Category Archives: Археологията и разкритията

Откриха първия вкаменен динозавърски мозък

Динозаврите имат страховита репутация като ловци, но не са толкова популярни с интелигентността си. Това се дължи основно на факта, че за много видове се смята, че са имали много малки мозъци, защото техните глави са били пълни с много защитна тъкан и така не е оставало много място за друго.
Но скорошното откритие на вкаменен динозавърски мозък изглежда ще промени тези представи. Запазеният мозък е на динозавър близък по вид до големия тревопасен игуанодон.
Оказва се, че защитните мембрани на мозъка на динозавъра са дебели около 1мм, което показва, че мозъкът е заемал голямата част от мозъчната кухина и дава основания да се предполага, че игуанодонът е имал много по-висока интелигентност, отколкото се е предполагало до момента. 
https://www.obekti.bg/zemya/otkriha-prviya-vkamenen-dinozavrski-mozk

Учени откриха пера от динозавър в кехлибар

В парче кехлибар в Мианмар бе намерен фрагмент от опашката с пера на миниатюрен динозавър. Находката е на най-малко 99 млн. години, съобщава сп. Мениджър Нюз.
Парчето кехлибар с диаметър 3,6 см е било полирано и подготвено за последваща ювелирна обработка. Открито е на пазар в Мианмар. Търговецът смятал, че  вътре е запечатан фрагмент от растение.
Микроскопският анализ и компютърната томография обаче показали, че всъщност това е опашка на доисторическо животно.
Следващите изследвания установили, че опашката е принадлежала не на древна птица, както се смятало първоначално, а на пернат динозавър.
Фрагментът се състои от 8 прешлена и според учените цялата опашката е била най-малко три пъти по-дълга. Химическият анализ изяснил, че меките тъкани около костите съдържат следи от двувалентно желязо, вероятно петна кръв. На места перата, които са принадлежали на динозавър подобен на мишка, дори са съхранили цвета си.
Вероятно динозавърът, загубил опашката си във вкаменената смола, е загинал, тъй като няма никакви свидетелства, че тези същества са могли да късат опашките си, както това правят съвременните гущери.
Според учените миниатюрният динозавър е бил подвид теропод – двуноги хищници. Бил е с размерите на врабче, но не можел да лети.
Към тероподите принадлежи и най-страховитият динозавър – тиранозавърът,  който бил един от най-едрите хищници в историята на планетата с дължина на скелета до 12 метра и маса от близо 7 тона.
https://www.obekti.bg/zemya/ucheni-otkriha-pera-ot-dinozavr-v-kehlibar

История на електростатиката

 изтегляне (5) Около 600-ти век a. С гръцкия философ Талес открили, че ако триене парче растителна смола, наречена изкопаеми кехлибар в гръцката Електрон, този орган придобита собственост на привличането на малки обекти.

изтегляне (6) Theophrastus (310 г. пр.н.е.) прави проучване на различните материали, които са в състояние да произвеждат електрически явления и написа първия трактат за електричеството.
изтегляне (7)В началото на 17-ти век първите изследвания на електричеството и магнетизма започнаха да подобряват точността на навигацията с магнитни компаси. Британският истински физик Уилям Гилбърт използва за пръв път думата “електричество”, създадена от гръцкия термин “електро” (“амбър”).
изтегляне (8) Италианският йезуит Николо Кабео анализира експериментите си и първи коментира, че има силови сили на привличане между определени тела и отблъскване сред другите.
изтегляне (9)
 Около 1672 германският физик Ото фон Гурике изгражда първата електростатична машина, способна да произвежда и съхранява статична електрическа енергия чрез триене. Тази машина се състои от сферична топка, пробита от пръчка, която служи за завъртане на топката. Ръцете, приложени върху топката, създадоха по-голям товар, отколкото досега
изтегляне (10) През 1733 френският Франсоа дьо Фей Cisternay предложен за съществуването на два вида електричество, положителен и отрицателен заряд, се посочва, че: 
* Кехлибарът отърка обекти отблъскват. 
* Обектите, които се търкат срещу стъклена пръчка, също са отблъснати. 
* Въпреки това, предмети, търкани с кехлибар, привличат предмети, които се разтриват със стъкло
изтегляне (11)
 През 1785 г. френският физик Шарл Кулон публикува трактат, в който за пръв път е описано в количествено електрически сили, законите на привличането и отблъскването на статичните електрически заряди формулирани и салдото на усукване се използват за измервания. В негово чест наборът от тези закони е известен с името на закона Кулон. Този закон, както и по-дълбоко чрез теоремата на Гаус и извличането на концепциите за електрическо поле и електрически потенциал математически разработване, описва почти всички електростатични явления. 
През следващия век се наблюдава значителен напредък в изучаването на електричеството, като например динамичните електрически феномени, произвеждани от движещите се заряди в проводящия материал.
изтегляне (12)
 , И накрая, през 1864 г. шотландският физик Джеймс Клерк Максуел обединява законите на електричеството и магнетизма в ограничен набор от математически закони.
 авторизиран превод Мария Герасова