Category Archives: Изкуство

За автора – художник, Ирена Янчева

Тя е  родена и израстнала в  град Пловдив.  Истинско й пътуване като творец в света на мозайките, започна в родния й град, където  вижда  удивителни мозаечни пана, като обичайна характеристика при изграждането на частни домове и обществени сгради от времето на Античността. Също така,  е живяла  в Либия,  където е преживяла допира с блестящи по изработка и великолепни по многообразие на цветове мозайки в частни жилища, храмове, обществени сгради, разположени по бреговата линия на Северна Африка, в древните градове Триполи, Лептис Магна и Сабрата.
Творческият й  импулс и необходимостта да създава, са една несъмнена и напълно ясно очертана част от  нейната духовност. Била силно вдъхновена от голямото богатство на древното изкуство – изработване на мозайки от малки кубчета стъкло или други видове камъчета; Въодушевена е от възможността да изследвам повече цветове, форми, плътност, структури, консистенции с различни по вид материали. Искала лично да опита чрез своята  ръка истинското правене на мозаечно изкуство и да бъде част от развитието на тази пленителна антична естетика, и очарователна арт концепция в настоящето.  Ирена  желаела  изработените от нея  мозаечни пана, да бъдат една дълбока рефлексия.  Да подчертават красотата на света около нея, особено тази на природата. Да запази и да продължа да съхранявам занапред силната връзка с  своите  кръвно-родствени предци на Балканите. Тя не би могла да се наслаждавам истински на това изкуство и да изпитва действителната радост от творческия процес, ако не отправя поглед към света на мозайките, през очите а нейните предци.
Своето действително сериозно обучение в тази посока започна преди около осем години в Габра Студио – Торонто, провинция Онтарио. Канада. Акрам и Фадиа Габра са едни от известните Коптик – Канадци, професионалисти художници в областта на мозайката в Южно Онтарио, които преподават това изкуство повече от 20 години. Техният фамилен произход е от Александрия, Египет. Те познават перфектно античната римска традиция така, както и различните насоки в съвременния дизайн днес.
Ирена Янева  реализирала успешно своята първа самостоятелна изложба от мозаечни пана на тема “Християнско наследство – образи и символи”, в галерията на Малка Базилика, Пловдив, от декември 2016 до февруари 2017 г. Тя беше част от официалната ежегодна програма на Община Старинен Пловдив “Светлина и надежда”.
Взема участие с мозаечно пано в дигиталната изложба “С аромат на роза ” – “ME AROMA TRIANTAFILLO”, от април до юни 2018 г.. Тя се организира от Bulgarian Presidency of the Council of the European Union, Club for UNESCO of Piraeus and Islands, Embassy of the Republic of Bulgaria, Athens.
Като допълнение Ирена споделя, че част от  свето образование и професионален опит са обвързани с областта на Културната Антропология (Етнология), с музейни колекции и изследователска работа за около 15 години.
подготви Мария Герасова