Monthly Archives: април 2020

ОТЗИВИТЕ

Престраших се най- сетне да пусна този   материал.   Читателите познават Мария Герасова като журналист, писател и главен редактор на вестник Сияние. Но всичко започна с моята клинична смърт. В случая получих нова  трансформация и ето ме сега.

Това са отзивите на хора, които са потърсили моята помощ. Не обичам да коментирам за себе си, затова се постарах, те сами да говорят.

Мария Герасова

МИСЪЛТА Е ЕНЕРГИЯ, КОЯТО ЛЕКУВА.  ВСЯКА БОЛКА ОТЕКВА В МЕН. УСМИВКАТА НА ИЗЦЕЛЕНИТЕ Е МОЕТО ЩАСТИЕ.

ГИНКА ВАНЧОВСКА- с. БУТАН

Шест години страдах от Паркинсон. Дясната ми ръка трепереше, беше свита в китката, неподвижна. Също десният ми крак много трепереше, спъвах се, не теглеше. След няколко сеанса при госпожа Мария Герасова от Пловдив, днес съм здрава. И кракът ми и ръката ми са в нормално състояние.

ЙОНКА КАМЕНОПОЛСКА- с. БУТАН

Бях ослепяла и така изкарах зимата. През пролетта влязох в градината да плевя, но вместо плевели, оскубала съм картофите. Не виждах числата на телефона. Присъствах на сеансите на Мария Герасова и вече гледам. Съвсем ясно виждам букви и цифри, чета спокойно.

ДИАНА ПЕТРОВА- с. БУТАН

Получих кръвоизлив на дясното око, следствие хроничен конюнктивит. Лекуваха ме две години с капки. Явих се на сеансите на госпожа Мария Герасова Окото ми заздравя, избягнах опасността да получа перде.

 СПАСКА ПЕТКОВА- с. ГЛОЖЕНЕ

Искам да споделя своята радост, че преди две години бях обречена на гибел и по- точно бях жив труп с дископатия, и двустранна коксартроза. Много снимки, много изследвания и опити бяха приложени върху мен от традиционната медицина. Заплануваха ме за операция, но не ме повикаха. За щастие, тук дойде госпожа Мария Герасова от Пловдив и успя да ме изправи на крака след третия лечебен сеанс. Болките ми намаляха, краката ми започнаха да се усещат, след седмия сеанс вече се движа сама и върша цялата кухненска работа. Грижа се за четиричленното си семейство.

Скъпи  приятели, вие, които страдате! Не се отчайвайте! Потърсете навреме Мария, за да ви помогне. Пожелавам и дълги, дълги години живот и здраве.

 ИВАН ОРТАКОВ – ВЕЛИНГРАД

От хората научих за госпожа Мария Герасова и веднага я потърсих. Не можех да говоря и не поемах абсолютно никаква храна. Тя ме прегледа и ми приписа билки, с които трябваше да правя гаргара. О, чудо, още на втория ден започнах да говоря и вече поемам храна, Много благодаря на тази добра жена, която ми помогна в най-тежкият момент.

АЛЕКСИ КРЪСТЕВ- ВАРНА

Направиха ми преглед и констатираха камък в левия уретер, който можеше да се отстрани само с операция.

Благодарение на госпожа Мария Герасова се отървах от скалпела. След седем сеанса, камъка се разби и го изхвърлих на песъчинки.

Моите благодарности са безкрайни. Желая на госпожа Герасова, все така дълго да помага на хората. Благодаря, че има все още такива хора като нея.

 НЕЛИ ИВАНОВА- ПЛОВДИВ

Едва ли може да се изкаже с думи, благодарността ми към тази жена. След много тежко раждане с вакуум, бебето ми имаше кръвоизлив в мозъка. След седем сеанса при госпожа Герасова, бяхме на контролен преглед в болницата и самите лекари бяха изумени от състоянието на сина ми. Намериха всичко напълно нормално, без никакви отклонения.

Ще бъда задължена цял живот на госпожа Герасова.

Настана време, коато трябвада бъде поставено началото на новата клиника по ОБЕДИНЕНА МЕДИЦИНА.

                  

СРЕБРО

Среброто е химичен елемент- преходен метал. Един от седемте елемента известни от предисторически времена.Той е по- широко разпространен  на земята от златото независимо, че е в неговата „сянка“. Много по-активен от своя конкурент и има много по-голямо приложение в нашия живот. Използва се при създаването на соларни панели,съоръжения за филтрация на вода,проводници,скъпоценности,дори дезинфектанти и катетри.В състезанията, сребърния медал се връчва  за втори в класирането.Този,който е изпуснал първото място и златния медал.Често си задавам въпроса- Какво е да си втори,когато си заслужил първото място повече от победителя?
William Tecumseh Sherman /Уйлям Шърман//1820-1891/ е американски Уилям Шърман – Уикипедиягенерал,бизнесмен,автор и будител.Името му не присъства в класациите на най-влиятелните личности на всички времена.Шърман е герой от Гражданската война на САЩ,но славата остава за друг-неговия командир, легендарния Улисис Грант.Интересно е, че той сам избира мястото си на втория човек в армията.В началото на войната е толкова разочарован от поражението на командваните от него части,че претърпява нервен срив и дори се оттегля от армията.Именно, Грант го убеждава да се върне на служба.Под негово ръководство, Шърман извоюва най-големите си победи.За мнозина, точно неговия стратегически план довежда до спечелване на войната от севера.Но главнокомандващия Грант обира лаврите,кандидатира се за президент на САЩ и печели изборите.Самият Шърман,който няма политически амбиции е избран за главнокомандващ американската армия.Предупреждава бившия си началник за нечистоплътността на политиката,но не е послушан.Администрацията на Грант става една от най-корумпираните в американската история, а самият той почти банкрутира поради направени от него лоши инвестиции.
Gilbert Newton Lewis /Гилбърт Луис//1875-1946/ е американски физико-Гилбърт Люис – Уикипедияхимик- 41 пъти е номиниран за Нобелова награда по химия,но не получава наградата.Откривателят на ковалентната връзка,концепцията за електронните двойки,модерното разбиране за киселините и основите и тежката вода е подминат от Нобеловия комитет. Причина е конфликта му с големия немски учен Валтер Нернст със силно лоби в комитета. Петима негови ученици я получават за по-малки  постижения.Този скандал и до днес „опетнява“ престижа на Нобеловите награди по химия.Една от хипотезите за смъртта на Луис е самоубийство, в резултат на разочарованието му от пренебрегването на неговите постижения.
Понякога историята на „вторите“ заслужава първото място.
Георги  Караджов

 

КОСМИЧЕН

Най-голямото скално образование в Пловдив всъщност не е Младежкият хълм.Скалната маса е по-голяма от сбора на обемите на всички видими хълмове в града.Това е Пловдивският сиенитен плутон-подземната каменна основа на града,от която хълмовете стърчат буквално,като млазежки пъпки на легнал в недрата гигант.
Тялото е с приблизителни размери 6 на 9 км. и макар с неправилна геометрична форма е ориентирано леко в посока югозапад североизток.Огромното магмено образувание с площ около 50 квадратни километра има предполагаема средна дебелина на скалата от 300 до 500м.Буквално,както при айсбергите от него на повърхността са видими едва 4% от площта.Всички хълмове на Пловдив под повърхността се разширяват и сливат в едно тяло на голяма дълбочина.Би могло да се каже,че при сканиране от Космоса всички изчезнали хълмове на Пловдив биха били определени,като локация с точност до метри,стига да се поръча такова проучване.
Квартал „Капана“ носи името си още от 15 век,когато две тесни пазарни пространства,притиснати отвсякъде с дюкяни и наречени „Ун капан“ и„Буюк капан“ дават името на района.На практика това е занаятчийското Тържище на Пловдив.Това е най- старото известно име на квартал в града.В тази обособена зона се извършвала градска,регионална и дори международна търговия.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Разказ от Боби Кастеелс “Докосването” БР.234

Prometheus - BG: Батак Боби Бойчев-Кастеелс
Боби Бойчев – Кастеелс е роден през 1953 г. Завършил е музикална гимназия, а по-късно и балетна педагогика. Работил е във Варненската и в Пловдивската опери, в Музикалния театър в София, както и за кратко – в балетно студио “Арабеск”. Той има голям принос за българската вариететна естрада като солист на “Ревю-балет Златни Пясъци”. Боби Кастеелс е работил дълго време и като изпълнителен директор на импресарска агенция в Брюксел. Има множество хореографски постановки на латиноамерикански състави. Създал е и собствена балетна формация, която получава първа награда за хореография и костюми на национален конкурс за вариететни изпълнители в Казанлък през 1988 г. По-късно той се отказва от балетното поприще и завършва медицина в Белгия. Пише литературни творби от 2009 г. Лауреат е на международния конкурс “Мелнишки вечери на поезията”, печелил е награди и от други литературни конкурси – “Жени и вино, вино и жени”, награда на читателите в сп. “Клуб 50+”, награда в конкурс, организиран във Фейсбук от издателство “Буквите”, и др. Имал е самостоятелни рецитали във Варна и Бургас. Пее и свири на китара и на пиано. Говори перфектно девет езика.
Разказ от Боби Кастеелс

Илюстрация: Laodongthudo.vn

Брад изключи машинално климатика и изгаси осветлението в кабинета си. Денят мина като всеки друг – под знака на рутината, която колкото и да ненавиждаше се беше настанила трайно в ежедневието му. Придаваше на действията му автоматизъм – стряскащ и досаден. На улицата го посрещна задушен въздуха примесен с клаксони и обичайния шум на големия град в края на работния ден. Навъсеното и мрачно небе, надвиснало току над покривите на Монако не предвещаваше нищо добро. Набързо облече коженото си яке в движение и посегна да отключи мотора на паркинга, когато внезапно небето се разтвори и едри капки дъжд забарабаниха по паважа. Присветна зловещо и миг след това силен тътен разтърси простора, разсипа се над сградите и завибрира в стъклата. Ръката на Брад увисна. Нямаше никакво желания да се прибира още веднъж в такова време – мокър до кости с мотора по магистралата, сред безумците с огромните тирове, които изпитваха удоволствие да обливат моториститеq минавайки на скорост през дъждовните локви. Не и днес. Може би друг път, но не и днес.
Дълбоко някъде в гърдите му лежеше зараждащо се безпричинно безпокойство и някакъв неопределен копнеж. Да, именно копнеж, неясен, болезнен и далечен. Но по какво, не можеше да намери отговор? Приличаше  на сценична треска пред дълго пътуване за никъде.  Усмихна се насила и отърси неканените мисли. Строгостта на работата и рутинните задължения смазваха безмилостно скритата под кожата на рокера чувствителна и ранима натура. Не се отучи да мечтае, използваше обедните си почивки да се затвори в кабинета сред спуснатите щори и с притворени клепачи да отпътува в мислите си там, където го води сърцето. В един свят на почти материални илюзии, с които пътуването изглеждаше триизмерно и го обливаше с приятно усещане за пълнота. Обичаше тези мигове на усамотение, които никой не можеше да му отнеме. И никой не подозираше за тях, никой в обкръжението му. Обичайно, стъпил здраво на земята, изпълняваше семейните си задължения без ропот, нито претенции. Като робот, програмиран и безотказен. Така и подобаваше на мъж, надхвърлил шейсетте,с две големи дъщери и една изумителна малка фея на шест. Вървеше бавно към спирката на автобуса и отново автоматично мисълта му бе взела най-правилното решение. Отдавна не беше го правил… Двайсетте  километра преход с градския транспорт му се виждаха неприемливо изпитание в друго време, но днес бе не само единственото, но и желано решение.
Автобусът, полупразен, потегли веднага. Брад се настани в средата до прозореца и се загледа с интерес навън. Сега щеше да обърне внимание на детайли, които му убягваха, когато шофираше. Мокрите улици се смесваха с неоните и причудливите им отблясъци го отпратиха почти мигновено в неговия въображаемо красив и бленуван свят. На всяка следваща спирка автобусът се пълнеше. Само мястото до него остана празно. На четвъртата спирка се открояваше самотна фигура с каска в ръка и кожен костюм, полепнал плътно по забележителни форми. Естетът и мъжът в него реагираха адекватно, а и гледката си заслужаваше. Пищна коса с цвят на зрял кестен обгръщаше раменете на жената и, въпреки кожените дрехи, можеше с лекота да се отгатне овалът на възхитителни рамене. Приплъзна поглед по изящните и безкрайни крака на непознатата фигура. Автоматично определи възрастта й между 45-50 години и Бог беше свидетел, че това негово творение излъчваше такова обаяние на фона на бледата светлина на отиващия си ден, че Брад почувства внезапен прилив на жега, зараждаща се в стомаха, вливайки в кръвта му прилив на адреналин.
Тя се качи, а погледът й попадна естествено на единственото свободно място, като по чудо останало празно именно до него. Бред се размърда неспокойно и леко се премести по-плътно до прозореца – безмълвна покана от куртоазия. Дамата се усмихна, забелязала жеста, и се настани елегантно. Парфюмът й моментално се разля в чувствителните ноздри на Бред и той безапелационно разпозна натрапчивия сладникав аромат на “Шалимар”. Това му дойде в повече, защото познаваше аромата до болка. Аромат, който не можеше да забрави, ползваше го покойната му съпруга приживе и го обожаваше. Действаше като естествен афродизиак. Студена вадичка пот се плъзна от вдлъбнатината между гърдите му и се спусна към стомаха. Непознатата го гледаше с огромните си очи, а погледа й… той, Брад, четеше като на книга в него. Там имаше някаква необятна савана, прегоряла от жажда, докъдето можеше да проникне навътре в нея, Брад виждаше онази позната нему безнадеждност от ежедневието, която струеше като гейзер от дълбокия поглед на тази жена.
Хипнотизиран, не откъсваше поглед от нея, а в очите им се зараждаше взаимно и непреодолимо привличане. Магнетична сила го прикова и подчини волята му. Никога преди с такава внезапна интензивност не беше пламвала страстта във вените… и беше взаимно, можеше да се закълне във всички светии, защото тя просто постави ръка на коляното му и светът се разтвори като мастило в чаша вода. Ръката й, пареща го прониза до мозъка и направи късо съединение. Вече не бяха в автобуса, а някъде под небето на южен плаж сред безлюдна лагуна. Здраво вплетени ръце преливаха енергиите им и докосваха всяки неврон на подсъзнанието. Пълзяха в кръвния поток и се вливаха струйно в сърдечния ритъм. Ако божественото се състоеше именно в това усещане, Брад не искаше повече да се връща в реалността. Това бе повече от секс, това бе повече от сливане… беше като докосване от ангел и цялото му същество прие това като причастие. Разтърсващото и изгарящо усещане изтръгна от дълбините на неговата мъжественост цялата сила на всички неизживяни мигове и онази могъща като цунами страст, скрита в копнежите сред миговете на усамотение. Една огромна вълна от блаженство се разля по тялото, лекота, която изпълваше пространството със светлина и уют… и нейните очи, прегърна го с неподозирана нежност и той знаеше, че тя му принадлежи – без думи, без клетви, без обещания. Тя беше вечността, за която копнееше толкова силно, и нейния неподозиран покой го люлееше в обятията на тази любов от едно едничко докосване, за което си заслужаваше това невероятно пътуване.
На последната спирка на автобуса шофьорът се опита да събуди усмихнатия и озарен в съня си мъж, подпрял глава на стъклото с поглед, вперен някъде в пространството, с изражение на безкрайно щастлив дух. Но дръпна стъписан ръката си от изстиващата плът.
https://www.eurochicago.com/2020/03/dokosvaneto/
предоставя Мария Герасова по споразумение с еврочикаго. ком

СКИТНИКЪТ ЕВРЕИН

Пътят на евреите се открива в страниците на вечната книга-Библията.В масовото съзнание, този народ има дълга,тежка,противоречива,често вдъхновяваща история.Впечатляваща е устойчивостта,с коята евреите устояват на превратностите на съдбата и въпреки всичко оцеляват. Историята им впечатлява някои от най-големите умове на човечеството. Прочутият Еужен Сю пише бестселъра на 19 век-епопеята „Скитникът-евреин“.Много са житейските примери за еврейското скиталчество.Лион download (8)Фойхтвангер /1884-1958/ е роден в ортодоксално еврейско семейство в Мюнхен /Германия/.Къщата им е близо до бъдещата резиденция на една от най-скандалните личности на 20 век-Адолф Хитлер.Юдаизмът и яростната критика на нацизма, бележат целия му житейски път. Широко образован-следва история,философия и немска филология в университетите на Мюнхен и Берлин.Защитава докторат върху поезията на великия поет Хайнрих Хайне /1907/.Тясно се сътрудничи с един от създателите на театъра на 20 век-Бертолт Брехт.Насочва се към историческия роман.Създава трилогията за евреина Йозеф Опенхаймер /1932-34/ и се прочува.В Англия, по нея  е и изключителният му филм „Евреин Зюс“, с невероятния  Конрад Вайт. Хитлер го обявява за „държавен враг номер едно“.
Семейството му се разпръсва по света.Бягството му от Германия и Франция в САЩ е като качествен сценарий на трилър.По-малкият му брат е юрист,преподавател и автор, който се заселва в Англия,където има забележителна кариера.Една от сестрите му загива в концрагер, друга се заселва в Ню Йорк,две продължават живота си в Палестина.Синът му Едгар /1924/ преподава история в университета на Саутхямптън /1959-1989/ и получава кръст за заслуги, а през 2012 година написва с френски журналист книгата „Хитлер- моя съсед“.
Самият Лион си купува вила /1943/ в шикозния калифорнийски курорт Пасифик В Палисейдс и създава издателска къща в Ню Йорк.Охолният му живот слабо кореспондира с неговите политически възгледи. Симпатизира на комунистите,има положителни изказвания за Йосиф Сталин и дори печели Националната награда за литература на социалистическата част на Германия-ГДР.
В същото време е признат за един от най-големите романисти на 20 век„  Романът му „Ракел-еврейката от Толедо“ печели Националната еврейска награда за литература- най- голямата литературна награда на Израел.
Скиталчествата на Лион Фойхтвангер и неговото семейство са същински синтез на понятието „скитника евреин“.
  Георги  Караджов

ДЕЦАТА БР.234

kids-running_k

 

 

 

 

 

Децата са вълшебни семенца,
които в клас голям ще израстат,
и с пламнали очи, ръце, сърца,
ще тръгне всяко бързо в своя път.
Децата са далечната мечта,
те скоро в своя път ще полетят,
децата радостта са на света,
звездица крие всяко в свойта гръд.
Децата са различни семенца
и в плевели едни ще израстат,
но има златни, хубави зрънца,
които в чуден цвят ще разцъфтят.
Петя Дубарова,
11.09.1974 г.

ХУМОР И САТИРА В ЕДНО БР.234

*ВЕСЕЛ *** ГРЪМОТРЪН*

***—————–***———————–***

images (9) 

петел Gif (8)Петльова работа

-Е хе й… Много петли се навъдиха в дворовете бе! Кукуригат, та пушек се дига. Ама един- най- перестият  е най- надутият.  Не го ли виждате?Дори песен запя. Песен юнашко хайдушка, песен за вехти войводи.Голям войвода,завалията! Ама песента му вече се изтърква от плочата.Обикаля той из двора  и плаши ярките. Плаши не плаши и на тях им омръзна гръмкото му кукуригане. Горките, те.. Все още се страхуват да се доближат до него, щото може да ги клъвне. Кълве, кълвв и хайде да те няма.Така решил да се справя с тях.Кълве, кълве, та пушек се дига.Да,ама на ярките вече им омръзна неговото кукуригане. Някой ден, когато вече им дотегне, ще се нахвърлят всичките върху него и така ще го накълват, че няма да има местенце къде да се скрие. Горкият перест петел! Жал ми е за него..Айде петльо, да идем там, в другия двор, па да си намерим рахата! Виж, при тези ярки няма да видим покой. Ще ни кълват, ще ни кълват, докато ни паднат перушините.Така ли е петльо?Я кажи, как мислиш ти? Ще отидем ли в другия двор или ще си останем тук,докато  ни изкълват перушината?Хайде, какво чакаме? Поне да си останем с нея иначе ще станем на резил…

писателят сатирик Весела Будилкова

БИСТРА ВИНАРОВА,БР.234

  която прокарва идеите на експресионизма в България

БИСТРА ВИНАРОВА, която прокарва идеите на експресионизма в България
Преди около един век големият гръцки писател, поет, драматург и философ Никос Казандзакис се запознава с първата българска художничка експресионистка Бистра Винарова във Виена, където тя, едва 21-годишна, подрежда своя графична изложба.
Българката веднага му прави изключително силно впечатление не само с оригиналните си творби, но и с рядката си красота и интелигентност.
На другия ден гъркът отново отива да види изложбата, на третия ден – пак, докато накрая, целият пламнал от притеснение, й предлага да се видят вечерта и да я прекарат заедно в някое заведение.
Оттук насетне бъдещият автор на „Алексис Зорбас“, направо преследва младата художничка и накрая й предлага да се омъжи за него.
Скица на Никос Казандзакис от Бистра Винарова
От купищата писма на Казандзакис до художничката, които синът й Траян Радев грижливо пазеше до смъртта си, разбираме, че той безумно я обича и е готов да направи всичко за нея, но тя не му отвръща със същите силни чувства и той много страда.
Как само на 21 години една българка се озовава във Виена и даже излага там свои творби? След като прави началните си стъпки в рисуването в ателието на Елисавета Консулова-Вазова, снахата на Иван Вазов, през 1911 г. Бистра Винарова заминава за Дрезден, а по-късно за Мюнхен, Виена и Берлин, където учи живопис и едновременно с това излага свои работи.
Изложбите й в Германия, Швейцария, Австрия, а след това и в Италия, Франция, Англия и Америка се посрещат изключително добре. Мюнхенският й професор Ханс Хофман насърчава дарбата й да се изявява еднакво добре както в портрета, така и в рисуването на голо тяло.
Бистра е само на 23, когато в нея се влюбва жененият и доста по-възрастен германски скулптор проф. Георг Колбе. Отношенията и са белязани с много страст и нежност.
Разказват, че веднъж професорът я кани в ателието си, за да й покаже творбата на своя живот – внушителната скулптура „Адам“. Бистра повдига вежди и казва, че на едната ръка от лакътя надолу липсва тръпката.
Реакцията на Колбе е светкавична: той грабва работния си чук и долната част на ръката пада. Бистра закрива очи, но професорът я успокоява, че имал същото разбиране за статуята.
Днес тази скулптура е едно от най-известните произведения на Колбе.
И друг много известен интелектуалец и поет – Райнер Мария Рилке, е поразен от чара на Бистра Винарова. Той я забелязва на откриването на изложба във Виена, но не успява да я заговори. След време два;ата се сблъскват случайно в една галерия.
Рилке смята това за знак от съдбата, използва момента и й казва:
Щом се срещаме, значи, че съдбата ни свързва.
По това време той е секретар на великия френски скулптор Огюст Роден. След време й посвещава нежни стихове. Любовта му обаче остава платоническа – разбираме го от многото писма, запазени в архива на художничката.
Бистра Винарова се познава с художници като Роден, Пикасо, Матис. Влиза в кръга на експресионисти като Ото Дикс, Оскар Кокошка, Феликсмюлер и др., но поддържа контакт и с български художници. Именно тя прокарва идеите на експресионизма в изобразителното изкуство у нас.
Бистра Винарова наследява красотата на майка си – известната столична дама Елиза Винарова, която украсява приеми и светски събирания и блести с пъргав ум и начетеност.
Тя е дъщеря на известния възрожденец д-р Георги Вълкович, един от първите български професори медици в Цариград, а по-късно и в София. Разправят, че княз Фердинанд, който по това време още не е женен, кани Елиза на няколко пъти в двореца, но тя категорично отказва.
След като не отговаря с взаимност на толкова знатни ухажори, накрая Бистра Винарова избира големия публицист, историк и дипломат Симеон Радев – автора на знаменитата книга „Строители на съвременна България“.
Когато през 1907-1908 г. започва да събира документи за написването на своите „Строители…“, Радев веднага разбира, че няма да са му достатъчни само изнамерените материали, и тръгва да интервюира останалите живи участници в историческите събития непосредствено след Освобождението.
Така през 1910-а, когато вече е известен публицист и автор на стотици блестящи статии за в. „Вечерна поща“ и сп. „Художник“, той се озовава в дома на Елиза Винарова, за да разговаря с нея за покойния й съпруг и за някои близки до тяхното семейство исторически личности.
Именно тогава се запознава и с Бистра, която му прави много силно впечатление със своята красота и интелект.
Ако съдим по фотографиите й, тя наистина е блестяща. В един автопортрет, рисуван в годините на младостта й, виждаме фините нежни черти на лицето й, с цветни щрихи са очертани веждите, косите, устните и клепачите.
С няколко тъни акцента над главата, към слепоочията, яката и брадичката е постигнала пластическата изразителност и красота на образа.
След 13 години двамата се виждат отново, само че във Виена. Там Бистра следва живопис, а Радев работи в архивите на бившата Австро-Унгарска империя. Той е на 44 години, владее пет езика, включително арабски и турски, и е утвърден дипломат – бил е пълномощен министър в Букурещ, Берн и Хага.
През 1922-ра двамата се сгодяват във Виена, а на следващата година се женят в Цариград, където той е изпратен на дипломатическа работа.
През периода 19251933 г. Симеон Радев е наш посланик във Вашингтон, през 19351938 г. – в Лондон, през 1938-1940 г. – в Брюксел. Там, в изисканите салони на тези световни градове, хайлайфът веднага заговаря за прочутата двойка.
До приятелство с тях се домогват политици, учени, артисти, журналисти. Бистра Винарова, която владее няколко чужди езика, е перлата на дипломатическите среди зад Океана.
Тя е съвършената аристократична дама, блестяща със своята външност и светските си умения. Приятен и умен събеседник, Винарова е обаятелна с тънкото си чувство за хумор и самоконтрола си.
Никога не парадира с произхода и талантите си, просто защото те са толкова ярки, че са видими за всички.
Чувал съм, че връзката на семейство Радеви по онова време е толкова силна, че двамата могат да общуват помежду си и само по телепатия.
Така например през 1925 година Бистра Винарова предупредила телепатично своя съпруг да не ходи в църквата „Света Неделя“ и той избегнал срещата със смъртта. При атентата на крайно леви комунисти срещу военния елит и цар Борис III на 16 април в храма загиват над сто души, а други 500 са ранени.
Когато през януари 1944 г. над София прелитат големите англо-американски бомбардировачи и сеят разруха, те са в една вила в Бояна. Един ден Радев решава да слезе до София, за да свърши някаква работа. След часове във въздуха се разнася мощен тътен – градът отново е бомбардиран.
Тогава Бистра се усамотява в един ъгъл на къщата, започва нервно да пуши и след около половин час казва на сина си:
Трайче, чух го! Баща ти е жив!
След няколко часа двамата, седнали на двора, виждат Радев да се прибира. Преди да стигне до тях, той извиква на жена си:Чу ли ме, защото аз те чух!
След преврата на 9 септември 1944 г. на Бистра Винарова, като съпруга на „буржоазния историк“ Симеон Радев, й е забранено да участва във всякакви изложби. А самият Радев, който през 1940 г. се връща от Брюксел, е уволнен от външното ни министерство и е пенсиониран.
Забранява у се да се занимава с политическа и обществена дейност. В тези тежки години той пише споени, които продава за жълти стотинки на БАН. Народната власт настанява в дома им двама младоженци, а синът Траян дели стаята си със студент по медицина.
Въпреки че има три висши образования – история, френска филология и библиография, години наред Траян Радев не може да си намери работа. Занимава се с тежък физически труд, от който печели хляба си.
Единственият редовен доход, който влиза в къщата им, е малката пенсия на баща му. Управляващите предлагат на Симеон Радев да промени възгледите си и редица факти от историографските си съчинения, но той, макар че мизерства, не променя нищо от написаното.
Междувременно синът му е подложен на какви ли не унижения, но не се отрича нито за миг от името на баща си. Да се откаже от семейството си настоява известен професор от БАН, който щедро му обещава, че ако го направи публично, народната власт ще го приеме занапред като свой.
Траян Радев отхвърля предложението с възмущение. След 1950 г. баща му успява да го направи свой секретар на отпуснатата щатна бройка от Академията на науките. Публицистът има проблеми със зрението и затова синът му се заема собственоръчно да обработва неговите трудове.
Симеон Радев умира на 15 февруари 1968 г., няколко дни след като книгата му „Ранни спомени“ е подписана за печат. Едва след смъртта на баща си Траян Радев успява да си купи първата и единствена пишеща машина в този дом, с която след това преписва и редактира епохалните трудове на баща си.
Негова е заслугата да излезе от печат още един, трети том на „Строителите на съвременна България“.
Майка му Бистра умира на 15 април 1977 г. на 86-годишна възраст, без да е направила самостоятелна изложба в България. Но нейното име остава вписано сред имената на най-изтъкнатите художници експресионисти в европейското изкуство.
В колекцията с нейни живописни произведения, които днес се съхраняват в ЦДА, има пет живописни портрета на съпруга й Симеон Радев. Всеки от портретите излъчва силата на онази уникална интелектуална енергия, която само сходен творчески интелект може да пренесе в живописно изображение.
Близки на Винарова разказват, че след като загубва съпруга си, тя всяка привечер сяда срещу неговия портрет, до който стоят томовете „Строители на съвременна България“, и тихо очаква да чуе стъпките му.
Най-голямата болка през последните й години е злощастната съдба на единствения й син. С три висши образования – с мизерна пенсия. Без да остави наследници. Сам и болен…
Автопортрет, 1915
Из „Големите любови на българските артисти, музиканти и художници“, Венелин Митев
https://chetilishte.com/%d0%b1%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%8f%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b2%d0%b0-%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%b8%d1%82/

Откриха зеленчуковата градина на Адолф Хитлер бр.234

Градина, в която някога са се отглеждали пресни зеленчуци за Адолф Хитлер беше открита сред руините на неговия скандален щаб “Вълчата бърлога” в Полша, съобщава Fox News.
Там нацисткият лидер е прекарал по-голямата част от последните години на войната.
Строго секретният исилно охраняван бункерен комплекс, е използван от нацистите до януари 1945 г., когато е изоставен и частично разрушен пред настъпващите съветски сили.
Историци, проучващи обекта, съобщиха следното:
“Открихме Хитлеровата градина в 4-та зона на “Вълчата бърлог
View image on Twitter
Разкопките разкриха основите на градинарска къща, две оранжерии и подземно котелно, което е осигурявало вода и топъл въздух за отглеждане на свежи продукти през цялата година.
Хитлер е бил вегетарианец, трезвеник и непушач, затова в бункера му се доставяли пресни зеленчуци редовно.
https://www.vesti.bg/lyubopitno/nova-unikalnanahodka-otvylchata-byrloga-na-hitler-6102144

Потопеният град бр.234

 
 
 
Всеки ден стъпваме върху земи, криещи в недрата си древна история и несметни богатства. Вятърът носи частица от времето на необятни територии, изпълнени с мистика – земята на траките. В Омировата епос за пръв път се разказва за втория по многобройност народ, чийто владетели имали златни доспехи, неподобаващи на смъртни, но съвършено подходящи на боговете безсмъртни. Страната ни е наситена с тракийски поселища – Перперикон, родопското светилище на Дионис (според Херодот), Татул – надземен храм, в който се смята, че се намира гробът на Орфей и др.
„Перперикон“ (Снимка: ©http://perperikon.net/)
Тракийската цивилизация е люлката на староевропейската култура, развита преди зараждането на месопотамските цивилизации – за това говорят Варненския Халколитен некропол (5 хилядолетия пр. Хр. с повече от 3000 предмета) и находката от с. Хопница. Изключителни паметници са открити в „Долината на тракийските царе“ край Казанлък. Там се намира Казанлъшката гробница с уникални стенописи, най-добре запазената живопис от ранно елинистичната епоха в България.
Карта на „Долината на тракийските царе“, с „х“ е отбелязан Севтополис (Снимка:
©http://www.sevtopolis.suhranibulgarskoto.org/)
Историята на Севтополис
По време на изграждането на първия мащабен комунистически проект в България – язовир „Георги Димитров“, днес носещ името „Копринка“, е открит Севтополис, градът на Севт III. Извършват се спасителни разкопки в периода 1948г. – 1954г. ръководени от професор Димитър Димитров и голям екип от специалисти в областта.
Севтополис (Снимка: ©http://www.sevtopolis.suhranibulgarskoto.org)
Повече за античния град под водите на яз. „Копринка“
Севтополис е единственият цялостно проучен тракийски град в България, който е напълно заснет, а след това забравен на дъното на язовира. Той е бил столица на Одриската държава от края на IV – началото на III в. пр. н.е. Съществуват хипотези, че градът е разположен върху останките на друго селище, което е било опожарено от Филип II. Разкопките установяват, че Севтополис се е състоял от укрепено селище и преградия. Заобликолен е от крепостна стена с дължина 890 м и има неправилна петоъгълна форма. По пример на архитектурния облик на гръцките градове в него може да открием широки улици и квартали.  Площта на жилищата е била до 350-400м2. Открити са останки от водоснабдителна система и канализация. Гробът на Севт, потомък на одрисите, е изграден от гранит, но в границите на Севтополис се използва не само от кирпич, но и печени тухли за тухлени гробници. Те се откриват не само в правоъгълна форма, но и в секторна.
План на Севтополис (Снимка:
©http://www.sevtopolis.suhranibulgarskoto.org)
Големият надпис от Севтополис
 
Надписът на мраморна плоча, открит в една от залите в двореца (Снимка:
©http://www.sevtopolis.suhrani bulgarskoto.org)
От североизточната (най-висока) част на града през 1953г. са намерени каменни стени на храма и жилището на владетеля с размери 40х20 м. Дворецът е бил двуетажен с богато украсена фасада. В една от залите е открита мраморна плоча, разделена на три части и изписана на гръцки език. Надписът представлява клетвен договор на Береника и синовете ѝ относно Епимен. В него се нарежда клетвата да бъде изписана на четири плочи, които да се поставят на различни места – в гр. Калибе, на агората при олтара на Аполон, в Севтополис, в храма на Великите богове и на агората в храма на Дионис до олтара. Чрез намерената мраморна плоча се разбира, че проучваният град е Севтополис – („Севт“ – по името на владетеля, „полис“ – озн. град от гръцки). Одриските владетели въвеждат първи поставянето на портретни изображения върху монетите си. В останките на тракийското селище са открити много монети, голяма част от тях на владетеля.
ПРЕЗ 1954Г. ГРАДЪТ Е ЗАЛЯТ ОТ ВОДИТЕ НА ЯЗОВИРА.
  • През 2005г. арх. Жеко Тилев създава идеен проект за реконструкция на тракийския град. Той намира уникално решение, чрез което да експонира Севтополис, като запази мястото му. Идеята за проекта идва след молба от кметството на град Казанлък.  Две години по-късно арх. Тилев се свързва със сдружението „Национално обединение съхрани българското“ (НОСБ) и подписват споразумение за сътрудничество за развитие на инициативата „Севтополис“. Проектът предоставя възможността античният град да бъде напълно разкрит, консервиран и достъпен. Това се постига чрез изграждане на язовирна стена с диаметър 420 м. Във вътрешността ѝ се получава своеобразен кладенец, на дъното на който се разкриват останките на града. Общата площ на съоръжението е 171 552 м2, като обемът на изместената вода е 3 700 000 м3. Кеят за пристигащите кораби и лодки се предвижда да бъде с широчина 15 м. Пръстенът на ограждащата стена ще бъде място, изпълнено с кафенета, ателиета, офиси и обслужващи помещения.
 
Проектът на арх. Жеко Тилев (Снимка: ©http://www.sevtopolis.suhranibulgarskoto.org)
СТЪПВАЙКИ НА НЕГО, ОТ ВИСОЧИНА 20 М, БИХТЕ МОГЛИ ДА СЕ НАСЛАДИТЕ НА ГЛЕДКАТА КЪМ ГРАДА.
Предвижда се изграждането на светещ ореол, който ще придаде на античния град през нощта загадъчност и усещане, че останките могат да възкръснат от дъното на язовира. Чрез този проект се цели превръщането на един потопения град в световен културно-исторически център и желана туристическа дестинация в района. Общата му стойност възлиза на 200 млн. лв и цели привличането на половин милион туристи годишно. През 2009г. след опити за намиране за финансиране, оставаше обявяване на конкурс за изпълнител, но нещата не получиха желаното развитие, поради ред причини.
Светещ ореол (Снимка: ©http://www.sevtopolis.suhranibulgarskoto.org)
 
  • През 2015г. арх. Николай Йотов представи на „Празника на розата“ проект за направа на автентичен макет в мащаб 1:10 на Севтополис на плаваща платформа. Тя ще бъде изградена от модули и поставена на дълбочина около 5 метра над останките на града. Това представлява първата част. Предвиждат се прозоречни елементи, монтирани в платформата, за наблюдаване на тракийския град.
Проектът на арх. Николай Йотов (Снимка: ©https://www.kazanlak.com)
През нощта архитектът предлага лазерен спектакъл, който да напомня за историята на траките до далечните кътчета на долината. Вторият етап на проекта включва изграждане на автентични сгради на брега на язовира. Първата част възлиза на 5 млн. лв. Финансирането на втората, по-мащабна част, архитектът смята, че може да се реши чрез публично-частно партньорство или европроекти.
„Аз съм запознат с проекта на арх. Тилев. Наистина като архитект го оценявам по достойнство. Основният проблем там е, че финансовата рамка на проекта е огромна“ казва арх. Йотов.
https://stroiinfo.com/%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4/?fbclid=IwAR1pniudMyCoPzlBmv3avw86ZpTfAjzeWwLphYxViNL7CFDX2E7jMXLtjW4