Category Archives: Археологията и разкритията

НЕВЕРОЯТНИ ПАМЕТНИЦИ ОТ МИНАЛОТО

От древната ведическа цивилизация останаха не само теоретични знания, но и доста специфични следи от материалната култура. Храмовият комплекс на Ангкор Ват в джунглата на Камбоджа е посветен на бога Вишну и е един от най-невероятните паметници на ведическата цивилизация. Това е най-голямата религиозна сграда в света. Площта му е 200 кв. км, а не нейната територия е била обитавана от 500 хиляди души.
Image
Image
Как е създадена тази невероятна структура, все още е загадка. Й. Ивасаки, директор на Геологическия изследователски институт в Осака, Япония, пише:
„От 1906 г. група френски реставратори работи в Ангкор. През 50-те години. Френски експерти се опитаха да вдигнат камъни върху стръмен насип. Но тъй като ъгълът на стръмния насип е 40º, след първата стъпка, висока 5 м, е изградена, насипът се срути. Направен е втори опит, но със същия резултат. В крайна сметка французите се отказаха от идеята да следват исторически техники и монтираха бетонна стена вътре в пирамидата, за да запазят земните конструкции. Днес не знаем как древните биха могли да построят толкова високи и стръмни насипи.”
В близост до Ангкор има огромен резервоар Западен Барай. Размерите на резервоара са 8 км на 2,1 км, а дълбочината е 5 метра. Направен е от незапомнени времена. Точността на границите на резервоара и величието на извършената работа са поразителни. Този огромен резервоар има ясни прави граници, което не е характерно дори за съвременните структури от този вид.
Image
Image
Друг храм, разположен в село Лепакши в Индия (щат Андхра Прадеш), има мистерия, която преследва много изследователи. Храмът има 69 обикновени колони и една специална – не докосва земята. Местните водачи за забавление на туристите изтласкват вестник или пръчки под него, за да покажат, че колоната наистина „плава“във въздуха.
Image

В продължение на много години            експертите се опитват да разгадаят мистерията на висящата колона. Например, по време на колонизацията на Индия, британските инженери дори се опитаха да извадят конвоя от неговото място, но за щастие не успяха. Досега, въпреки напредналите инженерни познания и модерното оборудване, учените не са открили тайната на висящата колона, която нарушава законите на гравитацията …

Наталия Трубиновская

https://bg.greatplainsparanormal.com/6455308-scientific-knowledge-of-the-ancient-vedas-alternative-view

Археологическа сензация

Откриха най-голямата винарна от византийско време (ВИДЕО) 11.10.2021 17:04 15469 Снимка: Pixabay Сподели Сподели Сподели    Сложно съоръжение за производство на вино, най-голямото от византийския период, откривано досега в света, е намерено от археолози край град Явне, на 24 км от Тел Авив, съобщиха от Израелската служба за антики. Комплексът е произвеждал около 2 милиона литра годишно от легендарното регионално вино, известно като “газа” или “ашкелонско вино”. Оттук то е било товарено на пристанището и изнасяно в цялото Средиземноморие. Според археолозите това е бил най-големият подобен комплекс в света по онова време. Град на 6 хилядолетия в Западните Родопи зарадва археолозите с впечатляващи находки (СНИМКИ) Този археологически сезон екип от Националния исторически музей проведе за втора година редовни археологически проучвания на обект от и… Прочети повече Разположен в централната част на страната, на няколко километра от морския бряг, преди около 1500 години Явне е бил важен град, по думите на археолога д-р Джон Селигман, един от водещите учени в проучването заедно с д-р Ели Хадад и Лиат Надав-Жив. Той е бил еврейско селище по време на библейските времена и ключов град след разрушаването на Йерусалим през 70 г. след Христа. 1500-годишният обект обхваща складове за отлежаване и продажба на виното, пещи за приготвяне на глинени амфори, използвани за съхранение на напитката, и десетки хиляди непокътнати глинени съдове или фрагменти от тях. Ферментацията на гроздов сок до вино е била доказан начин в древността за избягване на заболявания, причинявани от замърсена питейна вода. При разкопките, продължили две години, на същото място са били открити преси за вино и от персийската епоха на възраст 2300 години.
 https://www.actualno.com/interest/arheologicheska-senzacija-otkriha-naj-goljamata-vinarna-ot-vizantijsko-vreme-video-news_1654365.html