Category Archives: Съвети

Шик идеи за подреждане на масата

  с които ще впечатлите гостите си

Ще имате гости. Може би първото нещо, което ви изплува в главата е какво ще бъде менюто. Дали ще сготвите някоя вкусотия, дали ще купите нещо готово, дали ще ги поканите само на чаша приятно питие…
След като хапването вече е налице, идва моментът с приготвянето на масата. И за да бъде всичко перфектно, ето няколко идеи как да подредите приборите, салфетките, декорациите.
Дори и да не спазите строгите етикети, винаги прави впечатление, когато масата е добре аранжирана.
Снимки: architectureartdesigns.com
http://www.highviewart.com/gurme/shik-idei-za-podrezhdane-na-masata-s-koito-shte-vpechatlite-gostite-si-8377.html

Практични съвети от кухнята

Практични съвети от кухнята 

Запознайте се с няколко практични съвета от кухнята, с чиято помощта ще се превърнете в същински виртуоз на черпака.
Ако се чудите как ястията в телевизионните реклами и филми винаги изглеждат така „напудрени” или се приготвят само за миг като с магическа пръчица, то тайната е в практичните трикове, които почти всеки по-напреднал кулинар знае. Ето няколко съвета:
Най-добрият начин да разтопите шоколад

В микровълновата. Така ще избегнете загарянето. Разтапяйте докато течността стане мека и блестяща. За перфектни резултати начупете шоколада на парченца и го поставете в абсолютно сух съд (само една капка вода може да развали плътността). От време навреме разбърквайте до получаване на гладка смес.

Не изплаквайте пастата

Противно на вярването, перфектно приготвената паста (спагети, макарони, лингуини…) не се нуждае от изплакване след сваряване. Всъщност точно остатъчното нишесте по повърхността й позволява на соса да проникне в дълбочина. За да не залепва обаче, добавете няколко капки олио във водата при варенето, съветват от moetodete.bg. Единственото изключение е, ако искате да я сервирате под формата на салата или студено предястие. 3 – 4 секунди под студена течаща вода са достатъчни.

По-пухкаво картофено пюре

Няма нищо по-вкусно от домашно приготвеното картофено пюре за гарнитура към основното ястие. За да му придадете повече обем, при мачкането на картофите добавете ¼ сода.
По-вкусно печено месо

Преди да пъхнете свинското във фурната, оставете го да престои около час на стайна температура. Така не само ще се изпече равномерно със златиста коричка, но и ще намалите времето за приготвянето му.

Пресоляване на ястието

Ако при готвене прекалите със солта, добавете към ястието 1 чаена лъжичка захар и 1 чаена лъжичка ябълков оцет. Разбъркайте добре и след 5 минути опитайте – солта я няма.

Черупка в счупеното яйце

Много често се случва при счупване на яйце част от черупката да падне в сместа. А изваждането й е доста хлъзгава работа и определено не е за хора със слаби нерви. Но ако намокрите пръста си с с вода преди да бръкнете в яйцето, парченцото сякаш само ще се залепи за вас.

Нов живот за захаросания мед

Оставете буркана да преседи 5 – 10 минути в съд с вряла вода, докато отново стане течен и гладък. За да запазите ефекта, съхранявайте го плътно затворен, на хладно и сухо място (но не в хладилника).

Лесно отваряне на буркани

Поставете капачката под струята на топлата вода за няколко секунди, след това го увийте с влажна кърпа (за по-стегнат захват) и завъртете. Внимание: оставете буркана да се стопли малко на стайна температура, за да не се пукне от контрастната температура.

Почистване на загоряла фурна

Обикновено най-потърпевша от остатъчните мазнини е готварската печка – котлоните и фурната. Ако нямате ефикасен почистващ препарат, направете паста от сода бикарбонат и вода и я нанесете по загорелите повърхности. Включете фурната на най-ниска степен и оставете да престои така около 30 минути. Ще видите колко лесно ще отстраните всички остатъци след това.

http://life.dir.bg/news/domakinstvane-12409541
 тагове: практични, кухнята