Category Archives: Археологията и разкритията

Археолози откриха уникално бижу на 1000 години във Велики Преслав

уникално бижу, сърце

Археолози откриха уникално бижу на повече от 1000 години във Велики Преслав. Според тях то е принадлежало на съпругата на Цар Петър I – Мария.
Бижуто е открито при разкопки във владетелската резиденция на втората българска столица.
То е във формата на сърце с размери 4 на 4 см. За направата му е използвано 23-каратово злато и е византийска изработка.
Подобни предмети има единствено в Лувъра и Ермитажа.
http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/arheolozi-otkriha-unikalno-bizhu-na-1000-godini-vav-veliki-preslav.html
 тагове:археолози, бижу, 1000 години

Загадъчната Ика Камъните са колекция от андезитните камъни,

  които съдържат древни изображения на динозаври и съвременни технологии

ИСИ Стоунс са колекция от хиляди андезитните камъни, открити в съвременен Перу, в провинция Ика, които носят най-различни странни и интересни диаграми. На тях са изобразени хора, които съжителствали с динозаврите, както и множество предполагаеми примери на съвременни технологии.
Ика-камък-фото-кредит
Ика Стоун.  
един-Ика-камък се твърди, изобразяващи-динозаври-фото-кредит
Един Ика камък се твърди, изобразяващи динозаври. 
Те са открити през 1960 г. в деретата и пещерите край Ocucaje, в провинция Ика.  Човекът, който популяризира камъните, е перуански лекар Хавиер Кабрера Darguea.
най-образи-да-е-резбовани-с-непрекъснати линии гравиран-в-на-рок-повърхност-фото-кредит
Изображенията са били издълбани с непрекъснати линии, гравирани в скалната повърхност.  
Той получава много от камъните от един земеделски стопанин на име Basillio Uschuya, като се смята, че камъните са реални древни артефакти. Когато земеделският стопанин  е арестуван за продажба на камъните  на туристите, той казал на полицията, че  всъщност не ги е  намерил в една пещера, но  ги правил сам.
най-гравюри-на-на-камъни-са-отвъд-завладяваща-фото-кредит
Се изрязва камъните са извън завладяваща. 
Камъните изобразяват неща, като преливане на кръв и трансплантация на органи, както и други разработки, които не е  възможно да бъдат от далечното минало. Камъните показват 13-те съзвездия на Плеядите, които съответстват на вавилонския зодиак.
някои-на-на-образи-са-на-цветя-за риба или-дневни животни-на-различни видове--фото-кредит
Някои от снимките са на цветя, риби или живи животни от различни видове 
те-са-форма-на-андезит-а-сиво към черно-вулканичен-рок-фото-кредит
Те са изработени от андезит, сиво до черно вулканична скала.  
В резултат на атмосферни влияния, те са развили тънка патина и  се различават по размер от 3 х 2.5 х 1.5 cm до 40 cm. Камъните са с различни цветове, вариращи от сиво, черно, жълто и червено. Изображенията върху  тях  са   прости картини от едната страна, до проекти с голяма сложност. Някои от дизайните са подобни на стиловете на културите Paracas-Наска, Тиуанаку, Ica или инките.
на-истина-е-че-ИСИ-камъни-са-още-още-откритие-че-доказва, история, както-ние-многознайко е-напълно погрешно--фото-кредит
Истината е, че Ика Камъни все още са  откритие, което доказва, история 
най-настояще-на-камъни-да-още-се-гледани-най-най-музей-на-на-гравирани камъни-на-Ика, но само по искане-фото-кредит
В момента камъните все още могат да се видят в Музея на гравираните камъни от Ика, но само по заявка. 
Някои креационистите твърдят, че хората са живели по едно и също време  с динозаврите, което противоречи  на доказателството, че изчезването на динозаврите предшества човечеството от около 65 милиона години. Други теории твърдят, че камъните са доказателство за изгубена и напреднала цивилизация  дошла   от друга планета. Но повечето   смятат, че е шега.
 авторизиран превод: Мария Герасова- Спасова
https://www.thevintagenews.com/2016/09/24/enigmatic-ica-stones-collection-andesite-stones-contain-ancient-depictions-dinosaurs-advanced-technology/
 тагове: Загадъчната Ика, камъните, колекция , андезитните камъни,

Местните жители откриват съкровището на 5-ти век

 артефакти в Канале Гранде, Китай

В процеса на работата на най-дългия канал в света, местните работници са открили огромно съкровище от керамични останки и други бронзови монети в китайската провинция Хенан.
Канале Гранде се смята за най-дългият канал в света и дори е предоставен статут като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Неговото местоположение  е Хуа, окръг на провинция Хенан в Китай.
Хънан Фото Credit
Хънан  
Каналът преживява рутиннно източване и почистване  с,  цел да се направи по-ефективен канал, отървавайки  го от мухъл и пясък на дъното. По време на почистването, местните работници   намерили  стари артефакти, както и при по-нататъшни разкопки са намерени множество древни реликви.
Каналът  датира от пети век и по този начин съдържа останки от древни култури, в рамките на по-старите си части. Каналът е най-дългият по рода си в света и се простира  на 1240 мили от Китай. Секцията на канала е известна като река Weihu, и е 180 фута широка и дълга около пет мили.
Другото наименование на Канале Гранде е Пекин-Hangzhou Canal само защото   служи като свързващ вена между двете древни столици на страната.
Канале Гранде (Китай) Photo Credit
Канале Гранде (Китай) 
Новината за древното съкровище на мястото е силно преувеличено и се разпространява като горски пожар в цялата Хуа окръг и други части на провинция Хенан. Местните жители се събират в различните части на канала, за да копаят пътя в дълбините, търсейки някакви ценности.  
По време на непланираните  обширни  разкопки, местните жители открли голям брой артефакти, включително древни бронзови монети, керамика, и дори златни слитъци.
През януари 2016 г., двама приятели, са   погребани живи под тонове отломки, докато се опитвали да   копаят   и разграбват ценности от гроб в провинция Шанси.
Най-дългата изкуствена река или канал в света, Канале Гранде е известна туристическа атракция в Китай, която работи от Пекин по целия път до Hangzhou, минаваща през Хъбей, Дзянсу, Шандонг, и Zhejiang. Каналът също свързва други известни реки, като река Яндзъ и Жълтата река.
Най-старите части на Канале Гранде се смятат, че са били построени в 5- ти век.   Разпръснатите части от канала се обединяват   по-късно    в 6-ти  век, по време на династията Суи. Каналът служи като основен транспортен възел и неговото изграждане е завършено.
Въпреки това, той също  служил като защита срещу нашествениците: 
 авторизиран превод Мария Герасова- Спасова
https://www.thevintagenews.com/2016/09/24/alex-ready-locals-discover-hoard-5th-century-artifacts-chinas-grand-canal/
тагове: артефакти,   Канале Гранде, Китай

1000 години-стар Viking меч

  намерен в земята  на Исландия

 
Голяма част от археологически находки често са дело на случайни открития; където хора, а понякога и експертите  се натъкнат по невероятен исторически артефакт от нищото.
 Подобно случайно откритие е от група ловци на гъски от Исландия, които  неочаквано  се натъкнали по време на рутинна екскурзия. Въпреки техния   неуспешен лов  на гъски, който завършил с нито една  уловена птица те попаднали на Viking меч, който се смята  на възраст, повече от едно хилядолетие.
Група от петима ловци са се опитват да ловуват гъски в южния исландски район на Skaftarhreppu, когато те направили историческото откритие. Експертите смятат, че мечът действително е прекарал векове под вода и  се появява на сушата, поради масивните наводнения в региона през миналата година.
Групата от пет гъши ловци, които намерили нож в Skaftárhreppur, южно Исландия.  Агенцията Културен Исландия
Групата от пет гъши ловци, които намерили нож в Skaftárhreppur, южно Исландия.
Ножът е с две остриета и може  някога да  е принадлежал на Ингоулвур Артнаршон.
Тези, които са запознати с историята на Исландия Viking,  знаят,  че Арнарсон е широко признат като първият по рода си исландец и човек, който създава   първото селище на Исландия, преди повече от хиляда години.
Друг член на ловната дружинка коментира, че  легендарния меч не е  заровен дълбоко под  земята, а   по-скоро е  там и сякаш чака  някой да  го открие.
Ингоулвур Артнаршон,  е благороден скандинавски вожд и любимата му съпруга Hallveig Frodesdatter се смятат за първите исландци и първите постоянни заселници на исландския остров. Подробностите за Ingolfr и пристигането му на острова са записват   в исландската Книгата на населените места.
Според   записа в един ироглиф  пише, че той е напуснал   Норвегия, след като участва в кръвна вражда със съперниците си и трябва да  се скрие, защото имало опасност за живота му. След като прекарва  известно време без посока заедно със съпругата си, Ingolfr, вижда извисяващ се на  брега  остров и  решава, че  ще създаде фермата си там, където  стълбовете които хвърля се докоснат до брега. Ingolfr най-накрая решава да   изгради селище  в района, който е нарекъл Рейкявик в 874 АД; Рейкявик всъщност означава Steam Bay.
Агенцията Културен Исландия
Вълнението и надеждата за голяма награда  на ловците бързо изчезва, когато исландската агенция за културно наследство  заявява, че  собствеността на меча е   нейно и артефакта  е нейно притежание.
Според исландския закон, която и да е археологическа находка   открита върху или вътре в земята, автоматично става собственост на исландската държава.
https://www.thevintagenews.com/2016/09/25/billy-kid-trilingual-one-language-spoke-gaelic/
 тагове:1000 години-стар Viking меч

1000-годишна персийска чаша

  откриха в отдалечен район на Арктика- Русия

Учените наскоро направиха изумително откритие- 1000 годишна бронзова чаша от древна Пресия/ днешен Иран/, по време на експедиция за наблюдение на вечно замръзналия полуостров Гидан. Откритието е направено в близост до Кара море, най-отдалечената северна част.   
Чашата  вероятно е донесе  в региона от древните търговци, търсещи морж бивни, птици и кожа.
Карско море карта Photo Credit
Карско море карта Photo Credit
 Старши изследователят от Центъра за арктически изследвания, Андрей Гусев, заяви: “Археологически проучвания на района около езерото Parisento и река Yuribei, разположен отвъд полярния кръг, са били изненадани , че иранската   бронзова чаша датиран до средата Ages “.
“Артефакти от тази епоха са били открити в Западен Сибир и преди, но никога досега на североизток, още по-малко в Арктика. Точната възраст на чашата ще бъде определена след допълнителни изследвания. “
Чашата бе разкрито благодарение на ветрова ерозия в район, където вечните ледове се топят. Районът изглежда, е бил на мястото на древен лагер, където търговците  спират   пътуването си, преди да потеглят   отново.
“Културният  слой е ерозирал от вятъра и открива , че фрагментът на чашата е керамичен съд с дръжка  от бронзов нож.”
Luristan бронз
Luristan бронз
Чашата е с тюркоазен  цвят и вероятно е  донесена  от северната Сибир около 200 години, след като е направена, което  значи  да е 10-ия или 11-ия век след Христа.
От Института по археология и етнография, Новосибирск, ученият д-р Аркади Baulo, заяви: “От 6-ти и 7-ми век от н.е. Азиатските търговци започват да се появяват в района на Горна Кама. Те изнасят морж бивни, ловни птици и кожи от север. Чрез региона Кама, те проникнали в региона Об в 7-ми  и 8-ми  век. “
Търговците донесли персийски елементи, които са приели  ритуално значение за местните Ханти и Mansy народи. Те са били държани в светите места и се разглеждат като подаръци на богове и духове.
Съобщава се,че тържествена храна за боговете е връчвана  по време на фестивалите. Други персийски артефакти били открити също и в Русия.
На 30 километрова площ, в близост до езерото Parisento , експедицията започна да изследва. Система за наблюдение е била инсталирана от  тях за измерване на леда.
https://www.thevintagenews.com/2016/09/24/1000-year-old-persian-cup-unearthed-remote-region-arctic-russia/
 тагове:1000-годишна персийска чаша