Category Archives: Археологията и разкритията

Открит е древен некропол в Египет с над 1000 статуи

Новооткритият некропол се намира в град Миня, южно от Кайро, а откритието е направено от египетски археолози
Новооткритият некропол се намира в град Миня, южно от Кайро, а откритието е дело на египетски археолози с ръководител на мисията Мостафа Вазири
Египетски археолози откриха некропол в долината на Нил, описвайки го като началото на „ново откритие“. Древното гробище е открито в град Миня, намиращ се южно от Кайро, съобщиха на 24 февруари от министерството на националните антики в Египет.
Според археолозите гробището, разположено на север от района на Туна ал Габал, място в края на пустиня на Египет на запад, съдържа повече от 1000 статуи и 40 ковчези. Изкопните работи в района са започнали в началото на миналата година и министерството предполага, че ще бъдат необходими още пет години, за да се извлекат всички артефакти.
Египетските власти заявиха, че може да отнеме до пет години, за да изтегли всички артефакти. По-голямата част от статуите и ковчезите се смятат за датиращи от късния период на древен Египет и епохата на Птолемеите, между смъртта на Александър Велики през 323 г.пр.Хр. и тази на Клеопатра през 30 г. пр. Хр.
Открит е древен некропол в Египет

Открит е древен некропол в Египет

Министърът на антиките каза Халед ал Анани, че ще им са нужни не по-малко от 5 години, за да работят върху некропола и че това е едва началото на ново откритие, съобщи Daily Mail.
Откритието идва само седмици, след като археолозите в Египет откриха 4 400-годишна гробница близо до пирамидите на платото Гиза, разположена в покрайнините на столицата Кайро.
Този некропол е открит в по-широката част от западния некропол на Гиза, за който се казва, че е известен като домът на гробниците от Старото кралство и е дом на антиките.

A stone sarcophagi, discovered in an ancient burial site in Minya, Egypt February 24, 2018. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

В откритата гробница археолозите намерили повече от 1000 статуи и четири добре запазени алабастърски буркани, с вписани йероглифи и предназначени да държат мумифицираните вътрешни органи на своя собственик, който е бил първосвещеник на бога Тот. Някои от гробовете са принадлежали на свещениците на Тот, древния езически бог на мъдростта и луната. Мумията на свещеника също е била украсена със сини и червени мъниста и бронзови позлатени листове.
Археолозите открили и 40 саркофази, приети, че принадлежат на членовете на семейството на свещеника, някои от тях носят имената на собствениците им в йероглифи.
В друга отделна гробница са намерени няколко ковчези, статуи, изобразяващи древни свещеници и също така погребални артефакти.
Ръководителят на археологическата мисия Мостафа Вазири, каза, че досега са открити осем гробници и очаква, скоро да бъдат открити още.
Те все още съдържат мумифицираните вътрешни органи на починалите. Бурканчетата са украсени с йероглифни текстове, показващи името и титлите на техния собственик.
През 2017 г. египетското министерство на антиките е открило некропол, и в него най-малко 17 мумии в района на Туна ал Габал. Районът е известен също така с гробници, погребална сграда и голям некропол за хиляди мумифицирани ибиси и патици, както и други животни.
Новооткритият некропол се намира в град Миня, южно от Кайро, а откритието е направено от египетски археолози

Новооткритият некропол се намира в град Миня, южно от Кайро, а откритието е направено от египетски археолози

Египет се надява, че последните открития в страната ще помогнат за стимулиране на жизненоважния туристически сектор, частично задвижван от антични забележителности, който беше силно засегнат от политическите сътресения след въстанието през 2011 г.

http://www.chudesa.net/%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB-%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%82-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%B8/

Открити са древна реликва и царски печат край Русокастро

  Иван Василев 

Българските археолози са открили древна реликва при разкопки край Русокастро съдържаща пепел от гроба на Йоан Богослов и царски печат
Разкопките в средновековно пристанище и крепост в България са довели археолозите да открият няколко важни артефакта. Намерена е древна реликва, представляваща съд, съдържащ пепел от предполагаемия гроб на Апостол Йоан, както и български царски печат от 10 век. Археологията в България съобщава, че артефактите са били възстановени по време на разкопки на древната крепост край село Русокастро и пристанището Бургос (Порос), разположено в днешния Бургас.
Извитата оловна тръба или съд, съдържащ пепел, е открит в реликва, приписвана на Свети Йоан (Свети Йоан Богослов), един от дванадесетте апостоли на Исус в християнската вяра. Намира се в реликва в раннохристиянска базилика, датираща от шести век сл. Хр. Самият съд е много малък, с дължина само 2,2 сантиметра. Външността на артефакта е украсена с много равнопоставени кръстове и една от двете дръжки липсва.
Описано е като „свято притежание, което запазва свято вещество“, реликвата е била смятана за притежаваща лечебни свойства, заяви на пресконференция Милен Николов, директор на Бургаския регионален исторически музей. Той обясни, че реликва е свързана с древните вярвания, като казва, „всяка година на 8 май, датата на смъртта на Йоан Богослов, се появява мана, свещен лечебен прах, на мястото на гроба му.“
Открити са древна реликва с прах от гроба на Йоан Богослов и царски печат край Русокастро
Според историческите източници християнски поклонници се събират на датата на смъртта на апостола на гроба му в древногръцкия град Ефес (Турция), където са поставяли розови листенца и се надявали да получат лечебната манна. Мнозина биха направили поклонения с надеждата да вземат пепелта или манната на прах в собствените си села, за да служат като лечебен предмет или мощен талисман, за да отблъсне злото. Тъй като украшенията на тръбите съвпадат с онези в Ефес, учените смятат, че може да са произлезли оттам и да са били доведени в България чрез поклонение, съобщава новинарският сайт Novinite. novinite.com
Сайтът Археологията в България отбелязва, че всички тези раннохристиянски поклоннически центрове са произвеждали главно глинени тръби за свещена вода, а в целия свят са известни само 43 оловни тръби от този период.
Николов обяви и откриването на български царски печатот 10-ти век и откриването на тоалетна от шести век по време на разкопките.
Местните жители открили печата и го представили на вниманието на служителите. Уникалният оловен печат някога е принадлежал на цар Петър I (927-970 г.) и неговата съпруга, царица Мария, от Първата българска държава. Това е първият печат на българския монарх, който някога е бил открит в региона.
Във Варна са открити останки на погребан богат мъж със златни предмети и пръстен

Във Варна са открити останки на погребан богат мъж със златни предмети и пръстен

Разкопките за първи път са започнали в пристанището и крепостта Бургос през 2008 г. и продължават и до днес, с някои прекъсвания през годините поради ограниченията на близката военна база. Предишните разследвания разкриха римска вила, древни артефакти, сгради, керамика и укрепления на стени и кули.
Други забележителни археологически находки в страната включват останките на мъж във Варна, от богатата класа, с невъобразими богатства и огромната Деветашка пещера, която е била обитавана от хора от хиляди години.
Разкопки край Русокастро, където са открити царски печат и древна реликва от гроба на Свети Йоан Богослов

Разкопки край Русокастро, където са открити царски печат и древна реликва от гроба на Свети Йоан Богослов

България очевидно остава регион с богата история, която все още чака да бъде открита.
http://www.chudesa.net/%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82/