Monthly Archives: март 2018

Константин Никифоров

konstantin_nikiforov

Заслугите на рода на Никифор Попконстантинов от Елена, който води началото си от поп Марко от махала Багалевци, не се ограничава само в родния край. Негови потомци, като сина- майор Никифоров и внука генерал Никифоров- Журин, са дейци с национално значение.
Пламенна любов към науката и към Русия, неразривно свързани в едно, е характерна за рода. Ако бащата е възпитаник на Одеската семинария, синът Константин Никифоров завършва реална гимназия в град Николаев (1876), Константиновското военно училище (1878) и Артилерийската академия (1883) в Петербург. Препоръката на княз Александър Дондуков-Корсаков, с която постъпва и получената отлична атестация, отреждат на поручик Никифоров в родината мястото помощник-началник на артилерията и преподавател по артилерия във Военното училище. На изграждащата се млада българска армия са нужни такива таланти като Никифоров и Радко Димитриев. Синът на дългогодишния учител и основател на Еленското читалище отдава без остатък силите си на военната наука. Поручикът извадил от складовете трофейните круповски оръдия, взети от турците през освободителната война, за да замени разнофунтовите руски оръдия, направил им описание на руски и български и по този начин турил основа на тактическата терминология в българската артилерия.
В съдбоносен за България момент капитан Никифоров, едва 29 годишен, поема поста управляващ Военното министерство на 8 септември 1885 г., по предложение на княз Кантакузин. Току-що е извършен актът на Съединението. Това събитие, подкрепено от народните маси предизвиква намесата на великите сили съобразно интересите им на Балканите. Русия се обявява против Съединението, защото смята, че то ще доведе до укрепването на княз Александър І, чието оставане на българския престол за нея е нежелателно.
Войната е очаквана откъм Османската империя, но идва от Сърбия. Капитан Никифоров е между първите, които долавят, че братската славянска страна се готви за война. На 23 септември той нарежда да се въоръжи Видинската крепост, а началника на Генералния щаб разпорежда да се укрепи сръбската граница. Никифоров взема мерки за осигуряване на Петроханския проход, необходим за връзка между Северна и Югозападна България и привлича опълчението за защита на западните гранични райони.
Младият министър се изявява като голям организатор и военен стратег. Той печели високото доверие и с личния си пример. На 5 ноември 1885 г. сам, поради липса на технически персонал поправя 4 разнебитени оръдия, като работи 24 часа непрекъснато, за да помогне на фронта.
Приел поста си с разклатено здраве, Никифоров не отстъпва и пред застрашителното настъпление на гръдната му болест. Лично княз Александър признава големите му заслуги за победата в Сръбско-българската война: “Тъй като голяма част от успеха ни във войната се дължи Вам, произвеждам Ви в чин майор и Ви утвърждавам в занимаемия пост”.
Това не се отразява върху отношението на майор Никифоров към княза. Той осъжда оскърбителните нападки на княза срещу Русия, застава на страната на групата офицери-детронатори, без да участва в акта на преврата от 9 август 1886 г. Без негово съгласие той е включен в новото правителство, оглавявано от митрополит Климент.
Първият български военен министър, еленчанинът майор Никифоров подава оставката си на 31 август и се отдава на научна дейност. Пише учебник по артилерия, сътрудничи на списание „Военен журнал”, става един от основателите и сътрудник на подновения вестник „Търновска конституция”. Болестта покосява творческите му сили на 20 януари 1891 г. Един кратък живот оставя незаличима следа в строителството на нова България.
http://history.elena.bg/konstantin_nikiforov.htm

Пловдивски гигант пуска влак до Австрия

Пловдивски гигант пуска влак до Австрия ВИДЕО
Небивал интерес в турската индустрия предизвика директната жп връзка между Пловдив и Черкезкьой. От близо месец през Интермодалния терминал „Тодор Каблешков” се изпълняват курсове между България и Турция с влакова композиция от 34 вагона и 1400 тона товар в посока.Само две седмици бяха нужни, за да тръгне и втори влак, а от „ПИМК Рейл” подготвят и трети курс до Турция.  
Това на практика изкарва над 200 тира само за седмица от пътищата и граничните пунктове. Досега камионите пътуваха през граничния пункт Капъкуле, където 20 км опашка е традиционна гледка.
От „ПИМК Рейл” подготвят още два маршрута, които ще минават през Интермодалния терминал. Единият е Пловдив – Бургас, което значително ще ограничи движението на тирове по АМ „Тракия”. Другият е до австрийския град Велс, като целта там ще е до 6 курса седмично. Това означава, че ще намалее трафикът на тирове към северозападните ни гранични пунктове. От друга страна стокообменът между България и страните от Централна Европа може да нарасне значително.
От пловдивската компания вече смятат да форсират разширяването на терминала, като се изградят още няколко коловоза на гарата. Очаква се само тази година да се преизпълни инвестицията, заложена в концесионния договор за първите четири години.
Курсовете минимум, които трябва да минат през терминала, също ще се преизпълняват само с влаковите композиции до Турция. В концесионния договор е записано, че месечно трябва да се реализира 12 999 TEU натоварване, което се равнява на 120 ремаркета. Това на практика е досегашното натоварване само на седмица на влаковете до  Черкезкьой.
От 26 март Пловдив – Черкезкьой ще се изпълняват три пъти седмично. Влаковата композиция ще тръгва от турския град в понеделник, сряда и събота от 18.00 часа и ще е в България в 9.00часа.  В сряда, петък и неделя ще са курсовете от Пловдив до индустриалния град в южната ни съседка пак в същите часове.
 „Чрез интермодалния терминал ще можем все повече да разтоварим пътищата от тежкотоварните камиони. Целта ни е повече курсове да се пренасочат към жп транспорта. Освен по-малко трафик по пътищата, това означава по-малко амортизация на инфраструктурата, както и по-малко замърсяване на въздуха и околната среда”, заяви Илиян Филипов от Съюза на превозвачите в България.  
Влаковата композиция, която оперира на интермодалния терминал е най-новата купена у нас.  Машината е произведена от германския концерн “Сименс” и обслужва товарите на компанията “ПИМК Рейл”. Името на локомотива е “Калина”. Той се задвижва с електричество и развива скорост до 100 км/ч. Композицията разполага с всичките системи и критерии за безопасност.

 

 

 

 

 

НАРОДИТЕ НА МЕСОПОТАМИЯ И ШУМЕР

Народите, които населяват Месопотамия между 3200 и 500г. пр. н.е. са заели видно място сред най-изобретателните  и влиятелни народи и са допринесли значително за напредъка на човечеството. Освен автори на изобретения, месопотамците са  и задълбочени мислители в духовния живот.нововъведенията им в теологията , правото, астрономията и повествователната литература, полагат основите на следващото развитие в области на мисълта и “изразяването.„ Разбира се, месопотамците имат и отрицателни качества: войнолюбие и неприемливо изкуство, изразяващо тяхната дейност  в това направление, независимо от това със своите дела и документи, те стават основатели, в дела и документи на глава първа в историята. 
Между 3500 и 3200 г. пр. н. е., земята между Тигър и Ефрат (Месопотамия) става цивилизована територия. Съществуването на обществото и културата на населяващите я племена и народи е изградено на базата на тогавашните градове. Времето 3200-3000 г. пр. н. е. известно като “Шумерската ера” отразява събитията в тогавашната най- развита част от Месопотамия- Южен Шумер. Тази част представлява област с мочурливи низини с площ колкото щата Масачузетс в САЩ. През периода 3200-3320 г. пр. н. е.  Шумер няма единно управление.Областта е осеяна с много градове- държави, най- значими от които са Урук, Ур и Лагаш. Към 2320 г. пр. н. е.,Шумер е завладян от могъщ воин от област Акад, от Северна Месопотамия , името на който не ни е известно.Знаем само титлата му Саргон и това, че съвременниците му са го наричали Саргон Велики. Към 2130 г. пр. н. е. Шумер възвръща независимостта  си и навлиза в епоха на своето “възраждане”, което продължава до към 2000 г. пр. н. е. под господството на царете на Ур.
Тук пренасят със себе си високата  материална и духовна култура протобългарските племена,дошли от преселението им  от Балканите,Кавказ, Волго- Уралието и Североизточна Азия.Тяхното присъствие в историческата хроника е отразено, но под различни имена.Това принизява ролята на конните племена, пряко участвали в развитието и процъфтяването на високоразвитата цивилизация в Мала Азия и особено в Месопотамия.И тук, както и в долината на река Нил и на Балканския полуостров, цивилизацията не е само дело на шумери, акадци, а и много племена трайно отседнали по тези места.
д.и.н Сергей Иванов
 предоставя Мария Герасова
 

ПОГРЕБЕНИЕ ХРИСТОВО

(Матей 27; 57-66; Марко 15; 42- 47; Лука 23; 50-56; Иоан 19; 31- 42 )
Слънцето вече клоняло на залез.Настъпила вечерта пред великата пасхална събота.За да не останат телата на кръстовете, членовете на синедриона   помолили Пилата да ги свалят, преди да се стъмни, та кървавото зрелище да не помрачава  светлият им празник.  Палачите пречупили пищялите на разбойниците, за  да издъхнат по- скоро.  Когато дошли при Иисуса,видели, че е умрял, не Му пробили пищялите, но единият от войниците пробол с копие  ребрата Му, отдето изтекло кръв и вода. 
Вечерта дошъл при Пилата един праведен човек и таен Иисусов ученик, на име Иосиф от град  Ариматея и поискал позволение  да погребат тялото Му. Пилат позволил. Иосиф  имал градина недалеч от Голгота. В скалите на тая градина  имало пещера- а в нея новоиздълбан гроб, гдето още никой не бил полаган.  Иосиф заедно с Никодим,също таен ученик на Иисуса  свалили тялото на Голгота от кръста, помазали го с благоуханни масла, обвили го с чисто платно и го положили в гроба, а входа затворили с голяма плоча. 
В събота сутринта, членовете на синедриона се събрали при Пилата и му казали: “Господине,спомнихме си, че Оня измамник, още приживе беше казал, че подир три дини ще възкръсне. Ето защо заповядай да се пази гробът до третия ден, да не би учениците Му  да отидат нощем да Го откраднат и да кажат на народаче е възкръснал. 
Пилат им казал: “Имате стража; идете и  запазете гроба, както знаете!”
И те отишли, запечатели гроба и поставили стража.
 предоставя Мария Герасова

 

Ротмистър Никола Чунчев –

забравеният кавалерист 

Младият мъж на тази снимка е познат на малцина, за него няма написани биографични книги, за героичния му боен път няма изпяти песни, днес в негова чест няма издигнат паметник. Можем спокойно да кажем, че това е един забравен герой.
Водени от идеята, че всеки паметник е преходен, днес искаме да въздигнем вечен негов паметник в сърцата на българите, за чието светло бъдеще той отдава живота си.
Ротмистър Никола Чунчев е мъжът, загинал в битката за Узунлар-Топрахисар на 19 септември 1916 година, водейки войниците си в атака. Неговите бойни другари описват загубата му като „ най-скъпата жертва“, която неговият Трети конен полк дава във войните за национално обединение 1912-1918 година. Той остава завинаги на 27 години.
Ротмистър Никола Иванов Чунчев
Никола Иванов Чунчев е роден на 20 декември 1888 година в град Пазарджик, в семейството на големия местен общественик Иван Чунчев, първият кмет на град Пазарджик след Освобождението. Иван Чунчев е съратник на Левски и Бенковски и е голяма фигура в предосвобожденски и следосвобожденски Пазарджик. Малкият Никола е отгледан в истински патриотичен дух и отрано замечтава за военна служба в кавалерията.
Връстниците му  го наричат „Александър Македонски“, той е висок, строен, красив, но най-важното от всичко – в гърдите му бие едно истинско рицарско сърце. Постъпва във Военното училище през 1901 и го завършва през 1908 година с назначение в Трети конен полк в Пловдив, в който служи до геройската си смърт 8 години по-късно. Неговият съгражданин, приятел и боен другар Светослав Акрабов разказва, че при едно конно състезание конят му се спъва пред едно от препятствията, скъсват се опасите на седлото и то пада. Без да губи присъствие на духа, Никола се мята без седло на коня и под възгласите на зрителите догонва откъсналите се напред други състезатели, финишира сред първите и печели награда, придружена от бурните овации на публиката. Никола Чунчев е прекрасен певец и много обича да пее, като дори в най-тежките моменти на войните за национално обединение намира сила в народните песни.
Балканската война заварва Никола Чунчев като адютант на полка, но тази длъжност не му е по сърце. Той неколкократно подава рапорти до полковия командир да бъде преместен в някой от ескадроните. След като това не се случва, сам взема решение да участва активно в боевете. На 16 октомври 1912 година отива доброволец в командата, която трябва да взриви един мост край Одрин, на следващия ден в боя при Димотика, той взема пушката на един от ранените войници и се впуска в атака наравно с войниците, като пръв достига до крепостта. На 18 октомври става „охотник“ (разузнавач) в тила на противника. Чунчев е там, където е опасността и винаги е доброволец.
Началото на Първата световна война заварва Никола Чунчев като командир на конно-пионерния взвод на Трети конен полк. Да бъде конно пионер е стихията на младия пазарджиклия. Участва в акцията по взривяване на моста на гара Удово още на втория ден на войната, десет дни по-късно е начело на взвода си и настъпва, за да взриви моста при Криволак. На 14 октомври 1915 година в срещен бой с френски части грабва карабината и под дъжд от куршуми атакува противника толкова стремително, че изпреварва веригата на българските войници, които дълго време гледат само гърба на своя командир. След боя те се забавляват да броят дупките от куршуми в шинела на своя офицер.
На 27 ноември ротмистър Чунчев е в предния отряд на полка си, когато попада под барабанния огън на противника. Тежко е ранен в дясното бедро и санитарите едва го измъкват от бойната линия. Безсилен да слезе от коня заради тежката кръвозагуба, Чунчев е жива мишена за противниковите стрелци. Когато все пак е изведен от зоната на боя и сложен да легне, другарите му го наобикалят, санитарите почват да го превързват, а бледният офицер се надига и почва да пее народна песен:
„ Аз ще те, Колю, прокълна
Дано на война отидеш,
И първа пушка щом пукне,
тебе, Колю, да си удари…“
Всичко замлъква, песента на офицера се слива с шума на боя. Една тъмна прокоба.
През 1916 година полкът е включен в състава на Първа конна дивизия, като пристига в Добруджа на 8 септември 1916 година, ден след победата при Добрич. Ротмистър Чунчев вече е командир на четвърти ескадрон на Трети конен полк.
Първа конна дивизия
Вечерта на 18 септември се получава заповед за атака на следващия ден, полкът нощува в село Амузача, а офицерите се събират в една от селските къщи.
„Другари – обръща се Чунчев към всички – може да ни е последна тази вечер. Дайте по български да се разделим. Панта(така са наричали полковия ковчежник), дай да видим какво дължа.“
Ротмистър Чунчев се разплаща с всички. Лошо предчувствие обзема бойните му другари.
На другата сутрин Трети и Четвърти конни полкове напредват на коне към селата Узунлар и Топрахисар. Настига ги генерал-майор Колев на своя кон Пирин и ги поздравява. Ескадроните се спешават и настъпват към хребета Балабанлий, който се намира пред Топрахисар.
На десния фланг настъпва Чунчев със своите войници от четвърти ескадрон, противникът обхваща фланга на ескадрона. Тогава командирът на ескадрона пламва, изтегля сабята си и извиква:
–  Юнаци, днес е 6-ти септември, денят на Съединението в Пловдив, нека днес устоим в борбата и продължим делото на бащите ни, нека тук да измрем за Обединението.
Но не е направил и три крачки напред, когато вражески куршум пронизва гърдите на младия офицер. Завинаги престава да тупти едно голямо, здраво и силно българско сърце. Така завършва юначният живот на този млад българин. Никола Чунчев изпълнява докрай дълга си към Отечеството и българския народ и остава завинаги в сърцата на своите бойни другари.
Ротмистър Чунчев е погребан в Добрич, посмъртно е произведен в чин майор и е награден посмъртно с орден „За храброст“. Днес, над 100 години след героичната му смърт малцина са онези, които знаят за него. Вярваме, че споменът за него ще надмогне забравата на времето, а подвигът му вечно ще напомня на признателния български народ за славните му синове, които жертваха живота си в името на България.
https://bulgarianhistory.org/rotmistar-nikola-chunchev/

УНИВЕРСАЛНО СЪЗНАНИЕ

Практическите умения са водещи в съвременния свят.Дори обикновеният работник във високотехнологичните производства трябва да притежава сериозни компютърни умения.В България, най- високата средна заплата се получава от работещите в сферата на информационните технологии.Даже при такива „широко скроени“ професии,като юристи,икономисти,социолози се наблюдава  нарастваща специализация в избрани области.Сякаш практическото приложение на знанието се превръща в основен приоритет.Но има и такива сфери,където практиката не е достатъчна.Когато създаваме нов продукт или предлагаме качествено различен подход за разрешаване на определен проблем, са ни необходими новаторско и неординерно мислене.Колкото по-сложен е възникналия проблем,толкова по-необходимо е скъсване с общоприетите способи за неговото преодоляване.
Възниква необходимостта от развиване на различен тип съзнание и действие,който е съществувал,но е бил забравен.На преден план излизат делото, опита,познанията на големите мислители универсалисти,които са търсили общите принципи на развитие и не са се ограничавали в една отделна област на познанието.
louis-bonald-barberisVicomte de Bonald/виконт де Боналд /1754-1840/ е френски философ, мислител и обществен деец. Противник на Френската революция, той емигрира в Хайделберг                    /Германия/.За обучението на децата си,създава в изгнание своя шедьовър- „Теория на политическата и религиозната власт на гражданското общество, според рационалното мислене и историята /1796/.Подкрепя реставрацията на Бурбоните във Франция /1815/.Избран е за депутат /1815/.Подкрепя легалната забрана на развода и се бори срещу свободата на пресата.
Противник на индивидуализма, той развива теорията си за трите „тела“ на държавата- семейството,корпорациите и църквата.Изявен монархист,подкрепя патриархалната монархия,като форма на държавно управление.Прилага  теорията си в областта на лингвистиката и езика.За първи път в историята на науката, разглежда „божествената“ природа на езика.Неговите изследвания получават истинска оценка и признание, повече от век след тяхното публикуване.Те с в основата на съвременното разбиране на понятието „лингвистика“.
Великия негов съвременник, Шатобриан остро критикува възгледите му.Той сравнява трудовете му с пирамиди-паметници на смъртта и забравата.За изненада на мнозина, идеите на Боналд процъфтяват през 20 век.Те са в основата на „етатистките“ възгледи на Франсиско Франко в Испания,Адолф Хитлер в Германия,Бенито Мусолини в Италия.За ужас на френския интелектуален елит, те оказват голямо влияние върху мисленето и практиката на държавно управление на родната му Франция и до днес.
Противно на оценката на Шатобриан, „пирамидите“ на Боналд проговарят!

Автор:Георги Караджов  

 

 

Генчо Накев – изложба живопис

 22 март – 17 април 2018 г. 
Покана (1)
              На 22 март пролетта завладява пространството на галерия „Аспект“ с ярките цветни композиции на Генчо Накев. Това е осмата самостоятелна изложба на художника в Аспект, като заслугата за неговото редовно присъствие на пловдивската арт сцена е на галеристката Олга Петрова, която го кани и налага като автор още от откриването на галерията.
Генчо Накев е чисто абстрактен художник, платната му са категорично нефигуративни. Характерни за стила му са геометричните фигури, които той, от една страна, умело вплита в композициите си, а от друга – противопоставя на ескпресионистичните форми и рисунък. В настоящата изложба е избрал да представи новите си картинти, създадени през последните две години. Експозицията се състои от 25 платна, в които творецът умело прилага похватите на „колажа”, но реализирани с живописни средства. Яркият колорит, геометрично изчистените силуети и фактурната материалност са елементите, изграждащи композиционно картините и характеризиращи Генчо Накев като живописец.
Откриването на изложбата е на 22 март (четвъртък) в 18.00 часа в галерия „Аспект“. Експозицията ще бъде на разположение на публиката в продължение на три седмици до 17 април.
 Gencho-Nakev1
Gencho-Nakev2
Gencho-Nakev3
предоставя Мария Герасова

Идеи за украса на дома и градината

 показва изложбата „Цветна пролет 2018“

          Оригинални решения за украса на дома и градината ще демонстрира  специализираната изложба „Цветна пролет 2018“, която ще се проведе от 21 до 25 март в Международен панаир Пловдив. Акцент в предстоящото издание са арт и хоби продуктите, позволяващи на всеки да развие своя уникален стил.

          Една от най-големите български фирми за кашпи и други градински съдове предоставя възможност  изработване на бутикови серии по проект на клиента. Сред участниците е и голям вносител на такива изделия от Европа, който ще покаже нови модели, отличаващи се с голямо разнообразие на цветовете и дизайна.
          За първи път в „Цветна пролет“ участва ателие, предлагащо така наречените „картини по номера“, навлизащи сега на българския пазар. Това е творчество за непрофесионалисти, което носи неповторимо удоволствие,  а удовлетворението да създадете свои шедьоври е голямо, обясняват изложителите. Те ще представят богат асортимент от новите арт продукти, предназначени за хора, чието хоби е рисуването. Идеи за друго занимание за свободното време ще даде експозицията от бижута, направени от  цветя.
          Атрактивен сегмент в „Цветна пролет 2018“ е украсата  за Великден. На щандовете може да се намери  всичко необходимо за аранжиране на неповторима декорация за празника. Занаятчийската камара в Пловдив ще допълни палитрата с разнообразни произведения на приложното изкуство, които намират все по-голямо място в оформлението на вътрешни пространства и открити площи.
          Специализираната изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари ще даде възможност на професионалисти и любители да се запознаят с иновациите в тази област, с модерните тенденции във флористиката и озеленяването. Над 40 фирми ще покажат традиционни и екзотични цветя, семена и разсад, декоративна растителност, нови видове овошки, инструменти и принадлежности, препарати за растителна защита и торове, саксии и керамични изделия, ръчно изработени сувенири, съдове и украса от дърво, биопродукти. С многото новости, които ще представи, тазгодишното издание на „Цветна пролет“ продължава  традицията да се предлага всичко необходимо.
          То се организира в рамките на Дните на семейството, свободното време, хобито и модата, които ще продължат до 25 март и включват още: Международна изложба „Природа, Лов, Риболов“ (от 21 март), Италиански фестивал на красотата и прическата (от 23 март),  киноложки изложби (от 24 март).
Панаир-снимка-15.03.2018 (1)
На снимката:  Красивата изложба „Цветна пролет“ отново ще впечатли  с богат асортимент  професионалистите и любителите, които се занимават с градинарство и озеленяване=
предоставя Мария Герасова

10-те най-известни исторически забележителности в света

Светът е пълен с очарователни места, които си заслужават да се видят – някои от тях са създадени от природата, други – от човека. По-долу са споменати най-известните исторически забележителности в света. Те трябва да бъдат посетени от всеки пътешественик. Това са места, които хората от цял свят се тълпят да видят. И това ги прави толкова специални и исторически значими.Мачу Пикчу 10-те най-известни исторически забележителности в светаРазположен в южната част на Перу, този изумителен град лежи на върха на планина, която е достъпна единствено с влак или 4-дневно, дълго и мъчително пътуване. Бил е важен културен център за цивилизацията на инките, но бил изоставен, когато нахлули испанците. Все още е известен като „ изгубения град на инките“ . Местността е обявена за световно богатство на ЮНЕСКО през 1983. Загрижеността относно нарастващия брой на туристите води до ограничаване на хората, които могат да посетят това място и да видят само малка част от него. Мачу Пикчу е провъзгласен за едно от Новите седем чудеса.
Тикал

 10-те най-известни исторически забележителности в света

Тикал е една от най-големите и най-добре пазените археологически находки на руини на град от времето на разцвета на цивилизацията на маите, и е разположена в Гватемала. Тикал е водеща сила в света на маите. Лесно достижим е откъм съседния Белиз.


Хеопсовата пирамида

 10-те най-известни исторически забележителности в света

Пирамидите са на около 3000 години, а ние все още не знаем как те са били построени и как египтяните са ги направили толкова прецизно. Пирамидите  са издигнати в съответствие със звездите и слънцестоенето, съдържат огромни камери, които все още са неразкрити. Те са истинското инженерно чудо на човечеството, подобаващо за крале. Най-голямата е Хеопсовата пирамида, построена от фараон Хеопс (Хофу). В този район е и Сфинксът – друга историческа забележителност, която внася смут сред редица изследователи с мистериите си.

Ангкор Ват

 10-те най-известни исторически забележителности в света

Този древен град в Камбоджа е бил център на Кхмерската империя, когато тя владеела Югоизточна Азия. Империята се е разрушила, но е оставила след себе си удивителни храмове и сгради, които били завладявани от джунглата хиляди години наред. Въпреки че Ангкор Ват  е изпълнен с туристи, той остава гледка, спираща дъха.

Петра

 10-те най-известни исторически забележителности в света

Издълбана в каньон в Йордания, Петра   става известна основно покрай третата част на филма за Индиана Джоунс. Открита е през 1812 година от швейцарски изследовател. Преди това не е била известна в западния свят. Въпреки че откритието е било неизвестно, има доказателство, че на това място е имало заселници още през 6 век преди Христа. Когато римляните започват своето господство, до 4-ти век, Петра отива към своя край и търпи упадък. През 1985 е обявена за световно богатство на ЮНЕСКО и е наречена едно от Новите седем чудеса на света.

Стоунхендж

 10-те най-известни исторически забележителности в света

Разположена близо до Солсбъри , Англия, тази мегалитна структура е на възраст над 3000 години. Камъните, от които е изградена структурата, са от Уелс и учените все още недоумяват как те са били пренесени оттам. Стоунхендж сега е ограден и посетителите могат да се разхождат около атракцията само в кръг.

Колизеумът / Римският форум

 10-те най-известни исторически забележителности в света

Колизеумът и Римският форум се намират близо един до друг. Останки от цивилизацията, контролирала целия познат на европейците свят, тези места продължават да спират дъха, не само заради своята красота, но и заради историята и възрастта си. Това е било мястото, на което е седял Цезар и е наблюдавал сражаващите се до смърт гладиатори.

Партенонът
 10-те най-известни исторически забележителности в света

Въпреки че е в реставрация, Партенонът    все още е изумителен. Древният храм на гръцката столица стои като символ на силата на Атина и завет на древногръцката цивилизация. Освен това той осигурява величествена гледка над града. Руините около Партенона, храмовете и сградите също са толкова интересни. Построен през 5 век преди Христа, храмът е бил използван за съкровищница. С течение на вековете голяма част от храма и заобикалящите го постройки били разрушени от войни и крадци. За щастие структурата на сградата е все още съхранена… поне засега.Великденски острови 10-те най-известни исторически забележителности в светаРазположени в Тихия океан, по-специално на територията на Чили, тези статуи са единственото нещо, останало от културата на хората, живеещи там. Тези огромни и издълбани по изумителен начин глави ни показват, че примитивните хора не са чак толкова изостанали в техническото си развитие. Тези скулптури, които привличат посетители към Великденските острови  ,  са направени от камък, изграден от вулканична пепел.

Тадж Махал

 10-те най-известни исторически забележителности в света

Сградата е построена през 1600 година и е завещание на неумиращата любов. Разположената в Агра, Индия, бяла гробница е построена за жената на император Шах-Джахан и трябва да се види от всекиго. През 1983 е обявена за част от световното богатство на ЮНЕСКО. Годишно Тадж Махал  се посещава от 2-4 милиона туристи.

http://idi.bg/blogs/view/blog/1322