Category Archives: Универсално познание

ОТЛЪЧЕН

Нашето време е на организираното действие.Най- значим дял в икономиката играят големите икономически корпорации и фирмената организация на труда.В политическата система партиите са незаобиколим фактор на обществения живот.Дори в сферата на духа, където в най-голяма степен може да се изявят индивидуалните способности  и въжделения на отделната личност, съществуват религиозни и духовни структури,които в голяма степен оформят нашия мироглед.
Бернар Тисие дьо Малере - bg.wiki4maps.comБернар Фелай/1958/ е швейцарски епископ и бивш висш генерал на Традиционалисткото католическо свещеническо братство, на името на големия римски папа св.Пий X.
Вторият Ватикански Събор, прави истинска революция във вярванията, практиките и литургичните форми на католицизма.Но се оказва, че в католическата църква съществува и движението традиционен католицизъм, което се придържа към литургичните форми и служене на църквата преди Събора.Точно към него, принадлежи и католическото братство св.Пий X.  
В неговата духовна семинария започва религиозното си обучение 19 годишния Фелай. През 1982 година е ръкоположен за свещеник от архиепископ Марсел Лефевр. Той се превръща се в истинска звезда на традиционния католицизъм. Перфектно владее френски,английски, италиански и немски език.
Но когато през 1988 година, архиепископ Лефевр ръкополага за епископи четирима представители на движението,сред които и Фелай, без да има делегирано от папата право за това, се случва немислимото .Папа Йоан Павел II издава официален документ,с който окачествява този акт, като „неподчинение на римския понтифик“ и „схизматичен акт“,което на практика означава отлъчване от църквата.
Край на това противопоставяне поставя папа Бенедикт XVI, койго с указ опрощава автоматичното отлъчване на четиримата епископи и изявява желание за присъединяване на свещеническото братство свПий X, към традиционното лоно на католическата църква.  През 2017 година, четиримата епископи получават правото самостоятелно да ръкополагат свещеници.
Тази история е истински пример, как дори в областта на вярата съществува противопоставяне между традицията и модерността.
 Автор: Георги Караджов

При написване на материала е използвана Уикипедия  

 

ДИАЛОГ

 Съществена част от сблъсъците в днешния свят, се дължат на липсата на диалог.Сякаш, човешката психика трудно приема тезите на другия човек.Не само това,често дори нямаме търпението да се изслушваме.А как тогава можем да живеем заедно и да си сътрудничим?.Това в още по-голяма степен се отнася до въпросите на вярата и веротърпимостта.
File:RPP Kurt Koch (Kardinal) cut.jpg - Wikimedia CommonsKurt Koch /Курт Кох/1950/  е швейцарски католически кардинал.Завършва прочутия университет Лудвиг-Максимилиан в Мюнхен.Защитава докторат по теология в университета на Люцерн /Швейцария/.Трудно е да предположим, защо обещаващия млад учен решава да стане католически свещеник.  
Но е факт, че получава висока оценка за своите способности. През 1995 година е назначен за епископ на Базел.А следващата 1996 получава епископска хиротония, лично от папа Йоан Павел II.
През 2006 година получава световна известност, когато подкрепя мюсюлманите да строят минарета в Швейцария.Но също толкова остро поставя въпроса за по-голяма религиозна свобода на християните в мюсюлманските страни.
Тази позиция не го спира да подкрепи важен документ на Конгрегацията за вярата, който показва разликата между икуменическите цели на католиците и православните от една страна и тези на протестантите от друга.
Папа Бенедикт XVI назначава Кох за президент на Папския съвет, за насърчаване на християнското единство, на мястото на прочутия кардинал Валтер Каспер.
Кох е начело на делегация на Ватикана, която гостува на Вселенския патриарх на Константинопол Вартоломей I ,за празника на св. Андрей през 2010 година.Той е и най-важната фигура във Ватикана, по въпросите на отношенията на католическата църква и евреите.Кардинал Кох,  е и един от кардиналите избрали папа Франциск.
Кардинал Кох днес води диалога на католическата църква със съвременния свят.
 Автор: Георги Караджов 

 

 

 

 

ОТКРОВЕНИЕ

Един от въпросите, който всеки от нас си задава от раждането е :” Каква е  мисията ни на тази земя?”Някои я осъзнават от ранна детска възраст и я реализират сякаш от само себе си.Други я търсят през целия си живот и не са сигурни, че са я разбрали до своя край.А понякога „божественото“ откровение  ни отвежда на неочаквани и от нас места.Не случайно, една от значимите максими в духовното пътуване на човека е – „неведоми са пътищата господни“.

Арборелиус, Ларс Андерс — ВикипедияLars Arbolerius /Ларс Арборелиус//1949/ е роден в Соренго /Швейцария/,но родителите му са шведи по произход.

Израства в Лунд /Швеция/ и е отгледан,като лутеранин- една от най-известните протестантски деноминации.Отрано разбира любовта си към съзерцателния живот.Но след година и половина усилени духовни търсения усеща, че“Истината му е дадена от католическата вяра“.Приема католицизма едва на 20 години.  

22 годишен, той влиза в католическия орден на кармелитите ,в манастира Norraby в Южна Швеция.1977 година в университета на Брюж получава научни степени по философия и теология.Изучава  модерни езици в университета на Лунд,, а защитава докторската си дисертация в Папския богословски факултет в Рим.Ръкоположен е за свещеник в Малмьо-1979 година.

1998 година влиза в историята на католическата църква в Швеция.Папа Йоан Павел II го назначава за епископ на Стокхолм- единствената католическа епархия в Швеция,която включва цялата страна.Той става първият етнически швед на този пост и едва втория скандинавски католически епископ от времето на Реформацията.Повечето католици в Швеция след Реформацията са имигранти или с имигрантски произход от цяла Европа, Близкия изток,араби, арменци особено сред духовенството.

2017 година папа Франциск го обявява за първия шведски кардинал.Същата година е обявен за „швед на годината“, заради „съществената му роля в обединяването на местните шведи и шведите имигранти“.Става и член на Папския съвет, за насърчаване на християнското единство.

„Божественото откровение“ превръща Арборелиус в един от най-големите духовни обединители на Швеция.

 Автор:  Георги Караджов      

 

 

ЕДИНСТВО

Още древните философи обръщат внимание на дуалистичната природа на човека.От една страна той е движел материални подбуди.Сред основните му приоритети са материалното благополучие, натрупването на богатство, икономическото преуспяване.От друга страна дори икономическата наука и практика признава че човешката личност не винаги се движи от чисто материалния интерес.Чувствата, интуицията и ред „необясними неща“ в човешката природа влияят сериозно на пазара и то изкривяват.

Парадоксално, но тези две същности „пребивават“ едновременно в нашето битие и са неотделими от него.Желаем или не това „единство“ е фундамента на човешкото съществуване.
File:RPP Kurt Koch (Kardinal) cut.jpg - Wikimedia CommonsKurt Koch /Курт Кох/1913-1987/ е протестантски теолог и писател.Получава доктора по теология от Университета в Тюбинген /Германия/.Започва да работи с младите и да разпространява евангелското слово по целия свят
Първоначално е мисионер в Африка. През 1949 година създава мисия с цел безплатно разпространение на библията и евангелските писания по света.Мисията,като асоциация, съществува и до днес.Кох обикаля над 100 страни по света и придобива световна известност.
За разлика от „неземния“ Били Майер негова основна тема става окултното и присъствието на демоничните сили в нашия живот.Публикува под много псевдоними.
Убеден е в съществуването на магьосничеството и черната магия, които според него се „борят“ за надмощие над доброто в човешкото съзнание и действия.
Затова централна роля в дейността му заема „разшифроването“ на присъствието и действието на светия дух, както и завръщането на Христос на земята.
Той доказва че наред с влиянието на извънземните, изследвано от Били Майер, част от „единството“ на нашия свят са и демоничните и окултни сили.А борбата с тях е интегрална част от нашето битие
 Автор: Георги Караджов      
 
 
 
 

НЕЗЕМЕН

Дори най-материалистичните човешки общества често се „отнасят“ по звездното небе.Защото историята показва, че средствата за материално съществуване не могат да изчерпят потребностите на отделната личност.И най-меркантилното същество притежава нещо, наречено душа и себе оценка, често наричана съвест.Обикновено, те ни напомнят за себе си, във времена на тежки изпитания, когато парите не могат да оправят всичко.
И тогава ние, хората, започваме да търсим упование в други неща.Те трудно могат да бъдат ясно определени, но ги отнасяме към една слабо изследвана и непозната област- човешкия дух. Там често усещаме, че в нас се таят сили от „неземен“ произход.
  Били Майер – Уикипедия Billy Meier /Били Майер/1937-/ заема 9 -то място в класацията на най-влиятелните духовни фигури на Швейцария.Той е основател на, тъй наречената религия на извънземните- / свободната общност на интересуващите се от граничните, духовни и уфологични науки/.
Уфологията е науката, която се занимава с НЛО- неидентифицираните летящи обекти.
Доста хора са убедени,че неговите фотографии показват извънземен космически кораб, .Майер твърди, че е в редовни контакти с извънземни същества,които той нарича- Plejaren.
Той твърди ,че е седмото прераждане след 6 пророци общи за юдаизма,християнството и исляма-Енох, Илия, Исая, Йеремия, Исус и Мохамед.
Мнозина от скептиците и уфолозите,го определят като измамник и отхвърлят направените от него снимки на извънземни, като манипулирани.
Майер нарича евреите-цигани и пророкува, че те ще извършат бъдещи зверства….
Но въпреки всичко е признат за 9- тата най-влиятелна духовна фигура в историята на Швейцария…
Автор: Георги Караджов

 

 

ИНТЕГРИТЕТ

 В нашия век на специализацията ,най-много се ценят тесните специалисти.От всички средства за масова информация, ни залива строго специфична, високо професионална и …трудно разбираема за широката публика информация…Защото не е във възможностите на всеки да навлезе в истинската дълбочина на определена тема и да разбере нейното съдържание…Кой знае…може би, това е една от причините за дистанцирането на широката публика от обществения живот.
Защото, за да увлечеш хората е необходимо да говориш на разбираем за тях език, дори по най-трудно разбираемите теми.Но затова е необходима наистина широка обща култура, дълбоко познаване на материята,всеобхватен поглед върху дискутирания проблем, характер- накратко- личност със силен интегритет.
Николай из Флюэ — Википедия Николос от Флюе /Nicholas of Flue/1417-1487/ е една от най-забележителните религиозни и духовни фигури на Швейцария.Той е обявен и за неин духовен защитник. 
Забележителното при него е,че той не е просто поредната духовна фигура в швейцарската история.Необичаен е пътят,по който стига до големите духовни прозрения.
Започва живота си,като фермер, за да се превърне във военен лидер, депутат в Националното събрание, съветник, съдия и представете си…мистик.
Сякаш, успешната му кариера в земния му живот, го подготвя за служение на отечеството от по-друг порядък- този на духа. И във всички свои битности прави впечатление на съвременниците си, като личност с изключителен морален интегритет.
Нещо много рядко във време,когато Европа се разкъсва от религиозни, политически и икономически войни.Може би не случайно- „уморен“ от недъзите на заобикалящия го свят се превръща в отшелник и аскет.
Но,въпреки всичко, материалния свят не оставя на мира брат Клаус /духовното име,с което е известен/.С неговото решаващо посредничество е предотвратена война между швейцарските кантони….
Поредното доказателство, че едва ли има по-голяма сила от моралния интегритет и сила на голямата личност.

  Автор: Георги Караджов   

 

 

ОТКЛОНЕНИ

В планината, мнозинството от хората предпочитат отъпканите пътеки.В политиката, казват, предпочитани са ясните и разбираеми послания…Най-гледани в кината и телевизиите са блокбастърите- филмите,в които  ясно разграничаваме добрите и лошите герои и разбира се накрая добрите побеждават…

В духовния и интелектуалния свят, мислителите със свое собствено мнение също не се радват на най-голямо разбиране, и одобрение сред „широките народни маси“.Но дали пренебрегването на гледната точка е най- подходящия начин да се „справим“ с различието.
Ако заобиколим една пропаст това не означава, че тя престава да съществува.А често „пропастите“ в човешкото съзнание водят до дълготрайни негативни последици, върху развитието на човешкия род. 
 КЮНГ ХансДо съвсем скоро не бях чувал за Ханс Кюнг /Hans Kung/1928-2021/.Забележителният швейцарски католически свещеник,теолог и автор някак бе „убягнал“от вниманието ми.Въпреки че живо се интересувам от въпросите на духа.
Може би защото,след като е ръкоположен за католически свещеник, започва научната си кариера в не „най-известния“ германски университет- този в Тюбинген. Или защото е бил само „теологичен съветник“ на епохалния II Ватикански събор,който прави революция в доктрината и практиката на католическата църква.
През 1978 година , след като отхвърля доктрината за „папската непогрешимост“, му е забранено да преподава,като католически теолог.Въпреки това продължава да бъде професор по екуменическа теология, в университета на Тюбинген до пенсионирането си през 1996.За всеобща изненада, остава католически свещеник до края на живота си.Поддържа духовната същност на религията,но се противопоставя на традиционното догматично християнство.Изключителното му произведение- „Християнството и световните религии-пътища на диалога с Исляма,Хиндуизма и Будизма“/1986/, предизвиква истинско духовно земетресение в световен мащаб.
Подписва посланието- „Църквата 2011- Нужда от Ново начало“.
Биографията му е преведена на 39 езика.Избран е за почетен доктор на много университети.На името му е наречен дори астероид….
Излиза,че дори духовното отклонение може да упражнява значимо влияние, в нашия твърде унифициран свят.
 Автор:  Георги Караджов      
 

ЧОВЕШКА МАШИНА

Въпросът за произхода на човека вълнува научната общност, от зората на научните изследвания.Всички философски системи и религиозни учения, поставят човешкия произход в основата на своите разбирания за света.Логично, те дават разнопосочни отговори на този фундаментален въпрос…

Един от най-достоверните подходи за проверка на различните теории за човешкото съществуване, е кои методи за изследване се използват за разкриване на „тайната“ на живота.Биофизиката и химията в най-голяма степен се доближават до разбирането на източниците на живота и начините за неговото изследване. 

 Курт Вютрих – УикипедияКърт Вютрих /1938/ е швейцарски химик и биофизик.Завършва физика,химия и математика в университета на Берн, преди да защити докторската си дисертация в университета на Базел..

Като докторант в прочутия Калифорнийски университет в Бъркли започва да работи  в новата тогава дисциплина-ядрено-магнитна резонансна спектроскопия.Тя е един от най-успешните методи за изследване във физиката на елементарните частици,но той я прилага в друга научна област-хидратацията на металните комплекси в организма.Това е един от най- важните процеси в човешкия организъм,който е решаващ за неговото функциониране и развитие.

Той е един от първите в света,които използват ядрено-магнитни спектрометри за изучаване динамиката и структурата на протеините.Протеините са в основата на осъществяване на жизнените процеси в организма.

След завръщането си в Швейцария си сътрудничи с Нобеловия лауреат Ричард Ернст при осъществяването на първите в света двуизмерни  ядрено-магнитни експерименти. Установява че ядрения ефект на Оверхаузер е подходящ за измерване на разстоянието в протеините.Изследванията му довеждат до революционно откритие- установяване на последователността на резонансите на инхибитора на трипсина от панкреаса на говедата и глюкагона.

Получава най-големите научни награди в областта на биофизиката и биохимията.2002 год. му е присъдена Нобелова награда по химия за „развитието на ядрено-магнитната резонансна спектроскопия за определяне трииизмерната структура на биологичните макромолекули в разтвори“.Откритията му разкриват удивителната прилика във функционирането на комплексите елементарни частици и протеините в човешкия организъм.На 2.04.2018 година той получава постоянно местожителство в Шанхай-Китай.Оказва се че дори Китай живо се интересува от функционирането на отделния човешки организъм.

 Автор:    Георги Караджов      

 

 

 

 

НОВ

Кризите са неизменна част от развитието на човешките общества.Тяхното преодоляване в индивидуалното битие на отделния човек и в обществото като цяло, се явява „вечно“ предизвикателство в движението на човечеството по трънливия му път.За съжаление, най-често започваме да търсим новото във всичките  му измерения- мислене действие, организация,предизвикателство, когато кризата ни връхлети…
В съзнанието ни често битува заблудата, че добре уредените и развити общества са станали такива, сякаш от само себе си.Но, те също имат интересна и драматична история, от която явно са се поучили по-добре от нас, които населяваме по – бедните и лошо-организирани държави. 
Ние, в България мечтаем да бъдем Швейцария на Балканите.Затова, обичаме да изучаваме нейната история и държавна организация.Пишещият тези редове не прави изключение.Но дори аз се изненадвам, колко малко знам за богатата,добре уредена и често давана за пример Швейцария..
download (2)Адолф Банделие /Adolphe Bandelier/1840-1914/ e американски археолог-швейцарец по рождение.Независимо, че семейството му е от столицата на Швейцария-Берн, още когато е малък то емигрира в Америка- щата Илиноис Там , където швейцарски емигранти са направили собствена община.Нямах представа, че в Америка през 19 век е имало толкова много швейцарски емигранти.Но трябва да имаме предвид, че тогава Швейцария не е била една от най-богатите страни на Европа,напротив по стандарт, е една от най-бедните.
Запознанството му, с един от най-големите антрополози на нашето време Луис Морган в Ню Йорк, го насочва към археологията.Но изненадващо за мнозина започва археологическа и етнографска работа сред местното население, в един от най-неизследваните райони на Северна Америка по онова време- Югозападните щати и Мексико.
Може би, защото и той самия идва от един не толкова напреднал и познат район на Европа- Швейцария.Там, той се превръща в най-големия и уважаван изследовател на предисторията в Мексико и щатите Аризона и Ню Мексико. В 1892 година предприема голяма научна експедиция в Еквадор,Боливия и Перу, където разобличава много митове,свързани с историята и развитието на цивилизацията на инките в Перу.
Научното му дело е високо ценено в САЩ.Националният музей на щата Ню Мексико е наречен на неговото име, за неговия принос в изучаването на праисторията на местните култури и етнически групи.През 1881 година е избран за член на Американското антикварно общество.
Така, представителя на една изостанала по европейските стандарти държава от 19 век-Швейцария „открива“ за света една от най- важните „забравени цивилизации“ на новия свят –Америка.
Автор:  Георги Караджов
  
 
 

МОЗЪК

Можем ли да си представим човешкото съзнание без човешкия мозък.Парадоксално,но колкото повече научаваме за функционирането на съзнанието и мозъка,сякаш толкова по-малко разбираме начина на тяхното функциониране.А последните изследвания, в областта на социалните и обществените науки разкриват, че точно те-съзнанието и мозъка, а не битието, са в основата на промяната на човешките общества.
download (20)Огюст Анри Форел /1848-1931/ е швейцарски мирмеколог/клон на ентомологията изучаващ мравките/,невроанатом,психиатър и евгенист.Роден в семейство на ревностни калвинисти, той от малък започва да се интересува от живота на насекомите.Жаден за знания е спечелен за медицината от преподавателя си в медицинското училище в Цюрих Бернхард Гуден.Продължава образованието си във Виена,където е разочарован от австрийския си ментор Мейнерт, за да се  премести в Германия, като асистент в Мюнхенската клиника на Гуден.Там подобрява много експериментални техники в невро-анатомията.  През1877 година описва ядрената и фибриларна организация на вентралната тегментална област- група неврони в средния човешки мозък, която е наречена на неговото име.  
Славата му нараства и става преподавател в университета „Лудвиг Максимилиан“-Мюнхен.Капиталният му труд върху мравките в Швейцария-450 стр. е похвален от самия Чарлз Дарвин.От 1879 година е професор по психиатрия в Цюрихския университет.Там ръководи психиатричната клиника на университета и продължава изследванията си в областите на лудостта, затворническата реформа и социалния морал.Когато я поема, тя е управлявана много лошо от неподготвен и корумпиран персонал.Под неговото ръководство, се превръща във водещото психиатрично заведение в Европа и света.
През1900 година претърпява инсулт, който парализира дясната му страна, но въпреки това се научава да пише с лявата ръка и продължава научните си изследвания.Интересите му надхвърлят областта на неврологията и психиатрията.През 1920 година се присъединява към Бахайската вяра, която открива смисъл във всички религии и проповядва единство на всички хора, като изоставя по-ранните си социалистически възгледи.
В своето изследване на мравките, той често прави аналогия между тяхното поведение и това на хората, и човешките общества.Независимо, че тези сравнения не се възприемат изцяло от научната общност, трудът му е признат за класика в областта на човешката психология, и за „най-важен принос в изследването на психологията на насекомите.“
Форел пръв доказва експериментално, че невроните са основните елементи на нервната система.Той доказва, че вервно,мускулната връзка се комуникира само с контакт- контактна теория на Форел.Самото понятие неврон е използвано за първи път от германеца Валдайер, въз основа на изследванията на Форел.Без самия, той да е извършил самостоятелна научна работа.,славата му незаслужено надминава тази на Форел.
От 1978 до 2000 година образа на Форел е върху банкнотата от 1000 швейцарски франка.
Автор: Георги Караджов