Monthly Archives: април 2018

Ремонтират стари сгради

 в центъра на Пловдив с евросредства

100-годишни жилищни сгради в центъра на Пловдив, които са в окаяно състояние, ще бъдат обновени с европейски средства по програмата “Региони в растеж”. До момента над 90 сдружения на собствениците са подали документи за реставриране на красивите фасади и текущи ремонти по тях. С приоритет за финансиране ще бъдат къщите паметници на културата.
 Пловдив
Къщите по централната пешеходна улица на Пловдив са част от ансамблов паметник на културата. В този участък 40 жилищни сгради чакат да бъдат обновени. Тази е била частично ремонтирана преди 20 години, казва един от шестте собственици.
Вселин Танев – председател на сдружението на собствениците: ”Сградата е в добро състояние, само че фасадата и покривната част са малко зле и то се вижда на пръв поглед. Има нужда от нова покривна конструкция и да се оправят фасадите най-вече.”
Освен фасадите, повечето сгради са с олющени мазилки и частично разрушени тераси.Георги Стаменов – кмет на район “Централен”: ”Самата програма ще покрие и ще възстановяване на цялата фасада, смяна на дограми спрямо тези, които бъдат одобрени от Министерство на културата, било то дървени, било то ПВЦ, както и намеса в покривните конструкции с цел съхранение на всеки един ансамблов паметник върху, които има намеса.”
Всички ремонтни дейности ще бъдат одобрени с Националния институт за паметници на културата. Съгласувателните процедури трябва да приключат до края на тази година, а през следващата ще започнат ремонтите на самите сгради.
http://news.bnt.bg/bg/a/remontirat-stari-sgradi-v-tsentra-na-plovdiv-s-evrosredstva

Да откриеш Пловдив през погледа на туриста с Free Plovdiv Tour

Една разходка, която за пореден път ни накара да се гордеем с родния си град и да оценим красотата и величието му.
Понеделник. Жарък следобед е. А нашият екип се впусна в туристическа обиколка на Пловдив. Често споменаваме, че родният ни град е изключително пешеходен и всички забележителности са почти на една ръка разстояние, така че нима маршрута на Free Plovdiv Tour не е най – подходящият начин да преоткрием града на седемте тепета?
Сбирката е точно пред сградата на кметството в 14 часа за периода от октомври до април, а след това от май до октомври може да избирате измежду два начални часа – в 11 или 18 часа. Събира се доста внушителна група, но нашият гид Илия бързо успява да разчупи леда с персонално отношение към всекиго и с няколко въпроса кой откъде идва и дали му е харесало в Пловдив. Без две мнения, всички потвърдиха, че са очаровани от града под тепетата, макар и някои току-що да бяха слезли от автобуса. Изчакваме няколко минути с уговорката от Илия, че първото нещо, което ще научат всички за България е, че тук нищо не започва навреме. А както се оказа след известно чакане, дори три дни стигат на туристите да заучат масовия български „занаят” – задължително да закъсняват. Последните двама пристигнаха леко забързани, но в никакъв случай притеснени и с усмивка приеха шегата на нашия гид за типичната българска неточност.
Цялата обиколка започна с кратък исторически обзор, от който разбираме, че Филип Македонски изобщо не страдал от излишна скромност и кръстил града на свое име – Филипополис…Е, и още много други интересни истории, разказващи за славното минало на някогашната столица на една от процъфтяващите римски провинции.
Продължаваме разходката по най-дългата пешеходна улица в Европа, както обявяваме не без доза гордост. Типично по пловдивски тръгваме на тегел по Главната– с лежерно темпо, айляшки в дълга редица. Научаваме легендата за Мильо и повече за мащабите на Римския стадион. Знаете ли докъде стига в дължина и какви битки са се водили на него? Дори и ние, пловдивчани, рядко се замисляме, че на повърхността е само съвсем малка част от цялото величие на някогашната римска арена.
По време на беседата за Джумая джамия една от дамите любопитно зададе въпрос за какво служат отворите в най-горната част на стената и предположи, че са се използвали като позиция за изстрелване на стрели. Оказа се, че никой не се беше замислял върху този интересен сам по себе си факт и за пореден път се уверихме колко по-различно е да погледнеш историята отстрани, без предубеждение и с широко отворени очи.
Изписали сме хиляди буквички за квартала на творческите индустрии и никога не сме крили колко „загубени” се чувстваме точно тук в най-положителния смисъл на думата. Това беше и препоръката на нашия гид – просто приберете картите и изключете джи пи ес-а, за да се потопите в атмосферата на занаятите и най-актуалните заведения в града.А какво може да направим ние местните? Да изпробваме нещо различно например…работилничка, ателие, нова бира.
Старинен Пловдив е безспорна емблема, а интересен факт е, че площадът около Хисар Капия в миналото е бил най-централната точка на града. Може би, ако сте прочели статията за  църквата Св. Св. Константин и Елена вече знаете нейната история, но обиколката определено си заслужаваше всяка минута и всяка крачка, която особено накрая и под жарките слънчеви лъчи не беше никак лесна.
Да чуеш възклицания на английски, немски и испански, когато всички около теб видят Античния театър и извадят всякаква техника, за да запечатат величието му, няма как да не те накара да се чувстваш горд, че живееш тук, но и малко с тъга да си припомниш как често, прекалено забързани в преследване на еждневните си задачи и цели, забравяме да го оценим.
https://lostinplovdiv.com/bg/articles/da-otkriesh-plovdiv-prez-pogleda-na-turista-s-free-plovdiv-tour

Най-елитното училище в Пловдив става на 60 години!

На 2 юни най-елитното пловдивско училище ще отбележи 60 години от своето създаване с юбилеен концерт на Античния театър, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Той ще започне точно в 10,00 часа. От 20,00 часа в Панаирна палата номер 2 пък ще се проведе Бал на випуските на Езикова гимназия ”Пловдив”.

“Скъпи ученици и учители на Английската гимназия! Античният театър е запазен за 60-годишнината на гимназията за 2 юни. Моля да освободите този ден от всякакви служебни, лични и семейни ангажименти. Да сте здрави и в настроение за празника- юбилей!”, призова от своя страна директорът на училището Николай Радев.

Малка част от историята на гимназията:

“Идеята на тогавашното министерство на просветата за създаването на училището се заражда сред пловдивската интелектуална общественост след посещение на делегация от Германската демократична република през 1958 г. Първоначалната идея е да се открие Немска езикова гимназия, тъй като Англия по онова време е зад желязната завеса и е твърде дръзко да се иска изучаване на английски език. Геро Грозев (тогава заместник-министър на Просветата) приема безусловно предложението и осигурява реализацията му. Вместо гимназия с преподаване на немски език, в Министерството на просветата е решено да се откриe гимназия с преподаване на английски език. Така на 5.VІІІ.1958 г. е издадена заповед №2 1-4274 на Министерството на просветата и културата за откриване в Пловдив на Смесена гимназия с преподаване на английски език, поради което и до днес е по-известна като “Английската гимназия”.  Според разпореждането на Министерството за първата учебна година трябва да се приемат 75 ученици, разпределени в 3 паралелки.  Още с основаването на училището, според т.2 на заповедта на Министерство на просветата и културата, към него има и предназначен за всички ученици и учители пансион.

Нашата гимназия е първата с преподаване на английски език в Тракия.

След създаването на училището, Общинският съвет на Пловдив определя за негова първа сграда Семинарията. Първият човек, който е назначен и се заема с организацията на училището, е пристигналата от Ловеч Елдора Божинова (Нешева) – учител по английски език. Назначен е и първият управител на общежитието Борис Кузманов. Двамата с Елдора Божинова започват трескава работа за подготовката на първата учебна година. Назначени са като учители и Димо Димов, Никола Стоев, Димитър Пехливанов, Роза Моллова – учители по английски език; Мария Манолова, Снежина Петрунова, Анна Георева, Гина Кожухарова, Добринка Динкова – възпитателки в  училището.

На 6.Х.1958 година е назначен и първият и най-дългогодишен директор на гимназията Любен Христов. Тогава той е едва на 26 тодини. Завършил Английска филология в  СУ “Св. Климент Охридски”, специализирал английски език в гр. Лийдс, Англия и в гр. Остин, щата Тексас – САЩ, носител на няколко престижни награди – орден “Кирил и Методий” ІІІ-та степен, “Заслужил учител” и “Почетен гражданин на гр. Остин”, той посвещава целия си живот на изграждането на авторитета на училището. Директор е на гимназията до своето пенсиониране на 13.ІІІ.1992 г.

На 15.ІХ.1958 г. е откриването на първата учебна година, но занятия се провеждат в помещенията на гимназията “Димитър Благоев”, тъй като класните стаи още не са готови”, обясняват от училището.https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nai-elitnoto-uchilishte-v-Plovdiv-stava-na-60-godini-787414

Пловдив през 2019-а ще ври и кипи от събития

© Plovdiv24.bg
С повече от 300 събития в над 70 локации в града и региона ще се реализира проекта Пловдив – Европейска столица на културата, похвалиха се от общинска фондация “Пловдив 2019″. Идеите заложени в етапа на кандидатстване на Пловдив през 2014-та ще бъдат реализирани в по-голямата си част. Вече са сключени 330 договора за осъществяване на проекти за културно съдържание към програмата. От тях 90 вече стартираха и проведоха първите си издания – Opera Open, Hills of rock, One dance week,  Plovdiv Jazz fest.

240 проекта ще започнат да се реализират от средата на тази година, като първи издания през есента ще видим на кулинарния фестивал Mood for food и танцовия формат Swing Dance festival. Пътуващ театър на френска организация, обединяващи над 20 международни циркови трупи и проектът на Драматичен театър Пловдив – Европейска одисея също стартират до края на 2018-та.

Пловдив се нарежда и сред най-демократичните столици на културата с методиката, която прилага към включването на културни оператори, артисти и различни организации при изготвяне на програмата си, както бе отбелязано и на мониторинга провел се миналата седмица в Брюксел. Равносметката от отворени покани показва, че над 1100 организации са изпратили проектните си предложения през 8 отворени покани досега.

Пловдив е единствената столица на културата, която не прилага директни възлагания, за да даде възможност на по-широк спектър от идеи и организации да се включат в най-мащабния проект на първата културна столица на България.

По трите отворени покани, които оформиха гръбнака на основната културна програма на Пловдив 2019, бяха подадени над 250 кандидатури. Досега в четирите възможностите за кандидатстване към ключовия проект Капана – квартал на творческите индустрии, има подадени над 150 проекта. Обявената за първи път международна резидентна програма привлече над 300 кандидата от цял свят, от постъпилите над 230 кандидати за включването в отворената покана за читалищата и работа с региона, са одобрени 93, отворените покани за малки проекти привлякоха над 250 идеи от България и Европа. В момента очакваме и най-добрите проекти от останалите градове- финалисти – София, Велико Търново и Варна. За тях също е предвиден бюджет от 500 000 лв.

Според независимо външно изследване, неразделна част от работата по инициативата, става ясно и че през изминалата 2017-та повече от 60% от анкетираните на територията на страната вече са информирани за проекта столица на културата. За почти половината (45%) от националната общественост, фактът, че Пловдив е Европейска столица на културата през 2019 г., оказва влияние върху желанието им да посетят града. Статистиката потвърждава, че най-широка информираност за проекта на територията на страната се получава през националните телевизии, които се очертават като най-успешния канал за разпространение на информация по темата. Маркетинговият план за периода до края на 2019-та ще разчита на каналите оказващи най-силно влияние върху обществото. Той включва 2 кампании на национално ниво за тази година и две през годината на титлата с международен фокус.

Включването в телевизионен сериал в партньорство с една от най-големите медийни групи в страната има за цел чрез нестандартен за България маркетингов инструмент, не само да популяризира проекта,  но и да допринесе за развитието на киноиндустрията в града и региона. Този изключително популярен в световен мащаб подход, реализиращ подобен тип продукции, ще даде и добавена стойност за  града и развитието на киноиндустрията  чрез наемането на актьори, статисти и включването на технически екипи и други. Следващият месец ще се реализира и рекламна кампания между Пловдив и Матера в Рим и Милано. Това е първата съвместна рекламна кампания между два града носители на титлата в историята на проекта.

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdiv-prez-2019-a-shte-vri-i-kipi-ot-subitiya-787998

Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та

Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.

Пловдив, Католишката махала, “Касапъ Иванъ”1 от 1952-ра е вече “Теодоси Чолаков”, след 1989-та – “Йосиф Шнитер”. Тук, в къщата на КАРАТАБАНОВИ е емблематичната бакалия на Бинка, /Елисавета/. С благодарност за споделената снимка към внучката й Верджиния!
Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.
1956-та, Пловдив, Католишката махала. На “Павликянска” 1 е била къщата на Комарови, вляво с високата дървена порта. А къщичката с рехавата дъсчена ограда беше на Червенакови, “Павликянска” 3. Съборени заради Подстанцията към 1976-та…мама Луизка Комарова с Асенчо.
Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.
Пловдив, Католишката махала, Коцето Мандаджиев с баба Фанка.
Снимка на РЕТРО ПЛОВДИВЪ.
Надписана: Пловдив – католишката махала
Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.
958-ма, Пловдив, Католишката махала, “Павликянска” 11. Роднини, от същата улица – Пендови, Кантареви, Комарови, Хаджийска, Маер..чрез Йохан Маер. — в компанията наЙохан МаерАтанас КантаревДешка Зайкова-КантареваВанчо ПендовТинка Зайкова-ХаджийскаПетьо КомаровАсенчо Комаров,Милко Атанасов КантаревЛенчето Пендова-Маер и Петромила Пендова.
Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.
1977-ма, Пловдив, Католишката махала. Снежана и Иван Маерови. /Иван е роден на “Павликянска” 11/.
Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.
1950-та, Пловдив, Католишката махала, “Бѣлъ Доминъ” 8. Сватбата на малкия Бъзлев, Антон…чрез Йохан Маер. — в компанията наТинка ПендоваИван Генов БъзлевЦецилия БъзлеваАнтон Генов БъзлевМария Бъзлева,Ленчето Пендова и Андрей Пендов.
Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.
1962-ра, Пловдив, Католишката махала, в двора на Радулски, “Павликянска” 4 и 6. Роси Иларионова с братчето Илко…от архива й.
Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.
 1955-та, Пловдив, Панаира, Съветската палата. С Роси от Католишката махала, “Павликянска” 6…от архива й.
Епископ Богдан Стефанов Добранов, /Пловдивъ, 1.12.1914 – 4.10.1983, Пловдив/. След завършване на Първа Мъжка Гимназия в родния си град, изучава богословие и философия в Италия. През 1940-а е ръкоположен за свещеник, завръща се в България, служи в Пловдивската католическа катедрала “Свети Лудвигъ” до 1952-а – арестуван, обвинен в антинародна пропаганда, изпратен в лагера на остров Белене. През 1959-а е ръкоположен за епископ, издигнат от папа Йоан ХХІІІ, /кардинал Джузепе Ронкали/, но официалните власти успяват да го отстранят от ръководството на епархията…та до 1975-а и е епископ до смъртта си.
Пловдив, годината и поводът би могъл да сподели момчето Франц Паяков от Католишката махала…до него е майка му…на масата – отдавна изчезналите бутилки със сода. — в компанията на Франц Паяков.
1941-а, Пловдивъ, един от камионите на Паякови, четири-цилиндровия МЕРЦЕДЕСЪ с шофьор Милко Комаров от “Павликянска” 1. Имали още еди, по-мощен. — в компанията на Милко Комаровъ и Таньо Паяковъ?.
 https://www.facebook.com/katolishka.mahala.plovdiv/videos/1745079275739604/
от На всеки километър (1970), филм 2, еп.7 “12те апостоли”
Снимка на Пловдивъ, Католишката / Павликянската махала, до към 1960-та.
1947-а, Пловдив, посещението на епископ Евгени Босилков, /с. Белене, 1900-1952, убит в София/. Снимката, независимо една от друга, предоставиха за публикация и Росица Иларионова, дъщеря на Вера Хачикова от “Преспа” 20, и братя Комарови, внуци на Мария-Урсула Комарова от “Павликянска”1. Тук е отец Богдан Добранов от “Борислав” 12, и съпругата на брат му. За останалите разчитам на разпознаване. — в компанията на г-жа Добрановаотец Богданъ ДобрановъЕпископъ Евгени БосилковъМария-Урсула Комарова и Верка Хачикова.
Следва продължение

 

ДЪРЖАВА НА ХУРИТИТЕ

По това време в Двуречието  имало две велики държави.  Едната от тях- тази на семитите, с център Вавилон, наложила влиянието  си и властвала над цялата  южна и средна част  на Месопотамия. Другата е в центъра на град Мари, с цар Зимрилим, току що освободила се от Асирия.  Той се наричал “владетел на северната страна”. Дворецът на царя в Мари бил “чудо на света”. Неговите владения  включвали Ебра и редица други градове по Ефрат. Под негова власт били скотовъдните племена на Сирийската степ.
Поддържал връзки с островите Кипър и Крит, с господарите  на Средиземно море през този период- критяните.
Поради нарушаването  на мирния договор между Мари и Вавилон през 1759 г. пр. н. е. Хамурапи завладява столицата и по- голяма част от владенията на Зимрилим. След падането на Акадската  неизбежно се възстановява  и държавата Мари- държавата на хуритите, но при хамурапи и неговите наследници  престава да съществува и тя.
Съседните  на древно българските племена  кутии- каситите- от земите на юг край Каспийско море, е продължение на повече  от хилядолетие и половина нахлуват във Вавилон. Най- известният ни вожд Гандиш, си присвоява титлата цар. Каситите създават Средновековното царство на Вавилон. Тяхната династия е управлявала  страната от 1742 до 1155 г. пр. н. е.
При каситският вожд Агум II (1505  до 1571 г. р. н. е) каситите се настаняват във Вавилон, а после завладяват  и цял Шумер и Месопотамската степ в областта  на Горен Ефрат. В един надпис, той гордо съобщава, че е докарал от страната Хана (Метани) статуите на Мардук и Сарпанит, украсил ги със златни одежди , скъпоценности и великолепни корони, и отново ги поставил  в храма Е- Сагил във Вавилон.
За държавата Митана съобщават и в историята на Месопотамия, Египет и Хетската държава.
Каситите управляват Месопотамия, както и древните българи кутии са управлявали шумери и акади, в продължение на едно столетие.
След разрушаване на цветущия град Мари и двореца на цар Зимрилим,този клон от хуратите се преселили на север, а друга често останали в земите на Северна Сирия.
д. и. н. Сергей Иванов
предоставя Мария Герасова

СВЕТИЯТ ДУХ СЛИЗА

(Деяния  2;1-41)
След раздялата със своя обичан Учител, апостолите се настанили в една голяма къща в Иерусалим. Там прекарвали в молитва, заедно с майка Господня, и очаквали обещания Утешител- Светия Дух.
Pentecost_Rabula_6v
Дух Светий пада над апостолите
Рано сутринта около 9 часа а Петдесетница, апостолите били събрани на молитва. Денят бил тих и спокоен. Но неочаквано от небето се чу силен шум, като че ли вятър бучи, който шум изпълнил стаята. Върху главите на апостолите се явили светещи пламъчета, като огнени езици. Това бил Светий Дух, който излял дарове  на Божествена благодат в душите на апостолите и им дал сила и мъжество на проповядват Христовото учение. Апостолите почувствали сили и способности да говорят на разни чужди езици, които по- рано не знаели. 
В тоя ден, по случай великия празник Петдесетница, в Иерусалим имало много чужденци, дошли на поклонение от далечни страни. Като се чуло бученето на вятъра, много народ се събрал пред къщата, гдето били Иисусовите ученици.Всички питали, какъв е тоя шум, а апостолите отговаряли всекиму  на неговия език. Чужденците се чудели и не могли да си обяснят,  как тия неуки галилейски рибари могат да говорят  на толкова чужди езици. Някои, като не разбрали  добре какво става, почнали да се подиграват   на апостолите и да казват, че са се напили със сладко вино.
Апостол Петър, изпълнен с Дух Светий се изправил пред народа и с пламенни думи обяснил смисъла на станалото събитие.
- Иудейски мъже- казал ой, вие всички, които живеете в Иерусалим! Ние не сме пияни, като вие мислите, защото часът сега е девет. Вие познавате Иисуса  от Назарет. Който направи толкова личби и чудеса между нас.  Вие Го хванахте, приковахте Го с ръцете на престъпници и Го убихте. Но Бог Го възкреси, като Го освободи от болките на смъртта. Всички ние сме свидетели  на славното Му възкресение. Със силата на Божията десница,Той се възнесе на небето  и днес ни изпрати обещание Дух Светий и изля това, що вие чувате и виждате сега.”
Вдъхновената реч на апостолите подействала на всички слушатели.”Що да правим, братя?”- попитали мнозина.
- “Покайте се”, отговорил апостол Петър и всеки от вас да се кръсти в името на Иисуса Христа  за прошка на греховете, и ще получите даровете на Св. Дух.”
Същият ден повярвали на Христа и се кръстили  около 3000 души.
предостави Мария Герасова

 

СТУД

 Екстремните климатични условия усложняват адаптацията на човешкия организъм.Функционираме най- добре при нормални температурни разлики. Силният вятър,обилните валежи,  природните  катаклизми ни „извеждат“ от комфортната зона.Сякаш, умерения климат е най- подходящ за поддържане в норма на нашите жизнени показатели.Аномалиите  на вътрешната среда не само  са източник на напрежение и стрес.Проблемите в работата, тежките дилеми, пред които се изправяме в живота , критичните ситуации, в които изпадаме ни захвърлят в зона на несигурност, от която трудно можем да се измъкнем.И тогава, често ни обзема „безразличие“ и „апатия“ към заобикалящия свят и нас самите.Изисква се характер,за да се справиш с препятствията на пътя си.
Нерядко, студеното време навън „хармонира“ със „студа“ във всеки от нас.Но, той има и други по „полезни“ свойства.Ниската температура може да запази за по-дълго време храните,които консумираме,обектите на научни изследвания, дори е в състояние да укрепи нашия организъм.Хладнокръвието от друга страна е необходимо условие, за да се справим с напрежението и намерим най- доброто решение.
ducbochetunil2Jacque Dubochet/Жак Дюбоше /8.06.1942 / е швейцарски биофизик. Започва обучението си във Висшето политехническо училище /Лозана-Швейцария/,което завършва през 1962 година със степен по физическоинженерство.  През 1973 година, защитава доктората си по биофизика в Университетите на Женева и Базел /Швейцария/.През 1978- 1987 година е лидер на изследователска група в Европейската молекулярна лаборатория /Хайделберг-Германия/.От 1987 до 2007 година е професор в Университета на Лозана.От 2007 година е почетен професор.
Той е един от създателите на крио-електронната микроскопия, крио-електронната томография и крио-електронната микроскопия с висока разделителна способност.Крио в буквален превод означава студ.
Тези нови научни инструменти позволяват да се изследват дебели обекти,като се разрязват на по тънки секции,които се замразяват.По този начин, може да се идентифицира индивидуалната структура на протеиновите комплекси или съставните части на вирусите
 Дюбоше открива начин да замрази тънки пластове вода, преди тя да се е трансформирала в кристали.Така съумява да идентифицира първичната структура на жизненоважни за функционирането на човешкия организъм вещества и комплекси.
През 2017 година получава Нобелова награда за физиология и медицина, за развитието на крио-електронната микроскопия- техника чрез която се изпращат снопове от електрони към протеините,които са замразени в разтвори и по този начин се разкрива структурата на биомолекулите.
Това откритие намира широко приложение във всички области на физиологията и биофизиката,както и в други научни сфери.
Жак Дюбоше „предизвиква“ студа ,за да разкрие фините механизми на функциониране на жизнените процеси!
 Автор: Георги Караджов   

 

ЛЮБОПИТНА ИСТОРИЯ ОКОЛО ТЮТЮНЕВИТЕ СКЛАДОВЕ

   и романа на Димитър Димов „Тютюн”

  IMG_3997 Тютеневите складове
“Една проба ще удовлетовори най-каприциозния пушач.”
Така гласи една реклама за тютюн в началото на XX в.
А ето и няколко вълнуващи истории, извлечени от вестник “Единство”- орган на Независимия общ работнически синдикален съюз в Б-я,  бр.22, 9 ноември 1926 г.
“Из склада на бр. Куцоглу
Салонния надзирател Гюмишов, довчерашен скитник на Пашмаклийско, днес забрави всичко, щом му се даде парче хляб и почна да се яде с работниците в склада особено с безащитните метачки жени – бежанки от разни краища на поробена Македония….Питаме този чорбаджийски аргатин дали си мисли, че   е в Европейската война, когато като главатар на група войници, да тормози жените и да търси кокошки и яйца.
Не господине, сега е мирно време и имаш пред себе си работнички, които ще знаят да ти дадат заслуженото. Съветваме те да се опомниш, защото си от нашата черга, а не чорбаджия, като г. Куцоглу.
“Днес 19 X предупредиха всички работници и работнички за уволнение под предлог че се свършил тютюна. Оббаче не само, че има тютюн в склада, но и днес пристигна от Неврокоп…Господарски маневри.
От 8 часовия работен ден тук помен не остана. Винаги вечерно време звънеца бие 15, 20 минути по-късно. Изглежда, че г. Георги Патлаков иска да си осигори по-голям бакшиш за новата година, та командва да бие звънеца така късно…
Тют. Раб. М.Б.”
Из тютюневата кооперация “Устина”
“Работниците… са изпъдени след двудневна работа от майстора Христо Гръбаря (Вуйчито)… А думата на Вуйчито в тоя склад е по-силна и неизменима даже и от решенията на турския султан Абдул Хамид. Ехе, е, где е инспекцията? Иди и се оплачи! Не инспектор, но и Господ да слезе от небето пак не може да ви помогне – изгърмя победоносно той, когато един другар му възрази, че без предупреждение и причини уволнява…
Назад! Ти си стара. За теб работа няма, страшно ревеше майстора, когато една бабичка изпомежду другите работнички искаше да се промъкне и тя да работи…
Група работници”
Не ви ли приличат тези откъси на романа на Д. Димов “Тютюн”?
Едва ли си даваме сметка колко истинско е повествованието на Димов, колко живи са образите и как близко ни се струва на нас, живеещите в Пловдив романа “Тютюн”.
Известна част от улица “Иван Вазов” е заета от тютюневите складове, които все още са действащи. Може би сте обърнали внимание на красивите им фасади. Веднъж попитах един човек защо са направени да изглеждат така красиво след като така или иначе предназначението им е било да складират тютюн. Отговорът, който получих беше: “Ами нали са на ул. “Ив. Вазов”?
-1-728Димитър Димов е живял в Пловдив, преподавал е сравнителна анатомия в  Агрономо-лесовъдния факултет на Пловдивския университет и едновременно с това написва романа “Тютюн”. Идеята за романа се заражда още в София.
В Пловдив Димов се запознава и сприятелява със семейство Кочо и Марена Апостолови. Кочо Апостолов е тютюнев търговец и директор на фирмата “Ориентабако”, а Марена Апостолова – лекарка. Ето защо след отпечатването на романа мнозина са оприличили Кочо и Марена на героите Костов и Ирина.
Димитър Димов е желал да се запознае с Куцоглу и с много тютюнотърговци, но най-вече с онези от които е зависело почти всичко – работниците. Редовно е ходел по  складовете, за да наблюдава работата и да разговаря с работниците. А ето и едно свидетелство на работничка: “Тя ме попита: ‘Що за човек е този ваш проф. Димов. Дойде в склада, седне на един сандък, седи и гледа. Работниците го питат: ‘Абе тебе кой те храни?’ А той отговаря:’Аз съм си надвил вече на харча.”1
През 1951 г. романът е публикуван, отзиви и критики не спират да валят, но истинската оценка, която е вълнувала авторът, която е била истинска важна за него, това е четенето на романа му в един от складовете на Пловдив….
За оценката на неговия роман от работниците.
1 Екатерина Иванова –“Страници от жизнения и творчески път на Д. Димов”, 1981г.
Мария Герасова – архивен материал

Супа от трюфели и родопски пататник

Супа от трюфели и родопски пататник ще правятпретендентите за Националната кулинарна купа 2018 

          Най-добрите готвачи на България ще правят ястия от френската и българската кухня в надпреварата за Националната кулинарна купа 2018. Тя  ще се проведе на 20 и 21 април в Международен панаир Пловдив. Очаква се над 130 майстори да демонстрират своите умения в най-голямото кулинарно състезание у нас. То вече е интернационално, защото има силно присъствие от чужбина и сред участниците, и в журито, съобщиха от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), която организира събитието.

          Най-оспорвана ще бъде конкуренцията в категориите „Кулинарен отбор“ и „Най-добър готвач“. В първия раздел темата е „Иновация – трактовка на популярни френски ястия”, а претендентите трябва да сготвят супа от трюфели, пъдпъдък с грозде и коняк, лимонов тарт с меренг. Кандидатите за индивидуална шампионска титла ще работят по темата „Модерна класика – българска история“ и ще представят собствени вариации на родопски пататник и ястие от агнешко месо. И в двете категории ще има кръг „Черна кутия“, в който участниците ще покажат креативност. Те на момента ще измислят какво да сътворят с продуктите, които ще получат на старта.
          Публиката отново ще види атрактивните състезания за най-умел сладкар и пицар, за филетиране на риба, за експерименти с телешко, за използване на паста.  Журито ще преценява  оригиналността, вкуса и оформлението на ястията. Правилата са много стриктни, тъй като се прилагат световните критерии, обясниха от БАПГ.  В комисиите са включени известни готвачи, сладкари и преподаватели по кулинарни изкуства  от страната и чужбина.
          Основен акцент в Национална кулинарна купа 2018 ще са турнирите за титлите „Най-добър млад готвач”,“Най-добър млад хлебар,сладкар”, “Най-добър млад сервитьор “, заявиха от БАПГ. Те са част от Панорамата на професионалното образование, която се организира от Министерството на образованието и науката и ще се състои  на 20 и 21 април в Международен панаир Пловдив. 
          В  десетото издание на Панорамата ще се представят над 350 ученици от цялата страна. Предвидени са състезания по професии – озеленяване и цветарство, фризьорство и гримьорство, моден дизайн, производство на мебели и керамика, строителство, приложна електроника, и конкурс за най-добра бизнес идея. Участниците ще покажат своята подготовка и умения, както и резултатите от дуалната система на обучение.
Панаир-снимка-18.04.2018На снимката: Най-голямото кулинарно състезание в България  отново ще събере изявени готвачи, сладкари и пицари в Международен панаир Пловдив  на 20 и 21 април 2018 г.
предоставя Мария Герасова