Monthly Archives: август 2014

МАНАСИЕВАТА ХРОНИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ бр.119

 През ХІV в. български преводач се заема с невероятната по онова време задача да преведе стихотворната хроника на Константин Манаси от ХІІ в., като спази размера и даде адекватни български думи на гръцките. Това, според специалистите, бележи “етап в развитието на книжовния език” (с. 31, Иван Буюклиев). Освен това, българския преводач е бил и историк, той въвежда допълнителни 19 сведения в хрониката, които липсват при Манасий, и които засягат българската история. Всичките 19 добавки, направени от българския преводач в Манасиевата хроника, за да се отличават от преводния текст, са изписани от него с …червено мастило(тук в курсив).

Ето един пример: „При Константин Брадати стана шестият вселенски събор. При този цар Константин българите преминаха през Дунава и отнеха на гърците тази земя, в която живеят и досега, след като ги разбиха. Тази земя преди това се наричаше Мизия. Тъй като бяха многочислени, те изпълниха и тая и оная страна на Дунава, чак до Драч и по-далече, защото власи, и сърби, и прочия, всички са едно” (Хрониката на Константин Манаси., С. 1992, с. 143,144).
 Какво се знае за горната добавка на българския преводач? “Разположението на тази добавка в Cod.Vat.Slavo 2,fr.124r твърде интересно. Първата част от нея (“При Константин Брадати стана шестият вселенски събор”) е на 7 и 8 ред отгоре надолу (на осмия ред започва обяснителна бележка-приписка на латински език). Следва миниатюра представяща същото събитие (Вж. Дуйчев. И. Миниатюрите на Манасиевата летопис. С., 1964, №45). Под миниатюрата е изписана останалата част от добавката…”(с. 234). Ето:
552395_10151259234702178_353369484_a
Българският читател може да се запознае с хроника ( http://www.speedyshare.com/vr3MQ/MANAS.pdf ), която отдавна е предмет на проучване от специалистите и която е ценна част от старобългарската литература, писана  по нареждане на цар Иван Александър (1331-1371).
“…Тъй като бяха многочислени, те изпълниха и тая и оная страна на Дунава, чак до Драч и по-далече, защото власи, и сърби, и прочия, всички са едно”(Хрониката на Константин Манаси., С. 1992, с. 143,144)…”.
За да се разбере какво има предвид българския книжовник във връзка с   горния пасаж, е необходимо да се знаят и другите негови добавки към Манасиевата хроника. Така напр., когато Манасий пише за Новохудоносор и съобщава колко земи е превзел, българския преводач прави следната добавка: “От този Новохудоносор халдейското, асирийското, мидийското и вавилонското царство бяха едно” (с. 64). Тоест, българския преводач, по отношение на пасажа, че “власи, и сърби, и прочия, всички са едно” има предвид, че са подчинени от българите…
Особено ценно е и това негово сведение: „При този цар Анастасий българите започнаха да превземат тази земя, като преминаха при Бъдин. А преди това започнаха да превземат долната Охридска земя и след това цялата тази земя. От тръгването на българите досега са изминали 870 г.“. Това е допълнил към главата за царуването на Анастасий (491-518) българския средновековен преводач на Манасиевата хроника…(Хрониката на Константин Манаси., С., 1992, с. 123). В превод на английски :“During the reign of  King {Emperor} Anastasius, the Bulgarians began to invade this land, by surpassing {Danube} at Bdin and began to seize… first the lower land of Ohrid, then this whole land. From the beginning of Bulgarian movement 870 years have passed…”
By: Constantine Manasses { c. 1130 – c. 1187 }
Remarks: Bulgarian translation of Constantine Manasses chronicle dates appr. 1360  A.C.
Anastasius I c. 430 – July 518 was Byzantine Emperor ruling from 491 to 518.
 
 Кирил Милчев
Ник Симеонов
тагове: манасиевата, хроника, българите

НАЙ- ГОЛЯМОТО ЦВЕТЕ В СВЕТА бр.119

Най-голямото цветеНай-голямото цвете в света се казва Рафлезия арнолди (Rafflesia arnoldii) и обитава дъждовните гори на индонезийските острови Суматра и Борнео. Диаметърът на гигантското цвете достига над 1 метър, а теглото му понякога надхвърля 10 кг. Рафлезия арнолди е изключително рядко и трудно откриваемо растение, тъй като цъфтежа му трае само около една седмица. Растението паразитира, като се храни с растителните сокове на лианите около него. Освен паразитно, гигантското цвете се храни и с насекоми. То излъчва особена миризма на гниещо месо, което отблъсква животните но привлича насекомите. Щом насекомото кацне върху цветето, то бива смляно от соковете му.

http://vseznaiko.net

тагове: голямо, цвете, света

КАК ЦАР КАЛОЯН ПОЛУЧИЛ ИМЕТО СИ? бр.119

Цар КалоянЦар Калоян (Йоаница) е български цар, управлявал 10 години между 1197-1207 г.  Той е най-малкия брат на Иван Асен I и Теодор Петър. През 1187 година, след битката за Ловеч, е бил пратен като заложник във византийската империя. Там той прекарва 2 години от живота си, след което успява да се завърне в България. По време на престоя си във Византия той получава името Калоян, с което е по-популярен и до ден днешен. Жените във Византия много харесвали Йоаница и започнали да му викат Калоян, което в превод от гръцки означава хубавия Йоан. След възкачването на престоя, цар Калоян (известен още и като Ромеоубиеца) става един от най-успешните български владетели.

 http://vseznaiko.net/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%8F%D0%BD тагове: цар, Калоян, получил, името

РИБАТА КЛОУН МОЖЕ ДА СМЕНЯ ПОЛА бр.119

рибата-клоунРибата-клоун е една от най-красивите риби на земята. Обитават кораловите рифове на Индийския и Тихия океан.  Рибата-клоун живее в удивителна симбиоза  със  хищната Актиния. Тя притежава кожна слуз, която я предпазва от отровните пипала на актинията. Храни се с остатъците от жертвите на актинията, както и с някои по малки риби.

Удивителното при рибата-клоун е, че тя може да си сменя пола. Обикновено рибите-клоун се движат на групи. Водач на групата е най-едрия екземпляр, който е женски. Вторият по големина екземпляр е мъжки и само той има право да опложда женската. Ако женската умре, то мъжкия заема мястото й. За целта той си сменя пола на женски, а следващия в йерархията заема неговото място.

http://vseznaiko.net/

тагове: рибата, клоун, сменя, пола

УДУМБАРА бр.119

 Удумбара е свещено за будистите цвете, което според тях цъфти веднъж на 3 хил. години. Според будистите, цъфването на Удумбара предшества пристигането на „Свещения крал, който върти Колелото” в човешкия свят. Последния път, когато цветето е разцъфнало е било преди 3 хил. години по времето на Буда. Самият Буда също предсказва, че следващия път когато цветето отново разцъфне ще се появи „Свещения крал“, който ще предложи спасение на хората.

Интересното е, че през последните години цветето Удумбара отново цъфти и то по целия свят. Будистите вярват, че скоро ще се появи Човек, който ще ни поведе към спасението.

Също интересен факт за Удумбара е, че дори да бъде откъснато, то може да запази свежия си вид с месеци.

http://vseznaiko.net/

тагове: удумбара, цвете, свещеноо, будисти

ИЗУМИТЕЛНО КУЧЕ ХОДИ ПО ВЪЖЕ бр.119

Изумително кучеНа пръв поглед Ози е съвсем обикновено куче. То е кръстоска между бордър коли и австралийско келпи. Ози обаче има необикновената за куче способност да ходи по въже. Ози притежава и рекорда на Гинес за най-бързо ходене по въже от куче. Кучето преминава по въже дълго 3.5 метра за фантастичните 18.22 секунди. Ози и неговият собственик Ник Джонсън живеят на остров Ангълси, северен Уелс. Ник, който е дърводелец разкрива, че Ози притежава и други подобни умения, като ходене по тесен перваз и балансиране върху раменете му докато работи.

 Предоставил: Пламен Янков

тагове:изумително, куче, ходи, въже

БЪЛГАРИЯ СЕ СВИВА бр.119

 с по 23 дка на година

image

Черно море и Дунав изгризват крайбрежията

Черно море и Дунав изгризват крайбрежията на България и бавно, но сигурно намаляват официалната площ от 111 000 кв. км на нашата родина. Според учените от Института по океанология към БАН – Варна, всяка година морето изяжда по 23 дка земи от българската територия. Хиляди декари е загубила от територията си страната ни през последните 100 години и в резултат на ерозията по бреговете на Дунав по българските острови, каза пред “Телеграф” директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав инж. Георги Георгиев. Според учените от института по океанология към БАН – Варна, всяка година морето изяжда по 23 декара земи от българската територия. Според професор Веселин Пейчев движението на водата с 1 см нагоре отнема по метър от брега. Ако до края на века морето вдигне нивото си с един метър, може да залее брега и плажните ивици да изчезнат.

За век морето може да погълне 100 м от сушата и да потопи крайбрежните ни курорти, но това са най-песимистичните прогнози, коментира специалистът. Обезпокоително е това, че брегоукрепването по родното Черноморие се върши на парче, същевременно не спира строителството в забранените зони. Това води до унищожаване на бреговата ивица, която не е гарантирана срещу земетресения, цунами, урагани и други рискови и катастрофални явления.

БЛИЦ

http://kurier.bg/nauka/46870.html

тагове:България, свива, 23 декара, година

НЕВЕРОЯТНО ПРИЯТЕЛСТВО бр.119

 между лъв, тигър и мечка!

image

Единствената в света необикновена тройка обитава животинския приют “Ноев ковчег”

Триото BLT е единствената комбинация от мечка, лъв и тигър в света, която живее заедно, пише TwistedSifter. Нека ви ги представим – Балу е американска черна мечка, Лео е африкански лъв, а Шер Хан е бенгалски тигър. Преди време полицията в Атланта, щата Джорджия ги открива в подземието на дом в града по време на акция срещу разпространението на наркотици. Тогава и трите зверчета са само на няколко месеца и са изплашени, недохранени и пълни с паразити, разказва obekti.bg.

Щатските власти ги отвеждат в животинския приют “Ноев ковчег”, където грижите на персонала и вродената жажда за живот превръщат мечката, тигъра и лъва в здрави животни, които са и неразделни приятели напук на всякакви заложени в природата им инстинкти.

предоставил: Крум Павлов

тагове8 невероятно, приятелство, лъв, тигър, мечка

7 НАЧИНА ДА ПОДОБРИМ бр.119

 настроението за 5 минути!

image

Понякога, въпреки че не го искате, сте кисели, нали? По-добре поемете нещата в свои ръце и направете нещо за себе си…

Понякога, въпреки че не го искате, сте кисели, нали? В такива моменти ви се иска да се скриете някъде, за да не досаждате на никого с омърлушената си физиономия. Но знаете отлично, че така няма да си помогнете. По-добре поемете нещата в свои ръце и направете нещо за себе си.

Предлагаме на вниманието ви 7 начина, благодарение на които можете да подобрите настроението си само за 5 минути.

1. Гушнете слънчевите лъчи – ако сте от ония офисни мишки, които нямат време да си поемат дъх от много работа, нищо чудно често да сте под стрес и настроението ви да е скапано. Когато нямате вътрешен мир, отидете до най-близкия прозорец или балкон, за да гушнете слънчевите лъчи. Това ще подобри настроението ви, защото тялото ви ще поеме по-голямо количество витамин D, който е „виновник“ за производството на „щастлия хормон“ серотонин.

2. Крачета, крачета, искам да ви докосна – звучи наистина смешно, но докосването на пръстите на караката подобрява настроението. Повечето хора натрупват напрежение в бедрените стави и когато ги масажираме, ние се отпускаме, а това ни връща усмивката.

3. Музиката е удоволствие – сложете си слушалките, увеличете звука и чуйте любимата си песен. Музиката може да лекува дори и най-тежките депресии. Лошото настроение ще се предаде „без бой“, когато усетите ритъма на любимата си мелодия.

4. Разнообразният живот е интересен – няма как понякога да не си казвате: „Всичко е рутина! Писна ми! Не искам да живея така!“. За да избягате от депресивното състояние, което поражда подобно недоволство от всекидневните задължения, се опитайте да направите живота си по-разнообразен. Сменяйте често прическата си, променете паролата на електронната си поща със забавна дума, изпийте чаша чай вместо кафе и т.н. Забранете на себе си рутината и си кажете, че заслужавате интересен и забавен живот.

5. Календарът – мой приятел – човек се чувства добре, когато знае, че му предстоят хубави дни. Отбелязвайте на календара всички празници, дати за кино, театър и т.н. Така всеки път, когато го погледнете, ще си кажете, че ви очаква щастливо събитие.

6. Щастието е в щедростта – макар повечето хора да си мислят, че се радват повече, когато получават подарък, това не е точно така. Научно доказано е, че по-щедрите хора се чувстват по-радостни. Защо днес да не купите кафе на колегата си или не изберете малък подарък за любим човек?! Нищо не ви пречи да го направите, нали?

7. НЕ на „глупостите“ - понякога, особено жените, сме способни да направим от мухата слон. Тормозим себе си с всякакви глупави мисли, а от това страда както нашето духовно състояние, така и на тези, които са около нас. Опитайте се да мислите позитивно, поддържайте душевна хигиена и помнете добре думите на Фридрих Ницше: „Има две житейски правила:

Правило 1 – Не се тревожи за дреболии и Правило 2 – Всички неща са дреболии!“.

chudesa.net

тагове: 7 начина, подобрим, настроението

РОБОТИЗИРАН КОСТЮМ бр.119

 помага на парализирани да проходят

Роботизиран костюм помага на парализирани да проходят

Снимка: Japan Times

Футуристично изглеждащ роботизиран костюм със собствени механични крайници може да помага на парализирани пациенти да ходят отново, пише Live Science. Устройството, наречено Hybrid Assistive Limb или HAL, е разработено в Япония, но се тества върху хора с парализа в Германия.

Когато човек иска на направи движение, мозъкът изпраща сигнали през гръбначния стълб и заобикалящите го нерви към мускулите в определена част от тялото като крак или ръка. При парализираните пациенти тези спинални нерви са увредени и сигналите са твърде слаби, за да достигнат до крайниците.

Роботизираният костюм HAL улавя тези отслабени сигнали чрез сензори, прикачени към кожата на пациентите и задейства моторите си, които се намират в зоната на таза и при коленете. По този начин екзоскелетът се свързва с нервната система на парализираните хора и им помага да възвърнат част от подвижността си.

Устройството вече се използва в рамките на контролирани опити в болницата Бергмансхайл от пациенти с парализа само в горната или само долната част на тялото, с увреждания след мозъчен удар или с мускулна дистрофия.

HAL е разработен от д-р Йошиюки Санкай, професор в Университета Тсукуба в Япония. Той е и основател на Cyberdyne, компанията, която произвежда роботизирания костюм. Санкай е създал екзоскелета “за благото на човечеството в областта на медицината, социалните грижи, труда, забавленията и т.н.”, според сайта на компанията. Ученият е посочвал, че се стреми да разработва нови технологии, които помагат на хората, а не ги разрушават. Той е отказвал предложения от американското Министерство на отбраната и от правителството на Южна Корея за разработка на роботи за военни цели.

Източник: Фокус

тагове: роботизиран, костюм, парализирани, проходят