Category Archives: Археологията и разкритията

Случайни археологически находки, пренаписали историята

Археологията е една от най-интересните области на изследване в света. Въпреки че е стара наука и всяко ново поколение се е стараело да открие загубените тайни на предците си, дори и днес учените попадат на неподозирани открития, които до голяма степен променят всичко, в което са вярвали до момента и за пореден път пренаписват историята. Ето и няколко такива археологически сензации.Случайни археологически находки, пренаписали историята
Дефилето Олдувай
Преди няколко години откритията в дефилето Олдувай в Северна Танзания промениха изцяло човешката история. Там палеонтологът Мери Лики откри най-старите останки на сръчен човешки прародител. Изследване доказа, че те са на два милиона години. За сравнение най-старите открити останки на хомо сапиенс са на 17 хиляди години.
Гьобекли тепе
Смятан за най-стария храм в света, Гьобекли тепе в Турция е построен 6000 години преди Стоунхендж. Дълго време смятан за обикновено гробище, храмовият комплекс се оказа, че е много по-древен и важен за цялата човешка история. Дори германският археолог Клаус Шмит, открил тайните на комплекса, казва, че това е първата човешка сграда, чиято цел не е осигуряването на покрив.
Случайни археологически находки, пренаписали историята

Археологията е една от най-интересните области на изследване в света. Въпреки че е стара наука и всяко ново поколение се е стараело да открие загубените тайни на предците си, дори и днес учените попадат на неподозирани открития, които до голяма степен променят всичко, в което са вярвали до момента и за пореден път пренаписват историята. Ето и няколко такива археологически сензации.

Град Хондуран

Доскоро се смяташе, че най-големите предколониални цивилизации на Америка са тези на инките, ацтеките и маите. Това мнение се промени след откриването на Хондуран дълбоко в джунглата на Хондурас. Пред очите на смаяните учени се разкрил огромен град с напоителни канали, канализация, дворци и пирамиди. Все още не е ясно кой народ го е населявал, но учените са убедени, че те били съвременници на древните египтяни, а градът дълго време бил най-големият в света.

Галеонът Сан Хосе

Наскоро край бреговете на Колумбия бе открит испанският галеон Сан Хосе, потопен от британците през 1708 година. Той стана известен като най-ценния потънал кораб. Съдържащите се в него злато, скъпоценни камъни и благородни метали са оценени на около милиард и половина долара, което показа колко богати били предколониалните империи на Америка. Не е случайно, че оттогава не спират съдебните спорове коя страна може да претендира за огромните богатства.

Кошмарът под град Дура

Зловещите разкрития под град Дура в днешна Сирия показаха, че от зората си хората са способни на кървави зверства. Там през 256 година сл. Хр. за първи път в човешката история е използвано химическо оръжие. Това става при поредната война между Персия и Рим. И от двете страни битката се води в тунели, прокопани под града. Персите използват сяра и битум, които създават отровния газ серен диоксид, който избива десетки хиляди римляни.
https://sanovnik.bg/n-74783-%D0%A1%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8_%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%B8,_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B8_%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0
таг случайни,,археологически, находки, историята