Category Archives: Знания за ДУХА и КОСМОСА

ДА СЕ ЗНАЕ

В моментите, когато човек вижда портата, през която преминава при смъртта си, той вижда също и многобройни сили, пречещи му и пагубно приближаващи се към него. Повечето обаче привличат тези сили чрез страха от смъртта. Колкото по-голям е страхът от смъртта, толкова по-голяма е тяхната сила. Страхът от смъртта винаги е част от общия страха. Тези сили изглеждат като изсъхнали чували, когато човек се прави на силен и знае, че никакъв страх от смърттa не може да промени нейното настъпване.
Човек може да преодолее страха от смъртта и да се изправи смело срещу нея само когато знае, че във вътрешното му същество има безсмъртно, вечно ядро, за което смъртта е само метаморфоза на живота, промяна на формата на живот. Веднага след като човек открие безсмъртнатo ядро в себе си чрез духовната наука, той все повече се самовъзпитава, за да преодолее всички тези подобни чувства, и в крайна сметка също така и да победи така наречения страх от смъртта. Колкото по-материалистичен става човек, толкова повече се страхува от смъртта.
Рудолф Щайнер – GA 56 – 12 декември 1907
Щайнер обяснява също, че ако човек не преживява нищо друго, а само страх от заболяване, и заспива с тези мисли, страхът проектира в душата му всякакви неприятни образи, и по този начин човекът става по-податлив на заразяване и болести. От друга страна, ако човек се занимава с любов, например с грижа за болните, опасността от заразяване значително намалява.
таг портата ,смъртта ,сили, Рудолф Щайнер
https://www.facebook.com/Steiner.bg/posts/1059298660782594/