Category Archives: Вестите днес

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК – 11 МАЙ – Св. св. Кирил и Методи

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК - 11 МАЙ - Св. св. Кирил и Методий!

 Празникът на двете светила, двамата братя, двете единици, сбрани в общото дело на благовестието и просвещението!
Храмов празник на нашия храм “Св. св. Кирил и Методий” (ул. “Г. Вашингтон” 47) – едно от най-развитите духовни средища на БПЦ днес, в което свещенослужението, просвещението и културата вървят ръка за ръка – за слава Божия и спасение на хората.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит храмовият празник бе отпочнат на 10 май 2016 г. с празнична вечерня, възглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – Софийски викарий. Св. Литургия на 11 май 2016 г. бе предстоявана от Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийска св. митрополия. В празничните богослужби се включиха столични предстоятели и храмовото духовенство в лицето на председателя на храма ик. Александър В. Георгиев, свещ. Стилиян Табаков и свещ. Методий Корчев, носещ името на славянобългарския просветител св. Методий. Специални гости на храмовия празник бяха архим. Филип Василцев – предстоятел на Руското патриаршеско подворие в София, и ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънския патриарх у нас.
В отслужването на тържествените богослужения им съслужиха софийският митрополитски протодякон Иван Петков и дякон Йосиф.
Пред многобройния народ, изпълнил храма на вечернята, епископ Григорий подчерта, че ако не бяха светите братя Кирил и Методий, нямаше да ги има буквите, нямаше да ги има българските книги, нямаше да я има по нашите земи спасителната православна вяра, а вероятно нямаше да я има и България. Еп. Григорий поздрави председателя на храма о. Александър, храмовото духовенство, преподавателите, учащите при храма, цялата енория с празника.
В отговор ик. Александър Георгиев благодари на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит, че е напътил стъпките на владика Григорий към храм “Св. св. Кирил и Методий” и каза, че тук се просвещаваме и освещаваме под всегдашната закрила на св. Братя, винаги се молим за здравето и преуспяването на първосветителя на родната ни Църква и се подвизаваме с надеждата да спасим нашите души.
Днес, 11 май, в края на св. Литургия ставр. ик. Ангел Ангелов възхвали равноапостолното дело на св. наши просветители Кирил и Методий и посочи същинското значение на тяхното дело – да ни възвестят на възвишения, нов, създаден от тях свещен език, за Христовото Възкресение и за това, което ни очаква, ако сме Христови – блаженото спасение и Божията вечност! О. Ангел преподаде патриаршеското благословение на всички присъстващи с пожеланието винаги да отбелязваме и тачим този празник на православния дух, на силния в Господа дух на св. Братя, който промени живота на всички славяни и ни срещна с Възкръсналия Спасител, с победата и радостта, която блика от Неговата смърт, въздигната в живот!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
http://symvol.org/simvolnavqrata/index.php/cyrkoven-afish/item/7-chestit-praznik-11-mai-sv-sv-kiril-i-metodii

PAPER DREAMS

 POKANA 

 Кирсти Гротмол

Изложение на твореца
Често имам това усещане за невидима пеперуда, притихнала вътре в мен. В работата си се опитвам да разкрия тази пеперуда. Никога не знам как ще изглежда преди да излезе.
Моите работи са лични разследвания на вътрешните ми пейзажи. Но все още съм загадка за самата себе си.
Как да живея в конфликтна ситуация днес?
Какво е слабост, какво е сила? Как са свързани?
Хартията е сама по себе си загадка от сила и слабост. Тя е уязвима, но и изненадващо здрава. Има отделен живот сама по себе си.
Колко струва моята ръка? Колко струва моята воля? Колко струва самата хартия?
Сякаш взимам бележки от моя вътрешен мисловен пейзаж.
Обичам да работя с хартия – усещанетото, докосването, мириса, лекотата.
То не прилича на никой друг материал – подвижен, крехък и изненадващо здрав.
Аз съм живописец, скулптор, фотограф,правя принтове и снимам филми, също така съм и творец с хартия. Работя с различни техники и способи и харесвам как те се предизвикват, задълбочават и обогатяват един друг.
Родена в Осло, Норвегия през 1950 г., където и досега живее.
Учила в Академията по изкуства в Осло и в Португалия. Има по-кратки обучения в Япония, Италия и Франция. Работи  скулптури, инсталации, живопис, рисунки принтове, фото, видео, филми.
Самостоятелни изложби в Националната галерия в София, Атина, Германия, Хърватска, Швеция и Норвегия.
Участва  в изложби в Австралия, Япония, Китай, Тайван, Русия, САЩ, Франция, Англия, Италия, Румъния, Унгария, Латвия, Литва, Естония, Ирландия, Холандия, Испания.
От години пише по въпроси на културата и изкуството в периодичния печат.
Правила е документални филми за изкуството.
Филмът  й „Момичето от Севера. Модел за Едвард Мунк“ е част от ежедневната филмова програма на музея на Мунк в Осло. Той е прожектиран и в „ Център Помпиду“ в Париж, на филмовия фестивал в Монреал, както и по норвежката и шведска държавна телевизия.
През 1997-1998 г. е  председател на Асоциацията на визуалните артисти, а през 1997-1999 -  на Асоциацията на норвежките скулптори.
Постоянен член  на Международната асоциация на артистите, работещи с хартия.
 
 
 
Лаура Димитрова
Свързвам хартията с красотата на писането, рисувнето, планирането, с поздравите, които отправям към приятелите си, с писмата, които получавам…с очакването…
 Със съхраняване на мъдростта, на знанията, на спомените и същевременно с мимолетното, нетрайното, променящото се…
И по-прозаично – с документите, бюрокрацията, рециклирането…
Всяко парченце хартия би могло да полети с крилете на мечта…
Може би под текстовете и на най-прозаичните документи се крият неосъществени или невъзможни мечти…
Може би всяка представена тук творба е една мечта, полуосъществена, защото можеше да бъде и по друг начин, нали?
Родена на 12.01.1958 г. в София
Завършва НХА през 1982 г.
Член на СБХ.
Професор по декоративни изкуства и комбинаторика и теория на художествения образ в катедра „Визуални изкуства“ на СУ „Св. Климент Охридски“.
През 2013 г. защитава докторат в СУ „Св. Климент Охридски“.
Изявява се в различни области на съвременното изкуство – уникалния художествен текстил, колажа, рисунката, живописта и др.
Участва в над 200 общи и групови изложби, пленери и арт проекти в България и в чужбина.
Представя 17 самостоятелни изложби, от които 13 в България, 2 в Париж, Франция, 2 в Германия – в Мюнхен и Швандорф.
Нейни творби са собственост на Дома на хумора и сатирата- Габрово; Общинската галерия – Лом; Общинската галерия – Вършец; ХГ – Велес, Македония; ХГ – Стара Загара; Музея на портрета в Тузла, Босна и Херцеговина, Културния център на гр. Лесковац, Сърбия; Общината и  Народния университет в гр. Враня, Сърбия;  Общината на  гр. Велико Търново;  ХГ „Илия Бешков“, Плевен; Галерия „Остен“, Скопие, Македония, Cite internationale des arts, Париж, Франция; ХГ –  Русе; Музея на хумора в град Толентино, Италия; Дружеството на художниците в Пловдив, ХГ Монтана, галерия GEDOK, Мюнхен, Германия, Къщата за изкуство в Швандорф, Германия и др., както и  на различни частни сбирки в страната и в чужбина.
Награди:
През 2005 г. – втора  награда за графика от изложбата на северозападните художници , Лом.
През 2008 г.  – наградата „Джеймс Х. Пинто”  от ХІІІ биенале на портрета, INTERBIFEP, Тузла, Босна и Херцеговина.
През 2011 – грамота за принос в българската култура, педагогическа и творческа дейност в изобразителното изкуство , Майски празници на културата, Велико Търново.
През 2011 –  награда от конкурса на СБХ за специализация в Cite internationale des arts, Париж  през 2012 г.
Награда за графика от Шестото биенале на малките форми, Плевен, 2012;„
Наградата на областния управител на община Стара Загора от Третото балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“, Стара Загора, 2012;
Наградата за български автор от  Петата годишна международна изложба на хартиеното изкуство малък формат от фондация „Аматерас“, София, 2013;
Наградата на ХГ Русе от 4 биенале „Арт миниатюра“, Русе, 2013г.
През 2013 година печели наградата на СБХ  и GEDOK, Мюнхен за резиденция и изложба в галерия GEDOK, Мюнхен, Германия през 2014 г.
През 2015 година печели наградата на СБХ за резиденция и изложба в Швандорф, Германия през 2016 г.
През 2016 година – втора награда от международното биенале Мейл арт, Текирдаг, Турция
През 2017 – втора награда от  9 национална изложба Арт колаж, Пловдив
 подготви Мария Герасова

Супа от трюфели и родопски пататник

Супа от трюфели и родопски пататник ще правятпретендентите за Националната кулинарна купа 2018 

          Най-добрите готвачи на България ще правят ястия от френската и българската кухня в надпреварата за Националната кулинарна купа 2018. Тя  ще се проведе на 20 и 21 април в Международен панаир Пловдив. Очаква се над 130 майстори да демонстрират своите умения в най-голямото кулинарно състезание у нас. То вече е интернационално, защото има силно присъствие от чужбина и сред участниците, и в журито, съобщиха от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), която организира събитието.

          Най-оспорвана ще бъде конкуренцията в категориите „Кулинарен отбор“ и „Най-добър готвач“. В първия раздел темата е „Иновация – трактовка на популярни френски ястия”, а претендентите трябва да сготвят супа от трюфели, пъдпъдък с грозде и коняк, лимонов тарт с меренг. Кандидатите за индивидуална шампионска титла ще работят по темата „Модерна класика – българска история“ и ще представят собствени вариации на родопски пататник и ястие от агнешко месо. И в двете категории ще има кръг „Черна кутия“, в който участниците ще покажат креативност. Те на момента ще измислят какво да сътворят с продуктите, които ще получат на старта.
          Публиката отново ще види атрактивните състезания за най-умел сладкар и пицар, за филетиране на риба, за експерименти с телешко, за използване на паста.  Журито ще преценява  оригиналността, вкуса и оформлението на ястията. Правилата са много стриктни, тъй като се прилагат световните критерии, обясниха от БАПГ.  В комисиите са включени известни готвачи, сладкари и преподаватели по кулинарни изкуства  от страната и чужбина.
          Основен акцент в Национална кулинарна купа 2018 ще са турнирите за титлите „Най-добър млад готвач”,“Най-добър млад хлебар,сладкар”, “Най-добър млад сервитьор “, заявиха от БАПГ. Те са част от Панорамата на професионалното образование, която се организира от Министерството на образованието и науката и ще се състои  на 20 и 21 април в Международен панаир Пловдив. 
          В  десетото издание на Панорамата ще се представят над 350 ученици от цялата страна. Предвидени са състезания по професии – озеленяване и цветарство, фризьорство и гримьорство, моден дизайн, производство на мебели и керамика, строителство, приложна електроника, и конкурс за най-добра бизнес идея. Участниците ще покажат своята подготовка и умения, както и резултатите от дуалната система на обучение.
Панаир-снимка-18.04.2018На снимката: Най-голямото кулинарно състезание в България  отново ще събере изявени готвачи, сладкари и пицари в Международен панаир Пловдив  на 20 и 21 април 2018 г.
предоставя Мария Герасова

Oт Панония до Филипополис…

 PLAKAT

Прашинки изгубено минало, летящи в настоящето…
Пътища които се пресичат и разделят…
Всеки от нас е тръгнал по своя собствен , път търсейки своята идентичност …
Еднаквости и различия… 
Метаморфозата на времето …
История без начало и край…
Една дълга приказка за едно безкрайно пътуване..
Пътуване от …и към …себе си …
Даниел Людвиг е роден през 1981 година в Надканижа /Унгария/. Живее и  твори  в Кендлимайор /Унгария/. Завършва училище по изкуствата в град Пейч специалност графичен дизайн. Има самостоятелни изложби –Унгария , Австрия , Сингапур , Велико Търново. Участва в групови изложби в Унгария и други държави –АРТ ЕКСПО –Малайзия, АРТ ЕКСПО-Инсбрук-Австрия, Експо- Сарагоса -Испания и други. Взел е участие в международни симпозиуми в Унгария ,България, Хърватия ,Босна и Херцеговина, Германия, Малайзия, Азербайджан ,Финландия. Негови творби са притежание на частни колекции в Унгария,  Малайзия, Германия и други .
„Даниел Лудвиг е създал своя собствен  свят много добре. Без значение какъв модел използва в картината, веднага разпознаваме следите от ръката и душата му. Хуморът е особено важен. Тази гротесна игривост е толкова дълбока във философията, колкото и критична. Той обръща внимание и на абсурдността в битието и човешките взаимоотношения.“                                                                                                                                                    
                     Д-р Ференц  Витез  – изкуствовед
Золтан Людвиг е роден през 1953 в Унгария. Живее и твори в град Надканижа/Nagykanizsa/Унгария/.
Завършва училище по изкуства в град Пейч /Унгария/. Работи в областта на живописта, плаката и интериорният дизайн. Носител е на множество унгарски награди за заслуги в областта  изкуството и културата. В периода 1993 -1998 е организатор и арт мениджър на Международният симпозиум „Trofaiach Art”- Австрия. През 1999 – организатор и арт мениджър на симпозиума -„Ludvig International  Symposium” в Кендлимайор – Унгария в който са участвали стотици художници от различни държави , през 2018 ще се  проведе 26-то издание на симпозиума .
Участва в групови изложби в Унгария и други държави. Участва в много  Международни симпозиуми в Унгария , Словакия, Германия, Оман, Катар, Турци, Египет, Босна и Херцеговина, Италия , Малайзия, България, Испания и други. Негови творби са притежание на международни галерии и музеи както и на частни колекционери от цял свят.  
              „Със своята живопис  Золтан Людвиг създава митът за чисто житейски форми. В неговите архаични тонове една и съща роля имат както субективната визия, така и древния спомен, напомнящ за потъналите светове. Нещата като че ли се създават от само себе си, за да предизвикат нашето възхищение, като че ли  Золтан  Людвиг иска да ни каже: Погледни цветето, научи се от него на чист и пламенен, пълнокръвен и неопетнен живот. И макар да няма история, във вътрешността на всяко цвете се крие по една приказка.“
                                                                                                                                                    Д-р Ференц  Витез  – изкуствовед
Милена Младенова e родена 1986 в град Бяла. Завършва художествена гимназия акад. Дечко Узунов-Казанлък и ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” в курса на проф. Стефан Лютаков. В университет Мармара – Истанбул защитава магистърска степен.
Участия в групови изложби в България и чужбина. Самостоятелни изложби в България и Унгария.
Награди-Награда за млад автор от Биенале на малките форми-Плевен, награда от Лайънс клуб Австрия, от Биенале на хумора и сатирата –Габрово, награда за скулптура от Националната изложба Лудогорие –Разград.
Участия в международни симпозиуми в България, Унгария, Словакия, Хърватия, Германия, Малайзия, Азербайджан, Румъния, Босна и Херцеговина.
“Произведенията на Милена Младенова (скулптура и живопис), чрез символичната роля на кучето, водят зрителя към връзката между животните и човека,  човека  и нощта и архаичното състояние на съществуване.
 Имаме чувството, че в очите на изобразеното животно  най-често се отразяват съмненията на човешкия свят… Но животното винаги се доверява на човека.   Така че, нека бъдем отговорни за световете: за Вселената вътре в нас, за света около нас. И ние не трябва да изкачваме високи кули – достатъчно е старателно да направляваме бреговете, които сме  способни  да усмирим.“
            Д-р Ференц  Витез  – изкуствовед

12 април- ден на космонавтиката.

Image_5979280_126

1.Игор Волк /1937-3.01.2017 Пловдив/ единственият получил право да лети на всичкитипове  самолети в СССР.Космонавт.
09_LuXJw5F
Най-младия- Герман Титов /СССР/,
1487603461_8_559x_
най-стария Джон Глен /САЩ/,
най-дълго в Космоса-Валерий Поляков /СССР/,
0000012108-article
най- голям сумарен престой-Сергей Крикальов /Русия/,
най- многополети Франклин Чанг Диас и Джери Линн Рос /САЩ/
JerryLRoss-NASA
 Росdiaz
                                                   Диас
                                                         
13
2.Първи в открития космос-Алексей Леонов.
alex-ivanov
3.Български космонавти- Георги Иванов и Александър
Александров.
660_d42030bcbbd3b81c2738cb7def7f5b93
4.Първа жена- Валентина Терешкова- “най-велика жена” на 20 век
 подбра Мария Герасова

САНТЯГО РИБЕЙРО

Днес в 20 часа (19 часа в Португалия), португалският художник Сантяго Рибейро ще бъде удостоен с представянето на наградата за международно сътрудничество FIARTE, която му бе присъдена тази година. 
В този контекст ще бъде открита голяма международна художествена изложба в центъра на Churriana da Vega, в град Гранада, в южна Испания. Деветото издание на Fiarte Granada има над 120 артисти от 32 държави. 
Рибейро участва с маслена живопис на платно с титлата “Въображение Коимбра”. 
В FIARTE е плод на въображението на художника Ямал Дин също организатора, където община FIARTE удостоен с наградата за международно сътрудничество на художника Сантяго Рибейро. 

Рибейро организира и изложбата “Международно сюрреализъм сега” с повече от 100 творци от 45 страни, които ще бъдат открити на 17 ноември 2018 г. в град Коимбра. След като е бил представен на изложби в Ню Йорк, Москва, Париж и Тайван. 

предоставя Маря Герасова

Празнуваме Цветница

0000372430-article2

Православната църква празнува днес един от най-големите християнски празници – Цветница, наричан от народа още Връбница.

Празникът се отбелязва винаги в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Според евангелските текстове, Христос влиза на магаре в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клонки от маслина и го прославят като месиански цар. Предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител. Исус Христос доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот.

На службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, сякаш отново посрещат своя Спасител. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред иконата в дома.

Народът нарича празника Цветница, Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и на цъфтежа. Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета – Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Роза, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор, Калина и други.

Сутринта над портите на всяка къща се закичват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и от неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб и изпълняват обичая “кумичене”. Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за “кумица” и тя повежда моминското хоро към своята къща.

Честит празник на всички именици! Бъдете живи, здрави и усмихнати като пролетта!

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/04/01/vnesete-vyrbova-klonka-v-doma-si-praznuvame-cvetnica.372430

СТАРТИРА

Съюз “Духовно възраждане- България” стартира националното движение ” ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРИЯ”- част от проекта “Мисия България.Напред в Новото време.”
Всеки, който желае да се включи в движението, моля да напише защо желае и как вижда Новото време! Девизът “България над всичко.За нашите деца.”
Мария Герасова

https://www.facebook.com/groups/537969899907437/?pnref=story