Category Archives: Да ги съхраним в сърцата на хората.

ГЛАСЪТ

 Едно от най-важните изразни средства на човека е гласът. Той е колкото продукт на генетиката и наследствеността, толкова и на постоянната грижа, която следва да се полага за него. Независимо от генетично заложените гласови данни, това уникално изразно средство е и функция на съдържанието, интелекта, чувствата, които отделния човек изразява с него. Особено важен е в музикалните и сценичните изкуства. Той не може да бъде заменен с нищо друго. Големите гласове са истинска рядкост…
Американският певец и актьорИнтересни факти за краля на рокендрола, Елвис Пресли | Радио 1 -  Класическите хитове! Елвис Пресли /1935-1977/ е признат за един от най-големите гласове на 20 век. Нежният му и наситен баритон оживява рокендрола, кънтри музиката, госпъла, блуса. Кралят на рока е създател на музикалния стил рокабили- синтез на кънтри музика и ритъм енд блуса.
Кариерата му е белязана от възходи и падения, но се радва на неизменната любов на публиката. Получава Грами за цялостен принос в развитието на музиката. Той е най-продаваният солов изпълнител на всички времена. Пресли е един от примерите, че таланта трябва и да се съхранява, и развива. Пристрастеността му към лекарствата започва още когато служи в казармата, където взима лекарствени препарати, за да не заспи и купонясва, а след това други, за да заспи. Натовареният му график на световна звезда и икона, го довежда до тежки злоупотреби с лекарствени средства, които увреждат здравето му. Получава проблеми в стомаха, глаукома на лявото око, както и сериозни пристъпи на страх. Към края на живота си живее в полумрак, като ходи на кино само през нощта. Появяват се и проблеми с гласа. Умира внезапно едва на 42 години. През 2018 година получава посмъртно Президентския медал на свободата от президента Доналд Тръмп.
Английският музикант, композитор, продуцент, вокалистЦелият свят го познава! Той е Фреди Меркюри | Радио 1 Рок - Едно рок радио! Фреди Меркюри /1946-1991/ всъщност принадлежи на етнорелигиозната общност перси и е роден в Занзибар. Живее известно време и в Индия. Един от създателите на легендарната група Куин. Гласът му обхваща 4 октави. Изпълнява еднакво успешно музикални партии, както на баритон- естествения му глас, така и на тенор и контратенор. Свири на пиано, клавишни, китара. През 2005 година е обявен за най-добрия певец на всички времена. Получава Грами за цялостен принос в музиката. Твори в много области на популярната музика-поп рок, прогресив рок, хардрок, диско, глем рок.
Необичайното му поведение и облекло на сцената- негова запазена марка може би се дължи и на религията му- зороастризъм. Сякаш целия му живот на сцената и в действителността се движи между светлината и мрака, така характерни за духовния водач на зороастризма- Зороастър. Умира едва на 45 години от спин.
Кой не е чувал за канадската поп и класическа певица Селин Дион - Зов за завръщане - ТрудСелин Дион /1968/.Нейният глас- сопран не може да бъде объркан с никой друг. Дион е едно от доказателствата, колко важна е семейната среда за съхраняването и поддържането на дълга изпълнителска кариера. През 1981 год. се запознава с Рене Анжели. Много по-възрастен от нея, Анжели първо става неин мениджър, а впоследствие съпруг и баща на децата й. През 1983 година става първата канадска певица със златна плоча във Франция.1988 год.  печели първа награда в музикалния конкурс Евровизия.
1991 година е паметна за нея. Тогава участва в саундтрака на прочутата холивудска анимация „Красавицата и звярът“.Филмът се превръща в хит, а с изпълнението си с Пийбо Брайсън печели Грами и Оскар за най-добра филмова песен. През 1995 година издава най-продавания музикален албум на френски език в историята.
През 1997 година прави албум с великолепни дуети. Партньорите й- Лучано Павароти, Барбра Страйзънд,Керъл Кинг. На следващата, киното е разтърсено от един от най-големите филмови хитове в историята- „Титаник“ на Джеймс Камерън, а музиката от най-продавания сингъл на всички времена- “My heart will go on” на Селин Дион. За него получава втория си Оскар.
Новото хилядолетие започва с радостно събитие и тежка новина. Дион става майка, а съпруга й се разболява от рак. Това я принуждава да намали турнетата си и се установи в най- бляскавото казино на Лас Вегас. Нейното музикално шоу там е най-успешното и бляскавото в историята на столицата на хазарта. През 2016 година умира съпругът й, а 2 дни по-късно брат й също от рак. Остава сама с трите си деца.
Наричат гласа й- „осмото чудо на света“.

 Георги Караджов

РОК В РАЗВИТИЕ

Рок музиката е едно от най-важните  музикални и интелектуални явления на 20 век. Първоначално тя завладява сърдитите млади хора през 50 -те години на века. Постепенно разбива закостенялото мислене и стереотипите на следвоенното поколение. За да стане любима на широки кръгове от населението през 60 те, каквато  е и до днес. Рок звездите се превръщат в истински идоли за подражание. Едно ярко нейно проявление са рок групите…
1960 година е паметна в рок историята. Тогава в Ливърпул Джон Ленън, Пол Макартни, Джордж Харисън, Ринго  Стар се превръщат в легендарната Бийтълс. Събитието е определено за най-важно в историята на музиката на 20 век. Бийтълс – УикипедияБийтълс са в основата на най- важните направления в популярната музика- рок, поп, психеделичен рок, хардрок, артрок, класическа и авангардна музика…дори включването на индийската народна музика в популярната култура. Тя е уникална и по друга причина- в залата на славата на рокендрола влиза не само, като група но и всеки от нейните членове, като индивидуален  изпълнител и творец.Защото след разпадането й през 1970 год.- Джон Ленън, Пол Макартни, Джордж Харисън и Ринго Стар развиват успешни самостоятелни кариери. Най-забележителен пример еПол Маккартни – Уикипедия Макартни, който и до днес печели награди, признание на критиката и публиката за своята музикална продукция.Това е най-продаваната музикална група- 600 милиона продадени копия.
1970 год. е друга важна година.Тогава Фреди Меркюри, Брайън Мей, Джон Дийкън и Роджър Тейлър създават британската група  Британците ще пазаруват с лика на „Куин“ | СЕГАКуин дава оригиналния си принос в развитието на рока. Мнозина я определят, като създателката на стила хевиметъл. Смесва рока с фънк ,диско, блус, рагтайм, опера, фолк дори…водевил. Прочутата Лейди Гага избира артистичния си псевдоним, вдъхновена от песента на Куин „Радио Гага“.Гениалният шведски китарист Ингви  Малмстийн ги определя, като създатели на неокласическия метъл. Забележителен факт е че точно „Бохемска рапсодия“ на Куин е определена за най-добър британски сингъл на всички времена, като побеждава всички песни на Бийтълс. Компилацията от техни хитове през 2006 год. надминава по продажби в Англия аналогичната на Бийтълс.
Животът на рок легендите не е само низ от успехи и вдъхновение…Фреди Меркюри умира от спин а…Кийт Емерсън намерен мъртъв - Площад СлавейковКийт Емерсън /1944-2016/ се самоубива.За тези, които не знаят Емерсън е признат за най-големия кийбордист /изпълнител на клавишни инструменти/ в историята на рока .В същата 1970 год. създава с Грег Макнамара и Карл Палмър прочутата британска група- „Емерсън,Лейк и Палмър“. Считат ги за едни от основателите на най- влиятелното течение в рока днес- прогресив рока. Широко включват класическата музика, джаза и симфоничната музика в своите композиции. Като по този начин полагат основите на симфоник пауър метъла- едно от най-важните музикални движения днес. В този смисъл са предтечи на такива изключителни групи, като италианската Рапсоди. Друг голям техен принос е разкриването на значението на клавишните инструменти в популярната музика. Самият Емерсън свири перфектно на пиано, дори на орган. Групата се разпада, а нейния мозък Емерсън получава противоречиви оценки за създаваната от него музика след разпадането. Дори я определят, като “трагична загуба на талант и електричество“. Това не му пречи да гостува дори в Пловдив през 2008 год. със създадена от него група…
Можем да добавим че рок развитието не спира до тези изключителни групи и творци…то продължава и днес.
 Георги Караджов

МУЗИКАЛЕН ОБРАЗ

Киното е най-популярното изкуство на 20 век. Но то не е само известните режисьори, актьори, сценаристи, които го създават. За да се даде завършена форма на филмовия продукт е необходим и монтаж, и филмова музика. Понякога, музикалния образ на филмовите герои, сюжета и действието има по-голямо въздействие върху зрителя от самия филм. От музикалните сценични изкуства най-младо е мюзикълът- оригиналното музикално творение на 20 век.
Мюзикълът има своя крал- англичанина баронAndrew Lloyd Webber — The Movie Database (TMDB) Andrew Lloyd Webber /Андрю Лойд Уебър/1948/. Обявен е за най-успешния в комерсиално отношение композитор в историята. Според един критик- „ той сам преоткрива мюзикъла за публиката на 20 век“. Кой не е чувал вечните песни-музикални класики- „Памет“ от мюзикъла „Котките“, „Не плачи за мен Аржентина“ от мюзикъла „Евита“, „Не зная как да го обичам“ от мюзикъла „Исус Христос Суперзвезда“.Той е един от 17- те личности получил наградите Оскар, Еми, Грами и Тони.Има и собствена звезда на Алеята на славата в Холивуд.
Сред филмовите композитори на 20- то столетие се откроява италианеца Ennio Ennio Morricone, Iconic FIlm Composer, Has Died At Age 91 : NPRMorricone /Енио Мориконе/1928-2020/.  Интересна подробност от биографията му е че започва кариерата си, като джазов тромпетист. Към висините на славата го изстрелва класиката на големия режисьор Sergio Leone | Oscars.org | Academy of Motion Picture Arts and Sciences Серджо Леоне- „Добрият, лошият, злият“/1966/.Филмът превърнал в звезда филмовата легенда Клинт Истууд. Музикалният му саундтрак е признат за най-влиятелния във филмовата музика на 20 век. Друг шедьовър на Серджо Леоне- „Имало едно време на запад“. Но наред с великите Хенри Фонда, Клаудия Кардинале и Чарлс Бронсън Наред на всичко звучи безсмъртната музика на  Енио Мориконе. Това е най-продаваният музикален саундтрак в киното на века. Работи с най-големите филмови творци, а през 2016 година става най-възрастния носител на Оскар в историята за музиката към филма „Омразната осморка“ на гениалния 
Всички филми на: Куентин Тарантино/Quentin Tarantino - filmitena.com Тарантино. Мориконе има много музикални последователи…най-известния от тях е…
Hans Zimmer - Starporträt, News, Bilder | GALA.deHans Zimmer /Ханс Цимер/1957/ Точно германеца Цимер „пренася“ магията на филмовата музика в новия- 21 век. Бележит иноватор той интегрира електронната музика в традиционните оркестрови аранжименти.Получава първия си Оскар за музиката към изключителния анимационен филм „Цар Лъв“.Кой не е слушал легендарното изпълнение на сър Елтън Джон в този шедьовър. Моите предпочитания са към музикалния саундтрак на изключителния „Гладиатор“ на Ридли Скот с Ръсел Кроу .А сигурно по-младата публика е била пленена от музикалните образи в прочутата филмова поредица „Карибски пирати“ с Джони Деп.Цимер продължава на бъде на гребена на вълната. Вторият си Оскар получава през 2022 год. за изключителното фентъзи преживяване „Дюн“ на Дени Вилньов по прочутата фентъзи поредица „Дюн“ на Франк Хърбърт.
Музиката е създадена преди всичко за слушане. Надявам се, че чрез историите на тези музикални гении сте успели да се докоснете до нетленната сила на музиката в киното и живота.
 Георги Караджов
 

УНИВЕРСАЛНО

Универсализмът сякаш не е на мода днес. Широко прието е разбирането, че тясната специализация осигурява най-добри условия за успех, в днешния силно материален свят. Твърдението се приема почти, като аксиома, но дали почива на реалността в миналото и наши дни…
Erwin Schrödinger - WikipediaВъв физиката Erwin Schrodinger /Ервин Шрьодингер/1887-1961/ е познат, като велик австрийски физик- един от създателите на съвременното физическо мислене. Но личността му надхвърля това определение. Има забележителен научен и концептуален принос в психологията на възприемането на цветовете от живите същества. В тази област продължава забележителната традиция на великите Исак Нютон, Джеймс Максуел и Херман фон Хелмхолц. Дълбок познавач на източната философия тълкува древните индийски книги- Упанишадите по уникален начин. За него, в тях многообразието на човешки съзнания се приема за  илюзорно, защото в действителност съществува само едно единствено съзнание. Книгата му „Какво е животът“ прави революция в науките за живота, особено в генетиката. Откривателите на структурата на ДНК признават, че са били вдъхновени за своите открития точно от Ервин Шрьодингер…
Един от най-прочутите физици и химици на 19 век е французинът Jean Baptiste Paper print from a photographic glass plate of Jean-Baptiste Biot... |  Download Scientific DiagramBiot /Жан Батист Био/1774-1862/. Но колко от нас знаят, че той е първият учен в историята доказал съществуването на метеоритите. Единственият му син Едуар Био е известен инженер и синолог /изследовател на Китай/. Превежда от китайски на френски един от най-важните трактати по древна китайска история- „Ритуалите на Джоу“- Джоу е едно от древните китайски царства. За съжаление умира твърде млад, преди баща си. Затова бащата Жан Батист продължава превода на втория том на ръкописа. Консултира се дори с големия френски синолог Stanislas Julien - WikipediaСтанислас Жулиен. Справя се блестящо. Преводът на баща и син Био остава единствения на този китайски трактат на западен език до днес. Избират Био за член на Френската академия на науките /1856/- един от 40- те безсмъртни.
Йохан Волфганг фон Гьоте – УикипедияJohann von Goethe /Йохан фон Гьоте/1749-1832/- гордостта на Германия не се нуждае от представяне. Пред приятеля си Йохан Екерман  Гьоте споделя „Що се отнася до творчеството ми на поет…Не се гордея с него. Но това, че в днешния век съм единствения човек разбрал същността на трудната наука за цветовете също не ме изпълва с гордост, въпреки че тук аз имам чувство на превъзходство пред мнозина…“. За него възприемането на цветовете произлиза от динамичното взаимодействие на светлината и тъмнината през мътна среда. Създава цветния кръг. Предсказва основните принципи на теорията на противоположните цветове наЕвалд Херинг - Wikiwand Евалд Херинг. Идеите му за продължаващата метаморфоза на живите организми са интелектуалната основа на еволюционната теория на Чарлз Дарвин.
Великият Никола Тесла признава ,че идеята му за въртящото се магнитно поле и променливия ток идват след задълбочено четене на „Фауст“ от Гьоте.
Дали можем да сравним тези постижения на универсалистите с технологичните чудеса на днешния ден?!
  Георги Караджов

УЛОВЕНИЯТ ОБРАЗ

Образите са алфата и омегата на всеки творчески процес. Не случайно някои от най-големите творци в историята сменят дори имената си, за да бъдат разпознаваеми в нашия, тъй пъстър, свят. Но когато намериш себе си и своята аура, резултатът е удивителен. Всички ти се възхищават и желаят да те следват.
Повелителят на най-престижните британски музикални награди-Брит е жена- Annie Lennox Photos | Limited Edition Prints & Images For Saleшотландката Annie Lennox /Ани Ленъкс/1954/. Но големият й пробив се случва през 1983 година с песента „Sweet dreams”.Изпълнява я като част от дует- „Юритмикс“, с един от най-креативните музикални гении на 20 век- Дейв Стюарт. Критиците определят излъчването й в клипа към песента, като андрогинно- разкриващо едновременно мъжки и женски черти. Визията й заедно с гласа й- контралто я превръщат не само в музикална, но и в модна икона на столетието. Но тя и композитор- уникално явление в женската популярна музика днес. Получава всички най-големи награди в музикалния бизнес, включително Оскар за песен във филмовия шедьовър на Питър Джаксън- „Властелинът на пръстените- Завръщането на краля“.Тя е и първата жена избрана за член на Британската академия на авторите на песни, композитори и автори.
Друга жена е обявена за „Жива легенда“ от най-голямата библиотека в света- тази на Конгреса на САЩ. Annie Leibovitz Channels 'Coastal Grandmother' Style at the Met Gala 2022 |  VogueИмето й е Anni Leibovitz /Ани Лейбовиц/1949/ и е американски фотограф. Паметна става фотографията й на прочутия Бийтълс Джон Ленън и съпругата му Йоко Оно само пет часа преди убийството на Ленън. А иначе, тя е любимият фотограф на най-влиятелните модни списания, но и на най- известните личности. Нейната портретна фотография покрива изискванията на изключителното майсторство и истинското изкуство. Става първата жена със самостоятелна изложба в Националната портретна галерия на Вашингтон- столицата на САЩ. Харизматична и като личност тя има за дългогодишна партньорка в живота до смъртта й Сюзан Зонтаг |Сюзан Зонтаг /1933-2004/- писателка, философ и политически активист, наречена „една от най-влиятелните критички на своето поколение“
Bryan Adams: 'My doc says men need sex 27 times a month, but who gets  that?' | Bryan Adams | The GuardianКанадецът Bryan Adams /Брайън Адамс/1959/ е може би най- известния музикант, певец, автор на песни и композитор на Канада през 20 век. Легендарните му хитове – “Everything I do  I do it for you”/1991/, “All for love”/1993/ и “Have you ever really loved a woman”/1995/ са признати за модерни музикални класики. Те са съществена част от успеха на филмовите хитове, за които са създадени- „Робин Худ- принцът на крадците“, „Тримата мускетари“ и „Дон Хуан де Марко“. Песента към  филма „Тримата мускетари“ по музика на Адамс се изпълнява от него и легендарните Стинг и Род Стюарт.Наградите му са неизброими- включително звезда на Алеята на славата в Холивуд.
Но Адамс е и изключителен фотограф. Снима за най-големите модни списания- има дори три престижни награди по фотография от Германия. А имената на личностите, които се доверяват на апарата му говорят сами по себе си- Шер, Джулиан Мур, Дженифър Анистън, великия режисьор Вим Вендерс, топ моделите Линда Еванзжелиста, Надя Ауерман, премиерът на Канада Джъстин Трюдо, дори…покойната английска кралица ЕлизабетII. Прави корици за албуми на Ани Ленъкс /виж по-горе/, Ейми Уайнхаус, Анастейша. Връх в кариерата му на фотограф е прочутият календар на Пирели през 2022 год.
Каква благословия е да уловиш, съхраниш и развиеш своя образ на творец!
  Георги Караджов

МИСЛОВЕН ПРОЦЕС

Човешката мисъл е резултат на един от най-мистериозните процеси в човешкото съзнание. Често го наричаме мисловен. Независимо от сериозния напредък в науките за живота и в генетиката, разшифроването му все още не е постигнато. Разнообразният интелектуален подход към създаването на някои от най- великите постижения на човешкото въображение и интелект, може да хвърли светлина върху тази енигма на човешкото съзнание…
Определят архитектурата като „вкаменена мисъл“. Едва ли има по убедително доказателство за тази теза от творенията, на великия френски архитект Франсуа
Франсуа Мансар — ВікіпедіяМансарди /Froncois Mansart/1598-1666/.Определен е за „най-големия френски архитект на 17 век“. Творбите му блестят с финес, изтънченост и елегантност. Точно, той е първомайсторът на класицизма в архитектурата- стил, който измества барока, като водещо до тогава направление в изкуството. Създава тъй наречения- „мансарден покрив“, който дава допълнително обитаемо пространство под покривната конструкция, наречено мансарда.
Но може би най-завършеното творение, в което той „участва“ е неговият племенник-Жюл Ардуен Мансар от bg.wikipedia.org Жюл Ардуен Мансар /Jules Hardouin Mansart/1646-1708/. В историята на архитектурата остава, като архитекта на краля-слънце Луи XIV. Проектира и осъществява два от най-бляскавите площада на Париж- Площад на победите /1684-1690/ и Площад Вандом /1690/. Създава Големия Трианон  на двореца във Версайл. С него класицизма в архитектурата достига своя връх с правилните пропорции, елегантни орнаменти и включване на архитектурни елементи от целия познат тогава свят. Сформира първият архитектурен екип в съвременен смисъл, в който се обединяват усилията на архитекти, интериорни дизайнери и дизайнери на предмети. В него присъстват великия Шарл Ле Брюн и Робер де Кот, който го наследява на поста кралски архитект на Луи XIV.По примера на Версайл се създават най- красивите дворци на 18 и 19 век.
Когато идеята за учените-енциклопедисти от 16 и 17 век е почти забравена през 19 век блясва сър Астрономът Джон Хершел е погребан до Нютон | Списание ХАРТА /John Herschel/1792-1871/.Синът на великия астроном сър Уйлям Хершел излиза от сянката на баща си. Въвежда Юлианския календар в астрономията. Дава името на 7- те спътника на Сатурн и 4- те спътника на Уран. Има фундаментален принос в създаването на фотографията. Въвежда чертежът-процес на контактен печат върху светлочувствителни листове, който позволява производството на неограничен брой копия. Математически обосновава и развива астрономическите постижения на баща си.В неговата „Предварителна беседа“/1831/ утвърждава индуктивния подход към научния експеримент и създаването на научни теории. Това произведение е вдъхновението на Чарлз Роберт Дарвин за създаването на епохалния му труд – „Произход на видовете“ и  на еволюционната теория.
Ето три от най-ползотворните „мисловни процеси“ в интелектуалната история на човечеството. Които би трябвало да се изучават от науките за съзнанието.
  Георги Караджов    

БЕЗГРАНИЧНО

Един от основните въпроси на науката за съзнанието е този за границите на човешките възприятия и възможности. Често дори си задаваме въпроса, дали те изобщо имат такива или просто все още не сме способни за овладеем съзнанието си. Един от способите, които опитваме в това направление е разширяване на нашия кръгозор, чрез излизане от зоната ни на комфорт. Какво ли се крие там, отвъд хоризонта на нашите настоящи мисловни граници…
Giovanni Battista Piranesi - 1352 artworks - architectureGiovanni Piranesi /Джовани Пиранези/1720-1778/ е италиански археолог, архитект и художник- прочут с офортите си на Рим. Но Рим в творбите на Пиранези надхвърля простата илюстрация на забележителните паметници на културата на вечния град. В тях, сякаш материалното културно наследство оживява и ни одухотворява с духа на неговите създатели. Поредицата платна на Пиранези „Затвори“ ни разкрива огромни структури, които не съществуват в реалния свят. Те, като че ли съществуват само в съзнанието на своя автор и приемат там причудливи и невероятни форми. Делото му е продължено от сина му Франческо и дъщеря му Лаура, която придава на тези мисловни творения характерните за романтизма-светлосянка и свободно полаган рисунък.
Движението на мисълта е безпределно и в края на 19 век в Холандия /днес
Нидерландия/ се раждаМориц Корнелис Ешер - ArtPrice.bg Мориц Ешер /1898-1972/.Холандският графичен художник изпреварва толкова времето си, че го признават едва в края на живота му. Неговите дърворезби, литографии и мецотинти /форма на дълбок печат чрез награпяване на метална повърхност/ поразяват и объркват съвременниците му. Той изследва в тях невъзможните за съществуване предмети, безкрайността, симетрията, хиперболичната геометрия, теселацията- подреждане на геометрични форми на повърхности. Изкуството му е истински мост между точните науки , живописта и графиката. Не случайно големия изследовател на изкуството Дъглас Хофщатер включва Ешер, наред с великия математик и логикКурт Гьодел – Уикипедия2 Курт Гьодел и гениалния композитор Йохан Себастиан Бах в своя магнум-опус „Гьодел,Ешер,Бах“.Трудът му носи наградата „Пулицър“.
Може би е дошло времето точните науки да „разчетат“ на своя език прозренията на фамилията Пиранези и Мориц Ешер за функционирането и творческия потенциал на човешкото съзнание. Тогава те биха могли да се превърнат в науките на „утрешния ден“.
  Георги Караджов   

БРАТЯ

Семейната среда играе огромна роля във формирането на човешкия характер .Независимо от това, много рядко в света на изкуството и културата се срещат близки роднини- бащи, братя, сестри, които да имат ярки и сериозни творчески постижения. Но има и изключения, които сякаш ни доказват мистериозната и необяснима същност на творческия процес. Барокът в изкуството разкрива едни от най- забележителните постижения на човешкия гений. А в неговата основа са двама…  братя 
.Анибале Карачи - Wikiwand Карачи /Annibale Carracci/3.11.1560-1609/ e най-влиятелният художник на своето време. Той, а не великия Караваджо е признат от съвременниците за наследник на традициите на Рафаел и Микеланджело. Възхваляват, го че връща монументалността и динамизма в живописта. Дава началото на най-влиятелното направление на барока в изкуството.
Агостино Карачи – УикипедияБрат му Агостино Карачи /1557-1602/ е обявен за най- великия гравьор на своята епоха. Копира творби на Тинторето,  Веронезе, Кореджо…Сам създава шедьоври на живописта и гравюрата. Заедно с брат си и братовчед си Лудовико Карачи - WikiwandЛюдовико създават Академия на прогресивните в родната им Болоня. Едно от най- почитаните учебни заведения на 16 и 17 век. Там обучават цяла плеяда творци на изкуството да „рисуваш директно от живота“ в противовес на господстващия по това време интелектуален стил „маниеризъм“.
Прескачаме векове и се приземяваме в Солун /тогава в Османската империя/,където се раждат братята Атанас Далчев – Уикипедия Атанас /1904-1978/ и Любомир Далчев (27 декември 1902 г. – 11 юли 2002 г.) – MEDIA MARKETINGЛюбомир /1902-2002/ Далчеви. Първият става най-големия български преводач на 20 век. Превежда от френски, испански, италиански, немски, руски…Между забележителните му творения, като преводач са- „Бунтът на масите“ на Ортега и Гасет и „Червено и черно“ на Стендал. Поезията му бележи епоха в развитието на българското поетично изкуство. Специалистите го наричат „таен“ родител на много български поети.
Братът Любомир е световно известен скулптор. Между творбите му в България е паметникът на Йордан Йовков в Добрич и Орфей в Златни пясъци. Той е авторът на комплекса от композиции „Братска могила“в Пловдив. 1979 год. емигрира със семейството си в САЩ, където прави паметник на американския журналист Макгахан в Лексингтън. Погребан е в забележителния архитектурен комплекс „Кристалната катедрала“ в Гардън Гроув до Дисниленд и Юнивърсъл пикчърс на юг от Лос Анжелис.
Да, братята имат значение!!!
Георги Караджов
 

СЕВЕРНО СИЯНИЕ

Едно от най-забележителните природни явления на земята е северното сияние. То поразява сетивата, пленява въображението, пренася ни в непознати светове. Хората, родени под него, носят неповторимия чар и магия на Севера…

Норвежецът Ибсен Хенрик: биография, творби на автора и интересни факти   Хенрих  Ибсен /1828-1906/ може да бъде наречен „Бардът на северния човек“. Най-изпълняваният драматург след Уйлям Шекспир преминава от сюрреализма на първата си пиеса към реалистичния театър. Класическите му пиеси го превръщат в „Баща на реалистичния театър“ и най-голям драматург на 19 век.По-малко известен факт е че той признава за своя шедьовър една от по-малко известните му пиеси- „Император и Галилеянец“ за император Юлиан Отстъпник. Същият, който прави неуспешен опит да върне езическата религия в Римската империя, на мястото на триумфиращото християнство. Може би, защото самия Ибсен в творчеството си разбива всички клишета и табута, които владеят хората и човешките общества. Пиесите му предизвикват скандали с излизането си и не остават никой зрител безучастен. Три пъти номиниран за Нобелова награда по литература, той така и не я получава.
Събратът му по перо шведаАугуст Стриндберг – Уикипедия Аугуст Стриндберг /1849-1912/ изследва всички театрални форми- натуралистична трагедия, монодрама, исторически пиеси, театрален експресионизъм и сюрреализъм. Наречен „Баща на модерната шведска литература“, той развива постиженията на Ибсен, като съзнателно разрушава структурата и сюжета на театралната пиеса  .В творбите му изчезват конвенционалното време и място, а на тяхно място в центъра на драматургичното действие се поставя вътрешния свят на неговите герои. Те се разделят, удвояват, мултиплицират…Едно неповторимо разкриване на вътрешното богатството на отделната човешка личност. Като последовател
на великия философ и мистикКниги на Емануел Сведенборг | Портал 12 - Книжарница - Само хубави книги Емануел Сведенборг, нарича себе си- „Зола на окултното“.
Музиката  на Северното сияние е сътворена от финландеца
Jean Sibelius - Wikimedia Commons Ян Сибелиус /1865-1957/. 7- те му симфонии са връх в симфоничното изкуство на 20 век. Творбите изиграват огромна роля в оформянето на финландската идентичност.. Те имат ключова роля във формирането на националното самосъзнание на финландците и за извоюването на независимостта на Финландия, която е била в пределите на Руската империя. Сибелиус намира източниците си на вдъхновение в природата, нордическата митология, финския национален епос „Калевала“. Последните му 30 години преминават в мълчание- „Мълчанието на Ярвенпаа“ /родното му място/ .Може би, за да наблюдава на спокойствие Северното сияние…
Георги Караджов

БАЩА И СИНОВЕ

Понякога, големите фамилии със своята история най-точно и вярно отразяват големите събития, и тяхното отражение в човешкото битие. Може би е време безпристрастно и максимално, обективно да подходим дори, и към най-противоречивите личности в българската история.
Българският писател, художник и академик Николай РАЙНОВ | webstage.bgНиколай Райнов /1889-1954/ е син на видния деец на националното освобождение Иван Райнов. Участва в Балканската и Първата световна война. Първата му книга „Богомилски легенди“/1912/ е наречена „събитие“ от големия писател Антон Страшимиров. Превежда „Тъй рече Заратурстра“ на Фридрих Ницше.1922-27 е библиотекар в Народна библиотека-Пловдив и е командирован за 2 години в Париж. Създава българската асоциация „Рьорих“/1930/ и е отлъчен от Българската православна църква за романа си „Между пустинята и живота“ за Исус Христос. Става член на БКП /1944/ въпреки, че по думите му е искал да стане монах. Нарича голямата Фани Попова-Мутафова- „бездарна писателка“ като свидетел по времето на народния съд. Избран е за академик на БАН /1945/ при новата комунистическа власт.
Пред Народния съд признава, че „позорна“ статия срещу виден български интелектуалец набеден за „буржоазен агент“ е написана не от него, а от сина му Богомил Райнов/1919-2007/. Богомил става член на БКП и главен редактор на вестник „Стършел“/1953-60/.Громи от социалистически позиции много български интелектуалци. Поетесата Невена Стефанова го нарича- „талантлив угодник“. Признат за един от най-големите български писатели на 20 век Издига се до член на ЦК на БКП/1974/. Дистанцира се по идейни съображения от баща си Николай Райнов. Заедно със Светлин Русев прави подбор и закупува някои от най-забележителните произведения на Националната художествена галерия за чуждестранно изкуство.
Не поддържа връзки с брат си Профилът на Боян Райнов (1991-2005) - slava.bgБоян Райнов /1921-2005/ голям български скулптор и художник обявен за „невъзвръщенец“ от народната власт в България. Живее във Франция. Прочува се с илюстрации към книгата на великия поет Пол Елюар –„Красавиците и зверовете“ с предговор на прочутия Жан Кокто.1951 година, жена му и дъщеря му се връщат в България, но през 1954 година властта не им позволява да се върнат във Франция-чак до 1978 година. По случай 60 годишния му юбилей през 1982 година. във Франция е издадена пощенска марка с произведението му „Семейството“. Скулптурите му „Приятелството между хората“ и „Градът“ са поставени на площади в предградия на Париж. Не прави изложба в България.
Това е част от историята на България през 20 век.
Георги Караджов