Category Archives: Разкритията

Впечатляващи находки:

Хомо сапиенс се е появил 100 000 г. по-рано

Източник: Thinkstock/Guliver
Останки от Хомо сапиенс, които датират отпреди 300 000 години и напомнят тези на съвременен човек, бяха открити в Мароко, съобщи Франс прес. Находката връща със 100 000 години назад във времето появата на Хомо сапиенс.
“В тази находка са корените на вида Хомо сапиенс – заяви съавторът на изследването, експертът по човешка еволюция Жан-Жак Юблен от института “Макс Планк” в Лайпциг. – Това гнездо на човешки останки е свързано с впечатляващи находки, сред които човешко лице и долна челюст. Вероятно става въпрос за най-цялостната долна челюст от Хомо сапиенс от Африка.”
Находките бяха открити при разкопки през 2004 г. на обекта Джебел Ирхуд в северозападната част на Мароко.
Тогава учените констатирали, че “лицето на един от тези първи представители на Хомо сапиенс е като това на човек, който днес можеш да срещнеш в метрото”. Юблен смята, че ако човекът от Джебел Ирхуд носи шапка, ще е трудно да бъде различен от днешните хора.
Черепната му кутия обаче е твърде различна от тази на съвременния човек.
Източник: ЕПА/БГНЕС
Обектът, който се намира на 400 км южно от Рабат, е известен на учените. През 1968 г. там бяха открити останки от детски представител на Хомо сапиенс, кръстен Ирхуд 3. Първоначално бе установено, че останките датират отпреди 40 000 години, а по-късно – че са на 160 000 години. Юблен и неговият екип започнали нови разкопки през 2004 г., за да уточнят възрастта на находките.
“Човешките останки на обекта нараснаха от 6 на 22 и са от най-малко 5 индивида – трима възрастни, младеж и дете”, поясни ученият.
Датирането на фосилите бе извършено от експерта по геохронология Даниел Рихтер от института посредством термолуминесценция.
Хората от Джебел Ирхуд детронираха тези от Омо I и Омо II, живели на обекта Омо Кибиш в Етиопия преди около 195 000 години. По-рано три фосилизирани черепа на 160 000 години бяха открити близо до селището Херто в Етиопия. Тези находки навеждаха на мисълта, че всички днешни хора произхождат от популация, живяла в Източна Африка. Това предположение обаче се оборва от находките от Джебел Ирхуд.
Източник: Thinkstock/Guliver
На обекта са открити също парчета кремък и върхове на стрели и копия. “Вече открихме на различни места в Африка подобни сечива, които също датират отпреди около 300 000 години, без да разберем кой ги е създал”, отбеляза Рихтер. Учените сега са на мнение, че наличието на тези сечива може да бъде приписано на Хомо сапиенс.
https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/vpechatliavashto-homo-sapiens-se-e-poiavil-100-000-g.-po-rano-6070097
тагове: хомо, сапиенс, 100 000 години