Category Archives: България – минало и настояще

Легенда за Кан Тервел

хан Тервел

Тервел е една наистина интересна личност в българската история. Прекрасен дипломат, стратег и съзидател. Именно на него се пада честа да изгради и да утвърди новата държава.
Управлението му започва непосредствено след смъртта на баща му Кана Ювиги Аспарух. Като точната дата не е много ясна, но в научните среди е приета да е 700 година. Според Именник на българските канове той е син на Кан Аспарух и управлява 21 години (до 721 година). Той е единственият български и първият въобще човек извън Византийската империя, който получава титлата „кесар” (705 година), която е втора в империята и запазена за престолонаследника, направила българския владетел практически равен на василевса.
Това събитие изложило в очите на ромеите и без това незавидния престиж на императора. Никога дотогава, а и никога след това, тази титла не била давана на чужденец, а и по този начин Тервел вече получил правата на легитимен владетел над територии, които доскоро били собственост на Византийската империя.
Според легендата през 705 г. Юстиниан II Ринотмет – императорът с отрязания нос, бяга от заточение в Херсон,  озовава при Тервел. Двамата сключват сделка – Юстиниан с помощта на 15 000 българи стига до Константинопол и след преврат си връща короната.
След което Тервел получава областта Загоре, луксозни дарове и титлата кесар. Според легендата Юстиниан накарал Тервел да забие копието си в земята и да опре на него щита си. После византийцитe насипват върху тях злато и скъпоценности, докато ги покриват изцяло).
Тервел се жени за Анастасия, дъщеря на византийския император Юстиниан II Ринотмет (Носоотрязания) от първата му съпруга Евдокия. От нея Тервел и Анастасия имат дъщеря – Мария. Смята се, че по-късно тя става византийската императрица Мария, съпруга на император Лъв III Иса̀вър.
Но въпреки приятелските си чувства един към друг Юстиниан II, подтикнат от обкръжението си в двореца, организира поход срещу българите, но бива разбит през 708 г. край Анхиало (днес Поморие).
През 716 г. сключва мирен договор с новия император Теодоси III, съдържащ четири клаузи. Първата уточнява южната българска граница, която достига до крепостта Милеоне (днешно Ябълково, Хасковско), р. Марица и Странджа и включва областта Загоре, а втората потвърждава годишния данък, който Византия се задължава да изплаща на Българската държава.
Император Теодосий III настоява на третата клауза, която предвижда връщане на политически бегълци и оказване на военна помощ в случай на заплаха от трета страна. Важно място в договора заема четвъртата клауза, която урежда търговските взаимоотношения между двете страни. Тя уточнява условията за взаимно изгодна търговия със стоки, снабдени със специален държавен печат.
По своя характер това е първата в Европа търговска спогодба. Подписаният мирен договор е дотолкова значим за българските владетели, че до падането на България под византийска власт те се опитват да сключват договори, повтарящи неговите клаузи. Това говори за неговия интелект и добра дипломатичност, липсваща в онези времена, в които всичко се е решавало със силата на меча или копието.
Но величието на Кан Тервел не свършва с това. На 25 март 717 г. за византийски император е коронясан Лъв III. През лятото на същата година Маслама, брат на халифа Сюлейман, преминава Дарданелите и блокира по суша Константинопол със 180-хилядна армия. Флотът на арабския пълководец е също огромен – според арабски източници наброява 2500 кораба.
Египетски моряци-християни дезертират от арабския флот и дават ценна информация на Лъв III за тактиката и намеренията на Маслама. С помощта на гръцки огън императорът разгромява вражеския флот.
Според една от хипотезите Кан Тервел е наредил да бъде изсечен Мадарският конник.

Според една от хипотезите Кан Тервел е наредил да бъде изсечен Мадарският конник.

През 718 година, спазвайки договора, Тервел изпраща армията си на помощ на императора.
Тежката зима, гладът и епидемиите са пагубни за обсаждащите по суша. Българите ги нападат в гръб и поражението им е страшно, избити според Зигеберт са около 30 000 араби край стените на византийската столица. В резултат на българската победа над арабите е преграден пътят им към Балканите и Централна Европа. Ислямът е спрян на източната граница на Мала Азия за около 6 века. Тази победа на Кан Тервел е значима не само за Балканите, но и за цяла Европа.
На намерените досега изображения Кан Тервел е изобразяван с християнски символи. На медальон, принадлежащ вероятно на Кан Тервел, открит през 1972 г., е гравиран древен надпис, който гласи: „Богородице, пази кесаря Тервел“.
Това подкрепя теорията, че всъщност по вероизповедание Тервел е бил християнин. Тази теория се възприема от проф. Божидар Димитров и редица български учени.
Също така според Паисий Хилендарски и неговата „История славянобългарска“ Кан Тервел е не само християнин, но и се явява първият български светец.
В българската историческа наука съществува хипотеза, че Кан Тервел е наредил да бъде изсечен релефът на Мадарския конник, който символизира триумфа му над Византия, отразен и в текста на най-ранния надпис към него. 
https://youtu.be/jlVu5THgA_M
  https://youtu.be/jlVu5THgA_M

http://megavselena.bg/veliki-bylgari-legenda-za-kan-tervel/  

 тагове: легенда, Кан Тервел

Причините туристът да дойде в най-евтината страна в Европа

Не един и два пъти България е поставяна в различни класации като най-евтината страна за екскурзия в Европа. Британският вестник “Телеграф” предложи своите 19 причини защо страната трябва да бъде посетена от всеки един турист на Стария континент.
1. Слънчев бряг
Евтините черноморски курорти и в частност Слънчев бряг са една от основните причини да прекарате почивката си в България. Слънчев бряг оглавява редица класации за най-евтин курорт в Европа. От “Телеграф” изчисляват, че за прекарването на един ден в Слънчев бряг на туристите са нужни почти 20 паунда, като в сметката е включена вечеря за двама с тристепенно меню и бутилка вино.
2. Дългата плажна ивица
Плажната ивица в България не е малка и Слънчев бряг е една малка част от нея. Журналистът от “Телеграф” Ейдриън Бридж разкрива, че е останал с много добри впечатления от Варна и плажовете около морската ни столица.
“Приятни кафенета и ресторанти може да видите навсякъде във Варна. Две бири струват малко повече от един паунд и почти всяко заведение предлага прясна риба”, разказва Бридж.
3. Крайбрежните градове
Британското издание отделя специално внимание на “Перлата на Черно море” – Несебър. Градът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и се препоръчва като дестинация на всеки, който е запознат с историята на България.

© Анелия Николова

Несебър
4. Планините на България
Красотата на България не може да се ограничи само в плажовете. Природата е дала на страната планини, от които се разкриват спиращи дъха гледки. За пример “Телеграф” посочва Рила със Седемте рилски езера.
© Надежда Чипева
Гледка към пистите на Пирин
5. Връх Мусала
Най-високият връх в България е Мусала със своите 2925 метра. Намиращ се само на около 70 км от София, Мусала е сравняван от британския вестник с някои от върховете на Алпите заради величествеността си.
6. Национален парк “Пирин”
Меката на катерачите. Така е описан Национален парк “Пирин”. Планината също е под защитата на ЮНЕСКО и по този начин човешката намеса там е ограничена максимално.
7. Повече от 120 манастира
В България има повече от 120 манастира, най-известният от които е Рилският манастир. Той е построен през 10-и век и също попада под защитата на ЮНЕСКО. Манастирът е почти изцяло разрушен при пожар в началото на 19-и век, но след това е възстановен.
8. Комунистическата архитектура
България е била част от iоциалистическия лагер и заради това в столицата София могат да се видят много сгради, повлияни от комунистическата архитектура за мегаломания. Около Ларгото са Партийният дом, президентството и Министерският съвет, като те са сред най-видните представители на този тип строителство. Строителството им е започнало през 1951 г. и завършва шест години по-късно.
9. Паметникът на Бузлуджа
Паметникът на връх Бузлуджа е най-големият комунистически монумент, който е строен по време на социалистическите години в България. Намиращ се в централната част на Стара планина, паметникът е внушителен и с уникална планинска гледка.

© Юлия Лазарова

Паметникът на връх Бузлуджа
10. Катедралата “Свети Александър Невски”
Въпреки комунистическия период в историята си, свързван с отричането на религията, България успява да съхрани една от най-големите източноправославни катедрали в света – храм-паметник “Свети Александър Невски”. Тя може да побере в себе си близо 10 хил. души. Кост на светеца Александър Невски пък е поставена в близост до олтара.
11. Българската история
“Телеграф” припомня богатата българска история, която включва съжителство с цивилизацията на траките и постоянни битки с Византийската империя. Пловдив е определян като един от емблематичните градове на страната в различни епохи. Той е създаден още преди 8 хиляди години, подчертава изданието. Античният театър е сред най-големите забележителности и е сред най-запазените в света. В него могат да се съберат 3500 души.
12. Българската храна
При толкова много разходки няма как човек да не огладнее. А българската кухня предлага много вкусни ястия. Сред задължителните за опитване са кюфтета, гювече и погача.
13. Огнената ракия
Националното питие на България е ракията, отбелязва британското издание. Произвеждана от ферментирали плодове, най-често от грозде, този алкохолен елексир може да изгори гърлото на всеки, който го опитва за първи път. В някои райони на страната домашната ракия е много силна и само след няколко глътки човек се замайва.
14. Ски туризъм
Освен евтините курорти по морето България предлага и такива в планините. Ски туризмът се развива скоростно в последните години, а Банско е сред водещите зимни курорти. Хиляди чужденци се стичат в града, за да се възползват от евтините предложения за екипировка и лифт. Банско е стар курорт, в който се залага на ниското строителство, отбелязва британското издание.
15. Фестивал в планината
Фестивалът Meadows in the Mountains, който беше класиран от “Гардиън” сред “Десетте най-добри европейски фестивала, за които не сте чували”, е събитие, което ще накара всеки турист да забрави за ежедневните си проблеми. Красотите на Родопите, съчетани с музика, могат да оставят траен спомен на всеки.
16. Може да видите истински мечки
В България има мечки и може да ги видите. В планините се разхождат между 400 и 700 кафяви мечки, като вече има и туристически обиколки с цел туристите да се запознаят с местообитанието на животните.
17. Белоградчишките скали
Белоградчишките скали е уникално природно образувание, намиращо се в северозападната част на Стара планина. Те дори са били използвани от български войски по време на войната със Сърбия през 1885 г. Друга туристическа атракция в района е средновековната крепост “Баба Вида” в близост до град Видин на река Дунав.
18. Десетки пещери
От “Телеграф” посочват Деветашката пещера като задължителен обект за посещение от чуждите туристи. В нея могат да се видят около 30 хил. прилепи. Въпреки че е на десетки хиляди години, пещерата е била открита едва през 1921 г. На места тя достига височина от 100 метра и е изпълнена със сталагтити, сталагмити и сталактони.
19. Безжичен интренет на високо ниво
Безжичните мобилни мрежи в България са сред най-добрите в Европа. 4G мрежата е от най-бързите и почти всички заведения в страната предлагат безжичен интернет. В Европа България е сред първите 10 страни по бързина на безжичния интренет.
http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/05/03/2959451_prichinite_turistut_da_doide_v_nai-evtinata_strana_v/
 тагове: туристи, България