Category Archives: Изкуство

Старинни музикални инструменти

  гласхармоника

1280px-glassarmonica
Модерен гласхармоника изграден в съответствие с дизайна на Бенджамин Франклин. Фото кредит
Ето още  една забавна машина, която произвежда тонове с триене. Тя използва няколко стъклени купички или чаши с различна големина за произвеждане  на тоновете. Този инструмент се появява в много различни форми. Механичната версия на инструмента, е изобретена от Бенджамин Франклин  през 1761. Той е вдъхновен   музикант, който свири на чаши за вино.  Franklin прикрепя 37 стъклени чаши на хоризонтално желязно вретено. Валът е превърнат с помощта на крачен педал. Точно както при възпроизвеждане на чаши за вино, звуците са произведени чрез докосване на джантите на купичките с вода, намокрена с пръсти.  
  Gravikord
gravikord
А Gravikord.  
В Gravikord е странна електрическа двойна мост-арфа, вдъхновена от Западна Африка. Инструментът е наречен кора. Тя е проектирана от Робърт Grawi през 1986 г. Този хибриден инструмент разполага с 24 найлонови струни и  резонираща кутия или кожа. Тоновете са произведени от скубане на струните с палеца и показалеца на всяка ръка. Вграденият пиезоелектричен сензор подобрява звука.
  Stroh Цигулка
Обработени с VSCOcam с предварително зададено S3
А Stroh Цигулка изложени в музей де ла Музика де Барселона. Фото кредит
Stroh цигулка е патентована от Джон Матиас Август Stroh, електроинженер от Лондон. През 1899 г. Джон кандидатства за патент  във Великобритания, който е бил  приет през 1900 г. Неговият дизайн  е плоска метална диафрагма в гласовата кутия на цигулка, за усилване на звука механично. Днес, много примери за цигулки могат да бъдат намерени, особено на Балканите. Когато за първи път се появява,  Stroh цигулка е доста скъпа. През 1911 г. в Лондон, цигулката Stroh струва девет гвинеи (тогава равни на $ 37.80) или дванадесет гвинеи ($ 50.40). Стандартната цигулка в този момент може да се купи само за две гвинеи.
  американски Fotoplayer
benturpin-и-fotoplus-junaug1922
Бен Търпин с Fotoplayer (1922)
Американският Fotoplayer е създаден от американската компания Fotoplayer между 1912 г. и 1925 г. Този тип   пиано е специално проектирано за ням филм в киното.  Хората осъзнават, че добавяне на звук към нямото кино  към   сцените, имат по-емоционален ефект. В началото, нормалния пиано играч е било   използвани за предоставяне на музика.   Някои от пианата на играчите са персонализирани от органи с тръби, както и разнообразие от звукови ефекти, поставени в големи шкафове от двете страни на пианото. Музикантът може да използва всички тези ефекти, за да се подобри музикално филма.  Американският Fotoplayer Дружествот спира производството им през 1925 година.
10 Pikasso китара
pikasso_guitar_lowres
Китарата Pikasso.  
Линда Manzer е канадски  струнен инструмент, известен с акустичните си китари. Един от нейните по-интересен дизайн е странната  китара, наричана Pikasso китара (или Pikasso I). Името е очевидно  е дадено заради приликата му с кубистични картини на известния Пабло Пикасо.   Pikasso Китарата е вид арфа, китара с четири гърла, две звукови дупки, и 42 струни. Само две от тях са били правени някога.
авторизиран превод МарияГерасова- Спасова
https://www.thevintagenews.com/2016/09/25/priority-deep-myanmars-jungles-lies-small-inthein-village-known-hundreds-ancient-pagodas-2/
 таг:ове: старинни, музикални, инструменти