Category Archives: Вестите днес

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

  НА ОБНОВЕНАТА ЕКСПОЗИЦИЯ В КЪЩА МУЗЕЙ „ХРИСТО Г. ДАНОВ”

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев ще открие обновената музейна експозиция от 11:30 часа на 23 юли 2018 г., броени дни преди отбелязването на 190 години от рождението на Христо Г. Данов.
На 27 юли 2018 г. се навършват 190 години от рождението на Христо Г. Данов – основател на модерното книгоиздаване в България. По този повод, Регионален исторически музей – Пловдив обнови своята експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век”. Тя е подредена в къщата музей „Христо Г. Данов”, а дейностите бяха реализирани със средства по защитен пред Министерство на културата проект за изготвяне на нови музейни витрини и експозиционни табла, както и средства по бюджета на Община Пловдив и музея. Музейната експозиция представя делото на Христо Г. Данов като учител, книгоиздател, индустриалец, общественик и кмет на Пловдив. Официалното и откриване ще се състои на 23 юли 2018 г. (понеделник) от 11:30 часа в къщата музей „Христо Г. Данов” на ул. „Митрополит Паисий” № 2. Обновената експозиция ще бъде открита от инж. Иван Тотев – кмет на Пловдив, а на събитието са поканени представители на пловдивската общественост и медиите. Преди това ще бъде почетена паметта на Христо Г. Данов с поклонение на гроба му в двора на катедрален храм “Успение Богородично”. Експозицията е принос на Регионален исторически музей – Пловдив в подготовката на програмата „Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г.”
Опис снимки:
1 – Къща музей „Христо Г. Данов”, в която е подредена обновената музейна експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век”;
2 – Катедрален храм “Успение Богородично” гр. Пловдив;
 1
2
 подготви Пламен Четелязов
предоставя Мария Герасова

 

 

Църквата отбелязва Света Великомъченица Неделя

Църквата отбелязва Света Великомъченица Неделя

Източник: интернет
Православната църква отбелязва днес Света Великомъченица Неделя. Имен ден празнуват хората, носещи името Неделя, Недялка, Недялко.
Света мъченица Неделя е родена в Мала Азия.
Още от детството се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица.
Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на Неделя изповядва християнската вяра.
Императорът заточил родителите й в гр. Мелитин, а Неделя била подложена на жестоки мъчения. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й.
Осъдили я да бъде посечена с меч. Разрешили й да се помоли преди смъртта си. След молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена.
Това станало на 7 юли 289 г. По-късно мощите й били пренесени в столицата на Второто българско царство – Търново.
https://news.bg/society/tsarkvata-otbelyazva-sveta-velikomachenitsa-nedelya-1.html

СПЕЦИАЛЕН КУРС

NELI_4477

На 9-ти юли започва уникален по своята организация и безплатен “Седем дневен курс на обучение по Сценично поведение за певци”. Уникалното е, че за първи път курсът ще е във формат ОНЛАЙН и ще е с възможност за гледане и слушане по всяко удобно време на участниците. В рамките на няколко дни, след всеки урок ще се дават домашни задания, които ще бъдат проверявани и оценявани, а след всеки урок някой от курсистите ще получава  поощрителна награда. В края на курса, пет човека ще получат специални награди от организатора на курса, доктора на театралните науки и театралните изкуства Мартин Кърнолски.
Курсът е без ограничения по жанр музика. Той дава базови знания за това, как се разпределя сцената, що е жест, как да работим с погледа, анализ на текст и други. Също така, местата са неограничени, но сутринта на 9-ти юли записването ще приключи в момента, в който бъде изпратен първият урок.
Интересът към курса е изключително висок, поради липсата на специалисти в областта на сценичното поведение. Д-р Кърнолски се явява един от малкото в света такива професионалисти. Неговата книга “Пеещото тяло” е една от около десет подобни издания в света и е първата книга на български и руски езици по темата.
Повече за д-р Кърнолски и неговата уникална методика на обучение можете да научите от неговата страница www.martinkarnolsky.com Там можете да намерите и неговата книга “Пеещото тяло”.
Ако искате да разберете повече за безплатният “Седем дневен курс на обучение по Сценично поведение за певци” можете да получите информация ТУК.
 Ако линка под думичката ТУК не работи тук е  сложен самият линк – https://manychat.com/l18/KarnolskyEducationalServices
DSC_4265
NELI_4478
NELI_4487
Variant 2_
представя Мария Герасова

Трапезата на Петровден

:
На 29 юни празнуваме Петровден, посветен на християнските първовърховни апостоли св. Петър и св. Павел. И за този светъл празник ще приготвим празнична трапеза.

Трапезата на Петровден
На Петровден ястията ще са с пилешко месо, месят се питки, хлябове, приготвя се баница, курбан чорба, сладкиши с ябълки. Споделяме няколко чудесни рецепти, с които да се подгтовите за празника.
Пилешки бутчета с топено сирене, гъби и картофи
Лесен домашен тутманик
Пилешка супа с лук и ориз
Маслен ябълков пай с канела
Печено пиле с шарена гарнитура
Салата с пиле и кисели краставички
Пилешки гърди с моцарела и сметана
 Содени питки с маслини и мащерка
Пилешко печено по селски
Лесна баница без кори и яйца
Ябълков щрудел със стафиди
 https://www.az-jenata.bg/a/3-gotvarstvo/43250-trapezata-na-petrovden/

ЕНЬОВДЕН

Църквата почита днес църковния празник Рождение на св. Йоан Кръстител, наричан от народа Еньовден или летния Ивановден.
Заченат с Божията намеса, св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Той първи започва покръстването на юдеите във водите на река Йордан. Рождението на св. Йоан е подсказано “свише” – родителите му – Захарий – юдейски свещеник, и Елисавета, вече на преклонна възраст – получават вест, че ще имат син.

Българите наричат празника Еньовден, още Среди лето или Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. Според народните вярвания на този ден “слънцето играе или трепти”, когато изгрява.

Народните лечители твърдят, че събраните в ранно утро на Еньовден треви са най-лековити. Хората се изкачват по високите хълмове, гледат своите слънчеви сенки и по тях гадаят за здраве.

Снимка на МАРИЯ ГЕРАСОВА.
 https://frognews.bg/novini/dnes-enjovden-rojdenie-ioan-krastitel.html

Голям български празник е, ето кой има имен ден днес

Днес Православната църква чества Неделята на Всички български светии.
Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра и са били предани на православието. Това са хора на вярата и духа и всеки с делата си е засилвал спойката между църква, народ и държава.
Празникът е посветен и на тези светци, чиито имена вече не знаем заради многобройните трагедии сполетели българския народ през хилядолетната му история.
На българската земя са просияли много светители, преподобни, пустинници и мъченици, като се почне още от преди покръстването на българите и след това до ново време. По време на османското робство башибозукът е разрушавал и изгарял манастирите и църквите ни, но вярата на народа ни е била съхранена.
Неделята на Всички български светии е най-новият подвижен празник в нашия църковен календар.
Канонизираните за светци българи са 104. Последните канонизации в Българската православна църква са извършени по времето на патриарх Кирил. На 26 юли 1962 г. Св. Синод провъзгласява за светец на нашата църква преп. Паисий Хилендарски по случай 200-годишнината от написване на История Славянобългарска. Тогава е канонизиран и Св.Софроний Врачански.
Неделята на всички български светии празнуваме след Неделята на Всички светии – първата след Петдесетница.
Именници днес са: Асен, Асенка, Аспарух, Ася, Десислава, Десислав, Десина, Крум, Камен, Камена, Кремена, Панайот, Румен, Румяна, Чавдар. Бъдете честити и нека споменават имената ви с добро!
В 9.30 ч. в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” ще бъде отслужена тържествена литургия за застъпничество и благословение над целия български народ.
 https://www.vesti.bg/bulgaria/goliam-bylgarski-praznik-e-eto-koj-ima-imen-den-dnes-6083246?utm_source=vesti&utm_medium=push&utm_campaign=onesignal

Николай Добрев

  изложба живопис

30 май – 12 юни 2018 г..

Nikolay-Dobrev-Pokana

На 30 май галерия „Аспект“ представя третата самостоятелна изложба на Николай Добрев – художника, който живее далеч от морето, в Ловеч, но черпи вдъхновение от необятното синьо на Черно и Бяло море и градчетата по крайбрежието им. Той е класически пейзажист, зад всички негови картини стоят рисунки, които художникът прави по време на многобройните посещения на любимите си места, много често като участник в пленери. Планината и морето имат почти равностойно място в живописта му, но авторът признава, че морето крие за него специална магия. В настоящата изложба на Николай Добрев са включени 29 картини с преобладаващо морски сюжети. Любимите му малки градчета носят един романтично-носталгичен ореол, в градските пейзажи особено място заема архитектурата, красивите стари къщи, които често променят облика си заради човешка намеса. Освен любимите Балчик и Созопол, върху платната оживяват живописни кътчета от Варвара, Кавала и Керамоти. Интересни от композиционна и живописна гледна точка са картините, уловили специфични детайли – яркоцветните гръцки столове, тъмнолилавата сладост на смокинята на фона на зелената свежест на смокиново листо. Разкривените и запуснати къщи съжителстват с очарователни улични кучета, които гледат с големи тъжни очи от платната, посветени на българското село. И всичко тава поднесено с финеса на отличен рисувач и фин живописец, върху чиито платна господстват всички възможни нюанси на любимото му синьо. Изложбата на Николай Добрев може да бъде видяна в галерия „Аспект“ от 30 май до 12 юни.

Peyzazh1 50x70

Bryag1 40x60

Balchik1 40x60

предоставя Мария Герасова

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК

Малко нации могат да се похвалят с това, че имат своя писменост. Празникът на славянската писменост и просвета 24 май е уникален, защото наличието на писменост винаги е предпоставка за напредък, развитие и усъвършенстване. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български официален празник, отбелязван на 24 май. На този ден в България се отдава почит на българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Солунските братя Кирил и Методий.
Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий – създатели на глаголицата.
Според църковния календар Денят на Св. Св. Кирил и Методий, създали първообраза – Глаголицата – на българската писменост, която е и славянска писменост, се чества на 11 май. Глаголицата претърпява своеобразни промени, докато се оформи в сегашния си вид – Кирилица, на която се пише на български, руски, украински, македонски, сръбски и други езици.
Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до 19 в. се е ползвала и в Румъния.
Свързването на датата 24 май с Деня на Славянската писменост и българската култура произлиза от това, че след 1916 г., когато в България е установен Григорианския календар като държавен, граждански календар, денят на Св.Св. Кирил и Методий, отбелязван от Българската православна Църква на датата 11 май по църковния литургичен календар, се пада на 24 май по държавния, и така тази дата добива по-голяма популярност.
След 1968 г. църквата чества Св. Св. Кирил и Методий на 11 май, а на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Нека го отбележим подобаващо и отправим най-хубавите пожелания към близки и познати.
Пожелания
Честит ден на славянската писменост!
Честит 24 май, приятели!
Нека уважаваме и пазим
своето най-голямо богатство
и гордост – словото.
То ни е помогнало да оцелеем в тдуни моменти
и да се запазим като нация.
То ще ни помогне да израстнем духовно
и да се отличим от останалите,
защото нашето слово е уникално
и заслужава да го пазим като очите си.
Снимка на МАРИЯ ГЕРАСОВА.
  таг: честит 24 май

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК – 11 МАЙ – Св. св. Кирил и Методи

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК - 11 МАЙ - Св. св. Кирил и Методий!

 Празникът на двете светила, двамата братя, двете единици, сбрани в общото дело на благовестието и просвещението!
Храмов празник на нашия храм “Св. св. Кирил и Методий” (ул. “Г. Вашингтон” 47) – едно от най-развитите духовни средища на БПЦ днес, в което свещенослужението, просвещението и културата вървят ръка за ръка – за слава Божия и спасение на хората.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит храмовият празник бе отпочнат на 10 май 2016 г. с празнична вечерня, възглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – Софийски викарий. Св. Литургия на 11 май 2016 г. бе предстоявана от Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийска св. митрополия. В празничните богослужби се включиха столични предстоятели и храмовото духовенство в лицето на председателя на храма ик. Александър В. Георгиев, свещ. Стилиян Табаков и свещ. Методий Корчев, носещ името на славянобългарския просветител св. Методий. Специални гости на храмовия празник бяха архим. Филип Василцев – предстоятел на Руското патриаршеско подворие в София, и ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънския патриарх у нас.
В отслужването на тържествените богослужения им съслужиха софийският митрополитски протодякон Иван Петков и дякон Йосиф.
Пред многобройния народ, изпълнил храма на вечернята, епископ Григорий подчерта, че ако не бяха светите братя Кирил и Методий, нямаше да ги има буквите, нямаше да ги има българските книги, нямаше да я има по нашите земи спасителната православна вяра, а вероятно нямаше да я има и България. Еп. Григорий поздрави председателя на храма о. Александър, храмовото духовенство, преподавателите, учащите при храма, цялата енория с празника.
В отговор ик. Александър Георгиев благодари на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит, че е напътил стъпките на владика Григорий към храм “Св. св. Кирил и Методий” и каза, че тук се просвещаваме и освещаваме под всегдашната закрила на св. Братя, винаги се молим за здравето и преуспяването на първосветителя на родната ни Църква и се подвизаваме с надеждата да спасим нашите души.
Днес, 11 май, в края на св. Литургия ставр. ик. Ангел Ангелов възхвали равноапостолното дело на св. наши просветители Кирил и Методий и посочи същинското значение на тяхното дело – да ни възвестят на възвишения, нов, създаден от тях свещен език, за Христовото Възкресение и за това, което ни очаква, ако сме Христови – блаженото спасение и Божията вечност! О. Ангел преподаде патриаршеското благословение на всички присъстващи с пожеланието винаги да отбелязваме и тачим този празник на православния дух, на силния в Господа дух на св. Братя, който промени живота на всички славяни и ни срещна с Възкръсналия Спасител, с победата и радостта, която блика от Неговата смърт, въздигната в живот!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
http://symvol.org/simvolnavqrata/index.php/cyrkoven-afish/item/7-chestit-praznik-11-mai-sv-sv-kiril-i-metodii

PAPER DREAMS

 POKANA 

 Кирсти Гротмол

Изложение на твореца
Често имам това усещане за невидима пеперуда, притихнала вътре в мен. В работата си се опитвам да разкрия тази пеперуда. Никога не знам как ще изглежда преди да излезе.
Моите работи са лични разследвания на вътрешните ми пейзажи. Но все още съм загадка за самата себе си.
Как да живея в конфликтна ситуация днес?
Какво е слабост, какво е сила? Как са свързани?
Хартията е сама по себе си загадка от сила и слабост. Тя е уязвима, но и изненадващо здрава. Има отделен живот сама по себе си.
Колко струва моята ръка? Колко струва моята воля? Колко струва самата хартия?
Сякаш взимам бележки от моя вътрешен мисловен пейзаж.
Обичам да работя с хартия – усещанетото, докосването, мириса, лекотата.
То не прилича на никой друг материал – подвижен, крехък и изненадващо здрав.
Аз съм живописец, скулптор, фотограф,правя принтове и снимам филми, също така съм и творец с хартия. Работя с различни техники и способи и харесвам как те се предизвикват, задълбочават и обогатяват един друг.
Родена в Осло, Норвегия през 1950 г., където и досега живее.
Учила в Академията по изкуства в Осло и в Португалия. Има по-кратки обучения в Япония, Италия и Франция. Работи  скулптури, инсталации, живопис, рисунки принтове, фото, видео, филми.
Самостоятелни изложби в Националната галерия в София, Атина, Германия, Хърватска, Швеция и Норвегия.
Участва  в изложби в Австралия, Япония, Китай, Тайван, Русия, САЩ, Франция, Англия, Италия, Румъния, Унгария, Латвия, Литва, Естония, Ирландия, Холандия, Испания.
От години пише по въпроси на културата и изкуството в периодичния печат.
Правила е документални филми за изкуството.
Филмът  й „Момичето от Севера. Модел за Едвард Мунк“ е част от ежедневната филмова програма на музея на Мунк в Осло. Той е прожектиран и в „ Център Помпиду“ в Париж, на филмовия фестивал в Монреал, както и по норвежката и шведска държавна телевизия.
През 1997-1998 г. е  председател на Асоциацията на визуалните артисти, а през 1997-1999 -  на Асоциацията на норвежките скулптори.
Постоянен член  на Международната асоциация на артистите, работещи с хартия.
 
 
 
Лаура Димитрова
Свързвам хартията с красотата на писането, рисувнето, планирането, с поздравите, които отправям към приятелите си, с писмата, които получавам…с очакването…
 Със съхраняване на мъдростта, на знанията, на спомените и същевременно с мимолетното, нетрайното, променящото се…
И по-прозаично – с документите, бюрокрацията, рециклирането…
Всяко парченце хартия би могло да полети с крилете на мечта…
Може би под текстовете и на най-прозаичните документи се крият неосъществени или невъзможни мечти…
Може би всяка представена тук творба е една мечта, полуосъществена, защото можеше да бъде и по друг начин, нали?
Родена на 12.01.1958 г. в София
Завършва НХА през 1982 г.
Член на СБХ.
Професор по декоративни изкуства и комбинаторика и теория на художествения образ в катедра „Визуални изкуства“ на СУ „Св. Климент Охридски“.
През 2013 г. защитава докторат в СУ „Св. Климент Охридски“.
Изявява се в различни области на съвременното изкуство – уникалния художествен текстил, колажа, рисунката, живописта и др.
Участва в над 200 общи и групови изложби, пленери и арт проекти в България и в чужбина.
Представя 17 самостоятелни изложби, от които 13 в България, 2 в Париж, Франция, 2 в Германия – в Мюнхен и Швандорф.
Нейни творби са собственост на Дома на хумора и сатирата- Габрово; Общинската галерия – Лом; Общинската галерия – Вършец; ХГ – Велес, Македония; ХГ – Стара Загара; Музея на портрета в Тузла, Босна и Херцеговина, Културния център на гр. Лесковац, Сърбия; Общината и  Народния университет в гр. Враня, Сърбия;  Общината на  гр. Велико Търново;  ХГ „Илия Бешков“, Плевен; Галерия „Остен“, Скопие, Македония, Cite internationale des arts, Париж, Франция; ХГ –  Русе; Музея на хумора в град Толентино, Италия; Дружеството на художниците в Пловдив, ХГ Монтана, галерия GEDOK, Мюнхен, Германия, Къщата за изкуство в Швандорф, Германия и др., както и  на различни частни сбирки в страната и в чужбина.
Награди:
През 2005 г. – втора  награда за графика от изложбата на северозападните художници , Лом.
През 2008 г.  – наградата „Джеймс Х. Пинто”  от ХІІІ биенале на портрета, INTERBIFEP, Тузла, Босна и Херцеговина.
През 2011 – грамота за принос в българската култура, педагогическа и творческа дейност в изобразителното изкуство , Майски празници на културата, Велико Търново.
През 2011 –  награда от конкурса на СБХ за специализация в Cite internationale des arts, Париж  през 2012 г.
Награда за графика от Шестото биенале на малките форми, Плевен, 2012;„
Наградата на областния управител на община Стара Загора от Третото балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“, Стара Загора, 2012;
Наградата за български автор от  Петата годишна международна изложба на хартиеното изкуство малък формат от фондация „Аматерас“, София, 2013;
Наградата на ХГ Русе от 4 биенале „Арт миниатюра“, Русе, 2013г.
През 2013 година печели наградата на СБХ  и GEDOK, Мюнхен за резиденция и изложба в галерия GEDOK, Мюнхен, Германия през 2014 г.
През 2015 година печели наградата на СБХ за резиденция и изложба в Швандорф, Германия през 2016 г.
През 2016 година – втора награда от международното биенале Мейл арт, Текирдаг, Турция
През 2017 – втора награда от  9 национална изложба Арт колаж, Пловдив
 подготви Мария Герасова