Category Archives: Разкритията

Дворецът на Диоклециан

 Дворец на Д

Дворец на Д
Дворецът на Диоклециан е една от най-величествените римски руини. Въпреки че първоначалната структура е променена през Средновековието, трансформациите служат за увеличаване на привлекателността на това завладяващо място.
Император Диоклециан се оттегля в родното си място (Salona, близо до Сплит ) и решава да построи този монументален укрепен дворец. Той започва през 295 година. Дворецът е построен от лъскави бели камъни, добити от остров Брач, а строителство е продължило 10 години. Диоклециан финансира вноса на мрамор от Италия и Гърция, както и на колони и сфинксове от Египет.
Руините на двореца на Диоклециан, построен между края на III в. и началото на IV в. сл. Хр., могат да бъдат открити навсякъде в града. За построяването на катедралата през Средновековието са били използвани материали от древния мавзолей. Романски църкви от XII-XIII в., средновековни фортификации, готически дворци от XV в., ренесансови и барокови резиденции оформят останалата част от защитената зона.
Разположен между класическата и средновековната християнска цивилизация, Дворецът на Диоклециан е сборник от всички стилове, които го предшестват.
предоставя Мария Герасова – Спасова