Category Archives: Съвети за бременната жена

5 ползи от класическата музика за бременните и децата

 Развива мозъка на бебето и действа успокояващо 

Михаела Лазарова
 
Коя е любимата ви музика? Ако сте любители и на класическата, то вие сте от тези хора, които би трябвало да са по-балансирани, спокойни, креативни. Въпреки някои да казват, че слушането на класическа музика им действа приспивно, има много доказателства, че тя действа възстановяващо и релаксиращо, особено на бременни жени и на деца. Вижте няколко добри причини да ѝ се наслаждавате по-често.
Развива мозъка на бебето
Чували ли сте за „Ефекта Моцарт“? Според учени, доказали този ефект, класическата музика и особено тази на Моцарт играе важна роля в развитието на мозъка на бебето по време на бременност. Този вид стимулация е добре известна като пренатална звукова стимулация. Според специалистите музиката на Моцарт има лечебно, благотворно влияние, благодарение на своя ритъм.

Когато плодът е достигнал 5 месеца, слухът е частично развит и може да се направи звукова стимулация. Постоянното темпо на класическата музика има значителен ефект върху мозъка на бебето.
Знаете ли, че бебетата могат да се усмихват и плачат още преди раждането?
Помага на майките да имат по-добър сън
По време на бременността има твърде много фактори, които пречат на спокойния сън на бременната. Ето защо към останалите терапии за сън, като чаша мляко, топла вана, релаксиращ масаж, добавете и слушането на класическа музика. Това ще ви успокои и ще ви помогне да спите по-добре.
Намалява риска от депресия
Настроенията и емоциите на бременната постоянно се менят. Някои жени стигат до леки депресивни състояния. Специалисти препоръчват бременните да слушат класическа музика, за да намалят риска от депресия и за подобряване на настроението.
Необичайни знаци, че детето ви е надарено
При хиперактивни деца
Всеки ден ще наблюдавате промените в поведението на вашето от мига на неговата поява. Някои деца са хиперактивни и родителите не знаят как да се справят с това състояние. Класическата музика е едно от средствата да им помогнете да балансират тази активност.
Има много занимания за малки деца включващи слушането на класическа музика. Много изследвания доказват, че този жанр може да повлияе положително на мозъка.
 
Слушането на класическа музика по време на учебен процес е силно препоръчително, особено за деца, които имат затруднения при концентрацията на вниманието. Класическата музика помага за успокояване на хиперактивния мозък, така че децата да могат да се съсредоточат повече върху това, което правят понастоящем и да бъдат максимално фокусирани.
Някои проучвания показват, че децата, които слушат класическа музика, имат по-добра когнитивна способност от тези, които не слушат такава музика.

 http://www.az-jenata.bg/a/1-bremennost/39210-klasicheska-muzika-i-bremennost/
 тагове: класическата, музика, бременните

5 признака на наближаващо раждане

Снимка: photl.com

Чудото наречено бременност преминава през различни етапи, свързани с много радост, но и с известни неразположения. Най-голямата радост, но и изпитание за майката и бебето е раждането. Тялото на жената винаги подсказва когато настъпва някаква промяна, включително и когато раждането наближава. Споделяме пет признака на наближаващо раждане.
Контракции
Контракциите са един от основните симптоми на наближаващо раждане. Често те се проявяват и на по-ранен етап от бременността. Някои контракции биват наричани измамни контракции или по-известни като контракциите на Бракстън Хикс. Те се проявяват през първите седмици на бременността, но могат да се проявят и в средата или края на деветте месеца. Повече за тях може да научите тук.
Имате диарични изпражнения
Диарията е причинена от освобождаването на простагландини, което е причина за цервикалното скъсяване и контракциите на матката. Тези простагландини могат да доведат и до появата на диария. Във всеки етап на бременността е добре да обърнете внимание на диарията, ако тя се появи и особено, ако сте в последните седмици на бременността си.
Коремът ви е позициониран по-надолу
Погледнат от страни вашият корем ще изглежда като леко смъкнат. Това е защото бебето ви се намества и подготвя за предстоящото раждане. Възможно е да усещате тежест в таза, налягане и някак по-лесно си поемате дъх в сравнение с предишните дни.
Още по темата

Вашето бебе в корема се намира в така наречената амиотична торбичка, която го защитава. В повечето случаи при наближаващо раждане първоначално започват контракции, а след това изтичат околоплодните води от амиотичната торбичка. Но при някои жени става обратното. Независимо колко обилно ще бъде тяхното изтичане, което няма как да не забележите, веднага трябва да уведомите лекаря.
Болки в гърба
Болките в гърба са често срещани през бременността. Но когато раждането наближава, те се усилват и стават доста интензивни.

 http://www.az-jenata.bg/a/1-bremennost/23115-5-priznaka-na-nablizhavashto-razhdane/
 тагове:5 признака, раждане