Monthly Archives: юни 2015

АНТРОПОМОРФНИ ФИГУРИ НА ВЪЗРАСТ 5 ХИЛЯДИ ГОДИНИ БР.139

 намерени в Перу

В Перу група археолози открили няколко антропоморфни фигури, възрасттз на които (по предварителна оценка е около 5 хиляди години, съобщава Peru News Agency.

Откритието било направено недалече от района на Вегуета в провинция Хуаура, на север от столицата на Перу. Мястото е известно като Вичама, или „скритият град”. Създаден е бил от същата цивилизация, която е издигнала град Карал, разположен на 159 км северно от Лима.
Карал се смята за един от най-древните градове в Америка – неговата възраст е 5 хиляди години.

Една от находките представлява фигура на кърмеща жена. Друга фигура изобразява мъж, който, по мнение на археолозите, имал висш социален статус. Вуглеродното датиране, което имат намерение да направят специалистите, ще позволи по-точно датиране на намерените артефакти.

http://zaneizvestnoto.blogspot.com/2011/07/5.html

тагове:хантропоморфни, фигури, възраст, 5 хиляди годиин, Перу

Mумиите от Куелап крият тайната на Чачапойя бр.139

Не толкова отдавна археолозите са намерили збравени пещери в планините на Перу, които повече от 500 години са скривали древните погребения на тайнствена белокожа цивилизация, наричана чачапойя, или хора на облаците. Мумиите са в нестандартни и необичайни пози, сякаш се опитват да се предпазят от нещо страшно. Някои тела прикриват очите си, а някои криятлицето си, притискайки го до коленете си….
Древните легенди разказват, че мумиите принадлежат на отдавна изчезнала цивилизация на светлокожи хора, високи и необичайно красиви. Според археолозите перодът на тяхното съществуване съвпада с периода на съществуване на инките, а самият факт за присъствието на чачапойя на територията на Перу поставя под съмнение теорията на пълна изолация на Новия свят за много дълъг период.

На подобно твърдение може да се реагира скептично, но истината е, че от запазените писмени свидетелства става ясно, че чачапойя наистина са съществували. В записките на испанците, покорили войнствените инки, които непрекъснато нападали това красиво племе, е споменато за белокожи войни от планините, чиито жени били толкова красиви, че се ползвали с невероятно внимание и почит от страна на знатните инки. 
Откритата през 1964 година от американския археолог Джин Савой крепост Куелап, е грандиозно съоръжение върху земите, заселявани някога от чачапойя. То е с дължина около километър, има каменни стени и крепостен вал и е едно от най-забележителните древни съоръжения на територията на цяла Южна Америка. След повече от 20 години същата група, оглавявана от Смит , открива нещо още по-изненадващо и значимо: това е гигантски град от цивилизацията на чачапоя, който дълго време е бил скрит за погледите на хората, от горската растителност. Оказва се, че и архитектурата, която използвали „хората на облаците”, няма нищо общо с индианската.

Учените провели научно изследване и сред местното население открили високи и светлокоси хора, които е напълно допустимо да са далечни потомци на чачапойя.По думите на Савой тези хора са много суеверни и вярват, че намерените руини са омагьосани и този, който дръзне да посети древното селище, ще се срещне със седмоглав змей, който незабавно ще превърне неканения гост в камък….
Но най-удивителната и загадъчна находка на Савои е от година по-късно. Става дума за т. нар. „говорещи камъни”, които „хората на облаците” били скрили грижливо и надеждно от испанците. По-рано се е смятало, че по това време в Перу още не е имало писменост, и всяко споменаване за „говорещи камъни” се възприемало като измислица. Само че направеното през 1986 година откритие поставило под съмнение това мнение. 
Джин Савой случайно се натъкнал на древна гробница, в която,освен много кости и керамични парчета, скривала вградени в стените си три каменни плочи , изпълнени с надписи. Изучавайки находката, учените били изумени от получените резултати: първите думи, използвани в древните писмена, се оказали на древноеврейски и по всяка вероятност били взети от древни еврейски, финикийски и египетски източници.

Мнението на учените е, че плочите са били направени в загадъчната библейска страна Офир, където цар Соломон изпратил кораба, който му бил докарал злато, махагон, и скъпоценни камъни.
Обединявайки всички резултати от направените открития, пред археолозите възникнали цял куп въпроси: по какъв начн в града, създаден от народа чачапойя през 800 година , са могли да се появят най-древните думи от времето на Стария завет?…И с какво може да се обяснят такива външни особености като ръст, цвят на кожата и косите, като нито египтяните, нито израилтяните са се отличавали с ръст и бяла кожа? Има хипотеза, според която „хората на облаците” са дошли от Канада в Перу, и са били викинги. Културата на викингите е много сходна с културата на чачапойя, но има някои времеви несъответствия между това, кога викингите са се оказали в „междинния пункт” в Гренландия, отправяйки се за Перу (986 г ) и това, кога „хората на облаците” са построили своя древен град(800 г ).
Възможно е отговора да се крие в ДНК на намерените мумии.Сега учените имат намерение да направят сравнителен анализ на генетичен материал на съвременното перуанско население и жители на източните държави, с ДНК на мумиите на чачапойя. Може резултатите, които ще де получат, да поставят под съмнение доста неща….

http://zaneizvestnoto.blogspot.com/2011/07/m.html

тагове: Mумиите, Куелап, тайната,  Чачапойя

БИБЛИЯТА БР.139

• Библията се оказва, че е най-крадената книга…
• Думата „библия” в превод от гръцки означава книга. В това има логика, защото Библията се състои от книги.
• Старият завет е бил написан на иврит, а Новия завет - на гръцки. Сега е преведена на 6000 езика по целия свят!
• Най-сатрият човек в Библията бил Мафусаил. Той умрял на възраст 969 години. 
• Най-силният човек в Библията бил Самсон.
• Най-мъдрият човек в Библията бил Соломон. 
• Най-великият войн бил Гедеон. С помощта на Бога той победил 135000 Мадианитяни.
• Цар Соломон имал 700 жени и 300 наложници и любовници, или както тогава са ги наричали там.
• Най-високият човек в Библията бил Голиат, ръста на който бил около 3 метра.
• В Библията нееднократно се повтарят числата 7, 12 и 40.
• Израза „Не бой се” се появява в Библията 365 пъти – толкова, колкото са дните в годината. Думата „християни” се появява само 3 пъти.
• Интересен е факта, че думата „троица” никога не се споменава.
• През шести век било прието да се казва „Благослови, Господи” на човек, който е кихнал. Смятало се, че така от тялото излиза злото…
• Последната дума в Библията е „Амин”.
• Потопът е станал преди около 4300 години.
• Библията съдържа 100 положителни изказвания за дясната ръка. Смятало се че тези, които са от дясната страна на Христос, ще наследят Земята, а тези, които са от лявата, ще горят в ада. Смята се, че дяволът кръжи около лявото рамо на човека.

http://zaneizvestnoto.blogspot.com/2011/07/blog-post_08.html

тагове: какво, библията

Гала вечерта на amfAR в Кан и най-красивите на нея бр.139

Благотворителната гала вечер на фондацията Amfar “Киното срещу СПИН” се провежда от 1993 насам и е ежегодна връхна точка в календара на кинофестивала в Кан.

Отново, събитието се състоя в хотел “Кап Еден Рок ” в Антиб, а зебелжително изглеждащи звездни гостенки от световните филмова и модна сцена имаше много.

Следват кадри , обсипани със звезден прашец, на най-красивите от благотворителното събитие:


Кендъл Дженър в Calvin Klein


Джоан Смоулс в Givenchy


Даутсен Крус в Margiela


Даян Крюгер в Chanel


Сиена Милър в Ralph Lauren


Карли Клос в Tom Ford


Лили Доналдсън в Saint Laurent


Марион Котияр в Jean Paul Gaultier


Шанел Иман в Zuhair Murad


Петра Немцова


Мишел Родригес в Romona Keveza


Джордан Дън във Vera Wang

http://www.viewsofia.com/article/28197/Gala-vecherta-na-amfAR-v-Kan-i-nai-krasivite-na-neia

тагове: тала, вечеря, красивите, нея

Б КАТО БИБЛИЯ БР.139

  Б като Блог

 

 

Усмивка всеки ден

Японската илюстраторка Маори Сакай взима всекидневни моменти от живота и ги превръща в сладки анимирани илюстрации. Някои от забавните картинки носят крещящо съобщение като “Щастието е близо до теб”, а други пък ни оставят да се чудим какво чувство се опитва да създаде авторката у нас. Като цяло, винаги откриваме нещо положително зад нейните илюстрации, а едно малко гласче непрестанно ни казва да забавим темпото и да се огледаме наоколо за малките неща, които ни правят щастливи.

http://www.viewsofia.com/article/28211/ 

тагове= като, блог

ПЕТ МЪЖКИ ВИЗИИ бр.139

 които са били, и ще бъдат, най!

 

Навигацията в бурните води на модата може да бъде рискова за мъжете, въпреки че тенденциите там се менят значително по-бавно от тези в дамската. Затова е хубаво да има няколко ключови визии, които ще са винаги актуални и на които господата винаги могат да разчитат. За щастие, такива има. Тези дрехи ще бъдат правилен избор, както се казва, forever ever. Има по някоя за всеки сезон, ако нещо липсва, инвестирайте в него още сега, това си е абсолютна модна застраховка за мъжа. Ето ги и тях, петте топ вечни мъжки визии:

1.Мъжката малка черна рокля, или тъмносиният костюм

Всеки мъж изглежда добре в синьо. Това може да бъде блейзер, памучна тениска, палто и какво ли още не – този цвят винаги се задържа в тенденциите. Но връхната му точка е тъмносиният костюм – понякога подценяван, вечен, готин стар приятел, който Джереми Хакет нарича „мъжката версия на малката черна рокля“. И е напълно прав. Младият Майкъл Кейн нагледно илюстрира безвремието на този костюм.

2. Бяла тениска, сини дънки

Да се постигне тази простичка визия по готин начин изглежда лесно, но са необходими правилните съставки. Задължителна е инвестицията в тениски от качествен памук. Това всъщност има голямо значение и истински променя нивото на стил на обикновения бял T-шърт. Джинсите са слим, но не прекалено и без скъсано, ивици и така нататък. Най-добрият пример как се постига тази визия е Марлон Брандо в “Трамвай желание”. И да, нужен е и фитнес за пълното и постигане.

3. Тренчкот

Гарантиран начин за стягане и облагородяване на някак несигурните визии. Качествата на тази дреха са неоспорими – яка, за да оформя лицето, колан, за да стяга потенциално наличие на корем, дължина, която издължава силуета. Страхотен избор за всяка мъжка фигура. Хъмфри Богарт в „Казабланка“ е нагледен пример колко страхотно изглежда тренчът открай време.

4. Олекотено късо яке, панталони чино, бели кецове

Стилните мъже не „изключват“ стила, когато стане време за уикенд. Те имат предвид важността на визията винаги, навсякъде. А сигурният начин за супер външност във всеки неделови сценарий е комбинацията от леко късо яке, памучни панталони в блед, неутрален цвят и бели гуменки. За вдъхновение – Стийв Маккуин, той знае как.

5. Поло яка и палто

Не е тайна, че пуловерът с висока яка е стара класика, но си има начин, по който трябва да се носи, за да не се объркат нещата. Най-добре тъмен, да не е широк и под тъмно вълнено палто. Може с вдигната яка, очила и мотор, за пълна визия ала Боб Дилън.

http://www.viewsofia.com/article/28343/Men’s-Exhibit–Pet-majki-vizii–koito-sa-bili–i-shte-badat–nai-

тагове: пет, мйжки, визии

Street Style вдъхновения.. . Армия в каки бр.139

Стил урок на седмицата: Три начина да носим ризата от три гранд фешън дами
Street Style вдъхновения... Елегантни и очарователни, кюлоти!
Street Style вдъхновения... Oптимистично жълто
Street Style вдъхновения...  Улица на цветни петна
Street Style вдъхновения... Да ти се види бельото

Каки, войнишко зелено, маслинено зелено… можем да наречем този цвят и неговите топли и студени разновидности по безброй начини и да го сложим под шапката на модерните за сезона urban сафари и войнишки стил.

Важното е, че той е един от най-актуалните цветове на сезона и си има цяло войнство от последователи по улиците на модните столици, които неизбежно повлияха и на нас. Виждаме цвят каки да багри ризи, панталони, роклигащеризони, много парки и какво ли още не. Aсоцииран с интересно мъжко и военно влияние в дамската мода, придава неочаквано мек елемент на всеки тоалет и го прави някак класически и същевременно секси.

На пръв поглед сложен, тoзи цвят сякаш може да отива на всеки, когато е съчетаван с неутрални тонове – най-добре бяло, черно, сиво, бежово.

Начините да го носим са безброй и трудно могат да бъдат обобщени в няколко принципа, затова ще заложим на усет и много вдъхновение, което идва от кадри на цяла армия каки фенове, маршируващи по улиците.

http://www.viewsofia.com/article/28228/Street-Style-vdahnoveniia—-Armiia-v-kaki

тагове: стил, вдъхновение, армия в каки

СЛОНОВЕТЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ЖИВОТНИ БР.139

  • Slider

  КОИТО ПОГРЕБВАТ БЛИЗКИТЕ СИ

Както е известно, само слоновете, хората и неандерталците имат ритуал погребение. Обикновено продължителността на живота на един слон е 60-80 години. Ако някой слон е болен, членовете на стадото му носят храна и го подкрепят, когато стои.

Ако слонът умре, то другите се опитват да го съживят с вода и храна за известно време. Когато стане ясно, че слонът е мъртъв, стадото замлъква. Често слоновете изкопават плитък гроб и покриват мъртвия слон с кал и клони, а след това остават близо до гроба в продължение на няколко дни.

Ако някой слон е имал много близки отношения с починалия, той може да изпадне в депресия.

Стадо, което случайно се е натъкнало на неизвестен, самотен, мъртъв слон, показва същото отношение.

http://bg.checkonline4you.com/slonovete-sa-edinstvenite-zhivotni-koito-pogrebvat-blizkite-si/

тагове: слоновеет,животни, близките

10 ЛЮБОПИТНИ ФАКГИ ЗА БИРАТА БР.139

 Бира. Четири букви, отдавна издигнати в култ от любителите на чернодробните елексири. Нека видим десет интересни факта за една от най-старите алкохолни напитки в света:

В началото бе Египет

Бирата е произведена за пръв път в Древен Египет. Пиели я нефилтритрана през сламка, като за целта богатите хора си купували златни сламки.

Бирен месец

Във Вавилон преди 4 хиляди години съществувала традиция след сватбената церемония всеки ден в продължение на един месец тъстът да пои с бира любимия си зет. Получавал се един вид „бирен месец“.

Дългоочакван звън

В полския град Гданск има така наречената „бирена камбана“. Преди време пивниците започвали да работят само след като тя е звъннала…

Тик-так

През 16-и век на главната порта на град Трутнов, Чехия, пък висял часовник. Неговият звън съобщавал на жителите края на посещението им в кръчмата. Тези, които не се съобразявали с бирената аларма, рискували да бъдат глобени и наказани за една година да не могат да посещават питейни заведения.

Бирената свирка

Едно време в английските пъбове бирата се сервирала в глинени халби със свирки, вградени в дръжката. Ако клиентът искал още бира, просто трябвало да свирне.

3,5 бири по Рихтер

В бар в японския град Митсушира при земетресение със сила до 3 бала на всички посетители се полага безплатна чаша бира.

Работа за хора с нюх

В бирария в австралийския град Мелбърн има служител, чието основно задължение е да помирисва измитите бирени бутилки.  Задачата му е да прецени, дали бутилките не миришат на керосин. Керосинът е с много устойчив мирис, дори и след измиване.

Или хмел, или жена

В американския щат Айова съществува необичаен закон. На мъж, който е пил повече от 3 глътки бира, му е забранено да бъде в леглото с жена. Ти си решаваш кое обичаш повече…

Залепне ли, добра е

Според древен чешки тест за качествена бира  пивоварът е бил длъжен да излее бъчва бира върху дъбова пейка, върху която сядали членове на местната управа. Седящите обували кожени панталони, а ако панталоните им не залепвали за пейката за определено време, продажбата на тази партида бира се забранявала.

Пияна мишка лесно се лови

В Замбия ловят гризачите с помощта на бира. За целта в купички се смесват бира с мляко и се оставят на различни места из къщата. На сутринта пияните мишки не оказват никаква съпротива.

 http://www.webmiastoto.com/7411.html

тагове: 10 любопитни, факта, бирата

 

 

 

ЗАНИМАТЕЛНА ФИЗИКА БР.139

занимателна физика

Изображение: pixabay.com

За мнозина физиката е скучна, но истината е, че тази наука крие своето очарование:

1. Нищо не може да изгори още веднъж, ако вече е изгоряло (освен оксидите, взаимодействащи с флуор).

2. Черният цвят привличат топлина, белият я отразява.

3. Камшикът издава звук на плющене, защото неговият край е по-бърз от скоростта на звука и създава ударна вълна.

4. Бензинът няма определена точка на замръзване – той може да замръзне при всяка температура от -118 ° С до -151 ° С. Замръзналяит бензин не става напълно твърд, по-скоро напомня каучук или восък.

5. Яйцето ще плува във вода, в която е добавена захар.

6. Мръсният сняг се топи по-бързо от чистия.

7. Водата в течно състояние е с по-висока молекулярна плътност, отколкото в твърдо. Затова ледът плава.

8. Ако чаша с вода се увеличи до размера на Земята, молекулите от които ще се състои, ще бъдат с размерите на голям портокал.

9. Скоростта на светлината зависи от материала, в който тя се разпространява. Учени успели да забавят движението на фотони до 17 метра в секунда, пропускайки през тях рубидий, охладен до температура близка до абсолщтната нула (-273º по Целзий).

10. Частица тук, може да повлияе на друга, която е на отсрещния край на Вселената, мигновено.

http://www.webmiastoto.com/29363.html

тагове: занимателна, физика