Category Archives: Разкритията

Археолози разкриват

 , защо в древността китайците са ядели кучета

(AP Photo/Kyodo News)
Според данните на археолози, одомашняването на кучетата на териториите на съвременен Китай се е случило в периода между 8-то и 9-тото хилядолетие преди новата ера. Още тогава местното население е започнало да консумира кучешко месо, а от 7-то хилядолетие насетне кучетата са почитани като ритуални животни –  принасяли са ги в жертва и са ядели месото им. 
Според данните от изследване на археолози и специалисти по източните култури, при започването на градеж на нови жилища през 7-то хилядолетие преди новата ера, са жертвали куче. Погребението на виден член на племето също е съпровождано от ритуално убийство на куче.
Предположението, което учените изказват, е, че животното е било призвано “да охранява дома или гроба”, или да стане придружител на човека в задгробния свят. Откритите в специални ритуални съдове кучешки кости свидетелстват, че те са използвани като ритуални жертвени приношения.
По-късно, по време на епохата Шан-Ин (XVI–XI век пр.н.е.), жертвоприношенията на кучета стават масови. Преди да положат починалия, в гроба са полагани кучета на възраст между 3 и 18 месеца. Според учените, младите кучета предполагат, че са били поднасяни в дар на духовете. Много вероятно е да са отглеждани специално за ритуалните цел.
Глинена кучешка фигура от епохата Хан
През епохата Хан (III век пр.н.е. — III век) в гробовете започват да поставят глинени фигурки на кучета. Тези фигурки обаче са част от имуществото на починалия и не са притежавали особен ритуален статут.
През средновековието каменните скулптури на кучета вече се поставят над гробовете. Традицията да се дялат каменни кучешки скулптури възниква още през VII в. пр.н.е. на полуостров Лейджоу в южната част на Китай. Китайците вярват, че скулптурите защитават обектите, край които са поставени: кръстопътища, храмове, гробища. Традицията се е запазила и до наши дни. Днес само на полуостров Лейджоу може да се открият около 10 000 каменни изображения на кучета, изработени по различно време.
fan-shui-kucheta-fu-cosmopolis
fan-shui-kucheta-fu-cosmopolis
Интересно е още, че в южен Китай кучетата винаги са били почитани като тотемни животни. Някои от населяващите този регион етноси (яо, мяо, ше) смятат кучето за свой митичен прародител, затова при тях съществува пълна забрана за консумиране на кучешко месо.
В последно време в Китай се обръща много внимание на “кучешкия въпрос”. През май 2011 година в Шанхай е приет закон, според който всеки от жителите на мегаполиса има право да отглежда не повече от едно куче. От края на същата година в град Дзянмън, провинция Гуандун, изобщо пък е забранено кучета да се държат като домашни любимци.
http://burgascity.com/module/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/page/24/
 тагове: археолози, Китай, кучета

СЪКРОВИЩЕ НА КАН КУБРАТ (МАЛАЯ ПЕРЕШЧЕПИНА) –

 През 1912 г. в пясъчните дюни край село Малая Перешчепина до гр. Полтава играещи деца случайно открили съкровище, част от което било разграбено от местните жители. След намесата на властите повечето златни предмети били събрани и през 1914 г. предадени в Ермитажа. Малка част от съкровището останала в Полтавския музей, но експозицията изчезнала по време на Втората световна война. В хранилището на Ермитажа се намират 650 златни и 50 сребърни предмета плюс 69 златни монети. През 1984 г. германският професор Йоаким Вернер доказва, че съкровището е принадлежало на българския кан Кубрат. По-голямата част от монетите са подарък от византийския император Ираклий, който между 634 и 640 г. в знак на приятелство дал на кан Кубрат титлата “патриций”. Голям интерес за науката представляват двата пръстена – единият на кан Кубрат, а другият на чичо му Органа.
Органа бил чичо на Кубрат и като член на династията Дуло, но най-вече в качеството си на дипломат, е посещавал с различни мисии византийската столица. При едно от посещенията си (вероятно през 619 г.) му е дадена титлата “патриций” и Органа получил пръстена като подарък от византийския император. След смъртта на Органа, кан Кубрат е носел пръстена му като символ на приемственост.
http://historybg.info/belejki-ajax/
 тагове: съкровището, кат Кубрат