Category Archives: Универсално познание

ФОРМАТИР

Заобиколени сме в океан от информация, която получаваме   от многобройни информационни източници.Един от основните  е социалните мрежи. Потребителите на най-големите от тях са стотици милиони, дори милиарди хора от всички страни на света.Тяхната мощ е толкова голяма, че се конкурират с най-влиятелните електронни и печатни медии.Те имат и решително предимство пред тях и са независими   от политически и корпоративни влияния. Затова и информацията която подават, обикновено е по-балансирана и независима.
Колкото по-голяма е информационната мрежа,толкова по-трудно можем да се ориентираме в информацията, която подава. Нараства необходимостта от организирането на информационните масиви,за да станат по-достъпни за своите потребители.Това би позволило на всеки от нас да достига по-бързо и лесно до търсените знания и умения в интернет пространството.Процесът на структуриране на информационните  масиви  се нарича форматиране.
 В зависимост от професионалните групи и организации, които  ползват тази информацият може да бъде различни видове. Влияние оказва и естеството на самата информационна услуга. Ако искаш да не се загубиш в океана, трябва да имаш добри ориентири и да си избрал подходящи трасета за придвижване.
maxresdefaultVincent D.Blondel /Блондел/ /1965/ е белгийски математик и информатик.  Произхожда от семейство със сериозни академични традиции.Чичо е на Луи Блондел, който е  известен икономист-теоретик. Блондел изучава философия, математика, инженерни и компютърни науки, в университетите на Лувен /Белгия/,Гренобъл /Франция/, Лондон и Оксфорт /Англия/. Получава магистърската си степен по математически науки от Империал Колидж /Лондон/.По-късно защитава докторска дисертация по приложна математика, в университета на Лувен     /Белгия/.
Научните му интереси, са в областта на математическата теория на контрола и теоретичната компютърна наука. Големите му научни постижения са в областта на сложните компютърни системи, които контролират и координират комплексни информационни и организационни системи.
Той е гостуващ професор по компютърни науки, в Политехническото училище в Лион /Франция 1998 година/ и Парижкия университет „Дени Дидро през 1999,2000,2002 година, както и  в прочутия Масачузетски технологичен институт  /САЩ от  2005 до 2006 година/. Избран е за ректор на Католическия университет в Лувен /Белгия/ за периода 2014-2019 година.
Изследванията на Блондел разкриват пътищата за форматиране на нашия сложен,комплексен и противоречив свят!
Автор: Георги Караджов

 

 

 

ПРИНЦ

Казват, че мнозинството управлява   света.Фактите,като че ли, го потвърждават.В държавите с демократични системи, партиите получили най- много гласове, съставят правителство и са най-влиятелни.Дори,  в страните с по-авторитарно управление,  по-голямата част от хората   приемат, да бъдат управлявани по този начин.А дали е действително така?
Ако изследваме по- подробно историята и историческите процеси, установяваме различни закономерности. Първоначално,  най- напредничавите и продуктивни идеи се подкрепят от едно просветено малцинство.С течение на време, то успява да убеди останалите в полезността, на защитаваните от тях тези и позиции.Неусетно, новото и прогресивното се налага и всички го възприемат,като даденост.
Така, че да не бързаме да отхвърляме предложенията на отделни хора или групи,само защото не се възприемат веднага.Това не винаги означава, че са вредни за развитието.Напротив, доста често, именно програмите на тези „самотни“ гласове печелят срещу конкуренцията и стимулират нашето развитие.
 Lucien_Bonaparte_hiresCharles Lucien Bonaparte/Бонапарт/, принц на Canino и Musignano /1803-1857/ е френски биолог и орнитолог. Той е роден в Париж            /Франция/. Син е  на Люсиен Бонапарт- по-младия брат на прочутия Наполеон Бонапарт и отгледан  в Италия.На 29.06.1822 година се  жени за братовчедка си Зинаида, от  която има 12 деца.Сред тях е бъдещия кардинал Люсиен Бонапарт. 
След женитбата напуска Италия в посока Филаделфия /САЩ/, за да живее с бащата на жена си Жозеф Бонапарт.Открива мустакатото шаварче- птица,която има широко разпространение /включително в България/.
През 1826 година се завръща в Европа, а  следващата 1827 година прави сравнение между птиците на надморската височина на Филаделфия и италианските видове.В 1828 година семейството се заселва в Рим /Италия/,където Бонапарт организира няколко научни конгреса,преподава и пише трудове върху американската и европейска орнитология.
В периода 1832-1841 година  публикува труда си за животните в Италия.Открива и описва нов род гълъби- Зинаида, на името на своята жена. През 1845 година е избран за член на Американското антикварно общество.
През 1849 година е депутат в Римското народно събрание и участва в учредяването на Римската република.Взима и участие в защитата на Рим срещу 40 000 френска армия.След разгрома й по заповед на Луи Наполеон Бонапарт напуска града и се заселва в Марсилия /Франция/.Посещава Англия и Шотландия,където прави методическа класификация на птиците в целия свят. През 1850 година му  разрешават да се върне в Париж,където остава до края на живота си.Там през 1854 година и назначен за директор на Ботаническата градина.Преди смъртта си успява да публикува първия том, който описва птичия свят на света.
Принц по рождение, Люсиен Бонапарт е живото доказателство за значението на „синята кръв“.

 автор:Георги Караджов    

 

 

ЧЕРТОЖНИК

Привличат ни известните,влиятелни и богати личности. Интересува ни всяка информация за тях.Къде са родени,как натрупват богатството си,с какво влияят на околния свят. Обръщаме внимание и на непроверени, дори фалшиви новини за тях.Създава се впечатление, че те са над всичко в нашия съвременен свят,а обикновените хора присъстват в публичното пространство между другото. Факт е, че прочутите хора във всяко общество,  всъщност са малцинство.“Мълчаливото“- мнозинство- техни съвременници са публиката, без която не могат. Може би сред „тълпата“  да има истински творци и иноватори, на които времето  все още не е дошло. Няма нищо по- неприятно и до известна степен загадъчно от неизвестното.

Големите архитекти създават плановете и реализират красивите сгради, а обикновените чертожници ги превръщат в прецизни проекти и чертежи, които строителите да изградят.Понякога един лош чертеж може да провали и най- добрата идея.Неточното проектиране причинява жертви и разрушения.

Charles Louis Cleriseau /Клерисо/ /1721-1820/ е френски чертожник на архитектурни проекти,антиквар и художник.Той завършва Френската академия в Рим и е ученик на художника на антични руини на сгради Джовани Паоло Панини.

 През 1755 година във Флоренция /Италия/ се запознава с големия шотландски архитект Роберт Адам и е негов гид при посещението му в Рим.

 618_348_split-croatiaЗаедно посещават двореца на император Диоклециан в Сплит /днешна Хърватия/.Подготвят цял том, който документира руините и описва двореца.Рисунките в него са дело изцяло на Клерисо. Томът е издаден в Англия през 1764 година и предизвиква истинска сензация, а Робърт Адам създава нов стил в английската архитектура,възкръсващ архитектурните образци от античността.

През следващите десетилетия в Рим, Клерисо става ментор на цяла генерация млади архитекти,спечелили прочутата Награда на Рим за архитектура.

Изключителните му рисунки на антични архитектурни детайли на действителни римски сгради и архитектурни фантазии формират техния вкус.Оказва силно влияние и на брата на Роберт Адам, Джеймс Адам,който също се превръща в голям архитект.

Според историците на изкуството, Клерисо е в основата на възраждането на интереса към античността и възникването на архитектурното течение неокласицизъм. През 1774 година придобил голяма популярност, като създава декорите и дизайна в салона на хотел Grimod de la Rayniere            /Париж/, собственост на бащата на съвременната кулинария Grimod            /герой на друг материал на „Универсално познание“/.

В периода 1785-1789 година, помага на един от бащите основатели на САЩ Томас Джеферсън- тогава американски посланик във Франция, в проектирането на сградата на Конгреса във Вирджиния /САЩ/.

Днес, негови произведения се намират в Ермитажа- Санкт Петербург,музея „ФицУйлям“/САЩ/, Кембридж /Англия…

Клерисо е живото доказателството на тезата, че „чертожника“ има значение.

Автор: Георги Караджов

 

 

УСТОИ

Смутени сме от несигурността на съвременния свят.Климата ни поставя на все по-сериозни изпитания.Тайфуни и урагани с „нежни“ имена нанасят огромни материални и морални щети, дори и на най- големите, и силни държави.Има страни,които със своите действия поставят под съмнение нормалното съществуване на цели региони на земята.Тероризма завладява все по-големи територии и модерния световен ред има опасност да изгуби своите ориентири и опори. В този случай, това се отразява и на всеки отделен човек.Стресът и страхът заемат все по-голяма част от нашето съществуване Необходимо е  да се случи нещо сериозно,за да се върнем към  по-стабилно и предсказуемо битие.

Историята показва,че в периоди на големите катаклизми и промени, човечеството се връща към своите корени.В тях се стреми да намери средствата и механизмите,с които да преодолее проблемите и да начертаем пътя напред.Това е болезнен,но необходим процес,както за света като цяло, така и за всеки един от нас.Корените,без които нашия свят е немислим, обикновено наричаме устои.

eratosten-235x300Ератостен /276-194 г.пр.н.е./ е древногръцки астроном и географ.Роден е в Кирена /Северна Африка/.Получава своето образование  в двата най-големи научни центрове на античността- Александрия и Атина.Служи,като възпитател на наследника на египетския владетел Птоломей III Еверхет.Около 225 година става завеждащ прочутата Александрийска библиотека.Той е един от най- много странните учени на античността Занимава се с астрономия, физика, математика, етнография,филология, философия.

Пръв измерва дъга от меридиана и определя размерите на земята с много близки до съвременните стойности.Пресмята разстоянието от Земята до Слънцето и Луната.

С голяма точност определя наклона на еклиптиката- много близка до съвременната стойност.Съставя каталог от 675 неподвижни звезди.Един от първите каталози в историята на астрономията.

Основоположник е на научната хронология. Той определя и въвежда в практиката понятието високосна година.

Прави географско описание на целия известен дотогава свят и изработва най- добрата карта на света на своето време, и  влиза в историята на математиката с многобройните си математически изследвания.

Със своя живот и научно дело, Ератостен  се превръща в един от строителите на устоите на съвременната наука.

Автор Георги Караджов

СВЕТЛИНА

Светлината е от голямо значение за нас, защото с изгрева на слънцето се събуждаме за нов живот.Лъчите му ни следват през целия ден.Зареждат ни и ни подават енергия. Слънцето и за всички нас има голямо голямо значениe и силно въздействие.

Човекът,който ни кара да се усмихваме дори без да желаем, излъчва светлина.Щастливото събитие е като светлина в тунела.Постижението след положени неимоверни усилия и несгоди „осветява“ съществуванието ни. Комплиментите, за нашата помощ или подкрепа, които получаваме от другите за нашата помощ или подкрепа, също съдържат „светлинни“ елементи.

Да изгрее на хоризонта на успеха и реализацията, за всеки от нас е трудна задача.Понякога са необходими години на упорит труд,себеотрицание, и неотклонно следване на целта. Накрая,когато се появят светлините на прожекторите и застанем в центъра на вниманието, усмивката озарява лицето ни.

73d8ca7d2aПиер Бугер/1698-1758/ е френски учен, един от основателите на фотометрията.Роден е в Льо Кроазик/Бретан-Франция/. Той е един от най-многостранните изследователи на своето време.Изследванията му обхващат геодезията, хидрографията, гравиметрията,оптиката,теорията на корабите. Пръв определя понятието количество светлина.Въвежда принципа на градация на светлината.Конструира фотометър и разработва методи за измерване силата на светлината.

През 1729 година открива закона за отслабване на светлината в среда. Изобретява хелиометър и първия практически използваем фотометър.

Същата година провежда първите опити за измерване на количеството топлина,което земната повърхност получава от слънчевите лъчи.

През 1746 година публикува първия трактат в научната история за конструиране на кораби.В него наред с другите постижения, за първи път се обяснява използването на метацентъра,като мярка за стабилността на кораба.С това спечелва   прозвището „бащата на корабостроенето“.

Става член на Парижката АН /1735/ и на Кралското дружество                        /Лондон-1750/.

За да разбереш светлината,първо трябва да я опознаеш и изследваш. Откритията на Бугер „осветяват“ същността на светлината,като физическо явление.

 Автор:Георги Караджов    

 

 

 

МУЛТИНАЦИОНАЛЕН

Нациите оформят съвременния свят.САЩ,Русия,Китай,Индия са държави, които са познати на всички нас.До скоро, конкуренцията между водещите страни беше в основата на човешкото развитие.Но днес, навлизаме в ново време.Модерните средства за комуникация,повишената мобилност на работната сила,развитието им във всички части на нашата планета, променят правилата на  реализация.Независимо от нашето желание, големите компании наемат квалифицирани специалисти от целия свят. Най- големите фирми инвестират далеч извън границите на държавите,където са създадени.Влиянието им е толкова голямо,че надхвърля рамките на която и да е страна,включително най- голямата и богатата.За световните икономически играчи се въвежда ново прилагателно- мултинационални.

Глобализацията има сериозна поддръжка, но и среща съпротива в съвременния свят. Както нейните ръководители,така и опонентите й трябва да признаят, че днес живеем във все по мултифункционален, мултикултурен, мултинационален и сложен свят.Въпросът не е дали да наемаме чуждестранна работна сила и да използваме технологии на други държави, а как да се предпазим от вредните влияние и явления,които нахлуват в живота ни от близки и далечни страни.

изтеглен файл (1)Saskia Sassen/Сасен/1949-/ е американски социолог от холандски произход, която е известна с изследванията си върху глобализацията и човешката миграция.През 1948 година, семейството й се премества от Холандия в Буенос Айрес /Аржентина/, тъй като баща й си сътрудничи с германските фашисти и е журналист,  който подкрепящ нацистката идеология. 

Сасен прекарва част от детството си в Италия.В ранна възраст научава пет езика.Следва философия и политически науки в Университета на Поатие /Франция/,Римския университет /Италия/,Университета на Буенос Айрес /Аржентина/.

През 1969 става магистър по социология и икономика в университета „Нотр Дам“- щата Индиана /САЩ. Защитава докторат по философия  през 1974 година в университета на Поатие /Франция/.Насочва своите интереси към областта на социологията на урбанизацията-влиянието на икономическите преобразования,миграцията на работната сила и капитала, и комуникационните технологии върху градския живот.Изучава нарастващата транснационална човешка миграция.

Тя получава световна известност с изработването и обосноваването на понятието глобален или алфа град, който е основна структурна единица на глобалната икономическа система.Разкрива географските и инфраструктурните му измерения.Показва връзката и зависимостта му от международната финансова и търговска среда.Обосновава разположението му в стратегически географски локации според значението,което има в йерархията на глобалния икономически и социален живот.

Днес, тя е професор по социология в Колумбийския университет /Ню Йорк-САЩ/ и гостуващ професор в Лондонската икономическа школа.През 2004 година става почетен доктор на Университета в Делфт     /Холандия/, а  през 2014 година почетен доктор на Университета в Мурсия /Испания/ и Екол нормал супериор /Париж/.

През 2013 година получава най- голямата награда на Испания- наградата на принца на Астуриас /испанския престолонаследник/.

Животът, образованието и научната дейност на Саския Сасен показват,че за да можем да се справим с модерния глобализиращ се свят,трябва да го разберем и опишем,като мултинационален феномен.

  Автор: Георги Караджов      

 

 

 

РЕНОВАЦИЯ

По моему, животът не само обогатява, а изтощава и изхабява.Износват се ставите, натоварват се органите .Дори положителните емоции могат да доведат до неблагоприятни последици за нашия организъм. Може би е необходимо да си изработим механизми,с които да се предпазваме от отрицателните влияния на околната среда. Според мен, това не е достатъчно. В случая имаме нужда от периодично „обновяване“ на нашето тяло и дух, за да сме в състояние да посрещнем адекватно предизвикателствата,които ни заобикалят.Възстановяването е строго индивидуален процес. Това,което е полезно за едни, може да е вредно за други.

Дори произведенията на човешката мисъл и дейност се нуждаят от реновация- обновяване.Една от най- големите инвестиционни програми на държавата ни днес е тази, за енергийно обновление на сгради.И тук не може да се открие универсален подход.Едно е да обновяваш сграда-паметник на културата,друго жилищен блок,трето пътна настилка Затова,освежаването на мисленето днес е особено належащо.   

DSC_0510Eduardo Elisio de Moura/Моура/1952-/ е португалски архитект,бележит представител на архитектурната школа на Порто /Португалия/. Роден е в Порто /Португалия/ в интелектуално семейство.Брат му е 9- тия главен прокурор на Португалия. Завършва скулптура, а след това архитектура, в университета на родния си град.В периода 1974-1979 година работи с големия португалски архитект Алваро Виейра,който го насърчава да започне самостоятелна архитектурна кариера.

През 1980 година печели конкурса за дизайна на Casa del Artes /Дома на изкуствата/ с проект ,включващ аудитория и галерия за изкуство в градини в неокласически стил в родния си град Порто.Сътрудничи си с друг голям архитект Siza, при проектирането на португалския павилион на ЕКСПО-2000 в Хановер /Германия/.Специализира се в проектирането на търговски центрове,училища,галерии за изкуство и кинав в Испания, Италия Германия,Англия,Швейцария.

Световна известност придобива с реставрацията на Santa Maria do Bouro /1989-1997/- възстановяването на полуразрушен манастир от 12 век в Амарес /Португалия/ и превръщането му в Pousada-луксозен хотел,който става държавна собственост, а по-късно е предоставен на концесия на  най- голямата верига хотели в Португалия.Става гостуващ професор по архитектура в университетите на Женева,Харвард,Дъблин,Цюрих,Лозана.

Престижът му нараства с проектирането и реализацията на общинския футболен стадиона на град Брага /Португалия/ През 2011 година става втория португалски архитект, получил наградата „Прицкер“ / аналог на Нобеловата награда в областта на архитектурата/.

Получава наградата Wolf за изящни изкуства /2013/ и най- голямата награда за изкуство на Португалия Pessoa /Песоа/ /1998/.Песоа е най- големият португалски поет на 20 век.

Със своето творчество, Моура поставя родината си Португалия отново на световната архитектурна карта.

Истински пионер на „реновацията“ и вдъхването на нов живот на стари паметници на културата, той я превръща в едно от най- перспективните направления в съвременната архитектура и култура!

 автор: Георги    Караджов

ИНДИВИДУАЛЕН

Обичаме да използваме понятието  глобален пазар,глобално мислене,глобална икономика.Говорим за глобализиращ се свят.Индивидуалните различия между хора,етноси,религии,народи имат все по-малко значение.Технологиите скъсяват разстоянията между всички жители на нашата планета.Още малко и може да не обръщаме внимание на родните си места или страни И сякаш, от никъде избликва вълна на интерес към   историята на държавата, в която сме се родили и на рода, на който принадлежим. В един момент започваме да се питаме:” действително ли толкова сме се глобализирали,че сме забравили собственото си „аз“.

Тогава осъзнаваме, че не познаваме достатъчно себе си и заобикалящия ни свят. Да бъдеш себе си е нещо повече от това, правилно да изписваш името си в попълнените от теб официални документи.Родовата памет, те мотивира да изследваш историята на семейството си, а чрез него и тази на родния си град и страната, на която принадлежиш.Бавно разбираш, че не е възможно да се „претопиш“ изцяло в заобикалящата те среда.Светът все пак се състои от отделни индивиди.

torquato_tasso_based_upon_a_painting_by_allori_1575Luis de Molina/Молина/1535-1600/ е испански йезуитски свещеник и ревностен схоластик,защитник на „човешката свобода“.Изучава право в университета на Саламанка /Испания/,  философия в университета в Алкала де Енарес/Испания/ и теология в университета на Коимбра/Португалия/.  През 1563 година става професор в университета на Коимбра.След това в университета на Евора /Португалия/.Завежда катедрата по морална теология, в университета на Мадрид /Испания/,където и умира.

Молина се стреми да помири доктрините на Августин Блажени, за предопределението   и ефективната благодат с мисълта на Ренесанса, и свободната воля на човека,според разбиранията на Калвинизма. Той изгражда собствена религиозна доктрина, според която свободната воля не изключва предопределението.

Противопоставя се на Августинизма, Томизма, ученията на Мартин Лутер и Жан Калвин.Възгледите му предизвикват яростни противопоставяния  в религиозните и научни среди.Самият римски папа се намесва в спора, но така и не се стига до окончателно разрешаване на сериозните противоречия.

Молина е първият йезуит,който пише пространно и сериозно за икономиката, и търговското право.Прави забележителен принос в икономическата мисъл,като обосновава разделянето на анализа на икономическата активност от теологията.Развива теорията за ценовата инфлация.Формулира основното й положение- при еднакви условия,нарастването на количеството на парите в обръщение, намалява пропорционално тяхната стойност и възможността за придобиване на непарични материални блага.

Създава собствено теологично учение-молинизъм,чиято основна цел е помиряване на божественото откровение и човешката свободна воля.

Във времена, когато ролята на отделния човек намалява,Молина възвръща значението и силата на индивидуалната човешка мисъл и воля!

 Автор Георги Караджов      

 

 

ТРАНСФОРМАЦИЯ

Светът около нас непрекъснато се променя.Нараства броя на автомобилите.      Информационните средства бълват информация с все по-голяма скорост.Можем да достигнем всяка точка на земното кълбо за броени часове.Компютрите са навсякъде.Възможностите за комуникация ни позволяват за минути да добием необходимите ни знания за определена тема.  Начинът ни на живот претърпява промени,които не всякога можем напълно да осъзнаем.Те се случват буквално пред очите ни.За да се интегрираме в тази нова среда, ни е необходима истинска трансформация.

Необходимо е да променим съзнанието си,както и начинът, по който възприемаме околните.Трябва да изградим способности за бързо и ефективно адаптиране към непрекъснатите промени.Нужни са ни нови подходи при разрешаването на възникналите проблеми.Както и качествено ново ниво на комуникация с хората около нас.

francisco-suarezFrancisco Suarez/Суарес/1548-1617/ е испански католически свещеник, философ и теолог.През 1561 година изучава право в университета на Саламанка /Испания/.През 1564 година влиза в Йезуитския орден.В 1566 година полага клетва,като йезуит.Същата година започва да следва теология, в университета на Саламанка Започва да преподава философия в Саламанка, а след това е професор в Йезуитския колеж в Сеговия /Испания,1570/.Получава духовен сан  през 1572 година.Преподава в много учебни заведения до 1597 година,когато се премества в прочутия университет на Коимбра /Португалия/.Там оглавява катедрата по теология до смъртта си.

Произведенията му обхващат 26 тома,написани на латински език .Изследванията му обхващат областите на правото,връзката между църквата и държавата,метафизиката,теологията.Папа Григорий XIII лично присъства на първата му лекция в Рим.Папа Павел V го кани да отхвърли аргументите на английския крал Джеймз I.

Суарес е последният крупен представител на схоластиката.За него, метафизиката е науката за реалните същности,реалното, а не абстрактно съществуване.Защото същността и съществуването са едно и също,когато става дума за Бог, но се противопоставя на тезата на Тома Аквински, че същността и съществуването на крайните неща  могат да бъдат индивидуализирани.

Създава собствена школа на философска мисъл,наречена суаризъм.Сред основните и принципи са: индивидуализацията чрез конкретни общност от съществувания,отхвърлянето на абстрактната активност на материята,акцент върху отделния обект на пряко интелектуално познание.Той разкрива възможността за съществуване на една и съща истина, потвърдена от науката и вярата. Посочва важното разграничение между естественото и международното право.Изказва революционната за времето си идея, че авторитета на държавата няма божествен произход.Оказва огромно влияние върху великите мислители Хуго Гроциус,Готфрид Лайбниц,Мартин Хайдегер.

Съвременните научни изследвания обикновено разглеждат „схоластиката“, като закостеняла религиозна и мисловна система.

Със своя живот и творчество, Суарес разкрива дълбоките й основи и доказва, че дори „най-закостенелите“ разбирания и представи, подлежат на трансформация!

Автор: Георги  Караджов      

 

СКИТНИК

Движението е заложено във всеки от нас.Но малцина му обръщат нужното вниманието,което заслужава.За много хора,   двигателна култура се формира   чрез придвижването от местоживеенето до работното място и обратно.Постиженията на модерните технологии не ни стимулират повече  да се движим. Напротив, приучават ни към „по-мързелив“ начин на живот.Докато един ден осъзнаем, че тялото ни страда от функционален дисбаланс, който е пряко свързани със застоялия ни дневен режим.Разбира се има и други примери.Любителите на екстремните приключения и пътешествия, често се превръщат в истински медийни звезди и ни увличат със своя пример.
Искаме или не, движението е един от важните източници на нашата жизнеспособност и сила.Както големите спортисти се нуждаят от качествени тренировки,така и нашите органи имат нужда от  движение,което да ги държи в тонус. В такъв случай е необходимо  да си изработим индивидуален режим,който да отговаря на особеностите на собствения ни организъм.
 Friedrich_Ludwig_JahnJohann Friedrich Ludwig/Лудвиг/1673-1752/е германски архитект и златар.В Португалия е известен,като Joao Frederico Ludovice.Роден е в Хохенхарт /Германия/. През 1698 година заминава за Италия,където се жени и приема католицизма.Променя името си на Ludovici.Работи върху олтарите на църквата Свети Игнатий на Христос и попада под влиянието на големите италиански архитекти Карло Фонтана и Андреа Поци. Йезуитите са впечатлени от неговите умения и талант, и го канят в Португалия. 
Там става известен с проекта и реализацията на Националния дворец Мафра /Mafra National Palace//1717-1731/ за португалския крал Жоао V.Сред архитектурните му творения в  NewCathedral1Португалия се открояват многото църкви и кулата на най- прочутия португалски университет,този в Коимбра. Проектира и параклиса към катедралата в един от най-красивите португалски и европейски градове  Евора.
По-късно получава португалско гражданство.Прочува се и с уменията си,като бижутер и златар.
Във времена,когато придвижването е било голям проблем в Европа, протестанта Лудвиг напуска родната си Германия.В раздирания от религиозни вражди стар континент, той не просто избира съпруга от друга страна,но и се отказва от протестантизма в полза на католическата вяра.По времето,когато Италия е меката на изкуството,науката и архитектурата в Европа  я напуска,за да изгради живота си в Португалия.Държавата,  вече  изгубила своето  значението, което  имала на европейския континент.
И точно там, постига изключителен успех и става придворен кралски архитект.
„Скитническата“  му душа  позволява да намери своето място далеч от дома и да успее в чужда страна,с различна вяра,език и традиции!
Животът на Лудвиг е истински пример, за ползата от скитничеството. 
Автор Георги Караджов