Category Archives: Природа Пътешествия Снимки

Гробница на цар Севт III “Голямата Косматка” – Казанлък

Гробницата на тракийския цар Севт III се намира в могилата ГоляматаКосматка, на 1км южно от гр. Шипка и на 12км северно от гр. Казанлък. Открита е през 2004г. Гробницата е строена през втората половина на Vв пр. Хр. В нея са открити златният венец на владетеля, златен киликс (чаша за вино), наколенници и шлем, апликации за конска амуниция и др., които са представени в Историческия музей в град Казанлък. Забележителна е ритуално погребаната пред фасадата бронзова глава от статуята на Севт III, която е доста детайлна. Тя е важно свидетелство за тракийските орфически ритуали.

Храмът гробница се състои от коридор, преддверие, кръгла камера с високо куполно покритие и правоъгълна камера, изградена като саркофаг от два монолитни каменни блока, единият от които тежи над 60т. Трите помещения са изградени с правоъгълни каменни блокове и са покрити с плочи. Двукрила мраморна врата затваря входа на кръглата камера. Горните полета на крилата са украсени с изображения на бог Дионис, като в източното той е олицетворение на слънцето, а в западното – на земята и нощта.

В правоъгълната камера са ритуалното ложе и ритуална масичка. Те били покрити с тъкан, изработена от златна нишка, след което е било извършено пищно погребение на владетеля. Върху фиалата, каничката и шлема е изписано името на Севт, което доказва, че в началото на ІІІв пр. Хр. тук е погребан Севт ІІІ – известният тракийски владетел на Одриското царство.

Столицата на неговото царство Севтополис се намира на десетина километра югозападно от гробницата, на дъното на язовир ”Копринка”. В гробницата е погребана главата от статуята на Севт, която е стояла на пиедестал в столицата Севтополис.

В камерата грижливо са положени личните вещи и даровете, необходими за задгробния живот на владетеля. При погребението е зазидан входът на кръглата камера и на преддверието, конят на владетеля е принесен в жертва, а коридорът е ритуално опожарен.

Гробницата е част от Долината на тракийските царе, която включва още Казанлъшката гробница, както и гробниците и храмовете, открити в могилите Голяма Арсеналка, Шушманец, Хелвеция, Грифони, Светица и Оструша.

Уредниците от Историческия музей в Казанлък предлагат обиколка и беседина български, английски и немски език.

Сподели този обект:
https://opoznai.bg/view/grobnitza-na-tzar-sevt-iii-goliamata-kosmatka-grad-kazanlak
 
 
 
 

10 от най-невероятните природни образувания по света

Луната в Лунната долина в Атакама, Чили. Снимка: Skreidzeleu / Shutterstock

Земята, нашият дом, е страхотна. И тези приказни пейзажи, показващи наистина уникални планини, долини и скали, ще ви убедят в това.

Приказните комини, Турция

Преди повече от 15 милиона години в историческата област, позната днес като Кападокия е имало няколко активни вулкана. Бълваната от тях лава е образувала в района огромен пласт от туф, който на места достигал дебелина межди 100-150 метра. Вследствие на ерозията и изветрянето на туфовия камък са се образували странни и интересни скални образувания, известни днес като “Вълшебните комини”.

Заливът Ха Лонг, Виетнам

Заливът Ха Лонг е едно чудо на природата и едно от най-популярните туристически места във Виетнам. В продължение на 120 километровата брегова линия на залива са пръснати около три хиляди острови, островчета и самотни скали. Освен това тук има и коралови рифове, мангрови горички, малки пресноводни езера, блатни гори и др.

Окото на Сахара, Мавритания

Структурата Ришат е геоложко образувание, наричано още заради характерната си форма “Окото на Сахара”. Намира се в Мавритания, насред Сахара, близо до град Уадан, на надморска височина между 400 и 450 м. Представлява концентрични кръгове с диаметър около 50 км. В центъра се намира гигантски конгломерат с диаметър около 1.5 километра. Сам по себе си конгломератът е геоложка уникалност. За пръв път тя е идентифицирана през 1963 г. върху карти на Френския географски институт.

Камъните Моераки, Нова Зеландия
Каменните сфери Моераки са пръснати из плажа Коекохе на Южния остров в Нова Зеландия. В близост до градовете Моераки и Хампдън това чудо се е превърнало в туристическа атракция и привлича туристи от цял свят.  Тези причудливи форми са още едно доказателство за множеството природни фено
Каменните сфери Моераки са пръснати из плажа Коекохе на Южния остров в Нова Зеландия. В близост до градовете Моераки и Хампдън това чудо се е превърнало в туристическа атракция и привлича туристи от цял свят.  Тези причудливи форми са още едно доказателство за множеството природни феномени които имаме на Земята.

 Масивната подводна дупка, която се намира в Карибско море, край бреговете на Белиз, може да даде улики за разкриването на мистерията около изчезването на древната цивилизация на маите. Заобиколена от пещери, тя е част от втория по големина риф в света, обявен за световно наследство от ЮНЕСКО
https://www.obekti.bg/zemya/10-ot-nay-neveroyatnite-prirodni-obrazuvaniya-po-sveta

Изкуството на природата

 - цветните евкалиптови дървета

Екзотичните дървета се срещат в Северното полукълбо, от Индонезия до Филипините, както и в Австралия и Нова Гвинея. Невероятно поразителните цветни ивици са  напълно естествени. Това се дължи на кората, която променя цвета си.
Смяната на ликото, проводящата тъкан на дърветата, от стъблото и клоните става под формата на ленти, люспи или големи оръфани парчета. Тогава стъблата остават голи и причудливо оцветени. Богатите на минерали почви също спомагат за образуването на необичайните цветни ивици.
Евкалиптите са вечно зелени дървета с постоянни листа. Някои достигат височина до 100 м. Листата и клоните съдържат етерични масла, които срещат приложение в медицината и парфюмерията.
Снимка:  thitiwat chirayutwibul /
Shutterstockhttps://www.obekti.bg/zemya/izkustvoto-na-prirodata-cvetnite-evkaliptovi-drveta
https://www.obekti.bg/zemya/izkustvoto-na-prirodata-cvetnite-evkaliptovi-drveta