Category Archives: Знание от Вековете

Кръвната група определя характера и съдбата

душа, дух, ръка

В продължение на хилядолетия на човешката кръв е определяно особено място в организма. Нашите предци са надарявали кръвта с различни мистични качества и са я смятали за носител на жизнените сили и особености на човека.
Днес е известно, че кръвта на всеки човек е уникална. Още в утробата на майката тя започва да придобива черти на индивидуалност, които остават постоянни през целия живот. Групата на кръвта АВО и резус факторът Rh не се променят през живота с изключение на редки случаи. Те могат да се изменят, когато се трансплантира костен мозък, който произвежда нови кръвни клетки.
Съществува теория, която свързва кръвната група с особеностите на психиката на човека. Тази теория е развивана на основата на продължителни наблюдения на поведението и психологическите особености на хората с различни кръвни групи. Някои учени смятат, че кръвните групи са се развивали у човека през еволюцията едновременно с измененията на преобладаващите особености на неговата психика и мислене.
Особено свято вярват в това, че индивидуалността на човека се определя от кръвната група, в най-развитата в технически план страна – Япония. Много японци се ръководят от кръвната група при запознанства за оценка на вероятния характер на отношенията в перспектива.
Един от основните привърженици на теорията за връзката на кръвната група с особеностите на характера е Тошитака Номи, автор на книгата „Ти си твоята кръвна група“, продадена в огромен тираж в Япония. Според кръвната група неговата теория отнася човека към четири типа – ловец (група 0), фермер (група А), номад (група В) и загадка (група АВ).
Твоята група
„Ловецът“ е човек с кръвна група 0. За този тип са характерни сила, самостоятелност, смелост, интуиция и оптимизъм. Наличието на тази кръвна група подразбира здрав дух, енергичност, амбициозност, решителност и други качества, характерни за лидера.
Този тип хора имат нужда от храна с високо съдържание на белтъци, без които не могат да издържат тежки натоварвания. А без интензивна физическа дейност те падат духом. Към „ловците“ се отнасят американският президент Роналд Рейгън, мафиотът Ал Капоне и кралица Елизабет II.
„Фермерът“ (група А) е добре подготвен за стресовите ситуации, с които е наситен градският живот. Тези хора притежават някои особености и черти на характера, които им позволяват да се вписват добре във всяка компания и да се чувстват като риба във вода, когато общуват с всеки човек. Те са стриктни, дисциплинирани, уважават законите. Кръвна група А са имали американските президенти Ричард Никсън и Джими Картър.
Хората с кръвна група В се отнасят към типа „номади“. Както следва от названието, те са готови за всякакви неочаквани условия и възникващи проблеми. Много изобретателни и притежават висока умствена активност. Носителите на група В са добре уравновесени психологически и не са склонни да предизвикват противоречия.
Интересен е фактът, че кръвна група 0 имат само 9% от цялото население на САЩ, но около 30-40% от милионерите, които самостоятелно са постигнали успех. Група В се среща най-често сред евреите, които наистина са се местили по земята.
Типът „загадка“ (група АВ) се е поучил в резултат на съвместяване на раздразнителните и чувствителни „фермери“ с по-търпеливите и устойчиви „номади“. В резултат се е образувала натура, стремяща се да постигне много. Хората с група АВ лесно печелят популярност и винаги са в центъра на вниманието.
Но независимо от оказваното внимание, хората загадки често демонстрират равнодушие и безразличие към него. Те рядко се присъединяват към групи или някакви партии. В историята има много известни личности с кръвна група АВ. Джон Кенеди и Мерилин Монро също са сред тях.
Всичко е много по-сложно
Разбира се, когато говорим за кръвната група, обикновено подразбираме кръвните групи в системата АВО и Rh (резус). Но всъщност нещата са много по-сложни – кръвните групи на човека са много повече. Открити са 29 системи антигени (с общо от повече 200 антигени), по които може да се определи кръвната група на човека. Това говори, че кръвта на всеки от нас е уникална.
Разбира се, ако се постараем да свържем целия антигенен състав на кръвта с психологическите особености на човека, то можем да получим доста по-ясна картина, макар че това ще бъде доста трудоемък процес.
Защото душата на тялото е в кръвта…
Необходими са много големи изследвания, за да се уточни характерът на взаимовръзката между кръвта и психиката на човека. Но е възможно да съществуват и по-дълбоки и фини фактори, които не можем да потвърдим със съществуващите днес методи за изследване.
Ловците от някои африкански племена смятат, че за придобиване на сила и смелост трябва да изпият кръвта на голям хищник – например лъв. Възможно е това да не е лишено от смисъл. Ако се вземат под внимание някои представи в древните учения, то може да се види, че кръвта на човека притежава енергия и духовна съставка, макар това да не звучи съвсем научно.
Твърдението, че кръвта на човека е свързана с духовните качества, намира своето потвърждение в различни свещени писания и наставления на мъдреци. Тези, които са чели Библията, вероятно помнят тези думи: „Защото душата на тялото е в кръвта, и Аз съм ви я отредил за жертвеника, за да се извършва чрез нея очистяне на душите ви, понеже тая кръв очистя душата.“ (Стар завет, Левит, 17:11).
Невероятно, но точно такава представа имат и на Изток.
Традиционната китайска медицина се основава на системата за усъвършенстване Дао и затова притежава дълбоко разбиране на природата на нещата и някои мистични черти. В китайската медицина се смята, че кръвта се явява носител на духа юен-шън, който олицетворява емоционалните сили на човека. Колкото по-изразена е съставляващата Шън, толкова по-силен става човешкият дух. Може да забележим, че човек при изостряне на хематологични заболявания става раздразнителен и нервен. Това се обяснява със загубата на Шън и отслабване на духовните сили.
Кръвта също е свързана с жизнената енергия. От гледна точка на традиционната китайска медицина кръвта е неразривно свързана с Ци, с която заедно циркулират по тялото. Без Ци кръвта забавя своя ток и се съсирва. Китайските лечители смятат, че кръвта се образува от Ци в сърцето. Ци и кръвта заедно подхранват тъканите и органите.
Колкото повече изучаваме кръвта, толкова повече разбираме колко неизвестни остават още в нея. Материя и дух са свързани неразривно, затова биохимията и имунологията на кръвта са тясно преплетени с особеностите на психиката
http://megavselena.bg/kryvnata-grupa-opredelya-haraktera-i-sydbata/
 тагове: кръвната група,характера, съдбата

Гроздето като суровина за производство на вино

ТЕХНОЛОГИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ГРОЗДЕТО КАТО СУРОВИНА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ВИНА

СТРУКТУРА И ТЕХНОЛОГИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ГРОЗДЕТО
За категориите вина (обикновени, висококачествени, специални) и виноматериали (конячни, шампански, хересни) се използуват сортове грозде с определени характеристики, структура, технологични свойства и химичен състав.
По строеж, химичен състав и физико-механични свойства гроздето се отнася към най-ценните видове растителни суровини. То лесно се поддава на преработка и осигурява получаването на продукти с определени вкусови и хранителни качества.
За характеризиране на гроздето като суровина за винарската промишленост съществено значение има неговият механичен състав.
СЪСТАВ НА СТРУКТУРНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ НА ГРОЗДЕТО
Химичният състав на елементите на гроздето — чепки, ципи, семки и месо, е сложен, разнообразен и специфичен. Той е различен за отделните сортове н чрез прилагане на подходящо технологично третиране се постига максимално елиминиране на отрицателното влияние на част от елементите на гроздето върху състава на получените мъст и вино.
Състав на чепките. Химичният състав на чепките е сходен с този на листата и дървесната част на лозовото растение. От разтворимите съставки на чепките важна роля за технологията на виното играят захарите, органичните киселини и полифенолнте. Съдържанието на захари в чепките не превишава 10 g/kg. Клетъчният сок на чепките има рН около 4 и при ферментиране на гроздовата каша с чепките се получават вина с по­вишено рН. Чепките на гроздето, особено при червените сортове, са бо­гати на фенолни вещества, които при мацерацията преминават във виното. Според френски изследователи при съдържание на чепките 4,5 % от ма­сата на гроздето в чепките се намират 20 % от фенолните, 15 % от таниновите, 26 % от левкоантоциановите вещества, 15 % от катехиннте и 16 % от галовата киселина на гроздето.
Продължителната мацерация на чепките води до преминаване на част от водата, дъбилните вещества и киселините във виното, които понижават органолептичните му характеристики-
Състав на семките. Семките съставляват 3—6 % от масата на зърната. Те съдържат вода, въглехидрати, масла, танинови, азотни и минерални вещества, мастни киселини (табл. 1).
Състав на ципите. Масата на ципите съставлява 6 – 9 % от масата на зърната. Те са богати на целулоза – 20 – 25 %, съдържат неразтворими пектинови вещества – 10 – 15 %, и белтъчни вещества. Киселините на гроздовите ципи са представени основно от винена, ябълчена и лимонена киселина. За разлика от киселините на гроздовия сок киселините на ципите са във вид на соли и при преминаването им в сока причиняват повишаване на рН.
http://www.referati.org/grozdeto-kato-surovina-za-proizvodstvo-na-vino/70702/ref

 тагове: гроздето, вина, суровина

Удивително откритие обяснява паранормални явления

 

Генетиката най-после обясни тайнствени явления като пророчество, интуиция, аура и т.н.
Откритието е направено от руски учени, които се осмелили да стъпят на територия на ДНК, която западните изследователи не успели да изучат. Западните изследователи ограничили изследванията си върху 10% от човешката ДНК, тоест върху тази част, която е отговорна за строителството на белтъците. Те смятали останалите 90% за генетически „боклук”.
Руските учени начело с биофизика и молекулярен биолог Пьотър Гаряев решили, че толкова голяма част от ДНК не може да не съдържа ценна информация. Те обединили усилията си с лингвисти и генетици за провеждането на необичайно изследване, призвано да провери въздействието на колебанията и думите върху човешката ДНК.
Изследователите открили, че данните се съхраняват в нашата ДНК точно по същия начин, както се съхраняват в паметта на компютъра. Освен това се оказало, че нашият генетичен код използва граматичните правила и синтаксиса по начин, който е много близък до човешкия език.
В хода на изследването е установено още, че дори структурата на ДНК алкалните двойки следва правилата на граматиката и синтаксиса. Изглежда, че човешкият език е само вербализация на нашата ДНК.
ДНК се променя от думи и фрази
Най-поразителното откритие от всички е, че живата човешка ДНК може да бъде изменена с помощта на думи и фрази. Ключът се намира в използването на правилната честота. Учените успели да повлияят на клетъчния метаболизъм и дори да поправят генетични дефекти.
Използвайки съответна честота и език, учените постигнали невероятни резултати. Например те успели да предадат информационни образи от един набор ДНК към друг. Изследователите успели дори да препрограмират клетки и без скалпел, без да направят нито един разрез, преобразували ембрион на жаба в ембрион на саламандър.
Работата на руските учени предоставя научно обяснение на това защо внушението и хипнозата имат толкова силно въздействие върху хората. Нашата ДНК е природно програмирана да „откликва” на думите. Езотериците и духовните лидери очевидно са знаели това. Всички форми на внушение и „мислителни енергии” в голяма степен се основават на въпросното явление.
Изследването помага да се обясни също така защо тези тайни методи не са еднакво успешни за всички, които ги използват. Тъй като добрата „комуникация” с ДНК изисква специфична честота, хората с развити вътрешни процеси са по-способни съзнателно да създадат канал за „връзка”. Учените смятат, че с развитието на съзнанието хората ще могат да постигат резултати само със собствените си думи и мисли.
ДНК и интуицията
Руските учени са открили и генетичната основа на интуицията, или както я наричат още – „хиперкомуникация”. Хиперкомуникацията е термин, използван за описването на ситуация, в която човек внезапно получава информация от външен източник, а не на базата на личните си знания. В наши времена това явление е станало по-рядко. Най-вероятно това се случва, защото трите главни фактора, които възпрепятстват хиперкомуникацията (напрежение, безпокойство и хиперактивност на мозъка) са станали прекалено разпространени.
При някои живи същества, например мравките, хиперкомуникацията е плътно „вплетена” във всекидневното им съществуване. Например когато царицата на мравките е отделена от колонията, нейните „поданици” продължават да работят и да строят според плановете. Но ако тя е убита, цялата работа се прекратява незабавно. Очевидно докато царицата е жива, тя има достъп до съзнанието на членовете на своята колония посредством хиперкомуникация.
Сега, с помощта на откритието на руските учени, хората вероятно ще могат да възстановят загубените си способности и отново да се възползват от тях. Изследователите са открили, че нашата ДНК може да създава т.нар. магнитни червоядини. Тези червоядини са миниатюрни версии на мостовете на Айнщайн–Розен.
Въпросните мостове съединяват различни области от Вселената и позволяват на информацията да се предава извън пределите на пространство-времето. Ако ние можем съзнателно да активираме и управляваме такива връзки, то бихме могли да използваме нашата ДНК, за да предаваме и получаваме информация от мрежата на Вселената. По същия начин бихме могли да се свързваме с други участници в мрежата.
http://www.spiralata.net/kratce/index.php/rena/915-udivitelno-otkritie
 тагове:удивително, паранормални, явления

ДРЕВНИТЕ АЗБУКИ

Шумерски клинообразен
Шумерски клинообразен
Това е санскритски език.  Този език е индо-арийски език.  Този език е най-често срещан при онези, които практикуват индуската религия.  Той е популярен и в будизма и джайнизма
Това е санскритски език. Този език е индо-арийски език. Този език е най-често срещан при онези, които практикуват индуската религия. Той е популярен и в будизма и джайнизма
Думата злато в санскрит |  На снимката отляво виждате санскритски цифри.
Думата злато в санскрит | На снимката отляво виждате санскритски цифри.
Ogham (᚛ᚑᚌᚐᚋ᚜) е азбука, която се появява на монументални надписи от 4-ти до 6-ти век и в ръкописи от 6-ти до 9-ти век.  Използва се предимно за писане на примитивни и стари ирландци, а също и за писане на стари уелски, пицийски и латински.  Той е написан върху каменни паметници в цяла Ирландия, по-специално в Кери, Корк и Уотърфорд, а в Англия, Шотландия, остров Ман и Уелс, особено в Пембрукшър в Южен Уелс.  (...)
Ogham (᚛ᚑᚌᚐᚋ᚜) е азбука, която се появява на монументални надписи от 4-ти до 6-ти век и в ръкописи от 6-ти до 9-ти век. Използва се предимно за писане на примитивни и стари ирландци, а също и за писане на стари уелски, пицийски и латински. Той е написан върху каменни паметници в цяла Ирландия, по-специално в Кери, Корк и Уотърфорд, а в Англия, Шотландия, остров Ман и Уелс, особено в Пембрукшър в Южен Уелс. (…)
Санскрит азбука  Девангари (санскрит) Произношение и транслитериране - BhujMandir ...
Санскрит азбука Девангари (санскрит)
Мантрите
 Санскрит и Гурмуки Мантрите

подбра Мария Герасова- Спасова