Category Archives: Знание от Вековете

Животът на Едуард Черният принц

  един от най-известните средновековни рицари

Едуард Черният принц, известен също като Едуард на Woodstock (след неговото месторождение) е роден на 15 юни, 1330 в Woodstock Palace в Оксфордшир. Той е бил най-големият син на Едуард III и Филипа Ено.
На 18 март, 1333 година той е имал право на граф на Честър преди третия си рожден ден. Когато  е бил само на 15-годишна възраст, той е бил посветен в рицарство от неговия баща и става първият рицар на жартиерата.
Едуард, принц на Уелс, както Кавалер на Ордена на жартиера, 1453, илюстрацията от Брюж жартиера книга
Едуард, принц на Уелс, както Кавалер на Ордена на жартиера, 1453, илюстрацията от Брюж жартиера книга
Една година по-късно, той помога на баща си да спечели битката при Креси срещу французите, командващ дясното крило на английските сили. Смята се, че по време на тази битка, той получава името “Черният принц”, най-вероятно, защото носи  черна броня, а друга теория  е, че прякорът на Едуард се отнася до жестокост, нанесена на французите по време на Стогодишната война.
Той взема участие в експедицията на баща си, за  Кале през 1349, а през 1355 г. и е назначен за помощник на баща си в Гаскония. През септември на следващата година,  битката при Поатие започна между Черния принц и Йоан II, крал на Франция Черният принц печели най-голямата си победа, за снемане на френския крал Жан II, и най-малкият му син, на 19 септември.
На 31 годишна  възраст,   той се жени за 33-годишната си братовчедка Джоан, графиня на Кент през октомври 1361. Тя е дъщеря и наследница на Едмънд Плантагенет, граф на Кент и внучка на Едуард I. Двамата имат две деца, Едуард на Ангулем роден през 1365 година, и Ричард от Бордо, по-късно Ричард II, който е роден на 6-ти януари 1367.
Оригинални постижения Черен принц Хералдическите изложени в Кентърбърийската катедрала.  Photo Credit
Оригинални постижения Черен принц Хералдическите изложени в Canterbury Cathedral  
На 19 юли 1362 г., Черният принц е провъзгласен за княз на Аквитания и Гаскония от баща си и отива да живее в новите си френски области, заедно с жена си. Съдът в Аквитания, където Черният принц служи като царски представител се счита за един  от най-модерните за времето си.
Едуард, Черния принц, се предоставя Аквитания от баща му крал Едуард III.
Едуард, Черния принц,  предоставя Аквитания от баща му крал Едуард III
Той подпомага на дон Педро на Кастилия, който  бил лишен от трона си от Хенри на Trastamare с френския помощ в 1367, за да му помогне да възстанови трона си. С армия от 30000 мъже,  печелил класическа победа Najera на 3 април 1367, но кампанията му съсипва здравето, финансите и както   перспективата   на управляващата в Аквитания. В резултат на това Черният принц   фалира.
По съвет на своя лекар, Черният принц е бил принуден да се върне в Англия през 1371, поради здравословни проблеми.
Tomb чучело
Tomb чучело
Той официално  предава  княжеството   на баща си през  октомври 1372 и започва активно да участва в делата на английски интериор.
Здравето му се влошава непрекъснато и на 08 юни, 1376, Черният принц умира на Уестминстърския дворец на възраст 45. Той е погребан в голям разкош в катедралата в Кентърбъри.
авторизиран превод Мария Герасова- Спасова
тагове:животът,  Едуард, Черният принц