Category Archives: Да ви е сладко

Какво е имало на средновековната трапеза

Днес всички ние ядем пилешко и риба. Това не е наше откритие: същото се е консумирало и през Средновековието. С разликата, че тогава са хапвали особено много птици и в частност... гълъби. 
Днес всички ние ядем пилешко и риба. Това не е наше откритие: същото се е консумирало и през Средновековието. С разликата, че тогава са хапвали особено много птици и в частност… гълъби. 
Десертите не били особено популярни през Средновековието. Имаме предвид, за простолюдието. А за благородниците, те се сервирали между всяко ядене, като един вид "почивка". Това, което те са хапвали е било подобно на днешния марципан.
Десертите не били особено популярни през Средновековието. Имаме предвид, за простолюдието. А за благородниците, те се сервирали между всяко ядене, като един вид “почивка”. Това, което те са хапвали е било подобно на днешния марципан.
Колкото и странно да звучи, млякото е много основна съставка в средновековните рецепти. Само че - не животинското, а бадемовото. То е било предпочитано, защото е можело да се използва по време на пости.
Колкото и странно да звучи, млякото е много основна съставка в средновековните рецепти. Само че – не животинското, а бадемовото. То е било предпочитано, защото е можело да се използва по време на пости.
Печивата, особено хлябът са се консумирали изключително много. 
Печивата, особено хлябът са се консумирали изключително много. 
Още едно важно уточнение. Кой е един от най-големие грехове, поне според Тома от Аквино? Закуската! Ако запчнете деня си с храна, може да се  окажете подвластни на един от смъртните грехове - чревоугодничеството. 
Още едно важно уточнение. Кой е един от най-големите грехове, поне според Тома от Аквино? Закуската! Ако запсчнете деня си с храна, може да се  окажете подвластни на един от смъртните грехове – чревоугодничеството. 
https://www.vesti.bg/galerii/foto/kakvo-e-imalo-na-srednovekovnata-trapeza-7431/35884084