Category Archives: ИЗОБРЕТЕНИЯТА

SpaceX

Илън Мъск, основателят на PayPal, иска да купи ракети през 2001 г. Мисли си, че руснаците могат да му продават ракети на разумни цени. През октомври 2001 г. Мъск пътува до Москва с Джим Кантрел и Адео Реси, за да закупи обновени междуконтинентални балистични ракети Днепър.
Те заедно се срещат с група компании. По време на срещите обаче на Илън се гледа като на новак и впоследствие е оплюван от един от руските главни инженери. Отново през 2002 г. триото се среща със същата компания. Този път компанията е готова да му продаде ракета, но на прекомерна цена от 8 милиона щатски долара за една ракета. Илън чувства, че ракетата е твърде скъпа и напуска срещата.
След това той решава да построи своите ракети и основава SpaceX през май 2002 г. Той заема книги от Джим Кантрел и започва да чете за ракетната техника. Обръща се към експерти и създава мрежа от съветници.
На 30 май 2020 г. SpaceX успешно изведе двама астронавти на НАСА в орбита на космически кораб Crew Dragon по време на SpaceX Demo-2, което направи SpaceX първата частна компания, която изпрати астронавти до Международната космическа станция. 
https://naedin.click/moments-in-history/