Category Archives: Да ви е сладко

В Cockentrice:

  екстравагантно ястие сервирано в средновековните празници

Съвременната тенденция гурме, постоянно предлага оригинални и често необичайни ястия, но кухнята  и до днес, едва ли може да се сравни с фарс от царските празници на средновековна Англия.
Cockentrice е едно от най-интересните исторически кулинарни изобретения. Това не е просто ястие, но един спектакъл, който  развеселява благородническите  тълпи.
Крал Хенри VII, основател на кралската Тюдор
Крал Хенри VII, основател на кралската Тюдор
Ястието е за първи път  за крал Хенри VII, който е основател на Кралския Тюдор. Той е женен за Елизабет от Йорк, и царува 1485-1509.
Думата “cockentrice” е най-често името на измислено ястие; други  го именуват  ”cokagrys”, “cokyntryche” и “cotagres”.
Това е комбинация от думите “петел” (скопен петел) и “gryse” (прасе сукалче). Основната идея   е да се използват части от  животни, за да създадат впечатление за един митичен звяр, който ще изненада гостите и двете са с необичаен външен вид и впечатляващ вкус.
Както подсказва името, най-често използваните животни са били пилета и свине, които са зашити заедно, за да формира ново животно. В горната част на тялото на прасенцето е зашита върху долната половина на петел, или пуйка, или торса на петел е зашит към опашката на прасе.
Напречно сечение на turducken включително кокошка в центъра с царевичен хляб плънка.
Напречно сечение на turducken включително кокошка в центъра с плънка от царевичен хляб   
След това Създаденото   е украсена с картофи, яйца, билки, както и различни зеленчуци и плодове, и се пече в каменна пещ.
Някои средновековни готвачи  решават  да направят Cockentrice още по-абсурдно.  Използвали мечешки нокти, овнешки рога,и импровизирани крила за украса на ястието.
Също така използвана в кулинарната практика на engastration; пълнене на животно с части от други обезкостени животни, за да се създаде набор от различни вкусове. По този начин, прасето кърмаче се пълни с еленово месо, овнешко месо и конско месо.  
30 фунта печено turducken
30 фунта печено turducken   
Когато тялото на петел е зашито върху  задната част на прасето, малка желязна каска се поставя върху главата на Capon, и блюдото се преименува “щиточелния петел”, както декорирания Capon прилича на кон 
Много версии на Cockentrice са документирани в цялата история, като ястието е   основно ястие  в най-екстравагантните празници. Въпреки това, най-известният от тях е на Cockentrice, подготвен за банкета на Джон Стафорд, епископ на Бат и Уелс, на 16 септември, 1425. Той е   украсен с цветя, кости, черепи и  рогата на елен .
https://www.thevintagenews.com/2016/12/20/the-cockentrice-an-extravagant-dish-served-at-medieval-feasts/?utm_source=penultimate
 тагове:екстравагантни ястия  средновековни, празници

Топ 10 Български ястия обожавани от чужденците

Ако на гости Ви дойде чужденец и започне да се хвали с тяхната кухня, особено ако е от Италия или Франция, спокойно му предложете тези 10 ястия. След като ги опита ще установи, че истинският вкус на храната се намира в България. Затова ние Ви предлагаме класацията“Български ястия обожавани от чужденците“.

10.Сарми
сърмички
Ако Ви дойде чужденец на гости, спокойно можете да го шашнете с едни сармички от кисело зеле и кайма, подправени с кисело мляко. Гарантираме Ви, че ще си изяде и пръстите.
9.Пълнени чушки
пълнени-чушки-с-кайма
На деветата позиция в класацията“Български ястия обожавани от чужденците“ се намират пълнените чушки. Ако отидете на ресторант, ще забележите, че доста от чужденците хапват с удоволствие именно тази вкусотия.
8.Капама
Български национални ястия
Един французин е казал, че да сложиш всичко в едно и да очакваш да стане нещо вкусно, се случва само в едно ястие, а именно Капама. Ако чужденецът Ви е на гости, може да я направите пред него. Ще видите с какво учудване ще гледа, а после ще си изяде пръстите.
7.Чеверме
cheverme1
Чевермето е може би най-колоритното ястие за приготвяне. Чужденците умират освен от вкусът му и от начина на приготвяне и факта, че то е в центъра на цял празник.
6.Пържени кюфтета
Пържени кюфтета
Сервирайте на чужденец, кюфтета с домат и топъл хляб и му гледайте сеира. Тази комбинация се нарежда на шесто място в класацията“Български ястия обожавани от чужденците“
5.Мусака
Мусака
Сервирайте на англичанин Мусака с Таратор и Ви гарантирам, че ще подаде молба за гражданство. Мусаката макар и проста като рецепта е уникално вкусна и „забива слух“ на повечето кухни в света.
4.Шкембе чорба
Шкембе чорба
На четвъртото място се класира Шкембе чорбата. В много страни шкембето е отпаден продукт. А комбинацията мляко и шкембе е забранена тема. Това е така докато не дойдат в България. Шкембе с оцет и чесън, подкрепено с нещо люто е само за богове.
3.Боб чорба
Боб чорба
 
За боба няма какво да се каже! Уникален вкус! Уникални рецепти. Особено ако е приготвен със Смилянски боб. Толкова Вкусно,че няма повече да коментираме.
2.Баница
Баница
Баницата е най-известното български ястие. Тя ни представя пред света. Няма чужденец, дошъл в България и да не опитал баница със сирене и айран. Ако е имал късмета да е домашна, то този вкус ще му е за цял живот.
1.Таратор
Таратор
Победител в класацията“Български ястия обожавани от чужденците“ е тараторът. Тази лека супичка, подходяща и за зима и за лято, направо сваля шапките на чужденците. Тя е толкова елементарна за направа, че огромна част от чуждите гости си я приготвят и по родните земи. Стига да докопат хубаво подобие на кисели мляко.
https://topsbg.com/%D1%82%D0%BE%D0%BF-10-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4/2/
тагове: топ 10, български, ястия, чужденци