Category Archives: Изкуство

Ексцентрични рисувани вази и чаши

Вази и чаши, или по-скоро оригинални скулптури. Художничката Ирина Зайцева създава ефектни порцеланови съдове, върху които рисува портрети на хора, нимфи, животни. Към всяка от своите творби тя добавя триизмерни елементи като крила на пеперуда, коралови структури, зелени листа и др.
Вижте пъстрите съдове, които определено привличат вниманието.
http://www.highviewart.com/izkustvo/ekstsentrichni-risuvani-vazi-i-chashi-7974.htm
тагове: ексцентрични, вази, чаши

МОЗАЙКА

Орфей Mosaic, джамахирия музей, Триполи, Либия.  От вилата Орфей, ...:
  римски мозайки
 
Римска мозайка на ферибот в Нил от Помпей, 2-ри век:
Римската   мозайка о  ферибот, 1-ви век.
Една древна римска мозайка в Джем Музей Ел в Тунис .:
  древна римска мозайка в Джем Музей Ел в Тунис.
 Красива Zeugma мозайка:
Красива Zeugma мозайка
Древна римска мозайка От Къща # 22 @ Херкулан.  Преди 300 CE.  Няма други позоваване условие .:
  Помпей и Херкулан
Древна римска мозайка От Къща # 22 @ Херкулан. Преди 300 CE.
https://www.pinterest.com/pin/151503974937647987/
 тагове: мозайка

 

Дърво или керамика?

Оригиналните скулптури, създадени от Кристофър Дейвид Уайт (Christopher David White) на пръв поглед изглеждат от дърво. Но всъщност не са – те са изработени от керамика. Кристофър е с бакалавърска степен по Изящни изкуства, специалност керамика от университета в Индиана, САЩ.
Освен скулптури и фигури, той създава и интересни чайници и чаши, отново имитиращи дърво, които могат да бъдат използвани в ежедневието. Чайниците са вдъхновени от китайската Yixing традиция и се използват предимно за един вид чай.
Муза на младия американски скулптор са природата и красотата, в които намира удоволствие от неочаквани открития. Комбинирайки човешкото въображение и естествени елементи, той се надява да подчертае фактът, че ние не сме отделени от природата, а част от нея…
А сега е време да изпием по един топъл и вкусен чай в компанията на HighViewArt :)
Снимки: http://www.christopherdavidwhite.com/
http://www.highviewart.com/izkustvo/darvo-ili-keramika-672.html
 тагове: дърво, керамика

Пако де Лусия – магьосникът с китара

Вълшебникът, който вдъхва такъв живот в своята музика, такава страст, че човек сам не успява да усети, кога попада в плен на гениалният му талант.
Пако де Лусия  е китарист и композитор от Испания, майстор на фламенко китарата. Истинското му име е Франсиско Санчес Гомес. Изпълнява композиции от различни жанрове: фламенко, джаз, фънк, класическа и етно музика, като понякога ги смесва. Носител е на наградата „Принцът на Астурия“ в областта на изкуството за 2004 г.
 Роден е под името Франсиско Санчес Гомес в Алхесирас, град в провинцията Кадис в Андалусия. Франсиско е най-малкото от петте деца в семейството. Негов баща е фламенко китаристът Антонио Санчес, а братята му Рамон де Алхесирас (р. 1938) и Пепе де Лусия (р. 1945) стават по-късно съответно фламенко китарист и фламенко певец. Франсиско приема сценичното име Пако де Лусия в памет на майка си Лусия Гомес. Първите си уроци по китара взима от баща си и от Рамон, когато е на 7 години.
Paco de Lucia in 2010.jpg
През 1958 г., когато е на 11 години, де Лусия осъществява първата си публична изява, която е предадена в ефира на радио „Алхесирас“. През 1959 г. участва във фламенко фестивала в Херес де ла Фронтера и е награден със специалната награда. През 1961 г., на 14-годишна възраст, записва с Пепе „Los Chiquitos de Algeciras“ — първият му запис, за който братята получават награда от фестивала в Херес през 1962 г. Заедно с Пепе участва в турне на фламенко трупата на танцьора Хосе Греко през 1963. В Ню Йорк се запознава със Сабикас, който го насърчава да се отдели от стила на Ниньо Рикардо и да създаде своя традиция.
През 1964 г. семейството се премества да живее в Мадрид. През тази година Пако се запознава с китариста Рикардо Модрего, с когото записва няколко албума в началото на своята кариера. В периода 1968-1977 г. работи съвместно с Камарон де ла Исла, друг новатор във фламенкото. С него Пако де Лусия записва общо 10 албума.
През 1979 г. Пако де Лусия, Джон Маклафлин и Лари Кориел формират китарно трио и правят турне в Европа. Кориел е по-късно заместен от Ал Ди Меола и след 1981 г. триото записва три албума в този състав. Записва няколко албума със своята собствена група, секстет „Пако де Лусия“. През 2007 г. Кадиският университет го удостоява с титлата Доктор хонорис кауза за приносите му в музиката и културата.
Де Лусия умира от сърдечен удар на 25 февруари 2014 г. в Плая дел Кармен, Мексико, където живее през последните години от живота си.

http://magnifisonz.com/2017/05/17/%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B4%D0%B5-%D0%BB%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D1%8C%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D1%81-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0/
 тагове: Пако де Лусия,  магьосникът,   китара