Monthly Archives: март 2019

ЕМИГРАНТИ

И да сме далеч от родината си, тя е винаги е с нас. Понякога я напускаме поради  нужда от повече средства,брак с чужденец, изгодна оферта за работа в чужбина. В някой случаи, основанията са по-сериозни- смяна на режима на управление и политическа емиграция.Каквито и да са причините, те рядко ни карат да заличим в съзнанието си родната къща,семейството,приятелите от детинство,началното училище.Искаме или не, родната ни държава е закодирана в нашето съзнание и в определена степен влияе върху начина на възприемане и оценка на заобикалящия свят.Емигрантските потоци съпътстват света от неговото възникване.Това е процес характерен за големи,малки,силно или по-слабо развити държави.България и Румъния също са засегнати от него.Независимо от причините за „емигрантския“ избор, емигрантите често са мост между различни народи и култури.Приносът към икономическото и културно развитие на родните им държави и на техните нови родини  трудно може да бъде омаловажаван.                                                       
697Samuel/Самюел//1899-1971/ и Bella /Бела/ Spewack /1899-1990/ са съпрузи писатели.Самюел е роден в Украйна.Завършва Висшето училище „Стювесант“ в Ню Йорк.Бела Коен е родена в Букурещ,откъдето емигрира със своето семейство в район Долен Ийст Сайд /Ню Йорк/.Самюел се дипломира в Колумбийския университет /Ню Йорк/.Бела завършва Висшето училище „Уошингтън Ървинг“ и започва да работи за социалистически и леви вестници в Ню Йорк.Така привлича вниманието на Самюел,който работи като репортер.Женят се през 1922 година.
Веднага след това заминават за Москва,където работят като кореспонденти на различни издания в следващите четири години.След завръщането си в САЩ се заселват в Ню Хоуп, щата Пенсилвания.
Самюел написва няколко новели, а семейството започва да пише съвместно пиеси.1930 година получават номинация за Оскар за най-добър оригинален сценарий  за филма „Любимата ми жена“.Двойката е един от най- ярките представители на нюйоркската бохема.Бела започва да работи с великия американски композитор Коул Портър.Огромната по обем работа налага да привлекат в проекта и Самюел.Получават по две награди „Тони“- най- голямата американска театрална награда за най-добър мюзикъл и най- добър автор за проекта им- „Целуни ме Кейт“.
Популярността им нараства още повече с пиесата им –„Трите ми ангела“,по която е направен прочутия филм от златната ера на Холивуд-„Ние не сме ангели“.Животът на семейство Spewack е дори по-богат на събития от тяхното творчество.Писмо на Бела до Сам е адаптирано в едноактна пиеса,която става хит на Бродуей.
Емигрантите Самюел и Бела се превръщат в символ на нюйоркската интелектуална бохема.
 Георги Караджов  

Магдалена Колева с изложба в Малката базилика

Автор: Галя Митева
Изложба „Увеличаващото стъкло“ на Магдалена Колева, посветена на Международния ден на театъра 27 март, ще се открие в Малката базилика.  
В нея са включени портрети на актьори, които са оставили незабравима следа в изкуството. Между тях са портрети на Невена Коканова, Стефан Данаилов, Георги Черкелов, Петър Слабакова, Стоянка Мутафова, Чочо Попйорданов, София Лорен. Художничката започва да ги рисува преди няколко години, някои от тях подарява на актьорите, както е случаят с партрета на Григор Вачков, подарен на дъщеря му Мартина Вачкова, както и карикатурата на екипа на предаването Господари на ефира. Подареният портрет на  Иван Ласкин, ще присъства в изложбата, предоставен е от съпругата му актрисата Александра Сърчаджиева. Във вечерта ще участва като  специален  гост  известният акордеонист Калоян Куманов.Организатор на събитието е ОИ “Старинен Пловдив”. Изложбата ще остане до 10 април.
  http://bnr.bg/plovdiv/post/101098697/magdalena-koleva-s-izlojba-v-malkata-bazilika?fbclid=IwAR2hKu_eL-YqeKIxgv57QV0fRwXD6mF9vVn8VwkdeXI_nOqfpLOEOS5PXyw

Посочиха Пловдив за пример

  за инвестиционен климат и успешни проекти

Искра Койчева
Пловдив
Пловдив / Дарик архив
 
„Пловдив е пример по отношение на бизнес и инвестиционен климат и за успешни проекти“ – това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който участва в града под тепетата в платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“. Пред присъстващите в препълнената зала той каза още, че от утре се възобновява строителството на пътя Пловдив – Асеновград, като се очаква изпълнението на обекта да приключи до около месец и половина.

Подчертана бе и добрата работа във ВиК сектора в региона и като пример бе посочен проектът за Южен обходен колектор. Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че този проект е ключов за бъдещото развитие на града в южна посока и за населените места от Родопската яка.

По време на срещата, в която участваха кметове на общини и населени места от Пловдивска област и около 400 граждани и представители на организации и институции, стана ясно, че общата стойност на ремонтите в региона от 2017-та година към момента надхвърля 94 милиона лева. 

В дискусията стана ясно, че след видимите резултати от Националната програма за саниране на жилищни сгради, се засилва интересът от страна на гражданите към нея и въпросът за продължаването й е много актуален. Николай Нанков обясни, че програмата има бъдеще, но не в същите параметри. Предстоят да бъдат обсъдени варианти, които да бъдат представени за обсъждане.

https://dariknews.bg/regioni/plovdiv/posochiha-plovdiv-za-primer-za-investicionen-klimat-i-uspeshni-proekti-2156297?fbclid=IwAR1BQO96YWZcr7dQXLoOGoTetfCYO78-xECr1lQhU5UJwnhNCkYhwSmwr-k

Режат лентата на подлеза на “Гладстон” на 8 април

Автор: Елена Крушкова
Усилено се работи в подлеза на ул. “Гладстон” и на 8 април ще бъде отворен, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.
 Той подчерта, че ремонта върви към приключване и фирмата изпълнител прави всичко възможно до десет дни да асфалтира платната. В същото време приключва и полагането на настилката над самото съоръжение, която е част от реконструкцията на площад „Централен“. 
Припомняме, че съоръжението беше затворено за ремонт на 8 август и трябваше да бъде отворено в края на декември. В процеса на реконструкцията се оказа, обаче че има много непредидени дейности, конструкцията му е много лоша, цели пана и елементи от облицовката за смяна, което наложи удължаване на ремонта  с три месеца.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101099182/rejat-lentata-na-podleza-na-gladston-na-8-april?fbclid=IwAR0w7WEvspAkV3aISSJzjwVW6dMahXMgrzgR8GpUY5phTpGIsAXf5TL5REw

Днес се навършват 132 години от раждането на големия български поет,

 загинал за Родината ни – Димчо Дебелянов!

Да се завърнеш в бащината къща
Да се завърнеш в бащината къща,
когато вечерта смирено гасне
и тихи пазви тиха нощ разгръща
да приласкае скръбни и нещастни.
Кат бреме хвърлил черната умора,
що безутешни дни ти завещаха -
ти с плахи стъпки да събудиш в двора
пред гостенин очакван радост плаха.
Да те присрещне старата на прага
и сложил чело на безсилно рамо,
да чезнеш в нейната усмивка блага
и дълго да повтаряш: мамо, мамо…
Смирено влязъл в стаята позната,
последна твоя пристан и заслона,
да шъпнеш тихи думи в тишината,
впил морен поглед в старата икона:
аз дойдох да дочакам мирен заник,
че мойто слънце своя път измина…
О, скрити вопли на печален странник,
напразно спомнил майка и родина!
Вечна слава родолюбецо!
Поклон!

1 милион лева от Тютюневия град поеха към площад „Централен“

Автор: Димитър Владимиров – Радио Пловдив
1 милион лева от предвидените за Тютюневия град средства се пренасочват за ремонта на площад „Централен“. 
Виктория Чавдарова от финансовата дирекция  обясни прехвърлянето на средствата с това, че парите трябва да бъдат оползотворени до края на годината, тъй като в противен случай ще бъдат загубени и трябва да се възстановяват. 
Предложението на администрацията предизвика дебати при разглеждането на точката за изменение на тазгодишния бюджет на общината.  
От „Съюз за Пловдив“ попитаха дали това означава, че общината се отказва от Тютюневия град, а зам.-кметът Розалин Петков отговори отрицателно.  От БСП отправиха предложение точката да бъде отложена, но то бе отхвърлено. 
В крайна сметка за прехвърлянето на въпросния 1 милион лева и други промени за по-малки в тазгодишния бюджет бе прието с  26 гласа за , 15 против и 4 въздържали се.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101099388/prenasochvat-1-milion-leva-ot-tutunevia-grad-za-remonta-na-ploshtad-centralen?fbclid=IwAR0sNVJFLStQvPDN_Zeum6007gwpXpUpt_yUbaKisEQ00QajoxAP6OTj1f4

МИНИМУМ

В живота ,човек иска всичко тук и сега.Избира  най- скъпите джиесеми,най-марковите коли,най-скъпите апартаменти. Всичко най.Облича  се според последната мода.Убеждава ни, че скромността не е положително качество. Предявява претенциите си, преди  някой да са поискали това от него.Няма време за губене,трябва да успее на всяка цена.Но на каква ? Всъщност си задаваме този въпрос едва, когато здравето ни се разклати.Губим равновесието си или изпускаме нервите си, а тогава вече е късно.Както знаем, прекомерните амбиции не водят до добри резултати. Добрите резултати предполагат по- малко амбиции. Повече концентрация изисква  познаване на материала и правилен подбор на изразните средства. Големият творец сякаш се “разтваря” в своите творби.                               
7ddf168d-635a-4cc2-9e36-3dd3e0911a0c_1.a31b6ca6ca9f7454e9a04c612e35ff29Constantin Brancusi/Константин Бранкузи        /1876-1957/е румънски скулптор,художник и фотограф-легендарна фигура в европейския авангард.Следва в Букурещ,Мюнхен и прочутото Училище за изящни изкуства    Париж  -1905-1907/.Той е един от пионерите на европейския  модернизъм. Комбинира в своите скулптури чистите    геометрични форми, естествената форма на използвания от него материал и символичните алюзии на изобразителното изкуство.
В творчеството му съжителстват хармонично примитивния екзотизъм на великите Пол Гоген,Пабло Пикасо и Андре Дерен и романтизма,който води своето начало от традициите на византийското изкуство и мистериите на бог Дионис.
Неговото творчество оказва огромно влияние върху развитието на скулптурата на 20 век.Способността му с минимално въздействие върху материала да постига впечатляващи резултати вдъхновява развитието на минималистичното изкуство.
Комплексните послания на неговите творби не са разбрани веднага от артистичните среди и широката публика.За  щастие, той получава подкрепа от неочаквана посока.Великият френски актьор,изключителен бизнесмен и високоценен колекционер, Ален Делон вижда огромния му потенциал.Той не само прави първите сериозни откупки на негови творби,но и се превръща в истинско рекламно лице  творчество му във Франция и Западна Европа.И до днес, Делон притежава най- голямата частна колекция от творби на Бранкузи в света.
Днес творбите на Бранкузи-“Целувката“/1908/,“Спящата муза“/1910/,“Птица в пространството“/1919/,“Безкрайната колона“/1938/ са емблеми на изкуството на 20 век.
Бранкузи доказва че с „минимални концентрирани усилия“ могат да се създадат истински шедьоври.
Георги Караджов 

BOND гостува в “Треска в събота” преди концерта си в Пловдив

Момичетата от световноизвестния струнен квартет в специално интервю за Радио Пловдив
Бъдете с “Треска в събота” от 12.00 до 15.00 часа!
Автор: Детелина Петрова
„Най-важното е да не се ограничаваш. Трябва да правиш нови неща, да пишеш нова музика, да не се страхуваш да експериментираш и най-важното -  да се наслаждаваш на това, което правиш“ – думи на Eos Counsell от световноизвестния струнен квартет BOND в специално интервю за Радио Пловдив.
Tania DavisEos CounsellElspeth Hanson и Gay Yee Westerhoff  пристигат в България за два концерта – София (26.03.) и Пловдив (27.03.)
BOND са най-успешния и добре продаван струнен квартет в историята на музикалната индустрия. За 20-годишната си кариера момичетата са издали повече от 70 платинени и златни албума, продадени в над 4 млн копия в цял свят. Последният албум на групата е „Play“ от 2011 г.  
В момента BOND работят по нов материал, който предстои да излезе като албум. Те споделиха, че българската публика ще бъде първата, която ще чуе част от новите парчета, които ще бъдат включени в албума.
В близо 20 годишната си кариера BOND са свирили с редица известни музиканти сред които Luciano Pavarotti, Mark KnopflerStingBryan Adams, Jimmy Page… Изявявали са се на места като Айфеловата кула, Операта в Сидни, Олимпийския стадион в Берлин, Тайм Скуеар, Ню Йорк, Уолстрийт,Стадион „Птичето гнездо“ в Пекин, както пред една от Египетските пирамиди. 
Какво още споделиха момичетата за музиката си, за албумите, за юбилея, за незабравими срещи ще научите тази събота (23.03.) в предаването “Треска в събота” от интервюто на Детелина Петрова с тях .
„Много сме развълнувани да дойдем в България, елате да видите нашето шоу, ще си прекарате страхотно!“ – обещават от BOND.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101096258/bond-gostuva-v-treska-v-sabota-predi-koncerta-si-v-plovdiv?fbclid=IwAR3-VViIAyrf4M5njsQmSVrRF-uaSzSyIMVy_1cPlGdeHDQg-OoYTeuz2K8

НИНКН най- накрая одобри проекта за ремонт на пл. “Централен”

Автор: Иванка Петкова – Радио Пловдив
Националният институт за недвижимо културно наследство е одобрил техническия проект за площад „Централен“. Кметът Иван Тотев поясни, че така е отворен пътят на фирмата изпълнител да полага настилките, а археолозите, водени от Елена Кесякова, да изследват форум „Запад“.
 Предвиденото издигане на 5-те колони ще струва обаче по 60 000 лв. за всяка от тях, посочи кметът. Той уточни, че за форум „Юг“ и „Изток“ тепърва ще се правят проекти.
Община Пловдив ще кандидатства с проекти и по европейските програми за културна инфраструктура, като максималната сума е около 9 млн. лева. 
Те ще са за социализацията на Небет тепе и Източната порта, които обаче са на стойност около 10 млн. лв. Остатъкът от малко над 1 млн. лв. ще бъде осигурен от общинския бюджет
http://bnr.bg/plovdiv/post/101096904/ninkn-nai-nakraa-odobri-proekta-za-remont-na-pl-centralen?fbclid=IwAR37xsBCy-YH1BjdOXM9Rsyw11ksrprDwwIiCaoZiCGl9Qwssbmy3KNcqJU

Пловдив пази това, което наричаме цивилизация

Автор: Галя Митева 

 Репортаж за посещението на Елен Карер д,Анкос в Пловдив
Елен Карер д’Анкос е един от най-известните съвременни френски историци.  Тя е първата жена пожизнен член  на Френската академия на науките. Била е евродепут и консултант  по политическата визия на отношенията на Франция  с други държави, включително и славянския свят.
Тя гостува   в Пловдив по повод предстоящия  Международен ден на франкофонията. Отдели време и за журналистите и сподели какво мисли  за Пловдив и цивилизацията, за Русия и  Европа. 
След като разгледа Къщите Ламартин и  Клианти,  на Античния театър, Елен Карер д,Анкос, която идва за първи път в Пловдив, сподели, че е очарована, но не изненадана,защото е чела възхищението на Ламартин от изключителния Пловдив. Това,което  вижда днес в Пловдив определи като запазено минало,което същевременно е  и живо, това е като  брак  между минало и настояще, това е, което наричаме цивилизация.
През ХХ век имаме навика да правим всичко бързо. Днес се живее ускорено. Хората са загубили смисъла на историческата дълбочина. Но не всичко е еднакво. Не всичко е едно и също. Обаче, човек трябва да се спира и да погледне всичко това – потапяне в миналото, в цивилизацията, което е Европа.                                          
Историчката каза още ,че е очарована от домакинството на Пловдив като ЕСК, но може да имате голям проблем, трябва да се канализира това, което се случва, за да не стане безпорядък и панаир. 
Пловдив предлага една историческа концепция за връщане и схващане на културата. Затова се радвам,че сте ЕСК.
Като историк, който прогнозира разпадането на Съветския съюз,   в съвременната ситуация, тя  определя отношенията  между Русия и Европа  като  важни за бъдещето на ЕС, защото  Русия е мост Европа и Азия, която е новата световна сила.
Създаването на Европа е  миракъл,чудо, казва още д,Анкос, но  не се наема да прогнозира бъдещето. Пожелава силна Европа, за което много важни са предстоящите евроизбори. Защото Европа има нужда да се замисли, да размисли за себе си…
Отношенията между Европа и славянския свят,  след влизането в ЕС на някои славянските държави, благодарение на историческите и културни връзки, е постигнато  политическо равновесие. Но не винаги е така. Например Полша, която е много близща с Франция, при някои политически различия, културата и историята не помагат.   А  познаването на историята, а не да се живее, като че ли всичко започва от днес,  дава най-точните съвети. Историята дава съветите.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101094917/plovdiv-pazi-tova-koeto-narichame-civilizacia-i-koeto-e-evropa?fbclid=IwAR3qKKV0k_7DuIlsUenS1KDVmry6OztAFOqFWv8igIwjVdnp2Re61NydWFY