Category Archives: Археологията и разкритията

Открит е древен некропол в Египет с над 1000 статуи

Новооткритият некропол се намира в град Миня, южно от Кайро, а откритието е направено от египетски археолози
Новооткритият некропол се намира в град Миня, южно от Кайро, а откритието е дело на египетски археолози с ръководител на мисията Мостафа Вазири
Египетски археолози откриха некропол в долината на Нил, описвайки го като началото на „ново откритие“. Древното гробище е открито в град Миня, намиращ се южно от Кайро, съобщиха на 24 февруари от министерството на националните антики в Египет.
Според археолозите гробището, разположено на север от района на Туна ал Габал, място в края на пустиня на Египет на запад, съдържа повече от 1000 статуи и 40 ковчези. Изкопните работи в района са започнали в началото на миналата година и министерството предполага, че ще бъдат необходими още пет години, за да се извлекат всички артефакти.
Египетските власти заявиха, че може да отнеме до пет години, за да изтегли всички артефакти. По-голямата част от статуите и ковчезите се смятат за датиращи от късния период на древен Египет и епохата на Птолемеите, между смъртта на Александър Велики през 323 г.пр.Хр. и тази на Клеопатра през 30 г. пр. Хр.
Открит е древен некропол в Египет

Открит е древен некропол в Египет

Министърът на антиките каза Халед ал Анани, че ще им са нужни не по-малко от 5 години, за да работят върху некропола и че това е едва началото на ново откритие, съобщи Daily Mail.
Откритието идва само седмици, след като археолозите в Египет откриха 4 400-годишна гробница близо до пирамидите на платото Гиза, разположена в покрайнините на столицата Кайро.
Този некропол е открит в по-широката част от западния некропол на Гиза, за който се казва, че е известен като домът на гробниците от Старото кралство и е дом на антиките.

A stone sarcophagi, discovered in an ancient burial site in Minya, Egypt February 24, 2018. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

В откритата гробница археолозите намерили повече от 1000 статуи и четири добре запазени алабастърски буркани, с вписани йероглифи и предназначени да държат мумифицираните вътрешни органи на своя собственик, който е бил първосвещеник на бога Тот. Някои от гробовете са принадлежали на свещениците на Тот, древния езически бог на мъдростта и луната. Мумията на свещеника също е била украсена със сини и червени мъниста и бронзови позлатени листове.
Археолозите открили и 40 саркофази, приети, че принадлежат на членовете на семейството на свещеника, някои от тях носят имената на собствениците им в йероглифи.
В друга отделна гробница са намерени няколко ковчези, статуи, изобразяващи древни свещеници и също така погребални артефакти.
Ръководителят на археологическата мисия Мостафа Вазири, каза, че досега са открити осем гробници и очаква, скоро да бъдат открити още.
Те все още съдържат мумифицираните вътрешни органи на починалите. Бурканчетата са украсени с йероглифни текстове, показващи името и титлите на техния собственик.
През 2017 г. египетското министерство на антиките е открило некропол, и в него най-малко 17 мумии в района на Туна ал Габал. Районът е известен също така с гробници, погребална сграда и голям некропол за хиляди мумифицирани ибиси и патици, както и други животни.
Новооткритият некропол се намира в град Миня, южно от Кайро, а откритието е направено от египетски археолози

Новооткритият некропол се намира в град Миня, южно от Кайро, а откритието е направено от египетски археолози

Египет се надява, че последните открития в страната ще помогнат за стимулиране на жизненоважния туристически сектор, частично задвижван от антични забележителности, който беше силно засегнат от политическите сътресения след въстанието през 2011 г.

https://www.chudesa.net/%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB-%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%82-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%B8/

Открит е първият пергамент в гробница

 с древен литературен текст в България

Най-голямата тракийска гробница (могила) Малтепе до село Маноле
В древна тракийска гробница е намерен първият пергамент с древен литературен текст в България, който представлява фрагмент от стихотворение на Солон
В гробница на древно тракийско семейство в село Татарево, община Пръвомай, съдържащо останките на принцеса, дете и това, което изследователите наричат ​​духовен човек (или жрец, но не винаги е същото), е пощаден по една случайност от крадци. В гробницата на човека, археолозите открили глинен съд, който някога съдържал балсам, върху който е написан, очевидно случайно на пергамент, фрагмент от стихотворението на Солон „Молитва към музите“.
Тракийската гробница е била подложена на аварийно отваряне, тъй като през последните години крадци са работили по тунелите, водещи до нея. Археологът е успял да извлече артефакти и да запише данни, преди злодеите да влязат в гробницата. В Татарево разположената могилата е с размери 60 метра в диаметър и 12 метра височина.
Тракийската гробница на принцеса, дете и духовен човек е спасена от крадци в последната минута.
Търсещите съкровища са ограбили много от хилядите археологически обекти в България, но споменатата гробница на древно тракийско семейство от трима души е пощадена. В гробницата на този духовен човек или жрец, археолозите открили глинен съд, който някога съдържал балсам, върху който е изписан, фрагмент от стихотворението на Солон „Молитва към музите“. Солон (634-559 г. преди Христа) е бил най-прославеният политик в древна Гърция и един от прочутите 7 мъдреци на Атина.
Фрагментите на стихотворението, които са се отпечатали върху глинения съд са с удебелен шрифт:
„Дайте ми от просперитета на благословените богове и от цялото човечество притежанието, което някога е с добра репутация; и така да бъде удоволствие за приятелите ми, и скръб на моите врагове, от първия почитан, от другите се ужасявах. Благосъстоянието, което желая да притежавам, но да го спечеля несправедливо, нямам желание; без да се проваля, защото след време идва възмездие.”
Глиненият съд съдържащ балсам, на който е изписан фрагмент от стихотворението на Солон "Молитва към музите". Откритието е от тракийска гробница от 1 век.

Глиненият съд съдържащ балсам, на който е изписан фрагмент от стихотворението на Солон „Молитва към музите“. Откритието е от тракийска гробница от 1 век.

В блога „Археологията в България”, археологът Костадин Костадинов казва, че находката е уникална, тъй като тя е първият пергамент с древен литературен текст, който някога е намерен в България. Повечето от пергамента се е разпаднал. Освен това тя е отличителна, защото буквите са отпечатани назад, обяснява той.
Духовният човек е бил погребан в четвъртата и най-дълбока гробница, на 9 метра под повърхността на земята. Освен това детето и жената, идентифицирана като тракийска принцеса, са погребани на първо ниво, за тях специалистите са на мнение, че това е било християнско погребение.
Историята на разкопките включва драма. В последно време крадците вече се били вкопчили и ограбили тунелите, водещи към могилата, докато очевидно се търсели тракийски гробници.
Блогът „Археологията в България” посочва, че незаконният трафик на антики в България вече от много години се разраства, а някои смятат, че това е второто най-изгодно престъпление за мафията след наркотрафика. Хиляди хора печелят от това, което блогът нарича „копачи от ниско ниво“, очевидно участват в плячкосването, което може да генерира около 260 милиона евро годишно за престъпните групи.
Друга българска гробница (могила), която е избегнала грабежите, е била на един одриски аристократ, чиито гробни стоки включвали тази броня и шлем.

Друга българска гробница (могила), която е избегнала грабежите, е била на един одриски аристократ, чиито гробни стоки включвали тази броня и шлем.

Плячкосването не се случва само в България.
Това не се случва само в България, плячкосването е проблем. Сайтът SavingAntiquities.org пише:
„Всеки ден, някъде по света, иманярите са натоварени да разрушават археологически обекти и древни и малки антични паметници, известни и неизвестни, в търсене на продаваеми артефакти, за да могат да бъдат контрабандирани и закупени от антикварни дилъри, частни колекционери и музеи.   Политическите конфликти и размирици само изострят този проблем. … Древните обекти не са просто красиви за гледане. Открити в техния оригинален контекст, ако са правилно интерпретирани, те ни помагат да разберем начина, по който са живеели нашите предци, техните общества и тяхната среда. Те допълват възгледа ни за древния живот и обогатяват нашето разбиране за самите нас на много нива. Сред малкото оцелели от ранната културна история, антиките представляват съществена част от нашето глобално културно наследство.”
Доцент д-р Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив, заяви, че балсамариумът е бил най-вероятно в главния гроб на това, което изследователите наричат ​​Великата древна тракийска могила в Татарево.
До погребаният мъж е имало още няколко други тежки стоки, но археолозите са намерили желязно копие и три други керамични съдове. Тялото на мъжа е било кремирано. Неговите хора са го поставили в гроба, покрили са го с дърва и са го изгорили. Принцесата и детето също са били кремирани. Тези духовни мъже или меже да се нарекат жреци са били най-образованите на своето време хора.
Костадин Кисьов в блога „Археологията в България”, обяснява, че е очевидно, че   погребаният човек не е бил войн, защото е нямал въоръжение или скъпи декорации, което показва, че е бил духовна личност. В Античността, хора като него са били най-ерудирани.
Най-голямата тракийска гробница (могила) Малтепе до село Маноле

Най-голямата тракийска гробница (могила) Малтепе до село Маноле

Той каза, че вярва, че духовният човек е бил от одриското племе, които са били най-могъщите сред древните траки и основали Одриското царство. Кисьов вярва, че човек вероятно е можел да прочете стихотворението на Солон, което е написано на древногръцки език, въпреки че през 90-те години след Христа, траките са били погълнати от Римската империя, казва блогът „Археологията в България”. По темата е писано и в сайта velikabulgaria.eu.

https://www.chudesa.net/%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82/