Category Archives: Прославили България

Десетте изобретения, които промениха света

изобретения

Известен факт е, че хората са изобретателен вид. Въпреки че обитаваме планетата от сравнително кратко време, ние сме създали невероятни неща.
От момента, в който някой е ударил камък в земята, за да го заостри, през измислянето на колелото, до изпращането на роувъри на други планети, човешката раса винаги се е старала да надхвърля възможностите си. Вижте десетте най-важни изобретения, превърнали човечеството в това, което е сега.
Колелото
колело
Преди изобретяването на колелото през четвъртото хилядолетие преди новата ера хората били изключително затруднени в пренасянето на вещи на дълги разстояния. Всъщност самото колело не е било най-трудната част от „изобретяването на колелото“. Според Дейвид Антъни (David Anthony), който е професор по антропология в колежа Хартуик, най-сложният етап бил скачването на неподвижна каросерия с подвижни цилиндрични колела.
„Искрата на брилянтност е прехвръкнала при създаването на концепцията за колела и оси“, казва Антъни. „Но направата на такова превозно средство била трудна.“
Но тежкият труд, който са положили нашите предци, се е отплатил. Каруците и талигите улеснили земеделието и търговията, позволявайки транспортирането на стоки на далечни разстояния. В наши дни колелото е неизменна част от живота ни. Използваме ги навсякъде – от часовници до автомобили и вятърни турбини.
Пиронът
пирон
Без пирони определено нямаше да има човешка раса. Това ключово изобретение е на повече от 2000 години и вероятно е замислено, чак след като нашите предци са се научили да обработват различни видове метали.
До началото на XIX  век пироните са правени на ръка – ковач нагрявал правоъгълен железен прът и го оформял, така че да се получи връх, казват от Вермонтския университет. Тогава се появили и първите машини за пирони. Технологиите за направа на пирони продължили да се развиват и сега производството е напълно автоматизирано.
Компасът
Древните мореплаватели се ориентирали по звездите, но този метод не работел през деня или в облачни нощи, което се явявало сериозна опасност.
Китайски компас. Typo | Creative Commons

Китайски компас. Typo | Creative Commons

Китайците изобретили първия компас някъде между IX и XI век. Техният компас бил направен от магнетит – естествено намагнетизирана желязна руда – чийто свойства били изучавани от векове. Скоро технологията стигнала до европейците и арабите. Компасите позволявали на мореплавателите да се ориентират точно, което в крайна сметка подпомогнало търговията и допринесло за Великите географски открития.
Печатната машина
Германецът Йоханес Гутенберг изобретил печатната машина през 1440 г. Създаденият от него машинен печат с подвижен набор поставя началото на революция в печатането.
MatthiasKabel | Creative Commons

MatthiasKabel | Creative Commons

Благодарение на тази нова технология печатането станало значително по-бързо и книгите излизали в доста по-големи тиражи. До началото на XVI век в Европа вече били напечатани повече от 20 милиона книги.
Двигателят с вътрешно горене
При тези двигатели запалването на гориво изпуска нажежени газове, които с разширяването си притискат бутала и по този начин се получава задвижване.
Zephyris | Creative Commons

Zephyris | Creative Commons

Това означава, че двигателите превръщат химична енергия в механична работа. Десетилетия наред инженери и учени се опитвали да подобряват технологията за двигатели с вътрешно горене, която е такава, каквато я познаваме някъде от втората половина XIX век.
Тези двигатели поставили основите на индустриалната епоха и позволили създаването на голям набор от машини, включително автомобили и самолети.
Телефонът
Въпреки че няколко изобретатели са работили по електрическо предаване на звуци от разстояние, Александър Греъм Бел е първият, който получил патент за създаването на електрически телефон през 1876 г. На схемата горе се вижда изобретението, за което Бел е получил патента.
telephone-invention
Той наричал телефона „електрическа машина за реч“. Изобретението се прочуло бързо и направило революция в бизнеса и комуникациите. Когато на Александър Бел починал на 2 август 1922 г., телефонните услуги спрели за една минута в чест на великия изобретател.
Електрическата крушка
Когато разполагате само с естествена светлина, сте ограничени от продължителността на деня. Електрическите крушки променили света, позволявайки ни да бъдем активни и през нощта.
електрическа крушка

Terren | Creative Commons

Според историците около десет души са допринесли най-много за създаването на крушки с нажежаеми жички. Смята се, че най-голям принос имал Томас Едисън, който през 1879 г. успял да създаде напълно функционираща осветителна система, включваща генератор и окабеляване.
Осветителните крушки успели да променят дори човешкия сън. Преди тях хората си лягали с настъпването на нощта, а сега имаме възможността да си лягаме, когато пожелаем, защото имаме възможност да виждаме дори в най-тъмните часове на денонощието.
Пеницилинът
age-1238315_640
Това е едно от най-известните открития в историята на човечеството. През 1928 г. шотландският учен Александър Флеминг забелязал, че изложена на въздух, една от лабораторните му стафилококови култури хваща плесен. Там, където имало плесен, вече нямало бактерии. От тази плесен учените разработили лекарството пеницилин, което унищожава голям брой бактериални инфекции, без да наврежда на самия човек.
Пеницилинът се произвежда масово от 1944 г. Около 1 на всеки 10 души има алергия към пеницилин според проучване, публикувано през 2003 г. в сп. Clinical Reviews in Allergy and Immunology. И въпреки това повечето хора развиват толерантност към лекарството в крайна сметка.
Противозачатъчни
birth-control-pills
Противозачатъчните хапчета и презервативите не само разпалили сексуална революция в развития свят, позволявайки на мъже и жени да правят секс и за удоволствие вместо само за възпроизвеждане, но и значително намалили броя на децата на глава от населението в държавите, в които тези средства се използват. По-малкото гърла за хранене дали възможност на модерните семейства да си позволят по-добър стандарт на живот и да отгледат децата си по-добре.
Интернет
интернет таблет
Интернет наистина няма нужда от представяне. Глобалната система от взаимно свързани компютърни мрежи, позната като интернет, се използва ежедневно от милиарди хора по света. Безброй хора са помогнали за разработването му, но човекът, който се споменава най-често, е компютърният специалист Лорънс Робъртс.
През 60-те години екип компютърни специалисти, работещи за ARPA (агенция към Министерството на отбраната на САЩ), създали комуникационна мрежа, която свързвала компютрите на министерството. Мрежата, наречена ARPANET, е бащата на интернет.
http://megavselena.bg/desette-izobreteniya-koito-promeniha-sveta/
тагове: десетте, изобретения, света

До Вегас и назад.

Новото интервю на BodyConstructor със световния шампион на IPL Ростислав Петков!

До Вегас и назад. Новото интервю на BodyConstructor със световния шампион на IPL Ростислав Петков!
Световният шампион по силов трибой Ростислав Петков е един от най-добрите български силови трибойци за последните години, рекордьор и многократен национален шампион. Негово постижение е трибой от 758.5 кг. без екипировка в категория до 75 кг за федерацията IPL бе поставено преди около седмица и вероятно ще остане ненадминато още дълго време. Понастоящем живее в САЩ, но се прибра за малко в България наскоро и сподели пред читателите на Bodyconstructor част от методиките си на трениране, начините за избягване на контузии, особеностите на силовия трибой в САЩ и бъдещите си планове. И не само това – той е един човек, от когото всеки трениращ би могъл да черпи мотивация и да продължава да става все по-добър. Ето какво каза той в поредното си интервю за  Bodyconstructor.
Здравей отново,
разкажи ни малко повече за Щатите, състезанията и преживяванията си там. Какъв беше мотивът за решението ти да заминеш за Америка?
- Участвах на две състезания там, имах покана и за трето – Olympia Pro – състезанието, което се провежда на Mr. Olypmia. Не отидох, защото реших да си дойда и да си почина малко. Двете състезания, на които участвах, бяха организирани от небезизвестната верига фитнес зали Metroflex – те правеха турнира в Калифорния.
- Кои са основните разлики между състезанията в България и Европа, които са основно под егидата на IPF, и тези в САЩ – като правила, условия и състезатели?
- Във федерацията, в която аз участвам, правилата са абсолютно същите – даже бих могъл да кажа, че са малко по-строги в някои отношения. Относно състезателите – тук, в България има може би 40-50 човека, които се състезават активно и сериозно в този спорт, и въпреки това ни е трудно да се разбираме лесно помежду си. Там има такъв брой хора само в една категория и всички са сплотени и приятелски настроени един към друг. 
- Явно състезателите там имат повече респект едни към други. Ти участваш в състезания, чиито правила се доближават до европейските. Всички почитатели на силовите спортове обаче са гледали онзи американски силов трибой, който цели да се вдигат огромни тежести с дебели екипировки и по-плитки движения. Имаш ли планове да започнеш да се състезаваш за тези федерации?
- Едва ли – не ми харесва идеята за състезанията със специалните екипировки. Губи се красотата от цялото движение. Екипировката, която е позволена от федерацията, в която аз участвам, е същата като на IPF с една единствена разлика – не може да се вдига с еректор на тягата. Има дивизия за double-ply, където е позволена двупластовата екипировка и там може да се вдига с еректора.
- Какви са бъдещите ти планове в България? Имаш ли намерения да се състезаваш за страната, за IPF?
- В момента почивам след Световното първенство на федерацията IPL във Вегас. Престъпление беше да не участвам. Исках да поставя исторически трибой, който никой не е надминавал. На предпоследното състезание направих 725 кг., което е със 17 кг. по-малко от най-големия поставян рекорд изобщо. Той обаче е поставен във федерация, в която клякат наполовина. Аз исках безапелационно да бъда най-добрият – без екипировка. И успях! 
- Това наистина е страхотно постижение. И нека всички наши читатели бъдат наясно, че такива тежести се вдигат от елитни състезатели в горни категории, с които те печелят отличия. Разкажи ни обаче, малко повече за методиките, по които тренираш в момента, за чистотата на всяко едно от движенията ти в сравнение с преди. Въвел ли си някакви подобрения и оптимизации на тренировъчния си процес?
- Реално да. Промених много неща с помощта на моя приятел Станислав, с когото тренирам. Начинът, по който се готвя сега, включва веднъж седмично подготовка на движения. Винаги съм си мислел, че това е малко, но когато увеличиш натоварването на такова нечовешко ниво, възстановяването става по-бавно. Преди винаги съм тренирал два пъти в седмицата всички мускулни групи. Най-интересното около подготовката за първото състезание е, че бях разделил тренировките на два кръга. Всичките упражнения от тях, правех през 1 минута, като съответно сменях повторенията. Това е доста по-различно от начина, по който съм тренирал преди. 
- В момента като че ли преобладават методиките на по-старите школи, според които се тренира по-често – до каква степен е ефективно обаче може би зависи от конкретния  човек и подготовката му. С какво смяташ, че силата допринася за развитието не само в силовите спортове, но в културизма, фитнеса, в стремежа да изглеждаме по-добре?
- Както всеки спорт, и силовият трибой учи на дисциплина – учи как да успяваш. Ако успяваш на подиума, лесно би успял да пренесеш успеха и в живота. А иначе всички добре знаем, че когато се тренира с големи тежести, се тренира една група мускулни влакна, които правят човек да изглежда по-плътен, не толкова надут като културистите.
- Ако целта е повишаване на силата, пречи ли това на развието на мускулната хипертрофия? Могат ли и двата метода се комбинират ефективно?
- Да, разбира се. И при нас трябва да има подобна цикличност – период, в който се тренира за мускулен растеж, а после – за това да накараш тези по-големи мускули да работят за сила.
- Каква смяташ, че е ролята на техниката върху изграждането на сила – трябва ли в началото да се работи изцяло само за нея или впоследствие и постоянно да се подобрява?
- Мисля, че с първата направена крачка в залата, трябва да се започне да се работи с техниката и непрестанно да се подобрява. Аз лично постоянно променям нещата – винаги съм искал, когато правя клек, лежанка или тяга, отстрани да изглежда естетически добре.
- Да, техниката и правилното изпълнение са изключително важни не само в трибоя, но и в щангите и в културизма. Какво според теб е бъдещето на силовия трибой в България? Смяташ ли, че имаме силни състезатели, които могат да се развиват и да достигнат нивото, което ти успя да постигнеш преди 2 г. и което продъжаваш да поддържаш?
- Разбира се, че има. Има момчета, които вървят лека-полека към върха. Няма да споменавам имена, всички ги знаем. Мисля, че проблемът при нас е, че не сме сплотени – не трябва да се караме, а да си помагаме. Това е много важно.
Ростислав Петков - световен шампион 2014, IPL
- За съжаление това се наблюдава и в други спортове у нас. Смяташ ли, че в силовия трибой и вдигането на тежести един атлет може да достигне световно ниво, без употреба на синтетични стимуланти?
- Убеден съм, че може. Обаче трябва да имаме нужното търпение. Планът, по който действаме, трябва да е изключително прецизен. Трябва да се съобразяваме стриктно с храната и хранителните добавки, както и с възстановяването. Възможно е, убеден съм в това.
- Контузиите са доста често срещани в силовите спортове и в културизма. Какво можем да направим, освен подобряването на техниката, за да ги избегнем? Как да ги третираме, ако се случат?
- Преди малко споменах важността на плана за действие. Ако той е достатъчно добре подреден, ще ни предпази до голяма степен от контузии, понеже ще сме подготовени за следващите по-тежки тренировки. Ако днес например тренираме с 20 кг, а утре решим да отидем в залата и да вдигнем 200 кг., шансът да се контузим е много голям. Стречингът също е много важен – трябва постоянно да се разтягаме. Много хора го подценяват, но то е доста важен фактор. Колкото по-разтеглив и мек е един мускул, толкова е по-трудно да се контузи.
-Това е една от най-честите причини за контузии при любителите, имайки предвид, че и голяма част от тях използват анаболни стероиди, които бързо им дават приръст на сила. Те се увличат по големите тежести, ограничават движенията си, а това неминуемо води до контузии. Ако получим контузия, обикновено трябва да проявим търпение и да потърсим лекар, не да чакаме да се оправи от само себе си?
- Разбира се, че така трябва да постъпим. Ще дам пример. Тренираме си в залата и усещаме болка и напрежение в трицепса например, но продължаваме да натискаме и тренираме – така в края на тренировката можем да се окажем сериозно контузени. Бих посъветвал всички, които не чувстват нужната сигурност в дадена част от тялото си, да му дадат нужната почивка. Доста често пренатоварването е причина за контузиите.
- Преживявал ли си тежки контузии, които са те спирали да се състезаваш?
- Не съм имал контузии, които да ми наложат да избягвам залата. Но преди година леко си разтегнах гърдата, дори бях скъсал мускулни влакна. Веднага осигурих нужното време на мускула да се възстанови и сега нямам абсолютно никакви проблеми. 
- Какво би посъветвал почитателите на силовите спортове?
- Никога да не се отказват. Да имат точна и ясна цел и да се концентрират достъчно добре върху нея. Трябва да сме приятели и да споделяме начините и методиките на трениране, защото ако не си помогнем ние, няма кой да ни помогне.
https://bodyconstructor.com/new.php?id=346&g_id=7
 тагове: Вегас, Ростислав Петков!