Monthly Archives: септември 2015

ДВАМА ВЕЛИКИ МЪЖЕ БР.145

Стихотворението на Иван П. Йончев (Самоков1884 -1918 София) е създадено през есента на 1915г., когато се извършва мобилизацията за участие в Европейската война. Йончев посвещава стихотворението на подполк. Тодор Гиргинов. През 1916г. е публикувано в сбирката „За Родината“, а на следващата 1917г. – в стихосбирката „Стихотворения“.
През зимата на 1919г. известният капелмайстор Георги П. Шагунов (Пловдив 1873 – 1848 Бургас) посреща в първи отпуск първородния си син Петър – току-що постъпил юнкер във Военното на Н.В. училище. Като вижда сина си строен и напет в красивата юнкерска униформа, развълнуваният Шагунов търси начин да изрази радостта и гордостта си. Тогава си спомня за стихотворението на Иван Йончев, което толкова го е впечатлило на фронта. Само за няколко дни пламенните слова на Йочев са облечени в маршова мелодия, която след отпуската юнкер Петър Г. Шагунов занася като коледен подарък на съвипускниците си от 41 – ви випуск на ВНВУ (1919-22). Маршът се посреща с възторг от юнкерите. Те имат късмет, техен ротен командир да е майор Александър Морфов, който научава на марша целия випуск. Станала „модерна“, песента бързо се подема и от останалите поделения във ВНВУ.
Георги Шагунов знае, че ротен командир на випуска е именития му колега Морфов и затова се въздържа да нарече песента „марш на 41-ви випуск“ – правото и честта да напише такъв за своите възпитаници има Морфов.
Маршът „Заветът на дедите“, станал популчрен като „Един завет“ става популярен твърде стихийно, както сред военните, така и сред гражданите. Скоро той влиза в репертуара на всички ученически и професионални хорове, вкл. „Гусла“ и „Кавал“, които го качват на голямата сцена – национална и международна. На един концерт на хор „Гусла“ във Варшава през 1935г. гусларите завършват с този марш. Публиката изпада в екстаз и вика марша на бис отново и отново, скандирайки „Ели-забет“, както им звучи текста…

Един завет
(„Заветът на дедите“)
Текст: Иван П. Йончев – 1915
Музика: Георги Шагунов -1919
Един завет,
Оставили са нам дедите,
Велик завет,
Написан с кървав меч,
Деца на родний край,
Пазете си земите,
Бранете ги,
От близо и далеч.
И тоз завет,
На миналото грял е в дните
Кат дивен фар
И вожд той бил е драг,
На всички тез,
Кои загинаха в борбите,
На грешний свят
Презрели бащин праг.
И не ли той,
Под родно знаме днес войските
Събира пак?
И не ли тоз свещен завет
На всички тям
Съгрявал е душите,
Без жал да мрат
За бащин край рожден?
Георги Петров Шагунов е роден на 15 март 1873 г. в Пловдив. Баща му е от богат калоферски род, а майка му е гъркиня. До 16-годишната си възраст Шагунов учи във Френския колеж „Св. Августин“, по-късно той заминава за Лион, където вместо медицина, както е заръчал баща му, записва Лионската държавна консерватория. Учи музика, композиция, диригентско майсторство, избран е за помощник диригент на Лионския градски оркестър. След завръщането си в България за кратко време е капелмайстор в Пловдив, а по-късно дълги години – на 24-и пех. Черноморски полк. Участва в Първата Балканска като капелмайстор на 30-и Шипченски полк. На честването на 50-години творческа дейност през 1946г. Георги Шагунов подарява своя архив на Градския съвет в Бургас. Двете кантонерки с нотни тетрадки години се подмятат по коридорите, после са свалени в мазето, където огняря на общината пали с тях парното. Така завинаги се изгубва част от творчеството му. След години дъщеря му д-р Занекова занася друга част от архива му в Съюза на композиторите, но и казват, че никой не се интересува от „фашистки песни“. Творчеството на Шагунов е преоткрито много по-късно. Оцелели са над 250 марша, както и произведения във всички жанрове на симфоничната, оперна и оркестрова музика.
Георги Шагунов умира в Бургас на 10. 11.1948г. Потомците му емигрират в Гърция, където сина му е зъболекар.
 Иван Петров Йончев е роден в Самоков на 3 април 1884 г. Бащата е предприемач в София, но фалира и семейството му изпада в мизерия. Животът на поета се движи между Самоков и София. Умен, схватлив, с наклонности към литературата и музиката, той е любимец на учителите си, но поради липса на средства и крехкото си здраве, не успява да завърши I-ва Софийска мъжка гимназия. Започва да пише още като ученик – едва 14-годишен издава пиесата-поема „Слепец“. Дружи с Дебелянов, Николай Райнов, худ. Константин Щъркелов, оперния певец Стефан Македонски. Принадлежи към така наречения бохемски кръг в българската литература. През 1904 г. заедно със Стефан Македонски заминава за Загреб да следва певческо изкуство. Играл е на Загребска сцена.
Творческото наследство на Йончев е неголямо по обем, но лириката му носи белег на непосредственост и вдъхновение. Основни мотиви са копнежът по несподелената любов, неосъществено щастие и беззаветна привързаност към родна майка, народ и Родина. Балканските войни променят и живота, и поезията му. Тогава пише прочутите си стихотворения, превърнали се в песни. Ранен Иван П. Йончев се връща в София, където с много мъка успява да издаде една малка книжка „За Родината“ (1915). Там е публикувано и стихотворението „Един завет“, по чийто текста композиторът Георги Шагунов създава музиката за незабравимия марш на Българската армия. С този марш и с още няколко стихотворения, превърнато в песни „И бих желал орел да бъда аз…“, „Какво са, о, татко, в небето звездите“, Иван Йончев остава в българската литература.
Умира на 26.05.1918 г. от Туберкулоза в Бояна. Изпратен е с военни почести, а Стилиян Чилингиров чете слово над гроба му. По предложение на Иван Вазов улицата на която е живял в Бояна носи неговото име. През 1944 г. гробът му е заличен…
http://altvipusk80vvmu.blogspot.bg/2012/03/blog-post_08.html
 тагове: двама, велики, мъже

ЖЕНСКО СПИСАНИЕ “БЕСЕДИ” БР.145

Фолклорни мотиви от стената

Художничката Елисавета Консулова-Вазова превръща дома си в редакция на женското списание “Беседи”

Елисавета
и Борис Вазови с трите си дъщери Елка, Бинка и Ана

През 1922 г. по улица “Хан Крум” все още пасат овце. Това са първите спомени на Екатерина Консулова-Вазова от мястото, където година по-късно тя и съпругът є Борис Вазов, най-малкият брат на народния поет, ще вдигнат дома си.
Днес дворът на двуетажната къща е потънал в цветя. Същите, които Елисавета Консулова-Вазова рисува с любов в много от своите картини. 
Когато през 1902 г. младата художничка завършва втория випуск на Рисувалното училище като ученичка по живопис на проф. Ярослав Вешин, всички гледат на художниците и артистите като на  “карагьозчии” – “хора, които излизат иззад завесата, за да показват срещу заплащане разни дяволии и мурафети”. А когато една жена хване боите и четките, в очите на околните тя е още по-различна. 
Елисавета е 10-годишна, когато семейството є се мести в София от родния є град Пловдив. Баща є Георги Консулов е извикан в столицата,

за да оглави спиртната фабрика в квартал Княжево

Сподвижник на Левски, той е не само родолюбив българин, но и високообразован и предприемчив. Георги Консулов бързо се замогва в столицата и успява да построи две къщи – едната на ул. “Дунав” № 3, а другата  на ул. “11 август”, където се настанява семейството му. 
Дългогодишната възка между художничката и юриста Борис Вазов завършва с брак през 1906 г. въпреки упоритите опъвания на баба Съба. Тогава Елисавета пре-късва преподавателската си дейност по рисуване в девическата гимназия и открива собствена рисувална школа в ателието си на ул. “11 август” № 3. Елка, първата дъщеря на семейството, се ражда през 1907 г. Две години след нея се появява Бинка, а през 1911 г. и Ана. Въпреки че Елисавета е потомка на стар възрожденски род, не приема патриархалното разбиране за мястото на жената в кухнята. Тя е модерна, свободолюбива, различна… Докато гледа отстрани засуканата си снаха, авторът на “Под игото” изобщо не може да повярва, че тя не дърпа папироси. За да се докаже пред девера си, Елисавета три дни поред пуши цигара след цигара. В замяна на това пък Иван Вазов є позволява да го рисува на открито. 
“Ателието на мама беше на последния етаж. Тя рисуваше сутрин, когато е много светло и слънцето огрява модела є”, разказва днес 97-годишната Бинка Вазова, дъщеря на Елисавета и Борис Вазови. Кабинетът на баща є пък е в съседство с трапезарията, в която буквално кипи животът на семейството. Там се намира семейното пиано, но известният политик и журналист не протестира срещу шума, въпреки че работата му като сътрудник на вестниците Ден”, “Балканска трибуна”, “Слово”, “Заря”,  “Вечер”, “Днес”, сп. “Слънце”, а на два пъти и като главен редактор на в. “Мир” изисква пълно съсредоточаване.
След семейния престой в Прага, където Борис Вазов е дипломат,  Елисавета се отдава изцяло на просветителска дейност. През 1934 г. тя превръща дома си в редакция на вестник “Беседи”. Вестникът прераства бързо в списание, а на седмата година се преименува в “Дом и свят”. Елисавета е репортер, редактор, коректор и уредник на изданието. Дъщеря є Бинка, която наследява таланта на майка си, често го илюстрира вместо нея. Елка пък прави кройките, които се прикрепват към фолиото на всеки брой, но за да се убеди, че наистина “стават”, преди това ги изпробва. Шие по тях панталони, рокли, поли… Всички заедно подготвят за експедиция новоизлезлия брой. Домашната помощница

Петра вари в голям казан лепило

с което затварят здраво пликовете с новите списания. А на какво ниво се е списвало женското издание, говорят имената на авторите му – Александър Балабанов, Дора Габе, Екатерина Каравелова, Елисавета Багряна, Димитър Талев,  Елин Пелин, Йордан Йовков, Борис Вазов.
Списанието обаче не “разбогатява” семейството. Въпреки че в много български домове го чакат с нетърпетние, то едва се издържа. “Тате казваше, че презира парите, но правеше сметка на всяка стотинка вкъщи”,  разказва Бинка Вазова, която също посвещава живота си на изобразителното изкуство, а до ден днешен не е спряла да записва на компютър спомените си. Докато майка є се занимава с издателска дейност, господарка в кухнята им  е намръщената Петра. Всъщност по-скоро тя отглежда трите дъщери на Елисавета и Борис Вазови. Обучена от издателката на женското списание на  всички домакински тайни, Петра е истинско семейно богатство, на което двамата общественици могат напълно да се доверят.
През 1939 г. Елисавета Консулова-Вазова оглавява основаното от нея дружество “Български дом”, което съществува до 1945 г. Неговата главна цел е да “повдигне домашната култура на българската къща”. Само за две години то набира членска маса от 400 души. Идеята е да организира не само елитните дами на столицата, които да работят върху духовното си издигане, но и да ги научи да управляват разумно семейните финанси,

да държат чист, спретнат 
и приветлив дома си

Дружеството популяризира модерните технологии за поддържане на дома.
Елисавета Консулова-Вазова основава заедно с Александър Божинов, Борис Денев и Атанас Донков първия наш куклен театър. По това време съпругът є Борис Вазов е председател на дружество “Славянска беседа”. По нейно настояване той отпуска зала, в която да се събират на седянка жените и децата. Художничката заимства идеята от Германия, където често пътува покрай картините си. Голямата жилищна криза у нас по това време лишава хората от възможността да се събират на едно място. А в залата на “Славянска беседа” жените започват да се  засядат  веднъж седмично за по 2-3 часа на ръкоделие, приказки, музика, репетиции и чай. По време на тези седенки се ражда идеята за създаването на кукления театър. Дамите започват да шият костюми на куклите, а талантливият арх. Атанас Донков дялка от дърво сценичните марионетки. Актьорите Йордан Черкезов и Мара Пенкова първи се явяват на сцената с куклите в ръце, а първата детска пиеса е написана по народни мотиви от Черкезов. По това време само децата на чешките емигранти могат да се радват на оживяващите приказни герои. Чешкият предприемач Прошек превръща един от салоните на бирената фабрика в театрална сцена.
Първите кукли в родния детски театър са облечени в национални носии. Елисавета благоговее пред родния фолклор. Още като дете седи редом до баба си пред тъкачния стан и се учи сама да подрежда хармонично багрите, наподобяващи родната природа. Знае всяка шевица от кой край е. Където и да отиде, винаги носи със себе си освен статива и боите и някоя тъкана покривка, възглавничка, черга. По-късно ще “облече” дори ателието в дома си в разноцветни килими, за да я топлят с багрите си. Поклонничка на всичко автентично българско, тя настоява  килимни мотиви да се включат като национално богатство в специален албум. Заедно с Дечко Узунов, Иван Лазаров и други наши творци е сред учредителите на комисията за събиране и проучване на произведенията на българските занаяти към Министерството на търговията, промишлеността и труда.
След 1946 г. на третия етаж в мансардната се настанявапроф. Стефан Консулов, известен наш биолог и дългогодишен председател на Просветния съюз, брат на Елисавета. Професорът търси топлинка в този оживен и шумен дом, след като жена му Руска е прегазена от руски военен камион. Консулов работи върху получаването на луга от морската вода. Провежда опитите си в специално уреден кабинет в ИСУЛ. Там получава вещество, което служи за изобретяването на известната паста за зъби “Поморин”. Стефан Консулов умира през 1955 г. – недооценен и огорчен.  6-и състав на Софийския народен съд го осъжда  за това, че е критикувал Съветския съюз във вестници и в списания. В края на живота си професорът почти се самоубива, тъй като отказва да взема предписаните му лекарства. “Оставил съм доста неща на България… Грешката е тяхна, че не можаха да ме използват повече”, казва в края на живота си проф. Стефан Консулов пред приятеля си Змей Горянин и съпругата му Соня Димитрова.

Борис Вазов оглавява за втори път в. “Мир” през периода 1935-1938 г., а през това време обновява облика на вестника и въвежда нови рубрики, свързани с чистотата на езика, посветени на здравните проблеми, на търговията, финансите и данъците, дава път на политическата карикатура и фотографиите. През 1938 г. съветът на акционерите го сваля от длъжност поради спадналия тираж на вестника. Обидата на Вазов е огромна. След 1944 г. пенсията му е отнета. В продължение на десет години той и

семейството му 
преживяват в мизерия

Едва през 1954 г. СБЖ му отпуска незначителна пенсия. Но макар и заобиколен от нищета, дългогодишният депутат в шест парламента не спира да се труди. До последно седи в кабинета си и пише статии и спомени… Умира през 1957-а, година след като двамата с Елисавета са отпразнували златната си сватба. Две години по-късно съпругата му издава книга за детството и юношеските години на поета Иван Вазов, писани от нея по мемоарите на Борис Вазов. 
Елисавета рисува почти до края на живота си. Често поставя обекта си на светло местенце на стълбите и изважда грижливо подбраните си четки и бои. Зарязва статива едва седмица преди смъртта си през 1965 г. 

http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=151&aid=3928

тагове / женско, списание Беседи

ЗВЕЗДИТЕ БР.145

<P> Звездата изглеждаше зашеметяващо в флорален принт-Alexander McQueen рокля, която включваше силует стомаха и къдрички по деколтето. </ P>

ДАКОТА ДЖОНСЪН Звездата изглеждаше зашеметяващо в флорален принт-Alexander McQueen рокля, която включваше силует стомаха и къдрички по деколтето.

<P> Рейчъл Макадамс отиде на секси, отвесни маршрута в бродирана рокля Valentino, давайки ни един поглед на черните й underthings на килима. </ P>

РЕЙЧЪЛ МАКАДАМСРейчъл Макадамс отиде на секси, отвесни маршрута в бродирана рокля Valentino, давайки ни един поглед начерните й underthings върху кили

<P> Джони Деп и Амбър Хърд координира техните погледи на червения килим.  Джони носеше сив костюм с червен бутон нагоре, допълвайки пълзящи обувки и слоести колиета, докато Amber избрала лъскав и секси Виктория Бекъм рокля, червена боровинка токчета, както и насрещен неточен удар на червилото. </ P>

ДЖОНИ ДЕП И АМБЪР ХЪРД  .

<P> Звездата показваше тонизирана й фигура в въглен украсена рокля и диамантени обеци съвпадение. </ P>

КЕЙТ УИНСЛЕТ 

<P> Актрисата засечено с разрошени путка-лък блуза в игриво полата текстурирани и завърши с бели глезена-каишка сандали. </ P>

BRIE LARSON

<P> Elisabeth Moss изглеждаше изискан в черна пола и изрязано, пуловер, който е отпечатан с бели цветя.  Нейните прости бели помпи са перфектният accoutrement. </ P>

ELISABETH MOSSE  

<P> Звездата носеше черно-бяло райе minidress и секси, strappy токчета. </ P>

ДАКОТА ДЖОНСЪН 

<P> Хелън Мирън завършена й дантелен черен и бял номер с украсени crossbody чанта и черни помпи. </ P>

ХЕЛЪН МИРЪН  и.

<P> Елън Пейдж погледна superfierce в черната си костюм.  Завършва я гледам с кльощава вратовръзка и смело нахлузи кожени високи до коленете ботуши. </ P>

ELLEN PAGEЕ  

<P> Джулиан Мур избрала лесна черен гащеризон, сдвояване гледам с Chopard диамантени бижута. </ P>

ДЖУЛИАН МУР 

<P> Звездата направи елегантна сатенена рокля поглед изразителна със зализана обратно прическа и сребърни бижута. </ P>

РИСТЕН СТЮАРТ 

<P> Звездата отиде нажежено за килима в кожено minidress и съвпадение петите.  Тя accessorized със сребърни бижута и проста кутия съединителя. </ P>

ELISABETH MOSS  

<p>Clémence Poésy flaunted her signature bohemian style in a peach satin blouse, embellished trousers, and crisply tailored vest.</p> 

КЛЕМЕНС ПОЕЗИЯ  

<P> Brie Larson обърна романтичните вибрации в праскова обвивка рокля и неутрални сандали. </ P> 

BRIE LARSONBrie  

<P> Saoirse Ronan добавя случаен розов пуловер, за да си свеж бял панталон. </ P>

SAOIRSE RONANS 

<P> Elle носеше красива доматено червено Gucci рокля, която бе пристегната в талията с лилаво лък. </ P> 

ЕЛ ФАНИНГ 

дълго авангард бял плот <р> Елизабет Олсен предлагат един поглед на черните й skinnies и метални помпи отчети. </ P> 

ЕЛИЗАБЕТ ОЛСЪН  

<P> Дакота Джонсън погледна supersexy в този дебнещ яка номер, който тя завърши с прости T-каишка сандали. </ P> 

ДАКОТА ДЖОНСЪН  

неоново зелена пола <р> Наоми Уотс е скъсал подробностите дантелени върху роклята й и се обърна главите на килима. </ P> 

НАОМИ УОТС  

черна рокля с дължина до коляното <р> Рейчъл Уайз черта къдри и Морската яка. </ P> 

РЕЙЧЪЛ УАЙЗ 

<P> Джесика Частейн показваше прекрасна блестящо отгоре оглавник деколте, че тя пъхна в разрошени пола молив. </ P> 

ДЖЕСИКА ЧАСТЕЙН  

<P> Рейчъл канализирана женствена нейна страна в тази бяла дантелена номер и неутрални сандали. </ P>

РЕЙЧЪЛ МАКАДАМС  

<P> Рейчъл погледна етерен в този цветен бродирана дълга до пода рокля. </ P> 

РЕЙЧЪЛ УАЙЗ  

<P> Елън Пейдж го държат случайни-готино в нея райета яке. </ P> 

ELLEN PAGE 

<P> Актрисата бе блестяща в тази позлатена рокля, която тя завърши с допълване аксесоари и диамантени бижута. </ P> 

ДЖЕЙН ФОНДА  

<P> Актрисата показа една изразителна бизнес костюм с отвесни риза отдолу. </ P> 

ЕМИЛИ БЛЪНТ  

<P> смесена медия рокля Имоджен Poots беше достатъчно наперен да се открояват на черния килим. </ P> 

ИМОДЖЕН POOTS  

<P> Евън Рейчъл Ууд показаха есенните цветове в изгорялата оранжев костюм. </ P> 

ЕВЪН РЕЙЧЪЛ УУД  

<P> Звездата засечено отгоре високо-образно деколте в лилаво асиметрична пола и завършена я гледам с черни помпи. </ P> 

BRIE LARSON  

<P> висока врата капачка ръкави рокля на Кейт черта отвесни детайли и кривата бродерия. </ P> 

КЕЙТ МАРА  

<P> Актрисата безотказно свали тъмносин и черен ансамбъл при случайни страна. </ P> 

ЕЛИЗАБЕТ ОЛСЪН  

<P> Актрисата изглеждаше елегантен и полирани в изцяло черен поглед, от нея на разстояние най-рамото отгоре надолу към сандалите си. </ P> 

САНДРА БЪЛОК  

<P> Имоджен Poots завършена я черно-бяла рокля, отпечатана резервоар с чорапогащи и сиви сандали платформа. </ P>

ИМОДЖЕН POOTS  

<P> Актрисата може да е било спряно движението в тази електрическа текстурирани миди рокля. </ P> 

GRETA GERWIG  

<P> звездата светло розово гащеризон имам женствена докосване от носа към гърлото. </ P> 

SARAH SILVERMAN  

<P> Наоми Уотс направи сензация на килима в чудат оранжево и розово костюм. </ P> 

НАОМИ УОТС  

<P> Актрисата носеше изискан черно и бяло рокля с дълъг влак и драматичен дълбоко деколте. </ P> 

ЕЛ ФАНИНГ  

<P> Сюзън Сарандън наслоява подплатено шлифер над бяла гащеризона си и приключи я гледам с луксозния съединителя. </ P> 

СЮЗЪН САРАНДЪН  

<P> <б> Mad Men </ б> Актрисата носеше закачливо жълто дизайн без презрамки и сребърни глезена-каишка токчета. </ P> 

KIERNAN ШИПКА  

<P> Стилният двойката съчетани в земни тонове -. Amber в рокля металик украсени и Джони в кафява раиран костюм и шапка </ P> 

АМБЪР ХЪРД И ДЖОНИ ДЕП  

<P> Актрисата показваше студени цветове в Тийл високо шията три-четвърти рокля ръкав и светло сини помпи. </ P> 

ELISABETH MOSS  

<P> Алисия Vikander погледна supersexy в черна рокля оборудвана с отворен гръб. </ P> 

АЛИСИЯ VIKANDER 

 <P> Еди Редмейн сложи <a href="http://www.popsugar.com/fashion/Eddie-Redmayne-Photos-GQ-Best-Dressed-36452201"> си безупречен стил </a> на показ в крем оцветена костюм, Hannah допълване поглед си с нея флорална апликация minidress. </ P> 

ХАНА BAGSHAWE И ЕДИ РЕДМЕЙН  

<P> Звездата донесе случайни вибрации, за да й отвор, макси рокля с ресни-завършен раиран шал. </ P> 

ХЕЛЪН МИРЪН 

<P> Звездите поставени заедно на Photocall, Сандра Бълок, облечен в ярко розово диагонални гащеризон и Зоуи Казан в непринудена черен суичър и кожа пламна полата. </ P> 

САНДРА БЪЛОК И ЗОУИ КАЗАН  

<P> Актрисата носеше папрат отпечатани шифон макси рокля, когато тя излезе на червения килим. </ P> 

ДРЮ БАРИМОР  

<P> Кейт Мара погледна ожесточена в богато украсен капачка ръкав Valentino minidress, че тя в двойка с метални глезена-каишка сандали. </ P> 

КЕЙТ МАРА  

 предостави: Елена Иванова

 тагове: звездите

 

 

 

 

 

 

10 редки и необикновени фотографии от Първата световна войнабр.145

Първата световна война е поредният военен конфликт, в който българският войник извършва чудеса от храброст. В рамките на по-малко от четири години, Българската армия  извоюва редица славни победи на бойното поле. Битки като тези край Дойран, Тутракан, Червената стена впечатляват целия свят, а готовността за саможертва на българина става пословична.

Именно през тези динамични години са заснети фотографии, които се оказват наистина уникални по рода си. В тази публикация решихме да ви представим част от тях.

Всички снимки са взети от сайта „Изгубена България“ (www.lostbulgaria.com)

Български войник - опълченец, доброволец в Първата световна война

Български авиатори преди боен полет на борда на разузнавателен биплан Albatros C.III, наречен “Тутракан”, в кабината на наблюдателя е подполковник Васил Златаров, командир на българската авиация през Първата световна война, картечницата е авиационна 7,92-mm MG 14 Parabelum („Парабелум”), 1918 г.

Български авиатори преди боен полет на борда на разузнавателен биплан Albatros C.III, наречен “Тутракан”, в кабината на наблюдателя е подполковник Васил Златаров, командир на българската авиация през Първата световна война, картечницата е авиационна 7,92-mm MG 14 Parabelum („Парабелум”), 1918 г.

Четирите оцелели след Първата световна война български торпедоносеца: “Дръзки”, “Смели”, “Строги” и “Храбри” (”Шумни” е потопен след като се натъква на руска мина, а “Летящи” е потопен от некадърния си френски командир след сключването на Ньойския договор - 1919 г., след натъкване на подводни скали). Снимката е направена най-вероятно в края на 30-те години на ХХ век в пристанище Бургас.

Четирите оцелели след Първата световна война български торпедоносеца: “Дръзки”, “Смели”, “Строги” и “Храбри” (”Шумни” е потопен след като се натъква на руска мина, а “Летящи” е потопен от некадърния си френски командир след сключването на Ньойския договор – 1919 г., след натъкване на подводни скали). Снимката е направена най-вероятно в края на 30-те години на ХХ век в пристанище Бургас.

Цепелиновият хангар, построен от германците през Първата световна война, летище Ямбол, 20-те години на ХХ век

Театър на фронта

Театър на фронта

Четата на великия войвода Тодор Александров (най-вляво отпред), по време на Първата световна война

 

Носене на хляб, Южен фронт

Православен свещеник, мобилизиран на фронта през Първата световна война

Православен свещеник, мобилизиран на фронта през Първата световна война

Пехотинци в готовност за залп срещу противника

Български “змейков” балон от Първата световна война

ЖИЛИЩА БР.145

Красиви Рустик Кухненски Ideas, Интериорен дизайн Снимки | живо Любовта в Дома кухня

Живей Любов в Дома: 10 Popular Интериорен дизайн Снимки - трапезария Collection трапезария

Live Love in the Home: Today's Popular Interior Design Photos - Kitchen Collection кухня

Живей Любов в Дома: 10 Popular Интериорен дизайн Снимки - трапезария Collection трапезария

Live Love in the Home: 10 Popular Interior Design Photos - Dining Room Collection трапезария

Живей Любов в Дома: 10 Popular Интериорен дизайн Снимки - трапезария Collection трапезария

Живей Любов в Дома: 10 Popular Интериорен дизайн Снимки - трапезария Collection трапезария

Днешните Popular Интериорен дизайн Снимки - Кухня Collection | живо Любовта в Дома кухня

 Live Love in the Home: Today's Popular Interior Design Photos - Bathroom Collection баня

Bohemian, Boho, Indie Eclectic Interior Design Spaces - Living Room | Live Love in the Home всекидневна

Живей Любов в Дома: Днешните Popular Интериорен дизайн Снимки - Баня Collection баня

Днешните Popular Интериорен дизайн Снимки - Кухня Collection | живо Любовта в Дома кухня

Today's Popular Interior Design Photos - Bathroom Collection | Live Love in the Home баня

Живей Любов в Дома: Днешните Popular Интериорен дизайн Снимки - Кухня Collection кухня

Начало Организация Идеи и вдъхновение - Кухня килерче | Живо Любовна в Дома килерче на кухня

Традиционна Всекидневна от Югоизточна интериорни дизайнери и декоратори Alexander James Interiors всекидневна

тагове: жилища

 

КАК ОСТАРЯВАТ КУЧЕТАТА БР.145

Времето оставя следи, включително и по домашните любимци

Кучето Фред - на 2 години (на лявата снимка) и на 10 години (на дясната снимка)
Кучето Фред – на 2 години (на лявата снимка) и на 10 години (на дясната снимка)
Снимка: boredpanda.com

Времето ни белязва – хората, животните…

Американската фотографка Аманда Джоунс фотографира кучета като малки и като възрастни домашни любимци в продължение на близо 20 години.

Бриско - на 1 и на 10-годишна възраст
Бриско – на 1 и на 10-годишна възраст
Снимка: boredpanda.com

Самата Аманда, която живее в щата Масачузетс, също е била горд собственик на кученце, което е снимано в серията – нейният любимец е кучето Лили.Лили обаче, за съжаление, е починала преди няколко месеца.

Попи - на 1 годинка и на 7 години
Попи – на 1 годинка и на 7 години
Снимка: boredpanda.com

Идеята на фотосесията е да покаже, че времето се отразява и на кучетата по начин, който често остава невидим за нас. Не забелязваме признаците на старостта по най-верните приятели на човека. 

http://www.edna.bg/svobodno-vreme/domashni-liubimci/kak-ostariavat-kuchetata-4639373

тагове: кучета, остаряват

Как да направите красиви декоративни рози от плодове бр.145

Красиви, бавноувяхващи рози у дома… рози, които не се нудаят от вода, но въпреки това разпръскват сладко ухание… Не, не ви предлагаме изкуствени ароматизирани цветя, а нещо натурално, което съвсем лесно можете да си направите и сами – от портокал, лимон или ябълка.

Всичко, което трябва да направите е да обелите избрания плод, така че да не прекъсвате коричката. Не се старайте да става равно – колкото по зигзаообразно обелите цитруса, толкова по-красива розичка ще получите. Загънете я във вид на охлювче, прикрепете с клечка за зъби. Дръжте розичките далеч от влага и преки слънчев лъчи.

 

Можете да ги сложите в прозрачен стъклен съд в компанията на градински чай, сухи цветя, пръчици канела, зрънца кафе или нещо друго по ваш вкус и усмотрение.
А ето и как става – стъпка по стъпка:
И вариант от ябълкова кора:

тагове: красиви, декоративни, рози, плодове

ИНСТРУМЕНТИТЕ БР.145

Клавесин

  clavecin2

КЛАВЕСИН (фр. clavesin; ит. cembalo; нем. Klavizimbel) Клавиш-но струнен инструмент с криловидна форма, предшественик на пианото. Появил се епрез XVI век и до края на XVIII век е бил най-разпространен клавишен инструмент заедно със своите разновидности — виржинал и спинет в Италия, Англия, Гермати и др. при концертно и домашно музициране. Тонътсе произвежда чрез защипване на струните с перце (плектрум). Има 2,3клавиатури, свързани с единични, двойни или тройни, еднакви по дължина струни, което позволява извличане на по-силни тонове, октавово удвояване и по-голямо темброво разнообразие. Тонът му е звънлив, рязък,с металически оттенък. Много композитори от XVII и XVIII век, като Д.Скарлати, Купрен, Дакен, Рамо и др.,са писали за клавесин менуети,гавоти и други произведения.

Обой

   oboi

ОБОЙ (ит. oboe; фр. hautbois; нем. Hoboe; рус. гобой) дървен духов инструмент с двойна тръстикова пластинка. Има характерен носов,напрегнат тембър. Във високия си регистър звучи светло, ярко,изразително, а в най-високите си тонове остро и напрег¬нато. Особено приятно и сочно е звученето му в средния реги¬стър и плътно, малко грубо — в ниския. Особено подходящ е за лирични, пасторални и кантиленни мелодии. Тонов обем от п до fis3. За пръв път се е появил през XVI век, вероятно като ви¬доизменение на азиатския инструмент зурна. Използва се като солов, камерен и оркестров инструмент. В състава на оперния оркестър влиза през XVII век. Неговия приятен тембър, ние слу¬шаме в сцената «Писмото на Татяна» в оп. «Евгений Онегин» от Чайковски, в танца на малките лебеди (два обоя), в балета «Лебедовоезеро» от същия композитор и др. Бетховен също из¬ползва поетичния пасторален тембър на този инструмент в III ч. на VI симфония(«Пасторална») и в I ч. на VII симфония, Равел в балета «Дафнис иХлое»и др. За соло обоя. е написал «Шест метаморфози» Б. Бритън по едноименното произведение на Овидий. Разновидности на обоя са любовен обой и алтов обой (английски рог). Известни обоисти са Гусенс Леон(англ.), Ал. Паршин, А. Б. Зайонц (съв.), Б. Глетцнер (герм.) и др.

 Кларнет

images

Кларинетът възниква изпод ръцете на нюрнбергския майстор Йохан Кристоф Денер през 1690 година, като плод на усилията му да усъвършенства и направи по-пригоден за практиката стария френски инструмент шалюмо. Предшественикът е хибрид на блокфлейта и това, което сега е кларинетът; тръба, която се държи надлъжно, с цилиндрично сечение; звукът се произвежда чрез трептенията на единична тръстикова пластинка (наричат я платък, единична за разлика от стройките на обоя и фагота, които са направени от слепването на две такива пластини). 

Авло̀с

350px-2AuloiBritishMuseum

(на гръцкиαὐλός — „тръба“) е античен езичков дървен духов музикален инструмент, според една от версиите въведен в Древна Гърция от Олимпос през 7 век пр.н.е.[1] Под различни имена той е основен духов инструмент при най-древните народи от Близкия Изток и в Европапрез Ранното Средновековие

Състои се от една или две отворени тръби с цилиндрична или леко конична форма, изработени от тръстикадърво или кост, а по-късно от метал, с отвори за пръстите. Основното тяло е наречено bombyx по името на вид пеперуда. Тръбите имат разнообразна дължина, но обикновено тя е около 50 сm.  Смята се, че по-дългите инструменти произвеждат по-дълбокзвук. Понякога тръбите не са цели, а са направени от две съединени части от различен материал — тръстика, дърво, лавър, кост (обикновено скъп вид), рог, слонова кост, бронз, метал. 

350px-Satyros_aulos_Louvre_MNE987

Има двойно тръстиково езиче за звукоизвличането, подобно на обоя и шалюмото. Броят на дупките в началото е 4 (по-рядко 3 или 5) и постепенно се увеличава до 15, като някои от тях могат да бъдат закривани с подвижни пръстени. Диапазонът на инструмента е най-често d – d3. Изпълнителят обикновено свири на един двоен или на два авлоса, като във всяка ръка държи по една от тръбичките. На единия се възпроизвежда мелодията, а на другия — съпровода  Ако са с различна дължина мелодията се изпълнява на по-дългия, а съпроводът — на късия. Двата авлоса се наричат „близнаци“, „паралелни“ или „сдвоени“ авлоси. 

Класическият древногръцки авлос е с 5 дупки. Вторият отвор е отдолу и се затваря с палеца. Понякога има и шеста дупка, която не участва при свирене, а само периодично се запушва, за да се промени акустичната дължина на инструмента. Мундщукът се състои от glottakalami и две, понякога дори три издути и закръглени секции — olmos и ypholmios.[4]

Древногръцкото училище „Theban“ за подготовка да музиканти, свирещи на авлос, има решаващо значение в развитието на изкуството на този инструмент през 5 век пр.н.е. Един от нейните представители, Диодорос, твърди, че броят на дупките по онова време се е увеличил до 24. Дотогава е бил необходим повече от един авлос за различните хармонии, но Прономос, ръководител на училището, за първи път успява да изсвири всички хармонии на една двойка от инструмента. Големият брой на отворите изисква въвеждането и използването на метални бутони за затваряне на някои от тях, в зависимост от нуждите .

Тромбон 

Trombone_Quart_Bass_Posaune

е музикален инструмент от групата на медните духови инструменти.

Името му идва от италианската дума tromba (тромпет) и one (голям), или буквално преводът му означава голям тромпет. Той е известен от XV век. Отличава се със сплесканата си S-образна тръба, с помощта на която музикантът       изменя обема на въздуха в инструмента и може да изсвири различни ноти. 

 подготви: Мария Герасова

 тагове: инструменти

 

КОГАТО КУЧЕТАТА ИМАТ ПРИЧЕСКИ БР.`46

Запознайте се с модерната Кума, кръстоска между породите пекинез и ши тцу

Когато кучетата имат прически

Снимка: boredpanda.com

Всички жени, в малка или голяма степен, са суетни относно прическата си и обичат да носят косата си, стилизирана по всевъзможни начини.

Има собственици на домашни любимци, и по-конкретно кученца, които се стараят обичните им животинчета също винаги да са в изряден вид.

Такава е и притежателката на кученцето Кума (означава “мече” на японски), което е кръстоска между породите пекинез и ши тцу, която го “пременя” в различни сладки прически.

Всички тях можете да видите в нашата нова галерия.

Снимка: boredpanda.com

Кученцето Кума е безкрайно харесвано в социалните мрежи и най-вече в своя профил в Инстаграм, където собственичката му отразява всяка нова модна промяна върху козинката му.

Снимка: boredpanda.com

Харесва ли ви Кума? 

Снимка: boredpanda.com

 http://www.edna.bg/svobodno-vreme/domashni-liubimci/kogato-kuchetata-imat-pricheski-4639686

 тагове: кучетата, прически