Category Archives: България – минало и настояще

България в прегръдката на зимата:

  31 магични фотографии

Пловдив

Зимата е вече на прага ни – готова да покрие света в бяла пелена и да го преобразува в същинска приказка.

Всичко около нас става по-красиво и тази фотогалерия от цяла България го доказва. 

Насладете й се!

Велико Търново

Guliver / iStockuliver /

Пловдив
 http://www.obekti.bg/zemya/blgarskite-gradove-i-sela-v-pregrdkata-na-zimata
тагове: България, зимата

9 империи или обединения надживяни от България

България е надживяла доста множество империи и държавни обединения. В историята е факт, че българите са надживели осем империи, а сега са на път да надживеят поредното държавно обединение.
9.Хунска империя
Хунска империя
Хуните започват да играят съществена роля в Европа след 375 година. Хунската империя като държавно обединение включва голям брой племена сред които и българите. Според учени българите са играли голяма роля в хунската конница. Според други учени именно българите са били част от хунското лидерско общество, а според трети самия Атила им български корени. Хунската империя се смята за основна причина за унищожението на Римската империя през 476 година. Сега със сигурност можем да кажем, че хунска империя няма, но България съществува.
8.Римска империя
Roman_Empire_Trajan_117AD
Римската империя е една от империите имали нещастието, да се срещнат с българите. Това е може би първото европейско политическо обединение. Въпреки, че империята е пазена от 70 легиона. Западната римска империя не успява да удържи силата на българската конница като част от Хунската империя.
7.Византия
империя
Византия е основен политически съперник на вече съществуващата България. В продължение на векове между България и Византия се водят ожесточени войни. През 1018година  Византия успява да завладее България за близо два века, но не успява да изкорени българското. Факт е, че през 2016 година за Византия се чете само в историческите книги, а България съществува.
6.Османска империя
империя
Османската империя успява да завладее България за близо пет века. Много от завладените от османците народи са се претопили и изчезнали. Друга част са сменили вярата си. Трети са били направо избити. За разлика от всички останали, българите са устояли, като са проникнали до най-високите нива на османското управление. Факт е, че Османската империя вече не съществува, а България е с непроменено име и земи и до днес.
5.Русия ( Царска Русия)
империя
Последния руски владетел
Царска русия е следващата империя надживяна от България. След освобождението ни от Османско робство, множество българи заминават за Царска русия. Те се издигат до много високи позиции в обществото. Заемат ръководни постове в армията и управата. Значим факт е, че намесата на България през Първата световна война на страната на Германия довежда до края на Царска Русия.
https://topsbg.com/9-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8/
 тагове: 9 империи, надживяли от България

Топ 10 Неочаквани факти в историята на България

10.Българската азбука не е създадена от братята Кирил и Методий, а то Климент.
Глаголица
Глаголица
Светите братя Кирил и Методий създават глаголицата. Тя основно се ползва в църковните книги и песнопения. Като цяло тя е изключително  трудна за изписване и приучаване. Основава се на среден вариант между българските руни и гръцката азбука.  Глаголицата е създадена около 855 година, докато кирилицата е създадена края на девети, началото на десети век. Тя се с идеята да стане общодостъпна писменост. Днес пишем на видоизменена кирилица, еволюирала през вековете.
Кирилица
Кирилица

9.Мадарският конник е български символ, а не тракийски или какъвто и да е друг

Мадарски конник
До скоро се смяташе, че Мадарският конник е тракийски символ или божество. От скоро се смята, че конникът е победен знак на Кан Тервел след една от многобройните му победи. Или над Византия или над Арабите. Основно доказателство за това е, че е изобразено стреме, а нито гърците нито траките или римляните са познавали стремената.

8.Няма българска титла ХАН, българските владетели са били се наричали КАН

Кан Кардам
Известната в наши дни българска титла ХАН просто и ясно е устно изменение в разговорния език. Според учените титлата на българските владетели е звучала по-скоро КхАН, като Х почти не се е чувала. Затова е правилно, да се нарича Кан Тервел, а не Хан Тервел.

7.Изцяло властта на българските земи е затрита между 1600 и 1700 година в Трансилвания и Влахия

Walachia
Смята се , че България пада под Османско робство през 1396 година, но това не е съвсем така. Считано разпада на България на множество по малки феодални владения, но все пак български. Най-вероятно края на българските владетели настъпва между 1600 8 1700 година, когато българските владетели във Влашко и Трансилвания са заменени с гърци. Тамошните владетели, макар и васални не са били сменени веднага.

6.Цар Борис не е бил тих и хрисим български цар.

Цар Борис
Въпреки, че Цар Борис не успява да увеличи територията на България, той никак не е кротък и тих. Той е най възрастния български владетел постигнал значим военен успех над Маджарите. Друг интересен факт е, че е избил 50 болярски рода и ве ослепил и затворил собственият си син.

5.Нито един български владетел реално не е желаел да завладява Константинипол

i_1297269056_IMG_9267
Колкото и  странно да ви звучи, нито един български владетел не е искал да завладява Цариград. В нашата история шанс за това са имали Цар Симеон, Кан Тервел, Кан Крум, Цар Иван Асен 2. Практически Кан Тервел е успял да овладее Константинопол и да се настани на трина му, но умишлено не пожелава. Българските владетели са били на ясно, че по този начин вече няма да има буфер между тях и идващата арабска напаст. Да не забравяме, че именно тази напаст поробва България през 1396 година и затрива българската власт напълно между 1600 и 1700 година.

4.Най-голяма по територия България е била по-времето на цар Самуил

Столиците на България
Колкото и странно да звучи, териториално България е била най голям по времето на цар Самуил. Въпреки че през 1018година българската власт е затрита, до битката при село Ключ , България е била в настъпление срещу Византия.

3.През 680 година се води война, не между Византия и българите като племе, а между Византия и България

дунавск българия
В историята на България е наложено, че преселническа орда се е изправила пред Византия, която съвсем скоро е победила арабите и е ликвидирала една огромна сила. Тази орда е била причина за свикване на огромна 60 хилядна армия. За всеки здравомислещ човек, тази теза не е съвсем вярна. Византия векове наред се е справяла с всякакви племена. В източниците е отбелязано, че войната е между България и Византия.

2.България е съсед не на „Византия“, а е съсед на Източната Римска Империя

3885e2645curn-jpg-390-265-cc-dri-srlwoo5krea1v42hhw0
Запомнете, че Византия е историческо понятие! България е била съсед на Римската империя. Хората в империята са се наричали римляни. Това е причината България да надживее една от най-великите империи в човешката история.

1.България е основана, не през 681 година, а през 632 година

2-29
България е основана през 632 година от Кан Кубрат. Основно доказателство за това е именно войната от 680 година, където източниците сочат за война между България и Византия. Друго основание за това е и преговорите между България и Византия и съответния налог плащан от Византия за защита на северните и граници.
https://topsbg.com/%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0/2/
 тагове:топ 10, факти, историята, Бълария

Топ 10 най-великите владетели на България

България е страната с много велики владетели. Ние избрахме нашия Топ 10  най-великите владетели на България.
Владетелите са избирани по принос и политическо време и събития. Значимост на дела и победи.
10.Княз Александър Батенберг
Alexander Батемберг
 
Първият български владетел след освобождението . Поради тази причина той на мира място в нашата класация Топ 10  най-великите владетели на България. Той е роден на 5 април 1857  във Верона Италия. На 26 юни 1878 година полага клетва
Най-значимото събитие по време на неговото управление е съединението на Княжество България с Източна Румелия и войната на България и Сърбия.  Тези три факта поставят  Княз Александър Батенберг на десетото място
9.Цар Иван Шишман
ИВАН-ШИШМАН
Цар Иван Шишман намира място в нашата класация с факта, че той е последният владетел на България преди падането ни под Турско робство.  Шишман застава на трона през 1371. Той води интересна политика, но не успява да обедини България и това довежда до нейната гибел през 1396 година.  Иван Шивман умира на 3-ти юни 1395 г. в Никопол.
8.Цар Самуил
Цар Самуил
Цар Самуил управлява България от 997 до 1014 година когато умира от сърдечен удар. Неговото управление е белязано от непрекъсната война с Византия. По време на Цар Самуил България е най-голяма по територия. Той е владетеля оказал изключителна съпротива на Византия с което е спрял евентуалното и разпространение отвъд границите на завладяната България.
7.Цар Калоян
kaloqn
Цар Калоян управлява в периода 1197-1207. По време на неговото управление България става отново фактор в Европа. Освен многото войни водени от Калоян. За него може да се каже, че е и добър дипломат. Той води изключителна кореспонденция с папата. Най-голямата победа на Калоян е над кръстоносците завладели Константинопол. Той нанася поражение над армия смятана за непобедима до тогава.
6.Хан Тервел
хан тервел
През 717 година Хан Тервел побеждава Арабския халифат пред стените на Констатинопол. За тази му победа той е обявен за спасител на Европа. До 19 век той е бил най-уважавания български владетел в цяла Европа
5.Хан Крум
Хан Крум
Хан Крум управлява  803-814. Той превръща България във Велика сила. В неговото управление най-най бележитите му успехи са унищожението на Аварския Хаганат и Победата над Никифор. С тези два акта той заслужава място в нашата класация Топ 10  най-великите владетели на България
4.Иван Асен II
ижан асен 2
 
Той управлява в периода 1218 – 1241 година.Иван Асен II е най-добрия дипломат в историята на България. По време на неговото управление мирът е с продължителен характер. Част от териториалните разширения на България са благодарение на водената от него политика на бракове. Най-голямата му военна победа е над Епирското Деспотство смятано за най-могъщата държава на Балканите по това време.  Той присъединява най-много територии със само една значителна битка.
3.Цар Борис Покръстител
свети-княз-борис-
 
Най-великото ми дело е покръстването на България и превръщането на всички обитаващи Българските земи в Българи. По негово време е създадена и азбуката. Той дава изключителен старт на сина му Цар Симеон да постигне целите си.
2.Цар Симеон
цар симеон
Цар Симеон управлява България 893 до 927 година. Неговото управление е наречено „Златен век“ . България е в небивал подем във всяко едно отношение. Културно, военно, просветно и тн. Симеон разгромява няколко пъти Византия и се меси директно във вътрешните работи на империята.
1.Хан Аспарух
хан аспарух
Хан Аспарух основава днешна България през 681 година. Той управлява в периода 681 до 701 година като укрепва държавата, прави я фактор с който Визнтия трябва да се съобразява. Хан Аспарух побеждава Византия и отнема част от териториите и. Ако не беше Хан Аспарух  нямаше да има България затова той е избран за номер 1 в нашата класация Топ 10  най-великите владетели на България.
https://topsbg.com/%D1%82%D0%BE%D0%BF-10-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80/2/
 тагове: топ 10, великите, владетели