Monthly Archives: март 2017

Хинко Хинков – изложба живопис

              29. март – 11. Април 2017 г.

Pokana (1)

              След тригодишна пауза отново в Аспект с шестата си самостоятелна изложба гостува Хинко Хинков. Присъствието му на пловдивска сцена се дължи изцяло на галеристката Олга Петрова, която през годините работи усърдно за неговото популяризиране и го направи разпознаваем за публиката под тепетата. Самобитен като творец, самоук като образование, Хинко е приятно изключение в гилдията на художниците – без специализирана подготовка, той е член на Дружеството на плевенските художници и на СБХ и през целия си съзнателен живот се препитава като художник на свободна практика. С годините е успял да развие свой собствен стил, който някои определят като наивизъм, според други е приказен реализъм, но основното е, че е разпознаваем и уникален в изразните си средства. Живописните му платна са наивно-реалистични, техниката му се доближава до графично изображение и рисунка, що се отнася до финото и прецизно изобразяване на детайла. Работи почти изцяло в сферата на пейзажната живопис и рисува реално съществуващи места, като често разработва един сюжет в няколко различни варианта.

В настоящата изложба представя двадесетина живописни платна, рисувани през последните три години. Съвсем естествено преобладават пейзажи от родния му плевенски край, но също така е подготвил и няколко платна, вдъхновени от негови пътувания до Ковачевица и до морския бряг. Картините му са романтични и носталгични едновременно, в тях се усеща копнежът на художника по отминалите времена, когато животът е бил по-прост и по-близък до природата: стари разкривени къщи надничат измежду дърветата, пастири водят животните на паша, самотен силует едва се забелязва сред пищните багри на есенен парк… Няма как да не ти стане мило и топло на душата, да не те докосне истинската, неподправена емоция на художника и да не се възхитиш на способността му да я претвори на платното.
Но Хинко Хинков притежава едно рядко срещано сред хората на изкуството качество, а именно – да не се взема прекалено насериозно: „Когато бях млад художник, ми се искаше да нарисувам всичко, което виждам. Това, което се появяваше на платното обаче, не приличаше на това, което искам. И започнах да се уча. Сближих се с вече утвърдени плевенски художници, като Николай Дабов, Юри Буков, Петко Петков, и се мъчех нещо да прихвана, нещо да си открадна. Минаха доста години и сега, когато се научих вече да рисувам, като че ли забравих какво исках тогава. Оставям възможността на вас да прецените дали нещо съм загубил от преди и дали съм спечелил сега” – споделя той с присъщото си чувство за хумор. А това можете да направите от 29. март до 11. април в галерия Аспект. 
Esenna-razhodka-65x81
Tutrakan-33x41Spomen-za-Balchik-50x60 
Олга Петрова 

Уникални великденски яйца показват

 на изложбата „Цветна пролет“ в Пловдив

Панаир-снимка-23.02.2017     Великденски яйца, за чиято украса са използвани над 20 техники, ще бъдат показани на изложбата „Цветна пролет 2017“ от 29 март до 2 април в Международен панаир Пловдив. Инициативата е на Сдружението на чехи, словаци и приятели, което иска да представи различни стилове за декорация и така да напомни за обичаите, посветени на големия християнски празник Възкресение Христово.
          Посетителите на „Цветна пролет“ ще видят яйца, нашарени с помощта на карфица или оплетени с тел. Впечатляващи са дантелите от белтък, апликациите с памучни конци, слама и други материали, фигурите от восък, отпечатъците на цветя и листа. Прецизният рисунък, интересните орнаменти, съчетанията на цветове и форми създават истински шедьоври. Традицията на боядисване на яйцата в Чехия е много стара и всеки край има свои специфични украси, обясниха от Сдружението. Това невероятно разнообразие ще бъде показано в богатата сбирка от великденски яйца, гостуваща на „Цветна пролет 2017“, заяви д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив и почетен консул на Чехия в града.
          Изложбата ще предложи още много решения за великденската украса на дома с произведения на майстори от Регионалната занаятчийска камара. Към декорацията може да се добавят  акценти от модерната флористика, която ще бъде широко представена на Специализираната изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари. Тя е най-предпочитаният форум от професионалистите и любителите в сферата на градинарството и озеленяването, защото показва широк спектър  от традиционни и екзотични цветя, декоративни храсти и дръвчета, разсади, семена, овошки, торове, препарати, инструменти, керамични съдове.
          Предстоящото издание на „Цветна пролет“ ще предостави на посетителите по-голям избор,  тъй като изложителите са с 30% повече в сравнение с миналата година, а ангажираните експозиционни площи – със 79%. За първи път участват разсадници от Гърция и се очаква те да демонстрират различни видове средиземноморска растителност. Новост са и роботите косачки, които могат да се използват във всеки тип градина.
          Изложбата отново се провежда  в рамките на Дните на семейството, свободното време, хобито и модата, които ще продължат до 2 април. Те включват още: Международна изложба „Природа, Лов, Риболов“ (от 29 март),  Изложба на общините (от 29 март), Европейски панаир  на предприятия и кооперации от социалната икономика (от 30 март), Италиански фестивал на красотата и прическата  (от 31 март),  международни киноложки  изложби (от 1 април). Очакват се над 20 000 посетители от страната и чужбина. 
представя Мария Герасова- Спасова
 

Община Пловдив отново подкрепя „Часът на Земята“ на 25.03.2017 г.

Община Пловдив се присъединява към глобалната инициатива Часът на Земята и тази година. В знак на подкрепа към общите усилия за опазване на природни ресурси на 25 март /събота/ в града за един час ще притъмнеят сградата на общината, Главната улица, знакови паметници и монументи. Чрез символичното изключване на светлините се отправя послание за по-разумно поведение, с което определяме не само своето, но и бъдещето на хората около нас, както и на идващите поколения. Изборът не е дали да използваме, или не съвременните технически постижения, а дали да ги използваме устойчиво или по начин, увреждащ планетата. Час на тъмно в никакъв случай не означава, че всички ние трябва да изоставим електричеството и да свърнем свещите в ежедневието си. „Загаси светлините, отвори очи за планетата!“, е призивът към всеки от нас да се замисли как с начина си на живот може да помогне на Земята.
През 2017 г. климатичните промени са факт, въпросът е как може да се справим с тях. Грижата за планетата е работа на всеки от нас и не изисква да правим огромни жертви. Дори и малки стъпки могат да имат голям ефект и нека на 25 март поставим началото, призовават от Община Пловдив.
 Включи се и ти, изключи светлината на 25 март в 20,30ч.!
http://www.plovdiv.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%8A%D1%82/

Голямата базилика в Пловдив кандидатства за ЮНЕСКО

bazilika
11 млн. лв. ще бъдат вложени за цялостното реставриране на базиликата. Тя ще бъде изцяло разкрита и опакована в стъклена сграда до края на 2018 г.
Голямата базилика в центъра на Пловдив може да стане първият обект от древния град, който ще влезе в списъка на ЮНЕСКО.
Тя се намира на бул. „Княгиня Мария Луиза“ пред Католическата катедрала в Пловдив. Все още не е напълно разкрита, като работата на археолозите продължава, съобщи Нова телевизия.
Учените откриха над 2 000 кв. м. уникална мозайка с пауни и други птици от втората половина на 4-ти век. В специална работилница дребните каменни фрагменти се подреждат старателно, за да се сглобят невероятните мозаечни картини. Те ще бъдат показани през 2019 г., когато Пловдив ще е европейска столица на културата.
На територията на някогашната римска империя няма друга такава мащабна сграда. Това е категоричното становище на археолозите.
„Ценното и уникалното е, че по цялата площ на базиликата мозайките са на две нива – два мозаечни пода един върху друг от различни периоди“, обясни ръководителят на реставрационните дейности Елена Кантарева.
muzaika
Учените откриха над 2 000 кв. м. уникална мозайка с пауни и други птици от втората половина на 4-ти век
Освен мозайките с фигури на птици, в базиликата археолозите откриха монети от времето на Юстиниан, оловен печат с лика на Св. Никола, както и девет погребения.
11 млн. лв. ще бъдат вложени за цялостното реставриране на базиликата. Тя ще бъде изцяло разкрита и опакована в стъклена сграда до края на 2018 г.
„Това е уникален паметник, който трябва да стигне до колкото може повече хора“, заяви служебният министър на културата Рашко Младенов.
Близо три години ще отнеме процедурата голямата базилика да бъде вписана в световното културно наследство на ЮНЕСКО.
http://www.kmeta.bg/%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B2-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82/

Укрепват аварийно тютюневия склад в Пловдив

 WP_20160822_10_18_38_Pro-1024x576
Укрепването ще бъде извърешно от община Пловдив
Тютюневият склад на улица “Одрин” в Пловдив ще бъде аварийно укрепен, съобщиха от общината. Това става година, след като част от него бе съборена в почивните дни. След като гръмна скандалът и хората направиха жива верига, за да спрат рушенето, се оказа че сградата е паметник на културата.
Укрепването ще бъде извърешно от община Пловдив, а местната власт ще изиска парите – около 150 хиляди лева, да бъдат възстановени от собствениците по съдебен път.
Собственикът на изгорелите миналото лято три тютюневи склада също отказва да извърши укрепителни дейности и е завел дело в административния съд.
За четвъртия опожарен склад Министерство на културата е издало съгласувателно становище на собствениците как да извършат укрепването.
http://www.kmeta.bg/%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%BE-%D1%82%D1%8E%D1%82%D1%8E%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4-%D0%B2-%D0%BF/

Три месеца актьорите от театъра на огъня и сенките

FIRETER ще радват посетителите в Капана 

221
В следващите 90 дни познатите улици на Капана ще оживят декорации от плат, интерактивни инсталации и пърформанси, работилници по жонглиране и цветни декорации по фасадите на сградите. Любителите на театралното изкуство ще могат да видят артисти на кокили и живи статуи от театъра на огъня и сенките FIRETER. Проектът е „Лица/Faces/Caras“, подкрепен от фондация „Пловдив 2019“.
Кварталът вече се радва на първите си пролетни промени с монтирането на шест цветни лиани. Следващите седмици те ще се разлистват, а своеобразните им плодове ще привличат вниманието на минувачите с кратка информация за историята на Капана.
Авторът Пламен Иванов предвижда в началото на април да остави в квартала и спомен за емоциите, които носи месец март с арт инсталация, вдъхновена от събуждащата се природа.
Проектът ще обхване пространството на улиците – Златарска, Христо Дюкмеджиев, Загреб, Павел Куртевич и Кожухарска. Всички желаещи могат да се включат в преобразяването като участват в изработката на инсталациите или дадат своите идеи на фейсбук страницата на проекта: Лица/Faces/Caras & Fireter.
http://www.kmeta.bg/90-%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D1%88%D0%BE%D1%83-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B8-%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0/

На 20 март отбелязваме

  Международен ден на щастието

/ Thinkstock/Getty Images
Международният ден на щастието се отбелязва на 20 март съгласно резолюция 66/281 на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството, съобщи ТАСС.

Според документа щастието трябва да бъде цел на държавната политика и да стане компонент на по-комплексен, справедлив и балансиран подход към икономически растеж, който да допринася за устойчиво развитие, изкореняване на нищетата и осигуряване на щастие.

ООН призовава всички държави, международни и регионални организации, както и гражданското общество да отбелязват Международния ден на щастието.

Дърветата и птиците побеждават стреса и депресията

Инициативата за деня на щастието е на кралство Бутан, което за изчисляване на нивото на благополучие на нацията въвежда показателя Брутно национално щастие от 1972 г. Според тогавашния крал Джигме Сингай Вангчук стандартните макроикономически показатели не отразяват нивото на благополучие на страната.

Брутното национално щастие се изчислява по специална методика на базата на показатели като ефективност на управлението, социална справедливост, опазване на околната среда, съхранение на културното и духовно наследство. Според конституцията на Бутан от 2008 г. увеличаването на този показател е една от целите на държавната политика. В страната вече има държавна комисия по брутното национално щастие. 

От февруари 2016 г. държавен министър по щастието има в Обединените арабски емирства. През януари 2017 г. департамент по щастието беше създаден в индийския щат Мадхия Прадеш.

Седем сутрешни навика, които ни правят щастливи

ООН публикува доклад за щастието в света от 2012 г. Този доклад подрежда държавите по нивото на щастието в тях. При съставянето му се отчитат показатели като брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота, спазване на гражданските свободи, гарантирана заетост, ниво на корупцията, както и резултати от допитване до общественото мнение (например за личната свобода, увереността в утрешния ден, щедростта, причините за радост и безпокойство).

В миналогодишния доклад, изготвен по данни от 2013 – 2015 г., най-щастливата държава беше Дания, следвана от Швейцария, Исландия, Норвегия, Финландия. Накрая на класацията бяха Того, Сирия и Бурунди.

Ето защо татковците са по-щастливи от майките

Подобен рейтинг изготвя и британският изследователски център Ню икономик фаундейшън заедно с неправителствени организации по друга методика, която отчита само четири показателя – ниво на социалното неравенство, оценка на въздействието върху околната среда, продължителност на живота и благополучие на гражданите. Според нея най-щастливите държави са Коста Рика, Мексико и Колумбия. В дъното на класацията са Того, Люксембург и Чад.

https://dariknews.bg/novini/sviat/na-20-mart-otbeliazvame-mezhdunaroden-den-na-shtastieto-2011171

КЛАСИФИКАЦИЯ

 Живеем в информационен век Информационните потоци ни заливат отвсякъде.За минути разбираме за събития,  които се  случват на хиляди километри от нас.Информацията е толкова много, че често нямаме време да отделим истинските от „фалшивите“ новини.Капацитетът на възприемане на мозъка ни е ограничен.Необходимо е да въведем някаква организация във възприемането на информационния поток. Съществуват различни подходи за структуриране на събраните от нас данни.От този да ги запаметяване в паметта на компютъра си, докато ни потрябват, до изтриване на фактите и обстоятелствата, които не са ни полезни.Един от най- старите и ефикасни методи за подбор, анализ и изследване на бази данни е класификацията.Тя се използва първо при научните изследвания, но след като доказва своята ефикасност, се прилага и в други сфери на човешка дейност. Необходима е предварителна подготовка и организация за резултатното приложение на различните видове класификации. В различните сфери на човешко познание, те имат собствени, индивидуално определени характеристики.
Edward_Charles_Pickering_1880sЕдуърд Чарлз Пикеринг /1846-1919/ е американски астроном  и астрофизик. В 1865 година завършва Харвардския университет/САЩ/.От 1867 до 1877 година е професор по физика в Масачузетския технологичен институт /САЩ/. От 1877 година е директор на Харвардската обсерватория и професор по астрономия в Харвардския университет. Установява началото на скалата на звездните величини и въвежда стандарт, спрямо който да се определят тези величини.Определя нулпункта на скалата на звездните величини. Пръв посочва необходимостта от създаването на независима скала от фотографски величини, която може да се сравни с визуалната скала на звездните величини.Разработва Харвардската спектрална класификация на звездите, която разделя звездите в 10 спектрални класа.Тя се използва и до днес. Изказва хипотезата за общността на произхода на звездите в звездните купове- основа за използването на звездните купове при изследване на еволюцията на звездите.Разработва математическата теория на затъмнително променливите звезди.Открива спектрално двойните звезди /1889/.Влиза в историята, като един от най-забележителните организатори и ръководители на научни колективи. Чуждестранен член на Лондонското кралско дружество/1907/. Класификациите на Пикеринг определят развитието на астрономията и астрофизиката за векове напред. Научната му дейност сякаш минава под мотото „Напредък,чрез класификация“.
Автор: Георги Караджов
 таг: квалификация

СВЕЩЕНИ ИЗОБРАЖЕНИЯ

Храмът е място за молитва.Затова има украса, която възнася душата и мисълта на богомолеца към Бога и Неговите свети угодници.Такава украса са приетите от църквата свещени 
изображения; кръст, свети икони, и изображения  на събиитя  от свещената и църковната история. Кръстът и светите икони са задължителни за всеки храм. patron
икона на св. Климен Охридски
Кръстът се почита от християните, като най- скъп и свещен символ на Христа и Неговото спасително дело. До времето на Иисуса Христа, той бил знак на позорна смърт, понеже на него разпъвали  осъдените на смърт закоравели пристъпници. 
Първите християни почитали кръста предпазливо. Когато християнството възтържествувало, кръстът бил на всеобща почит. Пре Юстиниян, всеки държавен документ се подчертавал с кръстен знак.
Светити икони са изображение на ликовете на Иисуса Христа, Дева Мария, светии и мъченици. Те са нарисувани с хубави бои на дъска, метал, хартия и пр.
Почитането на светите икони също така е старо, както  
почитането на кръста.Според преданието, сам Христос  
чудодейно  отпечатал на платно Своя образ   и го изпратил на болния едески цар Авгар. Когато Авгар се докоснал до този образ оздравял.
obraz
                                неръкотворен образ, на Иисус.                                                                                               
             Евангелис Лука бил живописец.Според преданието, той нарисувал ликовете на Божията майка и на апостолите Петра и Павла.
Изображения на събития от свещената и църковната история се рисуват по стените , сводовете и колоните на храма. Те ен са задължителни.
Нравоучително значене на иконите. Иконите подбуждат вярващите към молитва и ги подтикват към християнски дела. Те са така нарисувани, че предават свят и благочестив живот на светията. Святостта се изобразява чрез светъл кръг около главата  на светията. Образът е нарисуван обикновено блед, изпит и изтощен, за да се предаде благочестивият живот на светията.
 предоставя Мария Герасова- Спасова

7 НАЧИНА ЗА ЗАДЕЙСТВАНЕ НА СЪРЦЕТО

7 Ways To Trigger The Heart Field – The Most Powerful Healing Force There Is
Every cause of disease first begins with an imbalance in the body’s energy systems, specifically, the interaction between how the heart communicates with the brain and the body. Fix that and there is no disease, ever. The heart can produce an electrical field 100 times greater than the brain and a magnetic field 5000 times greater. Which one are you using to heal?
Emotions are vibrations which influence consistently our reality. We not only think and work our way through a day, meeting, assignment, but also feel and believe our way through it. The outcome depends on both.
Simply put, the number one cause of health is your energetic and emotional state. How you connect emotionally to your overall wellness and wellbeing is more important than any supplement, food, exercise or health treatment. There is only one cause of disease and that has to do with the energy and frequency imbalances that exist within your body. Rectify that, and disease cannot exist…it would be impossible.
All the emotions are varieties of two: fear and love: Fear/stress is contagious and causes contraction: inhibits creativity, brain activity, inhibits the immune system,selective perception and over extensive periods of time leads to breakdown. Love (positive beliefs and emotions) has high impact and causes expansion: creativity, physical and mental endurance, more productivity in shorter time because we take decisions quicker because we are receptive and highly perceptive. This a question of Math, HeartMath (as per the contribution in this field of the HeartMath Institute): when one has accurate information, takes better decisions.
The quality of the field one creates with his heart influences his experience and reality.
The research behind the evolution of HeartMath came from the idea that the body’s emotional response to events do not always occur from “top-down” processing (i.e., the brain sends signals to the heart and other organs, and the body responds accordingly). Rather, it has now proven that often times our emotional state triggers our heart to send out its own signals to the brain and other organs, and the body then responds accordingly. For instance, while two-way communication between the cognitive and emotional systems is hard-wired into the brain, the actual number of neural connections going from the emotional centers to the cognitive centers is greater than the number going the other way. Have you ever: Made a “rash” decision? Done something dangerous on impulse? Taken a risk because you believed in it? This research helps explain the influence emotions have on our ability to think and act.
In fact, researchers at HeartMath have determined that the physiology and nerve centers of the heart are so complex and active, that they constitute a “brain” all on their own, termed a “mini-brain.” We now know that the heart contains cells that produce and release norepinephrine and dopamine, neurotransmitters once thought to be produced only by the brain and ganglia outside the heart. Even more remarkable is the discovery that the heart produces oxytocin -the “love hormone” – in concentrations that are as high as those in the brain.
http://collectivelyconscious.net/articles/7-ways-to-trigger-the-heart-field-the-most-powerful-healing-force-there-is/
7 НАЧИНА ЗА ЗАДЕЙСТВАНЕ НА СЪРЦЕТО-НАЙ- СИЛНАТА СЪЩЕСТВУВАЩА ЛЕКОВИТА СИЛА
Всяка причина за заболяване започва се дебалансиране на  човешките енергийни системи и по-специално на взаимодействието между сърцето, мозъка и тялото.Ако хармонизираме това взаимодействие няма да има и болести.Сърцето може да произведе електрическо поле 100 пъти по-мощно от това на мозъка и магнитно поле, което е 5000 пъти по-силно.Кое от двете да използваме за лечението?
Емоциите са вибрации, които влияят на нашата реалност.През  деня ние не само обмисляме и работим по нашите срещи и задачи, но и чувстваме и вярваме в пътя, който избираме.Резултатът зависи и от двете.
Накратко, най- важни за нашето здраве са нашите енергийно и емоционално състояния.Как се адаптираме  емоционално към нашето здравословно състояние и съществуване е по-важно за здравето ни от храната, физическите упражнения и медицинското лечение.Има само една причина за болестта и тя се корени в енергията и честотните дисбаланси, които съществуват в организма.Справете се с тях и болестта би била невъзможна.
Всички емоции са вариации на две състояния: страх и любов.Страха/стреса е опасен и причинява контракции блокира креативността, активността на мозъка,засяга имунната система,способността за възприемане и ако е по-продължителен период довежда до психически срив.Любовта- положителни емоции и чувства има огромно влияние и води точно до обратния процес: засилва креативността,физическата и ментална издръжливост, повишава производителността за единица време,започваме по-бързо да взимаме решения,ставаме по възприемчиви и чувствителни.Това е проблем, разглеждан от института HEARMATH:когато имаме точна информация, взимаме правилни решения.
Качеството на сърдечното поле, което всеки от нас създава влияе върху неговия опит и реалността, която го заобикаля.
Изследването на еволюцията в института започва с идеята че емоционалния отговор на тялото на събитията не винаги се осъществява от „Горе-надолу“- мозъка изпраща сигнали до сърцето и другите органи, като тялото съответно отговаря.По-скоро, вече е доказано,че  често емоционалното ни състояние задейства сърцето, което изпраща свои сигнали до мозъка и останалите органи и тогава тялото „отговаря“.Например, когато двустранната комуникация между  когнитивните и емоционални системи е затормозена в мозъка,реалния брой от невронни  връзки от емоционалните центрове  към когнитивните центрове е по-голям от тези от когнитивните центрове. Взимали ли сте понякога прибързано решение?Правили ли сте нещо опасно импулсивно?Поемали ли сте риск, само защото вярвате?Това изследване ни помага да разберем влиянието на емоциите ни върху способностите ни да мислим и действаме.
Всъщност изследователите в HEARMATH са установили че физиологията и нервните центрове на сърцето са толкова активни и комплексни, че съставляват сами по-себе си „мозък“, който те наричат „минимозък“. Знаем че сърцето съдържа клетки, които произвеждат и отделят норепинефрин и допамин,нервни трансмитери, за които се считаше че се произвеждат само в мозъка или в ганглиите извън сърцето.Още по-неочаквано е откритието,че сърцето произвежда окситоцин- хормона на любовта в същата концентрация, както и мозъка.
превод Георги Караджов