Category Archives: Домашен интериор

ВАНИЛИЯТА

Смята се, че първите европейци, които са опитали ванилията, са били моряците на Колумб или конкистадорите на Кортез, защото точно по това време тя е достигнала до Европа и веднага получила страхотна популярност – в кралските дворове тази екзотична подправка била ценена колкото златото, дори и повече.
В Англия, в двора на Елизабет I, ванилията се добавяла към десертите, а французите ароматизирали с нея тютюна си. През XVIII век ванилията била считана за афродизиак – сигурно заради чувството на наслада и удоволствие.
Освен глюкованилина, който придава на плодовете на ванилията такъв чудесен аромат, в тях се съдържат дъбилни вещества, масло, смола, захар, минерални вещества.
След като се откъсне недозрелият плод на ванилията, се слага за 20 секунди в гореща вода, а след това една седмица стои на температура 60 градуса във вълнени одеала, така стръковете потъмняват и стават ароматни. После стръкчетата се сушат на въздух няколко месеца и когато започнат да побеляват, са готови.
Ванилията представлява пълзящо растение, което цъфти в зеленикаво цветове, от които се раждат плодове. Родина са и земите на Индонезия, Мексико, Мадагаскар и остров Реюнион
Ползите от ванилията

За полава мощ

Сресът е една от най-разпространените причини за ниско либидо и еректилна дисфункция, пропорционално се повишават сексуалното желание и половата мощ
Изследвания от последните десетилетия разкриват ванилията като силен антиоксидант, с концентрирано действие върху централната нервна система.
Афродизиак полезен за мозъка
Малко са хората, които не обичат вкуса и аромата на ванилията, а още по-малко са тези, които знаят, че ванилията повишава когнитивните и ментални способности, понижава стреса и укрепва мозъчната дейност.
Ванилията се ползва от векове не само като вкусна подправка, но и против стомашни болки, стрес и астматични пристъпи.
Островитяните от южния Тихи океан я използвали против сутрешно гадене при бременни и за подсилване на мъжката потентност, а испанците я пренасят в Европа през XVI век като лек за болни стави и затруднено храносмилане.
Като подправка
Благодарение на своя нежен, освежаващ аромат ванилията се смята за една от най-фините и приятни подправки.
Особено подходяща е ванилията като подправка в сладкарската промишленост, тъй като ароматът и е изключително подходящ за кремове, сладоледи, бонбони.
Отглеждане на ванилията
По своята същност ванилията е многогодишна лиана.Тя се захваща за клоните на дърветата, обвива ги и расте, като се издига нагоре към тяхната корона.
https://dariknews.bg/novini/liubopitno/vaniliqta-chernoto-cvete-na-actekite-1579643