Category Archives: Домашен интериор

Масата у дома

Гени Попова
Mалка част от дамите днес посещават коктейли и гала вечери или иначе казано места, в които етикета от вилицата до шапката е задължителен.
Все пак етикетът на масата създава една хармония и удобство за всички присъстващи на нея. Броят на приборите и посудата, която може да се сложи на една маса е огромен, допълнителните елемeнти също, но в тази статия не искам да наблегна на това. 
Искам да поговорим за една нормално подредена маса и за някои правила, която смятам всяка жена трябва да знае, за да може да предаде на децата си и за да създава комфорт на себе си и своите гости, както на празници, така и на делници.
Покривката е добре да бъде съобразена цветово със салфетките или пък чиниите. Най-сигурният избор е бялата покривка, тя създава усещане за чистота и се слива или дава възможност за акцент върху посудата и приборите. Добре е покривката да виси около педя от всички страни. Както много късата покривка, така и много дългата създава неудобства.
Ако желаете да направите атмосферата по-изискана или романтична, използвайте свещници и вази с цветя - но нека те са на височина, в която гостите не губят визуален контакт. Ако изберете да аранжирате с цветя, нека техния аромат бъде семпъл, на масата е добре уханието да идва от ястията. Поставете вазата по средата на масата, отново спазвайте правилото за визуалния контакт.
Срещу всеки стол на около 2 пръста разстояние от ръба на масата се поставя подложна чиния. В нея никога не се сeрвира директно храна. Тя трябва да бъде максимално плоска. Нейната цел, както става ясно от името, е да се използва за подложна на други ястия, салати или супи. По този начин избягваме случайно попадане на капка, която да замърси покривката.
Върху подложната чиния може да бъде поставена салфетка. Същата, по правило, може да бъде разположена в ляво от вилиците или в подложната чиния. По етикет салфетката е нужно да бъде платнена, аз откривам удобство в тази материя заради възможността да поставя кърпата (която е по-голяма от една салфетка) върху коленете си – предотвратявайки случайното окапване на дрехата, с която съм. Най-често обаче и аз се изкушавам от невероятните цветни салфетки, които можем да намерим в търговската мрежа.
Подреждането на приборите също има установени правила: ножовете и лъжиците се нареждат от дясно, вилиците от ляво, приборите за десерт над самата подложна чиния. Ножа за основни и предястия се слага с режещата част към чинията. При подреждане на десертните прибори, ползваемата част на виличката трябва да гледа надясно, а на лъжичката и ножче наляво. 
В повечето семейства предполагам няма огромен набор от вилици, лъжици и ножове, които да се премахват заедно с всяко консумирано ястие. Все пак по етикет е нужно да нареждаме приборите отвън навътре, спазвайки реда на видовете ястия, които се сервират и използвайки приборите от двете страни равномерно, придвижвайки се към най-близките до чинията. 
Хлябът се разполага в малка чинийка над вилиците в ляво, напитките се разполагат в дясно над ножовете, като първа от ляво на дясно е тази за вода. Подреждат се по големина за да не скрива голямата по-малката чаша – т.е от ляво на дясно. 
Ако сме поканили гости за следобедно кафе с тортичка, чашата с кафе се сервира отдясно над приборите. Присъствието на чаша вода на масата е изключително добър навик, дори да не сте жадни и дори да не отпиете по време на яденето от нея. В случай, че се задавите, което е възможно при хранене, тя може да спаси живота ви ( и това го знам от личен опит).
Ето и едно примерно подреждане, в което има предястие (първата вилица в ляво), супа (лъжичка в дясно) и основно ястие (вилица и нож), табелка с името на нашия гост (над десертните прибори и чинията за хляб), десерти, червено вино.
https://www.hera.bg/s.php?n=897
тагове: масата, дома

Приказни градинки в кашпи и саксийки

Ако сте от хората, които си мечтаят за собствен двор, който да превърнат в райска градина; ако още сънувате, че сте принцесата от любимата ви приказка; ако детето във вас още вярва, че някой ден ще срещне добрата фея… Тази статия е за вас!
Представяме ви няколко идеи, които можете да взаимствате и пресъздадете с малко сръчност, капка въображение и много, много любов към цветята и красотата в дома и градината.
http://www.bg-damma.com/dom-i-gradina/gradina/8085_prikazni-gradinki
 тагове: приказни, градини,кашпи, саксии

Идеи за домашен интериор в цвета на 2017

  • Идеи за домашен интериор в цвета на 2017
Както вече писахме, ”Зеленина” е цветът на 2017. Той е наситено жълто-зелено, което изразява нуждата ни да изследваме, експериментираме и преоткриваме. Този нюанс на зеленото напомня на първите пъпки и стръкчета трева през пролетта и се свързва с природата и новото начало.
Днес ще ви предложим няколко идеи как да го интегрирате в интериора си.

Хол

Има много възможни начини как да добавите зеленина в хола си. Може да го изберете за основен цвят – вземете си диван в този цвят или пък боядисайте някои от стените в свежия нюанс. Или може да го използвате само за определени детайли като пердете, възглавници и др. Зеленина изглежда добре в комбинация с бяло, кафяво, черно и цвят горчица, затова може да направите интересни съчетания в хола си. Ето няколко предложения:

В кухнята

Зеленина наистина е прекрасен цвят за вашата кухня. Може да изберете зелени шкафчета или да използвате този цвят като акцент. Това може да се случи, ако го изберете за плота или бар столовете. Подходяща цветова комбинация за кухнята е зелено и бяло, а също така зелено и кафяво.

В спалнята

Зеленина е нюанс, който може да създава релаксираща атмосфера, а вие имате нужда точно от това в спалнята си. Затова декорирането на тази стая с този цвят е нещо, което определено трябва да направите през 2017. Най-лесният начин да сторите това е да си вземете спално бельо в този цвят или пък килим. 

В банята

И разбира се може да използвате този модерен цвят в банята си. Бъдете смели и заложете на плочки в зеленина или пък боядисайте стените. Съчетайте с дървени аксесоари за още по-близка до природата атмосфера.
https://www.iwoman.bg/grijovna/dom/Idei-za-domashen-interior-v-cveta-na-2017-581822.html
 тагове: идеи, домашен, инериор 2017г.