се осъществи оплождане,което изпълнява функцията на дрогата – давайки високо количество на удоволствие,след което причинява висока физична и психична вреда.Содомията изпълнявана почти само като дрогата,но уви повечето хора не го виждат. Правейки едно нещо само за удоволствие е като яденето на кроки, поглъщате нещо, в което има нулева стойност, спомагайки за отделянето на безумно количество на допамин(удоволствие),разрушавайки функцията, за която го е създала природата(или Бог,ако сте вярващ), а ние всички знаем, какво следва след това – смърт. Не само физична,психична,а и духовна смърт. А сега ще ви изброя вредата донесена от това нарушение:
появата на проститутки
разрушаването на морала чрез създаването на филми с полови актове, с цел продажба
изнасянето на полови болести(ХИВ,БПП,СПБ,Сифилис и т.н.)
Това  бяха най-лошите ефекти от това до 21 век. С началото на века се появи ново движение,което цели не само разпространението и употребата на това,но и разрухата на половия морал и семейството, а и може би,ако не се спре разрухата на нашата цивилизация.
Това движение се нарича   ЛГБТ(https://bg.wikipedia.org/wiki/ЛГБТ),което казва разказва лъжите,че хората се раждат с повече от един пол,че хората имали много сексуалностти и че можели да си сменят пола,когато си искат. Истината е, че това е психично заболяване за следване на безумно удоволствие в нелогични полови актове. Пораждането на този вид содомично заболяване, се нарича хомосексуалност,което се поражда всъщност от дисбаланса на хормони от тялото, за което е виновник замърсяването.
https://www.goyimtv.tv/v/2966425249/Proof-that-chemical-is-turning-people-gay—lecture–From-Silent-Spring-to-Silent-Night–A-Tale-of-Toads-and-Men
ЛГБТ движението е с цел печалба на организаторите, колко пари си мислите,че правят от продажба на тяхната пропаганда (знамена, дрехи, парфюми,гримове,безумни операции в опит на смяна на пола и т.н.). Истината е, че единственият,който би се хванал за това е глупакът.
Това е политиката на тези с власт – Ако сте глупак, може да сте излъгани и умствено промити. Ако можете да сте промити, трябва да бъдете промити и ще бъдете промити,и подведени.
https://www.bitchute.com/video/QRvKEk16USU3/
https://www.bitchute.com/video/rJjs87gfHTzO/
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/355665
https://www.bitchute.com/video/8BbvcRnAeanD/
https://www.bitchute.com/video/MzmFph6l27JV/
https://www.bitchute.com/video/qxeCS4nMESUn/
Бих искал да завърша с това,че вредата е или директна от самия човек (война насилие,удоволствие) или не директна (лъжливи движения, замърсяване,удоволствие,содомство и т.н.), но те изпълняват същата функция да вредят с един и същ източник – човекът.
Георги Кендов. зам. предедател на Национален  младежки екип

Новото Поколение и дегенерацията му

218670448_5208495135844292_8142606668955606974_n
в дясно  е Крисчън Ричмънд
В днешното общество, децата са израстнали с устройство в ръка, било то телефон, таблет, лаптоп или компютър. Повечето от младежите от това поколение са забравили семейството, религията и традициите.
Децата следват трендове и разни движения за човешки права. Обличат се неприемливо и се бунтуват срещу родителите си и нормалността. Все повече деца в България и по света се самоопределят като ‘Атеисти’ и отказват да вярват в Бог. В западният свят определения като расист, хомофоб, анти-семит, фашист и ислямофоб се използват като начин да се заглушат хората с различни мнения, и се използват без значението на думата да бъде употребено адекватно.
Движения като BLM, LGBTQ+ и други контролират младите по света с лъжи и измислици.
В Америка се вярва, че половете не са само Мъж и Жена, а че има цели 63!. Децата там имат право сами да взимат сексуални решения на 12 и да сменят полът си с хормони и химии, които увреждат тялото и мозъкът.  Хомосексуалните и трансджендърите също и жените, които правят аборти и спят с десетки мъже, се определят като смели и невероятни, но войниците преди 76 години, които са се борили по бреговете на Франция не са определени като герои.
 Там белият хетеросексуален религиозен мъж бива определян като ‘враг на обществото’. Повечето цветнокожи мъже, които не работят, убиват невинни, изоставят семействата си и крадат от магазини, се определят като ‘идеалният мъж’ и даже са на кориците на списания заедно с хората сменили полът си и жените, които тежат 150 килограма и ядат oколо 5 тона храна годишно.
Трябва, в България това да не се позволи и да сме по-адекватни. Ние можем заедно да отблъснем тази дегенерация на нашето общество и да се трудим да постигнем нещо ново и по-добро за следващите поколения, вместо да се оплакваме и да не правим нищо по въпроса докъто ни отнемат всичко свято.
Напред към новото време!
Крисчън Ричмънд- председаел на Национален младелжки екип

ВАСКО ВАСИЛЕВ

218670448_5208495135844292_8142606668955606974_n

Васко е в ляво

Аз съм Васил Василев, един от гордите членове на ”Младите за България”
1. Представяне
Здравейте! Казвам се Васил, на 15 години съм и живея в село Ягодово, област Пловдив. Уча във Френска Езикова Гимназия. Днес с радост съм тук, за да засегна някои важни точки и да поразсъждавам над тях пред вас. Историята ни е пълна с много интересни факти, ще кажа някои неща и за съвремието. Приятно четене!
2. Защо е важно да се учи история на политиката?
Най-важното е, че е много интересно, изпълнено с факти за живота на много успешни личности, същински гении. Но също мисля, че трябва да гледаме към миналото, за да се учим от грешките на тези личности и да се стремим да не ги повтаряме. Грешки, погубили толкова народ по тяхно време… Тази група хора не се е справяла толкова добре. Не можеш да управляваш хиляди, милиони хора така, както ти искаш. Това е алчност и е невъзможно. Трябва подход.
3. Толерантността, промените и различнията
Светът е претърпял много. Минали сме през много режими. Много империи са имали начално величие и край. Всяка идея се стреми да бъде перфектна, но не е. Защото има хора, общности, които не толерират мнозинството. В опита да толерираме тези, които не ни толерират, те стават по-недоволни и така започват конфликти. А какво означава толерантност? Толерантност означава взаимно уважение. В случая, то липсва. Толерантността между нас и либералните общности е точно такава. Хубаво е да има различния, но те искат всички да са точно като тях. Да проповядват техните идеи и да се превръщат в тях. Такива хора смъкват човещината. Не е правилно.
Аз обаче искам да вмъкна нещо за съвремието. 21 век е най-добрата ера за живот в човешката история. Години на мир, охолство. Но проблемът е, че ние сме неблагодарни. За жалост, не осъзнаваме колко много имаме. Не гледаме назад в историята, където можем да изкараме поука. Или мразим някоя личност, или я възхваляваме. Но пример не взимаме. Особено съвременните личности. В миналото войните и смъртта са били ежедневие. Това се е случвало постоянно. Е, днес единствената война, която можеш да направиш е за дистанционното на телевизора. Не казвам, че трябва да има войни, а само показвам колко много се е променил човекът и как сме се изнежили.
Изкуственият интелект влиза все повече в ежедневието ни. Роботи вършат нещата, които ние трябва да правим.
Преди 100 години това е било немислимо. Но ето, човечеството се променя.
Дано някой ден сме смели, както са били пра-дедите ни. Те са жертвали живота си. Това е немислима смелост. Но не трябва във всеки случай да става така. Смелостта може да се покаже и по други начини. Не сме във време на война и робство, за да става по този начин. За което сме неблагодарни…
4. СъвремиетоОсвен че трябва да си взимаме поука от грешките на личностите от миналото, не трябва да се засягаме от провалите на някои наши такива. Трябва да гледаме напред. И да си останем с поуката. Можем да се гордеем с много наши невероятни хора от миналото. Те са хора за пример. Както казах по-горе, не са застраховани от допускането на грешки, и затова трябва да ги взимаме като пример какво да не правим. Много ми се иска обаче и днешните личности да взимат пример от тях, вместо да мислят лекомислено и народа да страда. Това трябва да се промени, според мен.Васил Василев- секретар на НМЕ “Младите за България”предоставя Мария Герасова

ВАШАТА ГЛЕДНА ТОЧКА

218670448_5208495135844292_8142606668955606974_n
От години, агресията сред младите взима връх над здравия разум. Тя обаче върви ръка за ръка с простотията, липсата на култура и ценности. Всъщност, ценностите са налице – последен модел смартфон, скъпи маратонки, “чекване” от най-новия чалга клуб. Другото е без значение, важното е да сме “cool”. В противен случай си считан за загубеняк.
Забелязвате ли нивото на култура на подрастващото поколение? Няма как да не го забелязвате. По-важният въпрос е, какво прави всеки от нас, за да спре пропадането и елементаризирането на бъдещето на нацията.
Какви деца отглеждаме, хора? Извадете глави от пясъка и погледнете истината в очите. Стига с клишетата, че нашите деца са най-умните и надарените. Все сме най-умните в света и в същото време, редовно окупираме дъното на положителните класации и челото на отрицателните.
Истината е, че подрастващите в България масово са невъзпитани, неграмотни, незнаещи… Показаха го и резултатите от последните матури. Показват го всяка година кандидатстудентските изпити. То са бисери, то е чудо! Докога ще ги толерираме и ще ги оставяме да тъпчат възпитаните и добри деца, които искат да се развиват и да бъдат полезни?
Колко често ви се случва да водите адекватен разговор с ученик? Какво разбирате, когато слушате разговор между ученици? Научавате ли нещо, достига ли до вас поне едно правилно конструирано изречение, което носи смисъл? Не срещаме ли прекалено често празните погледи на деца, които след години ще трябва да движат държавата напред?
Не може всяка втора дума да ти е “в смисъл” и да имаш претенции за нещо. А претенциите и самочувствието им са огромни. “Сеш’се, нали”. Не, не се сещам, обясни ми. Ама как да ми обясни, просто не може. Няма речник. Тече явно някаква мисъл, която си остава само за него. Книги? Тема табу. Може да отвори една от задължителните за лятната ваканция, но в краен случай и след продължително настояване и умоляване от страна на родителите.
Защо му е да чете книги и учебници, нали пак ще го приемат да учи “виШу”. То вече няма неприет кандидат-студент. Е, няма да е първо желание, ама какво от това. Ще запише нещо, за да го оставят на мира мама и тате, пък дали ще завърши… Божа работа. Издиша теорията, че мишката, видиш ли, изяла книжката. Напротив. Мишката, в комбинация с книжката, отваря безкраен хоризонт на познание. Използват го обаче малцина. Проблемът е, че книжката не се отваря, а мишката се използва за игрички и социални мрежи.
Кой е виновен за това? Родителите, учителите, средата… Всички сме виновни. Наскоро, мой близък роднина бе на среща на випуска от гимназията. На нея е присъствал и един от онези “учители-страшилища”. Не защото е биел или заплашвал ученици, а защото е бил строг, взискателен и безкомпромисен. Преподавал ми е и на мен. Доказан и уважаван професионалист. Строг, но справедлив. Никой не смееше да гъкне в неговия час, да не говорим за закъснение или отсъствие. Същият, този човек е признал пред бившите си възпитаници, че вече е вдигнал ръце и се е примирил с простотията и наглостта. “Влизат и излизат през прозореца, замерят ме с предмети, псуват…предал съм се”, жалва се човекът.
По същия начин се предават и родителите, предават се приятелите, просто всички вдигат ръце. Обществото загнива бавно и категорично. Улисани в злободневни теми и проблеми забравяме за бъдещето на нацията. Правиш забележка на детето на свой роднина или приятел. Казваш го с нормален тон и за хубаво, искаш да възпиташ нещо. Отвръща ти се: “Ти ли ще ми кажеш как да си гледам детето, бе!”
Има го и добрия пример, разбира се. Не са малко интелигентните и възпитани деца. Могат да сложат в малкия джоб връстниците си от много държави. Но колко са те и по-важното, бъдещето на колко от тях е свързано с България? Децата ни заминават в чужбина, за да не се върнат. Родители ги изпращат със сълзи в очите, но със спокойствие в душите. Децата им няма да се тормозят цял живот в среда, в която властва наглостта, простотията и бабаитлъкът. Защо да му е шеф някой с 50 думи в речника и 50 грама сиво вещество в мозъчната кухина?!
Знам, не казвам нищо ново. Правейки се, че проблемите не съществуват, не ги решаваме, да знаете. Винаги е имало черна овца в стадото. Проблемът е, че вече ни се губят белите, на изчезване са. Ще повтаряме и ще сочим проблемите до болка. Докато обществото осъзнае, че повече няма право да абдикира от изграждането на интелигентни хора, за които да сме сигурни, че няма да затрият окончателно тази държава.
Георги Кендов16г зам. председаел на НМЕ “Младите за България”
предоставя Мария Герасова