Category Archives: Природа Пътешествия Снимки

Черна гора – цветен свят от емоции

Черна Гора е китна държава между Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия, а най-хубавото е, че е само на 580 км от София. Най-бързо и лесно дотам се стига през Хърватия.
В Черна Гора природата ще ви очарова, ще загубите броят на църквите и манастирите, а средновековните замъци и крепости се редуват като в приказките.
Кухнята не се различава много от българската. Националните специалитети са гушка прашута (пушено-сушено месо на скара) и качамак. Морските блюда са важна част от менюто. Храната се полива с “Никчишко пиво” и червеното вино “Црногорски Вранац”. На много места по пътищата свободно се продава кашкавал, както плодовете и меда по  българските пътища.

Подгорица

Столицата Подгорица е най-големият град в страната - административен, културен, образователен и икономически център.
В древността през Подгорица е минавал пътят на търговията от Азия за Европа. Сега се твърди, че оттам минава пътят на контрабандата, а през последните няколко години и на крадени коли от Германия и Западна Европа.
Лъскавите возила в Черна Гора могат да засенчат и най-атрактивния авто парк пред софийско заведение. Близо до града има ски комплекси, а на север са крайбрежните курорти на Адриатическо море.
В Подгорица не бива да се пропуска градският музей, дворецът Петрович в най-големия парк на столицата и арт галерията. Съвсем близо до града е крепостта Медун.
Не бива да се подминават и рибните ресторантчета, които се намират на 15 минути западно към град Будва.
Иначе в града е пълно със заведения за бързо хранене с богат асортимент от тестени изделия и пици.
https://www.nasamnatam.com/statia/Cherna_gora_cveten_sviat_ot_emocii-1376.html
Таг Черна гора цветен свят