Category Archives: В света на животните

Най-опасните породи кучета в света

Често възприемаме кучетата, като едни изключително мили и сладки животинки. Хората вече са забравили, че тези животни са били пускани в битки, използвани по време на война, а и самите те притежават ловен инстнкт. Годишно в света между 300 000 и 500 000 души губят живота си след нападение от домашно куче. По-голямата част от тях са деца и възрастни хора. В 90 процента от тези ситуации са виновни стопаните на тези животни, тъй като така са ги обучили. Вижте най-опасните породи кучета в света.
 Немската овчарка
Немска Овчарка
Немската овчарка е най-известната порода в целия свят. Тя е синоним на преданост, вярност, добра дресировка и отлично бойно куче. Породата е най-разпространеното военно и полицейско куче в света.
  Кавказка овчарка
Кавказка овчарка
Изключително силна и физически здрава порода.  Това куче е изключително привързано към стопанина си, но е агресивно към останалите. Тази черта е в природата му, защото е селектирана за охрана на стада от посегателство.
  Доберман
опасни породи кучета
Доберманът е може би най-добрия телохранител за стопанина си. Той е привързан към него с цената на живота си. От там обаче идва и неговата агресивност. В желанието си да защити стопанина е способен да убива.
 Ротвайлер
опасни породи кучета
Има здрава захапка и силен боен дух. Използва се като полицейско куче и като надежден и предан домашен пазач. Ротвайлерите са забранени в някои американски щати и европейски страни.
  Средноазиатска овчарка (Алабай)
опасни породи кучета
Това е порода със силен телиториалн инстинкт. Те са изключително силни и подвижни. Приемат за заплаха всичко навлязло в територията им.
https://topsbg.com/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0/
 тагове: опасни, породи, кучета

Най-големите животни в света

  Най-големият прилеп – Жълтошапчеста летяща лисица

Най-големият прилеп
Най-големият прилеп
Ако сте се чудили колко големи прилепи има, ето го отговорът на вашето питане. Видът Жълтошапчеста летяща лисица достига големина до 55 см и тегло от 1,5-2 кг! Удивителното при него е размерът на размах, който достига до 2 метра при възрастните мъжки екземпляри.

  Най-големият заек – Белгийски великан

Най-големите животни
Произходът натози вид датира от 16 век в град Гент, Белгия. Както се вижда на снимката, заекът достига размерите на възрастно куче , а теглото на мъжки екземпяр варира между 12-14 килограма.

  Най-голямото земноводно – Китайски гигантски саламандър

Най-големия саламандър
Този саламандър е най-голямото земноводно създание на света. Размерите му достигат до 180 см, но за съжаление все по-рядко може да се срещне в природата. Видът е силно застрашен от изчезване и китайски природозащитници се опитват да спасят гиганта, засега неуспешно поради силната индустрализация на естествения му хабитат.

  Най-голямото влечуго в света: Соленоводен крокодил

Соленоводен крокодил
Най-големия представител на царство вечуги е соленоводният крокодил. Видът се среща в Азия и Австралия, като размерите му са наистина внужителни. Мъжките достигат до 1 тон тегло и над 6 метра дължина. Видът е много древен и не се е променил стотици хиляди години, което говори за съвършенството му като завършен хищник.

  Най-едрият сухзоемен хищник – Полярната мечка

Полярна мечка
Полярната мечка се смята за най-големият месояден хищник на сушата. Размерите й достигат до над 3 метра в изправено положение и тегло от 1000 килограма. Приблизително същите размери има и мечката Кодиак, която е кафява на цвят, затова сме длъжни да я споменем в класацията.
https://topsbg.com/nai-golemite-jivoti-v-sveta/

 тагове: големите, животни, света

ХАМЕЛИОНИГЕ

Хамелеоните (Chamaeleonidae) са семейство влечуги.
Хамелеоните обитават Африка и Мадагаскар. Някои видове съществуват и в Южна Европа и Азия. Хамелеоните обитават тропиците, дъждовните гори, саваните, полупустините и степите.Някои представители на този вид малкоподвижни влечуги са прочути със способността си да променят окраската в зависимост от фона на околната среда.
Между зелените листа хамелеонът е зеленикав, но ако бъде сложен върху кафяви листа или голи клонки, той постепенно става кафяв. Големите му очи са с особено устройство, защото могат да се движат самостоятелно: едното може да гледа напред, а другото — назад. Тази способност е много полезна за търсенето на насекоми, както и за предпазване от врагове. Хамелеонът се движи много бавно,от крак на крак,като с всяка крачка се придвижва с 1-2 cm. Само ако е застрашен, прави скок от цели 50 cm, за да се захване за друг клон. Той не може да гони жертвите си,затова ги дебне неподвижно,след това изстрелва дългия си,лепкав език и улавя жертвата.Езикът му е по-голям от тялото. Храни се с мухи, скакалци и бръмбари. Предпочитат течащата вода пред застоялата.
Хамелеоните варират в размери. От 2,5 cm при Brookesia Minima, до 79 cm при мъжкият Furcifer oustaleti. Много хамелеони имат окраска. Тя може да бъде удължаване на носа, рогоподобен израстък както при Chamaeleo jacksonii или гребен както при Chamaeleo calyptratus.
Хамелеоните имат дълъг лепкав език, с който улавят жертвата си. Понякога той е по-дълък от тялото на хамелеона. Те го изстрелват със скорост равна на 26 пъти дължината на тялото за секунда. Езикът улучва целта си приблизително за 30 хилядни от секундата.
Хамелеоните могат да бъдат екзотични домашни любимци. Най-често срещани са Chamaeleo jacksonii и Chamaeleo calyptratus. Повечето хамелеони са вписани в CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), затова не е позволено да се изнасят извън родните им страни. Крайниците на хамелеоните имат пет пръста, разположени два на три срещуположно, завършващи с по един нокът, с помощта на които здраво се захващат за клоните на дърветата.
Хамелеоните се размножават чрез яйца. Някои видове снасят яйцата след 3 до 6 седмици период на бременност. Някои хамелеони не снасят яйцата. Те се носят от майката, излюпват се в нея и се раждат напълно развити хамелеони.
Женските, които снасят яйца, слизат от дървото, изкопават дупка дълбока от 10 до 30 в зависимост от вида и снасят в нея яйцата, след което ги заравят.
Различните видове снасят различен брой яйца. Например представителите на големите по размери Chamaeleo calyptratus могат да снесат до 80 или дори 100, а тези на малките по размери Brookesia само от 2 до 4.
Яйцата на различните видове се излюпват след различно време. Обикновено след 4 до 12 месеца.
Смята се че яйцата на хамелеоните Calumma parsonii и Galinikus Stoianovikus, които са рядко срещани в плен се излюпват след около 24 месеца.
Живораждащите хамелеони раждат малките си след 4 до 6 месеца. Такива са представителите на Chamaeleo jacksonii. Хамелеоните могат да променят цвета на кожата си. Това е израз на физическото им състояние, начин за общуване и служи като защита срещу хищници.
Хамелеоните имат специализирани клетки под прозрачната си кожа наречени хроматофори. Клетките, които се намират в по-горния слой, се наричат ксантофори и еритрофори. Те съдържат респективно жълт и червен пигмент. Клетките намиращи се под тях се наричат иридофори. Те съдържат безцветно вещество което може да отразява синият спектър на видимата светлина. Чрез комбинация от тези 3 цвята се получават останалите. Например за да стане зелен жълтият пигмент се смесва със синята светлина.
Bradypodion pumilum Cape chameleon female IMG 1767 (cropped).jpg
от Уикипедия

Кръв от гигантски гущер затваря рани

Мощен антибиотик, който ускорява зарастването на раните, успяха да получат американски биохимици от кръвта на гигантски гущер, обитаващ индонезийския остров Комодо.
Това е най-големият от съществуващите гущери в света, който понякога наричат Комодски дракон. Някои представители на този вид достигат до 3 м дължина и тежат повече от 80 кг. Тъй като гигантските гущери са изчезващ вид, учени от университета Джордж Мейсън са взели само кръв от влечуго в зоологическа градина във Флорида.
Отделеното от кръвта вещество, както съобщава в.”Ню Йорк Таймс”, се оказало много ефективно в борбата с бактериалното замърсяване. Учените успели да синтезират в лаборатория негов аналог, който бил обозначен като DRGN-1.
При изпитване върху лабораторни мишки показва, че това вещество значително ускорява заздравяването на повърхностни рани и е ефективно срещу грам-положителни и грам-отрицателни бактерии.
https://dariknews.bg/novini/liubopitno/kryv-ot-gigantski-gushter-zatvaria-rani-2018700
 тагове: кръв, гигантски, гущер, рани