Monthly Archives: май 2018

Минералните извори на България бр.208

 познатото непознато богатство

Минералната вода е живот, минералната вода е здраве, минералната вода е чистота – духовна, морална, телесна! България е една от трите най-богати територии на минерална вода на планетата Земя. На второ място е след Исландия по дебит – всяка секунда около 5000 литра вода бликат от земните недра на нашата родина. Страната ни е истински природен рай, защото тук хора, животни и растения могат да усетят лечебната сила на всички познати в света видове минерална вода.
Още от дълбока древност лечебната и духовна сила на водата е добре известна по нашите земи. Природните минерални извори като тези в Сердика (днешна София), Пауталия (Кюстендил), Германея (Сапарева баня), Аугуста Траяна (Стара Загора), Медиус (Сандански) са били познати и използвани още от древните траки, населявали територията ни 2000 години пр.н.е. Множество археологически находки доказват, че на тази места е имало праисторически селища, където животът не е прекъсвал 6000 до 5000 години пр.н.е., през неолита, именно благодарение на наличието на минерална вода.
Днешните Хисаря, Баня – Бургаско, Сливен са били балнеоцентрове с много голямо значение. В Древна Гърция соченият за баща на медицината
Хипократ първи е въвел възстановяването и лечението
с минерална вода. По време на първите древногръцки олимпийски игри тогавашните състезатели възстановявали телата си след тежките физически натоварвания именно в живителната течност. Те комбинирали лечебното действие на терпентиновото масло (с него мажели телата си, за да загреят мускулатурата преди състезание) с лечебната сила на минералната вода.
С появата си на Балканския полуостров през 1. век от н.е. римляните започнали усилено да строят бани в близост до естествените минерални извори. Издигнати били величествени сгради в чест на боговете лечители и покровители на лечебните води. Нарекли ги асклепиони по името на Асклепий – бог на медицината. Подовете им били покрити с изящни римски мозайки.
Съществуват интересни данни за използването на минералната вода като балнеотерапия през Средновековието, по времето на Първото и Второто българско царство. Докато сред тогавашните западни народи балнеотерапията търпяла упадък, по нашите земи тя била доста разпространена.
На територията на България са известни около
200 находища с над 520 минерални извора,
с представители на всички познати класове минерална вода. Важна характеристика на нашите води е, че 70% от тях са слабоминерализирани, т.е. съдържанието на минерали в тях е по-малко от 1000 mg/l. Затова те могат да се пият дълго време, без да представляват риск за здравето.
Преобладаващата част от минералните води в България са топли и горещи, с естествена температура между 37°C и 100°C. Въпреки че съдържат малки количества минерали, те са богати на биологично активни микроелементи, което ги прави изключително полезни за пиене – и когато човек е здрав, за да се предпази от заболявания, и когато е болен, за да подпомогне оздравителните процеси в организма.  
Минералните води се формират дълбоко в земните недра. Необходими условия за това са висока температура, голямо налягане и липсващ контакт с атмосферния кислород. Затова тези води имат
по-изразени биоенергийни и електромагнитни свойства,
повишена редукционна и разтворителна способност. Бързо променящите се структурни състояния на водната молекула са гаранция за голямата й биологична активност и биологично действие върху живия организъм. Тези характеристики ярко отличават минералната от обикновената вода.
Познати са много видове води и човек може да се обърка, ако не е наясно по какви фактори се класифицира това природно богатство.
Първият и най-лесен признак е температурата, при която те извират от земните недра. За студени се смятат водите под 20°C, за хипотермални – от 21°C до 32°C, за изотермални – от 33°C до 37°C, и за  хипертермални – над 37°C. Така термалните води с широко приложение в човешкия бит, култура и козметика имат постоянна температура над 20°C при извиране от земните недра.
Най-горещият извор у нас е гейзерът в Сапарева баня – със своите 103 градуса по Целзий той е и най-горещият гейзер в Европа! Освен за лечебни цели там използват тази вряла вода и за отопление на общината, детската градина, училището.
Повечето от изворите в България са топли, те преобладават в Южна България, а по-студените – в Северна.
Минералните води се различават и по активната реакция (pH) – има води със силно кисела реакция (pH по-ниско от 3,5), с умерено кисела (pH от 3,5 до 5,5), с леко кисела (pH от 5,5 до 6,8), с неутрална реакция (pH от 6,8 до 7,2), с леко алкална (pH от 7,2 до 8,5), с умерено алкална (pH от 8,5 до 9,5) и води със силно алкална реакция (pH над 9,5).
Повечето води у нас са алкални –
като тези в района на София, Велинград, Хисаря, Кюстендил и др. Те са подходящи за консумация както от здрави, така и от болни хора (вж. по-долу).
Съставът на минералните води се определя въз основа на съдържанието на анионите и катионите, които притежават. Това е важно – показва на какви минерали са богати и в какви случаи са полезни. Всяка от тях -  хидрокарбонатни, сулфатни, хлорни, натриеви, калиеви, калциеви, магнезиеви и други – има своите плюсове, диагнози, при които е полезна, и най-добрите начини на употреба – външно и вътрешно.
Термалните води освен това са богати на различни микроелементи – желязо, йод, бром, арсен, метасилициева киселина, флуор, бор, литий, кобалт, мед, цинк, манган, фосфор, стронций, барий, молибден и други. А лечебните газове, които се срещат най-често, са въглероден двуокис, сероводород и радон.
https://www.obekti.bg/zemya/mineralnite-izvori-na-blgariya-poznatoto-nepoznato-bogatstvo

Кирил Борисов Серафимов бр.208

 

 е български инженер, физик, наричан “бащата на българската космонавтика”.
Роден е на 24 май 1932 г. в София.
Завършва радиоинженерство във ВМЕИ и специализира в Института за земен магнетизъм, йоносфера и разпространение на вълните на Съветската академия на науките. Работи като научен сътрудник в Научноизследователския институт по съобщенията в БАН, като старши научен сътрудник в Геофизическия институт. Става доктор на физико-математическите науки в Ростовския държавен университет и директор на Групата по физика на Космоса. По-късно става професор, научен секретар, член-кореспондент и накрая е избран за академик на БАН. Също така Серафимов е избран и за член-кореспондент и академик на Международната астрономическа академия в Париж и удостоен с орден “Георги Димитров”. Между 1974/86 г. е директор на Централната лаборатория за космически изследвания към БАН и председател на Националния комитет за изследване и използване на космическото пространство.

Кирил Серафимов е създател на редица оригинални методи на космическата физика, послужили като теоретична основа за рационална интерпретация на получените от спътниковите измервания резултати. Той е един от основоположниците на програмата ИНТЕРКОСМОС, инициатор и ръководител на българското участие в космическия проект “България 1300”. Серафимов е несменяем председател на Секция І – “Висока атмосфера и магнитосфера на Земята и планетите” на ИНТЕРКОСМОС от основаването ѝ.

На върха на славата и научната си кариера, Серафимов е обвинен за “държавни космически тайни, изтичащи към чужди космически програми”. Политбюро на ЦК на БКП го освобождава от всички държавни, научни и обществени длъжности, заемани от него. Международните научни среди и космически институти обаче продължават да поддържат професионален контакт с българския учен.

Кирил Серафимов е автор на над 570 научни статии, 5 монографии, 82 научно-технически проекти, конструкции и разработки, на 9 изобретения и др.

През 2004 г. посмъртно е награден с орден “Стара планина” за приноса си в областта на комическите изследвания в България .

Умира на 2 април 1993 г.

http://1333.bg/persons/bg/image/935/

Тракийският некропол под магистрала “Струма“ бр.208

 

По време на изграждане магистрала „Струма“ археолозите откриват невиждан и неописван досега некропол. Спасителните археологически разкопки на некропола са направени само за четири месеца през 2011 и 2012 г. под ръководството на археолозите от Регионален исторически музей – Перник Анета Бакъмска и Филип Михайлов. В процеса на работа са открити каменни струпвания с дължина около 400 м и площ 6575 кв.м. Натрупаните над гробовете камъни са подредени както в съвременните гробища – в успоредни редици. Най-дългата е 80 м. Преди да бъдат погребани, всички покойници били изгаряни. Това обаче е ставало извън гробните съоръжения. Някои от кремираните мъртъвци, заедно с даровете са полагани в урни. Специалистите отнасят находката към две археологически епохи – ранножелязната и късножелязната. Обектът има изключително висока научна стойност, както заради уникалността на гробните съоръжения, така и заради продължително му използване и възможността да се проследи развитието на културата в цялост.

https://www.10te.bg/obshtestvo/10-te-nai-golemi-arheologicheski-otkritiya-na-novoto-hilyadoletie-v-balgariya/

Глухите камъни бр.208

 

Древни жилища, обитавани през ранно-желязната епоха, откри археологът доц.д-р Георги Нехризов от БАН край местността Глухите камъни. В тях са намерени над 100 находки. Нехризов проучва скалния комплекс Глухите камъни при селата Малко Градище и Дъбовец, общ. Любимец, Хасковска област от 2008 г. Комплексът включва стотици скални ниши, както и многобройни изсичания – помещения, стълби, щерна, улеи и площадки. Установени са следи от активната човешка дейност от халколита и бронзовата епоха до късното Средновековие. Особено значими са останките от ранната желязна епоха, период през който траките са създали повечето от скалноизсечените паметници в комплекса. Една от най-големите находки е представителна църква, базиликален тип от ранновизантийската епоха, която след преустройство е фунционирала и през Средновековието.
https://www.10te.bg/obshtestvo/10-te-nai-golemi-arheologicheski-otkritiya-na-novoto-hilyadoletie-v-balgariya/

10 ползи от рибеното масло за здравето бр.208

10 ползи от рибеното масло за здравето
Според данни на Световната здравна организация една трета от всички смъртни случаи по света са причинени от заболявания на сърдечно-съдовата система. В същото време жителите на далечните северни държави в по-голямата си част дори не са чували за подобни проблеми. На какво се дължи това?
Тайната е в продукт, добре известен на всички ни – рибеното масло. То е богатото на омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и на безценни витамини и минерали. Поради тази причина то е считано за незаменим съюзник за превенция на сърдечно-съдови заболявания, при стрес, проблеми със зрението и костите.
Рибено масло може да си набавим чрез храната или под формата на хранителна добавка. Ето 10 положителни промени, които ще настъпят в организма ви, ако започнете да приемате рибено масло всеки ден.
1. Намален риск от сърдечни заболявания
10 ползи от рибеното масло за здравето
Изброяването на полезните свойства на рибеното масло винаги започва с положителния му ефект върху нивото на холестерола в организма – количеството на „вредния“ холестерол намалява. Омега-3 и омега-6 мастните киселини в рибеното масло намаляват риска от сърдечни заболявания, като понижават нивата на триглицеридите, забавят образуването на плака по стените на артериите и понижават нивото на кръвното налягане.
2. Подобрява мозъчната дейност
10 ползи от рибеното масло за здравето
Редовната употреба на рибено масло стимулира и подобрява мозъчната дейност, спомага за подобряване на концентрацията.
3. Подсилва имунитета
10 ползи от рибеното масло за здравето
Допълнителният източник на омега-3, съдържащ се в рибеното масло, насърчава производството на вещества, които подсилват имунитета и помагат на организма да се справи с инфекциите. 
4. Повишава издръжливостта
10 ползи от рибеното масло за здравето
При редовен прием на рибено организмът започва активно да използва мазнините като енергия по време на продължителна тренировка. По този начин гликогенните резерви в организма ни се запазват, което увеличава времето за интензивно натоварване на спортуващите.
5. Намалява риска от заболявания на опорно-двигателната система
10 ползи от рибеното масло за здравето
Още в средата на миналия век учените забелязали, че хората, които живеят в близост до морето и често се хранят с риба, страдат по-малко от болки в ставите. Това се дължи на рибеното масло, което увеличава еластичността на костите. И ако при лечението на артрит, рибеното масло не е особено ефективно, то в областта на превенцията то е доказало своята полезност.
6. По-бързо възстановяване
10 ползи от рибеното масло за здравето
Омега-3 мастните киселини имат свойството да облекчават възпалителните процеси в организма и болката в мускулите след тренировка. Рибеното масло предпазва нервните клетки и увеличава техния живот. Всичко това няма да ви направи Супермен, но определено ще ви помогне да тренирате по-често и с по-повече натоварване.
7. При стрес
10 ползи от рибеното масло за здравето
Полинаситените киселини, които се съдържат в рибеното масло увеличават производството на серотонин – хормонът, който отговаря за доброто ни настроение. В някои случаи рибеното масло дори се предписва на деца с хиперактивност и дефицит на внимание. Според други данни, рибеното масло може да повлияе позитивно на състоянието на пациенти с шизофрения и други психози.
8. Подобрява зрението
10 ползи от рибеното масло за здравето
Рибеното масло често се препоръчва при различни проблеми със зрението – глаукома, синдром на сухота в окото, загуба на зрение с напредване на възрастта. Все пак рибеното масло не трябва да се възприема като пълноценно лекарство, но несъмнено приемът му влияе положително на различни очни заболявания.
9. Допълнителен източник на витамини и минерали
10 ползи от рибеното масло за здравето
Освен всичко останало рибеното масло съдържа цял комплекс от витамини и минерали. От тях най-ценни са витамин А, който подхранва косата и ноктите, като и витамин D, който помага при проблеми с белите дробове, при рак, остеопороза, диабет и много други.
10. Намалява теглото
10 ползи от рибеното масло за здравето
Редовният прием на рибено масло потиска апетита и създава усещане за ситост след хранене. Различни изследвания доказват, че то дава енергия и помага за по-бързото разграждане на мазнините в организма ни, което го прави безценен съюзник в борбата с килограмите.
https://www.10te.bg/zhivotat/10-polzi-ot-ribenoto-maslo-za-zdraveto/

10 причини да сме постоянно уморени бр.208

10 причини да сме постоянно уморени
Широки прозявки по никое време на деня. Промишлени количества кафе, които в крайна сметка се оказват безполезни. Познато ли ви е? Ако и вас ви мъчи постоянна умора и отпадналост, явно е дошло времето да потърсим причините. А те могат да се окажат много – от недоспиване и неправилен режим, до гадни шефове и дехидратация.
В някои случаи постоянната умора може да бъде и симптом за тежко заболяване. Най-добре потърсете помощта на специалист, ако нито една от следващите причините не се отнася за вас.
1. Спорт
10 причини да сме постоянно уморени
Липсата на физическа активност, наред с нездравословната храна, са сред основните причини да се чувстваме отпаднали. Хората, които тренират по няколко пъти в седмицата отчитат значителен прилив на енергия само след няколко седмици тренировки.
2. Храна
10 причини да сме постоянно уморени
Еднообразната храна, особено, ако е бедна на витамини и минерали, може да доведе до нервност, продължителна умора, липса на концентрация и отпадналост.
3. Кафе
10 причини да сме постоянно уморени
Въпреки всеобщото мнение, че кофеинът ободрява, проучвания доказват, че хората, които не пият кафе сутрин се чувстват по-малко уморени.
4. Вода
10 причини да сме постоянно уморени
Дехидратацията дори и само с 1.5% може да причини сериозни проблеми с концентрацията.
5. Алкохол
10 причини да сме постоянно уморени
Чаша вино или бира вечер може и да ни накарат да заспим по-бързо, но всъщност те влошават качеството на съня ни.
6. Сън
10 причини да сме постоянно уморени
Шумни съседи, неудобно легло, задушна стая – всички тези неща могат да нарушат съня ни, а недоспиването най-често се изразява в липса на концентрация, отпадналост и нервност.
7. Работата
10 причини да сме постоянно уморени
Работа на смени, конфликтен шеф, претоварен график, липса на сигурност. Чувството на постоянна умора може да се появи, ако системно сте подложени дори само на един от тези фактори.
8. Скръб
10 причини да сме постоянно уморени
Загубата на любим човек предизвиква широк спектър от негативни емоции. Резултатът от тях са тревожност, отпадналост, апатия и умора.
9. Тревожност
10 причини да сме постоянно уморени
Тревогата и депресията са психически състояния, които могат да окажат изключително вредно влияние и върху физическото ни здраве.
10. Перфекционизъм
10 причини да сме постоянно уморени
Стремежът към съвършенство може да се окаже нож с две остриета. Постигането на идеала във всичко отнема много от времето и енергията ви, което в крайна сметка води до постоянна умора.
https://www.10te.bg/zhivotat/10-prichini-da-sme-postoyanno-umoreni/

10 трика как да превърнем бр.208

  малката баня в просторно помещение

 
Един от големите жилищни проблеми на повечето средностатистически домакинства е размерът на банята. Как в толкова малко помещение да съберем всички необходими неща и в същото време тя да не изглежда ужасно грозна и претрупана? Все пак там прекарваме съществена част от всекидневието си, искаме да ни е приятно, нали?
Малката баня обаче не винаги означава липса на уют и теснотия. Правилно избраните мебели, доброто им разпределение, както и още няколко лесни трика ще ви помогнат да превърнете помещението не само в по-просторно, но и в по-красиво.
1. Светли цветове
Мебелите в по-светли тонове карат всяка стая да изглежда просторна, това важи с пълна сила и за банята.
2. Рафт над вратата
Рафт над вратата е чудесен начин да оползотворите малкото пространство, без банята да изглежда претрупана. Ако не сте с две леви ръце (като мен), може да си го направите и сами.
3. Органайзер на стената
Няколко красиви декоративни буркана, закачени на стената ще поберат всичките необходими дреболии, които иначе разпилявате навсякъде из банята. В същото време е красиво и определено пести място.
4. Стелажи над тоалетната
Друга възможност за оптимизиране на пространството в банята са стелажите над тоалетната чиния: не заемат място, а върху тях може да подредите всички необходими кърпи, козметика, принадлежности, без които една баня не може.
5. Прозрачна преграда на душа
Прозрачните плоскости на душ кабината, в комбинация със светлите тонове ще създадат оптическа илюзия за простор в помещението.
6. Голямо огледало
Огледалата са чудесен начин за визуално уголемяване не само на стаите в къщата ни, но и в банята. Колкото по-големи – толкова по-добре. Формата и дизайнът оставяме изцяло на вашия вкус и лично предпочитание.
7. Етажерки зад огледалото
Банята ви е достатъчно малка, за да я претрупвате с още шкафчета. Но пък нали трябва да държите някъде необходимите вещи. Добро решение на този проблем е шкафът за баня с огледало – хем си имате огледало, хем ще намерите място за всичко.
8. Ъглова мивка
Когато всеки сантиметър в малката ни баня е разчетен, си струва да се замислим как да спестим място по най-удачния начин. Ъгловият умивалник определено ще свърши добра работа.
9. Правилно съхраняване на вещите
Дори и малкото пространство в шкафа под мивката трябва да се използва рационално. С правилната организация там ще съберете много повече неща от обикновено и ще освободите пространство в банята.
10. Планиране
Ако сте в процес на основен ремонт на банята, помислете как най-добре да оползотворите пространството. Определете приоритетите си – например изберете душа, пред ваната. Помислете за правилното разположение на санитарията в помещението.
https://www.10te.bg/zhivotat/10-trika-kak-da-prevarnem-malkata-banya-v-prostorno-pomeshtenie/

АРТ 10 картини, нарисувани от Адолф Хитлер, които ще ви удивят бр.208

 
За мнозина вероятно ще прозвучи изненадващо, но преди да стане нацистки лидер, основен виновник за най-трагичния момент в човешката история – Втората световна война, човекът който носи вина за едни от най-зверските престъпления в историята на човечеството – Адолф Хитлер е бил художник-любител с амбиции в сферата на изкуството.
Хитлер е кандидатствал във Виенската художествена академия две последователни години- през 1907-а и 1908-а, но бил отхвърлен – и двата пъти с аргумент, че няма достатъчно талант.
Дали тежкият шамар, който е получил тогава, или съдбата му е била предопределена – историята мълчи, но е факт, че от влюбен в изкуството невзрачен младеж, Хитлер се превръща в кошмар не само за цяла Европа, но и за целия свят.
Бъдещият лидер имал навика да рисува сгради и пейзажи, които по ирония на съдбата по-късно ще бъдат унищожени при военните действия, водени под неговото ръководство.
След войната картините на Хитлер били иззети от американските военни, а много от творбите му били разпродадени за десетки хиляди долари. Друга част от творенията му обаче остава в неизвестност и до днес. В наши дни са известни около 50 творения на диктатора. Ето 10 от най-известните картини.

https://www.10te.bg/art/10-kartini-narisuvani-ot-adolf-hitler-koito-shte-vi-udivyat/

10 доказателства за тайните умения на котките бр.208

10 доказателства за тайните умения на котките 

Котките са едни от най-предпочитаните домашни любимци по света. Всъщност съревнованието им с кучетата за първото място по популярност се води отдавна. И очевидно ще продължи още дълго.
Тяхното домашно отглеждане започва още в Древен Египет, когато хората започнали да приютяват диви африкански котки в домовете си, за да ловят мишки. Така постепенно започва опитомяването им и те стават част от живота на човека и до днес.
За хилядолетното съжителство на човека с котката сме установили със сигурност, че освен мъркащи, пухкави, гальовни и игриви, котките могат да бъдат своенравни, независими, а понякога дори жестоки. Писаните обичат да живеят по собствени правила, да правят каквото си поискат и когато си поискат. А понякога техните занимания са способни да ни изумят.
Точно с разкриване на тайния живот на котките се е заел японският фотограф Хисаката Хироюки, който посвещава съществена част от времето си, за да разбере какво правят писаните, когато никой не ги гледа. Уловените от него моменти определено ще ви изненадат – освен че никога не падат по гръб и имат по девет живота, изглежда котките притежават и бойни умения. Уверете се сами.

10 доказателства за тайните умения на котките

10 доказателства за тайните умения на котките

10 доказателства за тайните умения на котките

10 доказателства за тайните умения на котките

10 доказателства за тайните умения на котките

10 доказателства за тайните умения на котките

10 доказателства за тайните умения на котките

10 доказателства за тайните умения на котките

10 доказателства за тайните умения на котките

10 доказателства за тайните умения на котките

 https://www.10te.bg/zabavlenie/10-dokazatelstva-za-tajnite-umeniya-na-kotkite/