Monthly Archives: февруари 2019

Премиера на “Одисей” в Пловдивския драматичен театър

Премиера на спектакъла „Одисей“ по Омир от Александър Секулов ще се състои  тази вечер в Пловдивския драматичен театър. Включени са стихове от Кавафис, Сеферис и Смирненски. 
„Одисей” е проект на пловдивския театър и част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 в сътрудничество с Националния театър на Гърция.
„Одисей“ е  резултат от огромен труд и най-мащабния проект на пловдивския театър, в който участва  екип от над 250 души, над 90 костюма, музика с автентични инструменти, мултимедия. 
Спектакълът е замислен преди пет години по идея на Александър Секулов, който пише три сценария за него. Репетициите започват по втория сценарий, а завършеният спектакъл е по третия. 
Всеки от тези три сценария е абсолютно различен, без междинни точки между тях, като третият е композиран в мъка и радост с режисьора  Диана Добрева, казва Секулов. Няма друг театър в България, който да затвори за три месеца, за да репетира. Беше наистина  титанично усилие, което развива не само театъра, но развива и мисленето , на всички хора. 
Този спектакъл е Рубикон за театъра, проверка на таланта, издръжливостта и надскачане на самите себе си. Идеята е взета от  омировия Одисей, но не имитационно,  всичко в представлението е авторско, казва още драматургът Ал.Секулов. 
Одисей създаде съвършено нов театрален свят и език, пояснява и режисьорът Диана Добрева. Одисей ми донесе огромна радост, много мрачни бездни, но и оттласкване към високи върхове. Днес съм щастлива, че излизам от този процес със светлина”. Тя подчертава абсолютната всеотдайност на актьорската трупа, радвам се, че издържаха, ние се затворихме за три месеца в театъра и не излизахме, беше голямо предизвикателство и мечтание…
Музиката в “Одисей” е на Петя Диманова. А  изпълнението на гръцкия музикант Янис Пантазис, който изработва музикалните инструменти, на които свири, от материали на остров Санторини, където живее, е на живо. Той е отличен познавач на гръцката митология, специално на мита за Одисей, казва, че е влюбен в Пловдив и дори твърди, че пловдивчани не знаят в какъв изключителен град живеят.
Мила Каланова създава над 90 костюма и декор, който зад кулисите е толкова интересен, колкото и на сцената. “Не вярвах, че това може да се реализира”, признава тя.
Хореографът Деян Георгиев, който е дебютант и помощник режисьор, признава, че за него преживяването е билокато в несвяст,но целта е постигната – да се видят свободни хора, които могат всичко. 
Този спектакъл показва, че институциите в Пловдив  – театър и община, могат да работят заедно – творчески и финансово и така да се реализира проект, който без това е недостижим. Това дава възможност да се покаже европейско  равнище, което е и смисъла на Пловдив като европейска столица на културата, твърди творческият тандем Секулов – Добрева.
Артистичният директор на Пловдив 2019 Светлана Куюмджиева:  Този спектакъл е  изключително важно събитие за Пловдив като европейска столица на културата. Това е ЕСК – предизвикването на собствените възможности и обединяването на институциите. 
http://bnr.bg/plovdiv/post/101086756/premira-na-spektakala-odisei-v-dramatichnia-teatar?fbclid=IwAR1dTLO8K40Z7_YqPVLKXZV_K6gv_Rtt0M40ZxXBqDNVnS50IQqiFtVLJpQ

БЕЗПЛАТЕН ВХОД В ЕКСПОЗИЦИЯ “БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ” БР.219

И 50% НАМАЛЕНИЕ НА ИЗДАНИЯТА НА МУЗЕЯ ЗА 3-ТИ МАРТ

На 3 март 2019 г. /неделя/, по случай Националния празник на България, експозиция „Българско възраждане” на Регионален исторически музей – Пловдив на ул. „Цанко Лавренов” № 1 в Старинен Пловдив ще работи от 9:30 до 17:00 часа с безплатен вход за посетители. Промоционално на 50% от тяхната стойност ще се предлагат всички издания на музея (годишници, сборници от научни конференции, справочници, книжки за оцветяване и стенен календар за 2019 г. до изчерпване на количествата).

Снимки:

1: Експозиция “Българско Възраждане” на ул. “Цанко Лавренов” № 1 в Старинен Пловдив, която ще приема посетители с безплатен вход на 3 март 2019 г.;

2: Стенен календар за 2019 г. – едно от изданията на музея, които ще могат да бъдат закупени на 50% от тяхната стойност в музейния магазин;

12

ТРИТЕ САМОСТОЯТЕЛНИ ДЪРЖАВИ

Извършеното но цар Набу Кудури Уцур II оставя нова страница в историята на човешкия род.Статуята на Истукана, олицетворяваща не неговия образ, а историята на древните българи- худони е от злато, с височина 27м. и 60 см. Тази статуя не е бог Мардук, а в нея е заложен светогледът на българите- худони и олицетворява бог Тангра.Така изобразявайки почитта си към своя бог, чрез статуята той материализира Бога, баща си, себе си и бъдещето на своите потомци:
Тогава глашатай восоко се провикна:
“Обаждам Ви се вам народи, племена и езици:щом чуете звук от тръба, пищялка, гусла и симфония, и всякакви свирила, паднете и се поклонете на Златния Истукан, който постави цар Навуходоносор, а който не падне и те се поклони, веднага ще бъде хвърлен в горящата огнена пещ.”
Поради преплитането, историята на древните българи- балахрис с тази на историята в Библията има не малко сведения за тях.
След падането на Вавилон, всички западни държави до границите  на Египет, подвластни на българите- худони се подчиняват на цар Кир.Те, като единствени племена, които не могат да се противопоставят на персийците, напускат тези земи и се преселват на север.
По времето на един от древните български владетели Худон, около V в. пр. н. е., племената от тези българи се разделят на три клона и създават три самостоятелни държави,начело съ синовета на владетеля- Онон, Заир и Пилони.
Известно е, че дядото на Худон е Онон,иче българите- худони, участвали в погребението на царица Бастет, са първия клон на нашите преки потомци, преселили се на Балканския полуостров.
Наследници на цар Пилони са Тимоти и Савската царица. От поколението на Тимоти произхожда родът Дуло, към който принадлежи хан Кубрат.
Последни напускат Месопотамия потомците на цар Заир. Негови по- късно наследници са Набу апла Уцур и Набу Кудури Уцур I (Навуходоносор.)
След убийството на сина на Навуходоносор I Бел Шмар Уцур, на престола се възкачил негов син или внук- Заир Набу Уцур. Под негово владичество  българите- худони, след като напускат Месопотамия преодолявайки асирийците, се насочват на север по течението на река Ефрат,по маршрута  извървян някога от цар Тимоти и Савската царица.
д.и.н Сергей Иванов
 предоставя Мария Герасова

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

download
Проповедите на планината
2.Блажени са плачещите, защото те ще се утешат.
Човек, който осъзнава своите недостатъци и скърби за сторените грешки, не само, че не е  пропаданл, но е готов да извърши по някога велики дела. Свещената история ни дава  множество примери за хора,извършили големи грехове. , но с чистосърдечно разкаяние очистили душата си и станали отново достойни за най- великата Божия молост. Апостол Петър се отрекъл три пъти от Христа, но веднага съзнал вината си и горчиво я оплакал.За това разкаяние, той получил оправдание от Спасителя. Хубав пример за спасително покаяние ни дава Иисус в притчата за блудния син.
Съвременният живот ни дава също хиляди примери, от които се вижда, как добри инак хора, по различни причини, се подхлъзват и извършват понякога тежки престъления, но след като съзнават сторения грях и се предпазват занапред, стават отлични граждани.
Спасителят ни даде утешение на всички, които искрено се разкайват, като им обещоваава вечна радост, която ще премахне всяка сълза от очите им.
Следва
предоставя Мария Герасова

 

 

ПЕСИМИЗЪМ

Стремим се към добро настроение.Обичаме да се усмихваме.Мечтаем за хубави и приятни неща.Прехласваме се по красивите дрехи, интериори, цветове,хора. В случая се зареждаме с живителна енергия,която ни стопля и мотивира за големи дела.За съжаление обаче,такива състояние не могат да продължават вечно.Възниква проблем,избухва скандал,появява се непреодолимо препятствие,принудени сме да вземаме трудни решения и доброто настроение отминава.В такива моменти се сблъскваме с „опаката“ страна на живота.Изнервяме се,повишаваме тон,поглъщат ни тежки мисли и…ето ни в „тъмната“ зона.Забравяме доброто настроение и „оптимистичната“ нагласа и се потапяме в песимистично съзерцание. Разбираме, че както има нощ и ден,така и в човешкото битие вдъхновяващото се редува с подтискащото. В един момент осъзнаваме, че песимизма е неразделна част от нашето съществуване.В по-малките и неразвити страни като Румъния и България има повече основание за песимизъм.                                                        
MV5BNGRjZGE3MjAtYjVmYy00Mzg4LTkyOWEtYzRhNzBiN2M1NmE4XkEyXkFqcGdeQXVyNDkzNTM2ODg@._V1_SY1000_CR0,0,1488,1000_AL_Emil Cioran/Емил Чоран/1911-1995/ е румънски философ и есеист,който публикува на румънски и френски език.Роден в Росинари /Румъния/.На 17 години постъпва в Университета на Букурещ, където среща бъдещия велик драматург и мислител Йожен Йонеско и гениалния учен Мирча Елиаде,с които става много близък приятел.Изключителен познавач на немската философия- Кант,Шопенхауер,Ницше.
През 1934 година, придобива световна известност с книгата си „На върха на отчаянието”,която получава националната награда, за млади писатели на Румъния.Тя е последвана от „Книга на делюзиите“/1935/ и „Сълзи и светци“/1937/, издадени също в родината му. През 1937 година заминава за Париж и никога не се завръща в Румъния.Творбите му се отличават с всепоглъщащ философски песимизъм.Основни теми в тях са страданието, упадъка и нихилизма.
Първата му книга написана на френски език „Кратка история на упадъка“е наградена с престижната френска литературна награда „Риварол“/1950/. Мястото на неговото постоянно пребиваване и живеене е Латинският квартал на Париж. Там споделя живота си с приятелката си Симон Буе.
Той оказва огромно влияние върху един от създателите на театъра на абсурда, великия Самюел Бекет. През 1973 година отново привлича вниманието на световния интелектуален и културен елит с „Проблемът с раждането“/1973/.Прочут е със своите мисли и афоризми,които често са цитирани от други автори.Възгледите му предизвикват полемика и днес.За него,великия композитор и изпълнител Йохан Себастиан Бах е „крал на религията“.
Изключителното творчество на Чоран, доказва ползата от песимизма в човешкото съзнание на 20 век.
Георги Караджов   

НИСКО

21 век е времето на максималната изява.Социалните мрежи „преливат“ от желаещи да провокират,мразят,възхваляват.Но всъщност, най-важната им цел е да станат известни,популярни,“лайквани“.В случая,сякаш цената няма значение- цели си известност, заради самата популярност.Стига се до парадокси- да съдят за значението на дадена личност по неговото присъствие и влияние в социалните мрежи.Според мнозинството, това означава да бъдеш на върха.Предишните векове имат различни критерии за значимост.Тогава на преден план се преценяват образованието, умствените способности,интуицията,способността ясно и разбрано да излагаш мислите си.Защото понякога да си на върха не значи, че си най-добрия, а дори напротив.Това че държави като България и Румъния не са сред най- известните,влиятелни и „популярни“ страни, не означава че нямат значение.Ниското им ниво на развитие спрямо най- богатите и проспериращи държави не ги поставя автоматично в графата на аутсайдерите,които нямат шанс да настигнат най-добрите.Защото, те също дават своя понякога значителен принос, за развитието на нашия свят.                        
Daniel-David-150x150Ciprian Manolescu /Циприан Манолеск/ 24.12.1978 е американски математик от румънски произход. Роден в Александрия /Румъния/.Завършва Висшето училище „Йон Братиану“ в Питещ          Румъния/.Специализира в Харвардски  университет /САЩ/,където защитата докторската си дисертация.Прави впечатление още с дипломната си работа „Апроксимацията в крайните размери на теорията Сейберг-Уитън“.Сега е професор в Калифорнийския университет /Лос Анджелес/.Придобива широка известност в световните математически среди с докторската си дисертация „TQFT с оценка на спектъра на уравненията Сейберг-Уитън“.Получава специална диплома за написването на три отлични доклада на Международните математически олимпиади в Торонто/1995/,Бомбай /Мумбай//1996/ и Мар дел Плата/Аржентина/1997/.
През 2012 година получава една от 10 -те награди на Европейското математическо дружество, за работата си по ниско триизмерна топология и за ролята му в развитието на комбинаториката на хомологията Хеегард-Флоер.Печели престижната математическа награда „Морган“/2002/. 2018 е поканен за лектор на Международния конгрес на математиците в Рио де Жанейро.За изследването си „Опровержение на триангулационната хипотеза за многообразия от 5 и по-горна степен“ е награден с най- високата награда на Американското математическо дружество-„Мур“ /2019/.
Постиженията му дефинират граничната област между „земната“ и „космическата“ топология.Доказва че „ниските“ степени в точните науки  имат изключително значение.
 Георги Караджов 

ИТАЛИАНСКИЯТ ПОСЛАНИК В ЕТНАГРАФСКИ МУЗЕЙ ПЛОВДИВ

 Интсиазъм и участие сред публиката при представянето на „Пътуване из Италия“ вчера в Етнографския музей в Пловдив. В завладяващата атмосфера на музея посланик Стефано Балди съпроводи публиката през някои италиански региони, представяйки техните артистични и природни забележителности с включване на прекрасни композиции от традиционна музика за всеки регион, аранжирани и изпълнени от Маестро Лоренцо Турки Флорис с великолепния глас на тенора Сарлос Де Антонис.

Една изцяло италианска вечер, високо оценена от многобройните участници, изпълнили залата.
Който не е успял да осъществи това въображаемо пътуване сред типично италиански емоции и вкусове, може да посети уредената по този повод в Музея фотографска изложба, която илюстрира артистичните и природни красоти, типичните блюда и вина, и известните личности за всеки от 20-те италиански региона. Изложбата ще бъде отворена за посещения през целия мeсeц февруари.

52327012_2083020471746690_4537574721352368128_n52051066_2083028875079183_2320329281068072960_n51699139_2083029958412408_4577571393842970624_n52134309_2083028275079243_7137132655400714240_n

ЦВЕТОВЕТЕ И ТЯХНОТО МАГИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ БР.219

БЯЛО – жизнена сила, божественост. Изразява и оригиналните идеи, ясни представи за света и срещи с неизвестното.
ЧЕРНО – Прераждане, смърт. Цветът на настъпващия край, който носи в себе си семената но неизвестното, но и на новото начало.
ЧЕРВЕНО – Същността на живота, кръв. Червеното символизира мощта, психическата енергия, решителността и смелостта.
ОРАНЖЕВО – Плодовете на земята, Слънцето. Цветът символизира личното щастие, радостта, здравето и плодовитостта.
ЖЪЛТО – Общуване, разум. Завист и коварство. Жълтият цвят символизира още и пътуване, обучение и интелектуални постижения.
ЗЕЛЕНО – Любовта, чувството и сърцето. Зеленото винаги означава откриване на нова любов.
СИНЬО – Духът и изцелението. Цветът е и символ на неограничените възможности и традиционната мъдрост.
ЛИЛАВО – Той поражда вдъхновението, благородството на духа и по-възвишените стремежи. Чрез него се постига духовна сила и интуитивни усещания.
КАФЯВО – Земята, природните сили. Цветът предразполага към влечение към природата и действа в защита на духа.
РОЗОВО – Любов и доброта. Цветът съдейства за постигането на хармония, помирение и предизвиква спокоен сън.
ЗЛАТНО – Цветът говори за големи амбиции, дълъг живот, пари, за високи цели и за убеденост, че ще постигнете мечтите.
СРЕБЪРНО – Цветът говори за магически прозрения и интуиция, за постигане на цели, видения и сънища, които ще ви отведат извън материалният свят.
 подбра Мария Герасова

НАКИСНЕТЕ МЕСОТО В СОЛЕНА ВОДА, ЗА ДА ГО ИЗЧИСТИТЕ ОТ КРЪВТА БР.220

 ÐÐ°ÐºÐ¸ÑÐ½ÐµÑ‚е месото в солена вода, за да го изчистите от кръвта - изображение
Когато приготвяме месо за дадено ястие, е необходимо преди това да го почистим много добре. Обикновено правим това под течаща студена вода, но дали е достатъчно? Понякога в него остава съсирена кръв, която може да развали качеството му или да се отдели в ястието. Затова приложете следната процедура.
Нарежете месото на отделни порции, така както ще го готвите. Изплакнете го под течаща струя студена вода, а после го залейте с нея, така че да го покрива изцяло.
Изсипете 1-2 чаени лъжички сол (според количеството на месото) и го оставете да се накисне в продължение на 20-30 минути. После отново го изплакнете.
 https://saveti.framar.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D1%82%D0%B0