Monthly Archives: февруари 2015

ФЕСТИВАЛЪТ НА ВИНОТО В ПЛОВДИВ С КОНЦЕРТ И ДЕГУСТАЦИЯ

  Традиционният Фестивал на виното в Пловдив тръгва с концерт и дегустации на 3 март 2015 г., ден преди откриването на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“.

            Пълна бъчва очаква пловдивчани, за да отпият първите глътки от новата реколта. За доброто настроение в празничния ден ще се погрижат изпълнителите от школата за народни танци „Луди млади“ и танцово шоу „Оренда“. Тържеството започва в 13 ч. на площад „Стефан Стамболов“.

            То продължава традицията  първото събитие на Фестивала да бъде пред кметството на  Пловдив с богата художествена програма. На следващия ден отваря врати „Винария 2015“ в Международен панаир Пловдив.

            Там ценителите могат да видят и опитат готовата реколта от 2014 г., която до този момент фирмите не са представяли никъде, подчертаха от Националната лозаро-винарска камара,  съорганизатор на изложението. В уникалния Град на виното са събрани колекциите на близо 40 български и чуждестранни изби. Над 250 марки ще бъдат предложени за дегустиране.

            Магията на виното се допълва от чара на гурме кулинарията, разкрит от демонстрациите на известни ресторанти в рамките на „Винария“ и проявите от съпътстващата програма на изложбите „Фудтех“ и „Вкусовете на Италия“, които се организират по същото време.

            До 8 март  посетителите могат да разгледат и изложенията „Агра“ (за селско стопанство), „БиоАгра“ (за биологично растениевъдство и животновъдство),  „Апи България“ (за пчеларство), и „Хорека Пловдив“ (за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти).

            Три талона за безплатни дегустации на вина и анкетна карта, с която може да се спечели награда, ще получат посетителите заедно с билета. Той дава достъп до всички прояви и струва 3 лева, а за ученици, пенсионери инвалиди цената е  2 лева.

            Наградите, осигурени от Международен панаир Пловдив, са: мотофреза 1G-75, резачка McCulloch модел CS 340 и пръскачка CASE I 3W-3F. Имената на тримата печеливши ще бъдат обявени на 8 март.

Panair-Festival na vinoto-27.02.2015На снимката: С фолклорна програма и пълна бъчва вино ще започне тазгодишният Фестивал на виното в Пловдив, който е първото събитие от Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2015“.

50 ВИНАРСКИ ИЗБИ В НАДПРЕВАРА ЗА ПРИЗА ” ЗЛАТЕН РИТОН”

 Със силна конкуренция започна 21-ото издание на  Международния конкурс за вина, винено бренди, ракии и спиртни напитки за наградите на Международната изложба за лозарство и винарство  „Винария 2015“.  50 фирми, от които 20 чуждестранни, са претенденти за приза „Златен ритон“, известен като „Винения Оскар”, златни и сребърни медали. Това съобщи инж. Рада Виденова, главен секретар на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), на пресконференция в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив, където се провеждат дегустациите.

            Броят на участниците в състезанието е рекорден, отбеляза Рада Виденова. Той повтаря успеха от миналата година. Претендентите от чужбина идват от Италия, Чехия и Молдова. „От българска страна се включиха много нови малки изби, някои от тях за първи път, затова с нетърпение очакваме резултата от техния дебют“, добави главният секретар на НЛВК, която организира престижния конкурс. 

            Журито ще опита над 250 проби  в три категории – бели, розе и червени, в които има  по две подгрупи – за млади и за стари вина. Превес отново имат дегустаторите от чужбина, те са 12 от общо 20 оценители, като българските също  са със солиден  опит от участието си в комисии на международни конкурси.

            В журито са поканени експерти от Германия, Италия, Швейцария, Холандия, Румъния, Чехия, Полша, Франция, Италия и Белгия, които са еножурналисти, търговци и винени консултанти. „Това са известни дегустатори, които ще отнесат със себе си впечатленията от нашите вина, както и от избите, които ще посетят тук. Ще се създадат и предпоставки за реални бизнес взаимоотношения, тъй като те, заедно с още 10 чуждестранни търговци, ще посетят и Международната изложба „Винария 2015”, която  стартира на 4 март. Гостите са от държави, които представляват важни за България винени пазари“, коментира Виденова.

            За да се гарантира независимост и обективност на оценките, използваме компютърна  система, поясниха от НЛВК. Голямата награда „Златен ритон“ се дава само на едно вино в група, но при условие, че някоя от пробите е получила над 90 точки от максимални 100, в противен случай призът не се присъжда.

            „2014 година беше трудна за бранша поради лошите метеорологични  условия. На места реколтата беше напълно унищожена. Разбира се, има и места, където колегите успяха да съхранят гроздето и получиха добри  вина. Тези добри вина ще дегустира журито“, каза Рада Виденова.

            Имената на победителите ще бъдат обявени на 4 март на церемонията „Нощта на Златния ритон“. От следващия ден наградените вина може да бъдат опитани и от посетителите на „Винария 2015“.

            Българската винена индустрия отново има продукти, с които да се похвали, а „Винария“ ще ги покаже по нов и много атрактивен начин, изтъкна на пресконференцията д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който организира изложението съвместно с НЛВК.

            На него за първи път се прави Град на виното, където близо 40 наши и чуждестранни изби представят своите колекции. Той пресъздава атмосферата на българските възрожденски селища със своите малки къщи  и пъстра главна улица. Има  зони за експозиции, за гурме демонстрации, за презентации и за отдих, пресцентър и бутик, където ценителите  могат да купят изискани вина на заводски цени. Всеки ден посетителите ще се забавляват с културна програма.

Vinaria2015-konkurs-28.02.205На снимката: Започнаха дегустациите в Междунардния конкурс за вина, винено бренди, ракии и спиртни напитки. Журито ще опита над 250 проби, за да определи носителите на наградите на Международната изложба за лозарство и винарство “Винария 2015″  

История на  Международен конкурс за вина, винено бренди,

ракии и спиртни напитки

            У нас първият Международен конкурс за вина, ракии и винено бренди е проведен през 1962 г. в София, следван през 1972, 1976, 1980 и 1984 г. от издания в Слънчев бряг – всички под патронажа на Международната служба за лозата и виното OIV, т.е. според правилата и критериите на най-авторитетните конкурси по света.

            Националната лозаро-винарска камара възобнови тази традиция по случай 20-годишния юбилей на „Винария“ през 2012 година. Така Националните дегустации, които определяха призьорите на изложбата, станаха международни.

            Целта на конкурса е да осигури възможност за международно признание на участващите производители. Регламентът съответства на стандартите на OIV.

            Партньори на НЛВК  в организирането на конкурса са Международен панаир Пловдив, катедрата по винопроизводство в Университета по хранителни технологии, Съюзът на енолозите и парк-хотел „Санкт Петербург“.

            Паралелно с международния конкурс се провеждат и традиционните Национални дегустации на вина, ракии и винено бренди.  Голямата награда е  “Бъчвата на НЛВК”.

тагове: 50, винарски, изби, приза,  Златен ритон          

ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЙ БР.131

Галилео Галилей е италиански физик, астроном, астролог и философ, считан  за основоположник на съвременния научен метод.

Сред постиженията на Галилей са подобрения на телескопа, астрономическите наблюдения и публичната защита на хелиоцентричната система.

Той е определян като „баща на съвременната наблюдателна астрономия“, „баща на съвременната физика“, „баща на науката“ и „баща на съвременната наука“.

Галилео Галилей публикува първите си астрономически наблюдения с телескоп през март 1610 в краткия трактат „Sidereus Nuncius“.

На 7 януари 1610 г. Галилей открива три от четирите големи спътника на Юпитер – Йо, Европа и Калисто. Четири нощи по-късно открива и четвъртия – Ганимед.

Той забелязва, че спътниците се появяват и изчезват периодично, което обяснява с тяхното движение около Юпитер, заключавайки, че те се движат в орбита около планетата. Той прави допълнителни наблюдения на спътниците през 1620. По-късно астрономите променят първоначалното наименование на спътниците, дадено от Галилей, „Медичиеви звезди“ (от името на неговите покровители – фамилията Медичи) на „Галилееви спътници“.

Галилей открива и цикличния характер на вида на Венера, наподобяващ лунните фази.

Галилео Галилей е един от първите европейци, наблюдавали слънчевите петна, макар че има свидетелства, че китайски астрономи са правили това много по-рано. Той също така предлага нова интерпретация на наблюдение на слънчево петно от времето на Карл Велики, обяснявано погрешно с преминаване на Меркурий пред Слънцето. Спорът за това, кой първи е открил слънчевите петна, предизвиква продължителна и остра вражда между Галилей и Христоф Шайнер.

Наблюденията на Галилей показват също, че Млечният път, смятан преди това за мъглявина, представлява множество звезди, струпани толкова гъсто, че приличат на облаци, гледани от Земята. Той открива и множество други звезди, твърде отдалечени, за да бъдат наблюдавани с просто око. През 1612 Галилей наблюдава Нептун, но не разбира, че това е планета, и не му обръща особено внимание.

Теоретичните и експерименталните изследвания на Галилей върху движението на телата заедно с работите на Йоханес Кеплер и Рене Декарт поставят основите на класическата механика, развита малко по-късно от Исак Нютон. Галилей е сред първите европейски учени, извършващи обстойни експерименти и стремящи се към математическо изразяване на природните закони.

Катедралата в Пиза с „лампата на Галилей“

Куполът на катедралата в Пиза с „лампата на Галилей“

 

Един от най-известните разкази за Галилей описва как той пуска топки с различна маса от Наклонената кула в Пиза, за да демонстрира, че времето, за което падат, не зависи от масата им. Макар че тази история се появява в негова биография, писана от ученика му Винченцо Вивиани, днес тя обикновено се смята за измислена. Всъщност Галилей прави опити с топки, търкалящи се по наклонена равнина, с което демонстрира същото явление – ускорението не зависи от масата.

Освен изследванията си в областта на физиката и астрономията Галилей има принос и към развитието на техниката.

През 1595–1598 Галилей прави подобрен вариант на „геометричен и военен компас“.

Това е инструмент, предназначен за артилеристи и геодезисти, подобен на по-ранните уреди на Николо Тарталия и Гуидобалдо дел Монте. Той дава възможност за по-сигурно и точно позициониране на оръдията и за изчисляване на заряда от барут за гюллета с различен размер и материал.

Около петдесетата си година Галилей вече е известен в цяла Европа учен и заема добре платена длъжност в двора на херцога на Тоскана. В същото време той печели и много неприятели, които се опитват да представят теориите му като противоречащи на традициите и християнската доктрина. Те се позовават на текстове от „Псалми“ и „Еклисиаст“, които говорят за „твърдото“ и „установено“ положение на Земята. Галилей защитава хелиоцентричната система, твърдейки, че тя не противоречи на тези откъси. Той привежда мнението на Августин, че текстовете на Писанията не трябва да се възприемат твърде буквално, особено когато става дума за книги с поезия и песни, а не с наставления или история.

През 1616 нападките срещу Галилей се засилват и той отива в Рим, за да се опита да убеди църковните власти в каноничността на идеите си. В крайна сметка кардинал Роберто Белармино, по указание на Инквизицията, му връчва заповед да не „поддържа и защитава“ идеята, че Земята се движи, а Слънцето стои неподвижно. Заповедта позволява хелиоцентричната система да се обсъжда хипотетично, но през следващите няколко години Галилей се въздържа от противоречиви публикации.

„Галилео пред Римската инквизиция“, картина на Кристиано Банти от 1857

„Галилео пред Римската инквизиция“, картина на Кристиано Банти от 1857

 

През 1633 Галилей е изправен пред съда на Инквизицията по обвинение в ерес. Присъдата включва три основни части:

Галилей трябва да се отрече от хелиоцентричните си идеи. Идеята, че Слънцето е неподвижно, е осъдена като „формално еретична“.
Той е осъден на затвор, като по-късно присъдата е заменена с домашен арест.
„Диалогът“ е забранен. Според тайно решение на съда, което не е приложено в пълна сила, е забранено публикуването на негови дотогавашни и бъдещи произведения.

Той е официално реабилитиран от Римокатолическата църква през 1741, когато папа Бенедикт XIV разрешава публикуването на пълните му научни произведения (цензурирана версия е публикувана през 1718). През 1758 общата забрана срещу хелиоцентризма е премахната от Индекса на забранените книги.

На 31 октомври 1992 след изследване на Понтификалния съвет за култура папа Йоан Павел II изразява съжаление за начина, по който Църквата провежда процеса срещу Галилей.

http://e-zdravey.com/bg/galileo-galiley-e-roden-na-15-fevruari-1564-g/

 тагове: Галилео Галилей

СТРАТЕГИЯ ЗА УСПЕХА ОТ СЪЗДАТЕЛЯ НА ” ФОРД МУСТАНГ” БР.131

Лий Якока

Tоп мениджърът Лий Якока за 32 години изминава пътя от обикновен стажант инженер в концерна “Форд” до президент на “Форд Мотър Кампъни”. Той и екипът му са създатели на легендарния модел “Форд Мустанг”. Управленските умения на Якокаспасяват от фалит концерна “Крайслер”. Той е и автор на няколко книги, сред които “Къде изчезнаха лидерите?”, издадена и на български, пише сп. “Осем”.

Вижте тайните за успех на Лий Якока:

1. Трябва да умеете да се приспособявате към потребностите на хората 
Бащата на Лий винаги му набивал в главата две правила: първо, никога не се хващай с капиталоемък бизнес, защото цялата история ще свърши с падане в лапите на банкерите.

Второ, когато дойдат трудни времена, захвани  се с ресторантьорски бизнес, защото колкото и на зле да отиват нещата, хората винаги ще се хранят.

2. Извлечете си поуки от кризисните времена 
Независимо какво е финансовото ви положение, никога не трябва да ви напуска мисълта за възможна криза в бизнеса ви. Редно е да проявявате ненавист към разточителството.

Когато на мода излезли широките вратовръзки, Лий Якока си прибрал в килера тънките вратовръзки за времето, когато те отново ще се върнат на мода.

3. Намирайте време за развлечения и се наслаждавайте на живота 
Бащата на Лий често му повтарял, че трябва да се наслаждаваме на живота. Затова, колкото и много да ви се налага да работите, винаги отделяйте време и за развлечения.

http://bulevard.bg/news/strategiya-za-uspeh-ot-sazdatelya-na-ford-mustang-3023.html

тагове:  стратегия, създателя, Форд мустанг

НОВИ СЛЪНЧЕВИ ПАНЕЛИ МОГАТ ДА ОБЕЗМИСЛЯТ ИЗКОПАЕМИТЕ ГОРИВА БР.131

Нов соларен панел може да обезсмисли изкопаемите горива

Новата технология е в пъти по-евтина от средното за индустрията

Американска соларна компания е разработила технология, с която може да се произвежда супер-ефективна слънчева енергия, по-евтина от тази от изкопаемите горива.

Технологията

Rayton Solar разработва новата технология за производство на слънчеви панели, която използва от 50 до 100 пъти по-малко силиций, отколкото другите технологии. Това намалява потреблението на количества един от базовите компоненти в слънчеви панели.

От компанията твърдят, че този процес, който вече чака своя патент, използва само четири микрона силиций и не генерира отпадъци, като същевременно с това ефективността му е 24% процента или с около 1/4 повече от стандартното за тази индустрия.

Заради специфичната им технология фотоволтаични модули могат да бъдат произвеждани цена, която е с около 60% по-ниска от средната за индустрията.

http://bulevard.bg/news/novi-slanchevi-paneli-mogat-da-obezsmislyat-izkopaemite-goriva-6735.html

тагове: нови, слэнчеви, панели, изкопаеми, горива

 

СПОМЕНИ ВЪВ ФОЛКЛОРА ОТПРЕДИ АСПАРУХ БР.131

В българските традиции няма спомени от тюркски, монголски, номадски и азиатски обичаи. Древните и днешните българи нямат никакъв спомен за друга прародина. В “Именника на българските князе” пише просто, че княз Исперих е пресякъл Дунава. Всъщност в “Именника” родното място на Аспарух е посочено ясно - то е мястото, където князуват петима владетели преди него - това е земята по северния бряг на Дунава.

Почти всички днешни български обичаи и традиции съвпадат с обичаите на древните жители на България. А тези обичаи и имена, които днес се наричат славянски, всъщност се срещат по-рано при “траките”.

ЛИЧНОСТИ И СЪБИТИЯ

Огромна част от митологичните сюжети и персонажи в българския фолклор са “тракийски”.Император Траян завладял “тракийския” народ даките през 106 г. В много български апокрифи, народни приказки и песни, присъства образът на Цар Траян. Смешно е да се смята, че някакви пришълци, ще пазят така упорито – десетки векове - спомени за събития, които не ги касаят.Колоната на Траян за победата надгетите и сарматите от Дакия(Румъния)
От изворите научаваме, че много жители от тракийския народ, който се наричал гети, а от ІІ век готи, станали бежанци на север от Дунава при Александър Велики и по-късно при римляните.Те имали свой учител и епископ на име Урфил, който през ІV век ги връща на юг от Дунава в родината им и превежда на техния език Библията.При българите има спомени за него: В песните наречени “Веда словена” се споменава многократно българският “цар Урфен”, който довел дедите им през Дунав. Това явно не е Орфей, който отникъде не е водил траки в Тракия, защото в неговото време те още не са били бежанци на север от Дунава.Асен Чилингиров – “Готи и гети“, стр. 68-69
Сказанията във Веда Словена говорят за предславянски митологически персонажи, познати на древните траки. Георги Михов
 
Орфей е наречен Орпю във Веда СловенаПротиворечията и непоследователностите в „Илиада” се считат за аргумент, че поемата е народно, а не лично творчество. При песните на Веркович е обратно - понеже са ритмично неправилни и неумело построени.
Певците, от които записва „Веда Словена” в миналия век в помашкия и мървашкия край Иван Гологанов, продължават дълга традиция на низово пеене-декламиране. И днес се намират възрастни народни певци, чиито песни са в традицията на сказа на „Веда Словена”.Също както в поемите на Омир, във „Веда Словена” са се струпали и омесили пластовете на много фолклорни епохи.
 Богдан Богданов

 

На старославянски и старобългарски думата вэдь означава мъдрост, знание, познание, и в този смисъл веда ще рече книга (сборник) с мъдрости – “Славянска мъдрост”. Подобно е значението и на индийското понятие “веда”, което обаче е лесно обяснимо с родството на индоевропейските езици. Всички изследвания върху диалекта на песните заключават, че той изглежда напълно автентичен и отговаря на Българския Диалектен Атлас. Георги Михов

 

Районът откъдето са събирани песните

  Стефан Веркович (1827-1893 г.)Бил голям противник на политическите фалшификации и на великодържавните стремежи на Сърбия и Гърция към Македония.
Бивш францискански монах, роден в босненското село Угляри, който се установил да учителства в Македония през 1850 г. През дългогодишния си престой там той станал страстен изследвач на нейния фолклор и етнография.
Той е видна фигура в борбите за българска църковно-национална независимост.
Иван Гологанов (1839-1895 г.)Български учител в тогавашното помашко село Търлис, Неврокопско.
Срещу скромно възнаграждение Гологанов се заел да събира народни песни от Югозападните Родопи – в продължение на 12 години - и ги предоставял на Веркович.
Гологанов и Веркович водили оживена кореспонденция.

ВЕДА СЛОВЕНА – НАЙ-СТАРИЯТ ФОЛКЛОР НА ЕВРОПА

Потомъкът на Гологанов и изследвач на творчеството му - Христо Спириев цитира откъс от негово писмо: овчарят Стоян от с. Кърчево му изпратил песен от от 22 стиха за Филип Македонски. Гологанов открил и песен за Александър Велики, записана от мечкаря Стою и Йован Стоянов. През 1884 г. той записал и текста на друга песен за Александър.
Заради своята събирателска дейност Иван Гологанов бил преследван непрекъснато от турските власти и дори прекарал известно време в кауша.
Песните съдържат знания и спомени, формирани далеч преди ислямизацията на част от българското население, но и още преди българския народ да приеме християнската вяра. Самият Веркович давал приоритет на българите пред индусите: „Нашата” Веда е по-стара от „тяхната”.

Публикуването на „Веда Словена” станало най-голямата литературна и фолклорна сензация от Русия до Франция. Правителството на Франция два пъти изпращало свои инспектори да проверяват достоверността на епоса в България – Югозападните Родопи.

Л. Каравелов казал:„Ако ме попитат: „Колко книги имате на езикът си?”, тряба да отговорям: „Имаме две книги!”.И наистина две книги имаме за светът и само из тия книги можем да изучим народният си език, народът си, неговата история и неговият дух – тия книги са безценните сборници от народни песни, които са събрани от Миладинова и Верковича”.
 Ако приемем обемистото съчинение за фалшификат, то значи автоматично да признаем записвачът на тези 23 809 стиха Иван Гологанов за литературен гений.

ЗАВРЪЩАНЕТО НА ВЕДА СЛОВЕНА

Валерий БАРСУКОВ, Краснодар, Русия, 2008

И до днес малцина знаят, че се е съхранил сред помаците от Родопите един дохристиянски епос.
Събраните от Стефан Веркович старинни предмети и ръкописи от неизследвани краища на Македония обогатяват музеите и библиотеките в Русия и в Западна Европа.

Веркович попада на следи от такива песни, които преди него никой не е срещал - при помаците в Родопите. Те формално са приели исляма, но продължават да пеят древните ведически песни, унаследени от предците им. Тогавашните помаци са съхранили живо предание даже за времето на Александър Велики.

Министерството на народното просвещение във Франция поръчва проверка на място на истинността на песните – там, където са записани. Във френските журнали различни специалисти правят подробни отчети за истинността на събраните от Веркович песни.
Веркович предоставя материалите пред ІV Археологически Конгрес в Казан през 1877 година. Известният археолог от Академията на науките на Русия – Измаил Иванович Срезньовски (волжки българин), представя подробен доклад за „родопското откритие”. Той нарича помашките песни поразителни по съдържание - в тях се намират испомени за Троянската война.

Въпреки положителните отзиви от най-сериозни славянски учени и свидетелствата на французите, сред участниците в Конгреса се намират псевдоспециалисти-скептици, люде странични и незаинтересовани от предмета на  изследванията, които отхвърлят възможността за съществуване на подобни песни в Българска Македония, понеже в тях се съдържали сведения за толкова отдалечена във времето епоха, спомените за която не биха могли да бъдат съхранени в народната поезия, а самият Веркович се стараел със своя сборник да докажел, че южните славяни се явили в Европа пряко от Индустан… Да, по този въпрос Веркович немного греши, тъй като по описанието на природата, географията и местоположението на съседните народи в песните се споменава Северна Африка.

ЛЕГЕНДАТА ЗА РОДОНАЧАЛНИКА НА ПЕЛАЗГИТЕ И ЛЕГЕНДАТА ЗА РОДОНАЧАЛНИКА НА БЪЛГАРИТЕ

Йордан Табов

Легендата е, че българите произлезли от митичния родоначалник Българ. Тя е преразказана у старите автори и се среща например:
– в “Хрониката” на Лъв Дякон: “… по името на своя родоначалник Болгар страната си започнали да наричат Болгария.”
– в латинския превод на хрониката на Теофан, направен от Анастасий Библиотекар.
Михаил Сириец.

Легендата за пеласгите: “Пеласги – най-древното население на Гърция, потомци на митичния Пеласг, син на Зевс, роден в Аркадия (митична страна на щастието).”

Съвпадение на две различни легенди? Възможно е. Но като се добави, че името на героя, което днешните учени четат като “Пеласг”, древните гърци са изговаряли Пелгар, по-вероятно е друго: излиза, че това е една и съща легенда – разказвала се е тук и там, минавала е от една хроника в друга.

ОБИЧАИТЕ НА “ТРАКИ” И БЪЛГАРИ        КУКЕРИТЕ В АНТИЧНОСТТАСведения за кукерски игри през IV век намираме в житието на светията Дазий.В “Медното гумно” на проф. Иван Венедиков, той посочва местния им ”тракийски” произход. Заключенията му за маскарадните обичаи на българите са главно от житието на св. Дазий – “трак” от Дуростол на служба в римската армия.
 
КИСЕЛОТО МЛЯКО Древните траки приготвяли неповторимо кисело мляко. В добитото прясно сварено овче мляко те прибавят прокиснало мляко и създават „прокиш”, известен по-късно с името „йогурт”.И днес истинско кисело мляко може да се прави само на територията на България.

СУРВАКАНЕТО

Иван Танев Иванов

Върху капители, фризи и други архитектурни паметници на древните траки се вижда еднотипен мотив – той съдържа в стилизиран вид “божествено дърво” и спирала – символ на Слънцето.

Същият мотив носи българската сурвакница, която може да се схаща като “божествено дърво”, на което възраждащото се на 25 декември Слънце е придало способността да превръща новогодишните благопожелания в действителност. Този мотив изобразявасцена от българската митология : “слизане на възраждащото се Слънце по дърво сред хората”, свързана с деня на зимното слънцестоене.

Същият мотив е в орнаментите на българските народни носии:

Изображения на “божествено дърво” и две слънчеви спирали върху български народни носии – шевица от Самоковско. Този мотив е рисуван и може да се види по фасадите на много български къщи, строени в началото на миналия век
 
Български обреден хляб - с. Бял кладенец, СливенскоИ днес бабите ни правят празничните погачи със свастика – символ на Слънцето и плодородието.(фото А. Михайлов) Два български варианта на свастиката -
дялани на камък, конски тамги (жигосван знак за собственост)
или върху народни шевици от Родопите
Слънчев кръг - друг символ на древните българи

В България откриха най-древните свастики в Европа

Археолози откриха парчета от кана украсена с пречупен кръст. Предметите са открити по време на разкопки в село Алтимир, близо до Враца.
Артефактите са от V хилядолетие пр. Хр. Това е най-старата рисунка на свастика, открита до момента в Европа

Наследството от древността Митко БелчевТракийския фолклорен мотив за змея или змията при нас е “змей горянин”, “сура ламя”, “десетоглава змия или змей”, в песните и приказките има “змейова сватба”.При траките имало ритуали изпъстрени с “показване и размахване на змии” - свидетелстват Теофаст, Диодор и др. Древно предание гласи, че любимата на Орфей е ухапана от змия на такъв ритуал. Подобен ритуал има и в днешно време у нас – ,,змийски празници“. Рано сутрин се събират млади и стари на определено място – по рано символично оброчище, палят се огньове. Децата ги прескачат и там се проклинат змиите. Това символично тяхно гонене и проклинане сякаш е едно закъсняло отмъщение на хората към онази змия, убила Евридика и в последствие предизвикала смъртта на царя-жрец Орфей.

Български обреден хляб във формата на змия – прави се за 1 май – “Змийски ден”

От времето на пеласго-траките до днес у нас са зе запазили едни и същи народни обичаи.
Дионисиевите празненства на пеласгите и траките съществуват и днес - Трифон Зарезан. Обичаи от Дионисиите са типичните напивания, поливане с вино, избирането на цар, возенето му на колесар и др. Тракийското (предгръцкото) име на Дионис еЗагрей.

Ярко свидетелство от онова време е нестинарството. Този обред, съществуващ и до днес, е доказателство за непреходен обичай на един и същ етнос.
Общи са любовта към песента, силата на танца с неговата екзалтираща мистерия, напомнящи за вечното и непреходното в многоликата природа. И днес божественната мелодия на певческите ни гласове се носи по цялата земя и дори из космоса. И днес ритъмът на нашите танци поставят многообразие от въпроси пред очудения поглед на чужденеца. Всичко това е наследство от древността и древните мистерии.

Почитта към Слънцето е обща. Само до преди век, всеки българин, когато му се случвало да е навън преди изгрев слънце и когато “Слънцето зора издаде”, ставал прав, свалял шапка и се покланял.

Музикалните инструменти

sparotok.blog.bg

Известни тракийски музиканти: Орфей, Линей, Тамирис, Музей, Филамон и Евмолп.

Смята се, че тракиецът Филамон създава хоровото пеене, под неговото ръководство млади момичета са пеели химни за Латона (Лада) и Аполон (Белен).

За дедите ни е било известно, че не могат без песни и веселби. Конон определя траки и македонци като народите най-силно обичащи музиката, а Страбон свидетелства, че дори и бедните траки ( дарданите в Западна България) били изкусни майстори на струнни и духови инструменти.
Дарбата на митичния музикант Орфей ще да е била невероятна затова и не е учудващо, че на траките се приписва изобретяването и разпространението на лирата, флейтата, кимбалите и други инструменти. Естествено щом траки са създателите им, то и имената ще са тракийски.
Плиний твърди, че седемструнната китара от неговото време първоначално е била само с четири струни. Явно от там идва и името й. Думата китара е свързана с тракийскотокетри, което е архаичния вариант на българското четри, четири.

Флейтата - кавал. Двойната флейта (кавал) има паралел в българския музикален инструмент двоянка.

 

Тимпана - това е нашия тъпан. В древността тимпан се е произнасяло тумпан, а тази дума е свързана с българските тупамтъпчатонпание - биене.Гайдата - този инструмент е много древен. Има изображения още от първото хилядолетие преди Христа – камените фризове на Кара тепе, Анатолия. Там са изобразени хетски музиканти, свирещи на гайда. В хетската империя са влизали тракийски племена като мизи и дардани.Старите летописци са документирали и названия на различни тракийски песни. Херодот и Страбон споменават една много интересна дума – пейан, която те превеждат като пеене.
Алтернативното име на Аполон е Пейан. На плочици с Линеарни Б знаци (от XV-ти век преди Христа) е документиран друг подобен вариант на името на бог Аполон – ПА-Я-ВО отговарящ на българската думапевец.
Нашата дума баене е също свързана с пейян. Баенето е лекуване със заклинания.
За названието на друга тракийска песен научаваме от Хезихий. Става дума за погребалната песен –тореле. Българската дума е трела – песен на птица. 

Ръченица и нестинар са тракийски думи. Ръченицата е бърз танц, точно това означава и името й – бърза. Ръченица идва от тракийската дума ринк – бърз. Нестинар – от тракийския глагол нес - нося се (движа се) и анар – мъж. Старобългарските паралели са нести – нося се и ныръ – танцьор.

Пижо и Пенда

МАРТЕНИЦАТА

Български обичай. Разпространена е също в Румъния и Молдова, където се нарича martisor (мърцишор). С мартеници се закичват и българите в Западните покрайнини. Българите в района на Преспа и Голо бърдо – Албания, както и в Македония също носят мартеници. В Северна Гърция също се среща подобен обичай.

Щом обичаят е български – как е разпространен сред старите даки (гетите) - румънци и молдовци – ако българите сме различни от тях пришълци? И то не само по Дунава, а и на север и в Молдова.

Обърнете внимание на родството между българи, румънци и молдовци – това са трите съвременни народа, които са преките наследници на старите славяни – гетите.

Ако българите сме го заели от тях - защо не е известен само в Северна България, в областите където има контакти с румънците - а се среща по цялото българско землище – до Бяло Море и Албания?

Можем да наречем този обичай и славянски и тогава той е още един пример, кои са славяните. Можем да го наречем и гетски (тракийски) и тогава показва, кои са днешните траки и даки. Можем да го наречем и български и тогава… И все ще е вярно.

Мърцишори от Румъния

     

Martisor

В столицата на Молдова – Кишинев

1 март 2009

В Молдова всяка година от 1 до 10 март се провежда фестивал “Марцишор”. Названието му е умалително от месец март и обичаят е почти идентичен с този в България.
Мартениците и траките: на археологическите разкопки в Скела Кладовеи (Румъния) са намерени червено-бели амулети на възраст около 8000 г. – най-старите открити мартеници.

А у нас белетристи измислиха нови легенди, че мартеницата се появила чак при Аспарух…

Мартинки от Р. Македония

Мартинки од личната колекција на мојот брат

Жива мартеница:

Наше “свещено животно”. Никой не убива щъркел, хората се грижат за тях, ако се наложи. Най-старото известно име на предците ни е - така както са го изговаряли и записали гръцките пришълци - пеларги, пелгари (пеласги) - на старогръцки означава и”щъркели”. Когато живата мартеница се върне, хората свалят мартениците от конци.

Отговор на Спароток на върпос за това име: “Пеларги и пеласги са две различни думи. Едно пеласгийско племе се нарича лелеги. Тяхното име значи щъркели – лелег е наша диалектна дума за щъркел. Пелазгите са наречени щъркели защото са практикували трансхуманно скотовъдство - през лятото са ходели в Родопите, а през зимата са скитали по Беломорието… Та заради тези прелети са именувани щъркели… Вероятно “пеларги” е калка на лелеги.”

Трансхуманното скотовъдство съществува в България до средата на XX веки определя всекидневието…

Нашите уважаеми учени ни обясняват стария корен на обичая на своя особен жаргон:

Тракийски реликти във фолклораarrowМарта (Мартеница)Първомартенската обредност и завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки … възхождат към тракийската (палеобалканската) и елинската древност.
Мартеницата е интегрирана с обредния жест на накичване на едно клонче с плодове и тестени изделия.
Той съответства на съхраненотo и до днес в българската традиционна култура ритуално накичване на дряново клонче: суровачка, суровканица.
В античния свят подобен обред е известен…
…тракийските и сицилийските Котитии…
Подобно е и обяснението на Евстатий в неговия коментар към Омировата „Илиада”.
Лутаций обръща внимание на белите и червените нишки, навързани по клончето…
Информаторите съобщават и за едноцветни Мартеници, направени само от бяла естествена или само от боядисана в червено вълна.
проф. Ваня Лозанова, специалист по тракология

Въпреки тези ясни данни, днес някои - в странния си стремеж да ни открият азиатски произход - намериха, че “обичаят е ирански, защото го има и в някои области в Индия” (къде е Иран, а къде е Индия?!). Обяснението - защо се среща и на места в Индия - научаваме пак от древните писатели – много от тях пишат за древен тракийски поход към Индия. В по-късно време почти дотам стига и Александър Велики. Всъщност мартеницата е само един от общите обичаи, които се срещат и в Индия.

Откривателите на прародини използват това, че връзките и общуването в дреността между народите из Евразия не са много известни днес - и току впечатляват читателите с такива данни, като им дават най-причудлив смисъл. В Шотландия имат гайди, а за митичния древен народ Фир Болг се разказва, че донесъл на Британските острови обичай да се влиза в бой с тъпани и гайди – но никой не обяви, че българите идваме от тези острови…Предположението, че мартеницата била индо-ирански обичай е без стойност, защото няма такъв народ “индоиранци” – индоперсийци. Изкуственият термин “индо-ирански народи” се налага след Втората св. война, на мястото на дотогавашния термин “арийски народи”, който тогава става табу в науката… Колкото и нашите откриватели да горят от желание да подаряват щедро нашите обичаи на Иран – в Иран днес мартеници нямат… Твърди се, че в древността персийските царе ползвали двата цвята – бял и червен. Но се твърди също, че ги ползват и римляните – като символ на езическия бог Марс – а никой не каза, че българите идваме от Италия… Примерите могат да продължават, но особената избирателност на търсачите на прародини е очевидна и дотук.

За произхода на мартениците отговорът е у нас – в песните “Веда Словенах”. За древните ни празници през годината, в том втори, можем да прочетем в тези наши древни предисторически песни, запазени до началото на 20-ти век в Родопите и Пиринско.

Мартеници закачени по алеята на лековития Обрадовски манастир на Свети Мина до София, където хората ходят да се лекуват от всякакви болести

В Р. Македония обичаят е полузабравен. Обяснението е, че през 50-те им го забранявали като “бабини деветини”. Но доста хора го помнят от детството си, а и отново имат желание да го възвърнат:

Kупувам мартинки пред да појдам на изложбата на Пикасо
Софија, 14 Maj 2009″

Сборникът на Братя Миладинови (1861 год., стр. 522):

 

Мартинки – Малку подзаборавена традиција

Мартинки за 639 новороденчиња во Аеродром

Со цел да ја врати старословенската традиција на славење на празникот Баба Марта, градоначалникот на Општина Аеродром Кирил Тодоровски им додели по една мартинка на 639 новороденчиња родени во Општина Аеродром. Од Општината велат дека целта на доделување на мартинките е да се доближи празникот до најмалите кој во минатото многу се празнувал. Заедно со мартинките, општинарите поделија и флаери на кои пишува дека мартинките треба да се носат од 1 март до расцветување на првото дрво. (Весник „Вест“)

ЗА СЕКОЕ ДЕТЕ ПО ЕДНА МАРТИНКА

Дали некој знае што се мартинки? Барав низ Скопјево да купам но луѓево се зачудени и прв пат слушаат.”

“koga bev malecka imav prijatelka koja sekoj 1vi Mart mi isprakase cestitka so martinka (inaku taa ziveese vo Bugarija) i iskreno mn se raduvav.”

“..леле и јас ги обожавав..не им го знам значењето, но знам дека секој 1 март со душа го чекавме чичко поштар да дојде и да ни донесе писмо од тета од Бугарија каде имаше 2 мартинки. Во писмата пишуваше..поздрав за двете мои милички од Баба Марта..”  

“Кога бев мала носев и ги обожавав   Годинава Надица е мала, но за догодина секако ќе и направам” “kaj nas tradicija bese babata da ni gi plete martinkite”

“А има ли некаде да се купи мартинка?”

“jas koga bev mala nosev martinki, koi mi gi prakase baba mi od Bugarija. Sekoja godina imav nova martinka. Sakam i moite deca da nosat i ako ne najdam za da kupam, ke pobaram niz fiokite kaj majka mi da vidam dali ima nesto ostanato od moite martinki.”

“I jas kako mala nosev martinki - majka mi mi pravese, samo kaj nas vikat deka se stavaat koga prv pat ke vidis lastovicka. Jas na Angela zdravje od godina sekako ke i stavam.”

“Кај нас овие се викаат МОЊАЦИ и се ставаат на 14 март.”

“Denes koga se vrativ od rabota svekrva mi na Ana i dade martinki za na raka”

“eeeee koga bev mala kolku sum nosela martinki heheheuser posted imageuser posted image ”

“da kako deca nosevme martinki mnogu mi se dopagaa”

“Кога бев мала носев мартинки, ги имаше се продаваа и по некоја традиција баба ми ни ги купуваше. Сега немам видено некаде да се продаваат. Во Бугарија носат сите и мали и големи и стари, а кај нас порано носеа сите деца, а сега и децата се поретко. Мислам дека некако полека се губи традицијата  ”

“da da i jas se sekavam obavezno vo mart nosevme martinki ama sega nema nisto. Na decata pointeresni im se kompjuterite od sto i da bilo drugo ”

“Колку убави работи од нашата традиција заминуваат во минато. Сериозно се размислувам да направиме нешто со што ќе се врати модата на овие работи.”

“Уште сабајле и закачив на ќерка ми мартинка на јакната и ептен пресреќна отиде во градинка. Инаку и јас секоја година носам мартинки.”

“Јас носам мартинка во моментов, на раката. Ми ја подари девојчето кое го чувам, па морам да ја носам Инаку и ќерките имаат.”

На кого мартениците са криви

Докато в Р. Македония имат желание да си върнат мартинките и да откъснат за малко децата от компютрите, у нас има и такива, които искат да ни отучат от тях - поповете:

Да носим ли мартеници? – презвитер Едикойси

Поводът е, че обичаят бил отпреди християнството. Всъщност отпреди християнството хората са носели и гащи..

http://bgistoria.jimdo.com/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D1%84%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B0/

ЕМПАТИЯТА Е ВИД БОЛКА БР.131

images

Емпатията е способността на човека да усеща другите хора. Емпатията помага на хората да общуват по-добре и да предвиждат реакциите на другите.

„При хората важи правилото, че колкото по-добре предвиждат реакциите и нуждите на другите, толкова повече преуспяват”, казва авторът на проучването, Таня Сингър от Катедрата по образна неврология към University College, Лондон.

Способността за синхронизация и съпричастност с другите е условия за разбиране, привързване, привличане и любов – и всяко от тези качества е важно за нашето оцеляване.

Емпатията е вид болка

В свое проучване при доброволци, Сингър и нейният екип откриват, че усещания като емпатията активират някои, но не всички центрове на болката в мозъка.

В класически пример за болка, като хващане на нагорещена лъжица, изгарянето активира температурните рецептори в кожата, откъдето нервният импулс се предава чрез гръбначния мозък до главния мозък. Някои болкови центрове обработват информацията за това къде е усетена горещата лъжица и колко гореща е била. Други центрове отчитат колко неприятна е болката.

Усещането за болка освен от стимула зависи и от състоянието на мозъка и околната среда. Така например в катастрофа системата за оцеляване е толкова силно активирана, че човек не чувства болка дори при тежки увреждания. Ако срещу нас стои човек с шарка, и най-слабата стимулация на кожата ще предизвика усещане за сърбеж.

Изследователите откриват, че емпатията активира същите мозъчни центрове, които обработват контекстуално зависимите аспекти на болката – предните зони на инсула и цингулум. Когато знаем, че любим човек страда, зоните за субективна оценка на болката в мозъка ни се активират автоматично – причина за емпатията. Зоните за обективна оценка на болката се активират само когато самите ние изпитваме болка.

Любовта боли

Резултат с изображение за Любовта боли

Изследователите са изследвали тези процеси с помощта на образна техники за сканиране на мозъка – ядрено-магнитен резонанс. При жените, които са съобщили за най-силни усещания на емпатия, е установена и най-силна активация на контекст-зависимите болкови центрове в момента, в който на техен любим човек е причинявана болка. Дори когато жените не са виждали болезненото лице на партньорите си, мозъкът им е реагирал.

Тези изследвания показват, че човешките същества са много чувствителни към съпричастността. Сингър смята, че хората са по-съпричастни към емоции и ситуации, които вече са преживели сами, а така също и че тези автоматични реакции могат да бъдат контролирани.

http://love-aholic.com/2010/02/empathy-sort-of-pain/

тагове: емпатия, болка, любов

ЖИТЕЙСКА ФИЛОСОФИЯ БР.131

способността да виждаш по различни начини себе си, света и хората около теб.

Според възприемането на живота, изградените житейски ценности и стратегии, в съответствие с избрания или приетия начин на живот, у всеки има изградена житейска позиция ; система от убеждения, кое е правилно и кое не, към какво трябва да се стреми.
“Никой на никого нищо не дължи” ; “Най-силният печели”, “Всичко зависи от мен” или “не можеш да вярваш на никого” – най – често срещаните житейски вярвания. В зависимост от стабилността на жизнената философия, тя е ефективна или не, благоприятства развитието на личността или го стопира.Философията на живота може да бъде както положителна, така и отрицателна, оптимиста или песимистична, с акцент върхусебе си или върху други хора, с различена житейска позиция (творец, потребител, паразит, романтик), насочена към развитие или създадена, като психологическа защита.
Житейската философия, добре прозира при изработване на лична метафора за живота.
Елементи на житейската философия1. Общия поглед за живота
- животът е само един или твоят Аз пребивава от живот в живот, като преминава в различни тела
- животът е радост или тъга или преминаващ от едното състояние в другото
2. Вярванията за себе си и другите
- когато аз съм добре и ти си добре, заедно сме силни или Всички са врагове, не трябва да се доверяваш на никого
- аз съм малък човек, умея малко неща, не претендирам за нищо ….. или жизнената философия на Победителя ” Светът ми принадлежи”
3. Преимуществена жизнена стратегия, житейски способи и принципи.
- позицията на Жертвата или позицията на Автора
Ако мислите, че вашите проблеми е длъжен да разреши някой друг, а не вие самия, то вие работите с неуспешната житейска философия, с нея много трудно ще вървите по пътя на живота. Учете и насочвайте себе си към позицията на Автора – “Аз го мисля – аз ще го направя”, след това, между другото, ще ви бъде много по – лесно да общувате и да си сътрудничите с другите. Хората могат да ви помогнат , това е прекрасно, но могат и да ви използват, в това няма нищо страшно.Промяна на философията на живота
Как мога да променя своята житейска философия? Да общувате с хора, чиято житейска философия ви харесва и да опитате да прерисувате своята Лична житейска метафора. Може да изглежда невероятно, но възприятието за живота може да бъде променено, картината нарисувана от всеки от нас може да бъде заменена с друга. Чрез работата с Житейската метафора, може да промените не само своята жизнена философия, но и тази на другия човек, ако той няма нищо против.
Автор: превод: Диляна Колева
 http://www.beinsadouno.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/_/%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F/%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-r606
тагове: житейска, философия

ВКУСНО БР.131

Лимонена пита с готови кори

Сладкиш

Необходими продукти

400 гр. кори за баница 

200 мл олио 

200 мл захар 

200 мл кисело мляко 

яйца 

1 пакетче бакпулвер

настъргана лимонова кора
За лимоновия сос:
сока от два лимона
600 мл вода
400 мл захар

Яйцата се разбиват на пяна със захарта.
Корите се накъсват на парчета.
В сместа с яйцата се добавят киселото мляко, олиото, бакпулвера и настърганата лимонова кора.
Сместа се обърква с накъсаните кори.
Изсипва се в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка с диаметър 20х30 см. и се пече в загрята на 150 градуса фурна (с вентилатор) за около 30 минути.
В същото време водата за сиропа се слага да заври със захарта и лимоновия сок и щом поври малко, се оставя да изстине.
Готовият сладкиш се залива с горещия сироп.

Лесен ябълков щрудел с готови кори

Лесен ябълков щрудел с готови кори

Необходими продукти

200 г точени кори
60 г прясно масло
500 г ябълки
100 г стафиди
40 г орехови ядки
30 г галета
200 г захар и канела

Измитите ябълки се настъргват на едро ренде и се смесват със счуканите орехови ядки, предварително накиснатите в алкохол или топла вода стафиди, галетата, канелата и част от захарта. Сместа се увива като плънка в корите, които след това се навиват на рула.
Нареждат се в намазана с масло тава, намазват се отгоре с масло и се пекат отначало в средно силна фурна, а след това в по-слаба.
Изпеченият щрудел, след като изстине, се залива с хладък сироп, приготвен от останалата захар и вода.
При поднасяне се полива със сиропа от тавата или се поднася поръсен с пудра захар.

Бухтички със сирене

Необходими продукти:

2 яйца,

250 г кисело мляко,

1 чаена лъжичка сода бикарбонат,

150-200 г сирене,

брашно.

Яйцата се разбиват. Прибавят се киселото мляко, натрошеното сирене и брашното със содата. Замесва се тесто, което се разточва на кора с дебелина 1 см. С чаша се изрязват кръгчета или се режат правоъгълници, които се пържат в гореща мазнина.

 ДОБЪР АПЕТИТ!

тагове вкусно, срадкиш ябълков щрудел

ОБИЧАЙ ДРУГИТЕ ТАКА, КАКТО ОБИЧАШ СЕБЕ СИ БР.131

love-yourself
Днес аз Ви питам: Знаете ли, дали обичате себе си? Защото в един прекрасен ден с голяма болка в сърцето, Аз открих отговорът на този въпрос за мен самата, за да разбера колко много НЕ СЪМ ОБИЧАЛА СЕБЕ СИ. Как се стига до това положение на необичане на себе си… За жалост се започва от дома, от най-близките, които от младенческа възраст започват да ни формират като същества приемливи за живота в матрица. Младенецът роден с отвореното си съзнание за връзка с божественото се оказва омотан в пелени, друсан, люшкан, показван като кукла. Не след много дълго се започва и с по-строгото възпитание- прави както ти казвам, иначе няма да те обичам, бъди послушен за да получиш еди какво си…и т.н. словесните варианти са много. Даваме, раздаваме себе си, стъпкваме себe си, изгубваме себе си, скриваме се някъде дълбоко дори от нас самите. Подтискаме чувствата си, правим компромиси с желанията си, задържаме думите си в себе си, страхувайки се да не нараним човека от среща или да не го изгубим и причини хиляди, за да не го направим. Живеем в забързаното си ежедневие, страдаме, плачем, чувстваме се самотни и нецялостни и търсим, търсим Любовта на всякъде и все не я намираме. В миг се превръщаме в нещастни, мрачни, самосъжаляващи се, обвиняващи се болни хора, сърдити на целия свят и най-вече на себе си, че никой не ни Обича, разбира или приема, а толкова много сме се старали да се харесаме на всички, да ни приемат и винаги сме се съобразявали с това какво ще кажат „другите за нас”, какво мислят „другите за нас”. А ИСТИНАТА Е ТОЛКОВА ПРОСТА, ЗА ДА ОТКРИЕМ ЩАСТИЕТО Е НЕОБХОДИМО ДА ЗАОБИЧАМЕ СЕБЕ СИ, ДА ПРИЕМЕМ СЕБЕ СИ ТАКИВА КАКВИТО СМЕ, КОЕТО АВТОМАТИЧНО ПРИВЛИЧА ЛЮБОВТА НА ХОРАТА КЪМ НАС, ЗАЩОТО НИЕ СМЕ ЗАПОЧНАЛИ ДА СЕ ОБИЧАМЕ. Да Обичаш себе си не означава да бъдеш егоист, напълвайки и изпълвайки своята купичка имаш възможността вече да раздаваш от нея и на всички останали. Когато тя е празна, защото сме забравили да се погрижим за нея, единственото което можем да дадем са липси. През 1959 г. малкият на ръст, но огромен по душа и сърце човек – великият актьор и режисьор – Чарли Чаплин го е казал толкова ясно и точно, че аз бих искала днес да го споделя с Вас, на онези, които вече са го чели просто бих искала да го припомня още веднъж. love-yourself ДА ОБИЧАШ СЕБЕ СИ Днес знам: „ТОВА Е ЖИВОТЪТ!“ Когато започнах да обичам себе си, разбрах, че във всички случаи се намирам на правилното място в точното време и всичко, което се случва е правилно – затова мога да бъда спокоен. Днес знам: Това се нарича ДОВЕРИЕ. Когато започнах да обичам себе си, разбрах колко силно мога да засегна някого, когато се опитвам насила да му предам своите желания, дори когато знам, че времето още не им е дошло и че човекът още не е готов за тях, дори когато този човек бях аз. Днес знам: Това се нарича УВАЖЕНИЕ. Когато започнах да обичам себе си, можех да разпозная, че мъката и страданието са само предупредителни сигнали за това, че живея против собствената си истина. Днес знам: Това се нарича АВТЕНТИЧНОСТ. Когато започнах да обичам себе си, престанах да копнея за друг живот и можех да видя, че всичко, което ме обкръжава, е покана за растеж. Днес знам: Това се нарича „ЗРЕЛОСТ“. Когато започнах да обичам себе си, спрях да крада от свободното си време и спрях да скицирам грандиозни проекти за бъдещето. Днес правя само това, което ми носи забавление и радост, това, което обичам и кара сърцето ми да се смее, по мой собствен начин и с мое собствено темпо. Днес знам: Това се нарича ЧЕСТНОСТ. Когато започнах да обичам себе си, избягах от всичко, което не беше здравословно за мен – храна, хора, вещи, ситуации. Всичко, което ме дърпаше надолу и настрани от мен самия. Наричах го „здравословен егоизъм“, но Днес знам: Нарича се „ЛЮБОВ КЪМ СЕБЕ СИ“. Когато обикнах себе си, престанах да искам винаги да съм прав и в резултат на това грешах по-малко. Днес знам. Това се нарича „СМИРЕНОСТ”. Когато започнах да обичам себе си, отказах повече да живея в миналото и да се тревожа за бъдещето си. Сега живея само в настоящия момент, в който се случва всичко. Живея всеки ден така и наричам това „ОСЪЗНАТОСТ” Когато започнах да обичам себе си, осъзнах, че мисленето ми може да ме направи нещастен и болен. Но когато го обединих със силите в сърцето ми, умът ми стана важен партньор. Днес наричам тази връзка „СЪРДЕЧНА МЪДРОСТ“. Повече не ни е нужно да се боим от бъдещи спорове, конфликти или проблеми със себе си и с другите, защото дори звездите понякога се сблъскват и създават нови светове. Днес знам: „ТОВА Е ЖИВОТЪТ!“ 16.04.1959 г. – Чарли Чаплин   Днес Ви каня да съберете цялата си смелост, да се пуснете от Страха да застанете пред вас самите, пред цялата ваша вътрешна реалност, да бъдете безкрайно честни със себе си и да се изправите пред отражението си в огледалото. Да погледнете в очите този образ и да му заговорите с най-голямата Любов, с която можете да го направите и да му кажете колко много съжалявате за всичко онова, за което сте се обвинявали, осъждали, самобичували. Не го правете със самосъжаление, а си поискайте извинение. Да поискате прошка за всичко, което сте си причинили, Да кажете колко много го Обичате на образът, гледащ Ви от огледалото. Направете го с цялото си сърце и душа. Усетеге го с всяка частица на тялото си. И накрая Благодарете. Пътят към връзката със собствения Аз, към Великото Аз съм започва от Обичта към себе си.
предоставил: Елена Иванова
 
тагове:другите, себе си