Monthly Archives: октомври 2017

Мария Райчева – „Разходка в града” бр„195

Pokana

 

 

 

 

 

 

 

 изложба  живопис,
7 – 28 ноември 2017 г.
За първи път със своя самостоятелна изложба в галерия Аспект, а и в Пловдив, гостува Мария Райчева, творец от най-младото поколение български живописци, но успяла вече да натрупа завидна творческа биография.  Мария работи в сферата на пейзажа, а картините в тази изложба са създадени през последните две години и са вдъхновени от нейни близки и далечни пътувания.
„Градска разходка. Избрах тази тема, защото за мен градският пейзаж е това, което разкрива най-пълно душата на едно място. Да уловя духа на града, да се потопя в неговите форми, цветове, пространства и мирис, и след това да го претворя с бои на платното – това беше моето предизвикателство.” – споделя художничката. Улиците , фасадите с белезите на времето по тях, силуетите на преминаващи хора и автомобили, сенките на дървета. Прозорци, веранди, огради; цветовете, различните нюанси на светлината в различните части на деня… Това е нейното вдъхновение. Различни градове, в различни краища на света – приличащи си и в същото време всяко място  уникално и неповторимо, приканващо:  Париж, София, Хавана, Тринидад, Корфу, и, разбира се, Пловдив. В картините й могат да бъдат разпознати местата, мотивите, които я провокират. Интересът й към изгледа  е съчетан с лични емоционални състояния.   Използва традиционни пейзажни фрагменти и композиционни схеми,  знакови места от творчеството на големите пейзажни майстори от края на 19 и началото на 20 в.. В личния й стил се впримчват  пластичните уроци на импресионизма,  постимпресионизма,  фовизма, експресионизма и техните нео-форми.  Но тя ни кара наново да ги обозрем.
Според изкуствоведката Мариана Аврамова „тя създава пряк усет за движение в картината чрез комбинацията  на цвета с движението на мазките.  Движещата  се повърхност прибавя фактура.  Да, има прилика с Ван Гог, Кокошка, но това само примамва, изкушава нашия усет за познато, за да се съсредоточим в нейния нов модел на работа с мазката.   Авторката  подминава главното и се концентрира върху принципно  трудно видими или невидими неща и чрез второстепенното подсилва  главното/основното  внушение (изразено с движение).  Сравнени с  останалите основните  части са по-обобщени и  силуетни.  Сградите не я интересуват  те са част от цялото.  Това обратно приоритизиране създава усет за накъдреност, многост, движение, фактура, надребненост.  Може би точната дума за ефекта, който поражда е бъбрив с чисто  женска интимна чувствителност. Това понякога е допълнено от деформация в перспективните линии или разтягане като през широкоъгълен обектив, което прибавя ефект на преекспониране или съкращение.”
За изложбата в Аспект Мария Райчева е подбрала тридесет платна, готови да ни отведат на далечни и по-близки дестинации.  Каним Ви от 7 до 28 ноември на едно приятно и опознавателно пътуване. Приятна разходка!
Биография:
Родена: 1977, София
Образование:
1996 – 2002  Магистър “Живопис”, Н Х А, в ат. на акад. Светлин Русев
2008  докторска степен по изкуствознание в НХА.
2011  Специализация в Сите дез Ар – Париж                
Член на СБХ, секция “Живопис”.
Самостоятелни изложби:
2017   „Лицата на Хавана“ – Галерия „Астри“, София
    2016   „Цветовете на Куба“ – Галерия „Астри“, София
„Иконостаси“ – Галерия „Грита“, София
    2015   „Средиземноморие“ – Галерия „Сезони“, София
2014   „Малайзия – импресии“ – Галерия „Астри“, София
2013   CafeHaus Gallery, Herne, Германия
    2012   Галерия „Видима” – Севлиево
„Париж – импресия” – галерия „Астри” – София
Галерия „Масларски” – Самоков
Галерия “Савчеви” – Оряхово
    2011    Aрт-клуб „Жреци на музите” – София
    2009    “Средиземноморие”, Галерия „София-прес”
2008  “Иконостас” – Галерия “Астри”, София
    2006    “Софийски адреси” – Галерия “Астри”, София
2005    Галерия “Астри”, София
2003    Есенен салон на изкуствата, Пловдив
Избрани общи изложби:
2016  „Тенец“, Монтана
„Интериор и натюрморт“ –  “Шипка 6″, София
„Приятели на морето“ – Бургас
„Малък формат“ – Плевен
„Формат 30х30“, Галерия “Астри”, София
2015   „Формат 30х30“, Галерия “Астри”, София
2014  „Градска палитра” – Галерия „Артур” – София, съвместна с Иван       Кънев и Румен Манолов
Галерия „Акцент” – Пловдив
„Формат 30х30“, Галерия “Астри”, София
2012    Конкурс за наградите на Алианц – София
           „Формат 30х30“, Галерия “Астри”, София
2011    “Салон 2011” – “Шипка 6″ – София
„Формат 30х30“, Галерия “Астри”, София
2010     Изложба-конкурс за наградата на Алианс, София
2009    “Реалност/Фикция” – “Шипка 6″ – София
2008     Изложба-конкурс за наградите на Алианц – “Шипка 6”
Национална изложба “Близка дистанция” – “Шипка 6”
Национална изложба – Плевен
2007    Юбилейна изложба на фондация “Св.Св. Кирил и Методий”- София
Национална изложба “Трафик”, “Шипка 6”
2006     “Убежище” – групов проект в галерия “Солерс”, София
Национална Младежка изложба,  “Шипка 6”
Пролетен Салон на Изкуствата, НДК
2005    “Портретът”, “Шипка 6”
2004     І Балканско квадринале на живописта, Стара Загора
Участия в общи изложби в София, Пловдив, Оряхово, Каварна, Кюстендил, Видин, Самоков и др.
1998-2002  участия в общи студентски изложби в София, Варна, Априлци, Видин,  Смолян
Награди:
2014   Почетен диплом – Национална изложба, Плевен
2013     I награда на Национална изложба „Градски пейзаж”, Шумен
2008     Почетен диплом – Национална изложба, Плевен
2002    ІІ награда в конкурс на Международна фондация “Св.Св. Кирил и Методий”
1998   ІІ награда в Националната младежка изложба-конкурс “Целувката”
Участия в чужбина:
2017  – Париж, Братислава, Варшава – БКЦ
2014    TEFAF Маастрихт
Варшава
2011    Варшава
2010    Подгорица, Черна Гора
2009  “Двама братя” – Братислава, Словакия       
2008   Съвместни изложби – Виена, Братислава, Варшава
2006  Участия в общи изложби в Самотраки, Гърция и Кишинев, Молдова
2005   “Дискриминация”  – “NYLON Gallery”, Истанбул
2004   Градска галерия – Петровац, Черна гора
2000     Български културен център, Будапеща

30x 30, Havana (1)
60x80, Paris
70x38, Plovdiv
70x40 , Korfu

 

 

 Олга Петрова

АТЕЛИЕ “РЕЗОНАНС” БР.195

Plakat-DETSKI-2017

Ателие Резонанс отваря врати през 2011 г. като “бутиково” ателие, поради разпределението на децата в малки групи. Така бъдещите художници получават по-голямо внимание и почти индивидуално обучение. В годината на своето създаване, през лятото, беше организиран детски пленер в „Чинарената гора” близо до Пловдив, на който присъстваха около 25 дечица . През годините ателие Резонанс се оформя като самостоятелно пространство, в което децата творят, ръководени от преподавателя Николай Маринов, защитил дисертация върху детското творчество. 
Малките художници участваха в благотворителна изложба, организирана от галерия Резонанс и фондация Резонанс -  “Да помогнем на Амелия”. Участваха и в два международни конкурса: “Има Дядо Коледа”, със 168 рисунки, и – “Пролет е”  - 219 рисунки. Децата се изявяват и в проектите, които галерия Резонанс организира. Взели са участие в изложбите: Чинарите four seasons, Усещане за…., Новите 100 и От 100 ателиета. По време на “Нощта на музеите и галериите” се организират и детски събития, в които децата се забавляват, рисувайки. В галерийното пространство те създават своите произведения по творбите на гостуващите артисти. Малките ни художници са посетители на галерията и участници в събитията й. Техни произведения във вид на картички заедно с произведения на големи художници, присъстват на ледения континент Антарктида, където Резонанс е първата стъпила галерия. Децата от ателието са участници и в голямата мозайка, посветена на 3 -тия рожден ден на галерията, която беше експонирана и в Австралия. Вземат участие в конкурси и изложби в София, страната и чужбина /например във Венеция по време на карнавала/. Получават слециалната награда за цялостна дейност по повод 120 г. от рождението на Цанко Лавренов от център за изкуства “Арт лаборатория”
          За малките художници се полагат големи грижи: заснемат се видеофилми с тяхно участие, проследява се развитието им в творческата сфера, благодарение на богати архивни материали. Организират се самостоятелни и общи изложби, планинска артакадемия, занимания на открито сред природата, подготовка за професионални училища, включване в образователни лекционни програми, обучение в изложбеното пространство на галерия Резонанс, участие в международния фестивал „Горски Резонанс” заедно с чуждестранни и български художници. Всичко това е част от обучението, което е интерактивно, занимателно и високопрофесионално. Тази година галерия Резонанс кани още една детска формация, която ще участва в детските изложби. На 3.11. заедно с ателие Резонанс ще покажат свои рисунки и възпитаниците на художничката Маша Катилева. Представените произведения ще обогатят създадения от галерия Резонанс Малък детски музей. През 2019 г., когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, този детски музей ще се презентира в галерийното пространство на Резонанс заедно с Малък голям музей на големите художници.
Рисуването е умение , което въздейства на децата по много начини. То ги учи да развиват въображението си, интелигентността си, да бъдат индивидуални и различни. Рисуването е и чудесно средство за изразяване на емоциите и развитието на творческо мислене . Накратко, то обогатява живота на децата !
Заповядайте на изложбата на малките художници!
3.11 /петък/ 2017 г. от 17.00 ч.в НБ „Иван Вазов“ – Пловдив
Изложбата ще продължи до 17.11.2017 г.

РЕЦЕПТИ БР.195

Картофена крем супа с крутони:

 recepti-za-kartofena-krem-supa-1

 Продукти:

За супата:

• 7-8 средно големи картофа
• 1 голям морков
• 1 голяма глава кромид лук
• зехтин
• сол
• 50 гр. краве масло
За крутоните:
• 4 филии хляб
• зехтин
• сол
Начин на приготвяне:
Картофите, лукът и морковът се обелват и се слагат заедно да се сварят в тенджера с около 2,5 л. вода. Когато продуктите заврат се слагат сол и зехтин, във водата, за да може при варенето зеленчуците да поемат от вкусовите качества на подправките. След като се сварят се пасират и по време на пасирането се добавя и кравето масло. След като сместа е добре пасирана се поставя да заври отново и се отделя от котлона. Това се прави , за да може маслото да се разтопи и премине през термична обработка, което от своя страна придава мек вкус на крем супата.
Крутоните се приготвят като в, намаслена със зехтин, тавичка се нареже хлябът на малки квадратни хапки. Пекат се в предварително загрята фурна на температура от 180 градуса. Крутоните са готови за по-малко от 7-8 минути. И картофената крем супа е готова за сервиране, като крутоните се поднасят в отделна чинийка.

Супа-пача от агнешки крачета

supa-pacha-ot-agneshki-kracheta

Продукти

6 – 8 крачета
сол
1 – 2 яйца
оцет
чесън
черен пипер

Начин на приготвяне

Измийте добре 6 – 8 крачета, начукайте ги, залейте ги със студена вода и ги сложете да се варят.

Посолете ги, щом заври водата.

Когато месото започне да се отделя от костите, прецедете бульона и го застройте с 1 – 2 яйца, оцет и чесън на вкус.

Оберете месото, нарежете го и го пуснете в бульона.

Поднесете супата поръсена с черен пипер.

Рецепта за шкембе чорба с прясно мляко

recepti-za-teleshko-shkembe-chorba-1

 Продукти:

• 500 гр. телешко шкембе
• 500 мл. прясно мляко
• 2-3 с.л. брашно
• 4-5 скилидки чесън
• червен пипер
• сол
• 4-5 с.л оцет
• 4 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Шкембето се измива много добре, като се попарва и за около 3 минути във вряща вода, за да може да се изчисти добре от ципите, и се сварява, в леко подсолена вода. Шкембето ври около 1 час и 30 минути или 2 часа. Брашното се запържва в мазнина, като към него се добавя червения пипер. След като сместа е леко запържена се отделя от котлона и се добавя малко от прясното мляко, като непрекъснато се бърка, до образуване на каша, за да не се получат бучки. Тази смес се изсипва при шкембето, овкусява се със сол и се добавя останалото мляко. След това се оставя да поври около 15-20 минути. Чесънът се счуква на ситно, към него се прибавя оцета и накълцания магданоз. При поднасяне шкембе чорбата се залива с чесновата смес.
http://recepti.spisanie.to/%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B8/8489-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE-%D1%88%D0%BA%D0%B5%D0%BC%D0%B1%D0%B5-%D1%87%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0-%D1%81-%D0%BF%D1%80%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%B8-%D1%81-%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE-%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8
 таг: рецепти

Уилям Фокнър: Животът не се интересува от добро и зло бр.195

 

„Всички ние не успяхме да реализираме мечтата си за съвършенство.”„Ако трябва да избирам между болката и нищото, избирам болката.”„Няма  такова нещо като “беше” – има само “е”. Ако “беше” съществуваше, нямаше да има скръб и печал.”„Не можеш да плуваш към нови хоризонти, преди да придобиеш куража да спреш да гледаш към брега.”„Човек може дълго време да живее с парите, които чака.”„Да изливаш алкохол е като да гориш книги.”„Повечето хора са малко по-добри, отколкото обстоятелствата им позволяват.”„Писателят трябва да се научи, че най-долното нещо е да се страхува.”„Човекът, който мести планината, започва, като мести малки камъни.”„Джентълменът приема отговорността за своите действия и носи бремето на техните последствия.”„Свърши си работата. Поемай рискове. Може да не се получи, но е единственият начин да правиш добро.”„Артистът е същество, движено от демони. Той не знае защо са избрали него и обикновено е прекалено зает, за да се чуди по този въпрос.”„Четете всичко – боклуци, класици, и т.н. Вижте как те правят нещата. Както дърводелец, който работи като чирак, но изучава майстора. Четете! Ще го абсорбирате. Чак тогава започнете да пишете. Ако се справяте добре, ще го разберете. Ако не, изхвърлете материала през прозореца.”„Не се страхувайте. Никога не се страхувайте да се изкажете в полза на честта, истината, състраданието и срещу несправедливостта, лъжата и алчността. Ако вие, не само в тази стая, но и в хиляди подобни стаи, го направите, не като клас и класове, а като индивидуалности, мъже и жени, ще промените света.”„Няма такова нещо като лошо уиски. Просто някои са по-добри от други. Но човек не трябва да злоупотребява с алкохола, преди да навърши 50. След това би бил глупак, ако не го направи.”„Животът не се интересува от добро и зло. Дон Кихот постоянно избира между добро и зло, но в мечтите си. Той е бил луд. Той се пренася в реалността само когато му се налага да се справя с хора, които не може да определи като добри или зли. Тъй като хората съществуват в този живот, трябва да се посветят на това просто да живеят. Животът е движение, а с движението са свързани амбицията, властта, удоволствието. Човек трябва да черпи от силата на движението. Той е част от него. Той се изкушава да определя кое е добро и кое е зло, защото моралът и съвестта го изискват от него, с цел той да може да живее със себе си, да се понася. Моралът и съвестта са дарове от Бог, които човекът трябва да приема, за да получи правото да мечтае.”УИЛЯМ ФОКНЪР – американски писател, роден на 25 септември 1897 г. Според критиката е единственият истински американски белетрист модернист на 30-те години на ХХ век, следвайки експерименталната традиция на европейски писатели като Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Марсел Пруст и Томас Ман. В творбите си използва поток на мисълта, многобройни описания и гледни точки, както и с измествания във времето на разказа.През 1949 г. получава Нобелова награда за литература. Носител е и на два „Пулицър”-а. Смятан е за един от най-влиятелните американски писатели. „Врява и безумство”, „Дворецът”, „Селцето. Градът” са най-популярните му в България романи. Умира през 1962 г
.http://skif.bg/index.php/edno-kam-edno/1093-uilyam-foknar-da-izlivash-alkohol-e-kato-da-gorish-knigi
 тагове: Уилям Фокнър, животът, добро, зло

Скален феномен “Главата” – с.Яворово бр.195

Снимка 1/10Източник: haiduk-tourist.blogspot.bgСнимка 2/10Източник: haiduk-tourist.blogspot.bgСнимка 3/10Източник: haiduk-tourist.blogspot.bgСнимка 4/10Източник: haiduk-tourist.blogspot.bgСнимка 5/10Източник: haiduk-tourist.blogspot.bgСнимка 6/10Източник: haiduk-tourist.blogspot.bgСнимка 7/10Източник: haiduk-tourist.blogspot.bgСнимка 8/10Източник: haiduk-tourist.blogspot.bgСнимка 9/10Източник: haiduk-tourist.blogspot.bgСнимка 10/10Източник: haiduk-tourist.blogspot.bg

Скален феномен Главата се е намирал край Геровската река над с.Яворово, (Област Пловдив), на около час път от хижа “Руен”. 
Преди да бъде разрушен от иманяри скалният феномен “Главата” е бил с височина от около 4м, а цокълът – 1,5м. Своеобразната шия е била висока 1м, а върху нея се е издигала ясно оформена лицева част – т.нар. глава (висока 1,5м). Гледан от северозапад при скалният феномен е било възможно да се разпознаят – коса, ниско чело, скули, остър нос, уста и брадичка. Съставът на скалата при феномена е гнайс, а непосредствено при мястото на т.нар. “уста” ясно е личала около 0,5см кварцова жила, която ясно е формирала зъбите на “Главата”.
Геолозите сочат като причини за оформянето на главата, нееднаквата спойка на скалата, вятърът, дъждовете и денонощното колебание на температурата.
Скалният феномен е повреден от иманяри в началото на 1960-те години, които в търсене на скрито златно имане взривяват горната част на монументалната скала. В наши дни е запазена само долната част на фигурата.
 https://m.opoznai.bg/view/skalen-fenomen-glavata-s-iavorovo
 тагове: скален, феномен, Яворово

Орхит бр.195

Орхит
Орхитът представлява възпаление на тестисите, като може да засегне както само единия, така и двата тестиса. Заболяването е свързано с вируса, който причинява заушка, и се смята, че 1/3 от мъжете, заразени с вируса около пубертета, след това развиват и орхит.
Най-честата причина за орхит при мъже в по-зряла възраст е бактериалната инфекция, а при половоактивните мъже е хламидията.
Важно е да се отбележи, че орхитът рядко протича самостоятелно, защото възпалението обхваща и придатъка, което означава, че се развива орхиепидидимит, който има същия произход като острия орхит.
Най-общо казано, рисковите фактори за развитие на орхит са липса на имунизация срещу паротит, чести инфекции на пикочните пътища, вродени аномалии, секс без предпазни средства, полови заболявания, множество сексуални партньори, хирургическа интервенция в областта.
Видове орхит
Според продължителността на инфекцията орхитът бива остър и хроничен. Острият орхит трае между 2 и 4 седмици, започва с рязко повишаване на температурата и болка в тестиса. Засегнатият тестис значително се уголемява, а болката може да премине към слабините и лумбалната област. Възможно е болката да се засили по време на извършване на физическа активност, при ходене или дори само при смяна на положението на тялото. Главоболиетосъщо е често срещано при остър орхит.
За хроничен орхит се говори, когато заболяването продължава 4 седмици. Орхитът се хронифицира след неправилно лечение на острата фаза или в резултат на усложнения при хроничен простатит, цистит, уретрит. Симптомите може да са много оскъдни или напълно несъществуващи, като най-често срещания симптом е повтарящата се болка в областта на тестисите.
Симптоми при орхит
Гадене
Най-често срещаните симптоми при орхит са подуване в единия или в двата тестиса, болка и дискомфорт, висока температура, гадене, изтичане на секрет от пениса, чувствителност.
Диагностициране на орхит
Диагностицирането на орхита се извършва на база симптомите на пациента, както и назначаването на клинични и физикални изследвания. Когато лекарят опипа торбичката на тестиса, може да установи увеличения размер на тестиса, като дори надсеменникът може да е увеличен. Назначава се ехография на скротума, като се препоръчва и изследване на урина и семенна течност.
Лабораторните изследвания често показват ускорено СУЕ (Скорост на утаяване на еритроцитите), както и левкоцитоза.
Лечение на орхит
Как ще протече лечението на орхита зависи от причинита за възникването на възпалението. Препоръчва се активна почивка на легло, назначава се антибиотично лечение. За облекчаване на болката може да се поставя лед в засегнатата област.
Мъжът трябва да премине на диета без дразнещи храни и да приема повече течности. Освен антибиотици за лечението на бактериалната инфекция се назначават химиотерапевтици. В лечение се включват обезболяващи и противовъзпалителни средства, витамини за укрепване на организма и др.
Орхит
След като премине острата фаза на орхита, се препоръчва извършването на различни укрепващи процедури – топли компреси на скротума, терапия с ултрависокочестотни токове за разнасяне на възпалението.
Ако причината за възникването на орхита е полово-предавано заболяване, сексуалната партньорка също трябва да проведе лечение. Когато става въпрос за вирусен орхит, лечението цели облекчаване на симптомите. Назначават се обезболяващи, почивка на легло, като скротумът трябва да е леко повдигнат.
Много е важно да се спазва точно лечението, предписано от лекаря. Антибиотиците трябва да се пият точно по схема, дори симптомите да отшумят по-рано, терапията продължава, защото само така ще се гарантира, че инфекцията е излекувана напълно. В някои случаи са необходими седмици, за да изчезне напълно чувствителността в тестисите. При вирусния орхит подобрението се усеща между 3 и 10 дни след началото на лечението, но след това трябва да мине още време.
Превенция на орхит
Превенцията на орхита е възможна само чрез ваксинация срещу заушка и адекватно лечение на заболявания като  пневмония, скарлатина,  грип и възпаление на сливиците (едно от техните усложнения може да бъде орхитът).
http://ezine.bg/n61-78953-%D0%9E%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82
 таг: орхит

Откриха изгубен град от времето на Александър Велики бр.195

British Museum

Древен град, за който се счита, че е основан във времето на Александър Велики беше открит, след като се смяташе за изгубен в пясъците на историята повече от 2000 години.
Калатга Дарбанд, който се намира на брега на река в провинция Сюлеймания в Иракски Кюрдистан, носи белезите на древно селище – крепост, а сега археолозите най-накрая могат да разучат този останал толкова дълго скрит сектор.
Въпреки че все още няма точно датиране, се смята че селището е от времето веднага след голямата битка между Александър Велики и персийския цар Дариус III в земите, които тогава се наричали Месопотамия.
Калатга Дарбанд, което грубо се превежда от кюрдски като „замъка на планинския проход“, вероятно е бил център на оживена търговия с вино и други стоки за войниците, тръгнали по пътя на славата.
„Рано е за такива заключения, но считаме, че това е било важен център по пътя от Ирак към Иран,“ коментира археологът Джон МакДжинис от Британския Музей пред The Times.
British Museum
British Museum
“Можете да си представите търговците и доставчиците на вино за войниците, минаващи прохода.”
МакДжинис и екипът му са начело на проект за подготовка на иракски археолози, които се обучават как да разпознават и спасяват незаменими археологически съкровища от заплахата да бъдат унищожени от Ислямска Държава.
Невероятно е, но Калатга Дарбанд също е резултат от военен конфликт, макар че става дума за нещо различно. Шпионски сателитни снимки, направени от Съединените щати по време на Студената война (по точно през 60-те) като част от програмата Корона и декласифицирани през 90-те, помогнали на изследователите да очертаят древните останки.
Войните в региона обаче попречили на археолозите да разглеждат отблизо останките чак до 21 век, когато учените използвали дронове, за да разучат пейзажа и открили съществени разлики в посевите, които покриват древния град.
“Дронът събра отлична информация,“ казва МакДжинис пред The Times.
„Анализ на посевите изобщо не е правен в месопотамската археология. Там, където под земята има древни стени, пшеницата и ечемикът не растат много добре, така че има разлика в цвета на посевите.“
До момента разследването на останките е открило основите на няколко големи сгради, в това число крепостна стена и каменни преси, които вероятно са използвани в производството на вино или олио.
Останки от покриви също са били открити, както и статуи, за които се смята, че са на Персефона и Адонис.
Все още не е ясно датирането на тези реликви, но учените предполага, че става дума за първи или втори век пр. Хр.
Монета, открита в останките на града, изобразява партейския цар Ородес II, който е управлявал между 57 и 37 г.г. пр. Хр., затова е вероятно по това време градът все още да е функционирал – дълго след времената на Александър Велики.
Очаква се разкопките да продължат след 2020 г., когато ще научим повече за тайните на древния град.
http://megavselena.bg/otkriha-izguben-grad-ot-vremeto-na-aleksandyr-veliki/
 тагове: изгубен, град, Арександър Велики

КРАСОТИТЕ НА ПРИРОДАТА БР.195

// Слонска скала в Heimaey, Исландия.  Бих искал да чуя фолклора за този малък остров.  //

Слонска скала в Heimaey, Исландия

Скалите на Мохер, Ирландия - Hasti M - Google+

Скалите на Мохер, Ирландия

Пътуване Португалия: Порто Ково, Португалия.  Убийте плажната криза: Порто Ково, Португалия.  http://travels4.com/destinations/travel-portugal/porto-covo-portugal/

Порто Ково, Португалия.

Морска градина, Armação de Pêra, Коста де Алгарве, Португалия

Морска градина, Коста де Алгарве, Португалия

Ла Рока дел бесо, Тихи Гроув, Калифорния

Ла Рока дел бесо, Тихи Гроув, Калифорния

Слонска скала в Нова Зеландия (Duntroon, Otago)

Слонска скала в Нова Зеландия

Нови чудесни снимки: Извън Куинстаун, Отаго, Нова Зеландия

Най-висок външен асансьор в света в Китай (Асансьор Bailong)

Най-висок външен асансьор в света в Китай (Асансьор Bailong)

Инициативният кладенец, Regaleira Estate, Синтра, Португалия |  129 места, които трябва да посетите веднъж в живота си

Инициативният кладенец, Regaleira Estate, Синтра, Португалия

Буда в манастира Ngyen Khag Taktsang.  Китай.

Буда в манастира Ngyen Khag Taktsang. Китай.

Дърветата растат от руините на храма Ta Prohm в Ангкор, Камбоджа.  (през целия свят)

Дърветата растат от руините на храма Ta Prohm в Ангкор, Камбоджа. 

 подбра Мария Герасова- Спасова

 

4 предимства на водата за фигурата и красотата бр.195

Защо е важно да пием вода?

4 предимства на водата за фигурата и красотата

Днес на мода са диетите. Ежедневно се стараем да се храним здравословно, за да поддържаме стройна фигура, с която да се чувстваме добре.
 
Замисляли ли сте се за това нещо, което е изключително послезно, справя се с наднорменото тегло целулита и много други проблеми?
 
Да, това е водата, която не рядко приемаме за даденост, а тя има много благоприятни свойства.
 
Водата помага за намаляване на телесното тегло.
 
Тя замества вредните и калорични напитки като сода, кола и всякакви натурални сокове. Водата не съдържа никакви калории, но за сметка на това притъпява постоянния глад, защото в много от случаите, когато си мислим, че сме гладни, организмът ни всъщност има нужда от вода.
 
Водата дава много енергия.
 
Когато се чувствате отпаднали и нетрудоспособни, вместо да посягате към поредната чаша кафе, върнете лентата назад и си помислете колко вода сте изпили днес. Една или две чаши определено не е нужното количество. За това в такава ситуация посегнете към чаша вода, а не към кола, енергийни напитки или кафе.
 
Водата се справя отлично с главоболието.
 
Когато получим главоболие, организмът ни дава сигнал, че му липсва нещо. Отново помислете дали това не е вода и изпийте една голяма чаша. Това помага повече от всяко друго лекарство.
 
Водата помага за по-красива и здрава кожа.
 
Започнете да пиете достатъчното количество вода на ден и ще забележите очевидно подобряване. Кожата става по-свежа, изчистена и вие ще имате по-слънчево излъчване. Водата има и много други положителни свойства, за това я пийте в оптимални количества.
http://www.teenproblem.net/a/181-sport/50908-4-predimstva-na-vodata-za-figurata-i-krasotata/